Page 1

E

T

S

-

E

N

R

E

I

S

M

A

G

TEST

IDWORX ALL ROHLER De ultieme reisfiets?

A

Z

I

N

E

AP 8 710206 242860

I

#2 2013 €4,95 00213

www.bikeandtrekking.nl

F

KASSEIENKRAKERS

6 COMFORTRACERS GETEST

ellingen oosje

FIETSNAVIGATIE FIET

VER WEG-VAKANTIE

NOG GROTER DAN 29”!

WEEKENDJE WEG

Smartphone of gps? Sm

Fietseiland Taiwan

De Surly Krampus 30er

Biken in Winterberg


W

E

E

K

E

N

D

J

E

W

E

G

Winterberg, Duitsland

Biken bij de buren TEKST: PIM VAN BOCHOVEN FOTO’S: ERIKBOSCHMAN.COM

Buiten het wintersportseizoen zijn de meeste skigebieden zeer geschikt om met de mountainbike te bezoeken. Maar voor een kortere trip zijn de Alpen vaak wat te ver, dus keken we een paar dagen rond in het skigebied dat het dichtst bij ons landje ligt: Winterberg in het Duitse Sauerland. Om te zeggen dat Winterberg ‘om de hoek ligt’ is wat overdreven, maar vier uur sturen van Alkmaar naar Winterberg valt toch niet tegen. Aan het aantal bars en restaurants te zien, is het hier in het wintersportseizoen de plek voor het betere âpres-ski werk. Buiten het seizoen doen zulke plaatsen vaak een beetje troosteloos aan en Winterberg is hierop geen uitzondering. Maar we spotten wel meteen de lokale bike shop en bordjes die verwijzen naar het bekende bike park van Winterberg, dus fietsen staat hier duidelijk wel op de kaart. Veel van Winterberg zullen we overigens niet zien, want we verblijven in een huisje van Landal GreenParks, iets buiten het stadje. We betrekken hier een bijzonder comfortabel huisje (zonnebank, sauna, houtkachel etc.) van waaruit we onze tochtjes voor de volgende dagen gaan plannen. Een groot voordeel van een eigen huisje is dat je de ruimte hebt om je fietsen te stallen (in de hal) en te servicen (op het terras, in de zon). Vers brood is ’s ochtends bij de parkwinkel te krijgen, dus we kunnen onze tijd volledig besteden aan het fietsen, niet aan boodschappen doen. Dagje met gids Op onze eerste dag worden we begeleid door Julian, een jonge medewerker van het lokale toerismebureau. Hij is geen officiële gids, maar kent het gebied uiteraard tot in detail. We gaan geen vaste route rijden, maar Julian knoopt een aantal stukken van verschillende uitgepijlde routes voor ons aan elkaar. Ondanks dat het gebied maar tussen de 600 en 800 meter boven zeeniveau ligt, blijkt dat het hier ook in de zomer best fris kan zijn. Een fietsshirt met lange mouwen is geen luxe op deze ochtend. Na een tijdje begint bij ons iets vreemds op te vallen aan onze gids: hij klimt redelijk pittig door, maar hij daalt erg langzaam af. Zelfs op de overwegend brede paden laat Julian ons steevast voorgaan als het omlaag gaat en hobbelt hij er even later een eind achteraan. We kunnen onze nieuwsgierigheid hierover niet bedwingen, en inderdaad geeft Julian toe dat hij waarschijnlijk een van de weinige mountainbikers ter wereld is die liever klimt dan afdaalt. >>

Hierboven: Vaste prik als je in Duitsland bent: apfelstrudel met apfelscorle. Grote foto: Op de flanken van de Kahler Asten liggen een paar mooie slingerpaadjes.

66 BIKE & TREKKING


BIKE & TREKKING 67


“De meeste paden zijn afgesloten voor gewoon verkeer en dus kom je onderweg bijna niemand tegen. Heerlijk rustig!”

We een We z we n de h sfee onze

We Kahl aan: Toch naar stuk heus Er zi na h de b aan afda naar gebi

Scho De b zijn w netje bosb zijn e paad hebb ners geze ze z bijna

Boven Winte Gehee Links Links van W

68 BIKE & TREKKING


LEZERSAANBIEDING

Speciaal voor de lezers van BIKE & trekking heeft Landal GreenParks een tijdelijke scherpe korting samengesteld die ook geldig is op de grotere bungalows tot wel 16 personen. Ga er dus even lekker tussen uit met je familie, collega’s of vriendengroep.

Boek nu supervoordelig een 4- tot 16-persoonsbungalow op Landal Winterberg en profiteer tot wel veertig procent korting! De actie is geldig voor een weekend-, midweek- of weekverblijf. De verblijfsperiode loopt van 24 mei tot 30 augustus 2013. Wees er snel bij en boek nu je verblijft voor 11 juni 2013.

We lunchen onderweg in een typische ski-stube bovenop een berg. Uiteraard wordt er bratwurst met bier besteld. We zijn tenslotte in Duitsland. Aan het einde van de rit doen we nog even de Kahler Asten aan, met 840 meter een van de hoogste bergen van de regio. Er hangt een bijzonder sfeertje bovenop deze berg, maar we zijn door de tijd met onze gids heen, dus ons bezoek is maar kort. We besluiten daarom de volgende dag nog ’s naar de Kahler Asten te gaan. Deze kale berg doet z’n naam eer aan: de top is kaal, terwijl de omgeving volledig bebost is. Toch is het voor veel wandelaars een populaire plek om naartoe te gaan, want bovenop deze berg ligt een mooi stuk heide (toepasselijk hochheide genoemd) met zelfs een heuse bron die het begin vormt van de rivier de Lenne. Er zijn een uitkijkpunt en een restaurant op deze op één na hoogste berg van Noordrijn-Westfalen te vinden. Op de berg zelf is verder niet echt te fietsen, maar je kunt aan verschillende kanten wel een paar mooie singletrackafdalingen vinden. Je moet hier trouwens wel een beetje naar zoeken. Dat geldt sowieso voor singletracks in dit gebied: ze zijn niet dikgezaaid. Schotter De bossen rondom Winterberg zijn uitgestrekt, maar het zijn wel typisch productiebossen. Overwegend dennen, netjes verdeeld in kavels en ordelijk aangeplant. Voor de bosbouw zijn brede paden natuurlijk het handigst en daar zijn er dus veel van. Dat is voor liefhebbers van smalle paadjes minder uitdagend. Deze typische schotterpfade hebben ook voordelen: ze zijn goed te fietsen voor beginners en je kunt naast elkaar fietsen. Da’s ook echt wel eens gezellig af en toe. Omdat er zoveel van deze paden zijn en ze zijn afgesloten voor gewoon verkeer, kom je onderweg bijna niemand tegen. Heerlijk rustig! Op gezette tijden kom

Boven: Echte bergen kun je het niet noemen, die heuvels in rond Winterberg, maar je kunt er desondanks flink je kuiten op stukbijten. Geheel links: Typisch Duits: de routes zijn uitstekend uitgepijld. Linksboven: Even chillen op de top van de Kahler Asten. Linksonder: Ze zijn niet ruimgezaaid, maar wel leuk, de singletracks van Winterberg.

Informatie en reserveren Kijk voor aankomstdata, prijzen, deelnemende parken, types, volledige voorwaarden en reserveringen op landal.nl/BIK11L of neem contact op met Landal GreenParks via tel. 0900 – 8842 (€ 0,20 p. min.). Vermeld bij het boeken de code BIK11L.

je op een hoger gelegen stuk weideland uit, wat een mooi vergezicht over de omgeving oplevert. Je hoeft geen volbloed klimgeit te zijn om in dit gebied te kunnen rijden. De beklimmingen zijn soms redelijk lang, maar de steilte valt (daardoor) mee. Desondanks worden we door onze gids nog even getrakteerd op de lokale sloper: een klim van een paar honderd meter met een, voor Sauerlandse begrippen, flink hellingspercentage van meer dan twintig procent! Vanuit ons comfortabele onderkomen in het Landal park hebben we een mooi uitzicht naar het oosten. Wat ons vanaf de eerste dag al mateloos fascineert, is de aanwezigheid van een dagbouwmijn enkele kilometers verderop, richting Silbach. Het blijkt ontzettend moeilijk in te schatten hoe groot deze kunstmatige grijze berg eigenlijk is, dus besluiten we op onze laatste dag om onze route langs deze mijn te plannen. Op het oog navigeren we door de bossen tot aan de rand van de mijn en stuiten we, begrijpelijk, op de nodige borden die ons de toegang tot het gebied verbieden. In onze naïviteit hadden we een sprankje hoop gekoesterd dat we door de mijn zouden mogen fietsen, maar nu we zien welke enórme kiepwagens er rondrijden is het wel logisch dat dit niet zo’n goed idee is. Vreemd genoeg rijden we iets later toch, zonder een hek of verbodsbord te hebben gepasseerd, een lekkere lange afdaling af die blijkbaar toch tot het gebied behoort; we verlaten uiteindelijk namelijk het gebied door de toegangspoort van de mijn. Hmm... Laagdrempelig Biken rond Winterberg is geen slecht idee. Zowel de reisduur, de kosten en de vereiste conditie en technische bekwaamheid voor een lang weekend fietsen in deze regio blijken erg mee te vallen. Hierdoor is Winterberg met recht een laagdrempelige reisbestemming voor mountainbikers te noemen. Een perfecte afwisseling voor je vaste rondjes in Nederland, prima voor een paar dagen extra training. De Duitse gemütlichkeit doet de rest. Voor onze volgende trip naar Winterberg gaan we wel iets meer huiswerk doen: er schijnen richting het noordelijker gelegen Willingen meer uitdagende routes te vinden te zijn, maar ze zijn schaars en vallen niet binnen het vast uitgepijlde netwerk. Ben je op zoek naar meer technische trails, dan is het zeker de moeite waard om op het web op zoek te gaan naar GPS tracks van lokale bikers.

I

N

F

O

Vanuit het lokale toerismebureau wordt er onder de naam Bike Arena Sauerland veel gedaan om het fietsen in de regio te promoten, zowel op het vlak van infrastructuur als op het gebied van (digitale) informatievoorziening. Zoals je in Duitsland verwacht is de bewegwijzering voor de uitgepijlde mountainbike-routes van de Bike Arena bijzonder gründlich aangepakt. En op de website van van Bike Arena Sauerland vind je alle info die je nodig hebt, waaronder een overzicht van routes, routekaarten in google earth, downloadbare routekaarten als pdf en gps-tracks voor je gps of smartphone. bike-arena.de

BIKE & TREKKING 69

Artikel Winterberg BT #2  
Artikel Winterberg BT #2  

Artikel Winterberg Bike en Trekking #2