Page 1

Fietsregio Midi-PyrĂŠnĂŠes Toerfietsen, mountainbiken & Racefietsen in Zuidwest-Frankrijk


Moissac (Tarn et Garonne), een van de mooiste plekjes van de Midi-Pyrénées, passeer je tijdens de voie verte Canal des Deux Mers en de wandelroute naar Santiago de Compostela.

Foto: CRT Midi-Pyrénées/D.Viet

Fietsregio Midi-Pyrénées


Inhoudsopgave Toerfietsen 6 Voie verte Canal du Midi 9 Voie verte Canal de Garonne 12 Fietsroute Tarn Vallei 15 Fietsroute Aveyron Vallei 16 Cycletours Fietsvakanties Racefietsen en mountainbiken 20 La Grande Traversée de l’Ariège 22 Voie verte door Katharenland 23 De wielerroute van Jalabert 25 Beroemde Pyreneeëncols 26 Cycletours Fietsvakanties Tour de France 30 De Tour de France en de Midi-Pyrénées 32 De Tour de France 2011 34 Cycletours Fietsvakanties

Info

Algemeen Midi-Pyrénées: www.toerisme-midi-pyrenees.nl (rubriek Fietsvakanties) Per department l’Ariège-Pyrénées: www.ariegepyrenees.com Tarn: www.tourisme-tarn.com Tarn-et-Garonne: www.tourisme82.com Realisatie Maruba b.v. Sports & Travel Publishers Winthontlaan 200 3526 KV Utrecht +31 (0)30 2891073 www.outdoormagazine.nl www.bikeandtrekking.nl

Op de pedalen door de Midi-Pyrénées De regio Midi-Pyrénées ligt in het zuidwesten van Frankrijk. Het landschap is zeer divers en bestaat uit een combinatie van hooggebergte, valleien, kloven, kalksteenplateaus, laagvlaktes en heuvels. Karakteristieke dorpjes, kastelen en andere historische bezienswaardigheden verfraaien het landschap. Het is een ideale streek om met de fiets te verkennen. Toerfietsers, mountainbikers en wielrenners kunnen terecht op speciaal aangelegde fietsroutes, die variëren van dagtochten tot langeafstandsroutes. Het gebergte van de Pyreneeën vormt de grens tussen de MidiPyrénées en Spanje. Jaarlijks worden hier tijdens de Tour de France de beslissende bergetappes verreden op spectaculaire beklimmingen. Ook voor vele Franse en buitenlandse wielrenners vormen de bergpassen van de Pyreneeën een sportieve uitdaging. Ontspannen rondtrekken en genieten van de uitzichten is voor iedereen weggelegd en kan overal in de Midi-Pyrénées. In de regio liggen 27 grotendeels autovrije fietsroutes en een honderdtal thematische fietscircuits. Dat de fietscultuur diep zit geworteld in de Midi-Pyrénées zie je bijvoorbeeld terug in accommodatie die speciaal is gericht op fietstoerisme, de aanleg van fietspaden op de bergpassen, feesten die in het teken staan van de wielersport, het cursusaanbod voor fietsers van alle niveaus en de vele mogelijkheden om te ontspannen na een vermoeiende fietstocht. In deze speciale uitgave presenteren Outdoor Magazine en BIKE & trekking een selectie van de mooiste fietsroutes uit het zeer gevarieerde aanbod van de Midi-Pyrénées.

“De bergpassen van de Pyreneeën zijn voor sportieve fietsers een must, maar ontspannen rondtrekken op de fiets kan overal in de MidiPyrénées.”

Coverfoto: Het pittoreske dorpje Mirepoix is bestempeld tot een van de mooiste plekken van de l’Ariège. Foto: CRT Midi-Pyrénées/D.Viet Document opgesteld door het Comité Régional du Tourisme Midi-Pyrénées in technische en financiële samenwerking met het Comités Départementaux du Tourisme.

03


Fietsregio Midi-PyrĂŠnĂŠes De sluis van Renneville in het Canal du Midi op 40 km ten zuiden van Toulouse.

04


Het fietsen van een voie verte of véloroute is de perfecte manier om in alle rust en ongehinderd het landschap te verkennen. Door de geringe hoogteverschillen kun je optimaal genieten.

05

Foto: CRT Midi-Pyrénées/D.Viet

Toerfietsen


Fietsregio Midi-Pyrénées

Voie verte Canal des Deux Mers Van de Middellandse Zee naar de Atlantische Oceaan De Atlantische Oceaan verbinden met de Middellandse Zee, Karel de Grote droomde er al van maar het was Pierre-Paul Riquet die het huzarenstuk realiseerde. Met hulp van 12.000 arbeiders deed de ingenieur van Lodewijk XIV er veertien jaar over om een kanaal van 240 km te graven tussen Toulouse en de Middellandse Zee. Canal du Midi werd officieel geopend in 1681 en telt 328 bouwkundige kunstwerken: havens, sluizen, bruggen, aquaducten, kanaalbruggen en stuwdammen. Sinds 1996 is het ingenieuze meesterwerk bestempeld tot werelderfgoed. Ten noorden van Toulouse gaat het kanaal over in Canal de Garonne dat anderhalve eeuw later, in 1856, werd aangelegd. Beide kanalen vormen Canal des Deux Mers. De gelijknamige, nog niet geheel voltooide voie verte volgt deze historische kanaalverbinding tussen de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. De voie verte biedt nu al een schitterend fietsparcours van 121 km door de Haute-Garonne en de Tarn-etGaronne. Langs beide kanten van het kanaal zijn geasfalteerde fietspaden aangelegd. Canal du Midi en Canal de Garonne zijn erg populair onder fietsers. De nabijheid van het water, de varende boten, de sluizen en de schaduw van de grote platanen die de oude jachtpaden omzomen, maken de route erg aantrekkelijk.

Voies vertes

www.toerisme-midi-pyrenees.nl, rubriek Fietsvakanties www.tourisme82.com: Informatie over de regio Tarn en Garonne www.canal-et-voie-verte.com: Alles over Canal du Midi en de Garonne

Voie verte van het Canal du Midi De voie verte langs Canal du Midi in de Haute-Garonne is een drie meter breed geasfalteerd fietspad dat over 48 km van Port-Lauragais naar het centrum van Toulouse loopt. Alleen de laatste kilometer, in de Aude, is onverhard. Het doorkruist de mediterrane landschappen van de Lauragais ten zuiden van Toulouse. Heuvels, velden vol zonnebloemen en koolzaad, cipressen, pijnbomen, kastelen en karakteristieke klokkentorens vormen het decor van de groene weg. De dorpen in de directe omgeving van het kanaal verdienen zeker een omweg. Bijvoorbeeld Villefranche-de-Lauragais, een 13e-eeuws vestingdorp dat midden tussen drie dorpen ligt die vroeger het handelscentrum vormden voor de pastel- en oranjetinten, namelijk Gardouch, Montgiscard en Ayguevives. Het parcours wordt ook gekenmerkt door de sluizen die onderdeel uitmaken van de geschiedenis van Canal du Midi, zoals de sluis van Négra. Deze sluis was een belangrijke halte voor de zogeheten postboten die vreemd genoeg geen post maar passagiers vervoerden tussen Toulouse en Agde. Start-/eindpunt: van Toulouse (Haute-Garonne) tot Le Seuil de Naurouze (Aude)
 Lengte: 48 km
 Bezienswaardigheden onderweg: de dorpen van de Lauragais, sluizen en gotische kerken. Bezienswaardigheden in de omgeving: de bastide Revel, het meer van St-Ferréol, het museum en de tuinen van het Canal du Midi, de stad Sorèze.

Voies vertes - groene wegen - zijn apart gelegen fietspaden die alleen toegankelijk zijn voor ongemotoriseerd verkeer en dus absoluut autovrij! De paden worden aangelegd op voormalige spoorlijnen of op jaagpaden naast een rivier of kanaal, dus er is nauwelijks hoogteverschil. Het fietsen van een voie verte is de perfecte manier om in alle rust en ongehinderd het landschap te verkennen. De regio Midi-Pyrénées telt totaal 22 voies vertes met een gezamenlijke lengte van bijna vierhonderd kilometer.

06


Toerfietsen

Foto: CRT Midi-Pyrénées/D.Viet

“Voie verte Canal des Deux Mers volgt de historische kanaalverbinding tussen de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan.”

Naast Rigole de la Plaine loopt een zandpad dat uitsluitend voor wandelaars, toerfietsers en mountainbikers is aangelegd.

07


Fietsregio Midi-Pyrénées

Start-/eindpunt: van Le Seuil de Naurouze (Aude) tot het meer van St-Ferréol (Haute-Garonne)
 Lengte: 40 km
 Bezienswaardigheden onderweg: het meer van Lenclas, de bastide Revel, het museum en de tuinen van het Canal du Midi.
 Bezienswaardigheden in de omgeving: de stad Sorèze.

Tentoonstelling Canal du Midi Een tentoonstelling over Canal du Midi is te bezichtigen in Musée et Jardins du Canal du Midi, gelegen aan het meer Saint-Ferréol, 60 km ten zuidoosten van Toulouse. www.museecanaldumidi.fr

Foto: ADT82

Voie verte Rigole de la Plaine Voor een korte fietstocht of als variant op de route langs Canal du Midi kun je voie verte Rigole de la Plaine pakken. Een makkelijke route van 15 km tussen Revel en het meer van Lenclas bij het dorp Saint-Félix-Lauragais. Rigole de la Plaine is een van de bevloeiingskanalen die Pierre-Paul Riquet creëerde om het water van de Montagne Noire naar Canal du Midi te leiden via het meer van Saint-Ferréol. Naast het bevloeiingskanaal loopt een zandpad dat uitsluitend voor wandelaars, toerfietsers en mountainbikers is aangelegd. Het is een aangename, landelijke tocht door het platteland van de Lauragais, in de schaduw van de vele eiken- en pijnbomen. Bij het meer van Lenclas kun je terugfietsen naar Revel of doorgaan via een grotendeels onverhard fietspad naar Canal du Midi, 25 km verderop.

Foto: CRT Midi-Pyrénées/D.Viet

De Abdijschool van Sorèze

08

De stad Sorèze dankt zijn bekendheid aan de voormalige Abdijschool. De abdij, gesticht door de benedictijnen, werd onder Lodewijk XIV een koninklijke militaire school. De lessen waren van hoog niveau en de school bleef een belangrijk kenniscentrum tot in de 20e eeuw. Een deel van de Abdijschool is nu omgebouwd tot driesterrenhotel met bijbehorend restaurant waar je kunt genieten van de lokale keuken van Tarn. www.abbayeecoledesoreze.com www.hotelfp-soreze.com


Toerfietsen

Autovrij! Op een voie verte wordt je niet gehinderd door gemotoriseerd verkeer.

Voie verte van Canal de Garonne Deze 95 km lange voie verte loopt van Toulouse naar Lamagistère bij de grens tussen Tarn-et-Garonne en Lot-et-Garonne. Daar waar Canal du Midi en Canal de Garonne samenkomen is het startpunt. De route voert door de natuur van Sesquières en de dorpen ten noorden van Toulouse. Vervolgens fiets je via de jachthavens van Montech de Tarn-et-Garonne naar Castelsarrasin en Moissac. Moissac is niet alleen een van de mooiste steden van de Midi-Pyrénées, maar ook een belangrijke plaats op de bedevaartsroute naar Santiago de Compostela. De stad herbergt de abdijkerk Saint-Pierre uit het jaar 1000. Langs het Canal de Garonne zijn unieke bouwkundige kunstwerken te zien. Zo is er de waterhelling in Montech die ervoor zorgt dat boten in één keer dertien meter omhoog worden gehesen.

Start-/eindpunt: van Lamagistère (Tarn-et-Garonne) naar Toulouse (Haute-Garonne) Lengte: 95 km Bezienswaardigheden onderweg: Moissac, Valence d’Agen, Castelsarrasin en Montech. Bezienswaardigheden in de omgeving: Montauban, gelegen op 13 km van Canal de Garonne.

09


Fietsregio Midi-Pyrénées

Voie verte van Canal de Montech Een variant op de voie verte van het Canal de Garonne volgt het kanaal van Montech. Deze aangename voie verte - de route is omzoomd met bomen - werd in 2010 voltooid en verbindt Montech met Montauban over 13 km. De groene weg ligt 40 km ten noorden van Toulouse.

Start-/eindpunt: van Montech naar Montauban (Tarn-et-Garonne) Lengte: 13 km Bezienswaardigheden onderweg: Montauban is een ville d’art et d’histoire en herbergt een zeer mooi museum gewijd aan Ingres. De stad is tevens de oudste bastide in het zuidwesten van Frankrijk, met een centraal plein omgeven door galerijen. Info: www.canal-et-voie-verte.com

Foto: CRT Midi-Pyrénées/D.Viet

Pont Canal de Cacor leidt het water van Canal de Garonne over rivier de Tarn. De bijzondere brug ligt bij Moissac (Tarn et Garonne), een van de mooiste plekjes van de Midi-Pyrénées.

10


Foto: CRT Midi-Pyrénées/D.Viet

Toerfietsen

Om het water in goede banen te leiden telt Canal des Deux Mers een groot aantal sluizen, bruggen, aquaducten, kanaalbruggen en stuwdammen.

Eten & drinken De Chasselas druif Moissac, gelegen in het hart van het Tarn-et-Garonne departement, is een van de belangrijkste fruitteeltgebieden van de regio. Moissac is tevens de geboortegrond van de Chasselas druif. De witte Chasselas druiven worden gebruikt voor wijn, maar ook als tafeldruif. In Moissac vindt elke twee jaar aan het einde van september het Fête du Casselas plaats, afgewisseld met het groenten- en fruitfestival. Op de agenda staan kookdemonstraties,

debatten over voeding of duurzame landbouw, tentoonstellingen en gastronomische maaltijden. VVV Moissac: Tel. +33 (0)5 63 04 01 85. Theesalon Overal langs Canal de Garonne vind je voormalige sluiswachterhuizen die zijn omgetoverd tot restaurants en theesalons. L’écluse de Castanet : www.l-ecluse-de-castanet.fr Le Vélo Sentimenta: www. maisonduvelotoulouse.com La Maison de l’éclusier à Montech: www.lamaisondeleclusier.com

11


Cordes-sur-Ciel (Tarn), een van de mooiste plekjes van de Midi-Pyrénées, ligt als een onneembare vestiging op een heuveltop. De bastide stad is gebouwd in de 13e eeuw en moest de Katharen tegen de Fransen beschermen.

Foto: CRT Midi-Pyrénées/D.Viet

Fietsregio Midi-Pyrénées

12


Toerfietsen

Fietsroute Tarn Vallei De bron van de Tarn ligt in het Centraal Massief. De rivier kronkelt 380 km door het landschap voordat hij in Moissac uitmondt in de Garonne. De Tarn fietsroute telt 107 km, maar is met 70 km uit te breiden als je via kleine wegen langs de Tarn naar Millau fietst. De véloroute volgt de meanders van de Tarn en neemt je mee terug in de tijd. Na 30 km kom je bij de Gallo-Romeinse overblijfselen van Montans. Langs het traject beleef je ook de middeleeuwen met verschillende bouwwerken uit die periode, zoals de bastide van Lisle-sur-Tarn, het oude Albi en het oude centrum van Rabastens. Op verschillende plaatsen ontdek je opmerkelijke kerken in Zuid-Franse gotische stijl die herinneren aan de kruistochten die de katholieken in de 13e eeuw voerden tegen de Katharen. De fietsroute voert door een van de zeven AOC-wijngebieden van de Midi-Pyrénées: het wijngebied van Gaillac. Op het platteland staan opvallende duiventorens en groeien de mooiste pastelbloemen. Als je onderweg verkoeling zoekt, kun je op verschillende plaatsen langs de route een duik nemen.

Foto: CRT Midi-Pyrénées/Dominique Viet

Start-/eindpunt: van St-Sulpice tot Trébas (Tarn) Lengte: 107 km Bezienswaardigheden onderweg: de stad Albi, de bastides en middeleeuwse dorpen van de streek van Albi, de wijngaarden van Gaillac, de Gallo-Romeinse plaats Montans, het recreatiecentrum van Aiguelèze, de Saut de Sabo (waterval) en het schiereiland Ambialet.

Foto: CRT Midi-Pyrénées/D.Viet

Sainte-Cécile kathedraal

Albi De stad Albi is een meesterwerk van Zuid-Franse gotische architectuur en werd daarom geheel terecht in augustus 2010 op de lijst van werelderfgoederen van de UNESCO geplaatst. Het stadsbeeld wordt bepaald door herenhuizen uit de renaissance, vakwerkhuizen, kloosters en romaanse kerken. De stad was een toevluchtsoord voor de eerste vervolgde Katharen, vandaar dat men soms spreekt van de kruistocht tegen de ‘Albigenzen’. De kerkelijke autoriteiten bekrachtigden hun overwinning door twee uitzonderlijke gebouwen op te trekken: de Sainte-Cécile kathedraal en het Palais de la Berbie, dat befaamd is om zijn 17e-eeuwse tuinen en zijn museum rond Toulouse-Lautrec. www.tourisme-tarn.com

Gaillac Gaillac ligt net als Albi aan de oevers van de Tarn. In de 7e eeuw stichtten de benedictijnen op deze plaats een abdij die aan Saint-Michel werd gewijd. Lange tijd profiteerde Gaillac van de handelsscheepvaart op de rivier. Tevens was deze regio een van de streken waar de eerste wijnboeren van Frankrijk woonden. Al in de 6e eeuw werden er druiven verbouwd. Door toedoen van de benedictijnen van de Saint-Michel abdij kwam de wijnbouw hier sinds de 10e eeuw tot grote bloei. De reputatie van Gaillac’s wijnen is alom bekend. Bij een bezoek aan de wijngaard kun je een multimediale rondleiding laden op je smartphone. Ook de informatieborden in de omgeving geven je inzicht in de historie en achtergrond van het landschap dat gevormd wordt door wijngaarden. www.tourisme-vignoble-bastides.com

13


14

De grillige loop van de Aveyron (Tarn et Garonne).

Foto: CRT Midi-Pyrénées/D.Viet

Fietsregio Midi-Pyrénées


Toerfietsen

De Aveyron ontspringt in het Centraal Massief, stroomt naar het westen waar de rivier tweehonderd kilometer verder uitmondt in de Tarn. Deze 85 km lange fietsroute volgt de rivier stroomafwaarts, door het departement Tarn-et-Garonne. Je start in ville d’art et d’histoire Montauban en fietst aanvankelijk langs velden met maïs, zonnebloemen en sorghum. Vanaf het middeleeuwse Bruniquel, een van de mooiste dorpen van Frankrijk, volgt de route de rivierkloven van de Aveyron waar je omringd wordt door steile rotswanden. Onderweg passeer je verschillende historische bezienswaardigheden, maar je kunt natuurlijk ook een duik nemen in de rivier. Goed om weten: het gedeelte van de véloroute tussen Bruniquel en St-Antonin-Noble-Val doet iets meer beroep op je kuiten en aandacht. Het is nogal steil en er rijden meer auto’s langs de weg. Start-/eindpunt: van Montauban tot Laguépie (Tarn-etGaronne) Lengte: 85 km Bezienswaardigheden onderweg: de middeleeuwse dorpen Montricoux, Bruniquel, Penne en Varen, de ‘Stations Vertes’ (netwerk van natuurbestemmingen) StAntonin-Noble-Val en Laguépie en de bastide Nègrepelisse. Bezienswaardigheden in de omgeving: het middeleeuwse dorp Cordes-sur-Ciel en de bastide Najac.

Foto: CRT Midi-Pyrénées/D.Viet

Fietsroute Aveyron Vallei

Eten & drinken

Quercy meloen Vanaf juni overheerst op de lokale marktjes de zoete geur van Quercy meloen. De meloen wordt op vele manieren geserveerd: rauw, geroosterd of gebruikt in soepen of jam. De meloen wordt met grote zorg geteeld in de klei- en kalksteenbodem van de zuidelijk gelegen heuvels rond Moissac. Ze worden geplukt in het koele ochtendgloren, wanneer de smaak op zijn best is. www.melon-du-quercy.tm.fr Taverne Guinguette de la Plage Taverne Guinguette de la Plage ligt aan de Gorges de l’Aveyron in St-Antonin-Noble-Val (Tarnet-Garonne). De ligging is paradijselijk, tussen de kliffen en bossen. In Guinguette de la Plage kun je een drankje doen aan de bar of genieten van een maaltijd bereid met lokale en biologische producten. Guinguette de la Plage: Tel. + 33 -(0)563306432 Manjo Carn Café Het Manjo Carn Café is een plezierige plek in een groene omgeving aan de voet van de kliffen van de Gorges de l’Aveyron. Vanuit het kleine barretje zie je kano’s passeren en durfals van een hoge rots springen.

15


!

AANBIEDING

Fietsregio Midi-Pyrénées

CycleTours Arrangement

Fietsen, genieten en ontspannen in de Gers Tussen de voormalige Gallische stad Toulouse en de golf van Biskaje vind je een stukje aarde dat met recht terre d’excellence genoemd mag worden. Cycletours biedt in het dunbevolkte gebied van de Gers een toerfietsarrangement aan, met Domaine La Marmande in het stadje Berdoues als uitvalsbasis. De Gers De bewoners van de Gers noemen hun streek niets voor niets terre d’excellence. De Gers is de streek van de vierde musketier d’Artagnan, van de Armagnac, maar vooral van rust en natuurschoon. De fietsroutes voeren je langs glooiende wijngaarden, eeuwenoude bastides en golvende gouden velden met zonnebloemen en graan, terwijl aan de horizon steeds weer de pieken van de Pyreneeën opdoemen. Het visitekaartje van de streek is zonder meer het eten waarbij originele streekproducten de basis vormen. Heerlijk fietsen Vanuit Berdoues heeft Cycletours een aantal prachtige rondritten uitgezet. Die brengen je bijvoorbeeld in Montesquiou, waar je de resten van de muren en poorten van dit versterkte dorpje kunt bewonderen. Bassoues telt een

16

Berdoues is de uitvalsbasis voor schitterende fietstochten door de Gers.


Toerfietsen

vierkante donjon uit de 14e eeuw die zeer goed bewaard is gebleven. Ook vind je er karakteristieke vakwerkhuizen en een houten markthal uit de 16e eeuw. Neem ook de tijd voor Mirande met zijn schitterende arcaden en versterkte kerk. Al fietsend passeer je het oude bastidestadje Miramont. Bastide is de Franse benaming voor een versterkte nederzetting. Net als de andere bastidedorpjes in de Gers wordt ook Miramont gekenmerkt door een gezellig centraal marktplein en het typerende rechthoekige stratenpatroon daaromheen. Op het centrale marktplein kun je iedere maandag en zaterdag terecht voor verse producten, vaak van biologische oorsprong. Puur natuur en eerlijk, net als de streek zelf. Domaine La Marmande Domaine La Marmande is een 12e-eeuwse kloosterboerderij die in vroeger tijden onderdeel was van de abdij van Berdoues. La Marmande is in de originele Gascogne-stijl hersteld. Kenmerkend voor deze

stijl zijn de gekleurde lemen muren en de in de muur verwerkte eiken balken. Bij de restauratie van de kamers is deze stijl zoveel mogelijk in tact gelaten. Zo heeft iedere kamer zijn eigen kleur waarbij de eiken balken net als aan de buitenkant een regelmatig terugkerend patroon vormen. Vanzelfsprekend beschikt iedere kamer over een eigen badkamer die eveneens op unieke wijze is ingericht. Buiten kun je een heerlijke duik nemen in het zwembad, dat omgeven is door bomen, een grasveld en een terras. Zalig ontspannen In Domaine La Marmande kun je ook prima tot rust komen. Zo kun je er een acupunctuur of shiatsubehandeling ondergaan. De gastheer beheerst deze traditionele Chinese geneeswijzen namelijk tot in de puntjes. Behalve deze behandelmethodes geeft hij ook workshops in bewegingsoefeningen zoals Tai Chi en Qi Kong, waarmee je je heerlijk kunt ontspannen.

Inbegrepen Inbegrepen in dit 8-daags arrangement zijn 7 overnachtingen in Domaine La Marmande op basis van een 2-persoonskamer met douche en wc, ontbijt (7x), gebruik van het zwembad, Nederlandstalige routebeschrijvingen met kaartmateriaal en GPS-tracks (op aanvraag). Data en prijzen Dit arrangement kan gestart worden op elke zaterdag van 26 maart t/m 18 juni en van 13 augustus t/m 22 oktober. Reissom (code FBI) € 275.Toeslag 1-persoonskamer €165.Toeslag HP (3 x diner) € 80.Toeslag bij vertrek tussen 1 juni en 30 september € 45.Fietshuur, lokale fiets met 24 versnellingen € 65.Reserveringskosten € 20.Te boeken via www.cycletours.nl, info@cycletours.nl of telefonisch 020-5218400

Domaine La Marmande

17


Fietsregio Midi-Pyrénées

18


Wielrenners en mountainbikers kunnen hun hart ophalen in de Midi-PyrĂŠnĂŠes. Op de uitgezette routes kun je de kilometers en beklimmingen eindeloos aan elkaar rijgen! Tijdens het fietsen geniet je natuurlijk ook van de prachtige uitzichten en het lokale erfgoed. Bovendien worden er tal van activiteiten en evenementen georganiseerd die in het teken staan van fietsen.

19

Foto: William Fautre/ADT 09

Racefietsen en mountainbiken


Fietsregio Midi-Pyrénées

Mountainbiken

La Grande Traversée de l’Ariège

Info Algemeen De Ariège: www.ariegepyrenees.com www.toerisme-midi-pyrenees.nl, rubriek Fietsvakanties Boeken Een topogids van de Grande Traversée (in het Frans) is beschikbaar bij uitgeverij Chamina. ISBN 9782844661425, € 18.-, www.chamina.com Georganiseerd De grote oversteek wordt door verschillende organisaties aangeboden als all-in formule. La Rébenne heeft een zesdaags arrangement, inclusief de begeleiding van een gids, vanaf € 615. www.larebenne.com

20

Overnachten Om fietsers zo goed mogelijk te bedienen heeft de Ariège het label ‘Accueil Vélo’ in het leven geroepen. De hotels en chambres d’hôtes die zijn aangesloten bij dit label bieden aangepaste maaltijden op basis van zetmeelhoudende producten, beveiligde fietsstallingen, verwarmde lokalen of een wasdroger voor de sportkleding, schoonmaakpunten voor fietsen, reparatiekits en andere bijhorende services. In het departement zijn 25 accommodaties die het label Accueil Vélo dragen. Een groot deel hiervan is gelegen aan de route van de Grande Traversée. www.ariegepyrenees.com, rubriek Vélo.

Foto: Alain Baschenis/ADT09

De Ariège is het departement met het hoogste aantal mountainbikegebieden van de Midi-Pyrénées. De uitgezette routes hebben verschillende niveaus en zijn net als skipistes gemarkeerd met een kleur die de waardering aangeeft, variërend van groen (zeer gemakkelijk) tot zwart (zeer moeilijk). La Grande Traversée, de grote oversteek, is zonder twijfel de highlight van de Ariège. De route kreeg het kwaliteitslabel van de Fédération Française de Cyclisme. De Grande Traversée is 223 km lang en telt twaalf etappes. Met twee zwarte, vijf rode, drie blauwe en twee groene etappes is er voor alle kuiten een route weggelegd! De route volgt historische wegen zoals de Chemin des Bonshommes, waar je in de voetsporen van de Katharen treedt die op de vlucht waren voor vervolging door de katholieke inquisitie. Je passeert mooie dorpen zoals Camon en Mirepoix, volgt de Voie verte des Filatiers en de bedevaartsweg naar Santiago de Compostela. De grote oversteek voert door een hele rits fraaie en gevarieerde landschappen zoals de Plantaurel-keten, die ook wel de kleine Pyreneeën wordt genoemd.


Racefietsen en mountainbiken

Uitdagend! De 223 km lange La Grande Traversée de l’Ariège.

21


Fietsregio Midi-Pyrénées

Foto: CRT Midi-Pyrénées/D.Viet

Het kasteel van Montségur (Ariège-Pyrénées), één van de mooiste plekjes van de Midi-Pyrénées.

Sportief toerfietsen

Voie verte door Katharenland In de vallée de l’Hers (Ariège-Pyrénées) werkten aan het begin van de twintigste eeuw duizenden arbeiders in meer dan tweehonderd fabrieken. Ze maakten textiel, kammen, schoenen en hoeden. Over de spoorlijn tussen Mirepoix en Lavelanet reed in 1973 de laatste trein. Het traject is nog altijd in gebruik, maar nu als voie verte: een pad voor fietsers, wandelaars, joggers en skaters. 38 kilometer slinger je door een weelderig groen landschap van de ene picknickplek naar de andere. De tocht is prachtig, maar niet altijd even makkelijk. Borden geven de route duidelijk aan. Bovendien krijg je allerlei informatie over het landschap en de geschiedenis van de streek.

Foto: Alain Baschenis/ADT09

Start-/eindpunt: van Lavelanet naar Mirepoix (Ariège)
 Lengte: 38 km
 Bezienswaardigheden onderweg: het dorp Camon, lid van de ‘Mooiste Dorpen’ van Frankrijk. Bezienswaardigheden in de omgeving: de burcht van Montségur,

22

de hertogenstad Foix en het meer van Montbel. Info: een tweedaags arrangement voie verte des Pyrénées Cathares is er vanaf € 140 per persoon. Meer informatie op www.ariegepyrenees.com en www.larebenne.com

Relaxen in Bains du Couloubret Na het fietsen is er ook tijd voor ontspanning. Dat doe je het beste in ‘Bains du Couloubret’ in kuurstad Ax-les-Thermes. www.vallees-ax.com

De mooiste plekjes van de Midi-Pyrénées In de Pyreneeën bevinden zich diverse natuurmonumenten die het label ‘Mooiste plekje van de Midi-Pyrénées’ dragen: Pic du Midi de Bigorre, Cirque de Gavarnie, Lourdes, Cauterets-Pont d’Espagne en de Ariège-Collectie, 14000 jaar geschiedenis (Foix, Saint-Lizier, Montségur, de grotten van Niaux en Le Mas d’Azil). Deze plekken zijn stuk voor stuk van groot historisch, cultureel of natuurlijk belang. www.tourisme-midi-pyrenees.com, button ‘Ik bezoek de mooiste plekjes van de Midi-Pyrénées’.

Fietse n & sla pe n Het dep artemen t Ariège een keu biedt r aan ve rblijfplaa fietsliefh tsen voo ebbers. r De loge zijn aang menten epast aa n de we fietsers nsen va en biede n n na stalling en repara ast fietsenti e ru im aangepa te ook ste maa ltijden. www.ari egepyre nees.com

Downhill van Pic du Midi: niet voor watjes! De mountainbikeafdaling van de Pic du Midi is er een om je vingers bij af te likken. De downhill naar de vallei start op een hoogte van 2.877 meter. Er zijn diverse routes mogelijk, tot 11 km lang! Staand op de pedalen krijg je heel wat obstakels en hindernissen voorgeschoteld. De route is dan ook niet geschikt voor beginners. Omhoog fietsen hoeft niet, je kunt met je mountainbike in de kabelbaan stappen. www.picdumidi.com


Foto: CRT Midi-Pyrénées/D.Viet

Racefietsen en mountainbiken

Tijdens de wielerroute van Jalabert fiets je door veel verschillende landschappen.

De wielerroute van Jalabert Laurent Jalabert, geboren in Mazamet in 1968, is een van de beste Franse wielrenners van de jaren negentig. ‘Jaja’ of ‘Het Franse Goudhaantje’, zoals zijn bijnamen luiden, won onder meer de Spaanse Vuelta en zowel de groene (puntenklassement) als de bolletjestrui (klimklassement) in de Tour de France. Tegenwoordig is hij bondscoach van het Franse wielrenteam voor de Olympische Spelen van 2012. Le circuit des routes de Jalabert, de route van Laurent Jalabert, is een wielerroute die door de geboorteregio van de klimlegende voert. De route doorkruist Montagne Noire en laat je tijdens de beklimmingen kennis maken met twee soorten landschappen. Noordelijk van het Centraal Massief heerst een landklimaat en fiets je door uitgestrekte bossen met eiken-, beuken- en kastanjebomen. Montagne Noire dankt zijn naam aan de donkere kleuren van deze bossen. De zuidkant van de berg, dichtbij de zee, heeft een mediterraan klimaat waarbij je tussen kreupelhout, wijngaarden en olijfbomen fietst. Le circuit des routes de Jalabert is een sportieve uitdaging met toppen die vergelijkbaar zijn met bergtoppen

in de Pyreneeën. Naast Col de Fontbruno (880 m) tik je tijdens de route ook het hoogste punt van de Montagne Noire aan, Pic de Nore (1211 m). Bereid je voor op een 22 kilometer lange beklimming met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,7 procent. Lengte: 79 km Bezienswaardigheden onderweg: het stadje Mazamet, het middeleeuwse dorp Hautpoul, het regionale park Haut-Languedoc, de Montagne Noire, etc. Bezienswaardigheden in de omgeving: het stadje Castres, het vestingwerk van Revel, het meer van St. Ferréol, de musea en de tuinen van het Canal du Midi en de stad Sorèze. Pic de Nore Foto: CDT Tarn Laurent frézouls

Racefietsen

23


24

De beroemde bergpassen van de Tour de France kun je ook zelf fietsen.

Foto: CRT Midi-Pyrénées/D.Viet

Fietsregio Midi-Pyrénées


Racefietsen en mountainbiken

Beroemde Pyreneeëncols De bergketen van de Pyreneeën, tussen Frankrijk en Spanje, strekt zich uit over de drie departementen van de Midi-Pyrénées (Haute-Garonne, Ariège en HautesPyrénées). De vele bergpassen, bekend van de Tour de France, zijn voor wielrenners onweerstaanbaar. Bij iedere kilometer bergopwaarts staat een bord met de afstand naar de top, het stijgingspercentage en de hoogte. Zo kun je anticiperen op de moeilijkheidsgraad, zonodig je versnellingen aanpassen en weet je hoe ver het nog is naar boven. Om je inspanningen te belonen bestaat er een speciaal klimbrevet. Dit brevet is verkrijgbaar op vertoon van het Passeport Vélo, dat ongelimiteerd geldig is en waar veertien bergpassen op staan. Afhankelijk van het aantal gereden bergritten kun je het bronzen (2 à 4 cols), het zilveren (5 à 7 cols) of het gouden brevet (8 à 14 cols) halen. Duizelingwekkend De berglandschappen van de Midi-Pyrénées bieden duizelingwekkende hoge bergtoppen, hoogvlaktes waar koeien en paarden in alle vrijheid grazen, bossen en watervallen, maar ook bergdorpen die hoog tegen de heuvels zijn aangebouwd en waarvan de leistenen daken prachtig glinsteren in de zon. De valleien van Ax, Bethmale, Luchon, Aure, Louron, Campan en Barèges vormen ieder een eigen landje waar al eeuwenlang het traditionele plattelandsleven wordt geleid. De regio Midi-Pyrénées herbergt drieduizend meter hoge pieken zoals Balaïtous (3146 m), Vignemale (3298 m), Pic Long (3192 m), Pic du Midi (2877 m) en Montcalm (3077 m). Maar ook natuurlijke keteldalen die door

verdwenen reuzengletsjers zijn gevormd, het bekendste voorbeeld hiervan is Cirque de Gavarnie. Het Pyrenese landschap in de Ariège is gevormd door de Katharen. Hun cultuur en architectuur zie je terug in de kastelen in Montségur en in Foix. Prehistorie overblijfselen zie je terug in de prachtige grotten van Niaux en Le Mas d’Azil. De regio kent het rijkste prehistorische erfgoed van Europa. Col d’Agnes

Foto: ADT09

Wielrennen

Info Tips voor fietsroutes, beschrijving van de afdalingen en plattegronden vind je op de volgende sites: www.ariegepyrenees.com, rubriek Vélo www.toerisme-midi-pyrenees.nl, rubriek Fietsvakanties

De belangrijkste bergpassen in de Midi-Pyrénées Hautes-Pyrénées Col du Tourmalet (2115m), Col de Peyresourde (1569m), Col de Val Louron - Azet (1580m), Col du Soulor (1474m), La Mongie (1715m), Lourdes-Hautacam (1560m) en Luz Ardiden (1715m).

Haute-Garonne Port de Balès (1755m), Col des Ares (797m), Col de Buret (618m), Col de Menté (1349m), Col du Portet d’Aspet (1069m), Col du Portillon (1293m) en Col de Peyresourde (1569m).

Ariège Col d’Agnes (1595m), Col de Port (1250m), Port de l’Hers (1517m), Col du Chioula (1431m), Col de Marmare (1361m), de top van de Beille (1747m), Col de Pailhères (2001m) en Col de Puymorens (1920m).

25


!

AANBIEDING

Fietsregio Midi-Pyrénées

Wel de lusten, niet de lasten. Tijdens deze kampeertrektocht wordt de bagage vervoerd.

CycleTours Arrangement

Kampeertrektocht door het groene hart van Frankrijk Trek op de fiets twee weken lang dwars door het groene hart van Frankrijk. Door bergachtige, ruige natuur, in het spoor van de rivieren de Tarn, Aveyron, Lot en Dordogne en langs dorpjes en stadjes die tot de mooiste van Frankrijk behoren.

26

Tijdens deze tweeweekse kampeertrektocht rijgen de culturele en landschappelijke hoogtepunten zich aaneen. Van de Vallée du Tarn tot Albi en van Espalion tot Rocamadour. De grillige natuur die je doorkruist is het werk van de rivieren die door het gebied stromen: de Tarn, Aveyron, Lot en Dordogne. Zij hebben diepe kloven in de hoogvlaktes uitgeslepen, slingeren zich meanderend door de groene heuvels en hebben vruchtbare grond op de oevers achtergelaten. Het is een groene streek, die alles voortbrengt wat het leven aangenaam maakt. In zes etappes van zestig à zeventig kilometer fiets je dwars door dit hart van Frankrijk.


Racefietsen en mountainbiken

Rijke historie Deze reis telt te veel culturele hoogtepunten om op te noemen, maar een paar mag je zeker niet missen. Dat geldt bijvoorbeeld voor Rocamadour, de beroemde bedevaartsplaats met zijn indrukwekkende burcht. Figeac is bijna een openluchtmuseum, vol gebouwen en monumenten van meer dan duizend jaar oud. Daarnaast staat het bekend als één van de meest bloemrijke steden van Zuid-Frankrijk. In het bergdorpje Conques, gelegen aan de oude route naar Santiago de Compostela, moet je echt een bezoek brengen aan de enorme Romaanse Abdijkerk Saint-Foy. Espalion is zo’n typisch Frans stadje met prachtige oude huizen, smalle straatjes en heerlijke terrasjes. Albi tenslotte, bestond al in de Romeinse tijd en was in de Middeleeuwen een bisschopszetel. De kathedraal, het grootste bakstenen gebouw ter wereld, mag je niet missen. De stad is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de Katharen. In 2010 werd Albi op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst. Kamperen met eigen kok en mecanicien Een van de bijzondere aspecten van deze kampeerreis is de verzorging. Twee weken lang beschik je over een eigen kok en mecanicien. Zij zorgen voor de boodschappen, technische assistentie en materiaalservice, het bagagevervoer en etappe-informatie. In het eigen mobiele restaurant wordt elke avond een heerlijk 3-gangendiner gekookt. ’s Ochtends staat een ontbijt voor je klaar en kun je een lunchpakket maken voor onderweg.

Inbegrepen Vervoer Nederland - Frankrijk v.v. per Royal Class fietsbus, camping en douchegelden, mobiele keuken en restaurant, reisbegeleiding, bagagevervoer, technische assistentie en materiaalservice, routebeschrijving. Bij te boeken Bij te boeken zijn een huurfiets, een fietskaart (Michelin 337 en 338, 1:150.000) en een reis- en annuleringsverzekering. Niet inbegrepen zijn de kosten voor de maaltijden (€ 10.- per persoon per dag, all-in voor ontbijt, lunch en diner).

De mecanicien kan onderweg hulp verlenen. Hij is technisch goed op de hoogte en voorzien van materiaal. Mocht je niet verder kunnen, dan stap je met fiets en al bij hem in de auto. Uiteraard wordt ook je bagage vervoerd. Fietsbus Deze trektocht kun je in beide richtingen maken. Van Saint-Affrique naar Roufillac en vice versa. In beide gevallen is de reis alleen met de fietsbus van Cycletours te maken. De Royal Class fietsbus biedt de mogelijkheid om comfortabel, veilig en milieubewust te reizen naar het startpunt van je fietsvakantie. Mocht je je eigen fiets mee willen nemen, dan wordt die gratis meegenomen in de fietsaanhanger.

Dineren in de vrije natuur.

Data en prijzen Van Roufillac naar Saint-Affrique: 11 juli 2011 Reissom (code FSB) met bus: € 682.50 Van Saint-Affrique naar Roufillac: 22 juli 2011 Reissom (code FSA) met bus: € 682.50 Fietshuur: € 82.50 per week Kaart: Michelin 337 en 338 (1:150.000) € 13.95 Reserveringskosten € 20.Te boeken via www.cycletours.nl, info@cycletours.nl of telefonisch 020-5218400

27


28

Foto: A.S.O. / BADE / MOREAU

Fietsregio Midi-Pyrénées


Tour de France

Foto: A.S.O. / BADE / MOREAU

De Tour de France is onlosmakelijk verbonden met de Midi-Pyrénées. Hier liggen de cols van eerste, tweede en buitencategorie te wachten om beklommen te worden. Treed in de sporen van de grote kampioenen en geniet van het prachtige landschap van de Pyreneeën.

29


Fietsregio Midi-Pyrénées

Pic du Midi de Bigorre (Hautes-Pyrénées) behoort tot een van de mooiste plekjes van de Midi-Pyrénées. Vanaf de top reikt het uitzicht tot 300 km ver.

De Tour de France en de Midi-Pyrénées De eerste etappe van de Tour de France in de MidiPyrénées werd verreden op 21 juli 1910. De etappe voerde over een afstand van 325 km van Luchon naar Bayonne. Octave Lapize won de etappe in 14 uur en 10 minuten. Sinds die tijd ontbreken de grillige bergpassen van de Pyreneeën in geen enkele Tour de France. In 2010 werd het honderdjarig jubileum van de bergetappes gevierd met de historische rit van Bagnères-de-Bigorre naar Pau, die vijf legendarische bergpassen aandoet:

Peyresourde (1569 m), Aspin (1490 m), Tourmalet (2115 m), Soulor (1474 m) en Aubisque (1709 m). De Col du Tourmalet werd al 72 keer opgenomen in de Tour de France en is met zijn duizelingwekkende afdaling naar de vallei van Barèges de droom van iedere wielrenner. In 1913 bereikte Eugène Christophe als tweede de top van de Tourmalet waarna hij zijn voorvork brak. Hulp van buitenaf aannemen was destijds nog niet toegestaan, dus liep Christophe veertien kilometer naar de smederij van Sainte-Marie-de-Campan waar hij in vier uur tijd zelf zijn fiets repareerde. Een gedenkteken in La Séoube, op de plek waar Eugène zijn voorvork brak, herinnert aan de enorme wilskracht van deze wielrenner.

Cyclosportieve L’ Ariégeoise De Cyclosportieve L’ Ariégeoise werd voor het eerst gehouden in 1994. Deze cyclo zit in de categorie bergritten en draagt als enige van de Franse cyclosportieven het label UCI Goldenbike. De wedstrijd is erkend door de FFC en maakt deel uit van de Trophées Label d’Or. Ieder jaar trekt het fietsevenement meer dan 3500 wielrenners uit onder andere Frankrijk, Spanje, Nederland, Engeland, Italië en de VS. Er worden drie circuits gereden die ook voor fietstoeristen toegankelijk zijn: La Passejade (75 km), La Mountagnole (100 km) en de beroemde Ariégeoise (165 km). Dit laatste parcours is het meest uitdagend met drie bergpassen en aankomst op het Plateau de Beille (1747m). De Cyclosportieve L’ Ariégeoise wordt in 2011 georganiseerd op 25 juni. www.cyclosport-ariegeoise.com 30


Tour de France

Foto: Etang de Lers: ADT 09

Foto: CRT Midi-Pyrénées/D.Viet

Foto: CRT Midi-Pyrénées/D.Viet

Cyclosportieven zijn bij uitstek geschikt om je te meten met andere amateurrenners.

Eten & drinken Kaas van Betmale De kazen uit de Ariège dragen de namen van bergtoppen, dorpjes en valleien. Denk aan de

Bamalou, de Rogalais, de Moulis, de Pic de la Calebasse en de Petit Fiancé. Meest bekend is de kaas van Betmale. De smaak is telkens anders doordat de gebruikte rauwe melk afkomstig kan zijn van zowel geit, koe als schaap of een mengsel daarvan. Door de traditionele productiewijze heeft de kaas een unieke smaak. De zachte kaas wordt zes à twaalf maanden - afhankelijk van de gewenste smaak en de gebruikte melk - gerijpt in speciale rijpkelders, totdat de definitieve smaak is verkregen. Volg de kaasroute om alles te weten te komen over de kazen uit Ariège. www.ariegepyrenees.com Snoepgoed van Lourdes De Malespine snoepfabriek is beroemd om de snoepjes gemaakt met water uit de Lourdesgrot, met natuurlijke mint, citroen of anijssmaak.

31


Fietsregio Midi-Pyrénées

Foto: CRT Midi-Pyrénées/D.Viet

Beleef de Tour van dichtbij, ga kijken langs het parcours.

De Tour de France 2011 5 etappes in Midi-Pyrénées De tourkaravaan trekt in 2011 in vijf etappes door de regio Midi-Pyrénées:

Foto: A.S.O. / BADE / MOREAU

Aurillac - Carmaux: dinsdag 12 juli Blaye-les-Mines - Lavaur: woensdag 13 juli Cugnaux - Luz-Ardiden: donderdag 14 juli Pau - Lourdes: vrijdag 15 juli Saint Gaudens - Plateau de Beille: zaterdag 16 juli

32

Info: Naar de Tour de France kijken is meer dan alleen een peloton voorbij zien razen. In de steden en dorpen die worden aangedaan, worden vele festivals georganiseerd. www.letour.fr Vind je camping langs de route van de Tour de France in de Midi-Pyrénées op www.campings-midi-pyrenees.com Meer weten: www.toerisme-midi-pyrenees.nl, rubriek Fietsvakanties

de reus van de tourmalet Als herinnering aan de allereerste etappe van de Tour in de Pyreneeën is in 1999 een standbeeld van de winnaar Octave Lapize geplaatst op de top van de Col du Tourmalet. Tijdens de winter staat de ‘Reus van Tourmalet’ beschut tegen de sneeuw in het centrum van Laurent Fignon in Gerde. De Reus wordt op de eerste zaterdag van juni (4 juni 2011) weer naar buiten gebracht. Vele wielrenners begeleiden het beeld over de dertig kilometer lange route naar de top van de berg. Tijdens de tocht wordt er vier maal een pauze ingelast om samen met de toeschouwers te genieten van lokale lekkernijen zoals zwart varken van Bigorre, Madiran wijn, witte bonen Haricot Tarbais en streekkazen. Ook in Sainte-Marie de Campan, Gripp, Caderolles, La Mongie en natuurlijk op de beruchte Col du Tourmalet zelf worden allerlei activiteiten georganiseerd.


Dit is pas kamperen

Val de Cantobre©Peter Allan/Kura Images

Alleen in Midi-Pyrénées

France Toulouse

i nu. Begin je reis Bezoek www.toerisme-midi-pyrenees.nl (rubriek Camping) De regio Midi-Pyrénées, in het zuidwesten van Frankrijk, staat bekend als één van de beste kampeerbestemmingen van het land. Alles nodigt uit tot een bezoek: de meren van de Pyreneeën, Cahors en de Lot Vallei, Albi en de Tarn Vallei, het viaduct van Millau, het Canal du Midi, de vele lokale marktjes, het ‘Jazz in Marciac’ festival en vele andere muziekevenementen… Ervaar een nieuw soort vakantie, of u nu als single, met uw geliefde of met uw gezin reist. Middenin de natuur, van een luxe ontspannende vakantie aan het zwembad tot een sportieve fiets- of watersportvakantie, voor een aangenaam en onvergetelijk verblijf gaat u naar een camping in de Midi-Pyrénées.

Project medegefinancierd door de Europese Unie. Europa investeert in de Midi-Pyrénées met het Europees fonds voor regionale ontwikkeling.


!

AANBIEDING

Fietsregio Midi-Pyrénées

CycleTours Arrangement

Aspin, Aubisque, Tourmalet: de heroïek van de Pyreneeën In het wielerhotel in Argelès-Gazost word je niet alleen omringd door alle beroemde cols uit de Pyreneeën, maar ook door alle verhalen en herinneringen die daaraan kleven. Aspin, Aubisque, Tourmalet, Octave Lapize, Wim van Est, Eddy Merckx. Ga acht dagen lang de strijd aan met de gevreesde bergflanken uit de Tour. Ervaar zelf de heroïek van de Pyreneeën.

34

Tijdens deze fietsvakantie beklim je alle bekende cols uit de Pyreneeën en treed je in het spoor van de grote renners uit de Tour.

Beroemde cols, heroïsche verhalen In Argelès-Gazost word je omringd door Pyreneeëncols met een rijke historie. Bergen als de Col d’Aubisque en de Col du Tourmalet liggen in de warme Zuid-Franse zon op je te wachten. In dit gebied is een klim van twintig kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7% geen uitzondering, dus je zult regelmatig op de pedalen moeten staan tijdens de beklimmingen. Col du Soulor, Hautacam, Luz Ardiden, het zijn namen die het hart van elke wielerliefhebber sneller doen kloppen. Dat geldt nog meer voor de Col d’Aubisque. Op deze berg verloor de eerste Nederlander in het geel, Wim van Est, de macht over het stuur en gleed 70 meter een ravijn in, waaruit hij met aan elkaar geknoopte fietsbanden weer omhoog werd getrokken. Of wat dacht je van de Tourmalet? In 1910 werd deze 2115 meter hoge col


Tour de France

voor het eerst in de Tour aangedaan. De wegen waren destijds niet meer dan zanderige karrensporen. De latere winnaar van die Tour en de eerste renner die de top van de Tourmalet bereikte, Octave Lapize, schreeuwde de Tourdirectie tijdens de etappe toe: “Moordenaars zijn jullie. Het is onmenselijk de renners zoiets aan te doen.” Op de top van de Tourmalet vind je een monument ter nagedachtenis aan de Tour van 1910 en de latere winnaar Octave Lapize. Tegenwoordig zijn de karrensporen vervangen door goede asfaltwegen. Toch hebben de bergen nog niets van hun uitdagende en heroïsche karakter verloren.

Foto: Chris Bos

Foto: Chris Bos

Dankzij de goede verzorging kun je optimaal presteren.

Inbegrepen Inbegrepen in dit 8-daags arrangement zijn 7 overnachtingen op basis van 2-persoonskamer met douche/bad en wc , 7x ontbijt en diner, verzorging onderweg, reisbegeleiding, servicewagen, technische assistentie en materiaalservice, gebruik afsluitbare fietsenstalling, routebeschrijving, gratis parkeerplaats. Bij te boeken Vervoer Nederland - Frankrijk per Royal Class fietsbus v.v. , huurfiets, kaart (Michelin 342, 1:150.000), reis- en annuleringsverzekering.

Standplaats Argelès-Gazost In Argelès-Gazost ligt een typisch wielerhotel dat gerund wordt door een enthousiaste wielerfan. Het is ideaal gelegen voor een trainingsweek en zeer goed uitgerust om fietsers te verzorgen. In 2003 verbleef bijvoorbeeld de Raboploeg hier voor een trainingskamp. De kamers hebben allemaal een douche en toilet en zijn voorzien van airconditioning. Het hotel beschikt over een restaurant waar de gerechten door de koks speciaal worden aangepast voor wielrenners. Tuin met terras, gratis internettoegang en service laverie (mogelijkheid om kleding te laten wassen) maken de accommodatie compleet. Genieten als een liefhebber, fietsen als een prof De verzorging rond dit acht-daags arrangement is op maat gemaakt voor wielrenners. Met een speciaal ontbijt, lunchpakket en een driegangen menu met veel groenten en indien gewenst extra pasta voor de koolhydraten. Daarnaast zorgt de begeleider ervoor dat je ook onderweg niets tekort komt. Hij volgt de route en staat bovenop een col met de nodige versnaperingen. Na een uitgebreide lunchstop volgt de begeleider de route verder als servicewagen. Hij is technisch goed op de hoogte, voorzien van materiaal en kan je helpen bij reparaties onderweg. Mocht je niet verder kunnen dan kun je met fiets en al bij hem instappen.

Data en prijzen Reisdata met bus: 25 juli 2011, 15 augustus 2011 Reisdata met eigen vervoer: 26 juli 2011, 16 augustus Reissom (code PST) met eigen vervoer: € 640.-. Met bus: € 853.Toeslag 1-persoonskamer € 175.Fietshuur: € 92.50 Kaart: Michelin 342 (1:150.000) € 7.95 Reserveringskosten € 20.Te boeken via www.cycletours.nl, info@cycletours.nl of telefonisch 020-5218400

35


Toulouse

HAUTE-GARONNE

Fietsregio Midi-Pyrénées  

Op de pedalen door de Midi-Pyrénées Mountainbiken, toerfietsen en wielrennen in de Franse Midi-Pyrénées

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you