Page 1

Top 10

#2 12/13 â‚Ź 4,95

roadtrip: per camper de sneeuw achterna Softboots: waar moet je op letten? Off-piste: Hoe hike je het snelst omhoog? Fotocontest: stem en win een snowboard! www.snowboardermag.nl

#1 SNOWBOARDBLAD VAN DE BENELUX SINDS 1989

AP

Meeste pistekilometers per euro


Road story

Tekst en beeld: Peter Hofman

Boardnomade VAN NOORDNAAR ZUID-EURO PER CAMPERBU PA S

22 SNOWBOARDERMAG#2_12/13


Road story

Er zijn in Europa veel boardbestemmingen die bij het grote publiek nog onbekend zijn. Snowboardinstructeurs Peter Hofman en Ester de Oude lieten zich inspireren door het Star Trek credo en “boldy went where no one has gone before”. Beide gelegenheidsnomaden namen een sabbatical en kachelden met een oude omgebouwde Hyundai bus 20.435 kilometer dwars door de koude Europese winter op zoek naar onbekende pisteparels buiten de Alpen. Dit bracht hun van Scandinavië tot het bovenste puntje van Zuidwest-Azië. Lees hier hun road story. Scandinavië “Voordat we konden vertrekken heeft het winterklaar maken van de bus ons nog weken van voorbereiding gekost. Van binnen is de bus namelijk compleet gestript, geïsoleerd en daarna netjes afgewerkt. Een tweepersoonsbed neemt ongeveer tweederde van het vloeroppervlak in zodat we nog een kleine ruimte over hebben voor een koelkast, gasfornuis en gereedschap. Op het dak monteren we een imperial en uiteraard is de bus voorzien van winterbanden. De boards proppen we onder het bed, waar zich ook de sneeuwkettingen bevinden. De trip kan beginnen. De eerste dagen brengen we door in Stockholm, de hoofdstad van Zweden. Omdat er ook hier een horeca rookverbod geldt, lijken de Zweden massaal aan de snus te zitten. Snus is een soort pruimtabak dat je tussen je tanden en je tandvlees klemt, en enorm veel nicotine afgeeft. Voor iemand die zelden rookt, is zo’n nicotinekick behoorlijk pittig. We cruisen verder naar het skigebied van Sälen waar zich tot onze verbazing een Mc Ski bevindt. Onze middaglunch begint zodoende bij het welbekende afhaalloketje waarbij de Drive is vervangen door een Slide. Zonder de bindingen los te maken, bestellen we een aantal hamburgers en glijden direct door naar de stoeltjeslift. Na een aantal ijzig koude dagen rijden we verder naar

Even een polaroidpitstop onderweg naar het Noorse Trondheim.

Noorwegen waar we onder andere Hafjell bezoeken. Naast de temperaturen liggen ook de pistes en het prijsniveau een stuk hoger. Gelukkig staan er in Scandinavië zogenaamde Varmestuga’s op de piste. In deze kantines kun je even opwarmen. Daarnaast staat er vaak een magnetron voor algemeen gebruik. We hebben er menig erwtensoepje in bereid. Bij goede weersomstandigheden sluiten wij onze gasfles aan en maken een simpel gerecht waardoor het verblijf niet te prijzig wordt. Vanuit Nederland hebben we een koelbox met alcoholische versnaperingen meegenomen. Het blijkt een ideale vriendenmaker. Na een korte nacht besluiten we verder te rijden naar Trysil, het populairste gebied van Noorwegen. Op veel parkeerplaatsen zijn stopcontacten te vinden waar Scandinaviërs hun accu opladen. In Trysil parkeren wij ook bij zo’n stopcontact. Wij pluggen al onze elektra in, zelfs ons stroomkacheltje kunnen we gebruiken. Binnen tien minuten is het snikheet in de bus. Dit slaapt toch net iets comfortabeler. Trysil biedt genoeg uitdagingen voor een aantal dagen. De pistes zijn goed geprepareerd, de liften zijn modern en er zijn veel natuurlijke obstakels. De après-ski is hier, voor Noorse begrippen, behoorlijk uitbundig. Wij brengen menig avondje door in Ski Pub’n waar een biertje overigens al gauw negen euro kost.

We vervolgen onze tour met een bezoek aan Äre. Met 110 kilometer aan pistes en een bruisend nachtleven is dit het enige wintersportplaatsje dat kan tippen aan skigebieden in de Alpen. We waren van plan om via het noorden van Zweden naar Fins Lapland te rijden. De temperatuur duikt daar ’s nachts echter meer dan dertig graden onder het vriespunt. Dat betekent niet slapen in de bus en dus extra kosten voor een hotel. Daarnaast vragen we ons af of de auto het kan doorstaan. In Umeå in het oosten van Zweden rijden we daarom de bus op een ferry. Zo steken we de Botnische Golf over naar Finland. Het zeewater is centimeters dik bevroren. De verstevigde romp heeft het moeilijk om zich een weg te banen door het ijs. Het geluid van scheurend ijs is werkelijk prachtig maar door de windchill is het niet langer dan vijf minuten uit te houden op het dek. In Finland richten we ons meer op het freestylen aangezien de bergen, sorry, heuvels, niet uitdagend genoeg zijn. Zoals bijvoorbeeld in Himos waar twee funparken en een goed geshapete halfpipe ligggen. Verder zuidwaarts worden de hellingen nog vlakker, maar het sneeuwt daarentegen steeds harder. Dat vraagt om inventieve ideeën. Sneeuwschuivers

SNOWBOARDERMAG#2_12/13 23


techtalk

34 SNOWBOARDERMAG#2_12/13

Foto: Bavo Swijgers/Red Bull Content Pool


techtalk

Softboots Waar moet je op letten?

Snowboardschoenen, oftewel softboots, zijn zeer belangrijk, zo niet het belangrijkste, in de uitrusting van een boarder. Wie kent niet die rotdagen waarbij je huilend van de pijn op de piste zit, bindingen los gestrapt en de dag vervloekend dat je die schoenen kocht. Wees gerust, je bent niet de enige die last heeft van pijnlijke voeten tijdens het boarden. Een goed aankoopbeleid is dus cruciaal als je van alle dagen van je vakantie optimaal wilt genieten. Steun, stijfheid, demping, allemaal belangrijke factoren in de race naar de perfecte sneeuwslof. Laat je ook niet al te snel afleiden door hoge prijzen, want iedere snowboardset is zo goed als z’n zwakste schakel! En wissel tijdig van schoen, want oude versleten schoenen zorgen eerder voor blessures en dat heb je nu net niet nodig tijdens die enkele witte dagen per jaar. Snowboarder Mag geeft je handige tips voor in de boardshop zodat je weet waar je op moet letten bij de aanschaf.

Belangrijke aandachtspunten Pasvorm

Comfort

Zolen

Let op de pasvorm als je een schoen koopt. Koop je schoenen nooit te groot want hierdoor kan je voet, en dus ook je hiel gaan schuiven bij bochten over je tenen. Dit noemt men hiel lift. Zorg dat je tenen niet klem zitten en dat er niet teveel ruimte rondom je wreef zit. Kijk of je de schoen strak kan aanspannen. Neem een binding mee, als dit mogelijk is, want het is natuurlijk sneu als er onverwachte drukpunten ontstaan als je gaat boarden. Maar wat nog belangrijker is: ‘past je softboot wel in de binding’! Het helpt ook niet om met dikke sokken een schoen te passen. De schoen heeft genoeg thermische bescherming dus koopt niet een te grote schoen om hem vervolgens passend te maken met dikke sokken.

Laat je niet misleiden door een comfortabele pasvorm in de winkel. Het gaat om de comfort in de sneeuw. Een te zachte binnenschoen zit lekker in de winkel, maar rijdt als een dweil. Goede schoenen dienen ingelopen te worden, dus staar je niet blind op je eerste ‘gevoel’.

Voor diegene die lange hikes willen maken is het loopcomfort ook zeer belangrijk. Test je schoen dus ook altijd even op loopgedrag in de winkel. Een goed hielfixatie-systeem is belangrijk voor een preciezer stuurgedrag en voorkomt lastige blaren. Extra dempertjes onder de zool verlichten je boarduren en zijn dus zeker niet overbodig. En een grove verstevigde zoolpatroon biedt meer grip tijdens het hiken. Let ook zeker op de lengte van de schoen want niet elk maatje 10 is een maatje 10. Dit heeft alles te maken met het materiaal en vulling van een schoen en kan je binding maat ernstig beïnvloeden. Gewicht komt hier ook om de hoek kijken, want een zware dikke schoen rijdt minder gemakkelijk dan een lichte schoen.

Binnenschoen De binnenschoen is tegenwoordig in vele varianten voorhanden. Kies je voor een thermofitbinnenschoen, die zich in de oven laat aanpassen aan de vorm van de voet, of kies je voor een opgebouwde binnenschoen met vetering, die je extra om je voet kan aanspannen voor nog meer support. Had je vroeger nog een gehele Polyurethane (PU) binnenschoen, tegenwoordig gebruikt men EVA dat je ook terug vindt in de zool van de betere sportschoen. Dit materiaal zorgt voor perfecte demping en flex. Het ovenverwarmtruukje blijft tevens toepasbaar op dit materiaal.

Rijstijl Je rijstijl is ook belangrijk voor het type schoen dat je aankoopt. Neem je een stijve schoen dan zal deze snel reageren op je stuurimpulsen. Neem je een wat minder stuggere schoen, dan zal deze wat comfortabeler zitten, maar moet je meer werken tijdens je bochten. Er bestaat dus geen regel dat een stijvere schoen beter is dan een slappere of omgekeerd, er is gewoon veel variatie in rijstijl. Tegenwoordig kun je ook kiezen voor een combinatie van slappere schoen en een stijvere binding of vice versa. Zelf testen is het enige advies. Waarvoor wil je je schoen gebruiken? Een schoen die flexibel is aan de zijkanten, is handig tijdens het freestylen waarbij veel bewegingsvrijheid nodig is. Maar tijdens steile couloirafdalingen wil je niet teveel naar voren kunnen buigen en wil je direct effect als je een bocht inzet. Luxere softboots maken gebruik van langwerpige rubberpanelen, die je kan toevoegen of verwijderen voor meer of minder flex.

Verstevigingen Tenslotte is een versteviging of padding in de hiel niet onaardig aangezien de meeste bindingen aardig in je hiel kunnen drukken. Niks mis mee natuurlijk, maar een extra beschermingstukje vangt die top van de highback dan net iets beter op zodat de druk beter verdeeld wordt over je hiel. Dan hoef je je been nooit meer te ‘luchten’ halverwege de piste.

SNOWBOARDERMAG#2_12/13 35


Vakantieplanner

Tekst en beeld: Edoart.nl

TOP 10

Meeste pist e kilometers per euro Ook kilometervreters zitten goed bij Snowboarder Mag, want wij hebben het antwoord op de vraag die waarschijnlijk op ieders lippen brandt. In deze uitgave hebben wij namelijk eens haarfijn uitgeplozen welk wintersportgebied in de Alpen nu het meeste aantal pistekilometers per liftpaseuro biedt. Oftewel, de meeste bang for your buck! Voorwaarde was wel dat het een geheel door liften aaneengesloten wintersportgebied moest zijn. Want wat heb je nu aan al die pistekilometers als je eerst nog de skibus of auto moet pakken om onderaan de lift te komen, parkeergeld daargelaten? Na meer dan 300 gebieden met elkaar te hebben vergeleken, kwamen we met het volgende resultaat:

50 SNOWBOARDERMAG#2_12/13


Vakantieplanner

1

Les Portes du Soleil Frankrijk/Zwitserland

2

Les Trois Vallées Frankrijk

Dit mega skigebied op de grens van Frankrijk en Zwitserland boven het meer van Genève is veruit het grootste aaneengesloten skigebied van de Alpen met de meeste pistekilometers voor de gunstigste prijs, misschien zelfs wel van de hele wereld. Tel daar maar liefst 10 funparken, waaronder het bekende Burton Stash Park, bij op en je hebt een vakantiefavoriet. Middelpunt is het wintersportdorp Avoriaz, waar je ook direct de hoogste bergpieken vindt, evenals de meeste uitgaansgelegenheden. Probeer eens de beruchte zwarte piste ‘Mur Suisse’ te strepen. Over het algemeen zijn de appartementen aan de Franse kant goedkoper dan de Zwitserse. Tip: De langste piste is de 11 kilometer lange ‘La Chamossiere’ van Nyon naar Morzine.

Onze nummer twee stond in de vorige uitgave ook al in de top 6 van party resorts, dus een verblijf hier kan niet meer stuk. Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat het gebied uit drie valleien met Val Thorens als grootste en hoogste dorp. Bij mist kun je echter beter afdalen naar de lager gelegen dorpen waar contrastrijke bossen zijn. Zoek je goedkope appartementen dan moet je naar Les Menuires. De die hard kilometervreter pakt de afdaling van de top van de Saulire naar Courchevel 1300. Het gebied is geopend tot begin mei en wordt afgesloten met de traditionele ‘Dutchweek’ afsluitweek. Tip: De langste afdaling is zo’n 8 kilometer van de top van de Saulire naar Courchevel 1300.

Pistes: 650 km Zesdaagse liftpas: € 225,Liften: 289 Hoogste lift: 2460 m Afstand vanaf Utrecht: 1017 km portesdusoleil.com

Pistes: 600 km Zesdaagse liftpas: € 260,Liften: 279 Hoogste lift: 3200 m Afstand vanaf Utrecht: 1107 km les3vallees.com

4 Paradiski Frankrijk

5

Les Sybelles Frankrijk

Dit skigebied in de Tarantaise bestaat uit de skigebieden Les Arcs en La Plagne, die middels de Vanoise Express kabelbaan in 2003 met elkaar werden verbonden. Naast het grote piste-aanbod, kunnen ook de off-piste liefhebbers hier hun ei kwijt. Voor snelheidsduivels is er een Olympische speed piste bij Arc 2000. Goedkope appartementen vind je in Arc 1600 en Les Coches, en wil je uitgaan dan kun je beter naar Arc 1800. In daldorp Bourg Saint Maurice, dat middels de ‘funiculaire’ bergtrein met Les Arcs 1600 is verbonden, kun je goedkoop boodschappen doen. Tip: de langste afdaling vind je in La Pagne vanaf de Bellecôte naar Montchavin; 14,5 kilometer.

Les Sybelles ligt verspreidt over het Arvan-Villards massief en omvat de dorpen Le Corbier, Saint Sorlin d’Avres, La Toussuire, Les Bottières en Saint Jean d’Avres. Het is nog niet zo bekend bij het grote publiek waardoor de liftpasprijs gelukkig gunstig blijft. Les Sybelles ligt op een steenworp afstand van de Italiaanse grens tussen Chambéry en Turijn. Le Corbier en La Toussuire vormen het middelpunt, maar de hoogste piek vind je in Saint Sorlin d’Avres, waar je ook de meeste off-piste mogelijkheden vindt. Tip: de langste afdalingen vind je bij Col des Lacs, Combe de la Balme en Choucas, en zijn allemaal goed voor 8 kilometer.

Pistes: 425 km Zesdaagse liftpas: € 262,50 Liften: 125 Hoogste lift: 3250 m Afstand vanaf Utrecht: 1283 km paradiski.com

Pistes: 310 km Zesdaagse liftpas: € 198,Liften: 79 Hoogste lift: 2620 m Afstand vanaf Utrecht: 1080 km les-sybelles.fr

Via Lattea 3 Italië De nummer drie komt eens niet uit Frankrijk, maar uit buurland Italië. Via Lattea betekent Melkweg, en het pisteaanbod is inderdaad zo groot dat je sterretjes ziet. Het gehele gebied bestaat uit de dorpen Sauze d’Oulx, Oulx, Sansicario, Cesana, Pragelato, Claviere en zelfs het Franse Montgenèvre, wat overigens nogal prijzig is. Maar het bruisende middelpunt is Sestriere waar zich ook de hoogste piek bevindt; de Monte Motta. Zoek je tree runs dat zit je goed in Sanscicario waar zich het grootste eikenbos van Europa bevindt. Tip: de langste afdaling van Fraiteve naar Pariol is goed voor 7 kilometer pistevermaak. Pistes: 400 km Zesdaagse liftpas: € 231,Liften: 71 Hoogste lift: 2823 m Afstand vanaf Utrecht: 1142 km vialattea.it

Liftpas top 3 Als we niet zouden letten op de liftaaneengeslotenheid van het wintersportgebied dan komen de volgende meest gunstige zesdaagse liftpassen eruit: 1. Salzburg Super Ski Card € 232,- / 2550 km piste / 22 gebieden 2. Kitzbüheler Alpen All Star Card € 232,- / 1087 km piste / 10 gebieden 3. Dolomiti Superski pas € 254,- / 1200 km piste / 12 gebieden

SNOWBOARDERMAG#2_12/13 51


Fotowedstrijd

Double Up Photo Contest St. Anton am Arlberg

select your favorite

Dit is alweer de tweede editie van onze succesvolle Double Up Photo Contest. Waarom een professionele snowboardfotowedstrijd? Nu iedereen dankzij het groeiende gebruik van social media steeds meer vertrouwd raakt met het maken en tentoonstellen van foto’s, leek het ons interessant om eens een wedstrijd te organiseren rondom de fotograaf, en niet de rider. Nog even kort het concept: actiefotografie lijkt redelijk simpel als je de resultaten voorbij ziet vliegen in de diverse boardbladen. Het wordt echter tricky als je deze beelden binnen een bepaalde tijd, omgeving en weersgesteldheid moet maken, net als bij een echte snowboardwedstrijd. Want zeg nu eerlijk, iedereen kan wel één leuke trick of foto maken als je er de hele winter de tijd voor hebt. Daarom bedachten we de Double Up Photo Contest. Wij nodigden vijf prominente Nederlandse boardfotografen uit, die op hun beurt ieder een eigen rider mochten uitkiezen als buddy. We gaven ze een driedaagse liftpas voor het uitgestrekte Oostenrijkse St. Anton am Arlberg wintersportgebied dat maar liefst 280 kilometer aan piste telt en nog eens 170 kilometer aan off-piste runs. Vervolgens was het aan de fotografen om een eigen invulling te geven aan de drie nieuwe thema’s: freeride, freestyle en freelive in de breedste zin van het woord. Dit lijkt redelijk simpel, maar alleen bloedfanatieke inzet is niet genoeg. Ook op het technische vlak word er iets van je verlangd. Er moet ineens heel anders tegen het principe actiefotografie worden aangekeken. Want wat met een

60 snowboardermag#2_12/13

grote crew zo simpel lijkt, wordt met z’n tweeën plotseling heel moeilijk. Denk aan het induwen bij een rail, of het snel ter plekke zijn na een lawineongeval. Maar ook het bouwen van een aanloop en afzet duurt een eeuwigheid met slechts twee schepjes. Bovendien is het een stuk vermoeiender om een trick achter elkaar te doen als je de enige rider bent. Wat blijkt is dus dat een mooie boardfoto zeker niet het werk is van één persoon, maar de perfecte double-up van rider en fotograaf. In de vorige editie kwam het thema ‘freeride’ aan bod en zoals je in onze Flakes rubriek voorin deze uitgave kan lezen, heeft fotograaf Peter-Paul de Meijer deze categorie gewonnen. Nieuwe ronde, nieuwe kansen, want in deze uitgave draait het om ‘freestyle’. Wat rest is jullie oordeel als jury, want wij vinden dat de lezers van ons blad de doelgroep zijn en niet een elitaire groep pixelspecialisten die vaak niet eens op wintersport zijn geweest. Mail per uitgave de naam van je favoriete fotograaf die met dat themabeeld jouw snowboardbloed sneller doet stromen. Een foute keuze bestaat niet. En om jullie kunstenaarsoog te belonen verloot Snowboarder Mag een Flow Rush 156 snowboard onder de inzenders, die je hier boven ziet afgebeeld. Mail je keuze naar snowboardermagazine@maruba.com of maak je keuze op onze facebookpagina (www.facebook.com/SnowboarderMagBenelux) of website (www.snowboardermag.nl). De inzendtermijn loopt tot 5 januari en de uitslag wordt in de volgende uitgave bekendgemaakt.


Fotowedstrijd

select your favorite

Freestyle

Fotograaf:

Peter-Paul de Meijer www.ppdemeijer.com Rider:

Dio Hornman Apparatuur: Nikon D700 + Nikon 80-200 mm Instellingen: f/5.6 – 1/1600 sec – 110 mm – ISO 200 “Ik had nog nooit zo veel sneeuw gezien. Maar helaas hielp Dio me er aan herinneren dat we hier waren voor foto’s, en niet om te poederknallen. De mogelijkheden waren in ieder geval oneindig en alles was te springen. Dio plukt hier de vruchten van de Double Up rolverdeling met een indy grab over een veld met vederzachte kussens.”

snowboardermag#2_12/13 61


snow safety

66 SNOWBOARDERMAG#2_12/13

Tekst: Morris / wePowder. Beeld: Edoart.nl


snow safety

Hoe hike je het snelst omhoog? Het is inmiddels kwart over twaalf. Wat vanochtend na de verse sneeuw nog een maagdelijk skigebied was, is in een goede drie uur totaal afgekrast. Iedere vanuit de lift zichtbare en bereikbare lijn is volledig verspoord. Normaal gesproken het einde van je poederdag en tijd voor de lunch. Maar boven aan de lift zie ik een groep skiërs hun vellen onderplakken op weg naar maagdelijke poeder. Het einde van de poederdag is nog lang niet in zicht. Zelfs niet voor ons snowboarders. But you’ve got to earn your turns. Risico’s Voordat ik begin wil ik je wijzen op wat risico’s. Freeriden is een mooie, maar ook risicovolle sport. Je bent actief in de vrije natuur en daar moet je omgaan met allerlei mogelijke gevaren, zoals bijvoorbeeld lawines, cliffs en gletsjerspleten. Jaarlijks overlijden zo’n 80 mensen in de Alpen als gevolg van een lawine. De meerderheid hiervan tijdens de lange hike naar een onverspoorde helling. Waarom? Omdat een beetje hike al snel 10 keer de tijd kost die je nodig hebt voor een afdaling, waardoor je 10 keer langer in lawinegevaarlijk

terrein staat en daarmee langer exposed bent aan gevaren. Snow Safety Center hoofdinstructeur Maarten Huisman voegt daar nog een extra punt aan toe: “Binnen de skigebieden wordt bijna alles na elke goede dump volledig kaalgereden, wat er voor zorgt dat er op deze specifieke plekken een wat stabielere opbouw van het sneeuwdek plaatsvindt. Als je op hellingen terecht komt waar minder freeriders onderweg zijn, heb je dat voordeel niet. Je loopt dan het risico dat je verrast wordt door lawinegevaar op hellingen, die midden in het skigebied misschien wel enorm stabiel zouden zijn.” Realiseer je dat goed, bereid je goed voor, rijd veilig en als je niet over de juiste kennis en materialen beschikt, huur dan een gediplomeerd berg, ski- en of snowboardgids. Want in de backcountry ben je uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt. 3 Opties om boven te komen Natuurlijk kun je met je board in je hand door de sneeuw omhoog stappen, maar bij een dik pak poeder wordt dat een beproeving. Tot je heupen

en soms nog dieper in de poeder een hike zetten? Ik geef het je te doen. Nee dan die skiërs. Op hun vellen en ski’s zweven ze op het sneeuwdek en zijn binnen no time boven. Het wegzakken is dus je ergste vijand. Als snowboarder heb je drie opties om dit tegen te gaan. Op sneeuwschoenen, stijgski’s of een splitboard. Drie opties met allemaal hun voor- en nadelen. De afgelopen drie winters hebben wij van wePowder alle opties intensief getest en die kennis delen we graag met je. Scheelt je veel geld en vooral ook veel tijd. Maar welke optie je ook kiest; als je off-piste gaat, heb je altijd het recente lokale lawinebericht gecheckt, dragen jij en je vrienden ieder voor zich tenminste een schep, pieper en sonde bij zich, en heb je basiskennis over lawines. En bedenk dat in echte noodgevallen jij en je vrienden voor elkaar klaar zullen moeten staan. Poeder geeft je een onbeschrijflijk gevoel van vrijheid, juist omdat je er zelf voor kiest. Wees daarom een man en neem die verantwoordelijkheid. Terug naar je drie opties om sneller over de poeder te lopen.

Sneeuwschoen Van een uit de kluiten gewassen tennisracket tot een high-tech oversized slipper. De sneeuwschoen heeft een ware evolutie doorgemaakt. Ze zijn lichter, steviger en vooral ook beter geworden. Bij het stijgen bind je je board op je rugzak en bij het dalen gaan je sneeuwschoenen op je rugzak.

Voordelen Sneeuwschoenen zijn licht, je leert er snel op lopen en indien voorzien van de nodige ijzeren pinnetjes op de onderkant ook zeer geschikt voor steile en ijzige passages. Vooral op die laatste twee plekken blinkt een sneeuwschoen uit. Een gemiddelde sneeuwschoen is ook niet duur. Voor 160 euro heb je er al een.

Nadelen Een sneeuwschoen past niet in het spoor dat tourskiërs al gemaakt hebben en dus zul je in de meeste gevallen je eigen spoor moeten maken wat je meer kracht kost. Daarnaast is een sneeuwschoen langzamer in vergelijking met een splitboard of stijgski. En dat merk je op de langere tochten die je meer tijd en meer energie zullen kosten. Daarnaast zeul je tijdens de klim met 5 kilo aan extra gewicht op je rugzak omdat je board toch mee naar boven moet.

Conclusie Makkelijk te leren, goedkoop en past in iedere auto. De sneeuwschoen is ideal voor kortere hikes waarbij je wat steilere klims neemt. Gletsjertochten kun je vergeten op je sneeuwschoen. Te gevaarlijk op sneeuwbruggen.

Sneeuwschoen: MSR Lightning Ascent

SNOWBOARDERMAG#2_12/13 67


Out of the box

Foto: Jarno Schurgers

Schommelbinding Now Ipo € 289,95

Out of the box is een eerbetoon aan merken die in tijden van crisis toch hun eigen weg gaan. Het nieuwe bindingmerk Now brengt een vrij innovatieve binding uit; de Ipo. Deze is geïnspireerd op de dynamiek van een skateboardtruck − het onderstel dat de wielen met het board verbindt − en werkt idem dito. De lichtgebogen assen aan de zijkant van het bindingchassis brengen de kracht op de straps direct over naar de felgroene dempingsrubbers onderaan de baseplate en vervolgens naar het board. De kingpin, de groen gekleurde ronde schroefkop in het midden van de assen, is het middelpunt van de krachtsoverdracht.

Want deze staat in direct contact met de aluminium monteerschijf die los staat van de rest van de binding. Dit zorgt dus voor een hefboomwerking tijdens stuurimpulsen waardoor de binding mee schommelt zonder dat er kracht verloren gaat. Het resultaat: minder vermoeide voeten aan het eind van de dag. Now gaat zelfs zo ver dat ze menen dat je deze binding ook perfect zonder highback kan rijden. Maar zo innovatief is deze no-back optie niet aangezien veel merken hier al midden jaren negentig mee experimenteerden, en er vervolgens op terugkwamen…

www.now-snowboarding.com

SNOWBOARDERMAG#2_12/13 15

Snowboarder Mag #2 2012  

Snowboarder Mag

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you