Page 1

Voor wie 250 kilometer piste niet genoeg is: Serre Chevalier beschikt over een haast oneindig aantal off-piste afdalingen.

XX

/Snow


serre chevalier Wintersporten in Franse stijl, maar niet met Franse slag. tekst en foto’s: raoul beex Weggestopt in de Alpen van zuidelijk Frankrijk, dichtbij de grens met Italië, ligt het skigebied Serre Chevalier. Bij velen wellicht nog onbekend. En dat is onterecht, want het gebied biedt naast een hoog aantal zonuren, meer dan 250 km aan piste en behoort hiermee tot de top van de grote gebieden van Frankrijk. Serre Chevalier wordt primair gevormd door de vier dorpen Briançon, Chantemerle, Villeneuve en Le Monêtier les Bains. Daarnaast is een tiental kleinere Franse dorpjes met het skigebied verbonden. Hier blijven de busladingen toeristen nog uit, een ideaal uitgangspunt dus om dit gebied te verkennen. Naast alle goed geprepareerde pistes zijn er voldoende mogelijkheden om off- piste te skiën over een van de cols die Serre Chevalier rijk is. Voldoende uitdaging dus, ook voor de geoefende skiër!

Snow/XX


Wie er vijftig euro voor over heeft, kan in de Grooming School van Serre Chevalier een halfuurtje met een tweeënhalve ton zware pistebully rondcrossen.

ongelofelijk maar waar: in serre chevalier kan je zelf een pistebully besturen.

op pad naar de guisane vallei Vanuit de luchthaven Grenoble-Isère is het ruim twee uur rijden naar Serre Chevalier in de Haute Alpes. Onderweg passeer je de afslagen naar de diverse wintersportdorpen. Maar Serre Chevalier ligt helemaal aan het eind van het dal, in de Guisane vallei, dus dat betekent een lange slingerweg dwars door de Alpen, waarbij het laatste deel van deze route over een soort hoogvlakte voert. Een ongerept en desolaat gebied, dat wordt gemarkeerd door grote kale rotsmassieven en In tegenstelling tot andere Franse gebieden doen veel skidorpen in Serre Chevalier nog authentiek aan.

besneeuwde alpenreuzen. Na de laatste haarspeldbocht bereiken we het eerste dorp van het skigebied: Le Monêtier les Bains. Dit is van origine een klein boerendorp, met prima faciliteiten voor een onbezorgde vakantie. Hier nemen we onze intrek in het hotel en als de avond valt, worden we welkom geheten door de patron, met een uitnodiging om in zijn wijnkelder een aantal van zijn favoriete wijnen en champagnes te proeven. Dat laten we ons natuurlijk geen twee keer zeggen!

door ongerept landschap. Startend tussen de steile rotsmassieven die gaandeweg overgaan in glooiende hellingen, eindigt deze rit uiteindelijk in de sparrenbossen, waar je langs de rivier terug kan skiën naar Le Monêtier les Bains op 1500 meter. Om in het skigebied veilig te freeriden heeft Serre Chevalier diverse Arva parken en Arva checkpoints ingericht. Na het testen van je lawinepieper, of het opnieuw trainen met je lawinemateriaal, kan je veilig het off-piste gebied verkennen. En dat is hier zeker de moeite waard.

skiën tussen de alpenreuzen

yes! we mogen met een pistebully rijden!

De zon kruipt langzaam achter de alpenreuzen van Serre Chevalier vandaan als we onze ski’s onderbinden om het gebied te verkennen. Vanuit Villeneuve skiën we naar Briançon. Dit zijn de grotere en meer bekende plaatsen in het skigebied. De overige dorpen in de vallei zijn aanzienlijk kleiner en doen nog redelijk authentiek aan. Hier geen torenhoge flatgebouwen, maar lagere appartementcomplexen gecombineerd met enkele hotels. De dorpen zijn via liften en skibussen met elkaar verbonden, waardoor de 115 pistes met 250 kilometer vanuit elke plaats bereikbaar zijn. Hiervoor is soms wat geduld nodig, want enkele liften zijn gedateerd en minder snel. Dit geeft je echter wel voldoende ruimte om tijdens de klim van 1500 meter naar 2500 meter van het sublieme bergpanorama te genieten. De pistes liggen er goed geprepareerd bij. En zoals het Frankrijk betaamt zijn de afdalingen lang en breed. Een groot genot om over af te dalen en door de variatie van groene tot zwarte afdalingen voor elke niveau toegankelijk. Het heeft al enige tijd niet meer gesneeuwd en hierdoor hebben we helaas minder geluk met de sneeuw naast de piste. De vele mogelijkheden die Serre Chevalier heeft om off-piste te skiën zijn hierdoor beperkt. Maar uiteraard gaan we wel op zoek naar de laatste onontdekte spots in het gebied. De afdaling van Pic de l’Yret, het hoogste punt van het gebied, is een aanrader. Vanaf 2830 meter maak je een mooie freeride

XX

/Snow

Tijdens de lunch op de piste ontdekken we de Grooming School. Als eerste gebied in Europa biedt Serre Chevalier de mogelijkheid om nader kennis te maken met deze sneeuwmonsters. Als bezoeker krijg je voor € 50.- een halfuur les in het groomen van de piste. Dat betekent tien minuten instructie en twintig minuten rondrijden in een pistebully met een prijskaartje van 2,5 ton. Een hele ervaring, want denk niet dat je spierballen nodig hebt om dit logge gevaarte te kunnen bedwingen. Slechts subtiele bewegingen aan het kleine stuur zijn voldoende om over de uitgezette route te kunnen loodsen. Met een snelheid van maximaal 20 km per uur leer je dit bakbeest te besturen over hopen sneeuw, kuilen en door de scherpe bochten. De rupsbanden maken dat elke beweging


Wie heeft er nog een lift nodig als er kites bestaan? Tijdens je eerste lesochtend trek je al sporen door de sneeuw, aangedreven door een windmotor.

mijn eerste ervaring met een snowkite vraagt beslist om meer! gecontroleerd verloopt en na een rondje heb ik de techniek redelijk onder de knie. Weliswaar op oefenterrein, ik waag me nog maar niet op de piste…

culinaire verwennerij

In de avond kunnen we ons te goed doen aan de culinaire verrassingen die we van de Fransen gewend zijn. Foie gras is hier nog steeds populair. Maar ook traditionele gerechten zoals tartiflette, raclette en fondue staan volop op de menukaart. Vanzelfsprekend wordt dit in Frankrijk vergezeld door een goed glas wijn. Voordat we ons laten verleiden door deze specialiteiten gaan we eerst naar de warmwaterbronnen van Le Monêtier les Bains. In mineraalrijk water met een temperatuur van 37-40 graden Celsius kun je met uitzicht op de Alpen bijkomen van een lange dag skiën. Als de avond valt en de hemel ontelbare sterren prijsgeeft, kunnen we badderend in de buitenlucht terugkijken op een geslaagde eerste skidag.

snowkiting op col du lautaret Voor veel Nederlanders is kitesurfen een bekende activiteit. Maar met een kite op je ski’s of board door besneeuwd gebied glijden is wellicht nieuw. Wij gaan met onze instructeur op pad naar een leeg oefenveld op de Col du Lautaret, waar genoeg ruimte is om ons de grondbeginselen van het snowkiting uit te leggen.

Dit is ook een gebied waar in de regel voldoende wind is om te snowkiten. Een klein scherm met lijnen van 25 meter lang moet ons straks door dit gebied kunnen trekken. Ervaren snowkiters kunnen zelfs bergop kiten en wellicht kan deze alternatieve skilift in de toekomst nog enige CO2-reductie bieden. We starten uiteraard met een korte theoretische uitleg over de techniek, waarin begrippen als powerzone worden verkaard. Dit is het gebied waarin de kite door de wind de meeste trekkracht krijgt, dus opletten bij de eerste bij kennismaking hiermee. Maar daar komen we vanzelf achter.

Snowkiten is erg weersafhankelijk. Laat je goed informeren over de wind. Zowel te veel als te weinig wind kan ervoor zorgen dat je niet aan kiten toekomt. Als je de kite eenmaal onder controle hebt, is de stap naar je board of ski’s snel gemaakt. Dat betekent dat je veelal op je eerste dagdeel al de eerste snowkite-sporen kan maken.

De eerste oefening is vanzelfsprekend zonder ski’s. De kite ligt meer dan twintig meter verderop en vanaf deze afstand moet ik de vlieger van zes vierkante meter de lucht in krijgen. Met korte trekbewegingen aan de lijnen lukt dit en de kite zoekt zijn weg in de wind. Vastgeketend aan de trapeze probeert de kite me uit balans te krijgen. Voor een ongeoefende kiter betekent dat dus meer liggend dan staand controle proberen te krijgen over deze reusachtige vlieger. Om me heen zie ik diverse snowkiters hoge sprongen maken op de glooiende vlaktes van Col du Lautaret. Met een flinke snelheid maken ze de scherpste bochten en berijden ze de hele col, waar slechts een aantal boompjes een natuurlijke hindernis biedt. Uiteraard is dat ook mijn einddoel dus als ik enigszins controle over de kite heb, kan ik niet wachten om mijn ski’s onder te doen om mijn eerste kite-spoor in de sneeuw te maken. Met de bar goed vastgeklemd in mijn handen, probeer ik de kite te beheersen. Dit gaat uiteraard met vallen en opstaan, want even corrigeren met ski’s aan is lastig. In gedachten maak ik al een kilometerslang spoor over de col, maar helaas gaat aan het eind van de dag de wind liggen, en dit is naast sneeuw nou net één van de essentiële elementen van het snowkiten. De lange trajecten met hoge sprongen blijven uit, maar de eerste ervaring met deze kite vraagt wel om meer, dus als de wind weer opzet, ga ik het opnieuw proberen.

Snow/XX


spa montagne Deze sportieve dag wordt afgesloten in de Spa van hotel Alliey. Hier kun je een heerlijk warm zwembad combineren met een massage. In een uitermate relaxte ambiance kun je hier een aantal behandelingen naar keuze ondergaan: massage, balneo en revitaliserende aromatherapie. De ultieme ontspanning na alle activiteiten van deze week. Voordat we uiteindelijk Serre Chevalier verlaten, zoeken we vanavond ook nog even de plaatselijke bistro van Le Monêtier les Bains op. En dat betekent geen wilde après-ski met stampende muziek, maar rustig bijpraten over de ervaringen van afgelopen week, onder het genot van een biertje of goed glas

Typisch Serre Chevalier: achter wat sleetse gevels huizen vaak culinaire pareltjes...

Frankrijk in optima forma: wie de weg weet kan zich vermaken in de eindeloze tree runs.

Een paar dagen rondskiën met een zware fotorugzak breekt je toch op. Onze fotograaf geniet daarom van een welverdiende massage.

info Serre Chevalier ligt op ongeveer twee uur van Grenoble. Het gebied ligt in het Ecrins National park en wordt gevormd door de dorpen Briançon, Chantemerle, Villeneuve en Le Monêtier les Bains. Vanuit deze dorpen zijn de skiliften direct bereikbaar. De overige dorpen in de regio bieden goede busverbindingen naar het skigebied. Het skigebied is minder bekend dan andere grote Franse gebieden, waardoor de massa’s toeristen nog uitblijven. Met het vliegtuig bereik je Grenoble in ongeveer een uur. De vluchthaven GrenobleIsère biedt een directe verbinding met Rotterdam Airport. Transavia vliegt vier keer per week op deze bestemming. Er is echter nog geen standaard bustransfer naar Serre Chevalier. Maar een auto huren of gebruik maken van de buslijndienst vanuit Grenoble zijn mogelijkheden om op plaats van bestemming te komen. Tevens zijn er treinen naar Briançon. Het Frankrijk Huis kan vanuit Nederland zowel accommodatie als vervoer organiseren.

XX

/Snow

Serre Chevalier Afstand vanuit Utrecht: 1100 km Hoogte: 1200 – 2830 meter Pistes: 115 pistes, 250 km totaal, waarvan 25 groen, 33 blauw, 42 rood, 15 zwart. Aantal liften: 68 Tarief liftpas 6 dagen: volwassenen € 181.- en kinderen en senioren € 140.-

Informatie T +33 492 25 5500 www.serre-chevalier.com Informatie, boekingen en accommodatie Het Frankrijk Huis, toerisme & communicatie T 023 551 22 95 www.frankrijk.nl Grooming School Serre Chevalier T +33 492 25 5500

Bains de Monêtier T +33 49224 5597 Spa Montagne Le Pré des Ors 05220 Monêtier les Bains T +33 49224 4420 www.predesors.com Snowkite Air Ecole de glisse du Lautaret www.snowkiteair.com T +33 6 7046 5388

Serre Chevalier  

Wintersporten in Franse stijl, maar niet met Franse slag. Weggestopt in de Alpen van zuidelijk Frankrijk, dichtbij de grens met Italië, ligt...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you