__MAIN_TEXT__

Page 1

ILMAINEN KESÄLEHTI KAUPUNKILAISTEN JA MATKAILIJOIDEN ILOKSI

TAITEILIJA KIRSI BACKMAN:

NINA SUOKAS LUOVUTTAA KRUUNUNSA:

KASKISUKELTAJA WIKHOLM:

Täältä löytää uniikkia

Kenestä Rauman pitsimissi?

Merimuseossa saa koskea tavaraan


Rauman matkailuneuvonta palvelee! Matkailijaa auttaa Raumalla matkailuneuvonta, joka sijaitsee näppärästi keskellä kaupunkia Kanalinrannassa. Keskikesällä neuvontaa saa myös Vanhalta Raatihuoneelta torin laidalta. Meiltä voi käydä kysymässä vinkkejä aina majoituksesta vaikka ajankohtaisiin tapahtumiin. Mikäli Rauma ei ole entuudestaan tuttu, osaamme ohjata sinut kohteisiin, jotka kiinnostavat juuri sinua. Tiesithän, että matkailuneuvonnasta löydät Rauman lisäksi myös Suomen merkittävimpien matkailualueiden esitteitä ja karttoja. Etsimme kaikkiin kysymyksiin vastauksen ammattitaidolla ja palvelemme usealla eri kielellä. Mieltä askarruttaviin kysymyksiin on helposti apua saatavilla, sillä olemme kesäisin auki joka päivä Juhannusta lukuun ottamatta. Toivomme, että ihan jokainen tuntee olonsa tervetulleeksi Raumalle löytäen itselleen sopivaa ajanvietettä. Ol niingon gotonas!

Matkailuneuvonnasta kysytään TOP 3 Matkailuneuvoja Jenna Ylipuranen ja matkailupäällikkö Irene Villanen toivottavat tervetulleeksi Rauman matkailuneuvontaan.

Rauman kaupungin matkailuneuvonta Palvelupiste Pyyrman, Valtakatu 2 Puh. 02 834 3512 / matkailu@rauma.fi www.visitrauma.fi Kesäaukioloajat 1.6.-31.8. ma-pe 9-18, la-su 10-18

1 2 3

| Mitä Raumalla voi tehdä? | Mistä löytää hyvän ruokapaikan? | Miten saaristoon pääsee ja mistä vesibussit lähtevät?

Matkailuneuvontaa myös Vanhalla Raatihuoneella 24.6.-11.8.2013, Kauppakatu 13 Avoinna joka päivä 10-17 (suljettu ma 5.8.) Molemmat toimipisteet ovat juhannuksena 21.-23.6. suljettuina.

Oppaan kanssa enemmän! Opastetulla kierroksella kuullaan mielenkiintoisia tarinoita ja nähdään hauskoja yksityiskohtia, joihin ei muuten välttämättä kiinnittäisi huomiota. Rauma avautuu matkailijalle oppaan mukana ainutlaatuisella tavalla. - Uskon, että opastettu kierros tarjoaa myös raumalaiselle ihan uuden näkökulman kotikaupunkiinsa, toteaa opas Sanna Rantala. Rauman matkailuneuvonnasta varaat kätevästi ammattitaitoisen Raumaoppaan haluamallesi ajankohdalle. Opastus on mahdollista toteuttaa asiakkaan toiveiden mukaan useilla eri kielillä. Hyödynnä myös heinäkuun yleisöopastukset, joista löydät lisätietoa esitteen sivulta 35.

Oppaalta kysytään TOP 3 1 2 3

6

| Kuinka kaukana meri on keskustasta? | Kuinka vanha Vanha Rauma on? | Onko Vanhassa Raumassa usein asuntoja myynnissä ja minkä hintaisia ne ovat?

Ammattitaitoisen Raumaoppaan tunnistat opasmerkistä. Kuvassa opas Sanna Rantala.


Pääkirjoitus

Maailman paras kaupunki

E

nsimmäisessä I Love Rauma -lehdessä kanaalikaupungin puuhamies Riku Räsänen aloitti tämän palstan kirjoituksensa otsikolla ”Rauma – Suomen Ibiza”. Sillä Iso-Riku viittasi Raumanmeren Juhannukseen, jossa tekopalmut huojuivat, Suomi-rokki soi ja Otanlahden rantahiekalla hytkyivät kymmenet tuhannet bilettäjät. Toisessa I Love Raumassa Lauri Tuomola jatkoi samalla linjalla. Late veti otsikkoon rouheasti ”Rauma, Rooma, Pariisi”. Monet meistä paikallisista hoksasivat heti, mihin tällä viitattiin. Tietysti raumalaisen Rauno Tuunan vuosimallin 1980 lauluun, jossa puhutaan mainitusta kolmikosta tosi kovina kaupunkeina. Tuunan kieli poskella tekemät sanat alkoivat nopeasti elää omaa elämäänsä. Toriparlamentissa riimiteltiin vastaavaa iskelmää pohjoiseen naapurikaupunkiimme: Pori, Parkano, Pöytyä. Myönnän, että Rauma on jonkin verran pienempi kaupunki kuin Rooma tai Pariisi. Entä sitten? Rauma on suuri kaupunki pienessä koossa. Raumalla, Roomalla ja Pariisilla, kolmella vanhalla kaupungilla, on tiettyjä yhtäläisyyksiäkin. Niin kuin se, että kaikilla on kaksi Unescon maailmanperintöluettelon kohdetta. Tai, no, miten sen ottaa? Rooman kohteista toinen, Vatikaani, on itsenäinen valtio. Ja Pariisin kohteista toinen, Versailles, itsenäinen kaupunki. Kun taas Rauman kohteista se toinenkin, Sammallahdenmäki, mahtuu kuntaliitoksen vuoksi kaupungin rajojen sisään. Tämä kolmas I Love Rauma –lehti esittelee upeaa, omaleimaista kaupunkia. Paljaskonttisena väitän, että tämä on maailman paras paikka asua. Objektiiviseen tarkasteluun pyrkivänä toimittajana toteaisin, että Rauma on matkakohde parhaasta päästä. Hyvää kesää hienossa kaupungissa! 

Janne Rantanen janne.rantanen@marvamedia.fi

e sa u r h o n e n

I LOVE RAUMA on kesällä 2013 kolmatta kertaa ilmestyvä ilmaisjakelussa oleva kesälehti.

Art Director Lauri-Matti Parppei lauri-matti@kapitan.fi

Kansi KAPITAN! / Lauri-Matti Parppei

JULKAISIJA Marva Media Oy www.marvamedia.fi

Päätoimittaja Janne Rantanen janne.rantanen@marvamedia.fi

Graafinen suunnittelija Heli Lehtonen / RPR group heli@rpr.fi

Toimittajat Janne Rantanen, Kristina Haavisto, Asko Tanhuanpää, Risto Leino

PAINOSMÄÄRÄ 20 000 kpl

7


A

Uusi terassi, kahvila & ravintola idyllisessä Vanhan Rauman pihamiljöössä Avoinna 19.-28.7.2013 klo 10-24 | Savilankatu 2, Rauma Päivisin koko viikon myynnissä kahvilatuotteiden lisäksi aitoa raumalaista lapskoussia suoraan kesäpihan keittiöstä

Kesäpihan iltaohjelma klo 19-24 Pe 19.7. Avajaiset : lavalla Ismo Alanko La 20.7. Vanhan Rauman pihatanssit : Agents & Vesa Haataja Su 21.7. Vanhan Rauman päivätanssit (klo 13-17) : Tapani Lindroos & Feeniks Ma 22.7. Julkistetaan myöhemmin Ti 23.7. Julkistetaan myöhemmin Ke 24.7. Raumlaine ehtoo : Bläkploosarit, Matruus Mäkine, yhteislaulua To 25.7. Suvi Teräsniska Pe 26.7. Mustan Pitsin karaoke Su 28.7. Entisten nuorten kesäjuhlat : Vanha Jengi, Iikles

Aikataulut, lippujen hinnat ja muut lisätiedot

www.poroholma.fi


1

2

3

4

5


10


Kathrina on Poroholman helmi Teksti | asko tanhuanpää

Kuvat | hans lehtinen, kathrinan arkisto

N

eljässä vuodessa Suomen halutuimpien lomakeskusten joukkoon nousseen Poroholman ehdoton helmi, katseenvangitsija ja keskipiste on viime syksynä alueen laituriin omilla purjeillaan uinut 44-metrinen puukuunari Kathrina. Kesällä tähän Suomen ainoaan kolmimastokuunariin pääsevät tutustumaan kaikki halukkaat. – Kathrinalla pääsee purjehtimaan Rauman kauniiseen saaristoon keväällä ja syksyllä, mutta suurimman osan kesästä se on laiturissa ravintolana. Laivaan rakennettiin talven aikana ajanmukainen keittiö, josta saa muun muassa raumalaisten merimiesten perinneruokaa lapskoussia. Laajan lounasbuffetin tarjonnassa on toki muitakin raumalaisia herkkuja. – Ruokailu tervantuoksuisissa sisätiloissa on elämys sinänsä, Poroholman isäntä Riku Räsänen lupaa.

11


12

Jokainen pääsee kiinni naruun

Makasiineja laiturille

Itse Räsänen ei sentään Kathrinaa kipparoi, vaan se tehtävä on annettu alan ammattilaisille. Kipparinvastuuta kantaa raumalainen sukeltaja Pasi Rytkönen, jolla on apunaan ammattitaitoinen miehistö. Kaikille halukkaille tarjotaan kuitenkin myös mahdollisuus kokea perinteisen purjehduksen iloa käytännössä. – Jokainen asiasta kiinnostunut pääsee varmasti nostamaan ja laskemaan purjeita, Rytkönen ilmoittaa. Kathrinan purjehdukset suuntautuvat ensisijaisesti Rauman edustalle, mutta loppukesästä alus palaa hetkellisesti myös edelliseen kotisatamaansa Helsinkiin, missä sille on luvassa pari tilauskeikkaa. – Matkalla Raumalta Helsinkiin voitaisiin koukata vähän pidemmältäkin. Mitään lopullista ei ole vielä päätetty, mutta asiasta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä kuunarin väkeen. Tilaa voisi hyvinkin löytyä muutamalle innokkaalle seilorille, Riku Räsänen suunnittelee.

Kuunari Kathrinan eteen Räsänen rakentaa teemaan sopivaa miljöötä, johon kuuluu myös muutama puinen makasiini. Tulevina vuosina Kathrinan seurassa laiturin kupeessa saattaa levätä hänen mukaansa myös vanha hinaajaa tai muuta vastaavaa kalustoa. – Rauma jos mikä on perinteinen merikaupunki, mutta täältä on tähän asti puuttunut täydellisesti merellinen vetonaula. Lähtemällä seilaamaan Kathrinalla tai vaikkapa nauttimalla lounaan sen idyllisessä duumassa saa edes jonkinlaisen kuvan siitä, millaista merenkulkijoiden elämä on joskus ollut. – Kathrinan ruumassa voi toki viettää hauskaa pidempäänkin. Tarkoitus nimittäin on, että sinne siirrytään jatkamaan hauskanpitoa, kun Ruormiehen palvelut päättyvät illalla. Laivassa voi jatkaa pikkutunneille asti ilman pelkoa siitä, että aiheuttaisi häiriötä leirintäalueen vieraille tai lähiasukkaille, tietää Räsänen.


M/Aux Kathrina M/aux Kathrina rakennettiin vuosina 1947-1949 Sarvisalossa, Pernajan kunnassa. Rakennusmestarina toimi laivanrakentaja Albin Gustafsson Porvoosta ja työnjohtajana Härkäpään kylästä kotoisin oleva Walter Forsell. Kathrina laskettiin vesille keväällä 1949. Kathrina on poikkeuksellisen hyvin rakennettu kolmimastoinen kuunari. Se on 31,75 metriä pitkä, 7,34 metriä leveä ja sen syväys lastattuna on noin 2,5 metriä. Arne Lindberg, Kathrinan ensimmäinen päällikkö, purjehti 3-4 hengen miehistöllä Itämerta Suomen, Ruotsin ja Tanskan välillä kuljettaen mm. kahvia, polkupyöriä, terästä, hiiltä, viljaa, puutavaraa ja kalkkia. Vuosina 1953-1971 Kathrina kuljetti noin 300 000 tonnia hiekkaa Suomen rakennusteollisuudelle. 1970-luvun alussa Kathrina myytiin Richard Thompson Coonille. Hän aloitti pitkäaikaisen ja perusteellisen kunnostustyön muuttaakseen sen lastilaivasta matkustaja-alukseksi. Työt tehtiin ensin Sarvisalossa, sitten Sköldvikin telakalla, sen jälkeen Ruoholahdessa Helsingissä ja lopuksi kuivatelakalla Suomenlinnassa. Juha Stillman osti Kathrinan 1993 ja jatkoi jo muutaman vuoden pysähdyksissä ollutta projektia. 1994 Kathrina siirtyi Johanna Paneliuksen omistukseen. Työt jatkuivat telakalla hiljalleen. Alus sai uudet kannet, perähytin, tankit, moottorit, sähköt, vesijärjestelmän, mastot, puomit jne. Kathrina päätettiin takiloida latvapurjekuunariksi. Kunnostuksesta tehtiin muutama TV- ja radioohjelma. Raumalaisomistukseen Kathrina siirtyi kesällä 2012. Nyt jo yli 60-vuotias Kathrina on katsastettu matkustajaalukseksi.

Ihana käy kylässä Luvialaisten Kuunari Ihana vierailee Raumalla. Ihanalla järjestetään neljä yleisöpurjehdusta, jotka lähtevät Syväraumanlahdelta, Suvitien puolelta. Yleisöpurjehdukset ti 11.6. klo 16-20, ke 12.6. klo 10-14 ja 16-20 sekä to 13.6. 10-14. Varaukset: 0440 - 580 600, arkisin klo 09.00 - 16.00 tai kaljaasi@ ihana.fi

13


Ravintola Goto kokosi raumalaistähdet yhteen

asko ta n h u a n pä ä

J

os joku keksisi järjestää äänestyksen tämän päivän tunnetuimmista raumalaisista, olisi Top Chef –voittaja Teemu Laurell varmuudella kärkiviisikossa samoin kuin jääkiekon maailmanmestarit Petri Vehanen ja Janne Niskala. Tästä kesästä lähtien mainittu kolmikko tekee myös yhteistä bisnestä. Omien alojensa kiistattomat tähdet ovat nimittäin mukana Rauman torin laidalle avatun Goto –ravintolan omistajistossa. – Minä häärään keittiössä ja niin Pete kuin Nikkekin ovat luvanneet tarttua tarpeen mukaan myös kiinni ravintolan töihin. Sääli vain, että molemmat pelaavat ensi kaudella jossain muualla kuin Lukossa, Teemu Laurell selvittää. Perinteikkäässä Luwilan kiinteistössä Kuninkaankadun ja Isokirkkokadun kulmassa toimiva Ravintola Goto sai ideana alkunsa parisen vuotta sitten, kun Lukon valmennusportaaseen kuulunut Timo Elo keksi ehdottaa yhteisen ravintolan perustamista tuolloin Venäjällä pelanneille Vehaselle ja Niskalalle.

14

– Olimme jutelleet Peten kanssa ravintolahommista jo aiemminkin, joten Timon ehdotukseen oli helppo myöntyä, Janne Niskala paljastaa.

”Vain Markus ja Viivi puuttuvat” Teemu Laurellin puolestaan pyysi mukaan Petri Vehanen. – Olimme tavanneet Peten kanssa kahdesti Raumalla ja syksyllä hän yllättäen soitti ja tarjosi yhtiökumppanuutta. Minulle paluu kotikaupunkiin muutaman Helsingissä vietetyn vuoden jälkeen sopi erittäin hyvin, Laurell kertoo. – Ei tästä porukasta puutu enää muita tunnettuja raumalaisia kuin Niemelän Markus ja Suomisen Viivi. Markus voisi ajaa kartingia sisäpihan terassilla ja Viivi hymyillä kauniisti asiakkaille. Ja voisimmehan me järjestää sellaistakin aktiviteettia, että asiakkaat pääsevät lämäämään kilpaa Nikken kanssa ja Pete ottaa koppia, virnistää Laurell.


Raaka-aineet sesongin mukaan Ravintola Goton ruokaa Teemu Laurell luonnehtii skandinaaviseksi ja samalla moderniksi bistroruoaksi. – Meillä tullaan elämään hetkessä eli ruoka tehdään lähiseudulta saatavista sesongin raaka-aineista. Jouluna on siis turha odottaa pöytään parsaa, Laurell linjaa. – Annoksen pitää olla sellainen, että siitä lähtee nälkä. Pikkunätti piiperrys ei ole meidän tyylimme, jatkaa Laurell.

Lohitartaria Petri Vehasen tapaan Goton ruokalista ei tule olemaan Laurellin mukaan mikään kilometrilista, mutta jokaiselle on silti varmasti tarjolla jotain sopivaa. – Myös Pete ja Nikke ovat saaneet sanella listaan omat suosikkinsa. Sieltä löytyy muun muassa lohitartaria maalivahti Vehasen tapaan, paljastaa ruokalistan suunnittelusta yhdessä kokkikumppaninsa Juho Jokelan kanssa vastannut Laurell. Juho Jokela on hänkin mukana ravintolan omistajistossa

samoin kuin ravintolapäällikkönä toimiva Ninni Viitanen. Viinit Gotoon on valinnut Teemu Laurellin edellisessä työpaikassa, helsinkiläisessä G.W. Sundmans –ravintolassa työskentelevä sommelier Pekka Rantala. – Tärkein kriteeri on siinä, että viinit istuvat hyvin yhteen ruoan kanssa samoin kuin baarin puolella tarjottavat pienpanimoiden tuotteet, Laurell painottaa.

Ravintola, minne on helppo tulla Asiakaspaikkoja Gotossa on sisällä 75 ja niin lämpöiselle sisäpihalle kuin torin puoleiselle katukäytävällekin ulottuvalla terassilla, keitaassa keskellä Vanhaa Raumaa, toinen mokoma lisää. Sisäpaikoista 30 on baarin puolella. Niin baariin kuin terassillekin on tehty oma ruokalista. – Tässä vaiheessa lienee syytä korostaa, ettei kysymys on mistään perinteisestä baarista, vaan viihtyisästä seurustelupaikasta. Ylipäätään Goto on rento paikka, missä ei tarvitse pelätä valkoisia pöytäliinoja ja minne on helppo tulla. Täällä on tarjolla niin hyvää ruokaa kuin rentoa meininkiäkin, Petri Vehanen luonnehtii.

Rock, runo & rakkaus-festivaali Goton tiloissa järjestetään kesän aikana myös erilaisia teemallisia ja ohjelmallisia tilaisuuksia. Yksi odotetuimmista on varmasti toista kertaa Raumalla järjestettävä Rock, runo & rakkaus –festivaali, joka muuttaa nyt Fåfängasta Vanhaan Raumaan.Tapahtuma järjestetään osana Pitsiviikon ohjelmaa 24.7. Teemu Laurell on luvannut valmistaa tilaisuuteen sen henkeen sopivan korkealaatuisen buffetin. www.ravintolagoto.fi

Yli 200-vuotias talo Luwilan historia ulottuu aina 1700-luvulle asti. Sen rakennutti Henrik Hansson, jonka jälkeen omistus siirtyi porvari Daniel Blomille ja edelleen raatimiehen ja kauppiaana toimineelle Johan Lagerbomille. Hänen aikanaan päärakennuksessa oli kaksi siipeä, toinen Koulukadun ja toinen Isokirkkokadun puolella. Rakennuksessa oli vuonna 1839 tehdyn remontin jälkeen seitsemäntoista huonetta, kaksi eteistä ja tampuri, jossa ei ollut tulisijaa. Lisäksi siinä oli neljä salia, förmaaki ja neljä kamaria, joissa oli kuusi kaakeliuunia. Renkituvassa oli holvattu saunan uuni. Rakennuksessa oli myös keittiö, jossa oli hellaliesi ja leivinuuni sekä kauppapuoti, työkaluvaja, puuliiteri, rehulato, talli kolmelle hevoselle ja navetta neljälle lehmälle. Seitsemässä huoneessa oli jalka- ja rintapaneelit sekä kattolistat. Seitsemässä huoneessa oli paperitapetit, ja yhdessä huoneessa kangastapetit, joiden päällä oli paperi. Förmaakin katto oli paperoitu. Tulisijoista yksi oli iso ruskealasitteinen nelikulmainen, kaksi pyöreää ruskeaa.

Yksi uuni oli kaappiuuni (skänk) ja vihreälasitteinen, lisäksi oli keittiön uuni, johon kuului leivinuuni ja renkituvan uuni, joka oli saunan uuni. Savupiippuja oli neljä. Luwilassa oli tulipalo vuonna 1866, jolloin sen omisti kauppias A.F. Palmroth. Selvisi, että palon sytyttäminen oli tilaustyö. Sen oli tilannut silloisen kaupan pitäjä sukulaiseltaan, joka oli entinen palovahti. Palon sytyttäjä tuomittiin kuolemaan, mutta kauppiasta vastaan ei ollut riittäviä todisteita tähän. Lopulta keisarin armahduksen ansiosta molemmat päätyivät ensin vedelle ja leivälle ja sen jälkeen kuudeksi vuodeksi tavalliseen vankeuteen Turkuun. Vuonna 1970 rakennuksen julkisivut muutettiin nykyisiksi. Uusien hyvin suurien näyteikkunoiden vuoksi hävisivät loput alkuperäiset asunnon ikkunat ja kaikki koristeelliset listoitukset. Sisätiloista purettiin vielä jäljellä olevat väliseinät ja tulisijat. Lähde: Rauman museo R a u ma n m u s e oviras t o

15


6

Tasokas, puistomainen lomakeskus meren äärellä, mutta silti kaupungin keskustassa.

eksoottiseen mailmanperintökohteeseen täynnä idyllisiä pikkukauppoja. Poroholma on myös kaupungin virallinen vesibussisatama, josta pääsee risteilylle Rauman saaristoon, Kylmäpihlajan majakalle sekä Rauman muihin matkailusaariin.

Voit lomailla perinteisellä caravan-mökkialueella, majoittua 1800-luvun pitsihuvilassa, nauttia kapteenin buffetista aidossa purjelaivassa, istua iltaa mahtavalla rantaterassilla, saunoa ja uida alueen hiekkarannalla tai läheisessä maauimalassa, urheilla, leikkiä ja harrastaa viereisellä Otanlahden urheilualueella.

Lomakeskuksen läheisyydessä sijaitsee myös Fåfängan kesäteatteri sekä vierasvenesatama.

Poroholmasta on säännöllinen kaupunkijunayhteys Vanhaan Raumaan,

Kaikki tiedot alueesta ja sen palveluista löydät nettisivuilta: www.poroholma.fi.

Tervetuloa Raumalle, Suomen aurinkoisimpaan kaupunkiin... ja kuten sanotaan:

TERE TULEMAST JA OL NIINGON GOTONAS!

PAL JON UUDISTUKSIA! - Aito purjelaiva Kathrina, jossa sisällä ravintola - Uusi mahtavasijaintinen caravan-alue - Uusi paikoitusalue, joka rauhoittaa lomakeskuksen liikenteeltä - Uudistettu terassialue - Pitsihuvilasta muutettu tasokas motelli - Mökit uudistettu sisältä ja ulkoa Lisäksi runsaasti pienempiä uudistuksia, mm. wc- ja sosiaalitilojen perusparannukset, uusittu grillikatos, lisää sähköpaikkoja, leikkipaikka huollettu, ym.

Alueelta liikennöi Rauman vesibussit, ja keskustaan ja Vanhaan Raumaan pääsee vaivattomasti kaupunkijunalla!

Katso kaikki lisätiedot viiden tähden lomakeskuksesta osoitteesta

WWW.POROHOLMA.FI Puh. (02) 533 5522 | Email info@poroholma.fi | Poroholmantie 8, 26100 Rauma | N 61º 08’ 03” E 21º 28’ 21”


s

Rauman MERIMUSEO

7

s

TAIDEGALLERIA

B

Rauman keskipisteessä: torin laidalla

Kesänäyttelyssä Teuvo Salmisen Üljyvärimaalauksia ja karikatyyripiirroksia

Avoinna kesällä joka päivä klo 11 - 17 Kalliokatu 34 02 - 8224911 www.rmm.fi

Koko perheen merellinen museo Saa koskea! -pisteet, multimediaopastukset ja navigointisimulaattori

Taiteilija Teuvo Salmisen humoristiset karikatyyrit naurattavat yläkerran näyttelytilassa ja alakerrassa on esillä tekijän vakavampi puoli: abstrakteja ja surrealistisia Üljyvärimaalauksia. Voit tilata karikatyyripiirroksen itsestäsi ta yllätyslahjaksi ystävällesi.

Avoinna aina kun ovi on auki Vapaa sisään- ja ulospääsy. Varaa näyttelyn esittely numerosta puh. 0400 498 926

Tervetuloa näyttelyyn! Isokirkkokatu 7

Kuuskajaskarin 

loma- ja linnakesaari

               

tava k ar i Ku u si a k aj as k ar i o n as aj e li Ku u sk n va lj as te tt u tt Ü Ü vi rk is ty sk äy p u o lu st u svo im ie n n e n ti n e i, e R au m an sa ar u lu tu sl in n ak re n ko s/ u st lu o u e p lk äm e d u st al la , S eu is to ss a. p is ll sa an k

tusta uksia, majoiyksiä, ellisiä kokem m lä er m ae ok aa ru rjo ullisia isia Saari ta ellissa, herk kä monenla huoneistohota ja kokouspalvelut, see. Saarella on ol ill nt ks vi yrity sauna, ra yksityisille ja . Tervetuloa aktiviteettejaielenkiintoinen historiakohteisiin m iin ja is ä to pitk en n mielenkiin tutustumaa een saareen Selkämer aurinkois puiston sydämeen! lis kansal ukavasti iin pääset m Kuuskajaskarkenteen vesibusseilla reitti/tilausliita tai omalla veneellä. Poroholmas.kuuskajaskari.fi www

Lisätietoja www.kuuskajaskari.fi, puh. 050 3139 160. Varaa matkasi kätevästi netissä: www.raumansaaristokuljetus.fi Lisätiedot: www.raumansaaristokuljetus.fi Lippupalvelu: 050 349 8104

8


Merimuseossa saa koskea! Teksti | KRISTINA HAAVISTO

R

Kuvat | Heli lehtonen

auma on lasten kesäseikkailu. Se voi alkaa ganalin varren Kipparinpuistossa, jatkua Rauman merimuseon tutkimisella ja päättyä aavan meren rantaan Suojan satamassa tai Otanlahdessa. Eikä haittaa vaikka olisi sadepäivä, sillä merimuseossa riittää tutkittavaa ja leikittävää. Myös aikuisille. Heti ovella saa käteensä Opaskompassin eli tablettitietokoneen. Ja se on menoa sitten: – Tabletilla on museon pohjapiirros. Kun tutustuu näyttelyyn ja näkee vitriinissä vaikka sekstantin, voi tietokoneelta löytää lisätietoa, amanuenssi Mikko Aho selostaa. – Kaikkea emme millään saa esille museoon, mutta tietotekniikan avulla saamme arkistomateriaalin, kuten haastattelut ja kuvat käyttöön.

18

Kokeile ja ihmettele Kun on tottunut kosketusnäyttöön, voi rohkaistua tutustumaan Saa koskea -pisteisiin. Mutta eihän museon esineisiin saa koskea! – Meillä saa ja kehotetaan. Mutta sepäs se onkin, miten uskaltaa koskea, amanuenssi Paula Kupari naurahtaa. Eri puolilla Merimuseota on 12 Saa koskea -pistettä. Ensimmäiseksi voi katsella animaatiota merimiehen elämään liittyvistä asioista ja kokeilla merimiehen asuja. Merimuseossa on myös lupa vetää merkinantolippuja salkoon tai keittää vaikka lapskoussia laivan hellalla. – Saa koskea -pisteet ovat ripotellen perusnäyttelyn sisällä, sillä haluamme, että ne linkittyvät näyttelymateriaaliin, Paula Kupari selostaa.


Amanuenssien suosikki on sukeltaja Wikholm, sillä se kiehtoo kävijää kuin kävijää: kampea kiertämällä ikään kuin pumpataan ilmaa sukeltajalle, joka kiittää ja kertoo itsestään. Amanuenssien suosikki on sukeltaja Wikholm, sillä se kiehtoo kävijää kuin kävijää: kampea kiertämällä ikään kuin pumpataan ilmaa sukeltajalle, joka kiittää ja kertoo itsestään. – Jännä juttu, että niin yksinkertainen on niin hienoa, Aho naurahtaa. Myös yläkerran simulaattori on kestosuosikki. Simulaattorin komentosillalla seisten voi rantautua haluamaansa satamaan. – Suosituin on New York. Se on sellainen lempeä satama, minne on helppo ajaa, Kupari kertoo.

19


Tietoa ja seikkailua Merimuseo on myös tie seikkailuun. Leikki-ikäisille on luvassa Kap Hornin ympäri -kierros ja alakouluikäisille Hylkyseikkailu. -Palaamme ajassa sata vuotta ja matkaamme Kap Hornin ympäri raumalaisella valtameripurjealuksella, porukan kipparina toimiva Mikko Aho selostaa. Paula Kupari puolestaan tietää, että hylyt kiinnostavat kaikkia: Seikkailussa tutustutaan Vrouw Maria -hylkyyn ja otetaan selvää hylkytutkimuksen ja navigoinnin perusasioista. Lasten ollessa oppaiden suojissa voivat aikuiset vaikka lukea merimiesten kirjoittamia kirjeitä Tietomajakoilla tai kurkistaa maakunta-arkiston aarteisin Tutkimusmajakan avulla. – On hienoa, että arkiston tiedot ovat saatavilla. Voi esimerkiksi etsiä laivan ja miehistöluettelon ja kurkata vaikka isoisän työuran vaiheisiin. Ja jos sattuu olemaan liikkeellä jonain heinäkuun perjantaina, voi osallistua Kokkolan laivanvarustajat –lautapeliin, jossa tavoitteena on nousta vauraimmaksi laivanvarustajaksi Pohjois-Euroopan merillä. Kun perhe lähtee merimuseosta, on plakkarissa monta muistoa: -Toivon, että lapsilla on ollut kivaa ja että merimuseosta jää positiivinen muisto, jonka turvin voi palata museoon vanhempana, Kupari kiteyttää.

20


Rauman museo Laivanvarustajan koti Marela, merimiehen koti Kirsti, Vanha Raatihuone ja Savenvalajan verstas kutsuvat tutustumaan merikaupungin historiaan! Rauman toisen UNESCOn maailmanperintökohteen, Sammallahdenmäen saloihin voi tutustua Lapin Kivikylässä, matkaa Rauman keskustasta kertyy noin 20 km.

Vanha Raatihuone

| Kauppakatu 13 Vuonna 1776 valmistunut Raatihuone on toiminut museona jo yli 100 vuotta. Perusnäyttely esittelee Rauman pitsiä. Alakerran museokaupasta Kistupuodista löydät paikallisia käsityötuotteita ja matkamuistoja.

Marela | Kauppakatu 24 Varakkaan laivanvarustajan kotimuseo 1800- ja 1900-lukujen taitteesta, lisäksi vaihtuvia näyttelyitä. Aukioloajat: (Raatihuone ja Marela) 21.5. - 23.6. ja 5.8. - 1.9. ma suljettu, ti-su 10.00 – 17.00 24.6. - 4.8. joka päivä 10.00-17.00 2.1. - 20.5. ja 2.9. - 31.12. ma suljettu, ti – pe 12.00 - 17.00, la 10.00 - 14.00, su 11.00 - 17.00 Kirsti

| Pohjankatu 3 Kirstin aito vanhanajan pihapiiri rakennuksineen kertoo elämästä Vanhassa Raumassa 1800-luvun lopulta 1970-luvulle. Aukioloajat: 21.5. - 23.6. ja 5.8. - 1.9. ma suljettu, ti-su 10.00-17.00 24.6. - 4.8. joka päivä 10-17

Erikoisnäyttelyt: Vanha Raatihuone Ol niingon gotonas – Kaupunkielämää Raumalla 570 vuotta Mestarinyplääjä Jenny Engren Raumanpitsi Marela Rauman lyseo 120-vuotta (14.7. asti) Pitsiviikon erikoisnäyttelyt 20.7. alk. Plauenin teollista pitsiä Saksasta Eilinen –huomisen siemen! Sirkka Salomaan moderneja pitsitöitä Pääsymaksut: Kertalippu 3 eur Kiertolippu 5/7 eur Alle 18 v. ja opiskelijakortilla vapaa pääsy! Huom: Museokohteet suljettu 21.-23.6. (juhannus)

Savenvalajan verstas

| Nummenkatu 12 Uunikaakelintekijä Gustav Löfmanin työpaja ja koti. Verstaalla mahdollisuus tehdä pieniä savitöitä. Huom. ei polttomahdollisuutta! Aukioloajat: 1.7.-31.7. joka päivä 11-16

Sammallahdenmäki | Savulaaksontie 181 ja Sammallahdentie (P-alue, info, wc) Pronssikautinen hautaröykkiöalue – UNESCOn maailmanperintökohde. Alueella kiertää opastettu polku, reitin pituus on noin 1,5 km. Soveltuu hyvin omatoimiseen retkeilyyn. Maksulliset opastukset: Rauman kaupungin matkailuneuvonta puh. 02 834 3512, Elämysopastukset Keritys ry. / Ulla Antola puh. 044 387 2136

Tiedustelut ja opastukset: Puh. 044 793 3532, 044 567 9183 E-mail: rauman.museo@rauma.fi Lisätietoja kohteista ja näyttelyistä: www.rauma.fi/museo

21


Fåfängan paviljonki sai uuden ilmeen

R

aumalaisten Merskana tai Merikylpylänä tuntema Fåfängan paviljonki on pessyt täydellisesti kasvonsa. 1950-luvulla rakennettu talo on kokenut täydellisen väriremontin niin sisältä kuin ulkoakin ja samassa remontissa on uuteen kukoistukseen korjattu myös perinteikäs tanssilava. - Pitkälle on menty siitä ajasta, kun Rauman Työväen Urheilijat toimi paikan isäntänä. Täällä joskus takavuosina hauskaa pitänyt väki ei todennäköisesti uskoisi paikkaa enää samaksi, Fåfangan toiminnanjohtajana toimiva Sami Pesonen sanoo. – Merska oli aikanaan kaupungin ykköspaikka, mitä juhlimiseen tulee ja siihen me pyrimme nytkin, jatkaa Pesonen.

kään ei luulisi tulevan vastaan, Sami Pesonen selvittää. – Se käsitys pitää kuitenkin murtaa, että Fåfängan paviljonki olisi auki pelkästään juhlatilaisuuksiin. Tosiasia on, että ovet ovat kesällä auki päivittäin ja kaikelle kansalle. Tanssilavalla pääsee nauttimaan kesän mittaan viikoittain karaokesta ja elävää musiikkiakin on tarjolla useampana iltana, hän muistuttaa.

Yli 2 000 anniskelupaikkaa

Eicca Toppisesta Nykäseen

Fåfängan paviljongin omistajaksi kaksi vuotta sitten tulleen Narmaconin päätoimiala eli rakentaminen ja julkisivujen tekeminen näkyy niin paviljongin uudessa ulkokuosissa kuin sisustuksessakin. – Tilojen puolesta täällä voi järjestää minkä tason juhlia tahansa. Anniskelupaikkoja on yli 2 000, joten seinien-

Ison remontin kokeneen tanssilavan yhteyteen on rakennettu myös terassi, josta on hyvät näkymät vanhan koripallokentän paikalle nousevalle esiintymislavalle. Tulonsa Fåfängaan ovat varmistaneet muun muassa Cherry and The Vipers, Popeda, Elonkerjuu ja Matti Nykänen. – Cherry and The Vipers on Apocalypticasta tutun Eic-

”Pitkälle on menty siitä ajasta, kun Rauman Työväen Urheilijat toimi paikan isäntänä.”

sami p e so n e n

23


ca Toppisen ja hänen vaimonsa, näyttelijä Kirsi Ylijoen yhteinen bändi. He vetävät Raumalla 12.7. erityisen Elvisshown yhdessä meidän oman house bandimme eli K.Juva & Haavekuvan kanssa. – Popeda, Elonkerjuu ja Nykänen puolestaan esiintyvät Rauman Lukon kanssa 27.7. järjestettävässä Pitsifestissä. Sinne tulee myös sadan metrin benjihyppytorni, kertoo Pesonen.

Karaokea kahdesti viikossa Karaokeisäntänä Merskan lavalla toimii Haavekuvan keulakuva Kristian Juva, jonka johdolla päästään ääneen keskiviikko- ja lauantai-iltoina. Heinäkuun lauantaisin järjestetään myös karaokekilpailu, jonka voittajat selviävät elokuiseen finaaliin. Mestarille on luvassa kahden hengen musikaalimatka Lontooseen. – Kukaan ei voi ainakaan sanoa, ettei löydä itselleen sopivaa biisiä, sillä niitä on tarjolla reilut kymmenentuhatta, Kristian Juva lupaa. K.Juva & Haavekuva on lavalla myös juhannuspäivänä eli pitkään poissa ohjelmasta olleet juhannustanssit on herätetty henkiin. Suunnitelmat Fåfängan tulevaisuudenkin suhteen ovat suuret. Niihin kuuluu niin maauimalan hyödyntämistä kesävesipuistona kuin hotellikin. Sami Pesonen sanoo kaavamuutoksen olevan vireillä. – Täällä on ollut 1960-luvulla jopa maailmanpyörä, mutta sellaista tuskin sentään rakennetaan. Tai kuka ikinä tietää, naurahtaa Pesonen. Täysin uutena palvelumuotona Fåfängassa järjestetään tänä kesänä erilaisia kuntoiluaktiviteetteja, kuten joogaa, zumbaa ja kuntonyrkkeilyä.

sami p e so n e n

24

Juhlasaliin mahtuu jopa 200 juhlijaa. Yläkerran sviitti tarjoaa laadukkaat puitteet upeine merinäköaloineen.


Veneilijöiden palvelut kerralla uuteen uskoon Raumalle saatiin täksi kesäksi viimeinkin vastaava veneilijöiden palvelukeskus, jollainen löytyy maan muistakin tärkeimmistä vierasvenesatamista. Yhdestä ja samasta paikasta eli Suvitien uudesta Merijakamosta voi hankkia jatkossa polttoaineen ja elintarvikkeet ja käydä siinä sivussa vielä vessassa ja suihkussa. Uudisrakennuksen kokonaispinta-ala on 77 neliömetriä.

”Merijakamosta voi varata taatusti erilaisen päivän polttari- tai työporukalle.” – Olen ihmetellyt ääneen sitä, että Suomen suurimman pienvenesataman yhteydessä on Suomen surkeimmat palvelut. Niin sanotuille palveluille on naurettu ympäri veneilevän valtakunnan, mutta tänä kesänä ei enää naureta. Iso puute on poistunut, tiivistää Merijakamonkin toiminnasta vastaava Fåfängan isäntä Sami Pesonen. Uudessa teen merijakamorakennuksessa on täyden palvelun minimarketin ohella myös 24-paikkainen kahvila B-oikeuksilla. Ulkoterassilla anniskelupaikkoja on 20 lisää. – Kesäaikaan merijakamoa on tarkoitus pitää auki kellon ympäri eli aamuyhdeksästä iltayhdeksään. Käytännön töis-

tä tulee huolehtimaan neljän hengen tiimi, kertoo Pesonen. Merijakamon yhteydessä toimii myös vesiurheiluvälineiden vuokraamo ja erilaisia aktiviteetteja välittävä palvelupiste. – Vuokraamossa on muun muassa viisi uutta vesijettiä, joilla pääsee lähtemään merelle joko yksin tai isommassa porukassa oppaan kanssa. Rauman saaristoon on suunniteltu erilaisia jettisafareita, joiden ohjelma voidaan räätälöidä asiakkaan toiveiden mukaiseksi. Myös kaupungin matkailusaarten eli Kylmäpihlajan, Kuuskajaskarin ja Nurmeksen palvelut ovat luonnollisesti käytettävissä, mainostaa Pesonen. – Merijakamosta voi varata vaikka taatusti erilaisen päivän polttari- tai työporukalle, hän ehdottaa. Vesibussit Kuuskajaskarin linnoitussaarella järjestettäviin kesäteatteriesityksiin lähtevät Merijakamon laiturista, jota käyttävät myös kuunarilaiva Ihana sekä Reksaaren yhteysalus.

Uudistuneen merijakamon pohjapiirustukset

25


Kesän tähtiesiintyjät Jii ja Yö

Poroholma on taas pessyt kasvonsa

P

oroholman leirintäalue Raumalla on kokenut neljässä vuodessa sellaisen kasvojenkohotuksen, johon harva olisi uskonut. Riku Räsäsen johtaman Suomen Elämyspalvelut Oy:n otettua ohjat käsiinsä on perinteinen leirintäalue muuttunut lomakeskukseksi, joka ei jätä kävijöitään kylmäksi. – Olen tottunut kaikessa tekemisessäni siihen, että koko ajan pitää uudistua. Jos sitä ei tee, niin edessä on hyvin äkkiä hyvästit ja lopulta unohdus. Jos me olisimme tyytyneet entiseen, Poroholman portilla olisi jo lukko, Räsänen sanoo. RMJ-juhannusjuhlien järjestäjänä suurelle Suomen kansalle tunnetuksi tullut Riku Räsänen on häärinyt itse käytännössä koko kevään Poroholman töissä. Satunnai-

26

nen ohikulkija on varmasti hieraissut silmiään toisenkin kerran, jos on nähnyt tutun hahmon kuorma-auton tai kaivinkoneen ohjaimissa.

Uusi parkkipaikka päivävieraille Ehkä suurin yksittäinen muutos entiseen on uuden parkkialueen rakentaminen lomakeskuksen portista katsoen vasemmalle mäkeen. Parkkipaikat on tarkoitettu etupäässä päiväkävijöiden autoille. – Tie parkkipaikalle kulkee lomakeskuksen ulkopuolella, mikä merkitsee lomailijoita vaivanneen häiritsevän liiken-


”Poroholma pysyy vastakin rauhallisena lomakeskuksena, joka tarjoaa rauhallisen miljöön niin matkailijoille kuin raumalaisillekin kävijöille.”

teen loppumista. Samalla on saatu ratkaistua myös pysäköintiongelma, tiivistää Räsänen. – Vanhasta parkkipaikasta tulee jatkossa ykköskaravaanialue, hän jatkaa

Majoitustilaa myös Augustissa Kaikkiaan karavaanipaikkoja on noin 130 ja siihen vielä telttapaikat päälle. Mökeistä löytyy useampia kymmeniä petipaikkoja ja majoitustilaa on nyt myös Augustin juhlatalon yläkerrassa. – Mökkien paikkoja on vähän muutettu sitten viime

kesän ja ne on ehostettu viimeisen päälle, Räsänen kertoo. Aluetta on muutenkin ehostettu laidasta laitaan. – Olemme rakentaneet uusia vessoja ja suihkuja, viheralueita on laajennettu ja kivetyksiä paranneltu. Viihtyvyys on parantunut huomattavasti, kun paikkoja on viimeistelty. En haluaisi itse mennä perheeni kanssa epäsiistiin paikkaan ja en tottavie voi edellyttää sitä keneltäkään muultakaan, Poroholman kävijöille edellisiltä kesiltä tuttu ”golfkärrymies” Tommi Toivonen linjaa. Saunoja Poroholmassa on neljä, yksi niistä sopii kokonsa puolesta hyvin ryhmillekin. – Lämmitettävistä puljuista luovuttiin hygieniasyistä, Riku Räsänen painottaa.

27


Paviljongista juhlataloksi Poroholman ravintolatoiminta on keskitetty Ruormieheen ja kuunari Kathrinaan. Entinen ykkösravintola eli Augustin paviljonki tuntee nyt nimen Augustin juhlatalo. Majapaikkojen lisäksi siellä on 60 hengen juhliin sopiva tilausravintola. – Annistelupaikkoja on kaikkiaan tuhansia tarvittaessa. Missään nimessä ei Poroholmasta haluta kuitenkaan kasvattaa mitään kauheaa bilekeskusta. Se pysyy vastakin rauhallisena lomakeskuksena, joka tarjoaa rauhallisen miljöön niin matkailijoille kuin raumalaisillekin kävijöille.

Musiikkiakin Poroholman kesään toki kuuluu. Raumalainen.fi järjestää lomakeskuksessa kesän mittaan kaksi kesälomakonserttia, joista ensimmäisessä esiintyy torstaina 4.7. J. Karjalainen. Keskiviikkona 31.7. konsertin tähtivieras on puolestaan Yö-yhtye. – Muutakin elävää musiikkia kesään mahtuu, mutta pääsääntöisesti mennään karaoken voimin. Yksi vetäjistä on legendaarinen Jari ”Onde” Pelamo, joka tunnetaan Rauman rajojen ulkopuolellakin mahtavasta lauluäänestään, hehkuttaa Räsänen. Poroholman lomakeskukseen pääsee tutustumaan osoitteessa www.poroholma.fi.

Augustin juhlatalo aurinkoisella rinteellä. Kuunarin edessä olevat makasiinit ovat kunnostustöiden alla.

Oudoimmat temput ja korkeimmat hypyt Kolmas perättäinen, huippusuosion saavuttanut, polkupyörillä veteen hyppelyn MM-kisa (Bike Water Jumping World Championship) järjestetään Raumalla, Poroholmassa, 2.6.2013. Tapahtumassa kilpailijoiden hyvä meininki välittyy myös katsojille, joita ovat niin perheet kuin kaveriporukatkin. Viime vuonna tapahtumaa seurasi paikan päällä, Pärskän lammen rannalla, tuhatkunta katsojaa. Tänä vuonna yleisömäärän odotetaan kasvavan reilusti. Kilpailun voittaja kuittaa tonnin käteistä sekä tavarapalkintoja. Aiempien vuosien tapaan tapahtumassa on yleisölle vapaa pääsy ja myös kilpailuun osallistuminen on ilmaista. www.waterjumpingworld.com

28

Ha n s L e h t i n e n


Suomen Monaco löytyy elokuussa Raumalta

Poroholma muuttuu taas formularadaksi

P

oroholman lomakeskus muuttuu tänä kesänä jälleen Suomen Monacoksi katuratoineen ja merellisine puitteineen kaikkineen. Järjestyksessään jo neljäs Poroholma GP poikkeaa edellisistä sikäli, että nyt kaikki keskittyy yhteen päivään eli lauantaihin 24.8. – Niin kilpailijoiden kuin katsojienkin toive on ollut tapahtuman saaminen tiiviimmäksi. Yhteen päivään tiivistäminen palvelee luonnollisesti myös lähiseudun asukkaita, joille autojen melu on tuottanut pahaa mieltä, Poroholma GP:n pääkoordinaattorina tuttuun tapaan toimiva formulaässä Markus Niemelä selvittää. Edellisvuosista poiketen aikataulua on aikaistettu, mikä puolestaan tuo Poroholman luonnon paremmin oikeuksiinsa, jatkaa Niemelä.

24 tiimiä mahtuu mukaan Poroholma GP:hen otetaan mukaan yhteensä 24 joukkuetta, joissa kaikissa on neljä kuljettajaa. Tehokkailla karting-autoilla ajettava kisa järjestetään Le Mans – tyyppisenä eli huollot ja kuljettajien vaihdot tapahtuvat niin sanotusti lennossa. – Olemme hioneet tapahtumaa selvästi entistä toimivampaan suuntaan. Edellisvuosien virheistä ja puutteista on otettu oppia, myöntää Niemelä. – Katsojia ajatellen alueelle tullaan hankkimaan isoja screenejä, joiden kautta tilannetta voi seurata koko ajan reaaliajassa, hän painottaa. Mukaan lähtevät joukkueet saavat järjestäjän puolesta käyttöönsä niin autot, ajohaalarit kuin kypärätkin. – Nyt päästään mittaamaan, ajavatko esimerkiksi po-

liisit nopeammin ja paremmin kuin missit, Markus Niemelä naurahtaa.

Niemelä iskee pohja-ajan Niemelä on luonnollisesti itsekin mukana radalla, tosin vain näytösmielessä ja pohja-ajan tekijänä. Miehen kilpailuvietin ja voittamisenhalun tuntien hän käskee mikroa takuuvarmasti kuitenkin tuhannen tosissaan. – Neuvottelut ovat koko ajan käynnissä muiden suomalaisten kisakuskien saamisesta paikalle näytöskisaan. Mika Salo oli täällä pari vuotta sitten ja vanhan mestarin

Nyt päästään mittaamaan, ajavatko esimerkiksi poliisit nopeammin ja paremmin kuin missit, Markus Niemelä naurahtaa. vauhti oli kieltämättä edelleen kohdallaan, Kaliforniassa Yhdysvalloissa ammatikseen kilpaa ajava Markus Niemelä myöntää. – Joukkueiden mahdollisimman tasaväkinen kokoonpano varmistetaan sillä, että mukana ei saa olla yhtään kuljettajaa, jolla on ollut kilpa-auto- tai karting-lisenssi viimeisen viiden vuoden aikana. Osallistua voi kuka tahansa yli 15-vuotias ja yli 150 senttiä pitkä kuljettaja, linjaa Niemelä. Poroholma GP huipentuu ravintola Ruormiehen laajennetulla terassilla järjestettävään after-partyjuhlaan, jonka yhteydessä suoritetaan myös parhaiden tiimien ja kuljettajien palkitseminen.

29


6 RAUMA POROHOLMA LOMAKESKUS GRAND PRIX 2013

Tervetuloa kokemaan Poroholma GP -huumaa 24.8.2013

Poroholman lomakeskus muuttuu Suomen Monacoksi 24. elokuuta, kun legendaarisessa karting-kisassa eri ryhmät ja yritykset kisailevat kaupungin herruudesta Poroholman mahtavissa merellisissä puitteissa.

Ilmoita yrityksesi tai ryhmäsi kisaan kilpailemaan kuka on kaupungin kingi! Poroholma GP käydään lomakeskukseen rakennettavalla radalla 4-henkisin joukkuein. Joukkueet ajavat harjoitukset, aika-ajot, alkuerät ja finaalit. Kuljettajan vaihto tapahtuu "lentävällä" vaihdolla, eli jokaisessa lähdössä radalla käyvät joukkueen kaikki kuljettajat. Joukkueissa ei saa olla kuljettajia, joilla on ollut kilpa-auto tai kartinglisenssi viimeisen 5 vuoden aikana. Osallistua voi kuka tahansa yli 15-vuotias ja yli 150 cm pitkä kuljettaja. Kisojen jälkeen Poroholman terassilla järjestetään kisojen after-partyt! TSEKKAA KAIKKI LISÄTIEDOT

www.poroholmagp.fi

Tallipaikan hinta on 1000 eur + alv, sis. joukkepaikan 4 hengelle, kaikki ajovarusteet, buffetruokailut, kisasaunan ja sisäänpääsyt jatkobileisiin Nightclub Dominoon. Myynti : Teemu Laitinen, puh. 050 5609076, email teemu@rpr.fi

n ineÄ! m utuNISS a t t YN oi Ilm T KÄ NY


Cafe

9

10

Aarnkari

Elämyksiä sisustajalle!

Heinäkuussa AUKI joka päivä klo 10.00-16.00

Kahvia, omatekoisia leivonnaisia, suolaista purtavaa. Lounasmahdollisuus Kysy myös sisustussuunnittelupalveluamme! Suunnittelu onnistuu koko Suomeen.

Juhannusaattona klo 14 – 23

perhejuhannus

Tiedustelut: risto.matilainen@aarnkari.fi puh. 0400 645 123, 040 180 4388 www.aarnkari.fi Aarnkari 1 (Purjehtijankatu 68) 26200 RAUMA

Tallikedonkatu 11, RAUMA 02-8222802 verkkokauppa www.hannas.fi 24/7 Palvelemme ma-pe 10-18 ja la 10-15

11

Kesätarjouksia! Kananuudelisalaatti

12 e

Kanalinranta 5. Puh. (02) 822 7757 www.ravintolabuenavista.com

Kesäpihvi tuorejuustokastikkeella

16 e


Viehättäviä taidepaikkoja ja uniikkeja töitä Teksti | kristina haavisto

Kuvat | Heli lehtonen

N

auravainen Kirsi Backman porhaltaa työhuoneesta liikkeen puolelle paita ja kädet savessa: – Ihanaa, kun tulitte. Se palkitsee ja ins-piroi, kun saan palautetta töistäni. Rauma olisi köyhä ilman paikallisia taitajia: – Raumalla on paljon viehättäviä taidepaikkoja ja työt ovat uniikkeja, joita ei mistään muualta saa, keramiikkataiteilija tiivistää. – Mutta ihmiset pelkäävät tulla sisälle, vaikkei mitään tarvitse ostaa eikä ole pääsymaksua. Monet kulkevat Kuninkaankatu ja Kauppakatua Savilanpuistosta kauppatorille ja takaisin. Kannattaisi jatkaa matkaa: – Muistakaa, että torin tälläkin puolella on elämää. – Vieraspaikkakuntalaiset ovat kiinnostuneita paikoista, joita kaikki paikallisetkaan eivät tiedä. Kannattaakin katsastaa Rauma ennen kuin lähtee merta edemmäs kalaan.

”Toivon, että ihmiset luottaisivat omiin voimiin ja että olisi uskallus lähteä lentoon.” Merelle sen sijaan kannattaa lähteä, sillä Kuuskajaskariin tulee pienimuotoinen sukelluspuisto lapsille. – Sain Suomen Kulttuurirahaston apurahan teosten tekemiseen. – Rauman Laitesukeltajat huolehtivat teosten laittamisesta veteen ja poisottamisesta talveksi.

Eletty elämä saa näkyä Näyttelyt ohjaavat tekemistä, koska niissä on tarkkaan mietitty sisältö, mutta liike vapauttaa. Kirsi Backmanin liikkeessä onkin pikkuruisia töitä ja puoli huonetta täyttäviä teoksia: – Saan leikitellä kevyemmillä aiheilla ja minulla on vapaus tehdä, mitä sydän sanoo. – Ihanaa, että töitäni ostetaan ja että halutaan mukaan juttuja Raumalta. On kiva kuulla, kuinka monet ihastuvat ja ihmettelevät, voiko keramiikasta tehdä tällaistakin. Mutta taiteilija myös tunnustaa: – Jos uusi työ ostetaan, kyllä se hiukan kirpaisee.

32


Kirsi Backmanin käsiala on pelkistettyä, erilaisia materiaaleja yhdistävää. Erityisen mieltynyt hän on arkeen liittyviin hylättyihin esineisiin, kuten keittiövälineisiin tai vaikka kattopeltiin. – Vanhan jaalan nauloista se alkoi. Meri on jättänyt niihin jälkensä, kuten elämä meihin. Tämä karhea, välillä rujo, perusvire näkyy kautta linjan Backmanin töissä. – Teen krouvia keramiikkaa.

Rohkeasti katsomaan. Kirsi Backman kertoo mielellään teostensa taustoista ja tekoprosesseista.

Oivaltamisen ilo – Uuden luominen on palkitsevin ja ihanin vaihe. On jokin visio, ja voi kokeilla ja nähdä, mitä syntyy. Backman sanoo, että savi itsessään on lasittamattomana aneemisen kalpea väriltään. – Sitä pitää osata käsitellä. Värin ja lasituksen avulla saan haluamani lopputuloksen. Keramiikka on taiteilijan juttu, mutta metalliosien kanssa puoliso on haka. – Mieheni on muusani. Vaikeinta on saada sanottua visioni, jotta mieheni voi sen toteuttaa. Kyllä se kärsivällisyyttä vaatii! Viimeistelyyn kuuluu teosten nimeäminen: – Nimi on toinen puoli työtä, hiukan ohjaan katsojaa omaan ajatusmaailmaani. Teokset itsessään, kuten lentokoneet ja enkelin siivet, ovat signaaleja. – Toivon, että ihmiset luottaisivat omiin voimiin ja että olisi uskallus lähteä lentoon. Ja ennen kaikkea, että tarttuisimme hetkeen.

33


VANHA RAUMA – kaupungin sykkivä sydän

IKA TU

UNESCOn maailmanperintökohde Vanha Rauma lumoaa tunnelmallaan. Alueella on mielenkiintoisia käyntikohteita, ihastuttavia kauppoja, useita viehättäviä kahviloita ja ravintoloita sekä taiteilijoiden työhuoneita.

VÄH

NS

1.2 ÄKO

ULU

KATU

1 1.1

4 30m

10

1

i

R aumalla pysäköinti on aina maksuto nta mutta muistat , han parkkikiekon !

9

14 5

3

8

11

2

13

15

2

ISOPOIK

12

6

6

KIKATU

i

5

4

OIK

KIKA TU

PAKKAHUONEENKATU

ISO P

3 ATU

INK

ALM

M ISO

Vanhan Rauman nähtävyydet: 1 2 3 4 5 6

| | | | | |

Pyhän Ristin kirkko Kauppatori ja Vanha Raatihuone-museo Nyplääjäpatsas, Helsingintori Vanhan Rauman korjausrakentamiskeskus Tammela Kalatori, Pyhän Kolminaisuuden kirkon rauniot Laivanvarustajan kotimuseo Marela

7

7 | Hauenguano, Rauman taidemuseo 8 | Kitukränn, Jokelan talo 9 | Merimiehen kotimuseo Kirsti Nähtävyydet merkitty karttaan

- pallolla

7 9 8


Parhaiten tutustut kaupunkiin oppaan johdolla!

Opastetut kävelykierrokset 1.7.-4.8.2013 Tiistaisin klo 17.30 Hautausmaakierros (1,5h) vanhalla hautausmaalla. Lähtö Kordelinin siunauskappelin luota (Kaunisjärvenkatu 4). Kierros tunnettujen raumalaisten hautojen äärellä. Keskiviikkoisin klo 16.00 Taiteilijakierros (2h) Vanhassa Raumassa. Kierroksen aikana käydään 3-4 taiteilijan ateljeessa/työhuoneessa. Torstaisin klo 14.00 Vanhan Rauman kävelykierros (1,5h). Sunnuntaisin klo 11.00 Vanhan Rauman kävelykierros (1,5h). Lähdöt opastetuille kierroksille Vanhan Raatihuoneen edestä (Kauppakatu 13) hautausmaakierrosta lukuun ottamatta. Kierroksen hinta 6eur/hlö, maksetaan oppaalle käteisellä. Pitsiviikolla 20.-28.7.2013 myös non-stop sekä Talot tarinoivat -opastukset. Tarkat ajankohdat pitsiviikon ohjelmasta www.pitsiviikko.fi. Voit tutustua Vanhaan Raumaan myös mobiililaitteen avulla. Lataa Vanhan Rauman kierros MP3-muodossa tai reittisovelluksena. Tarkemmat ohjeet latauksiin löydät osoitteesta www.visitrauma.fi.

Kauppatorilla tapahtuu! Iltatorit tiistaisin ja torstaisin 27.6.-1.8. sekä pitsiviikolla myös 22.7. ja 24.7. Sunnuntaikirppikset 16.6.-11.8.

Taiteilijoiden työhuoneita Vanhassa Raumassa: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Mysteeri, taiteilija Eija Suneli, Kuninkaankatu 6 (pihatalo) Hopeaseppä, kuvanveistäjä Eila Minkkinen, Vanhankirkonkatu 20, www.dlc.fi/~eilamink Keramiikkataide Kirsi Backman, Kuninkaankatu 21, www.kirsibackman.net Kuvanveistäjä Kerttu Horila, Länsikatu 7, www.kerttuhorila.com Teuvo Salminen, Isokirkkokatu 10, www.teuvosalminen.com Pits-Priia, Nyplääjät ry, Kauppakatu 29, www.nyplaajat.net Keramiikkataide Maija Kantanen, Itäkatu 4, www.maijakantanen.com Rauman Taidegraafikot ry, Kuninkaankatu 44, www.raumantaidegraafikot.com

9 | Käsityö ja taide Pirkko Lehtinen, Itäkatu 4 10 | Keramiikkayhdistys Keramos ry, Isokirkkokatu 1, www.keramos.fi 11 | Art Design Salme Kauppi, Kuninkaankatu 27, www.salmekauppi.fi 12 | Arja Nummen työhuone, Kauppakatu 15 (sisäpiha) 13 | Ateljee Mika Honkanen, Kuninkaankatu 40, www.taiteilijamikahonkanen.com 14 | Mantin Maailma, Kuninkaankatu 30, www.mantinmaailma.fi 15 | Atelier Kringelblomma, Kauppakatu 20 Katso tarkat aukioloajat: www.visitrauma.fi taiteilijat merkitty karttaan

Taiteilijoita muualla Raumalla: Liekkimeri, Terttu Raes, Hakunintie 2-10, www.liekkimeri.fi Inspira ry:n taidenäyttely, Suvitie 10, www.inspirary.net Salka Sandell, Myllymäenkatu 2, www.salkasandell.fi

Ateljee Hulda, Komppi 14 Taitokeskus Rauma, Lensunkatu 4, www.taitosatakunta.fi Galleria Kempas, Ylinenkatu 6, www.kempas.fi

- pallolla

Suositut pihakirppiks et ja avoimet piha t Vanhassa R aumassa 20 .-28.7.2013. Nouda tarkem pi kartta avoinna olevis ta pihoista R auman mat kailuneuvonnasta .


m

a koke

ulo TerveT

ämme!

nTT aan ke

Kesäkurssit

Ajanvaraus: 02-8230324

2013

www.eko.fi KESÄKUU: Laulun mestarikurssi .....................5.-9.6. Pianon vapaan säestyksen kurssi .......................................... 24.-28.6. Akvarellimaalaus ....................... 24.-28.6. Pitsinnypläyskurssi I ................. 24.-28.6. Helmikoru .................................. 24.-26.6. Sorvauskurssi ............................ 24.-28.6. Arkiliikuntaa omassa olohuoneessa ............................. 24.-26.6. Ismakogia - keino hallita ryhtiä .......................................... 26.-28.6. Työelämän englantia ................ 24.-28.6. HEINÄKUU: Ikonimaalauskurssi ........................ 1.-6.7. Digikuvaus ja kuvankäsittely ........ 1.-5.7. Pitsinnypläys II ............................... 1.-5.7. Intialainen päänhieronta ...............5.-7.7. Kitaransoiton perusteet .................5.-7.7. Hopeaketjut .................................. 8.-10.7. Vanhojen huonekalujen entisöintija maalauskurssi .......................... 8.-12.7. Sosiaalinen media tutuksi ........... 8.-12.7.

Vanhojen huonekalujen verhoilukurssi .............................. 15.-19.7. ZUMBA® -maraton .................... 15.-17.7. Taici-kiinalainen aamuvoimistelu........................... 16.-18.7. Englantia matkailijoille .............. 15.-19.7. Eng.keskustelukurssi .................22.-26.7. Espanjan kielen intensiivinen jatkokurssi ....................................22.-26.7. Aurinkolämpökeräimen rakentamiskurssi .......................22.-26.7. Laulua ja äänenkäyttöä oppimaan....................................29.7.-2.8. Hopeakorut levytekniikalla .....29.7.-2.8. Abien englantia .........................29.7.-2.8. NLP-johdantokurssi ..................29.7.-2.8.

ELOKUU: Viittomia kommunikaation tukena, alkeisjatko .......................................5.-8.8. Kanteleen teko ...............................5.-9.8. Festivo - jousisoitinleiri nuorille ..........................................4.-10.8.

Koulutie 4, 27100 EURAJOKI puh. 044 721 4803 fax 02 868 0554 opisto@eko.fi

w w w. r a u m a g o l f. f i

12

Vuokraa meiltä sauna- ja kokoustilat pitopalveluineen! Vuokraa meiltä saunaja Kokoustilat jopa 150hengelle. kokoustilat pitopalveluineen! Kaupungin parhaalla paikalla sijaitseva Kokoustilat jopa 150hengelle. kesäterassi! Kaupungin parhaalla paikalla sijaitseva Yritys- ja yksityistilaisuuksiin kesäterassi!

Vuokraa meiltä saunaja Kyselyt: Yritys- ja yksityistilaisuuksiin Sami Pesonen Vuokraakokoustilat meiltä saunajasami@ffpaviljonki.fi pitopalveluineen! Kyselyt: kokoustilat pitopalveluineen! p. 0400-895 914 Pesonen Kokoustilat jopaSami 150hengelle.

sami@ffpaviljonki.fi parhaalla paikalla sijaitseva KokoustilatKaupungin jopa 150hengelle. p. 0400-895 914 Kaupungin parhaalla paikalla sijaitseva saunajakesäterassi! kesäterassi! palveluineen! Yritys- ja yksityistilaisuuksiin Yritys- ja yksityistilaisuuksiin ngelle.


Rauman saaristo on Selkämeren kansallispuiston sydän Rauman edustan matkailusaaret Kylmäpihlajan majakkasaari, Kuuskajaskarin loma- ja linnakesaari sekä Reksaaren luontosaari tarjoavat erityyppisiä majoitus-, kahvila- ja ravintolapalveluja sekä kokous- ja saunapalveluja. Matkailusaarille pääset kätevästi kesäaikaan päivittäisillä vesibussiyhteyksillä. Maksuttomat opastukset Kylmäpihlajalla päivittäin 8.6.-18.8. vesibussin reittivuorojen saavuttua sekä Kuuskajaskarissa 1.-31.7. ke-su klo 10.30-13.30 vuorojen saavuttua. Muutoin opaspalvelut saarilla tilauksesta. Rauman edustan matkailu- ja retkeilysaarilla on yli 30 km merkittyjä retkeilyreittejä, joiden varsilla on vanhoja vuokrattavissa olevia saaristolaistiloja sekä taukopaikkoja. Saariston varaustupien tarkemmat tiedot löydät www.visitrauma.fi sivuilta. Tupien varaukset Kaupungin palvelupiste Pyyrmanista, Valtakatu 2, puh. 02 834 5000, palvelupiste@rauma.fi. Muistathan myös kesän aidot purjehduselämykset Raumanmerellä kolmimastokuunari Kathrinalla ja kaljaasi Ihanalla. Tarkista yleisöpurjehduspäivät osoitteista www.kathrina.fi ja www.ihana.fi.

Matkailusaaret Saaristoliikenteen aikataulut Venetaksit Merelliset ohjelmapalvelut Retkeilyreitit Nouda tai tilaa oma Raumanmeri- karttaesitteesi Rauman matkailuneuvonnasta!

Vinkki

Tee virtuaalire tki Selkämeren kansal lispuistoon ja tutustu huikei siin 360° mai semakuviin osoittees sa www.selkam eri.fi. Reaaliaikaista kuvaa Kylmäp ihlajasta löydät si vulta www.raumal ainen.fi/ webkamerat / kylmapihlaja .

Selkämeren kansallispuisto Perustettu vuonna 2011. Noin 913 km², kansallispuiston pinta-alasta 98 % on merta. Kansallispuisto muodostuu lähinnä uloimman saariston luotojen ja saarien nauhasta, joka ulottuu Merikarvialta Kustaviin. Ajantasaista tietoa kansallispuistoista www.luontoon.fi.

37


Saaristoliikenne 2013 Rauman Saaristokuljetus Poroholma Kuuskajaskari Kylmäpihlaja 8.6.-14.6.2013 12.00 >> 12.30 >> 12.50 15.10 << 14.40 << 14.20 15.6.-30.6.2013 12.00 >> 12.30 >> 12.50 15.10 << 14.40 << 14.20 15.30 >> 16.00 >> 16.20 18.20 << 17.50 << 17.30 1.7.-31.7.2013 10.00 >> 10.30 >> 10.50 12.40 << 12.10 << 11.50 13.00 >> 13.30 >> 13.50 16.10 << 15.40 << 15.20 16.30* >> 17.00* >> 17.20* 19.40* << 19.10* << 18.50* * Vuoroa ei ajeta sunnuntaisin! 1.8.-11.8.2013 12.00 >> 12.30 >> 12.50 15.10 << 14.40 << 14.20 15.30 >> 16.00 >> 16.20 18.20 << 17.50 << 17.30 12.8.-18.8.2013 12.00 >> 12.30 >> 12.50 15.10 << 14.40 << 14.20 24.8.-25.8.2013 ja 31.8.-1.9.2013 12.00 >> 12.30 >> 12.50 15.10 << 14.40 << 14.20

Hinnat: Kuuskajaskari Risteilylippu Päivälippu Meno-paluu

Aik./Lapsi

Aik./Lapsi Kylmäpihlaja Risteilylippu 18/10 eur Päivälippu 25/12 eur Meno-paluu 28/14 eur

13/7 eur 20/10 eur 25/12 eur

Koiralippu 2,50 eur Hinnat sisältävät Alv:n 10%. Risteilylippu: matkustajan on palattava samalla reittivuorolla takaisin jolle lippu on hankittu. Päivälippu: matkustaja voi valita paluuvuoron kuluvan päivän reittivuoroista vapaasti (paluuvuoro on ilmoitettava lippua lunastaessa/varatessa). Meno-paluu: matkustaja voi valita paluupäivän ja reittivuoron vapaasti (paluupäivä ja reittivuoro on ilmoitettava lippua lunastaessa/varatessa). Lapsi = alle 11v. Lippuvaraukset suoraan verkosta www.raumansaaristokuljetus.fi/online Varaukset ja tiedustelut 8.6. alkaen puh. 050 349 8104 / risteilyt@raumansaaristokuljetus.fi www.raumansaaristokuljetus.fi

RSP-Charter Syvärauma

Kuuskajaskari

Kylmäpihlaja

1.6.-2.6., 8.6.-9.6. ja 15.6.-16.6.2013 11.00 >> 11.30 >> 12.00 15.30 << 15.00 << 14.30 21.6.-30.6.2013 11.00 >> 11.30 >> 12.00 15.30 << 15.00 << 14.30 16.00 >> 16.30 >> 17.00 20.30 << 20.00 << 19.30 1.7.-31.7.2013 11.00 >> 11.30 >> 12.00 15.00 << 14.30 << 14.00 17.00 >> 17.30 >> 18.00 21.00 << 20.30 << 20.00 Syvärauma 1.7.-31.7.2013 09.30** >> 11.00 << 15.15** >> 16.45 <<

38

Reksaari 10.15 10.15 16.00 16.00

**Vuorolle voi tulla myös pelkästään opastetulle saaristoristeilylle (1,5h) poistumatta aluksesta Reksaaressa. Huom! klo 16.00 jälkeen seuraava paluuvuoro on seuraavana päivänä. Kaikilla reittivuoroilla on saaristo-opas kertomassa Rauman saariston historiasta. Hinnat: Reksaari Kuuskajaskari Kylmäpihlaja

Aikuinen 16 eur 12 eur 16 eur

Lapsi 8 eur 6 eur 8 eur

Hintaan sisältyy edestakainen matka saman päivän aikana. Lapsi = alle 12v. Hinnat sisältävät Alv:n 10%. Lippuvaraukset suoraan verkosta www.rsp-charter.fi Varaukset ja tiedustelut: puh. 045 129 6111/info@rsp-charter.fi www.rsp-charter.fi


Rauma on kahden maailmanperintökohteen kaupunki

R

aumalla sijaitsee kaksi Suomen kaikkiaan seitsemästä UNESCOn maailmanperintöluettelon kohteesta; Vanha Rauma sekä pronssikautinen hautaröykkiöalue Sammallahdenmäki. Maailmanperintöluetteloon otettujen kohteiden ja alueiden säilyttämisellä katsotaan olevan erityistä merkitystä ihmiskunnan kulttuuri- ja luonnonperinnön säilyttämiselle. Vanha Rauma hyväksyttiin UNESCOn maailmanperintöluetteloon vuonna 1991. Omaleimainen Vanha Rauma on ainutlaatuinen esimerkki vanhasta pohjoismaisesta puukaupungista. Vanhassa Raumassa kapeat kadut noudattelevat keskiajalta peräisin olevia linjoja ja niitä reunustavat osin 1700-luvulla rakennetut talot. Arkeologinen maailmanperintökohde Sammallahdenmäki on muinaisjäännösalue, joka valittiin maailmanperintöluetteloon vuonna 1999. Sammallahdenmäen alue kertoo skandinaavisella pronssikaudella ja varhaisella rautakaudella (1500-50 eKr.) eläneen yhteisön uskonnosta ja hautaustavoista Länsi-Suomessa. N Sammallahdenmäen vajaan kilometrin mittaisella alueella on 36 muodoltaan ja kooltaan erilaista hautaröykkiötä. Alueen tunnetuimmat yksittäiset muinaisjäännökset ovat neliskulmainen, lattiamaisen tasainen ”Kirkonlaattia” sekä vallimainen ”Huilun pitkä raunio”. Sammallahdenmäki sijaitsee Lapin Kivikylässä, noin 20 km Rauman keskustasta. Alueelle on opasteet valtateiden 8 ja 12 varsilla.

Vieraile kohteissa Rauman molemmissa maailmanperintökohteissa voi vierailla omatoimisesti tai oppaan johdolla. Karttaesitteen tai opaspalvelun voi tilata Rauman matkailuneuvonnasta, Valtakatu 2, puh. 02 834 3512, matkailu@rauma.fi.

39


C

BLUE SEA FILM FESTIVAL 2013

16.–18.8.2013 RAUMA FINLAND www.blueseafilmfestival.net


Rauma Bluesissa taas kova kattaus Heinäkuussa jo 28. kerran järjestettävä Rauma Blues on vakiinnuttanut paikkansa valtakunnan johtavien roots-musiikkiin pohjaavien festivaalien joukossa. Tänä vuonna Raumalla on jälleen tarjolla erittäin kova ja laadukas kattaus. Äijänsuon Kukko Areenan lavalle nousevat muun muassa Heritage Blues Orchestra, Watermelon Slim ja paremmin Tuomari Nurmiona tunnettu Dumari Spuget-kokoonpanonsa kanssa.

Rauma Bluesiin voi tulla, vaikka ei tuntisi yhtään esiintyjää etukäteen. Siitä huolimatta voi olla varma, että tarjolla on niin hyvää musiikkia kuin hyvää meininkiäkin Rauma Blues palaa siinä mielessä juurilleen, että tapahtuma on taas korostetusti kaksipäiväinen. Perjantaina 12.7. päälavalla esiintyvät suomalaiset The Northern Governors ja The Flamtastics sekä ruotsalaissyntyinen New Yorkin lady Jasmine Kara. Lauantaina 13.7. vuorossa ovat puolestaan edellä mainitut taiturit eli Watermelon Slim, Heritage Blues Orchestra ja Dumari & Spuget. Illan muut esiintyjät ovat Chainsaw Dupont sekä norjalainen Vidar Busk. – Ohjelmistoon on tehty tietoinen nuorennusleikkaus, jonka ruumiillistumia ovat Rauma Bluesin musiikilliseen profiiliin hyvin istuvat suomalaisbändit. Uutta on myös se, että pitkästä aikaa pääkonsertissa kuullaan muitakin kuin vain amerikkalaisia ja suomalaisia bändejä, Rauma Bluesin puheenjohtajana toimiva Iiki Lehti selvittää. Kukko Areenan ohella Rauma Blues on levinnyt raumalaisiin ravintoloihin. Blues-musiikista pääsee nauttimaan myös Cafe Salissa, Buena Vistassa ja Bar Hovissa. – Meillä on ollut vuosittain noin 3 000 kävijää, mutta tänä vuonna sen pitäisi mennä rikki. Meillä on luja luotto mm. edullisen yhdistelmälipun vetovoimaan, Rauma Bluesin voimahahmoihin kuuluva Tunnu Pärssinen laskee. Lähes kolmen vuosikymmenen aikana Rauma Bluesissa on esiintynyt lukuisia legendaluokan blues-taitajia. Herrat Lehti ja Pärssinen nostavat enempiä miettimättä esiin ulkomaisista vieraista Ike Turnerin, Solomon Burken ja kotimaisista puolestaan Erja Lyytisen, jota kaksikko nimittää ”Rauma Bluesin kummitytöksi”. – Rauma Bluesiin voi tulla, vaikka ei tuntisi yhtään esiintyjää etukäteen. Siitä huolimatta voi olla varma, että tarjolla on niin hyvää musiikkia kuin hyvää meininkiäkin, lupaa Pärssinen.

Mikä? Rauma Blues on perinteinen kesätapahtuma, joka järjestetään jo 27. kerran 12.-13.7.2013. Tapahtuman tarkemmat tiedotvoi tsekata netistä: www.raumablues.com

41


Kesä Rauma 2013

täynnä tapahtumia

2/6

Bike Water Jumping – polkupyörähypyn MM-kisat www.waterjumpingworld.com

8/6

Klustermus undergroundmusiikkitapahtuma www.klustermus.fi

8–9/6 Rauman seudun museoviikonloppu www.visitrauma.fi 15/6

21/6

Kiihdytyskisat keskellä kaupunkia www.wrca.fi Aarnkarin perhejuhannus www.aarnkari.fi

17/7

SuomiAreena keskustelu www.suomiareena.fi

17-21/7

Höyryjuna Raumalla www.visitrauma.fi

20-28/7 Rauman Pitsiviikko www.pitsiviikko.fi 20-28/7 Rauman seudun käsityöperinneviikko teemana kansallispuvut www.visitrauma.fi 20-28/7 Pihakirppikset ja avoimet pihat Vanhassa Raumassa 21/7

Lastenorkesteri Pressan Katit Kuuskajaskarin loma- ja linnakesaarella www.kuuskajaskari.fi

26/7

Mustan Pitsin Yö www.pitsiviikko.fi

27/7

Pitsifest Pitsiviikon huipennus huippuesiintyjien parissa www.pitsifest.fi

21-23/6 Poroholman juhannus www.poroholma.fi 12-13/7 Rauma Blues laadukas kattaus bluesia www.raumablues.com


28/7-3/8 Vedenalaisviikko www.rauma.fi 1-4/8

Rauma Jazz www.raumajazz.fi

2/8

Jääkiekon pitsiturnaus www.raumanlukko.fi

2-4/8

Lapin löylypäivät tunnelmallinen kesätapahtuma www.rauma.fi

3/8

Kuuskajaskaripäivä monenmoista ohjelmaa loma- ja linnakesaarella www.kuuskajaskari.fi

4/8

4-10/8

Lastenorkesteri Hullut Hattuset Kuuskajaskarin loma- ja linnakesaarella www.kuuskajaskari.fi Rauman Festivo Juhlavuottaan viettävä värikäs kamarimusiikkifestivaali www.raumanfestivo.fi

Muutokset mahdollisia. Aukeaman tapahtumat ovat poimintoja kesän tapahtumista. Kattavat tapahtumatiedot löydät Rauman tapahtumakalenterista http://tapahtumakalenteri.rauma.fi

17/8

Classic car & bike picnic koko perheen auto- ja moottoripyörätapahtuma www.poroholma.fi

23-25/8 XX Blue Sea Film Festival Sinisen meren elokuvajuhlat www.blueseafilmfestival.net 24/8

Poroholma GP tyylikäs carting-kisa www.poroholmagp.fi

24-25/8 Taiteen toripäivät Nokan taidetorpalla www.inspirary.net 25/8

Muinan perinteinen suvijuhla www.muina.fi

31/8

Poroholman venetsialaiset www.poroholma.fi

7/9

Muinan syysmarkkinat www.muina.fi

21-22/9 Rauman silakkamarkkinat

Rauman matkailuneuvonta Valtakatu 2 puh. 02 834 3512 matkailu@rauma.fi


Tankki täyteen naurattaa taatusti Fåfängassa Kesäteatteri kuuluu kesään siinä missä kärpäset. Rauman suvessa särveerataan sekä ammattilaisten että harrastajien kesäteatteria. Rauman kaupunginteatteri tuottaa Fåfängaan, Raumanmeren partaalle takavuosien tv-suosikin Tankki täyteen. Teeveestä tuttuja ovat myös vierailevat näyttelijät Ritva Oksanen ja Mikko Kivinen. He esittävät Vilenin yrittäjäpariskuntaa, joka tuli ostaneeksi (kun halvalla sai) huoltoaseman, jolle asiakkaat eivät enää löydä uudelta ohitustieltä. Konstaapeli Reinikaisen roolin tekee Jukka Rasila ja kahvila-apulainen Ullana vierailee raumalaislähtöinen Kirsi Ylijoki. Kesäteatteria Fåfängassa on esitetty vuodesta 1978. Asialla olivat pitkään Iltanäyttelijät. Viime vuodet kaupunginteatteri on tuottanut sinne kotimaista komediaa. Suosituin on ollut Kummeli-tekijöiden komedia Alivuokralainen, joka rikkoi Fåfängassa kaikki ennätykset. Rauman kesäteatteriin mahtuu 445 katsojaa. Katto pitää yleisön kuivana. Ainakin suurimmaksi osaksi. Tankki täyteen 8.6.–13.7.

Mikko Kivinen ja RitvaOksanen näyttelevät Vilenin yrittäjäpariskuntaa. Suosikkikomedian ohjaa raumalaislähtöinen Olka Horila (oik).

Muut kesäteatterit: Rauman Iltanäyttelijät esittää 12.6.-14.7. Pyhärannan Santtiolla musiikkinäytelmää Reteesti vaan. Se kertoo Irwinistä ja Vexi Salmesta. Kuuskajaskarin linnakesaarella nähdään Myöhästynyt hääyö 12.7.-11.8. turkulaisen Jo-Jo Teatterin esityksenä. Kuivalahden kesäteatteri Eurajoella jatkaa paikallisten tarinoiden sarjaansa. Tänä kesänä 28.6.-14.7. esitetään Paimentytön sunnuntai, joka käsittelee rukoilevaisuutta.

44


Keidas keskellä Raumaa Vanhan Rauman ytimeen avataan tänä kesänä ensimmäisen kerran todellinen kesäkeidas, jossa on asiakaspaikkoja jopa reilut 600. Vanhan Rauman Suvipihan avaavan Riku Räsäsen mukaan kysymys on paikasta, missä kynnys on matalalla ja tunnelma vastaavasti korkealla. – Vanhan Rauman Suvipiha on paikka, missä on helppo tavoittaa vastaava tunnelma kuin esimerkiksi saksalaisista olutpuutarhoissa. Siellä opiskelijat voivat juhlia helposti professorin kanssa ja duunarit vastaavasti samassa pöydässä pomonsa kanssa. Meillä kaikki ovat taatusti tasaarvoisia, painottaa Räsänen.

Vanhan Rauman Suvipiha on paikka, missä on helppo tavoittaa vastaava tunnelma kuin esimerkiksi saksalaisista olutpuutarhoissa. Ensimmäisenä kesänä Räsänen pitää suurta suvipihaansa auki vain viikon ja tarkemmin vielä pitsiviikon ajan. Portit avataan niin Kuninkaankadulla kuin Anundilankadunkin puolella perjantaina 19.7. ja ne suljetaan seuraavan viikon sunnuntaina. – Jos homma toimii, pidämme paikan avoinna seuraavana kesänä ilman muuta pidempään, lupaa Räsänen. – Paikasta ja sijainnista ei menestyksen pitäisi ainakaan olla kiinni, sillä tämä on Raumalla aivan ykköspaikka, ainoa lajissaan. Pihan keskellä sijaitsee kuin varta vasten tätä tarkoitusta varten tehtynä punainen talo, jonka kautta anniskelu hoidetaan, selvittää Räsänen. – Suvipiha koristellaan luonnollisesti muutenkin Vanhan Rauman henkeen sopivaksi, hän suunnittelee.

Vanhan Rauman Suvipihan portit avataan aamupäivisin ja suljetaan ohjelman loppuessa hämärän jo laskeuduttua. – Päivällä tarjolla on myös lounasta. Pääpaino on raumalaisessa perinneherkussa lapskoussissa, Räsänen paljastaa.

Ismo Alanko korkkaa lavan Iltaisin luvassa on elävää musiikkia. Avausiltana eli perjantaina 19.7. Suvipihan lavalle nousee ikinuori Ismo Alanko ja torstaina 25.7. vuorossa on Suvi Teräsniska. – Lauantaina 20.7. järjestetään aidot Vanhan Rauman pihatanssit, joissa tunnelmallisessa puutalomiljöössä esiintyy muun muassa Agents. Keskiviikkona 24.7. ohjelmassa on Raumalainen ehtoo, jonka ohjelmasta vastaavat kesällä raumankielisen levyn julkaiseva Matrus Mäkinen ja Pläkploosarit. – 26.7. Suvipihalla on Mustan pitsin yöhön linkittyvää ohjelmaa ja illan päättävät raumalaiset takavuosien soittajasuuruudet eli Vanha Jengi ja Tunnu Pärssinen c/o Plays Elvis –kokoonpano, kertoo Räsänen.

Kesä on elokuvan ensi-iltojen aikaa Vanhan Rauman Suvipihan välittämässä läheisyydessä sijaitsee Rauman ainoa elokuvateatteri Iso-Hannu, joka toimii kesällä normaalisti juhannuksen aikaan ajoittuvaa lyhyttä lomajaksoa lukuun ottamatta. Riku Räsäsen mukaan Hollywoodin suurimmilla tuotantotaloilla on tuoda isoimmat ensi-illat nykyisin nimenomaan kesään. – Heinäkuun alkuun saadaan ensi-iltaan ainakin uusi Superman ja muitakin tosi kovia juttuja on luvassa, Räsänen tietää.

45


Pitsiviikolla Kettusta, Servoa ja Tapanista

Mustan Pitsin Yö suven kohokohta monelle Mustan pitsin yö on suven kohokohta monelle Rauman seudun asukkaalle. Päivän tapahtumien lista tuntuu pitenevän vuosi vuodelta. Mustan pitsin yöstä (26.7.) löytyy jokaiselle jotakin. Hyvällä syyllä voi puhua kaupunkifestivaalista. Varsinkin musiikkia on laidasta laitaan, joka lähtöön. Suurin osa vieläpä ilmaiseksi nautittavissa. Savilanpuiston päälavalla on ohjelmaa tuttuun tapaan yöhön asti. Porilainen, 20. juhlavuottaan viettävä Conjunto Café tarjoilee mojovan annoksen Karibianmeren saarten rytmejä. Edu Kettunen tunnelmoi akustisen kokoonpanonsa kanssa ja iltaa myöden festivaalitunnelma muuttuu suorastaan railakkaaksi, kun lavalle nousevat energiset mimmirokkarit Barbe-Q-Barbies. Perjantain viimeisenä esiintyjänä tunnelman huippuunsa nostavat koko kansan suosikit Martti Servo & Napander. Maksullisissa konserteissa koetaan suuria elämyksiä. Oheisohjelman runsauden ei pidä antaa hämätä. Pitsiä piisaa Pitsiviikolla. Sitäkin pyritään esittelemään kiitettävän monipuolisesti. Tutun ja turvallisen rinnalle ujutetaan aina jotain uutta ja erilaista. Taidemuseon sisäpihan tarjonta on persoonallisen poikkitaiteellista - yleisön hurmaavat mm. jouhikkomestari Pekko Käppi, jolta on vastikään ilmestynyt yhdeksäs, erinomaisia arvioita saanut albumi, sekä Mümmö, joka on bändin, steppiesityksen ja modernin tanssin yhdistelmä. Pitsiviikon avajaisiltana 20.7 ensiesiintymisensä Raumalla tekee kovassa nosteessa oleva, ”metsäfolk-rockia” soittava Hexvessel. Loistavia levy- ja livearvioita kahminut bändi on esiintynyt monissa eri maissa hämyisistä klubeista isoihin festivaaleihin. Nyt heidän vetovoimansa on mahdollista kokea Bar Hovissa. Rauma-salin tarjonnasta vastaavat todelliset viihteen virtuoosit, kun Ulla Tapaninen ja Nasevat Kurtut nousevat lavalle 24.7. Kokoonpanon jäsenet ovat tuttuja satojen äänitteiden, elokuvien ja radion lisäksi mm. Radion Sinfoniaorkesterin ja Kansallisoopperan riveistä. Pitsiviikon korkeatasoisessa päätöskonsertissa, 28.7. Rauma-salissa esiintyy Alamaailman Vasarat, joka yhdistää musiikissaan tangoa, klezmeriä, metallia, jazzia ja monia muita musiikkityylejä toimivaksi ja mielenkiintoiseksi kokonaisuudeksi. Yhtye esiintyy ympäri maailmaa, viimeisimpänä Japanissa. Rauman perinteinen Pitsiviikko 20.-28.7.

Pitsiä piisaa Pitsiviikolla. Sitäkin pyritään esittelemään kiitettävän monipuolisesti. Tutun ja turvallisen rinnalle ujutetaan aina jotain uutta ja erilaista.

48


13 14 15

D

HYVÄÄ PAIKALLISTA RUOKAA Tullessasi Raumalle teatteriin FresCo Ravintoloiden palvelut ovat käytössäsi ennen esitystä ja sen jälkeen. Etappi*22* – tilaa kaiken kokoisille ryhmille – hyvä parkkipaikka – Satamakatu 22 Teatteriravintola Ankkuri – kanaalin mutkassa, Rauman kaupunginteatterin yhteydessä – aurinkoinen terassi – Alfredinkatu 2 Kesäteatteriravintola Skanssi – herkulliset tarjoilut kruunaavat elämyksen – Suvitie, Fåfänga Ota yhteyttä ja kysy myös muista palveluistamme ja tiloistamme: puh: 040 5161206

tervetuloa viihtymään kaupungin kuumimmalle kesäterassille!

Kellarista kesän parhaat pihvit, tuoretta kalaa ja reilut salaatit

Vanhan Rauman ytimessä jo vuodesta 1967 www.frescoravintolat.fi

vanhan rauman ytimessä Anundilankatu 8 Avoinna joka päivä! Puh. (02) 866 6700 www.wanhanraumankellari.fi


Rauma Jazz soi jälleen kesällä

R

auma Jazz palaa vuoden tauon jälkeen virkistämään Rauman tapahtumakesää. Samalla kun tapahtuman nimestä on jäänyt ”summer” pois, on myös päivämäärä muuttunut elokuun alkuun. Rauma Jazz palaa myös takaisin meren rannalle Poroholmaan, jonka kaunis maisema on oikea ympäristö svengaavalle ja hienolle musiikkitapahtumalle. Rauma Jazzin luonne on muuttumassa enemmän soul ja folk -musiikin suuntaan, unohtamatta kuitenkaan perinteikkäämpää jazzia. Tapahtuman perustajan Markku Pekosen mukaan lähtökohtina on ollut luoda hyvällä sisällöllä ja korkealla taiteellisella tasolla oleva raikas musiikkitapahtuma, jonka tavoitteena on tarjota yleisölle vaihtoehtoja rock-musiikin kyllästämässä kaupungissamme. ”Olet mitä kuulet.” on tämän vuoden sloganina ja se kuvastaa hyvin tapahtuman motiivia tarjota ihmisille laajempaa kosketuspintaa musiikkiin. Rauma Jazz soi 1.-4. elokuuta. Esiintyjinä on sekä valtakunnan huippunimiä että paikallisia huippumuusikoita. Esimerkiksi perjantaina 2. elokuuta Poroholman lavalla yleisöä viihdyttää Sami Saari & Turku Jazz Orchestra. Tapahtuman aikana ja sitä edeltävällä viikolla kuullaan useasti katusoitantaa ja mahdollisesti pistokeikkoja ostoskeskuksissa, asialla Rauma Jazz iskuryhmä.

Mikä?

Rauma Jazz on aito ja valoisa musiikkitapahtuma, jossa lippujen hinnat on kohdillaan ja fiilis katossa. Lisätiedot: www.raumajazz.fi

51


E

16

Asut arkeen sekä juhlaan

Rauma, Kauppakatu 7, ark. 10-18, la 10-14 www.cameoboutique.fi

NUORILLE JA NUOREKKAILLE NAISILLE

F

Kuninkaank. 6, ma– to 10 – 17.30, pe 10–18, la 10 –14.30


Ensimmäinen Pitsimissi valittiin jo 1978

Ponnahduslauta Miss Suomeksi Teksti | asko tanhuanpää

Kuvat | hans lehtinen

Vuoden 2010 kolmikko, Iina Pyymäki, Viivi Suominen ja Helena Riihitupa

V

uoden 1992 Miss Suomen, helsinkiläisen Kirsi Syrjäsen tien naiskauneuden huipulle voi katsoa alkaneen Raumalta. Tuolloin vasta 18-vuotias Syrjänen osallistui kesän 1988 Pitsimissi-kisaan ja teki niin sanotusti ”ceasarit” eli tuli, näki ja voitti. Tähti oli syttynyt. – Kirsi on toistaiseksi ainoa Raumalta Miss Suomeksi asti noussut kaunotar, mutta kärkikymmenikössä ja myös perintöprinsessoina on ollut lukuisia Pitsimissejä. Toistaiseksi viimeisin menestyjä on raumalainen Viivi Suominen, Pitsimissi-kilpailua miehensä Hansin kanssa pyörittävä Riikka Lehtonen selvittää. Viivi Suominen voitti Pitsimissi-tittelin vuonna 2010. Viime vuonna hän oli Miss Suomi-kisan toinen perintöprinsessa ja Japanissa järjestetyn Miss International Beayty –kilpailun ensimmäinen perintöprinsessa. Vaalea kau-

notar sai kevättalvella oman prinssinsä, kun menestynyt kilpa-autoilija Markus Niemelä talutti hänet alttarille.

SPR:n ideoima kesätapahtuma Pitsimissi-kilpailun ideoi Suomen Punaisen Ristin Rauman osasto, jonka jälkeen vetovastuuseen tuli raumalainen hiusalan yrittäjä Soili Vahala. Hans ja Riikka Lehtinen ovat tapahtuman järjestäjinä nyt ensimmäistä kertaa. – Valehtelisin, jos väittäisin, ettei Pitsiviikon tiistai eli 23.7. jännitä, Riikka Lehtinen naurahtaa. Kyseisenä päivänä selviää, kuka on Rauman Pitsimissi vuosimallia 2013. Yksi isoimmista jännityksentuojista on tietysti suomalainen kesä. Toistaiseksi Pitsimissi-kisan aikana ei ole satanut vielä kertaakaan.

53


Ei tarvitse olla raumalainen Millainen tyttö sitten pärjää Pitsimissinä eli mitä ominaisuuksia häneltä vaaditaan? Ja onko Raumalla valittavan missin oltava raumalainen? – Pitsimissin pitää tietysti olla kaunis, sopusuhtainen, ulosannin on oltava toimiva ja käytös hyvä. Toistaiseksi kriteerit täyttäviä ehdokkaita on ollut enemmän kuin on mahtunut mukaan, Lehtinen sanoo. – Missiksi valittavan pitää luonnollisesti myös osata olla ihmisten kanssa, ujo ei saa olla. Sillä ei ole merkitystä, mistä tytöt tulevat, meillä on ollut vuosien mittaan voittajia niin Raumalta, Porista kuin monilta muiltakin paikkakunnilta, hän jatkaa.

Kirsi Syrjänen osallistui kesän 1988 Pitsimissi-kisaan ja teki niin sanotusti ”ceasarit” eli tuli, näki ja voitti. Tähti oli syttynyt. Kruunu päähän Pitsitiistaina Tämän vuoden Pitsimissi-ehdokkaat seulottiin toukokuun lopussa ja voittajan nimi on selvillä pitsitiistaina kello 20 tietämissä. Kilpailu käydään Rauman kaupunginteatterin edustalla. – Missit ovat näkyvästi esillä Raumalla jo maanantaina ja sitten tiistaina aamupäivällä. Varsinainen kisa alkaa kello 18 ja edessä on Miss Suomi –kisan tapaan kolme kierrosta. Ensimmäisenä vuorossa on vapaa-ajan asu, toisella kierroksella uimapuku ja kruunaus tapahtuu sitten juhlapukukierroksen jälkeen, Riikka Lehtinen kertoo. Kruunauksesta vastaa viime vuonna Pitsimissin tittelin vienyt raumalainen Nina Suokas. Kuvassa vuoden 2008 Pitismissi Johanna Alitalon nimikirjoitukset ovat kovin haluttuja.

Pitsimissit kautta aikojen 1978 1979 1980 1981 1982 1983

54

Jaana Saarnio Anne Itämies Jaana Toivonen Nina Kivilähde Jaana Vehmanen Kirsi Savolainen

1984 1985 1986 1987 1988 1989

Meri Virtanen Pia Mäkelä Heidi Saarikko Susana Korpela Kirsi Syrjänen Taina Rehtonen

1990 1991 1992 1993 1994 1995

Taina Raitanen Mervi Rantanen Pia Kuivas Tara Hemsley Heidi Oranen Riina Lähteenmäki


Missille luvassa myös töitä Pitsimissiksi kruunattavalle tytölle on luvassa palkinnoksi muun muassa matkalahjakortti, koruja ja vaatteita. Ja mikä tärkeintä edessä on myös Rauman kaupungin tarjoamia töitä. – Meillä on onneksi riittänyt hyviä yhteistyökumppaneita, jotka ovat mahdollistaneet tapahtuman vuosittaisen läpiviennin ja mikä tärkeintä myös jatkuvan kehittämisen. Ilman heitä ei parituhatta ihmistä pääsisi kesä toisensa jälkeen nauttimaan kauneuskilpailun glamourista, linjaa Lehtinen. Lehtisen pariskunta on aktiivisesti mukana myös Miss Suomi –tapahtuman toteutuksessa. Hans Lehtinen on kohonnut kiertueen päävalokuvaajaksi ja Riikka Lehtinen puolestaan vastaa missien taloushallinnosta.

Yleisöä kokoontuneena aurinkoisella säällä seuraamaan pitsimissikilpailun kulkua

1996 1997 1998 1999 2000 2001

Outi Penttinen Jenni Jaakkola Saara Ahvenjärvi Carita Heino Riina Elo Petra-Sofia Palmu

2002 2003 2004 2005 2006 2007

Inka Nurmisto Satu Laiho Anna-Kristiina Isoviita Kirsi Järvenpää Iina Laine Hanna From

2008 2009 2010 2011 2012

Johanna Alitalo Pilvi Vikberg Viivi Suominen Anette Mankolanaho Nina Suokas

55


Mnää ole Matruus Mäkine Ko mnää oli siink kahdengymne ikkäne, ni mnää kaipasi viaraissi haminoihi, niingo nuare viält tänäkim bäevänk kaippava. Ei siins sit muu auttank ko hypät ensmäsem baatin gyyttihin, go Rauma haminast seilas. Saksaha mes seilasi ensmäseks. Siäll mnää pelasi ehtosi harmonikka haminan drahtööreis, oti rommi ja lemmin flikoi, ko oliva saappa nirkost minihamet myäde laitett juur, niingo olis paratist karann. Ja ko mes sit saim baati lähtökunttoho, ni mnää olin gäppiällt tuulellk, ko vihdo viimä sain garista vanhat tuhkap piipustan. Saksas om bali olutt. niim bali stää o, etes kaikki saa juattu vaikk kui yritäisi. Englanis on gaik toisin go Raumall. Siäll luke maasakki, ett katt oikkjallk, kos ylität tiät. Spanjuuris on guum ja tulissi flikoi. Ja muut ei tarvikkan diättä, ei niist reisuist kumminga mittä muist myähemi. Mitä kauemi elä stää ussemman gärväse näke, ja ne ovak kaikk samangaldassi. Paitt mnuu oma piän kärväsen, go o enemä niingom berhone. Ain mnuull o oll hiukan gorva musiikill ja mnää pela harmonikka ja veissa merellissi veisui niillk, ko vaan guulustleva. Josas tahdof fiirat oikke fiinist, niin gyll mnää tlee fölihi valla mialulisest. Rauman giälell mnää paohan darinoitan merimatkoist, flikoist ja kaikest ko miäle viärehen dlee. Kon duul pullista seili ja kohin käy kokas, ni siin miäl lepä. Myätässi tuuli!

Rauman naurettavin kulttuurikohde Rauman naurettavin kulttuurikohde löytyy ilman muuta Kauppatorin laidalta. Julkkis-Galleriassa on esillä Teuvo Salmisen maanmainioita karikatyyrejä. Julkkis-Galleria on avoinna aina kun ovet ovat auki. –  Tänne on vapaa sisään- ja ulospääsy, letkauttaa Salmisen Tepa. – Toiveena on, että mahdollisimman moni kaupunkilainen ja satunnainen matkailija poikkeaisi rohkeasti ovesta sisään. Niin kannattaa tehdä. Voi nähdä maestron piirtävän karikatyyriä tai maalaavan taulua. – Työskentelyyn näyttelytila sopii hyvin, sillä täällä on hyvä valo.

56

Parhaiten Salminen tunnetaan pilapiirroksista, joita on vuosien ajan julkaistu säännöllisesti sanomalehdissä. Karikatyyrejä hän piirsi jo koulupoikana Rauman Lyseossa. – Ensimmäinen näyttely mulla oli vuonna 1964, joten tulossa on juhlavuosi. Salminen on kulttuurin moniottelija. Hän kustantaa useampaa kotiseutukalenteria, joihin ottaa valokuvat itse. Viime aikoina hän on myös innostunut maalaamaan tauluja. Niitäkin on galleriassa esillä. Taustaa on myös korusuunnittelusta.

Teuvo Salmisen kesänäyttelyssä on tällä kertaa kansainvälisiä tyyppejä. ”Pitää ajatella ulkomaalaisia turistejakin”, Tepa sanoo.


KAUPUNGIN PARHAAT CROCS-VALIKOIMAT!

G

Tule ja löydä oma tyylisi.

Kesän juhliin

H

Tillanderin ja Aurian sormukset

Jayna

Classic

0,16+4 x 0,02 w/vs 11 x 0,02 w/vs 2136 €

Crocband

Baya

0,16+6 x 0,015 w/vs 9 x 0,02 w/vs 0,12+8 x 0,016 w/vs 10 x 0,025 w/vs

1955 €

1785 €

2057 €

1921 €

1537 €

Lego

Electro

0,03 tw/si

013 2 n o j l Pa eja! l l a m s uutuu I

Hover Slip-on

KauppaKatu 8, Rauma puh. (02) 822 9323 ma-pe 10 - 17.30 la 9.30 - 14

915 € / 1085€ 0,015 tw/si 962 € / 940€ 0,02 tw/si 930 € / 1041€ 0,02 tw/si 1251 € /1349€

0,015 tw/si

1069€ / 1203€

U.F PORTAS

WWW.S

Kuninkaankatu 12, Rauma

P. 822 1211, 040 535 9147

I

Tunnelmallinen ja kodikas! Keskellä k kaupunkia, aupun nkia, torin n ku k kulmalla lmalla palveleva sisustus s- ja lahja amyymälä: sisustuslahjamyymälä: Sisustustekstiilit, valaisimet, tapetit, matot, kalusteet, kattaustuotteet ...mitä itsellesi tai lahjaksi sitten etsitkin!

Omat pellavaiset Rauma-tekstiilit: kankaat, tyynyt, keittiöpyyhkeet...

www.kodinonnenhetket.net

Ka Kauppakatu 17, RAUMA, torin kulmalla Palvemme ark. 10–17.30, la 10–14 www.kodinonni.net


Puoli vuosisataa nyplännyt Maija Salonen:

Rauman pitsi on elossa Teksti | kristina haavisto

Kuvat | Heli Lehtonen

– Nypläyksen kanssa voi leikitellä mielin määrin. Periaatteessa mitä vaan voi nyplätä, mikä on lankamaista, taipuu eikä mene poikki. Mutta perusasiat pitää osata, vuonna 1963 nypläyksen aloittanut pitsinnypläyksen ohjaaja Maija Salonen tiivistää. – Ei olisi uskonut, että pitsinnypläyksestä tulee minulle elämäntapa, johon paneudun koko sydämelläni. Samaan koukkuun ovat jääneet jo monet sukupolvet: – Raumalla on ollut tosi taitavia nyplääjiä. Salonen kertoo, että samat pitsimallit löytyvät niin Raumalta, Ruotsista kuin Saksasta ja että mallit ovat sekoittuneet. – Rauman pitsissä on omat versiot, joista ne tunnistaa. Ja tekijöillä on omat käsialat. – Jotta perinne säilyy, on tärkeää opettaa perusasiat raumalaisen perinteen mukaan, 30 vuotta nypläystä opettanut Salonen korostaa.

Pitsi perustuu kolmeen lyöntiin Kaikkien hermot eivät kyllä kestäisi, nypläys näyttää hankalalta. Salonen on eri mieltä:

58

Kuka? Maija Salonen on Rauman pitsin asiantuntija. Hän on pitsinnypläyksen opettaja ja kehittäjä.

– Rauman pitsin perusasiat oppii nopeasti. Nypläyksessä on kolme lyöntiä, joille koko homma perustuu. Kursseilla aloitetaan alusta: ensin on lyöntiharjoituksia ja sitten harjoitellaan 6 parin utti -nimisen pitsin nypläystä. Kuusi paria tarkoittaa 12 nypylää, eli muotoiltua puupalikkaa, joihin lanka kierretään. Näyttävämpiin pitseihin tarvitaan nypylä poikineen, tyypillinen määrä on noin 30 paria. – Nyplääminen on tehty helpommaksi, sillä malleissa eli mynstereissä on nykyään pisteiden lisäksi viivat, Salonen kannustaa. Viivat näyttävät, miten lanka kulkee ja pisteiden kohtiin laitetaan nuppineulat ohjaamaan mallin syntymistä. – Malleja voi piirtää millimetripaperille tai tehdä tietokoneella.


”Ei olisi uskonut, että pitsinnypläyksestä tulee minulle elämäntapa, johon paneudun koko sydämelläni.”

Villalankaa ja hopeaa Salonen muistelee, että 1980-luvulla nyplättiin perinteisiä malleja, sittemmin on innostuttu kokeilusta: on villalangasta nyplättyä ja huovutettua, erilaisia lankoja yhdistellen tehtyä pitsiä sekä hopealangasta nyplättyjä koruja. – Mitä enemmän pitsien kanssa pelaa, saa aina jotain uutta. Uudistan vanhoja malleja ja teen omia. Olen myös osallistunut kilpailuihin omilla malleillani. Sen taitaja myöntää, ettei kaikkea pitsiä huvita nyplätä: – Teen mieluiten pieniä töitä, jotka tulevat nopeasti valmiiksi. Kahvipöytäliinan tekeminen ei ole minun juttuni.

Arvo Rauman pitsille! Rauman kansalaisopisto on tärkeä lenkki pitsinnypläyksen elinvoimaisuuden säilymisessä: – Siellä on aina opetettu ja arvostettu Rauman pitsiä. Ulkopaikkakuntalaiset hämmästelevätkin raumalaisten nyplääjien määrää. – Tuntuu hyvältä, että olen saanut antaa kipinää nuorille. Itse sain aikoinani innostusta esimerkiksi, Anna Palmulta, Jenny Engreniltä ja Ester Aaltoselta, Maija Salonen kertoo. – Toivon, että Rauman pitsillä on hyvä tulevaisuus. Onneksi on Pitsiviikko ja onneksi on innokkaita pitsisanansaattajia, kuten Tarmo Thorström, jolla on tapana nyplätä polkupyörän tarakalla pisin poikin Raumaa.


Sinisen meren elokuvajuhlat jo 20. kerran

Raumalla tapaa tähtiä S o l ar F i l ms / M ar e k S aboga l

Vanhassa Raumassa 20. kertaa järjestettävä Blue Sea Film Festival – Sinisen meren elokuvajuhlat tuo taas loistonsa loppukesän lämpimiin, pimeneviin iltoihin! Tämä tunnelmallinen festivaali tarjoaa monipuolisesti elokuvaa, musiikkia ja eri taiteenalojen helmiä. Elokuvateatteri Iso-Hannu, Kahvila Soppi ja uutena Domino Nightclub esittävät elokuvaa ja muuta ohjelmaa aamusta iltaan 23.25. elokuuta. Iso-Hannussa esitetään totuttuun tapaan kuluneen vuoden merkittävimmät kotimaiset pitkät elokuvat, joita taustoittamassa ja joista yleisön kanssa keskustelemassa ovat kymmenet elokuvantekijät ja näyttelijät. Elokuvateatterin yhteydessä on festivaalikeskuksena toimiva piharavintola, joka tarjoaa mahdollisuuden purkaa hyvässä seurassa juuri nähtyä sekä nauttia elävästä musiikista. Kahvila Soppissa esitetään etupäässä dokumenttielo-

62

kuvia ja pidetään keskusteluita elokuvavuoden teemoista. Tässä tunnelmallisessa Vanhan Rauman ravintolassa saa myös maukasta luomu- ja lähiruokaa sekä mieletöntä italialaista jäätelöä ja tiramisua. Festivaalin ajan on tarjolla myös huikeaa elävää indie-musiikkia intiimeillä iltaklubeilla. Vuoden 2013 uutena esityspaikkana debytoi perinteisen hotelli Raumanlinnan yhteydessä toimiva Domino Nightclub. Tässä alunperin teatterisaliksi rakennetussa yökerhossa esitetään road movie –henkisiä elokuvia menneiltä vuosikymmeniltä. Ravintola on esitysten ajan auki ja tunnelma on rento. Elokuvajuhlien yhteydessä järjestetään Baltic Herring –lyhytelokuvakilpailu. Kilpailu on avoin Itämeren alueen elokuvatekijöille ja kaikki osallistuneet elokuvat esitetään festivaalin aikana.


17

TERESIA JA RAFAEL LÖNNSTRÖMIN KOTIMUSEO


Raumaa Pyyrmannin matkassa Teksti | asko tanhuanpää

kuvat | asko tanhuanpää ja heli lehtonen

Hjalmar Nortamon ja raumalaisuuden kunniakasta perintöä vaalivan Nortamo Seoran järjestyksessään kolmas pyyrmanni Aki Peippo ei valitettavasti ole opastamassa turisteja Rauman kesään, joten toteutetaan ”Opastuskierros Pyyrmannin tapaan” näin lehden välityksellä. Itse kukin voi lähteä etsimään kartalta paikkoja, joihin pyyrmannikin vieraansa veisi. Seuraavat kuvaukset käymisen arvoisista paikoista ovat suoraan Aki Peipon, anteeksi siis pyyrmannin itsensä suusta. 1 | Ensimmäinen kohde on tietysti fransiskaanimunkkien jo 1400-luvun lopulla rakentama Pyhän Ristin Kirkko. Sinne pitää mennä, on sitten uskovaisuuteen taipuvainen tai ei. 2 | Seuraavaksi lähtisin vierasjoukon kanssa ihmettelemään Rauman torin menoa, vaikka se ei enää entisellään olekaan. Äijät pystökaffekojujen äärellä ovat edelleen paikallaan samoin kuin vanhat tutut kauppiaat, mutta muuten torin luonne on muuttunut. Kauppiaita suojaavat katokset ovat varmasti hyvä asia, mutta näkymän raatihuoneelle peittävä Öysti-niminen kioski ei sitä ole. 3 | Raumalle ei voi tulla, ellei käy Kitukrännissä. Suomen kapeinta katua on yritetty selvittää joskus autollakin ja oikein presidentin käskystä. Kekkosen matala Vanhasta Raumasta löytyy, mutta Kitukränniä ei onneksi sentään nimetty hänen mukaansa. 4 | Vanha Rauma kokonaisuudessaan on paikka, missä

64

kannattaa viettää aikaa. Sieltä kannattaa etsiä ainakin kaksi raumalaisesta merenkulkuperinteestä kertovaa museokotia eli Kirsti ja Marela, Naulan portti ja tietysti Härmlä, jolla on tiettävästi koko Suomen pienin kaavoitettu tontti. Kokoa sillä on ruhtinaalliset 148 neliötä. 5 | Vanha hautausmaa kertoo omaa hiljaista tarinaansa Rauman kaupungin historiasta. Siellä lepäävät vierekkäin muun muassa Hjalmar Nortamo ja aikansa rikkain suomalainen eli Alfred Kordelin. Melanderiin sukuun kuuluvia on tietysti Raumallakin paljon niin haudoissa kuin elävinäkin. 6 | Vesitornista aukeaa näkymä yli Vanhan Rauman ja aina Olkiluotoon asti. Tornin juurelta voi nähdä senkin, miten pitkä matka Raumalta Poriin ihan oikeasti on. Maantietä pitkin se on viitisenkymmentä kilometriä, mutta maapallon ympäri hiukan joukon enemmän. 7 | Tornista on helppo siirtyä Nummen alueelle, missä voi hyvällä tuurilla törmätä vaikka rumpuaan kunnostavaan pyyrmanniin. Nummi on upea ja rauhallinen asuinalue aivan Vanhan Rauman kupeessa.


65


Palveleva kauppakeskus Vanhassa Raumassa

J

Kauppakatu 3

-10%

Kuponkitarjouksena kesäostoista

– salaatit bufeesta – täytetyt patongit – omat paniinit – leivonnaiset

Puh. (02) 822 8878 ma-pe 7.30-18, la 9.30-14

Puh. (02) 549 4000 www.infokirjakauppa.fi

-tuotteet – Hiusten leikkaukset & värjäykset koko perheelle – Kampaukset – Meikkaukset – Hiustenpidennykset – Kulmien ja ripisen värjäykset & muotoilu

Kukka-Maria Ranta Kauppakatu 3, Kauppakeskus Potkur, puh. 050-336 9145

AVAIMIA

Tule ja herkuttele!

lähes joka lähtöön!

– auton siruavaimet – mopoautojen, pyörien, moottoripyörien avaimet – teemme myös autonlukkojen sarjoitukset

KAUPUNGIN LAAJIN RIEKER-VALIKOIMA NAISILLE JA MIEHILLE!

Ma-pe 9.30-18, la 9.30-14 Kauppakatu 3, www.clickshoes.fi facebook.com/ClickShoesRauma

Kukkasidontaa floristin ammattitaidolla Puh. 822 7860 Ma-pe 10-18, la 9-14, kesäla suljettu www.kukkahuonegloriosa.com

AVAIN JA SUUTARI

Kesäiö keitt

149, (175,-)

I95273L1

RAUMA: Kultavirta, Potkur, p. 044-740 3379, ark. 10-18, la 10-14

Länsirannikon monipuolisin urheilukauppa jo vuodesta 1953

Kesän vapaa-aikaan vaatteet, välineet, varusteet PS. Jos mainospuheesta ei ole mitään hyötyä tule moikkaamaan kaupungin mukavimpia myyjiä!

60v Since 1953

Kauppakeskus Potkur, Rauma Ark. 9.30 – 18, kesäla 9.30 – 14.30 puh. 010 292 6510 www.pyora-nurmi.com


8 | Seuraavaksi kannattaa käydä katsomassa myös raumalaisen hyvinvoinnin alkulähteitä eli Suomen suurinta paperitehdasta ja yhtä suurimmista satamista, vaikka ei niihin ikävä kyllä tarkempaa tuttavuutta pääse enää tekemäänkään. 9 | Villa Tallbo muuten pahasti raiskatussa Petäjäksen kesäkeitaassa on ilman muuta Rauman kaunein maalla sijaitseva ravintola. Vaihtoehtoisesti ruokailun voi järjestää esimerkiksi Petäjäksen rantaan ankkuroidussa vanhassa puukuunari Kathrinassa tai sitten Kylmäpihlajan majakalla.

10 | Suviseen aikaan Rauman kierrokseen kuuluu ilman muuta myös Syvärauman pienvenesatama, joka oli aikanaan Suomen suurin. Sanottiin, että hädän sattuessa jokaiselle raumalaiselle olisi paikka paatissa. 11 | Talviaikaan Raumalle tuleminen pitäisi ajoittaa yhteen Lukon pelipäivän kanssa. Vastaavaa tunnelmaa ei pysty aistimaan missään muualla, ei edes Porissa. 12 | Raskas päivä päätetään tietysti virkistävän proviantin ääressä. Sitä nauttiessa voisi ihailla vaikka vanhan Seurahuoneen kruusattua kattoa.

Pyrman trumputta Yksi tunnetuimmista raumalaisuuteen liittyvistä virkanimikkeistä on pyyrmanni, jonka tehtäviin kuului virallisten kuulutusten ja muiden tärkeiden tiedotusten lukeminen. Sanojaan pyyrmanni tehosti rumpua pärisyttämällä. Pyyrmanni kuului kaupungin virkailijakuntaan vielä 1800-luvun lopulla, mutta sittemmin koko ammatti hävisi vuosikymmeniksi. Perinne elvytettiin uudelleen vasta vuonna 1956 Nortamo-Seoraan kuuluneen hammaslääkäri Into ”Pärre” Parvalan aloitteesta. Tunnetuin Rauman rumpaleista oli Isak eli Iiro Pyrman, jonka elämäntarinan on kirjoittanut Eva Ljundberg kirjaansa Raumo historier. Pyyrmannin tarina Pyrman trumputta ilmestyi suomeksi vuonna 1982 Pärre Parvalan kääntämänä. Pyyrmannin rummutusrytmin on laatinut Hj. Nortamo. Julistustaan rumpali säilyttää lakissaan, josta se otetaan pois rummutuksen jälkeen lukemista varten. Rauman kaupungin neliosaisen historian tehnyt Aino Lähteenoja on antanut Iiro Pyrmanin tarinalle oman lukunsa. Lähteenojan mukaan Iiro oli rumpalina vertaansa vailla. Kun hän pani kapulat käymään, kelpasi sitä kuulla ja nähdä. Hän korvasi kaupunkilaisille jokapäiväiset sanomalehdet, sillä hän rummutti huutokaupat, työtalkoot, kokoukset, kirkolliset juhlat ja kuvernöörin vastaanoton. Joka ilta rummutti Pyrman raatihuoneen portilla seisten

kello yhdeksän lyönnillä yörauhan alkaneeksi. Kun hän jouluaattona viskaalin kauniin julistuksen jälkeen pyrrytti loppurummutuksen, nyyhki naisväki mielenliikutuksesta ja miestenkin silmäkulmassa kiilsi kosteata. Muinoin juhla- ja rukouspäivien aattoina rummutettiin pyhärauha alkaneeksi. Tapa oli yleinen vielä vuonna 1895. Kirkon tornissa kläpättiin yhdeksän kertaa joka päivä kello 10 ja 14.

Hän korvasi kaupunkilaisille jokapäiväiset sanomalehdet, sillä hän rummutti huutokaupat, työtalkoot, kokoukset, kirkolliset juhlat ja kuvernöörin vastaanoton. Pyyrmannin perinne herätettiin henkiin uudelleen vuonna 1932. Rauman vapaapalokunta järjesti tuolloin muistotilaisuuden Rauman kaupungin viimeisen suurpalon johdosta, josta oli kulunut 250 vuotta. Rumpalina esiintynyt Pauli Lagerbom luki raumankielisen kuulutuksen, jonka Nortamo-Seoran silloinen kapteeni Jalmari Penttilä oli laatinut. Seuraavan kerran pyyrmannia tarvittiin siis vuonna 1956, jolloin tehtävään astui Antti Hallio. Hänen jälkeensä pyyrmanniksi tuli Aki Peipon isä Reino Peippo, joka hoiti tehtäväänsä vuoteen 2008 asti.

67


Jari Laihonen sen tietää:

Possu kuuluu grilliin Rauman Lapissa, aivan Sammallahdenmäen maailmanperintökohteen kupeessa toimivan Kivikylän Kotipalvaamon Jari Laihonen jos kuka tietää, mistä suomalainen grillikansa tykkää. Lähes yksiselitteinen vastaus kysymykseen ykkössuosikista on possunliha, joka muodostaa Kivikylänkin kesäisestä lihamyynnistä lähes 90 prosenttia. Loput kymmenen prosenttia jakaantuvat kalkkunan, broilerin, naudan, lampaan ja hevosen kesken. – Makkara on tietysti oma lukunsa. Se kuuluu suomalaiseen grilliin yhtä oleellisella tavalla kuin possukin, Laihonen tiivistää. – Myös valmiiksi savustetut tuotteet sopivat erinomaisesti grilliin. Esimerkiksi savustettu kasler istuu kesään täydellisesti. Siitä voi siivuttaa lihat aamiaisleivän päälle ja lounasaikaan leikataan sitten vajaan sentin paksuiset viipaleet grilliin, selvittää Laihonen. Jari Laihosen mukaan grillaamisenkin nouseva trendi on lintu eli suomeksi sanottuna broileri ja kalkkuna. Henkilökohtaisesti Laihonen sanoo mieltyneensä erityisen paljon kalkkunan ominaisuuksiin. – Kalkkuna on myös kevyttä ja mikä tärkeintä se on taatusti lähiruokaa samoin kuin muutkin Kivikylän tuotteet. Kalkkunafileiden lisäksi Jari Laihonen sanoo uskovansa esikypsytetyn siipipalan eli isojen wingsien läpilyöntiin kesän grillimarkkinoilla.

Pohjamaustetta ei muuteta Kivikylän tuotekehittelyosasto on tuonut kesän markkinoille monenlaisia uusia tuotteita, mutta Jari Laihosen mukaan yksi asia on pysynyt muuttumattomana koko yrityksen elinkaaren ajan. – Olemme käyttäneet grillituotteiden maustamisessa samaa maustetta jo 15 vuotta. Se on pohjamaku, jota ei voi jättää pois. Makua on siitä helppo muunnella ja jatkaa kunkin oman halun ja mielen mukaan. Maustamattomiakin tuotteita on toki tarjolla, mutta niiden osuus kokonaisuudesta on pieni. – Tosiasia on, että mausteita käytetään ylipäätäänkin hyvin vähän. Meillä kaikki tuotteet ovat pintamaustettuja eli fileen sisään ei ole vahingossakaan puskettu suolavettä, vakuuttaa Laihonen.

Huiluntuhdin ohi ei mennä Kivikylän laajan tuoteperheen ehdoton ykkössuosikki on edelleenkin perinteinen grillimakkara eli Huiluntuhti. – Siitä ei mennä tällä alueella ohi millään, Jari Laihonen naurahtaa.

68

Kivikylän Kotipalvaamolla on kaksi myymälää, joista toinen sijaitsee Lapissa, Savulaaksontie 121, ja toinen Huittisissa, Palvarinkatu 10. Aukioloajat: www.kivikylan.fi.

Kukin grillaa tavallaan Jari Laihoselle ei voi olla heittämässä lopuksi kysymystä oikeaoppisesta grillaamisesta. Miehen suupielet venyvät leveään hymyyn, kun hän valmistautuu vastaamaan. – Onko oikeaoppista tyyliä ylipäätään edes olemassa. Jokainen meistä grillaa tavallaan ja ne kaikki tavat ovat oikeita. Itse tykkään kuumasta hiilloksesta, joka tuottaa pinnasta tummaa, mutta sisältä punaista lihaa, hän paljastaa. asko ta n h u a n pä ä

Kivikylän isäntä Jari Laihonen vakuuttaa, ettei ole ikinä kyllästynyt grillituotteiden makuun.


Kuinka Raumalla sanotaan? Lukijoiden toivomuksesta julkaisemme tämänkin vuoden I Love Rauma -lehdessä sanakirjan Rauman kesään. Nämä sanat ja sanonnat opettelemalla on helppo tulla toimeen Raumalla!

Juho Nikander o yks Nortamo-Seoram besätningi nuarimist äijist. Raumam boik vaali vanhoi traditsuunei ja tykkä praakkaskell raumangiälell. J u h a S i n isa l o

Tarjoilua

Trahteeraust

rosolli

sallatti

nakkimakkara

knakkmakkar

mansikkahillo

mansikassyltti

iltapäiväkahvit

ehtopualiskaffe

pitojen päätarjoilija

edeskäyp

jälkiruoka

efterräät, peräruak

Juovuksissa

kaffes, krääsäs, piänes, seilis, pöffis…

• Raumangiäline

ekstra-aviis

2012 • 27. vuaskert • Tasita ilmattek s joka taloho • www.ur.fi

Matruus Mäkine flakutta Raumam bualest

> Hernekeittoko se vatsan sekoitti? > Papuruakakost se ruumi rikott?

Kokk Teemu Laur ell:

”Kyll köökis järk ki kans tarvita”

> Missä on lähin ravintola?

Suvi o Viivillk kiiruloist aikka

> Misä kaikke likemälttä on drahtöör? > Tarjoillaanko siellä väkeviä? > Saakost siäll lailist troppi?

Fakta Rauman kieli kuuluu lounaismurteisiin, mutta aidoim-

> Ojennahan se lautasesi.

millaan sitä kuulee vain Rauman alueella. Rauman

> Annast tänns se taltrikkis.

kielestä on helppo poimia runsaasti viitteitä englantiin

>Tuletko aamiaiselle?

ja ruotsiin. Tämä lienee peruja merimiehiltä, jotka ovat

>Tleekkost syämä suurust?

muutenkin tuoneet vaikutteita kaupunkiin. Rauman kielelle ominaisia piirteitä ovat mm. sanojen pätkiminen ja ”jaarittelu”.

70

Eläimistä

Elukoist

västäräkki

riukhänt

varpunen

hakomolkone, moto

kalalokki

kalakaija

talitiainen

talitölkö

Tämän sanaston laati raumalainen murremiekkonen, Nortamo-Seora redar Hannu Heino, joka vastaa mm. kaupunkilehti Uuden Rauman raumankielisen erikoisnumeron käännöksistä. Uus Raum -lehti on kesän ajan noutojakelussa ympäri Raumaa. > Nortamo-Seoran gotopladi ova osottes:

www.wakkanet.fi/nortamo-seor


K kyyhkynen (pulu)

duuva

katkarapu

häpskräps

> Katso, kissa juoksee puuhun! > Kat, katt kara puuhu!

Vaatteista

Roiteist

lippalakki

klapplakk

vaateparsi

mundeering

hakaneula

sääkertneol

housunkaulus

housungrai

kesäpäällystakki

frekka

kengän kärjessä

patini nirkos

vaatekappale

parsel

pusero

pluus

nenäliina

räkäroitt

Kodin ympärillä

Kodo ymbrill

emaloitu pesuvati

emaljeeratt pesofati

taskukello

plakkarkell

kondomi

sääkkerkumm

katuopas

trottvalluuts

> Meidän poika soittaa viulua. > Meijäm boik krahna fioli. > Tulin juosten kotiin. > Mnää tliin garaten gotti.

-KAUPPA www.sairaalatukku.com

LAADUKKAAT SAIRAALATUOTTEET MYÖS YKSITYISILLE! Tuotevalikoimaamme kuuluvat mm. kestokäyttöiset suojat, hygienia- ja inkontenssituotteet, pyyhkeet, vuodevaatteet ja sairaalatarvikkeet kuten esim. kertakäyttökäsineet ja desinfiointiaineet. Valikoimastamme löytyvät myös erilaiset aikuisten kertakäyttövaipat. Tuotteemme ovat laadukkaita ja niiden suunnittelussa ja valmistuksessa on huomioitu soveltuvuus vaativaan käyttöön. Suomen Sairaalatukulla on 37 vuoden kokemus hoitotarvikkeiden, kertakäyttötuotteiden sekä laitostekstiilien ja -vaatteiden myynnistä

> Kaikki tavarat aivan sekaisin. > Kaikk kronu iha riipi raapi. > Aiotko ruokalevolle? > Meinaks menn ruam bääll maat?

Pelejä ja leikkejä

Pelei ja leikei

rajatuomari

flakumiäs

takaa-ajoleikki

höökkö

heitellä (kopitella)

lyyryttä, lyyrytell

kampittaa

krämbät

kaukalon laita

plankk

laukaista rystypuolelta

ruapat

saada selkäänsä, kärsiä tappio

saad fliiteihis, saad flakuihi

> Pelataanko piiloa? > Pelatangost lymytyst? > Jarmo Kuusisto oli kova taklaaja. > Kuusisto Maukka ol kova poik trumffama.

MYÖS ORTOPEDISET TUET! LAADUKKAAT SAIRAALATUOTTEET YKSITYISASIAKKAILLE MYYMÄLÄSTÄ VANHAN RAUMAN YTIMESSÄ. KUNINKAANKATU 15, PUH. 02 8387 2490 MYYMÄLÄ AVOINNA MA-PE KLO 9-17, LA 10-14


Hotelliravintola makasiinissa…

A

ivan Rauman vanhan kirkon raunioiden kupeessa sijaitseva Hotelli Vanha Rauma ansaitsee vastaväitteittä arvon ”kaupungin kaunein ja samalla erikoisin hotelli”. 20 huoneen hotelli on nimittäin rakennettu vanhaan osuuskaupan kivimakasiiniin. Hotelliksi se saneerattiin vuonna 1989. – Alun perin rakennuksen suunnitteli 1930-luvun lopulla arkkitehti Paavo Riihimäki, jonka kynästä syntyi monia muitakin osuuskaupparakennuksia Suomeen. Muutospiirrokset teki sitten raumalainen Markus Bernoulli,

”Kävijät ovat ihastuneet siihen, että kaikki huoneemme ovat uniikkeja ja niistä löytyy myös kokoa enemmän kuin hotellien huoneista keskimäärin.” Hotelli Vanhan Rauman omistajaksi miehensä Jari Sallin kanssa kaksi vuotta sitten tullut Kaisa Tiusanen kertoo. Hotellirakennus löytyy myös Vanhan Rauman talojen listalta, jota ylläpitää Rauman museo. Sen nimi on vaihtoehtoisesti joko Pajala tai Iso-Pajala. – Kävijät ovat ihastuneet siihen, että kaikki huoneemme ovat uniikkeja ja niistä löytyy myös kokoa enemmän kuin hotellien huoneista keskimäärin. Hääsviitin koko on 60 neliötä, kolmen hengen huoneen 45 ja perhehuoneenkin

72

yli 30, Tiusanen selvittää. – Meillä on myös muutama selkeä bisneshuone. Varsinkin talviaikaan täällä asuu paljon Olkiluodon ja paikallisen teollisuuden vieraita, hän jatkaa. Hotelli Vanhan Rauman huoneita voi varata esimerkiksi booking.com –sivuston kautta. Hotellin yhteydessä toimii myös viihtyisä ravintola, josta on muodostunut Raumalla käsite hyvän ruokansa vuoksi. – Kaikki raumalaiset eivät ikävä kyllä vieläkään tajua, että ravintolamme S.J. Nyyper on avoinna kaikille. Tänne voi tulla vaikka oluelle ja millaisissa vaatteissa tahansa. Ruokalistalta löytyy varmasti kaikille sopiva vaihtoehto, Jari Salli tiivistää. Ravintolapaikkoja Nyyperissä on reilut 40 ja kesäaikaan terassille mahtuu parikymmentä vierasta. – Olemme pitäneet kiinni siitä, että raaka-aineet tulevat mahdollisimman pitkälle lähiseudulta ja kaikki tehdään itse. Raumalta tuskin löytyy toista ravintolaa, missä kokit kuorivat perunatkin itse, Kaisa Tiusanen paljastaa. Ruokalistalta löytyy paljon kalaa. Sen ylpeydenaiheiksi omistajat nostavat perinteiset annokset eli Branderin paistetut muikut perunavoilla ja Nyyperin paahdetun maksan pekoni-sipulipaistoksella ja perunamuusilla. – Listalla on myös pitkiä menuita, jotka ovat nousseet suureen suosioon Selkämeren siikamenu ja villiporon menu sisältävät molemmat neljä ruokalajia ja kesäksi olemme kehittäneet vielä erityisen kuuden ruokalajin vaihtoehdon, Jari Salli kertoo. www.hotelvanharauma.fi


…ja ravintola pommisuojassa

J

os Hotelli Vanha Rauma on kaupungin erikoisin majoituspaikka, niin vastaava titteli ravintoloiden joukossa kuuluu ilman muuta Wanhan Rauman Kellarille, joka on rakennettu entiseen pommisuojaan. Alkuperäisessä tarkoituksessaan kellari ei ehtinyt ikinä palvella, sillä se valmistui sopivasti vasta toisen maailmanpalon jälkeen. Kahvilatoiminta entisessä pommisuojassa alkoi 1960-luvun lopulla Heinon veljesten toimesta ja ravintolaksi paikan keksi muuttaa Seppo Tyrjy seuraavan vuosikymmenen alussa. Nykyisille omistajille eli Lehtisen perheelle se siirtyi vuonna 1996, kun kaupunki pisti tarpeettomaksi käyneen rakennuksen huutokauppaan. – Ikävä kyllä emme saaneet käyttöömme paikan perinteistä nimeä Mustan Kissan Kellari. Sillä nimellä raumalaiset meidät kuitenkin edelleen tuntevat, kellariravintolan nykyinen yrittäjä Petri Lehtinen selvittää. – Uutta nimeä etsiessämme lähtökohtana oli suomen kieli. Sitä vaihtoehtoa ei edes harkittu, että olisimme tuoneet Vanhaan Raumaan ravintolan, jolla on englantilainen nimi.

Kesä alkaa Kissan katolta Miljööltään ainutkertaisessa Wanhan Rauman Kellarissa on asiakaspaikkoja sisällä satakunta ja viihtyisältä kattoterassilta löytyy toinen mokoma lisää. Terassi on muuten Rauman ensimmäinen. – Raumalaiseen perinteeseen kuuluu yhä edelleen, että kesä alkaa Kissan katolta, naurahtaa Lehtinen.

Tervaviina maistuu kastikkeessa Kellariravintola on säilyttänyt omistajanvaihdoksista huolimatta asemansa Rauman johtavana pihvipaikkana. Sitä se on, vaikka ruokalistalta löytyy nykyisin jo runsaasti kalavaihtoehtojakin.

”Makujen pitää olla aitoja.” – Meillä tehdään edelleen perinteistä Kissan härkää ja kanaleipää, jotka ovat monelle paikalliselle juuri se juttu. Niitä pitää kuitenkin kysyä listan ulkopuolelta, Petri Lehtinen paljastaa. – Listalla ykkössuosikit ovat pippuripihvi Merikarhun pihvi, jonka kastike maustetaan aidolla tervaviinalla. Kuopiolaisen Viinaxin valmistamassa juomassa ei ole ollenkaan sokeria ja makunsa se saa aidosta hautatervasta. Esansseja ei valmistaja hyväksy, emmekä hyväksyisi mekään. Makujen pitää olla aitoja, on kysymys sitten ruoasta tai juomasta, hän painottaa. Lehtisen mukaan tervaviinaa menee jonkin verran myös snapsina, se on erityisesti ulkomaalaisten vieraiden suosiossa. – Keittiöön raaka-aineet tulevat niin pitkälti lähialueelta kuin vain suinkin mahdollista. Ja jos ei Rauman seudulta löydy, niin sitten jostain muualta Suomesta. Paljon käytettyjä tuotteita ovat niin suomalaiset marjat kuin sienetkin, kertoo Lehtinen.

73


18

19

L

Kesäisin pihakahvilasta maankuulut vaniljamunkit!

Vanhan Rauman kahvila, Kuninkaankatu 9 Leipomon kahvila, Leikari 1

20

TOIVEMUSIIKKIA JA KARAOKEA PE & LA klo 21 -02 .30

Kesäkuun tarjous KESÄPEITTEET

25,-

50x60/400 – 600 g

15,-

kpl

Heinäkuun tarjous TYYNYT

kpl

Elokuussa uutta!

Monnankatu 4, Rauma, puh. 823 9924 l A-oikeudet l Biljardi l Pokeri l TuplaPotti l Tervetuloa!

Avoinna joka päivä

H

ITS AAJ www.vormu.fi ANT IE Sampaanalan teollisuusalue Tehtaanmyymälä av. ark. 9-17, la 9-13 Niittaajantie 7, 26820 RAUMA. Puh. 824 0100

UN TIE

LAN TIE

TUR

JAN

TIE

MICROKUITUTYYNY ja -PEITE

ä

OTT I

Palvelemme pe ja la 03 asti!

35,-

Yhteens

VAL A

Kesäterassi viihtyisässä ympäristössä

Ihana uutuus

1 km ABC asemalta

8


Helmiranta tarjoaa elämyksiä Merenrannassa Sorkan Puulun Mantereenpäässä, vain 14 kilometrin päässä Rauman keskustasta sijaitseva Helmirannan hyvinvointi- ja elämyskeskus on sanan täydessä merkityksessä nimensä mukainen paikka. Helmiranta tarjoaa asiakkailleen niin kulloisenkin tarpeen mukaan räätälöityjä hyvinvointipalveluja kuin elämyksiäkin. – Viime vuonna meillä oli 9 500 vierasta ja lähes seitsemän tapahtumaa jokaista toimintaviikkoa kohden, Helmirannan ravintolapäällikkö Teea Junnila tiivistää. – Juhlataloon mahtuu kerralla reilut 120 vierasta ja kerhotaloon puolestaan 26. Kolmeen saunaan ja niiden kiinteässä yhteydessä oleviin puljuihin mahtuu samaan aikaan reilut 30 kylpijää ja mökeissä on majoitustilaa lähes puolellesadalle ihmiselle eli käytännössä kahdelle juniorijoukkueelle, jatkaa Junnila. Helmirannan historia ajoittuu 1950-luvulle, jolloin paikallinen nahkatehtailija Pakkala rakennutti Mantereenpäähän kesänviettopaikkansa. Ennen Lukkoa paikan omistajina ehtivät vielä toimia Lännen Puhelin ja RTK-palvelu. – Vanhasta on jäljellä oikeastaan enää toinen rantasauna ja yksi hirsimökki. Nykyisen juhlatalon ja kerhotalon rakentaminen alkoi elokuussa 2010 ja vajaata vuotta myöhemmin päästiin ottamaan ensimmäiset vieraat eli parikymmentä RTK-palvelun naista sisään. Täällä ei ollut silloin vielä edes sänkyjä, vaan niitä jouduttiin haalimaan Lukon pelaajien tyhjiksi jättämistä asunnoista, Teea Junnilaa ennen Helmirannan pyörittämisestä vastannut Ninni Viitanen muistaa. – Yksi niistä vaatimuksista, jotka minä sain läpi oli oma keittiö. Sittemmin on osoittautunut, että se on kaiken perusta, se on Helmirannan toiminnan todellinen helmi. Keittiömestari Mika Harjunen hyödyntää ruokaa tehdessään tuoretta lähiruokaa niin pitkälle kuin vain suinkin mahdollista, Viitanen sanoo.

Kuin tehty tyky-toimintaan Itsenäisenä yksikkönä osana Contineo-konsernia toimivan Helmirannan naisten mukaan hyvinvointija elämyskeskus on kuin luotu esimerkiksi yritysten tyky-päivien toteuttamispaikaksi tai rauhalliseksi kokouskeskukseksi. – Työporukoille tarjolla on täyden palvelun elämyksiä, jotka räätälöidään valmiiksi yhteistyökumppanien eli Erähepun, Laitilan Terveyskodin Poukanvillen, Friskin, meriretkiä tarjoavan RSP-charterin ja kahvakuulamies Arto Tarvaisen kanssa. Pyrimme tekemään parhaamme, jotta kaikki toiveet saadaan toteutettua, Teea Junnila lupaa. Helmirantaan on tarkoitus rakentaa myös uusia aktiviteetteja. Entisen Mantereenpään leirikeskuksen alueelle on suunniteltu lähiökenttää ja sisäliikuntatilaa, joiden lisäksi lähivuosien suunnitelmissa on yhden isomman saunan ja lisämajoitustilojen rakentaminen.

75


LÄNSI-SUOMI | UUSI RAUMA | WESTPOINT SATATUOTE | RAMONA | RAUMALAINEN.FI


Meistä naisista – ja vähän miehistäkin Kerttu Horila tunnetaan suurista keramiikkaveistoksistaan. Raumalla melkein 40 vuotta asunut ja työskennellyt kuvanveistäjä Kerttu Horila tunnetaan suurista keramiikkaveistoksista. Horilan tekemä Kolme sulotarta on Rauman kuvatuin taideteos. Mahdollisesti myös kuvatuin kohde ylipäätään. Teos on sijoitettu Rauman Kanaliin kaupungintalon edustalle. Porissa Horilan tekemä Maire on tullut samalla tavalla tutuksi kaupungin keskustassa asioiville. Rauman taidemuseo ja Rauman taideyhdistys järjestävät Kerttu Horilan tänä kesänä laajan näyttelyn, johon tulee myös taiteilijan uusia teoksia. Näyttelyä varten tehdään myös taidekirja, joka esittelee Horilan mittavaa tuotantoa mittavasti. Esille tulee myös maalauksia. Meistä naisista ja vähän miehistäkin -näyttely kokoaa yhteen Horilan ilmeikkäät naisten huoneiden peilaajat, teatteridiivat, sirkustaiteilijat ja monet muut koskettavat hahmot. Horila kuvaa ihmistä lämmöllä ja huumorilla. Rauman taidemuseo 15.6.- 15.9.2013

Kerttu Horilan näyttelyssä nähdään myös uusia maalauksia.


Lukko toimii myös kesällä

K

iistatta raumalaisuuden merkittävimpiin brändeihin lukeutuva Rauman Lukko on lähtökohtaisesti jääkiekkoseura ja jääkiekkoa pelataan puolestaan lähtökohtaisesti talvella. Mutta Lukko toimii aktiivisesti myös kesällä, eikä se toiminta rajoitu pelkästään jääkiekkoon. Nykypäivänä kesäpelitkin ovat kuitenkin mahdollisia, kiitos Lukon taustayhdistys Raumalaiskiekkoilun Tuki ry:n rakennuttamasta Tuki Areenasta. Lähdepellon ulkoilualueella sijaitsevassa hallissa on kaksi kaukaloa ja kahdeksan pukukoppia, jotka mahdollistavat isommankin turnauksen järjestämisen. – Uuden harjoitusjäähallin rakentaminen oli Rauman kaupungin pitkäaikaissuunnitelma, joka ei kuitenkaan

jää otettiin käyttöön joulukuussa 2011, minkä jälkeen se lahjoitettiin kaupungille, Rauno Mokka selvittää.

Käyttökustannukset pysyvät kurissa Tuki Areenan kokonaisbudjetti oli 5,4 miljoonaa euroa, josta valtiolta saatiin 750 000 euroa. Velkaa Raumalaiskiekkoilun Tuki joutui ottamaan parin miljoonan verran. – Miljoona tulee takaisin arvonlisäveron palautuksina, Mokka selvittää. Rauman Tuki Areenan konsepti poikkeaa sikäli Suomen muista jäähalleista, että kunta ei ole sen omistuksessa mukana edes pienellä panoksella. Hallin omistaa sata-

Ringetteä Tuki-Areenalla.

edennyt missään vaiheessa konkretiaksi asti. Tuen piirissä asiasta alettiin puhua ensimmäisen kerran varmaankin puolen vuosikymmentä sitten ja päätös hallin rakentamisesta itse syntyi 2010, sanoo Tukiareena Oy:n hallituksen puheenjohtajana toimiva Rauno Mokka, jota on nimitetty myös ”Lukon vahvaksi mieheksi”. – Syy sille, että me ryhdyimme itse rakennustoimiin oli yksinkertainen eli jäätä tarvittiin lisää. Pienille junioreille oli tarjolla ihan liian vähän jäätä ja uusi halli valmistuikin lähtökohtaisesti lasten ja nuorten areenaksi, Mokka linjaa. Junioreita Lukon riveissä on tytöt mukaan lukien lähemmäs 800. – Raumalaiskiekkoilun Tuki rakensi raumalaisia lapsia ajatellen myös tekojään Pyynpään kaupunginosaan. Teko-

78

prosenttisesti Raumalaiskiekkoilun Tuki ja Tukiareena Oy puolestaan huolehtii niin henkilökunnan (2+2) palkkauksesta kuin toiminnan pyörittämisestäkin. Kausibudjetiksi on laskettu noin 450 000 euroa. – Käyttökustannukset saadaan pysymään alhaisina, sillä meillä niin sanottuun kestävään kehitykseen on panostettu tosissaan. Lämmityksessä hyödynnetään jäähdytyskoneen hukkalämpöä, kaikki valot toimivat led-tekniikalla ja jään paksuus on jatkuvassa seurannassa. – Pohjalaatta on erittäin suora, minkä ansiosta jään paksuus on ainoastaan kaksi ja puoli senttiä. Niin paksuutta kuin jään laatuakin seurataan koko ajan muun muassa jäähdytyskoneessa olevan laser-ohjaimen avulla. Lisäksi käytössä on laserohjattu reunajyrsin, luettelee Mokka.


– Energiakulutus on loppuun asti optimoitu ja yhden jäätunnin hinta on varmasti koko maan alhaisin, energiaalan huippuosaajana tunnettu Mokka jatkaa.

Myös Liigalukko käyttää kesällä Tuki Areena on auki koko kesän. Talvella hallissa on noin 3 000 kävijää viikoittain ja nelinumeroiseen lukuun päästään

Rauno Mokan mukaan takuuvarmasti myös kesällä. – Tähän asti kesäjäätä on jouduttu hakemaan kauempaa eli lähinnä Eurajoelta ja Vermuntilasta, sillä Äijänsuon harjoitushalli on ollut avoinna vain satunnaisina kesinä. Nyt Tuki Areenan tarjoamaa kesäjäätä pystyvät käyttämään myös liigajoukkue ja taitoluistelijat. Ohjelmassa on myös turnauksia, mutta jääaikaa riittää silti varmasti yleisöllekin, Rauno Mokka lupaa.

Pitsiturnauksen kannustajajoukot vauhdissa.

Yli sadan miljoonan konserni Raumalaisen jääkiekkoilun taustalta löytyy Raumalaiskiekkoilun Tuki ry, jonka muutamat paikalliset jääkiekkoilun ystävät ideoivat 1960-luvun lopulla. Tuki omistaa 66 prosenttia Contineokonsernista, jonka muut omistajat ovat Lukko-säätiö 25 prosentin osuudella ja Rauman Lukko ry yhdeksällä prosentilla. Contioneo-konsernin alla toimivat RTK-palvelu Oy, henkilöstövuokrausyritykset HRR-palvelu Oy ja Pesti Hen-

kilöstöpalvelu Oy, Rauman Lukko Oy ja Kiinteistö Oy Lukon Hyvinvointikeskus, joka puolestaan pyörittää hyvinvointi- ja elämyskeskus Helmirannan toimintaa. Contioneo-konsernin koko liikevaihto on reilut 130 miljoonaa euroa, mikä oikeuttaa paikkaan Suomen 500 suurimman yrityksen joukossa. – Kiitos Raumalaiskiekkoilun Tuen perustajien tekemien uhrausten ja ennakkoluulottomuuden Lukolla on omasta takaa varmasti koko maan parhaat olosuhteet, Rauno Mokka tiivistää.

79


Lyhyesti...

Päätoimittaja Janne Rantasen kynästä.

Frisbeegolf koukuttaa Frisbeegolf on muutamassa vuodessa kerännyt vankan harrastajajoukon Raumalla. Liitokiekolla voi golfata Otanlahdessa, Aron kentällä (Rauman lukion ja Nanun koulun vieressä) sekä Uotilassa. Perinteisessä golfissa on erilaiset mailat eri tilanteisiin. Sama juttu frisbeegolfissa. On avausheittoon tarkoitettu driver, on lähestymisheittoon soveltuva kiekko ja puttikiekko. Tällaisen perussetin saa parillakymmenellä eurolla. Laji käy kaikille, koska hyvään heittoon ei tarvita voimaa, vaan tekniikkaa. Aloituskynnys on matala, sillä kaikkihan osaavat jotenkin heittää.

Heli Lehtonen

Mobiilikierros Vanhassa Raumassa Vanhaan Raumaan voi tutustua ääniopastuksella, jota voi kuunnella tietokoneelta. Voi myös ladata opastuksen MP3-soittimeen ja lähteä kiertämään kohteita itse. Mobiilikierrokset on tehty Vanhan Rauman keskeisistä nähtävyyksistä, maailmanperintökävelystä Vanhassa Raumassa, Vanhan Rauman kuuluisista entisistä asukkaista ja Rauman patsaista. Tulossa on merellisen Rauman, Kuuskajaskarin ja Sammallahdenmäen mobiilikierrokset. Lisätiedot: www.visitrauma.fi

Höyry nousee kuntakeskustelussa Rauman kaupunki järjestää Suomi-Areenan keskustelutilaisuuden heinäkuussa (17.7.). Höyryveturi UkkoPekan vetämässä junassa puhutaan kuntapalveluiden haasteista 2020-luvulla. Paneelikeskustelut käydään Raumalla, Kokemäellä ja Porissa. Väliasemilla Eurajoella ja Harjavallassa on viihteellisempää tauko-ohjelmaa. Keskustelua seuraamassa ovat junan mukana kulkeva yleisö sekä kullekin paikkakunnalle kokoontuva yleisö. Junaan myydään lippuja yleisölle.

Majakkamerkit näyttävät vanhan postitien Valtatie kasilla näkee ruskeita kylttejä, joissa komeilee valkoinen majakka. Mitä nuo kyltit ovat? Ne näyttävät missä kulkee vanha postitie. Pohjanlahden rantatie alkaa Vehmaalta ja päättyy Tornioon. Sitä kehitetään matkailumielessä. Majakka valittiin merkiksi, koska kyse on rantatiestä. Alueella on edelleen majakkamatkailua.

80


Jos tänä kesänä pitäisi käydä yhdessä näyttelyssä Olkiluodon Sähköä uraanista -tiedenäyttely avaa ovet ydinvoiman maailmaan. Näe ja koe miten sähköä syntyy! Avoinna joka päivä klo 10-20. Näyttely on maksuton. Opastetut vierailut puh. (02) 8381 5221. www.tvo.fi

Pietarsaari

Rauma


Ydinvoimalasta tuli turistikohde

O

lkiluoto on ollut viime vuosina paljonkin julkisuudessa. Kolmannen ydinvoimalan rakentamisen viivästyksistä on uutisoitu moneen otteeseen. Otsikoihin Olkiluodon on nostanut myös ydinjätteiden loppusijoitus, joka on Eurajoella alkamassa ensimmäisenä koko maailmassa. Siitä sen sijaan ei valtakunnan mediassa ole otsikoita revitty, että Olkiluodosta on tullut myös yksi Rauman seudun tärkeimmistä matkailukohteista. Teollisuuden Voiman vierailukeskuksessa käy vuosittain noin 20 000 ihmistä. Paljon käy ryhmiä ja koululuokkia. Suurin osa vieraista on kuitenkin satunnaisia kävijöitä. Vuonna 2006 uusittu vierailukeskus on avoinna joka päivä aamukymmenestä iltakahdeksaan. Ydinvoimanäyttelyyn tutustuminen on ilmaista, mutta kävijöiden on varauduttava todistamaan henkilöllisyytensä. Isompien ryhmien tulee varata aika. TVO:n ja Tiedekeskus Heurekan yhdessä toteuttamassa näyttelyssä voit nähdä, oivaltaa ja kokeilla itse. Tiedenäyttely sisältää runsaasti informaatiota ydinvoimasta. Nappeja painamalla, pyörää polkemalla ja erilaisiin tietopaketteihin tutustumalla saat helposti vastauksia kysy-

82

myksiisi. Esityskielet ovat suomi ja englanti. Vierailukeskuksen havaintopolulla voi tutustua Olkiluodon luonnon erityispiirteisiin sekä alueella tehtäviin ympäristötutkimuksiin. Voimaa luonnosta -polku kiertää noin kilometrin matkan metsässä ja meren läheisyydessä. Koska Olkiluodossa on kaksi toimivaa ydinvoimalaa ja kolmas siis rakenteilla, ei yleisö pääse varsinaiselle laitosalueelle. Vierailukeskus on portin ulkopuolella. Poikkeuksen tekevät suositut kesäkeskiviikot. Heinäkuun keskiviikkoina vierailijat voivat osallistua kiertoajelulle voimalaitoksen alueella. Sisälle voimaloihin ei sentään pääse. Kierrokset ovat ilmaisia, mutta ilmoittautua pitäisi viimeistään edellisenä päivänä puhelinnumeroon 02-8381 5221. www.tvo.fi.


World-leading integrated marine systems

Rolls-Royce has brought together the stars of marine technology to provide customers with a single focus for integrated marine systems. The marine products in our extensive range are designed to work perfectly together, enabling us to combine them in a variety of systems

www.rolls-royce.com

that deliver optimum performance with outstanding reliability. Rolls-Royce azimuth thrusters manufactured in Rauma, on the west coast of Finland are deeply rooted in the global marine world. Trusted to deliver excellence


Positiivisuus on yllättänyt kaupunginjohtajan:

Raumalla on yli 2200 toimivaa yritystä Teksti | asko tanhuanpää

84


Rauman kaupunginjohtaja Kari Koski

Rauman kaupunginjohtajana vajaan vuoden toiminut Kari Koski sanoo yllättyneensä monessakin mielessä erittäin positiivisesti tehtäväänsä siirryttyään. Aiemmin Uuttakaupunkia johtanut Koski luuli tietävänsä Raumasta kaiken, mutta totuus oli toinen. – Tiesin suuret linjat, mutta en oikeastaan yhtään mitään medialta saatujen tietojen takaa. En tiennyt esimerkiksi sitä, että Raumalla ajatellaan asioista erittäin positiivisesti. Enkä tiennyt sitäkään, että raumalaiset ovat harvinaisen vaatimattomia. Erityisen hyvin se tulee esiin yritysmaailmassa, missä vedetään mieluummin matalaa profiilia kuin viihdytään otsikoissa, Koski luonnehtii. – Raumalaista yrittäjäkuntaa voi hyvällä syyllä nimittää positiivisesti eteenpäin katsovaksi ja hyvin keskenään toimeentulevaksi yhteisöksi. Täällä johtajat ja omistajat ovat korostetusti lähtöjään raumalaisia ja yhteistyö on sitä kautta harvinaisen välitöntä.

Suomen paras kauppakamari Kiitos positiivisesta ilmapiiristä ja hyvästä yhteishengestä kuuluu Kosken mukaan myös paikalliselle kauppakamarille. – Rauman kauppakamaria on kehuttu monessa yhteydessä maan parhaaksi ja se on sitä myös tutkimusten perusteella. Siihen on jo vajaan vuoden kokemuksella helppo yhtyä, hän sanoo. – Kauppakamarilla on iso osuus myös siihen, että täällä yritysten yhteistyö toimii myös päättäjien suuntaan. Homma sujuu, toimii ja päätöksiä saadaan aikaiseksi, kaupunginjohtaja miettii. Raumalla on tällä hetkellä reilut 2 200 toimivaa yritystä, mikä on noin 40 000 asukkaan kuntaan kiitettävän paljon. – Elinkeinorakenne on myös tosi monipuolinen, mikä on meille iso vahvuus ja voimavara. Kun siihen yhdistää vielä meren, sataman ja erittäin hyvät liikenneyhteydet, niin paljon parempaa ei voi edes toivoa. Yhteyksissäkin on toki aina parannettavaa, odotukset niin syväväylän kuin kasitienkin nopean saneerauksen suhteen ovat kovat, Kari Koski linjaa. – Unohtaa ei sovi myöskään toimivaa ja koulutusta. Raumalla on hyvin monipuolista toisen asteen koulutusta, yliopisto ja myös Satakunnan Ammattikorkeakoululla on täällä oma hyvin toimiva yksikkönsä, hän jatkaa.

85


Globaalia erityisosaamista Kaupunginjohtaja luettelee muutamia raumalaisia yrityksiä, jotka kuuluvat oman alansa ykkösketjuun myös kansainvälisesti mitaten: Rolls-Royce, Steerprop, BMH Technology, Raumaster, Oras, STX Finland, UPM Kymmene… – Kysymys on pitkälti erityisosaamisessa, mutta myös siitä, että Raumalla on tehty hyvää työtä samaten kuin hyvää johtamista. En epäile, etteikö täällä pärjättäisi näillä eväin myös tulevaisuudessa. Se täytyy kuitenkin aina muistaa, että globaalissa ympäristössä kaikki ei ole suinkaan enää kiinni pelkästään Raumalla tehtävistä asioista, ei edes Suomessa. Valtion linjauksilla on toki iso vaikutus tämän kokoisen kuntayksikön ja samalla sen alueella toimivien yritysten toimintaan, Koski muistuttaa.

Raumalaista yrittäjäkuntaa voi hyvällä syyllä nimittää positiivisesti eteenpäin katsovaksi ja hyvin keskenään toimeentulevaksi yhteisöksi. Isojen toimijoiden lisäksi Raumalla on Kari Kosken mukaan muutamia todellisia oman alansa helmiä, joista hän nostaa esiin ainoastaan yhden eli Lai-Mu:n. – Yrityksen perustaja Muisto Laine kuvastaa hyvin raumalaista yrittämistä, osaamista, innovaatiota ja johtamista. Yhtiön tarina on erilainen, se on ainutlaatuinen. – Näitä Lai-Mu:n kaltaisia yrityksiä Raumalla riittää, mutta niiden omistajat eivät ole tosiaankaan tottuneet pitämään ääntä itsestään, tietää Koski.

Perheyritysten yhteiskuntavastuu Kaupunginjohtaja sanoo kiinnittäneensä huomiota myös siihen, että Raumalla on erityisen paljon raumalaisin voimin syntyneitä perheyrityksiä, joista valtakunnallisesti merkittävin on Oras. – Perheyritykset ovat iso vahvuus, kun puhutaan yhteiskuntavastuusta. Asiat otetaan yhteisinä, tekemisessä on myös sydän mukana. Hyvä esimerkki yhteisestä asiasta löytyy yrityselämän ulkopuolelta, se on Rauman Lukko. Sen mukana eletään niin hyvässä kuin pahassakin.

86


Raumalla on tehty paperia vuodesta 1969.

87


Ilman yrityksiä emme pärjää Kari Koski muistuttaa, että hyvässäkin on aina varaa parantaa ja kehittää. Tässä mielessä kaupungilla on iso vastuu ja rooli. – Kaupunki luo toimivalle yrityselämälle mahdollisuudet tarttumalla oikeisiin asioihin. Meidän pitää kyetä myös siihen, että tarvittaessa asiat voidaan priorisoida ja tekemisessä pitää voida myös joustaa. – Kysymys on kaupungin koko organisaation yhteisestä asiasta. Koko organisaation on ymmärrettävä ja oivallettava, mistä on kysymys. Jokaisen yksilön on ymmärrettävä, mikä on oma kuvio suhteessa kokonaisuuteen. Ilman toimivia ja menestyviä yrityksiä me emme pärjää. Sitä kautta tulevat verotulot, joilla rahoitetaan niin vanhukset ja lapset kuin yhteiskunnan palvelutkin. Kosken mukaan kaupungin organisaatiossa haetaan uutta toimintakulttuuria ja ketteryyttä.

– Pakottamalla se ei onnistu, vaan jokaisen on itse ymmärrettävä, mistä on kysymys. Joustavuutta tarvitaan, sillä yrittäjien toiveet ja tarpeet ovat aina yksilöllisiä, hän painottaa.

Olkiluoto iso mahdollisuus Kari Koski nostaa haastattelunsa lopuksi esiin yhden toimijan eli Olkiluodon ydinvoimalan Rauman ulkopuolelta. Näin siitä syystä, että kaikki Olkiluodossa tehtävä liittyy oleellisesti myös naapurikuntiin. – Olkiluoto on ollut iso mahdollisuus niin lähikunnille kuin koko Suomelle. Nyt odotetaan vain nelosyksikön rakentamisen käynnistymistä. Kun se toteutuu, on saatu taas iso voitto. Rauma on luonnollisesti mukana siinä työssä, joka pyrkii edesauttamaan uuden voimalan saamista Olkiluotoon, linjaa Koski.

Kuvassa Rolls-Roycen Rauman paikallisjohtaja Kari Välimaa.

88


Metsän paraati Puu on tärkeä osa elämää, se on läsnä kaikkialla arjessamme. Siksi suomalaiset, hyvin hoidetut metsät ovat meille kaikille arvokas pääoma. Me jalostamme puusta ja puukuidusta huipputuotteita palvelemaan sinun

Tervetuloa opastetulle kierrokselle Metsä Fibren Raumanarkeasi. Toimimalla vastuullisesti turvaamme jokapäiväisen hyvinvointisi myös huomiselle. tehtaalle sunnuntaisin 7.7.-11.8.2013 kello 15.00. Lisää vastuullisia ratkaisuja ja hyvinvointia arkeesi osoitteessa metsagroup.fi

Tutustu Kake-kaupunkijunan matkassa sellutehtaan toimintaan ja luontoon. Näe missä kotimainen puu jalostuu selluksi ja bioenegriaksi. Matkan aikana opas kertoo sinulle Metsä Groupin metsäasioista ja Rauman kaupungista. Lähtö Kake-kaupunkijunalla tapahtuu Poroholman leirintäalueelta. Matka on maksuton ja kestää noin 1,5 tuntia. Vierailun päätteeksi saat Luontoa lähellä –julkaisun. Varaa paikkasi www.metsafibre.fi tai Poroholman leirintäalueen infosta, p. (02) 533 5522, josta tehdyn varauksen jälkeen lunastetaan matkalippu.

terVetULOa!


9

17

SI NK OK it

ie

ÄRA

su

v

SYV

8

UMA NK A

12

TU

15

PID ES LU OD ON

OHO

TU NK A ERE LMA

NM

POR

MA

6

N T IE

R AU

8

KAL ASTAJANTIE

OTAN TIE

KA TU

URH

SAA

R AU

EI L

R IS

HAN

TOK

K AT

PE TÄ JÄ KSE NT IE

H A KU

NIN

T IE

SA TA MA KA TU

Merkit kartassa:

Kake kuskaa Kaupunkijunan reitti

Kake Kaupunkijunan kyydissä tutustut Rauman tärkeimpiin nähtävyyksiin suomenkielisen opastuksen johdolla. Kaupunkijuna lähtee keskustasta tasatunnein. Kierros kestää noin 50 minuuttia. Kake kuljettaa 1.7.-4.8. Lisätiedot: www.kakekaupunkijuna.fi

Sininen numerosymboli mainoksessa tarkoittaa, että kohde löytyy tämän aukeaman kartasta. Leikkipuisto Uimaranta Frisbeegolf

UK A

13

TU

AT U

U


Rauman kartta 2013 1 | Kapteeninhuone

8 | Vesibussit

15 | Kesäteatteriravintola Skanssi

2 | Ravintola Byssa

9 | Cafe Arnkari

16 | Rauma Blues (Äijänsuo)

3 | Hotelli Kallionhovi

10 | Hannas

17 | Lönnströmin Taidemuseo

4 | Hotelli Raumanlinna

11 | Ravintola Buena Vista

18 | Lääkärikeskus Minerva

5 | Rauman Kesähotelli

12 | Fåfangan Paviljonki

19 | Kontion Kahvila (Leikari)

6 | Poroholman Leirintäalue

13 | Ravintola Etappi *22*

20 | Seitsemän Meren Baari

7 | Merimuseo

14 | Teatteriravintola Ankkuri

KA TU

2

PYY

SY

N PÄ

U

RA

ÄNK

UM

AT U

AN

KA

TU H A KU

T IE K A R JA L

LÄ EISV

TU

AT U

AT U

LU

18 11

IS J Ä R

VE N K

4 KA

AT U

7 K AN AVAK

LT A

O N K AT U

K AL LI O K

3

IN SE M

1

U

VA

KU N IN K

AA N K AT

U

KAUPPAKATU

14

O N K AT U

AIT TAKARIN KATU

Et elä k at

u

N O RT AM

M

16

M

EN

KA

TU

Vanhan tan kar Raumanuraavalta e s t ä d y lö sivulta!

NU

5

K AT

10

17

N O RT AM

SA

A TA M

19 PO RI NT IE

OT

AT U INK

JA

TU

AAR

KAR

KA L AN

A N K AT U

T IE

K AU N

NIN

ÄY

H A KU

NIN

20

C Rauman kaupunki 2012

0

500 m


Vanha Rauma

Keltainen kirjainsymboli mainoksessa tarkoittaa, että kohde löytyy tämän sivun Vanhan Rauman kartasta.

H F

A

L

K

C N

G J

E

I

B

M

D

M

A | Vanhan Rauma Kesäpiha

F | Candida

K | Suomen Sairaalatukku

B | Julkkisgalleria

G | Sport-Asu

L | Kontion Kahvila

C | Blue Sea Film Festival

H | Kultaseppä Laiho

M | Hotelli Vanha Rauma / S.J. Nyyper

D | Wanhan Rauman Kellari

I | Kodinonni

N | Nina´s Store

E | Cameo Boutique

J | Kauppakeskus Potkur

KOE VANHAN RAUMAN AITO TUNNELMA HOTELLI VANHA RAUMA

92

RAVINTOLA S.J. NYYPER

– idyllistä viihtyisyyttä

– maistuvaa ruokaa tuoreista raaka-aineista

Tervetuloa majoittumaan Vanhan Rauman sydämessä. Aidon funkisrakennuksen levollinen tunnelma, mukavat huoneet ja välittävä palvelu tarjoavat erilaisen elämyksen niin lomalla kuin työmatkallakin. Huonevaraukset kätevästi kotisivultamme: www.hotelvanharauma.fi

Kattavan à la carte-listamme ohella tarjolla ovat kausittain vaihtuva keittiömestarin suosituslista sekä päivittäisiä sesongin herkkuja. Tervetuloa nauttimaan herkullisemmasta ruoasta ja paremmasta palvelusta.

Vanhankirkonkatu 26, 26100 Rauma, Puh./Tel. +358 2 8376 2200, www.hotelvanharauma.fi, info@hotelvanharauma.fi


RAUMALAISEN

POROHOLMAN LOMAKESKUKSEN TAPAHTUMA-AREENALLA

TORSTAINA 4.7.2013

J. KARJALAINEN + Great. Portit auki 18.00. Great 18.30, J. Karjalainen n. 20.00

KESKIVIIKKONA 31.7.2013

YÖ Portit auki 18.00. Yö n. 20.00 LIPUT

Ennakkoon 20€ Portilta 25€

ENNAKKOMYYNTI

13.5. alk. Iso-Hannu 1.6. alk. Poroholma

K-18

Alue on A-oikeuksinen ravintola. Omien juomien tuominen alueelle ei ole sallittua.

L I S ÄT I E D O T

www.poroholma.fi

Netissä mahtava VIP-kisa! LEHTI / NETTI / RADIO 93,3MHZ

Osallistu ja voita liput konsertteihin: http://www.raumalainen.fi/vip

93


94

Profile for Marva Group

I Love Rauma 2013  

Ilmainen kesälehti kaupunkilaisten ja matkailijoiden iloksi.

I Love Rauma 2013  

Ilmainen kesälehti kaupunkilaisten ja matkailijoiden iloksi.

Advertisement