Page 1

E

T

S

-

E

N

R

E

I

S

M

A

G

MEGATEST EGATEST

A

Z

I

N

E

12 2 HARDTAILS AILS

TEST ELEKTRIS CHE RACEFIET S

toeren rondom turijn

(GEEN G RA

P)

Piemont, Italië

TEST Winterschoenen

BIKETRIP Merano

SPOTLIGHT 11Ants 29+

TEST Winterbanden

AP 8 710206 242860

I

#5 2014 €4,95 00514

www.bikeandtrekking.nl

F


BROOKS CYCLE BAGS. STOPPING TRAFFIC SINCE 1866.

www.brooksengland.com


# 5 2014

TOEREN ROND TURIJN

I N H O U D

SPOTLIGHT

10

Wielerwalhalla Piemont

TEST MOUNTAINBIKE

TEST SRAM FORCE CX1

24

Twaalf nieuwe hardtails

WARM EN DROOG

16

11Ants Tarantula 29+

36

Nu ook 1x11 voor crossers

PILSNER EN PROSECCO

44

Test winterschoenen

FIETSEN IN DIT NUMMER 16 11Ants Tarantula (29+ mtb) 28 BMC TeamElite SLX (mtb) 28 Bulls Bushmaster (mtb) 28 Cannondale F29 5 (mtb) 29 Grand Canyon AL SLX (mtb) 29 Cube Reaction GTC SL (mtb) 29 Ghost HTX 5 LC (mtb) 30 GT Zaskar Elite (mtb) 30 Haibike Greed 9.15 (mtb) 30 Rose Mr Big 1(mtb) 31 Specialized Stumpjumper (mtb) 31 Stevens Sonora (mtb) 31 Trek Superfly 9 (mtb) 36 Kona Rove AL (crosser) 47 Haibike Xduro Race (e-bike)

54

Mountainbiken in Merano

RUBRIEKEN

05 INTRO

39 FIETSER OP DE FOTO

58 SHOPGUIDE De beste fietswinkels

Persoonlijk portret

06 NIEUWS

62 COLUMN Eric Mijnster 41 FIETSFOTOGRAFIE Lage zon

07 COLUMN Marco Meijerink

63 ABOPAGINA 43 FLASHBACK

20 ON THE ROAD Wat neem je mee?

Kado’s voor nieuwe abo’s

SKS Rennkompressor

64 EVENEMENT Glocknerkönig 22 TEST Winterbanden

48 DUTCH MOUNTAINS Haaksbergen

35 COLUMN Bas van der Wurf

52 UITGEPROBEERD Fietsspullen

66 VOORPROEFJE Het volgende nummer

BIKE & TREKKING

3


NAJAAR • WINTER • VOORJAAR

PORTUGAL ALGARVE

Speciaal voor sportieve racefietsers: Een heerlijk weekje fietsen in de zon al vanaf € 399,Weekendje al vanaf € 299,- • Midweek al vanaf € 329,Vertrek vanaf Amsterdam • Rotterdam • Eindhoven

Inclusief: • vlucht • transfer • hotel halfpension • huur Giant racefiets • diverse routes van 30 tot 120 km

Vertrekdata

WEEKEND

MIDWEEK

WEEK

vrijdag/maandag

maandag/vrijdag

vrijdag/vrijdag maandag/maandag

€ 329 € 379 € 399

€ 399 € 479 € 499

December/Januari al v.a. Februari/Maart al v.a. April al v.a.

€ 299 € 349 € 379

Reissom per persoon incl. vliegreis vanaf Amsterdam, Rotterdam of Eindhoven met transavia.com, huur Giant Racefiets, diverse routes en verblijf. Excl. reserveringskosten € 20,00 per boeking. Exclusief ruimbagage.

Voor boekingen en/of informatie www.primaverareizen.nl of bel: 010-2452555


I N T R O

bikeandtrekking.nl COLOFON Uitgeverij Maruba b.v. Sports & Travel Publishers Winthontlaan 200 3526 KV Utrecht +31 (0)85-8882155 (abonnementenadministratie) +31 (0)30-2891073 (redactie/acquisitie) bikeandtrekking@maruba.com www.bikeandtrekking.nl Uitgever Maas H. van Drie Redactie Hoofdredactie: Arjan Kruik Techniek: Joris Birnie Race: Jan Koelmans Medewerkers Jacco Bogaerds, Timo de Boer, Henk Boorsma, Erik Boschman, Bram Esselink, Thomas Ettema, Alex Grunewald, Joris Lugtigheid, Heiko Mandl, Marco Meijerink, Eric Mijnster, Wouter Roosenboom, Melvin Sylvester, Lars van der Wansum, Bas van de Wurf, Vincent Zeebregts Traffic Karin Gielen Acquisitie Jeffrey Veenendaal (j.veenendaal@maruba.com) Vormgeving Strackx Druk Control Media Distributie Aldipress (NL)/AMP (B) Abonnementen BIKE & trekking verschijnt 5 x per jaar. De abonnementsprijs voor 1 jaar is €24,–. Het abonnement wordt aangegaan voor de periode van een jaar. Een jaarabonnement wordt telkens voor een jaar gefactureerd. Er geldt een opzegtermijn van 3 maanden. GEEF ABONNEMENT KADO Via bikeandtrekking.nl kun je een abonnement op BIKE & trekking kado geven. Ga naar de website en selecteer de gewenste optie. Een kado-abonnement loopt na een jaar automatisch af, zonder dat het hoeft worden opgezegd. Abonnementenadministratie Adreswijzigingen en dergelijke telefonisch doorgeven aan +31 (0)85-8882155 of per mail aan: klantenservice@bikeandtrekking.nl. Schriftelijke adreswijzigingen doorgeven aan: Klantenservice BIKE & Trekking, Postbus 104, 3740 AC in Baarn. Zonder schriftelijke toestemming van de uitgever mag niets uit BIKE & trekking worden overgenomen.

BIKE & trekking is officieel mediapartner van European Outdoor Conservation Association

f

i

e

t

s

-

e

n

www.bikeandtre

MEMBER

Redacteur

Arjan Kruik Ik fiets graag. Mountainbiken, toeren, eren, racen, het isschien nog wel is me allemaal even lief. Maar misschien liever dan dat ik er op rijd, klús ik aan fietsen. En dan niet klussen in de zin van poetsen, maar klussen als in ‘maken’ en ‘bouwen’. Beetje vreemd is dat wel, want dat heb ik eigenlijk alleen met fietsen. Zo heb ik bijvoorbeeld met klussen in en om het huis vrij weinig affiniteit. Iets dat mijn huisgenoten liever andersom zouden zien. Zo is er nog een keuken die hoognodig afgetimmerd moet worden. En een wankel vloertje dat reparatie behoeft. En een heg die schreeuwt om een knipbeurt. Maar ja, er moet nog een ‘projectje’ af. Een oud frame van dunne True Temper buizen dat beslist een tweede leven verdient. Of dat dat nog o zo mooie aluminium 29er frame dat ik nog moet opbouwen voor mijn vriendin. Alle onderdelen liggen al klaar, ware het niet dat er een voorwiel ontbreekt. Al twee jaar. Ze zijn voor de lange adem, die projectjes. Alhoewel er natuurlijk uitzonderingen zijn. Zoals mijn Kona Honzo, waarvan ik na een winter blubber-biken bedacht dat die beslist een Rohloff naaf verdiende. Zou ik de volgende winter namelijk geen gedoe meer hebben met een krakende aandrijflijn. En het onwaarschijnlijke is gebeurd, die Kona heeft z’n Rohloff naaf gekregen! Wat heet, het is een complete make-over geworden, een tv-show waardig. Okay, ik heb het nodige werk uitbesteed. Zo laste een bevriende framebouwer uit Apeldoorn de benodigde extra kabelnokjes op het frame. En hielp een andere relatie uit de fietsbranche met het spaken van de wielen. Ook voor het spuitwerk schakelde ik een vakman in. Maar ondanks dat voelt de Honzo helemaal als mijn eigen, unieke fiets. In mijn kleur, met door mij uitgekozen onderdelen, die ik zelf op en aan de fiets geschroefd heb. Ik zal je zeggen: dat rijdt lekker, zo’n fiets die je dan wel niet helemáál zelf gebouwd hebt, maar in ieder geval wel zelf bedacht. Dat zelf bedenken van fietsen kan trouwens doorslaan. Flink doorslaan zelfs. Zoals bij het trio achter het nieuwe Noord-Hollandse fietsmerk 11Ants. Die nemen geen genoegen met het aanpassen van bestaande frames, maar gaan all the way. En all the way betekent in dit geval dat ze achter de digitale tekentafel gekropen zijn om hun eigen droomfietsen te ontwerpen, die ze in het Verre Oosten laten lassen van titanium en die in hun Heelsumse werkplaats afgemonteerd worden met de allerbeste onderdelen. De prijs? Die lijkt geen enkele rol te spelen. En het levert zeer bijzondere, eigenzinnige fietsen op, zoals de Tarantula, die we in deze uitgave in de rubriek Spotlight presenteren. Een indrukwekkend apparaat, maar als ik ’m bekijk, dringt zich telkens een prangende vraag op: hoe is het met hun keuken thuis? Is die dan wel al helemaal afgetimmerd? - Arjan Kruik kking.nl

ISSN nummer: 1877-7961

Klussen

r

e

i

s

m

a

g

a

z

i

n

e

ONTDEK SPANJE OP TWEE WIELEN

De mooiste toeer-, race- en mtb-routes

spa nje specia l

GRATIS SPANJE SPECIAL Andere uitgaven van Maruba b.v. Sports Publishers

Bij deze uitgave van BIKE & trekking is een special bijgesloten over Spanje. In dit gratis minimagazine vind je alles over racen, mountainbiken en toeren in dit zonnige deel van Europa. Veel leesplezier! Zit de Spanje Special niet bij jouw BIKE & trekking? Ga dan naar bikeandtrekking.nl, klik op de knop ‘Specials’ en download de Spanje Special.

Toeren op Tenerife

klim eil and MOUNTAINBIKEN Sierra de Cazorla

WIELRENNEN Picos de Europa

MOUNTAINBIKEN Trans-Catalonië

Deze Spanje Special is een gratis bijlage van BIKE & trekking Magazine #5 2014

WIELRENNEN Costa Blanca

BIKE & TREKKING

5


N I E U W S

WINNEN! GARMIN FORERUNNER 920XT

BIKE & trekking lezerspoll:

SCHIJFREMMEN OP RACERS? De lezerspoll voor de komende maand gaat over het thema ‘schijfremmen op racers’. Het schijnt er namelijk toch echt aan te komen, ook bij de profs. Goede innovatie? Ga snel naar bikeandtrekking.nl en laat weten wat je vindt van schijfremmen op je racer.

De Forerunner 920XT is een multisport gpsdloophorloge met hard nnected dynamica en connected functies. Met de functie ns ontvang Smart Notifications berichten en je e-mails, sms-berichten n op dit horloge. De andere meldingen 920XT is compatibel met sensoren voor snelheid, cadans en hartslag, voor geavanceerde trainingsmogelijkheden. Je kunt ook vermogensgegevens weergeven bij koppeling met ANT+ vermogensmeters zoals de Garmin Vector pedalen, met opties voor één of twee pedaalsensoren. De prijs van dit geavanceerde gps-horloge is € 499. Check garmin.nl voor meer info. Wij hebben een Forerunner 920XT op de redactie liggen. Winnen? Stuur dan een mailtje naar bikeandtrekking@ maruba.com onder vermelding van ‘Garmin Forerunner’. Vergeet niet je naam en adres te vermelden! De winnaars van de Sigma PC 3. 11 uit B&t #4 2014 is Edwin Moeskops uit Tiel. Gefeliciteerd!

Wide Path Camper

CARAVAN VOOR ACHTER JE FIETS Hij bestaat echt, deze caravan voor achter je fiets! De Deen Johansen heeft hem bedacht en verkoopt ze. “Waarom heeft niet eerder iemand daar aan gedacht?” denk je als je hem ziet. Waarschijnlijk is dat omdat het niet zo lekker fietst, zo’n gevaarte achter je. Aan de andere kant: veertig kilo is ook weer niet zo heel veel. De caravan biedt plaats aan een tweepersoonsbed en is inklapbaar voor transport. Een vouwcaravan dus. Er kan 300 liter bagage mee en het zitgedeelte is in een mum van tijd omgebouwd tot een comfortabel bed. Hij is zelfs uit te rusten met zonnecellen en een accu, zodat je je telefoon ’s nachts op kan laden. widepathcamper.com

(advertentie)

6

BIKE & TREKKING


C O L U M N

Columnist en fotograaf Marco Meijerink verzorgt ook lezingen over zijn fietsreizen. Kijk voor meer informatie op marcomeijerink.nl

WACHTEN OP STREEPJES

Speciaal voor Tour d’Afrique

KOGA BEACHRACER MET ROHLOFF De Noord-Hollanders Dick Pater en Jaap Brasser hebben geluk. Althans, dat mag je wel stellen als je ziet dat Koga speciaal voor dit tweetal een fiets gebouwd heeft. Het betreft een Beachracer met in plaats van een derailleursysteem een Rohloffnaaf, aangedreven door een roestvrije X1 ketting van KMC. De Afrika Koga rolt op snelle Almotion banden van Schwalbe met een sapje aan de binnenkant. Lekker degelijk dus en dat moet ook, want Dick (61) en Jaap (60) gaan de Tour d’Afrique rijden, van Cairo in het noorden naar Kaapstad in het zuiden, ruim 12.000 kilometers. De heren starten op 9 januari. Ze hopen met hun inspanning geld op te halen voor onderzoek naar de spierziekte ALS. Waarom ALS? De buurman van Dick werd er vorig jaar door getroffen. “ALS is verschrikkelijk, aftakeling is het enige vooruitzicht. Met onze actie hopen we een steentje bij te dragen”, aldus Dick. Jaap en hij gaan in ieder geval goed voorbereid van start. Niet alleen qua uitrusting, ook voor wat betreft hun fysiek. Ze zijn al maanden in training. Vier à vijf uur fietsen per dag en een volledig aangepast voedingspatroon moeten ervoor zorgen dat ze de tocht met goed gevolg volbrengen. koga.com

Ooit een gps gekocht? Natuurlijk. Bijna iedereen fietst er mee. Ik ook. Heb zelfs niet één gps gekocht, maar heb in de loop van de tijd verschillende modellen aangeschaft. Iedere keer weer met de verwachting dat al mijn wensen vervuld zouden worden. En echt, die zijn heus niet zo extreem. Mijn gps moet gewoon vier weken meegaan zonder opladen, ik moet overzicht hebben als ik de planning wil maken voor vier weken fietsen en details moeten naar voren komen, zodat ik op het kleinste weggetje nog net die ene afslag kan zien. Ik wil alle wegen zien die ik ook in Google Maps zie en natuurlijk wil ik kunnen connecten met Strava. Wat is de praktijk? Elke avond sta ik bibberend in een of ander vochtig douchegebouw naast mijn gps te wachten tot er er vier streepjes verschijnen, zodat ik weet dat ik weer voor een dag peut heb. Onderweg heb ik geen idee waar ik ben, omdat dat ding mij alleen de details geeft. Ik ben de weg niet kwijt, maar ik heb geen idee waar die weg in het landschap ligt. Om alles naar Strava te krijgen moet ik in mijn achterzakje mijn dure iPhone proppen. Waarvan ik weet dat die hetzelfde kan als mijn gps, maar helaas niet het vermogen heeft om dat tien uur vol te houden. En aan het einde van de dag moet ik alsnog stevig doorfietsen omdat de gps aangeeft dat hij low in batteries is. Dat gebeurt natuurlijk altijd op het moment dat de camping ergens op de top van de berg ligt en we geen idee hebben hoe er te komen. Kortom:

het is nog hommeles met die apparaten. En echt, ik ben een gadget freak. Je wilt dus niet weten wat een elektronica-hater van dit speelgoed vindt. Natuurlijk, er zijn oplossingen. Naafdynamo’s met ingewikkelde snoerenpartijen en gelijkrichters, extra accu’s, zonnecellen. Bovendien kan ik naast een gps ook nog een ouderwetse papieren kaart meenemen. Dat laatste doe ik trouw. Want een papieren kaart gaat vier weken mee en mijn ogen zijn in staat om binnen één seconde van de ‘overzichtsmodus’ naar ‘detailmodus’ te gaan zonder ergens op te drukken, te klikken of te draaien. Maar toch, papier heeft zijn langste tijd gehad. Op Google Maps zie ik meer kleine weggetjes dan op een Michelin kaart en op GPSies haal ik meer data van het net dan ik in welke reisgids dan ook kan vinden. Digitale informatie is betrouwbaarder, gedetailleerder en beter uitwisselbaar. Sterker nog, de informatie wordt door gebruikers continue ge-update. Nu moeten alleen de Garmins, Mio’s en Brytons van deze wereld nog een mooi, stevig, waterdicht en klein apparaatje maken waarin ik al mijn wensen kan terugvinden. Is dat nu zo moeilijk? Kom op jongens, je kan het toch niet maken om meer dan vierhonderd euro te vragen voor een apparaatje waarop je je reis niet kunt plannen, waarmee je niet kan communiceren en dat je na een dag fietsen in de steek laat? Zie het als een uitdaging! Laat de volgende column de lofzang op de gps zijn. - Marco Meijerink

(advertentie)

%LNHȴWWLQJ *RHGRSMHȴHWV]LWWHQEHWHNHQWPHHUȴHWVSOH]LHUHQPLQGHUNDQV RSNODFKWHQRIEOHVVXUHV%LNHȴWWLQJLVPHHUGDQHHQȴHWVPHWLQJ .LMNYRRUPHHULQIRUPDWLHRSwww.bike-passion.nl BIKE & TREKKING

7


I

E

T

S

-

E

N

R

E

S

I

M

A

A

G

Z

N

I

E

ST TES

#4 2014 €4,95

E-BIKES MET MIDDENMOTOR

We systeem Welk is het best?

AP

F

www.e-bikeandtrekkin

g.nl

N I E U W S

& TREKKING FIETSEN IN FRIESLAND

De Helft stedentocht

Van de makers van BIKE & trekking Magazine

TEST

Veilig bij sneeuw en ijzel: winterbanden

E-BIKE VAKANTIE

• Peeak District, Engeland • Veennbahn, België

FORENZENFLITSER Elektrisch racen op de Haibike Xduro

NIEUWE ROUTE

Rijnfietspad: van de bergen naar de zee

PRAKTISCH Urban Arrow e-Bakfiets

Aller over e-bikes

E-BIKE & TREKKING MAGAZINE BIKE & trekking Magazine heeft een zusje en dat heet e-BIKE & trekking Magazine. Scheelt maar één letter, maar wel een heel belangrijke, want die letter is het verschil tussen zweten en afzien of altijd een relaxed windje in de rug hebben. Een elektrisch windje, wel te verstaan. In de vierde uitgave van dit jaar vind je onder andere een test van e-bikes met middenmotor. Welk systeem is het best? Ruimte nodig? Moet je een e-bakfiets hebben. Je leest er alles over. Toeren doen ze ook in e-BIKE & trekking Magazine. Wat dacht je van een reisje langs de Rijn? Of toeren door het Engelse Peak District ? Of langs de Belgische Vennbahn? Dus ben je in voor wat e-power, koop dan nu e-BIKE & trekking Magazine. Of ga naar de website voor een abonnement. e-bikeandtrekking.nl

Voor klussers

BOUW JE EIGEN BAMBOE BIKE Je wilt je eigen fiets bouwen, maar je hebt geen sjoege van lassen en solderen? Dan kan de BIY kit van Bamboobee Bike een uitkomst zijn. De hele fiets komt in losse onderdelen in een doos en je kunt het ding thuis in elkaar zetten. Niet met een lasapparaat, maar met hennepvezels en epoxyhars. De Bamboobee Bike is namelijk van bamboe. De bike kost weinig: maar $169,-, exclusief shipping. Mooi projectje voor de lange winteravonden. bamboobee.net

(advertentie)

8

BIKE & TREKKING


Rijdend luchtdruk verstellen

DEVISE CYCLES ZEPPELIN Denk je dat je alles al gezien hebt, kan het nog gekker. Zoals de Zeppelin van Device Cycles. Denk je eerst dat de dikke banden en de gemodificeerde Maveric upside-down voorvork e dé onderscheidende onderdelen zijn, zie je als jje r, beter kijkt een veer bij de zitbuis. En jawel hoor, blijkt deze bike eveneens aan de achterkant geveerd. En dan ook nog eens op een heel ongebruikelijke manier: de gehele achtertrein schuift op en neer langs twee stangen. Slim, want dat maakt lagers overbodig. Daarmee is de koek nog niet op. Zie je die cilinder op de onderbuis? Die bevat het CO2 gas waarmee de berijder van de Zeppelin on-the-fly de bandenspanning kan veranderen! devisecycles.com

In zes dagen rond de Ortler

GIRO DELL’ORTLES De 2015 editie van de TransTirol BikeRallye gaat niet meer door het Oostenrijkse Tirol, maar start en eindigt in het Italiaanse Zuid-Tirol. Vanuit het dorpje Lana word je in zes etappes rondom het beroemde Ortler Massief geleid, via Zwitserland en Italië. Overnachten doe je in plaatsen met klinkende namen als Bormio en Val di Sole. Over je spullen hoef je je geen zorgen te maken, die worden voor je vervoerd. Ook reist er een mekanieker mee met een auto vol onderdelen Glurns en reservefietsen. Aantal Lana bij Merano kilometers per dag is gemiddeld 54, aantal ORTLER (3.905 M) hoogtemeters 1.750. Bormio Kaltern transtirol-bikerallye.com Val di Sole Ponte di Legno

(advertentie)

CUSTOM VAN URBAN COMMUTER TOT HARDCORE TREKKING

www.koga-signature.com

BIKE & TREKKING

9


In de heuvels rond het stadje Alba is het eindeloos lekker toeren.

10

BIKE & TREKKING


F O T O S T O R Y

Piëmont, Italië

glooiend genieten Wie aan Piëmont denkt, op z’n Italiaans Piemonte, denkt wellicht aan de Turijn en aan FIAT, de Fabbrica Italiana Automobili Torino, het roemruchte automerk uit deze industriestad. Maar Piëmont is meer dan Turijn. Het is een groene regio met een heerlijk glooiend landschap dat bijna perfect is voor wielrenners. Fotograaf Heiko Mandl genoot er van een prachtige nazomer. TEKST EN FOTO’S: HEIKO MANDL

BIKE & TREKKING

11


F O T O S T O R Y

Piëmont, Italië

De beroemde Barolo wijn, genoemd naar het gelijknamige dorp, wordt gemaakt van de Nebbiolo-druif. Zo ziet 'de Koning van de Wijnen' er dus uit als 'ie nog niet in een fles zit...

12

BIKE & TREKKING


Die bergen in de verte? Dat zijn dus de Alpen.

Die bergen in de verte? Dat zijn dus de Alpen.

Even genieten van het uitzicht op Moncalieri.

e absorberen de warme stralen van de zon, nu het nog kan. Van de laatste kilometers van ons wielerseizoen wil ik maximaal genieten. Alhoewel dat niet eens meevalt, want het wielerseizoen loopt op zijn eind en de benen zijn wel toe aan wat rust. Maar voordat de racefiets straks plaats gaat maken voor de mountainbike, wilde ik toch nog even een kort tripje maken naar de zon. Natuurlijk, Mallorca, Lanzarote en Toscane zijn de bekende bestemmingen voor wielrenners die hun seizoen willen verlengen, maar de goede verhalen over de routes rondom de Piemontese hoofdstad Turijn hebben me doen besluiten eens iets nieuws te proberen. Lekker rustig “Je kunt hier rondje van dertig tot bijna tweehonderd kilometer fietsen”, meldt Giovanni, ons gids. “En het beste is, dat er onderweg zóveel te zien is, dat je beter niet de hele tijd onderin de beugels kan hangen. Zonde, want dan mis je al dat moois”, zegt hij lachend.

“Bovendien”, zo vult hij aan, “is het in deze tijd van het jaar lekker rustig.” En daar heeft hij gelijk in. Het is inderdaad niet druk. Het komt voor, dat we onderweg meer fietsers tegenkomen dan auto’s! Nog twee keer trappen, dan zijn we er. We staan voor de stenen muren van Alba. Het stadje is vanuit de wijde omtrek zichtbaar. Alba heeft een lange geschiedenis en vele volkeren voerden strijd om het bezit van de stad. Tegenwoordig is Alba een toeristenmagneet. En vooral ook een ontmoetingsplaats voor liefhebbers van het ‘witte goud’, zoals de witte truffel in Piëmont genoemd wordt. Op de heuvels rond de stad worden deze witte knollen gekweekt en vervolgens voor goed geld in de vele speciaalzaakjes verkocht. “De witte Alba-truffel is over de gehele wereld bekend”, zo weet Giovanni ons te vertellen. De zon heeft zich inmiddels teruggetrokken achter de bergen. Hoogste tijd om weer koers te zetten naar ons hotel. We zitten inmiddels al weer vijf uur

BIKE & TREKKING

13


F O T O S T O R Y

Piëmont, Italië

Lekker hobbelen door de steegjes van Moncalieri.

14

BIKE & TREKKING


Overal in Piemont getuigen oude gebouwen van een rijke, eeuwenoude geschiedenis.

Voor een lekkere cappuccino moet je op het Piazzo San Carlo in Turijn zijn.

in het zadel en hebben de laatste kilometers van het wielerseizoen onder ons laten doorrollen. Grande finale, zouden ze hier zeggen. Ik zeg: een heerlijk slot van een perfecte fietsweek. Terwijl ten noorden van de Alpen de herfst al is ingezet en de bomen rap hun blad verliezen, is het hier in Italië nog even zomer. Vijfentwintig graden geeft de thermometer aan, goed te doen nog met korte mouwen. Bonte kleuren In het najaar presenteert het landschap zich met bonte kleuren. De druiven worden geplukt en overal ruikt het naar geperste druiven. Vanaf de ‘toppen’ van de vele heuvels heb je een goed uitzicht over de omgeving. In het noorden liggen de eerste uitlopers van de Alpen, met daarachter de Zwitserse grens. De onderkant van het dal ligt al in de schaduw, maar ook hier boven wordt het snel fris. Gelukkig is het niet meer ver naar ons fietshotel, waar een lekkere cappuccino op ons staat te wachten. Of wordt het een biertje? Morgen zullen we ons naar het zuiden begeven. Vandaag was een zware dag, dus een dagje relaxed toeren om de benen wat rust te geven kan geen kwaad. Barolo wordt de dagbestemming. Dit stadje staat bekend om de gelijknamige wijn en om de vesting die het oude centrum domineert. ‘Barolo’ is een droge rode wijn en valt volgens kenners in dezelfde categorie als de Brunello en de Amarone, twee andere Italiaanse topwijnen. Al in de 19e eeuw gold de Barolo als een koningswijn en sinds de herontdekking van de Barolo in de jaren tachtig wordt de wijn opnieuw hoog gewaardeerd. In een wijnwinkel kijk ik om me heen. Misschien een flesje meenemen voor thuis? Nadat ik de prijzen op de flessen even bekeken heb, stop ik mijn portefeuille weer terug in mijn fietsshirt: de goedkoopste flessen doen altijd nog honderd euro. Ik houd het daarom maar op een proefslokje. We gaan weer verder, over de wijnheuvels. De acht lichte klimkilometers zijn niet meer dan een opwarmertje, vergeleken met de beklimmingen van gisteren. Piëmont bestaat niet alleen maar uit heuvels, wijngaarden en bossen. Het landschap is veel afwisselender. Nabij de kust is het landschap heuvelig, naarmate je noordelijker komt wordt het vlakker. De regio ten zuidoosten van Turijn is licht glooiend, met uitgestrekte korenvelden die in het najaar prachtig goudgeel zijn. Het noorden is daarentegen volop groen, alhoewel bruintinten gaan overheersen naarmate de herfst vordert. Aan de noordgrens van Piëmont ligt Zwitserland, in het westen Frankrijk, met in het grensgebergte de vele beroemde passen van de Tour en de Giro. Dus voor wie over klimgenen beschikt, loont een ritje die kant op zeker de moeite. Afwisselend Zo afwisselend als het landschap is, zo zijn ook de verschillende routes. Door de vlakte met z’n boomgaarden, de glooiende heuvels met wijngaarden. Of de steile beklimmingen in de Voor-Alpen, waar je echt hoogtemeters kunt maken. Of door drie verschillende landen kunt fietsen, in de driehoek waar Italië, Frankrijk en Zwitserland elkaar ontmoeten. Met vlakbij de hoogste berg van Europa, de Mont Blanc, die de Italianen natuurlijk Monte Bianco noemen. Op heldere dagen zijn de toppen van de drie- en vierduizenders in het grensgebied goed te zien. Maar de Witte Berg herkennen, dat valt niet mee. Je kunt er naar toe

fietsen, als je zou willen. Maar doen moet je eerst het Aosta-dal door en dan de grens over naar Chamonix. Een tocht voor échte kilometervreters zonder hoogtevrees. “Kijk, daar ligt Frankrijk”, roept Daniel terwijl hij vanaf een heuveltop met zijn hand naar het westen wijst. De laatste kilometers van onze tocht voeren door de wijnheuvels rond Alba. Deze regio moet het getuige de uitgestrekte wijn- en appelgaarden hebben van wijn en fruitteelt. Met daartussen overal dorpjes. De karakteristieke rode daken van de huizen steken helder af tegen het alomtegenwoordige groen. Wij beginnen met de laatste afdaling. Windjack aan, het is al wat fris, en dan over een schijnbaar oneindige hoeveelheid haarspeldbochten het dal in, Valle di Lunghi. Daar nemen we met een flinke portie antipasti en een klinkend glas Barolo afscheid van deze prachtige regio. De komende maanden zal ik eerder op de mountainbike door een modderig en verregend bos ploeteren dan over zonnige bergpassen zwieren. Is niet erg, want ik weet nu dat er ten zuiden van de Franse, Italiaanse en Zwitserse bergpassen een plek is tussen de wijnheuvels die ik zeker nog een keer met een bezoek ga vereren.

I N F O

VERBLIJF Wij verbleven in Hotel Lo Scoiattolo in Pralormo, even ten zuiden van Turijn. Dit hotel is gespecialiseerd in wielrenners en daarom ook lid van Road bike Holidays. Lidmaatschap van deze hotelorganisatie eciale faciliteiten voor garandeert dat het hotel speciale te-informatie wielrenners heeft en dat route-informatie oiattolo voorhanden is. Hotel Lo Scoiattolo is ook een testcentrum van Bianchi. Eigen racefiets meenemen kan, maar is Piëmont dus zeker niet nodig. Voor hi wie dat wil zijn er ook Bianchi mountainbikes beschikbaar. piedmontbikehotel.com roadbike-holidays.com ROUTES In Piëmont zijn de mogelijkheden eindeloos. Wie wil, kan met hotelwaard en wielrenner n maken. Je kunt je door Gianni Marsaglia zélf tochten eemt een gps-van-het-huis hem laten adviseren. Of je neemt gen moet even naar de website mee. Wie een indruk wil krijgen ar zijn tien van de mooiste routes te van Road bike Holidays, daar bekijken en te downloaden. Overigens, de medewerkers van het t, waar je de mooiste hotel leggen je ook graag uit, den! mountainbikeroutes kunt vinden! roadbike-holidays.com

BIKE & TREKKING

15


S P O T L I G H T

Een MONSTERBIKE, een MEESTERWERK OF allebei?

Downhill. De Reverb Stealth dropper-pen maakt afdalen met deze fiets een feest!

Compact. De optionele S&S buiskoppelingen maken het mogelijk de fiets in een normale koffer te verpakken. Wel zo handig voor je volgende bikepacking trip.

Grip. De Surly Knard 29+ banden leveren extreem veel grip en rollen nog prima ook.

Verstelbaar. De aandrijfriem en prachtige excentrische achteras maken gebruik van iedere wielmaat mogelijk.

Multifunctioneel. Iedere denkbare mountainbike wielset past in dit frame.

Uphill. De Pinion P1.18 versnellingsbak zorgt ervoor dat je overal boven komt.

Roestvrij. Geen ketting, maar een aandrijfriem.

Strak. De zwarte wielset met oranje spaaknippels is gebouwd door Wheel-tec.

16

BIKE & TREKKING


Cockpit. De combinatie van steile stuurpen met Luv Handles van Groovy Cycleworks biedt veel controle.

11ants tarantula TEKST: THOMAS ETTEMA, FOTO’S: JARNO SCHURGERS

11Ants klinkt als de merknaam voor een framebouwer uit Amerika of Japan, maar niets is minder waar. Na bestudering van de website wordt al snel duidelijk dat deze bijzondere titanium fietsen gebouwd worden in het NoordHollandse mountainbikemekka Schoorl. Des te meer reden om eens goed uit te zoeken wat er allemaal mogelijk is met hun Tarantula, een fiets die tegelijkertijd 29er én fatbike is. Vertrouwen. Dikke banden en een upsidedown voorvork geven de fiets bijna downhilleigenschappen.

Zeker. Hope schijfremmen. Twee zuigers achter en vier zuigers voor leveren extreem veel remkracht.

De drie heren van 11Ants hebben een drietal titanium mountainbikes met gesloten versnellingssysteem en riemaandrijving ontwikkeld. Want ja, fietsen is leuk, maar gedoe met het materiaal moet je niet hebben. De ‘Antelope’ is een snelle 29er met Rohloff naaf, de ‘Elephant’ is een fatbike met Rohloff. En dan is er de ‘Tarantula’. Geen 29er, geen fatbike, maar iets precies ertussenin, met Pinion P1.18 versnellingsbak op de plek van de trapas. Alle fietsen van 11Ants kenmerken zich door extreem veel aandacht voor de constructieve details van het frame. Vraag is natuurlijk of deze staaltjes van engineering ook daadwerkelijk een meerwaarde zijn voor het rijplezier. Meerdere wielmaten De Tarantula heeft een geometrie die is gebaseerd op de snelle en wendbare Antelope. Titanium wordt door veel fietsers gezien als een comfortabel frame-materiaal. Maar comfort is eigenlijk geen issue meer op het moment dat een fiets wordt uitgevoerd met banden dikker dan zeven centimeter. Bovendien: 11Ants construeerde het frame van de Tarantula op stijf- en stevigheid, niet op comfort. Door de opbouw met oversized balhoofdbuis, dikke framebuizen, vaste achteras en een zelf ontwikkelde Pinion ophanging is een uitermate stijf geheel ontstaan, met een dito aandrijving. De kunstig geconstrueerde excentrische achteras (‘Axanter’) en een aandrijfriem-opening in de staande achtervork zorgen er voor, dat in de achtertrein zowel een 26” x 4.00” wiel als een zogenaamd 29+ wiel past. Het concept van 29+ is bedacht door het eigenwijze Amerikaanse merk Surly. Het recept: neem een 28” velg van 40 mm breed, voeg hier een drie inch dikke band aan toe en je krijgt een soort opgeblazen 29er wiel. Veelzijdig karakter De Tarantula accepteert dus verschillende wielmaten. Maar wat betekent dit nu tijdens het fietsen? De fiets rijdt met de 29+ wielen als een uit de kluiten gewassen marathon-fiets. Het directe stuurgedrag en de actieve houding op de fiets maken het mogelijk om nog snellere tijden op je plaatselijke mtb-rondje neer te zetten. De rolweerstand van de banden is hoger, maar daar krijg je extreem veel grip voor terug. Mocht je echter een serieuze reis met de fiets willen ondernemen, bijvoorbeeld in expeditie-stijl naar besneeuwd Scandinavië, dan >>

BIKE & TREKKING

17


S P O T L I G H T

komt de fatbike-wielset van pas. De iets hogere trapas verraadt dat de fiets uitermate geschikt is voor rotsige en ruige omstandigheden. Het brede stuur, de heftige verende voorvork en de verstelbare zadelpen bevestigen dit. Een alpenexpeditie of zelfs een enduro-wedstrijd zou nog wel eens heel soepel kunnen verlopen op deze alleskunner! Het hier gepresenteerde prototype is ook nog eens uitgevoerd met S&S buiskoppelingen, die het mogelijk maken om de fiets in een koffer te vervoeren. Prachtig voor de echte wereldreiziger! Topkwaliteit Op een duurzaam titanium frame van de allerhoogste kwaliteit horen ook componenten die zich hebben bewezen. Iedere 11Ants fiets wordt op bestelling gebouwd en afgemonteerd met onderdelen naar keuze van de koper. Alles kan dus, maar de heren uit 1 1Ants Tarantula Schoorl hebben zelf een duidelijke mening Prijs Vanaf € 5.499,over welke onderGewicht 15,5 kg (productiefiets wordt 12,8 kg) delen het best op hun Maten M/L/XL fietsen passen. Denk Info 11antsbikes.com hierbij aan producten Materiaal Ti3Al2.5V grade 9 titanium van leveranciers als Voorvork German-A Flame (90 mm) Thomson, Hope, Pinion, Versnellingen Pinion P1.18 (18-speed) Rohloff, Middleburn en Remmen (v/a) Hope Evo E4/X2 (ø200/180 mm) natuurlijk Wheel-tec, de Crankset Pinion wielbouwer uit het evenStuur Groovy Cycleworks (titanium) eens Noord-Hollandse Stuurpen Hope FR Noord-Scharwoude. Zadel Selle Italia Flite Ti De Tarantula is gebouwd Zadelpen Rock Shox Reverb (dropper) rond de Pinion P1.18 Wielen Wheel-tec (Hope naven/Velocity Dually) versnellingsbak. Dit Banden Surly Knard (29 x 3.0”) staaltje van Duitse inge70 mm nieurskunst biedt een extreem groot bereik dat ook nog eens 620 mm 124 mm verdeeld is over mooie gelijkmatige stappen. 530 mm Het gewicht van al 71º 73º dit schakelmateriaal zit centraal en laag 60 mm geplaatst. En doordat 446/459 mm het schakelgebeuren niet in of aan de wielen 1.120 mm zit, kunnen die relatief licht blijven.

1

2

3

4

5

6

1. Verstelbaar. Je ziet er op het eerste gezicht niets vreemds aan, maar deze achterpat is toch heus verstelbaar. Dat is nodig om de riem op spanning te brengen. De naam van dit systeem is ‘Axanter’. Zie je ook hier het woord ‘ant’ staan? 2. Uitneembaar. Dankzij een koppelmechanisme kan het frame in tweede delen uiteen genomen worden. Handig als je gaat vliegen. 3. Dik. 29x3.0”, lezen we op de wangen van de Surly Knards. Dat mag je ook 29+ noemen. Wheel-tec maakte de wielen.

4. Slim. De remklauw beweegt mee bij het verstellen van de achteras, zodat de uitlijning ten opzichte van de schijf gelijk blijft. 5. Modderbestendig. Dankzij een mooi ontworpen achterbrug heeft de dikke achterband voldoende ruimte en is er tegelijkertijd ook plek genoeg voor de aandrijfriem. 6. Lekker. Het titanium stuur biedt een fijne, ontspannen zitpositie. Let ook even op de verzorgde kabelloop, met vier (!) kabels in één bundel.

I N T E R V I E W

JEROEN OOMKENS Mede-eigenaar/ontwerper 11Ants

18

BIKE & TREKKING

B&t: Waar komt de naam 11Ants vandaan en wat is de gedachte achter jullie merk? Ik heb al wat miertjes op de fiets zien lopen, zijn er vast elf. Jeroen Oomkens: Er zijn drie man en elf mieren die daar ’t antwoord op weten! Hahaha, belangrijker dan de naam is onze filosofie. We zijn ruim een jaar geleden begonnen met 11Ants omdat we niet konden vinden wat we wilden. Over elk detail denken we na en vaak komen we tot de conclusie dat bestaande oplossingen niet goed genoeg zijn. Alleen het allerbeste is goed genoeg. We gaan niet voor minder. Je zult bij 11Ants dus niet elk jaar nieuwe modellen in zuurstokkleurtjes zien. Wel blijven we testen, schaven, nadenken, ontwerpen en bouwen om tot nog betere producten te komen.

Wat is het gebruiksdoel van de Tarantula? Gebruiksdoel is xc, trail en off-road touring. Tijdens ‘off-road touring’ avonturen kom je vaak op plekken waar niet alles te fietsen is. Wanneer je de fiets door de ondergroei sleept of over sneeuwvelden tilt, dan fungeert de ‘brace’ als handvat. De hier gebruikte Tarantula is een eerste prototype. Deze fiets kan zowel een 26 x 3.8” band hebben als een 29 x 3” band. Is er een ideale wielmaat? De ideale wielmaat is voor iedere biker en voor ieder inzetbereik anders. Onder andere die uitdaging inspireerde ons om de Tarantula te ontwikkelen. Door de excentrische drop-out - onze Axanter - in combi-

natie met twee verschillende riemlengtes zijn de achtervork-lengte en trapashoogte variabel, zodat je voor iedere wielmaat een optimale ‘set-up’ hebt. Heeft titanium, dat bekend staat als comfortabel, nog een meerwaarde met zulke volumineuze en comfortabele banden? Niet qua comfort. Maar naast de wat ons betreft superieure fysische en esthetische eigenschappen is ook de crash-bestendigheid hoger dan van bijvoorbeeld carbon. Maar bij 11Ants hebben we geen oogkleppen op, als er zich situaties aandienen waar een ander materiaal beter zou kunnen voldoen, dan gaan we dat zeker zelf testen.


(advertentie)

Rij-IMPRESSIE

Het gebeurt niet heel vaak, maar op het moment dat Jeroen Oomkens zijn eigen 11Ants Tarantula uit zijn auto haalt en in elkaar zet ben ik toch even sprakeloos. Een fatbike gebouwd van het zo door mij geliefde titanium, maar dan wel voorzien van zo'n beetje iedere nieuwe ontwikkeling. Met zo’n bijzondere fiets in de schuur heb ik er helemaal geen zin in om met de eerste testrit te wachten tot het mooi weer is. En dus rol ik op een koude en natte zondagochtend de straat uit voor een mooie, afwisselend tocht in de Kennemerduinen. Eerst dwars door de duinen richting mtbparcours Zandvoort en vervolgens via het strand weer terug naar Haarlem. Wat direct opvalt is dat de fiets ondanks zijn massieve uiterlijk en dikke 3.0” banden eigenlijk best prima rolt. Eenmaal off-road wordt duidelijk hoeveel de Tarantula in zijn mars heeft. De fiets stuurt strak en zeker, zonder nerveus te worden. De grip van de banden lijkt onbeperkt en met de dropper-pen op de laagste stand wil de fiets alleen maar harder naar beneden. Om deze snelheidsduivel ook weer af te remmen is gekozen voor remmen van Hope. Ook hier is duidelijk dat er tot in detail wordt getuned bij 11Ants. De achterrem heeft twee zuigers, de voorrem is uitgevoerd met een grotere schijf en een remklauw met vier zuigers. Remkracht daar waar je het wilt hebben, op het voorwiel. Het schakelen met de Pinion versnellingsbak is wennen. De druk moet van de pedalen en de vrijloop in het mechanisme grijpt later aan dan een normale derailleur-versnelling. Daarnaast is deze Duitse innovatie alleen met een draaischakelaar te bedienen. Het zwaartepunt van de fiets ligt centraal en laag, de wielset voelt relatief licht en de neiging om iedere wortel te gebruiken als springplank valt nauwelijks onderdrukken. Nooit verwacht dat een bike met zulke dikke banden zó speels zou kunnen zijn. Tijdens het vervolg van de rit over het strand ontstaan direct avontuurlijke ideeën. Hoe zou het zijn om met deze fiets dwars door Schotland te rijden? Conclusie Natuurlijk is deze fiets zwaarder dan een normale 29er, maar de extra massa zit op de juiste plaats en lijkt niet heel veel nadelige effecten te hebben op de rijeigenschappen. Bovendien moet ik hierbij vermelden dat ‘mijn’ Tarantula een prototype is en dat het uiteindelijke gewicht van een standaard model lager zal uitvallen. Toch zal je niet snel een Tarantula aan de start van een marathon zien, want daar is deze fiets is helemaal niet voor gemaakt. Integendeel, dit is een fiets is voor de avonturiers die bij iedere rit de beste en meest betrouwbare compagnon willen hebben. Of dit nou een ritje door de duinen is of een expeditie richting poolcirkel. Elk detail van de Tarantula is met zorg bedacht en past qua uiterlijk en functionaliteit exact bij het motto van 11Ants: “Alleen het beste is goed genoeg”. De kritische liefhebber die vakmanschap en kwaliteit zoekt, biedt 11Ants een bijzonder product van Nederlandse bodem. Als dat niet voldoende reden is om een keertje naar Schoorl te reizen voor een testrit, dan weet ik het niet meer. -TE

FIND OUT MORE ABOUT PRODUCTS AND EVENTS F FAC FACEBOOK ww www.facebook.com/ Gon Gonso.Bikewear GONSO GON GO ww w www.gonso.de THE HE PLUS COMPANY w w www.thepluscompany.eu info nfo info@thepluscompany.eu

BIKE & TREKKING

19


O N

T H E

R O A D

Welk gereedschap gaat mee op reis?

better safe than sorry! Stel: je gaat een jaar fietsen. Of langer? Wat voor gereedschap neem je dan mee? En welke reserveonderdelen? Ellen van Drunen, van het door de Amerika’s fietsende stel El & El, vertelt hoe hun gereedschapskoffers er uit zien.

Of je nu kort of lang op reis gaat, een aantal spullen móet je gewoon altijd bij je hebben. Denk aan pomp, snelspanners, velglint, steeksleutel 15 (pedaalsleutel), spaken en spaaknippelspanner, remblokken, binnenbanden, bandenplakkers en bandenlichters. Dit zijn dan ook meteen de spullen die we het meest gebruikt hebben. Met bijna 17.000 kilometer op de teller, waarvan toch zeker zo’n veertig procent onverhard, staat het aantal lekke banden op acht, de rest hebben we vooralsnog niet nodig gehad. Omdat we onze Santos Travel Lites uitgerust hebben met een Rohloff naaf en aandrijfriem, hebben we ook een reserveriem mee. Weegt nauwelijks wat en is hier in Zuid-Amerika niet te krijgen. Voor de Rohloff heb je een torx 20 sleutel nodig wanneer je de kabels vervangt. Wij fietsen met een interne schakelbox, dan heb je de torx nodig om de asplaat te verwijderen om de interne schakelkabels te vervangen. Fiets je met een externe schakelbox, dan heb je de torx nodig om de externe box open te maken om daar de kabels te vervangen. We hebben een spuit meegenomen om Rohloff olie te verversen, wat we elke 5.000 kilometer doen. Voor de Magura HS33 remmen hebben we een reserve-leiding met (van te voren) ingeperste

Ik ga op reis en neem mee... Tsja, wanneer we op korte fietsvakantie gingen, zorgde Elmar er altijd voor dat onze Santossen meegingen met de status fiets-die-de-komende-4-weken-nietsgaat-mankeren. En dan mankeerde er ook vier weken niets aan. Maar wat doe je als je niet vier weken weg gaat, maar vier maanden? Of, zoals wij, twee jaar? Uiteraard hebben we alle vertrouwen in onze fietsen, maar dingen slijten nu eenmaal. En hoe meer kilometers onder je banden wegrollen, hoe groter de kans dat je wat moet vervangen of repareren. Daar komt dan nog bij dat onze kilometers nogal belastend voor het materiaal zijn, want we kiezen niet voor de makkelijkste weg. Lees: we rijden regelmatig over slechte en onverharde wegen door onherbergzame gebieden. Dat heeft als extra nadeel, dat we soms dagen achtereen helemaal op ons zelf zijn aangewezen. En áls er dan wat stuk gaat, wil je wel het juiste stuk gereedschap of reserveonderdeel bij de hand hebben.

1 2 3 4 5 6 7

Toolbag #1 Quick releases Hydraulische Magura remleidingen Reservekabels voor Rohloff Oliespuit voor Rohloff naaf en Magura remmen Slangetje om Rohloff olie te verversen Kabelsnijder

8 9 10 11

Kogeltjes voor de voornaaf Bouten en moeren Reserveonderdelen voor Magura remmen Conusnaaf-spanners (maten 13-14, 15-16 en 17-18) 12 Steeksleutel 8 voor Magura 8 13 Dubbelzijdig tape

leiding-nippel mee, steeksleutel 8 om de leiding te kunnen vervangen en ook hier komt de spuit weer van pas om de meegebrachte olie eventueel bij te vullen. Ook een Magura klembus, kunststof ring, leiding-nippel en vulschroef hebben we op deze reis mee. Voor een korte reis zouden we deze thuis laten.Wat we op een korte reis ook thuis zouden laten zijn de zadelklem, lagervet, Brooks vet, montagepasta, reserveondereel pomp, conus sleutels, binnenkabels voor de Rohloff, kniptang en reservekogels. Omdat we afwisselend op asfalt en onverhard fietsen, is de bandenspanningsmeter ons goed van pas gekomen. Zo hebben we altijd de juiste spanning in de banden. Op een paar lekke banden na hebben we geen onverwachte reparaties hoeven doen. Het reguliere onderhoud van de fietsen heeft zich beperkt tot boutjes en moertjes aandraaien, nieuw vet in het lager van de voornaaf, Rohloff olie verversen, de excenter smeren en pedalen smeren. Meer weten over de droom van Ellen en Elmar van Drunen? Volg dit fietsende echtpaar op Facebook: facebook.com/fietsjunks. Ellen en Elmar worden in het verwerkelijken van hun droom ondersteund door Santos en Vaude.

14 Torx 20 voor Rohloff 15 Reserveonderdeel voor Topeak Minimorph pomp 16 Extra zadelpenklem 17 Steeksleutel 15 (voor pedalen) 18 Spaakspansleutel 19 Tie-wraps

1

3

4

5

7

2

9

14

10

15

17

11

6

21

16

24 25

18 8 12 19 13

20

BIKE & TREKKING

26


20 21 22 23 24 25 26

Toolbag #2 Reserveonderdelen voor MSR benzinebrander Interne schakelkabels voor Rohloff Brooks zadelvet Fietstasplakkers Montagepasta Lagervet

27 Bandenplakkers 28 Velglint (3x) 29 Magura olie

32 33 34 35 36 37 38

Los ingepakt 30 Binnenbanden (3x) 31 Bandenplakkers

Leatherman Parktool inbus-sleutels Schwalbe bandenspanningsmeter Bandenlichters Schoonmaaktandenborstel Reservespaken Topeak Minimorph pomp

30 31

20

23 22

28 32

33

34

35

36

37

27

29 38

BIKE & TREKKING

21


T E S T

winterbanden Zekerder onderweg op sneeuw en ijzel TEKST EN TESTCOÖRDINATIE: RUUD WORM

UITLEG TESTTABEL * Breedtemeting is gedaan met een luchtdruk van 4,5 bar. ** TPI staat voor threads per inch. Een dicht geweven karkas is belangrijk voor een geringe rol-

Speciale winterbanden op een toerfiets? Is dat nodig? Een band is toch een band? Dacht het niet! Want speciale winterbanden zijn veel meer dan een marketingstunt. Ze bieden daadwerkelijk meer grip en zekerheid onder winterse weersomstandigheden. Toch presteren ze zeker niet beroerd als het kwik boven de tien graden stijgt. We hebben drie modellen aan de tand gevoeld. De banden die we omgelegd hebben, de Continental TopContact Winter, Schwalbe Winter en de Vredestein Perfect 4 Seasons, zijn alledrie bedoeld voor winterse omstandigheden. Maar wat is dan het verschil ten opzichte van een normale fietsband? Twee dingen: de samenstelling van het rubber en de profilering van het loopvlak. Allereerst de rubbersamenstelling, door bandenmensen ook wel compound genoemd. Die is bij winterbanden zachter dan bij reguliere banden, waardoor het rubber zich óók bij lage temperaturen beter vormt naar de ondergrond en daardoor meer grip heeft. Wát die rubbersamenstelling precies is, is natuurlijk een geheim dat iedere

22

BIKE & TREKKING

bandenfabrikant voor zichzelf houdt. Een iets hogere rolweerstand en een verminderde slijtvastheid zijn daarbij zaken die je bij winterbanden op de koop toe moet nemen. Lamellen Je zou verwachten dat bandenmakers het loopvlak van hun winterbanden heftig zouden profileren. Het tegendeel is waar, vooral de Continental en Vredestein zijn maar zeer bescheiden geprofileerd. Voor de grip van een straatband is het profiel van ondergeschikt belang. Het gaat, zoals we al geschetst hebben, om de samenstelling van het rubber. En hoe méér rubber contact heeft met de ondergrond, hoe beter de grip. Winterbandenmakers passen daarom een truc toe: een profiel met lamellen. Hierbij wordt het loopvlak van de band met hele dunne ‘sneetjes’ in kleine stukjes verdeeld. Wordt zo’n lamellenprofiel belast, dan vergroot het contactoppervlak en dus de grip vanwege de vervorming van het gesegmenteerde profiel. Je kunt dit een beetje vergelijken met de lamellenstructuur onder bootschoenen. Ook zo’n profiel ziet er niet heftig uit, maar

weerstand. Tegelijkertijd verbetert de lekbescherming, want een karkas met een hoge dichtheid is moeilijker te doordringen. ***Opgave van leverancier.

levert op een natte, gladde boot toch heel veel grip op. Alle drie de testbanden hebben zo’n lamellenprofiel. Logisch, want dit soort technieken worden ook toegepast in winterbanden voor auto’s. En daar hebben Continental en Vredestein de nodige ervaring mee. En ook Schwalbe, dat uitsluitend fiets- en scooterbanden maakt, weet natuurlijk wel waar Abraham de mosterd haalt. Spikes Naast een zachte compound en een lamellenprofiel voorziet Schwalbe zijn band ‘Winter’ óók nog van spikes. Een functionele toevoeging? Wel als het ijzelt of op hard aangereden sneeuw; de spikes bieden dan een rijzekerheid die geen enkele band zónder spikes kan evenaren. In verse sneeuw is het onderscheid met de twee banden zónder spikes eigenlijk al niet meer merkbaar. Vooral de Continental TopContact Winter voelt erg zeker op een besneeuw fietspad. Ligt er geen sneeuw, dan moet je wennen aan het geluid dat de spikes op het asfalt maken. En aan de iets hogere rolweerstand. Verdere


Continental Winter TopContact Maat/gemeten breedte (mm)*

Schwalbe Winter

Vredestein Perfect 4 Seasons

37-622/32,5

Maat/gemeten breedte (mm)*

35-622/34,3

Maat/gemeten breedte (mm)*

37-622/36,3

Gewicht (gram)

565,3

Gewicht (gram)

852,7

Gewicht (gram)

745,0

Dichtheid karkas (TPI**)

180

Dichtheid karkas (TPI**)

50

Dichtheid karkas (TPI**)

30

Luchtdruk (min.-max.)***

4,0-6,0

Luchtdruk (min.-max.)***

2,5-6,0

Luchtdruk (min.-max.)***

3,0-5,5

Adviesprijs (€)

65,95

Adviesprijs (€)

38,50

Adviesprijs (€)

49,50

Met de ‘Black Chili’ compound heeft Conti goud in handen, want deze band beschikt in winterse omstandigheden over heel veel grip. Alleen op ijs doet de Schwalbe het beter. Voor de sublieme winterse rijkwaliteiten betaal je wel een prijs: de rolweerstand van de TopContact Winter is hoog. De aanschafprijs trouwens ook.

Slaat Koning Winter écht toe? Dan is dit dé band. Zelfs als het ijzelt rijd je hiermee probleemloos naar je werk! Moet je wel leren leven met het geratel van de spikes op het asfalt, want stil is deze band niet. Ook de rolweerstand is niet bepaald laag. Verrassend: de spikes lijken geen negatieve invloed te hebben op de grip bij droog weer.

Als het gaat om allround-kwaliteiten is dit de beste band. Lage rolweerstand, veel comfort. Maar wordt het écht winterweer, met sneeuw en ijzel, dan presteren de andere twee banden beter. Wat niet wegneemt, dat deze Vredestein gewone ‘zomerbanden’ op dit vlak volledig voorbijstreeft. Een echte vierseizoenenband dus.

Praktijktest Rijgedrag weg (droog) Rijgedrag weg (nat) Rijgedrag weg (sneeuw) Rijgedrag bochten (droog) Rijgedrag bochten (nat) Rijgedrag bochten (sneeuw) Comfort

Praktijktest Rijgedrag weg (droog) Rijgedrag weg (nat) Rijgedrag weg (sneeuw) Rijgedrag bochten (droog) Rijgedrag bochten (nat) Rijgedrag bochten (sneeuw) Comfort

Praktijktest Rijgedrag weg (droog) Rijgedrag weg (nat) Rijgedrag weg (sneeuw) Rijgedrag bochten (droog) Rijgedrag bochten (nat) Rijgedrag bochten (sneeuw) Comfort

Laboratoriumtest Rolweerstand Doorpriktest Stoeprandtest

Laboratoriumtest Rolweerstand Doorpriktest Stoeprandtest

Laboratoriumtest Rolweerstand Doorpriktest Stoeprandtest

nadelen hebben die spikes overigens niet. In tegenstelling tot wat je zou verwachten is de grip op een droge ondergrond namelijk gewoon goed.

tips Ruud Worm, testrijder BIKE & trekking KIES ALS HET KAN EEN MAATJE BREDER. Als je voor de keus staat een set winterbanden te kopen, neem dan gerust een maatje breder. Het voordeel van een bredere band is de extra grip die dat oplevert. En grip, daar is het ’s winters toch om te doen.

Laboratorium test De praktijktest hebben we aangevuld met een laboratoriumtest in het lab van bandenfabrikant Schwalbe in het Duitse

POMP DE BAND WAT MINDER HARD OP. Ik weet het, een hard opgepompte band rolt lichter. Maar bij sneeuw en ijs kan het geen kwaad wat lucht uit de band te laten, tot aan het minimum dat de fabrikant aangeeft. Zo mag de druk in de Schwalbe Winter volgens de fabrikant zakken naar 2,5 bar. Doen, want dat levert meer grip op. GEEN SPIKES OP SPEED-PEDELECS. De wetgever maakt het allemaal nogal ingewikkeld. Op fietsen mogen banden met spikes gebruikt worden. En op e-bikes dus ook. Maar op speed-pedelecs, e-bikes die sneller kunnen dan 25 km/u, mogen weer géén spikebanden gebruikt worden. Terwijl ze juist daarop extra van pas komen.

Reichshof. Daar zijn tests uitgevoerd om zaken als rolweerstand en lekbestendigheid nauwkeurig te meten. Bovendien hebben we in Reichshof alle banden nauwkeurig gewogen en opgemeten met digitale meetapparatuur. Alle banden zijn getest in de maat 37-622, met eenzelfde type binnenband en dezelfde velgen om ‘ruis’ in de testresultaten uit te sluiten. Conclusie Wat is de beste winterband? Dat hangt er van af wat je wilt. Geen zin om ieder halfjaar van band te wisselen? Moet je de Vredestein Perfect 4 Seasons nemen. Die komt redelijk goed weg op sneeuw, maar slaat ’s zomers met z’n lage rolweerstand ook geen slecht figuur. Wil je wel de moeite nemen een andere set banden om te (laten) leggen als de winter zich aandient, dan kunnen we zowel de Continental TopContact Winter als de gunstig geprijsde Schwalbe Winter aanbevelen. Waarbij de eerste lichter rolt en stiller is en de tweede absoluut heer en meester is bij ijzel.

BIKE & TREKKING

23


T E S T

12 hardtails

bossencrossers en bergridders Twaalf nieuwe hardtails TESTCOÖRDINATIE: JORIS BIRNIE FOTOGRAFIE: JACCO BOGAERDS

Hardtail kopen voor het bos of de bergen? De keuze is reuze! We hebben twaalf mountainbikes bij elkaar gebracht met een prijs rond € 2.000,-. Best een bedrag, maar daarvoor bieden de meeste merken je dan ook alles wat je hartje begeert. We zijn een beetje verbaasd. Waarom? Dat zit zo: tijdens de beurzen en modelpresentaties die we afgelopen zomer en najaar bezocht hebben, werd de 27,5 wielmaat gepresenteerd als the-next-big-thing. Kiezen uit kleine 26 inch wielen of grote 29er hoepels? Nergens meer voor nodig, 27,5 inch zou het beste bieden van beide. Zeg maar het schaap met de vijf poten. Maar wie in deze test op zoek gaat naar een hardtail met 27,5 inch wielen kan lang zoeken: die staat er namelijk niet in! Terwijl onze aanvraag niets aan duidelijkheid te wensen overliet: “Lever ons een hardtail aan in de maat M met een prijs rond tweeduizend euro. De wielmaat staat vrij, dus 26 inch, 27,5 inch of 29 inch.” Maar ondanks die keuzevrijheid stuurden twaalf van de twaalf merken een mountainbike op met grote wielen. 29ers meest populair Niet zo gek overigens, zo blijkt na een rondje bellen met verschillende grote leveranciers. De 29er hardtail is in Nederland veruit het meest verkochte type mountainbike, zeker in de prijsklasse rond tweeduizend euro. Al naar gelang met wie we spreken horen we percentages van zeventig tot negentig procent! Bij onze zuiderburen liggen de verhoudingen anders. In Vlaanderen wordt op iedere 29er ook een 27,5er verkocht. Fifty-fifty dus. Wellicht omdat men daar gemiddeld iets kleiner is? Of omdat het terrein daar ruiger is? Waarschijnlijk beide. In Wallonië is het beeld het omgekeerde van dat in Nederland: daar kiest tachtig procent van de mountainbikekopers voor 27,5 inch wielen. Maar goed, wat de reden ook is, feit is dat ons fietsenmagazijn voorafgaand aan deze test volstaat met louter grootwielers. Helemaal niet erg, want waarom zou iets dat erg goed bevalt ineens afgeschreven zijn >>

ALUMINIUM VERSUS CARBON Luxe frame, luxe afmontage of allebei? Carbon duur? Het lijkt er steeds minder op. Waren voorheen de meeste bikes in de prijsklasse rond € 2.000 van aluminium, in deze test is meer de helft van de bikes van koolstofcomposiet. En gaat zo’n relatief duur frame dan ten koste van de kwaliteit van de afmontage? Je zou het denken, maar toch gaat die vlieger bij een aantal merken niet op. Daar is het én én. Dus én een carbon frame én lichte, hoogwaardige componenten. Niet alle fabrikanten kunnen hier in mee en beknibbelen wel op de onderdelen. Erg? Hangt ervan af wáár bezuinigd wordt. Zo remmen de betaalbare Deore schijfremmen van Shimano nauwelijks minder goed dan SLX of XT exemplaren. Niks mis mee dus. Dat wordt anders als fabrikanten besparen op wielen of voorvork. Die zijn namelijk bepalend voor hoe een bike rijdt en voelt. Zouden we voor de keus staan, dan liever een alu frame met lichte wielen en een goede vork, dan een carbon kader met zware wielen en minder hoogwaardige voorvering.

ALUMINIUM + Beter bestand tegen puntbelasting + Doorfietsen bij deuk mogelijk + Relatief goedkoop en daarom in de regel voorzien van betere onderdelen + Beter verkoopbaar als tweedehands fiets – Zwaarder dan carbon

24

BIKE & TREKKING

CARBON + Bij gelijke stijfheid lichter dan aluminium + Bij juiste constructiewijze comfortabeler – Zorgvuldig onderzoek na valpartij noodzakelijk – Niet doorrijden bij deuk of scheur – Vanwege hogere prijs vaak een minder hoogwaardige afmontage


BMC TeamElite TE02 SLX BULLS Bushmaster CANNONDALE F29 5 CANYON Grand Canyon AL SLX CUBE Reaction GTC SL29 GHOST HTX 5 LC GT Zaskar Elite HAIBIKE Greed 9.15 ROSE Mr Big 1 SPECIALIZED Stumpjumper Comp STEVENS Sonora TREK Superfly 9

BIKE & TREKKING

25


T E S T

12 hardtails

“Het klinkt ongelofelijk, maar het is toch echt zo: een aantal merken biedt dit jaar voor hetzelfde geld veel meer fiets.” - Joris Birnie, testcoördinator BIKE & trekking

omdat de industrie alweer met alweer een nieuwe wielmaat komt? Bovendien kunnen we nu ook de evolutie in kaart brengen die deze modellen nog steeds doormaken. Of beter: progressie. Want de term evolutie slaat op verandering en niet per se op verbetering. En dat doet veel bikes in deze test geen recht. De meeste zijn namelijk beter geworden dan een jaar geleden. Beter in de zin van lichter, comfortabeler, sneller en veelzijdiger. Progressie Die progressie is voor een belangrijk deel te danken aan de nieuwe frames die een aantal leveranciers in de strijd gooit. Cube, Haibike, Rose, Specialized en Trek brengen een nieuw kader, waarbij voor de Amerikaanse merken in dit rijtje geldt, dat het alweer hun derde of zelfs

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

1. Mooi alu. Met knap laswerk aan de aandrijfkant heeft Canyon extra ruimte voor de achterband gerealiseerd.

5. Karakteristiek. Maar of het Triple Triangle Design ook constructieve voordelen heeft kunnen we niet zeggen.

10. Sierlijk. Bij de Ghost gaat de bovenbuis vloeiend over in de achtervork. Mooi!

2. Kwaliteit. Canyon en Cube (foto) monteren een Fox Float uit de Factory Series. Duurder, maar ook lichter en beter op het vlak van demping dan de Evolution modellen.

6. Handig. Bij de Specialized is een bidonhouder gemonteerd met daaraan een tooltje!

11. Referentie. De Shimano XT schijfrem is dankzij z’n goede doseerbaarheid, kracht en probleemloze karakter een van onze favorieten. En hier, op de Cube, zit ’ie ook nog eens op een perfecte plaats, binnenin de achterdriehoek. Let ook even op de steekas zonder spanhevel. Je hebt een inbussleutel nodig om hem los te maken, maar hoe vaak neem je een achterwiel uit? En omdat er niks uitsteekt, kan er ook niks blijven hangen.

3. Massief. De ultrakorte, kunstig geprofileerde achtertrein van de BMC behoort tot de stijfste in deze test. En het levert een megagrip op als je staand gaat klimmen. 4. Minder is meer. De op zich erg fijne RockShox Reba op de Specialized biedt maar negen centimeter veerweg en is daarom wat minder comfortabel. De zitpositie is daardoor echter wel lekker sportief.

26

vierde generatie 29er hardtail is. Daar zit dus heel wat ervaring in! Zolang draaien de Europese merken nog niet mee als het om grootwielers gaat, maar ook hier is al zoveel kennis opgedaan, dat de deze frames geen kinderziektes meer hebben als het gaat om de geometrie en de detaillering. Maar ook met de frames die hun tweede of derde seizoen in gaan - BMC, Bulls, Cannondale, Canyon, Ghost, GT en Stevens - is niets of nauwelijks iets mis. Bij een aantal frames zijn recente ontwikkelingen op het vlak van geometrie, constructie en detaillering al verwerkt. En waar dat niet het geval is, lijden de rijeigenschappen er nauwelijks onder. Zo zouden we graag een steekas in plaats van een dun snelspannertje zien in de achtertrein van de BMC, Bulls, Cannondale, Ghost en GT. Maar om nou

BIKE & TREKKING

7. Achterwerk. Bij de Trek vind je het schakelgebeuren achteraan. Aan de voorkant zit slechts één kettingblad. Simpel en in de meeste gevallen ook erg effectief. 8. Ruimte zat. Ondanks dat op de Haibike relatief dikke 2.25” banden zijn gemonteerd, zou het nóg dikker kunnen. 9. Eenbenig. De loeistijve Lefty op de Cannondale overtuigt: gevoelig met tegelijkertijd reserves voor grote klappen.

12. Stabiel. De Shadow Plus anti-klapperderailleur van Shimano, zoals hier op de Bulls Bushmaster, is een van de betere innovaties van de laatste jaren.


AANDRIJFLIJN Triple, double of single? te zeggen dat het hierdoor slechtere fietsen zijn... En daarnaast is nieuwer niet altijd beter. Bulls en Cannondale claimen bewust te kiezen voor een ‘ouderwetse’ snelspanner, omdat deze een snellere wielwissel mogelijk maakt. Een weinig boeiend argument voor toer-bikers, wél belangrijk voor wedstrijdrijders. Iets dergelijks geldt ook voor de montage van de achterste remklauw bij de Cannondale, Canyon en GT. Volgens de laatste inzichten is die remklauw ondergebracht ín de achterdriehoek, maar deze drie merken monteren de rem nog óp de staande achtervork. Wellicht niet zo up-todate, maar nauwelijks minder functioneel. En als je blokjes moet wisselen of de rem wegens aanlopen moet uitlijnen, kun je er beter bij. Fetisjisme Aan het groepen-fetisjisme waaraan een groot deel van de Nederlandse mountainbikepopulatie lijkt te lijden doen we niet mee. En dus zijn de letters XT bij ons niet heilig. Natuurlijk, de onderdelen uit de Shimano XT groep – aandrijflijn, remmen – functioneren voorbeeldig. Maar we durven te wedden dat je met je ogen dicht níet het verschil voelt met de iets goedkopere SLX onderdelen. En hetzelfde geldt in iets mindere mate ook tussen de SLX en Deore onderdelen, met name op het vlak van de remmerij. Natuurlijk, met meer geld koop je ook een betere kwaliteit en een lager gewicht. Maar qua functioneren zijn de verschillen minimaal. Wat heet: een goede montage en een verzorgde kabelloop zijn minstens zo belangrijk. Zo schakelt, om maar een voorbeeld te noemen, de zeer zorgvuldig opgebouwde Rose Mr. Big met ‘maar’ SLX schakelaars en derailleurs voelbaar lichter en soepeler dan de Haibike Greed die een wat rommelige kabelloop heeft. Of het nu XT, SLX of Deore gaat, Shimano is in deze test totaal dominant. Tien van de twaalf fietsen hebben een Japanse aandrijflijn. Omdat die het best is? Wij denken van niet. Het is eerder zo, dat dit is waar de markt om vraagt. Want kijk je sec naar de schakelkwaliteiten, dan zijn de aandrijflijnen van het Amerikaanse Sram op de Specialized en de Trek gewoon minstens zo goed. Okay, Sram voélt anders. Niet zo smeuïg, maar harder, directer. Een aantal testrijders vindt dat gevoel juist erg lekker. Weet je tenminste wat er onder je gebeurt. Los van het gevoel zijn nauwelijks tot geen verschillen in schakelsnelheid en –precisie. Vering Ook als gaat het om de voorvering lopen we niet achter de massa aan. Die massa zegt namelijk: ‘We willen Fox!”. En dus steken zeven van de twaalf merken een Fox in de balhoofdbuis van hun 29er. Maar wij zeggen: kijk ook even verder. In de eerste plaats is er Fox en Fox. >>

Ondanks hun grote wielen voelen de testfietsen zich prima thuis op smalle kronkelpaadjes.

Vroeger was heus niet alles beter. Maar misschien wel overzichtelijker. In ieder geval als het ging om de aandrijflijn van je mountainbike: die had drie voorbladen. En dan nu. Naast de oude vertrouwde triple zijn er nu ook cranks met twee voorbladen of zelfs met maar één. Verwarrend, want hoeveel voorbladen moet je nu eigenlijk op een 29er hardtail hebben? Als je globaal naar het aanbod in deze test kijkt, lijkt het alsof de fietsfabrikanten ook geen antwoord weten op deze vraag. Immers, je vind van alles door elkaar; triples, doubles en singles! Maar kijk je naar de cijfers, dan wordt het plaatje ineens een stuk overzichtelijker. Op acht van de twaalf 29ers in deze test is een dubbel gemonteerd. Van de overige vier fietsen hebben er drie een triple en slechts één fiets is voorzien van een enkel voorblad. Is daarmee een aandrijflijn met twee voorbladen het best? Dat niet, want voor ieder systeem is wel wat te zeggen. We zetten de verschillende voor- en nadelen hieronder even op een rij. TRIPLE (3x10) Oud maar niet uitgediend, het crankstel met drie voorbladen. Vooral ook, omdat Shimano inmiddels een speciale triple voor 29ers op de markt brengt, met kleinere voorbladen. Dus niet een 24/32/42-vertanding, maar 22/30/40. Die vertanding past perfect bij de grotere wielomtrek van 29ers. En het bereik* is met bijna 600% zeer groot. Van een supersteil geitenpaadje in de Alpen tot een strandrace met windkracht zeven in de rug, met een triple ben je er klaar voor. Nadelen zijn er natuurlijk ook. Een hoog gewicht is er een van, gecompliceerd schakelen een ander. Maar als je door hebt hoe het werkt, schakel je op een triple wél sneller van het ene naar het andere blad dan op een double. Immers, het verschil in diameter tussen de kettingbladen is kleiner. DOUBLE (2x10) De hele dubbel-trend is in gang gezet door Sram, maar inmiddels doet Shimano goed mee. Wat heet: van de acht doubles in deze test komen er zeven uit Japan. Maar die ene van Sram, op de Specialized, is wel met zijn 22/36-vertanding wel een heel fijne. Met de 22er klauter je ook de allersteilste bergpaadjes op, terwijl je op je thuisparcours aan de 36er niet snel tekort zal komen. De 24/38 Shimano dubbels op de andere fietsen vragen in de bergen om sterke benen, zeker als de beklimmingen lang en steil zijn. In beide gevallen ligt het bereik* rond de 500% en dat is in de meeste situaties voldoende. De gewichtswinst van een double ten opzichte van een triple is beperkt, het scheelt immers maar één blad. Het schakelgemak is met maar twee bladen wel een stuk groter. SINGLE (1x11) Op de Trek draait, als enige, een 1x11 aandrijflijn van Sram. Weegt weinig en schakelen is appeltje-eitje, maar één shifter op het stuur. Maar nadelen zijn er ook. Zo is het bereik* met 420% ondanks de 10-42 cassette lang niet zo groot als met twee of drie voorbladen. Dat kan betekenen, dat je keuzes moet maken. Zo is het op het 32-tands voorblad van de Trek in lange, steile beklimmingen flink aanpoten. Wie niet zo goed getraind is, zal dus voor een alpenvakantie een 30er moeten monteren. En dan nóg trap je zwaarder dan met de lichtste versnelling van een triple of double. Ook is bij een 1x11-systeem de kettinglijn schuiner, wat een verhoogde slijtage met zich meebrengt. Dito voor het voorblad, dat in z’n eentje álle kilometers moet verteren. * Het verschil tussen de lichtste en de zwaarste versnelling.

BIKE & TREKKING

27


Dankzij hun lage gewicht gaan deze hardtails als de brandweer.

28

BIKE & TREKKING


Specs en geometrie

BMC TeamElite TE02 SLX BMC zet met de TeamElite een onderscheidende 29er neer. Niet qua afmontage, want die is gezien de prijs nogal karig. Daar moet deze Zwitser het dus niet van hebben. Het is het frame dat het verschil maakt. Of beter: de constructie van het frame én de progressieve geometrie. Eerst maar die constructie. De onderkant van het frame, van balhoofdbuis en onderkant zitbuis ka tot achteras, is zeer volumineus. Dat levert een stijf kader op, dat desondanks maar net iets meer weegt dan een gecon kilo. Maar een goed geconstrueerd frame is niks waard als ’t niet lekker rijdt. Gelukkig V klopt dat ook. En hoe! Vooral in technisch terrein is de BMC in zijn element. Steile boc klimmetjes, krappe bochten, tricky afdalingen, daar excelleert de TeamElite. Hoe dat kan? BMC construeerd construeerde een zeer korte achtertrein en plaatste de trapas relatief laag. g De boven bovenbuis is juist weer bovengemiddeld lang. Toch is de bike geen strekbank strekbank, want dankzij de korte stuurpen en het brede stuur biedt de zitposi zitpositie een uitgekiende mix van comfort, controle en efficiëntie. De B BMC is op z’n best met een dynamische rijstijl. Als je een rijd rijder bent, die graag staand in de pedalen z’n klimmetjes neemt, da dan moet je deze fiets hebben. De tractie is eindeloos en de ac achtertrein geeft geen millimeter mee, ondanks het ontbreken va van een steekas. Nadelen zijn er natuurlijk ook aan deze bouw. Om Omdat je met je zitvlak relatief dicht boven de achteras zit, ko komen klappen harder door. Gelukkig worden die voor een deel wee weer geabsorbeerd door de lange, dunne zadelpen.

Specs en geometrie Prijs Maat Info

€ 1.999,41/46/51/56 cm bulls.de

carbon (monocoque) Framemateriaal Fox 32 Float Evo CTD Remote (100 mm) Vork Shimano XT/XT Shadow+ Derailleurs (v/a) Shimano XT I-Spec (3x10) Schakelaars Shimano XT (11-36t) Cassette Remmen (v/a) Shimano Deore (Ø 180/180 mm) Shimano XT (22/30/40t) Trapas/crank FSA SL-K (carbon) Stuur/-pen SR Seta/FSA SL-K (Ø 27,2 mm) Zadel/-pen Bulls XC-250 Lite/Shimano XT Velgen/naven Schwalbe Rocket Ron Evo LS (2.25”) Banden Gewicht compleet Gewicht wielset Zitbuis-/balhoofdhoek Stack/reach Zit-/boven-/stuurbuis Stuur/stuurpen Bracket drop Achtervork/wielbasis

10,86 kg 4,08 kg 72,5°/70° 624/398 mm 460/590/105 mm 750/90 mm 60 mm 455/1.113 mm

Prijs Maat Info

€ 1.999,S/M/L bmc-switzerland.com

Framemateriaal carbon Vork Fox 32 Float Evo CTD Remote (100 mm) Derailleurs (v/a) Shimano Deore/SLX Schakelaars Shimano Deore (2x10) Cassette Shimano Deore (11-36t) Remmen (v/a) Shimano Deore (Ø 180/160 mm) Trapas/crank Shimano SLX (24/38t) Stuur/-pen BMC MFB02/BMC MSM02 Zadel/-pen SR Seta/BMC MSP02 (Ø 27,2 mm) Velgen/naven DT Swiss 466D/Shimano Deore Banden Conti RaceKing Performance (2.2”) Gewicht compleet Gewicht wielset Zitbuis-/balhoofdhoek Stack/reach Zit-/boven-/stuurbuis Stuur/stuurpen Bracket drop Achtervork/wielbasis

11,46 kg 4,52 kg 73,5°/70° 618/426 mm 458/610/100 mm 720/70 mm 65 mm 430/1.100 mm

Bulls Bushmaster Lekker bezig, die lui van Bulls. Carbon frame, dito stuur en zadelpen, Shimano XT aandrijflijn... er blijft bij de Bushmaster niet veel te wensen over, zeker als zijn karakter bij je past. De Bushmaster is relatief lang, met name de achtertrein, waardoor het meer een stabiele beide-wielen-op-de-grondfiets is dan een flitsend gooi-en-smijtapparaat. Voordelen van die wat langere achterkant: schokken op het achterwiel komen minder hard door en in afdalingen voelt de bike zeker aan. Omhoog teile klimmetjes gaat gaat de bike trouwens ook lekker vlot. Een voorvork die in steile ‘zoeken’? Niet bij deze bike. En na een haakse bocht ben je in no timee weer op snelheid. Wat wil je; de Bushmaster komt ruim onder de elf kilo. En ook de ekere voor het onzekere roterende massa is lekker laag. Knap; want Bulls kiest het zekere atief zware 180 mm remschijf. en monteert niet alleen voor, maar óók achter een grote, relatief Dat zou dus nog lichter kunnen. Liever niet overigens, want de fiets remt zo uitstekend, ondanks dat ‘maar’ Deore remmen van Shimano gemonteerd zijn. Maar waarom duur doen als dat niet nodig is? En waar het wél nodig is, kiest Bulls voor topspul. Zoals bij cassette, derailleurs en schakelaars. En dat alles op een nette manier gemonteerd, met de kabels op de juiste lengte en gewoon zonder onderbrekingen buitenom, zodat je ze zelf makkelijk kunt vervangen als dat nodig mocht zijn. Mooi detail: een rubber balgje met de naam Mud Worm, dat voorkomt dat water en vuil de voorderailleurkabel binnendringt.

Cannondale F29 5 Alloy

Specs en geometrie

Net als Canyon, Specialized en Trek is ook Cannondale met een aluminium frame in deze test aanwezig. En aluminium, dat kunnen je Cannondale wel toevertrouwen! Als het gaat om het verwerken van lichtmetaal hebben de Amerikanen een reputatie die staat als een huis. En ook nu weer maken ze die waar. Het frame van de F29 is stijf waar nodig en licht waar het kan, met een veelzijdige geometrie die van de F29 een heerlijke rijdersfiets maakt. Een deel van de credits moet naar de Lefty voorvork. Een subliem apparaat. Niet alleen vanwege de hoge stijfheid, waardoor het voorwiel zich precies laat plaatsen, maar ook vanwege de fijne veerkarakteristiek, met veel souplesse iin de eerste centimeters en voldoende progressiviteit aan het eind. Moeilijke afdal afdalingen hoef je dus niet uit de weg te gaan, zeker ook omdat dit jaar een kortere st stuurpen is gemonteerd, waardoor je – in combinatie met het brede stu stuur – meer controle over de fiets hebt. Dat ligt overigens ook aan dde lange balhoofdbuis, waardoor de zitpositie relatief rechtop en ontspannen is. Ideaal voor lange tochten. Even over de afmontage; die is gezien de prijs wat karig. Maar tegelijkertijd is het ook zo, dat de mix van Shimano Deore en SLX goed functioneert. En mochten onderdelen versleten zijn, dan is gezien de kwaliteit van frame en vork een upgrade de moeite waard. Denk dan ook even aan de banden. De F29 verdient beslist paar Racing Ralphs in de lichtere Lite Skin uitvoering. Laat je dan ook nog de binnenbanden weg, dan heb je zomaar een wielset van minder dan vier kilo.

Prijs Maat Info

€ 1.999,S/M/L/XL cannondale.com

Framemateriaal smartformed aluminium Vork Lefty Hybrid PBR 29 (90 mm) Derailleurs (v/a) Shimano Deore/SLX Shadow+ Schakelaars Shimano SLX I-Spec (2x10) Cassette Shimano Deore (11-36t) Remmen (v/a) Shimano Deore (Ø 180/160 mm) Trapas/crank Shimano M615 Hollowtech (24/38t ) Stuur/-pen Cannondale C3 Zadel/-pen Prologo Nago/C’dale C3 (Ø 27,2 mm) Velgen/naven Stan’s ZTR Rapid/Formula Banden Schwalbe Racing Ralph Perf. (2.1”) Gewicht compleet Gewicht wielset Zitbuis-/balhoofdhoek Stack/reach Zit-/boven-/stuurbuis Stuur/stuurpen Bracket drop Achtervork/wielbasis

11,48 kg 4,40 kg 73,5°/71° 641/403 mm 433/593/135 mm 720/90 mm 65 mm 445/1.088 mm

* Wielset = wielen met banden, remschijven en cassette.

BIKE & TREKKING

29


Canyon Grand Canyon AL SLX 8.9

Specs en geometrie

highlight

Prijs/ kwaliteit

Dat carbon niet zaligmakend is, bewijst Canyon met de Grand Canyon AL SLX. Jawel, die heeft ‘gewoon’ een aluminium frame. Maar wel volgehangen met goede tot zeer goede onderdelen, waaronder een XT aandrijflijn en een hoogwaardige Fox Terralogic voorvork met automatische lock-out. Zo zetten ze een luxe fiets neer voor een zeer vriendelijke prijs. Makkie denk je, dat doet toch íeder online fietsmerk? Niet helemaal, want het mooie van de Grand Canyon AL SLX is, dat het niet zomaar een generiek modelletje is dat in Taiwan ergens uit een rek is getrokken. Alles wat een ken modern 29er kader kenmerkt zit er op. En meer. Dus niet alleen een dunne staande ta balhoofd, maar ook een conische zitbuis en een steekas in achtervork en een taps v de achtertrein. Ook voorin zit een steekas, waardoor de Grand Canyon een strak ma sturende machine is die zich uitermate precies laat zetten. De zitpositie is eers instantie een beetje ongedefinieerd. Aan de ene kant diep en in eerste aan aanvallend, aan de andere kant relatief compact. In het terrein blijkt da een goede mix op te leveren tussen comfort en sportiviteit. En dat hhet verschaft een dosis controle die je eigenlijk niet verwacht van een fiets met een zo compacte bouw. De korte, brede cockpit draagt hier natuurlijk ook z’n steentje aan bij, evenals de fijne banden, die met hun soepele karkas oneffenheden absorberen alsof ze niet bestaan. Al met al laat de Grand Canyon zich schandalig hard door de bocht dirigeren en leveren ook te technische afdalingen geen noemenswaardige problemen op.

Specs en geometrie Prijs Maat Info

€ 1.999,15/17/19/21/23 inch cube.eu

carbon (monocoque) Framemateriaal Vork Fox 32 Float Fact. CTD FIT Rem. (100 mm) Shimano XT/XT Shadow+ Derailleurs (v/a) Shimano XT I-Spec (2x10) Schakelaars Shimano XT (11-36t) Cassette Shimano XT (Ø 180/160 mm) Remmen (v/a) Shimano XT (24/38t) Trapas/crank Cube Race/Syntace F149 Stuur/-pen SI CS1/Cube Prolight (Ø 27,2 mm) Zadel/-pen Fulcrum Red 44 Wielen Banden (v/a) Schw. Ro. Ro./Ra. Ra. Evo LS (2.25”) Gewicht compleet Gewicht wielset Zitbuis-/balhoofdhoek Stack/reach Zit-/boven-/stuurbuis Stuur/stuurpen Bracket drop Achtervork/wielbasis

10,58 kg 3,98 kg 73°/70° 627/418 mm 470/609/115 720/100 mm 65 mm 435/1.107 mm

Ghost HTX 5 LC

Cube Reaction GTC SL29

BIKE & TREKKING

€ 1.699,XS/S/M/L/XL canyon.com

Framemateriaal aluminium Vork Fox 32 Float Fact. Terralogic FIT (100 mm) Derailleurs (v/a) Shimano XT/XT Shadow+ Schakelaars Shimano XT (2x10) Cassette Shimano SLX (11-36t) Remmen (v/a) Formula C1 (Ø 180/160 mm) Trapas/crank Shimano XT (24/38t) Stuur/-pen Iridium 3.0 Zadel/-pen Selle Italia X1/Iridium 3.0 (Ø 27,2 mm) Wielen DT Swiss X1700 Spline Banden Conti X-King RaceSport (2.2”) Gewicht compleet Gewicht wielset Zitbuis-/balhoofdhoek Stack/reach Zit-/boven-/stuurbuis Stuur/stuurpen Bracket drop Achtervork/wielbasis

10,80 kg 3,68 kg 74°/70° 610/420 mm 440/590/100 mm 720/80 mm 60 mm 435/1.097 mm

highlight

O ve ra l l

Met de nieuwe Reaction GTC is Cube ook dit jaar weer de value-for-money-koning. Niet alleen zetten ze de lichtste fiets neer, ook de afmontage is top, met een complete XT groep, een Fox voorvork uit de Factory Series en lichte Fulcrum wielen. En dat voor een prijs waarvan zelfs de online-merken het Spaans benauwd krijgen. Okay, van de kleur moet je houden. Maar j om voor wie niet zo van het groen is; de Reaction is er ook in matzwart met rode accenten. Bovendien,, het ggaat uiteindelijk rie is helemaal van nu, het rijden en dat doet deze Duitser uitstekend. De geometrie met een korte achterkant, lange bovenbuis en relatief lagee trapas. Daarnaast gebruikt Cube een vork met een kortere naloop, waardoor de fiets bij lage sneldbaar is, terwijl met de heden – denk aan krappe haarspeldbochten – lekker wendbaar koersvastheid op hoge snelheid niets mis is. Wat heet; als op rails gaat deze Duitser door te bocht. Is de nieuwe Reaction qua rijeigenschappenn een echte ef. allemansvriend, de zitpositie neigt toch vooral naar sportief. nk Dat komt vooral door de lange stuurpen, die je gewicht flink naar voren brengt. Fijn als je racer bent en vooral vaart wilt maken, maar als je comfortabel wilt toeren is de zithouding wellicht te gestrekt. Met een korter stuurpennetjee is dat overigens zo opgelost. Maar ook aan de aandrijflijn zie je, dat Cube met de nieuwe Reaction op een sportiever publiek mikt dan vorig jaar. Vonden we toen een veelzijdige 3x10 aandrijflijn, dit jaar is het een 2x10 drivetrain met een sportieve 38/24 vertanding.

highlight

Specs en geometrie

Veelzijdigheid

Alhoewel Ghost meestal in één adem genoemd wordt met de andere Duitse merken, zijn hun fietsen beslist niet méér van hetzelfde. Integendeel, de bikes die uit het Beierse Waldsassen komen, zijn juist vaak behoorlijk onderscheidend. Dat geldt zeker ook voor de HTX 5 LC. Volgens moderne inzichten is de stuurpen kort en het stuur breed. En de achterbrug is een van de kortste in deze test, waardoor de HTX bijna aanvoelt als een bike met kleinere wielen, zo los en wendbaar! Wie denkt dat bikes met een korte achterkant slechte klimmers zijn heeft het mis. Als je staand achterw zich in de ondergrond vast als een leeuw in zijn prooi. klimt bijt het achterwiel klimme voelt de voorkant beslist niet zweverig aan. Omlaag gaat En bij zittend klimmen m deze Beier als een malle; de diepgeplaatste trapas geeft volop stabiliteit. Los geometr is het carbon kader van de Ghost an sich ook de moeite van de fijne geometrie, waard. Okay, het is niet het lichtste frame dat je kan krijgen, maar het is wel zeer stijf, vooral rond de trapas. En ook de detaillering is van hoog niveau, met interne kabeldoorvoer, schijfrem in de achterdriehoek en een zeer dunne staande achtervork. Het enige dat we missen is een steekas achterin. Beetje jammer, want vanwege z’n speelse karakter haal je met deze bike eerder gekke dingen uit dan met de andere fietsen. Maar dan nog is de HTX waarschijnlijk een van de meest veelzijdige bikes in deze test, inzetbaar van Appelscha tot Alpen, zeker omdat Ghost dit jaar meer waar vvoor je geld biedt dan ooit, als het om onderdelen gaat.

30

Prijs Maat Info

Prijs Maat Info

€ 1.999,XS/S/M/L/XL ghost-bikes.com

Framemateriaal carbon Vork Fox 32 Float Evo CTD Remote (100 mm) Derailleurs (v/a) Shimano XT Schakelaars Shimano XT (3x10) Cassette Shimano SLX (11-36t) Remmen (v/a) Shimano XT (Ø 180/160 mm) Trapas/crank Shimano XT (22/30/40t) Stuur/-pen Ghost Low Riser/Ghost AS-GH1 Zadel/-pen SR Seta/Ghost SL (Ø 27,2 mm) Velgen/naven Ryde Rival/Shimano XT Banden Schwalbe Rocket Ron Evo LS (2.25”) Gewicht compleet Gewicht wielset Zitbuis-/balhoofdhoek Stack/reach Zit-/boven-/stuurbuis Stuur/stuurpen Bracket drop Achtervork/wielbasis

10,70 kg 4,10 kg 73°/69° 630/405 mm 480/600/110 700/80 mm 70 mm 435/1.100 mm


Specs en geometrie

GT Zaskar Carbon 9R Elite GT verloochent zijn roots niet. Had de allereerste Zaskar uit 1992 al een sportieve inborst, anno 2014 is dat niet anders, ook al heeft de huidige incarnatie van dit iconische model inmiddels grote wielen en een carbon chassis. Maar hoe het aanzien van de mountainbike door de jaren heen ook veranderd is, de karakteristieke Triple Triangle constructie is gebleven. Of zo’n extra driehoekje in een carbon frame nog wel zin heeft? Volgens Volg GT wordt zo een compactere - lees: stijvere - achtertrein kunn we bevestigen; de GT is een stijve rakker, die trapkracht gecreëerd. En dat kunnen effectief omzet in sn snelheid. Dat past wel ook bij de rest van de fiets, want dankzij de steile zitbuis en de rrechte zadelpen is de zithouding - met veel druk op de voorkant behoo van de fiets - behoorlijk sportief. Het stuurgedrag versterkt dit beeld; de Zaskar is g z’n z’ steile framehoeken en korte wielbasis eerder nerveus dan vanwege goedm goedmoedig. Dat betekent dat de fiets niet de meest relaxte afdaler is d in deze test. Aan de andere kant, de stabiliserende werking van de ggrote wielen maakt veel goed en vooral op bochtige parkoersen is de wendbaarheid een pré. De sportieve genen van de oer-Zaskar zijn in het nieuwste model dus zeker aanwezig. Probleem is alleen, dat de afmontage hier niet bij aansluit. Dat geen RockShox Reba maar een goedkopere Recon is gemonteerd, daar valt nog wel mee te leven. En ook de SLX aandrijflijn en Deore remmen functioneren probleemloos. Maar dat de wielen dde zwaarste zijn in deze test is echt een gemiste kans.

Specs en geometrie Prijs Maat Info

€ 1.999,40/45/50/55 cm haibike.de

carbon Framemateriaal Fox 32 Float Evo CTD Remote (100 mm) Vork Shimano XT Derailleurs (v/a) Shimano XT I-Spec (2x10) Schakelaars Sram PG 1020 (11-36t) Cassette Shimano XT (Ø 180/180 mm) Remmen (v/a) Shimano XT (24/38t) Trapas/crank Haibike Top/Haibike Stuur/-pen Selle Italia X1/Haibike (Ø 27,2 mm) Zadel/-pen DT Swiss 466/XLC Evo Velgen/naven Banden Schwalbe Racing Ralph Evo LS (2.25”) Gewicht compleet Gewicht wielset Zitbuis-/balhoofdhoek Stack/reach Zit-/boven-/stuurbuis Stuur/stuurpen Bracket drop Achtervork/wielbasis

11,62 kg 4,56 kg 73°/69° 623/410 mm 450/600/105 720/75 mm 65 mm 435/1.103 mm

Rose Mr Big 1

Prijs Maat Info

€ 1.999,S/M/L/XL gtbicycles.com

Framemateriaal carbon Vork RockShox Recon Gold RL (100 mm) Derailleurs (v/a) Shimano SLX/SLX Shadow+ Schakelaars Shimano SLX (2x10) Cassette Shimano Deore (11-36t) Remmen (v/a) Shimano Deore (Ø 180/160 mm) Trapas/crank Shimano Deore (24/38t) Stuur/-pen RaceFace Ride Zadel/-pen Fizik Tundra/RaceFace Ride (Ø 31,6 mm) Velgen/naven WTB ST i19/Shimano SLX Banden Continental Race King (2.2”) Gewicht compleet Gewicht wielset Zitbuis-/balhoofdhoek Stack/reach Zit-/boven-/stuurbuis Stuur/stuurpen Bracket drop Achtervork/wielbasis

11,66 kg 4,58 kg 73,5°/72° 640/405 mm 475/604/110 720/90 mm 65 mm 445/1.073 mm

Haibike Greed 9.15 Bij een aantal merken in deze test krijg je dit seizoen tegen de verwachtingen in niet minder, maar juist méér fiets voor je geld. We zagen dat al bij de Ghost HTX, maar ook het eveneens Duitse Haibike verwent zijn klanten met een upgrade. We vermoeden dat de concurrentie van het sterk op prijs opererende Cube hier een rol in speelt. Maar hoe het ook zij, doe er je voordeel mee! Naast een nieuw frame trakteert Haibike je namelijk ook op een zo goed als complete XT groep en een Fox voorvork. Tel uit je winst, vooral ook omdat de nieuwe Greed een serieus goede bike is. Het carbon kader is beslist niet het lichtste in deze test, maar het is wel stijf enn bovendien mooi oren is geplaats om vormgegeven, met een conische zitbuis die subtiel naar voren het achterwiel meer ruimte te geven en dunne seatstays en een dunne zadelpen voor meer comfort. Alle kabels lopen binnendoor - ook diee van de achterrem - en achterin zit een steekas. De geometrie van de Greed is er ers een zonder extremen en dat levert een door onze testrijders zeer gewaardeerde mix op van wendbaarheid, stabiliteit, goede klimeigenschappen en dito downhill-kwaliteiten. Kortom, deze Duitser is behoorlijk allround en past zowel toertochtrijders als racers. Alhoewel deze laatste groep wellicht wat zou willen doen aan de wielen. Die zijn, ondanks dat er lichte banden gemonteerd zijn, aan de zware kant. Een ander kritiekpunt is de kabelspaghetti bijj de cockpit. Jammer, want als je zo’n mooie fiets maakt, waarom zet je dan niet even de puntjes op de i?

highlight

Specs en geometrie

Prijs/ kwaliteit

Over wat Rose nu precies is heerst verwarring. Is het een internetmerk à la Canyon en Radon of is het een huismerk van een fietswinkel? Antwoord: Rose is het allebei. Je kunt hun fietsen namelijk online kopen en thuis laten bezorgen, maar je kunt ze ook in hun winkel in Bocholt, net over de grens bij Arnhem, gaan halen. In beide gevallen trekken ze overigens geen fiets uit het magazijn; iedere Rose wordt precies gebouwd zoals de klant ’m wil hebben. Zo ook onze testfiets, een Mr. Big 1. Die kost standaard €1.625,-, maar ma na wat upgrades - een vork van DT Swiss, een complete Shimano SLX groep - bleef de teller uiteindelijk op €1.745,- steken. Nog steeds een mooie prijs, voora vooral omdat de basis, het frame, van hoge kwaliteit is. Het weegt een kleine 1.2 1.200 gram en voldoet met z’n diepe, gestrekte zitpositie aan de wensen van de do doorrijders onder ons. Het gewicht van ‘onze’ Mr Big bleef net onder de eelf kilo steken, maar wie z’n beurs trekt haalt er zo de nodige gramm grammen af. Maar goed, wie niet fietst voor Strava maar voor zich zichzelf, komt goed weg met de SLX aandrijflijn. Ook de vorkup upgrade blijkt een goede move. Is namelijk een toppertje, die ZZwitser. Weegt minder dan een RockShox SID, instellen is appeltje-eitje en stijfheid, gevoeligheid en demping liggen op een hoog niveau. Tevreden dus? Zeker! Wel zouden we minder gladde bandjes omleggen en de stuurpen omruilen voor een iets korter exemplaar. Is geen probleem, want je kunt binnen vier weken na aanschaf van je Rose de stu stuurpen kosteloos omwisselen.

Prijs Maat Info

€ 1.745,S/M/L/XL rose.nl

Framemateriaal carbon Vork DT Swiss OPM OL (100 mm) Derailleurs (v/a) Shimano SLX/XT Shadow+ Schakelaars Shimano SLX I-Spec (2x10) Cassette Shimano SLX (11-36t) Remmen (v/a) Shimano SLX (Ø 180/160 mm) Trapas/crank Shimano SLX (24/38t) Stuur/-pen RaceFace Ride Zadel/-pen Rose SL/Easton EA70 Zero (Ø 27,2 mm) Wielen DT Swiss X1900 Spline Banden Schwalbe Thunder Burt Evo SS (2.25”) Gewicht compleet Gewicht wielset Zitbuis-/balhoofdhoek Stack/reach Zit-/boven-/stuurbuis Stuur/stuurpen Bracket drop Achtervork/wielbasis

10,92 kg 4,18 kg 74°/70,5° 626/426 mm 450/605/100 710/100 mm 67 mm 430/1.100 mm

* Wielset = wielen met banden, remschijven en cassette.

BIKE & TREKKING

31


Specs en geometrie

Specialized Stumpjumper HT Comp De carbon Stumpjumper kost €2.399,- en valt dus wegens te duur buiten het bestek van deze test. We hebben daarom gekozen voor de goedkopere aluminium variant. Is ‘goedkoper’ ook ‘minder goed’? Zeker niet, want Specialized bewijst met de nieuwe Stumpjumper, gemaakt van de eigen M5 legering, dat aluminium nog springlevend is. De SJ HT Comp komt in drie kleurvarianten en is afgemonteerd met een RockShox Reba, Sram X9/X7 aandrijflijn en de nieuwe, (gelukkig!) flink verbeterde Magura MT da remmen. De prijs is daarbij bescheiden. Maar een lagere prijs wil niet zeggen een Carb heeft zeker een meerwaarde als het gaat om gewicht en het lagere kwaliteit. Carbon comfo Maar modern aluminium komt heel erg in de buurt, ook voor inbrengen van comfort. ambitie heeft. En sportief is de Stumpy, want de zitpositie is - met wie sportieve ambities dank aan de steile hoeken en een vork met slechts 90 mm veerweg - diep a en agressief, met veel druk voorop. Sturen doet de fiets eveneens sn snaarstrak. Maar ook los van de sportieve kwaliteiten is er met het frame helemaal niks mis. Ondanks het ingetogen uiterlijk zit namelijk alles dat een moderne hardtail moet hebben er op en aan: steekas achter, schijfrem op de liggende achtervork, korte achtertrein, interne kabeldoorvoer en natuurlijk een korte, conische balhoofdbuis. Daarnaast is dit alu kader niet veel minder stijf dan de meeste carbon concurrenten in deze test en ook staat het comfort op een hoog niveau, met dank ook aan d dunne zadelpen en de soepele, lichtrollende banden. de

Specs en geometrie Prijs Maat Info

€ 2.135,16/18/20/22 inch stevensbikes.de

carbon Framemateriaal Fox 32 Float Evo CTD (100 mm) Vork Shimano Deore/SLX Shadow+ Derailleurs (v/a) Shimano Deore (3x10) Schakelaars Shimano Deore (11-36t) Cassette Remmen (v/a) Shimano Deore (Ø 180/160 mm) Shimano FC-M622 (22/30/40t) Trapas/crank Oxygen Scorpo Stuur/-pen Oxygen Spark/Scorpo (Ø 27,7 mm) Zadel/-pen Oxygen Scorpo/Shimano SLX Velgen/naven Banden Schwalbe Rocket Ron Evo TLR (2.25”) Gewicht compleet Gewicht wielset Zitbuis-/balhoofdhoek Stack/reach Zit-/boven-/stuurbuis Stuur/stuurpen Bracket drop Achtervork/wielbasis

10,98 kg 4,02 kg 74°/72° 595/429 mm 455/600/95 700/80 mm 70 mm 445/1.086 mm

Prijs Maat Info

€ 1.745,S/M/L/XL specialized.com

Framemateriaal aluminium Vork RockShox Reba RL (100 mm) Derailleurs (v/a) Sram X7/X9 Schakelaars Sram X7 (2x10) Cassette Sram PG 1030 (11-36t) Remmen (v/a) Magura MTS (Ø 180/160 mm) Trapas/crank Sram S-1250 (22/36t) Stuur/-pen Specialized Zadel/-pen BG Phenom/Specialized (Ø 27,2 mm) Velgen/naven Roval 29/Specialized HiLo Banden (v/a) S-Works Fast Trak Control (2.2”/2. 0”) Gewicht compleet Gewicht wielset Zitbuis-/balhoofdhoek Stack/reach Zit-/boven-/stuurbuis Stuur/stuurpen Bracket drop Achtervork/wielbasis

10,84 3,90 kg 73,5°/71° 610/414 mm 435/595/100 700/90 mm 61 mm 430/1.078 mm

Stevens Sonora Met de babyblauwe Sonora zet Stevens een onderscheidende fiets neer. Natuurlijk qua kleur, maar vooral ook voor wat betreft rijeigenschappen. Als er namelijk één fiets in deze test is die aanvoelt als je oude vertrouwde 26er, dan is het deze wel. Korte wielbasis, steile hoeken, diepe zit. Alsof je op een 26er zit! Moet je met veel andere 29ers krappe haarspeldbochten ruim aansturen omdat anders de achterkant blijft hangen, met de Sonora neem je gewoon de kortste weg. Geen bocht zo krap of het past, omhoog en omlaag. Daarbij maakt het niet uit nstructie vangt alle hoe hard je op de pedalen stampt; de volumineuze carbon constructie krachten probleemloos op en brengt ze naar de plek waar je ze wilt hebben: het aliteiten ook een goede achterwiel. Het spreekt voor zich dat de Sonora met deze kwaliteiten ige en snelle afdalingen klimmer is. Maar de medaille heeft ook een keerzijde; in lastige vraagt de Stevens om een vaste hand. Gelukkig is dit jaar hett stuur uste breder, wat de controle verbetert. Ook elders zijn goede, bewuste keuzes gemaakt. Zo vind je op de Sonora relatief goedkope maar goed functionerende Shimano Deore onderdelen en is het aldus bespaarde bedrag uitgeven aan een lichte wielset. Die weegt maar nét iets meer dan vier kilo, maar wie zonder binnenbanden gaat rijden komt mákkelijk onder de vier kilo uit. Top, want of er nu XT, SLX of Deore op je aandrijflijn staat geprint, daar merk je met accelereren en klimmen nagenoeg niks van. Lichte wielen daarentegen, maken op dat vlak hét verschil.

Trek Superfly 9

Specs en geometrie

Trek durft. Brengen ze niet alleen de duurste fiets in deze test, is het er ook nog ’s eentje van aluminium. Zijn ze de weg kwijt? Beslist niet! Het frame mag dan wel van metaal zijn, het doet qua gewicht niet onder voor de meeste carbon frames in deze test. En het zit goed in elkaar. Dat zie je niet alleen, maar dat voel je ook. Stijf waar nodig, meegaand waar het kan. Okay, misschien zelfs iets te meegaand als je meer weegt dan negentig kilo, maar zit je daaronder, dan is de flex in het frame niet Su storend. Trek levert de Superfly in zes maten. Er is er dus altijd een die past. Fijn, vo een groot publiek, van racers tot toertochtrijders. want dit is een fiets voor beproef G2 geometrie, met korte achtertrein, lange bovenbuis, De basis is de beproefde korte stuurpen en een voorvork met een iets kortere naloop, waardoor de wendon baarheid – ondanks de relatief vlakke, stabiliserende balhoofdbuishoek – toeneemt. De zitpositie op de Superfly is absoluut spot on en hetzelfde h geldt voor de rijeigenschappen. In de bocht of re rechtuit, omhoog of omlaag, snel of langzaam, het maakt de Superfly echt allemaal niks uit; de fiets doet precies wat jij wilt en beschikt daarbij, ondanks de zeer matig geprofileerde banden, over een verbazingwekkende hoeveelheid grip. De Superfly in deze test is de meest sportieve alu-uitvoering met een 1x11 aandrijflijn van Sram, een vederlichte RockShox SID voorvork en een paar lichte doch stevige wielen met zeer lichtrollende b banden van het huismerk Bontrager.

Prijs Maat Info

€ 2.299,15,5/17,5/18,5/19,5/21,5/23 inch trekbikes.com

Framemateriaal aluminium Vork RockShox SID RL (100 mm) Derailleur Sram X1 Schakelaars Sram X1 (1x11) Cassette Sram XG-1180 (10-42t) Remmen (v/a) Shimano XT (Ø 180/160 mm) Trapas/crank Sram X1 1400 X-Sync (32t) Stuur/-pen Bon. Race X-Lite Carbon/Race X-Lite Zadel/-pen Bontrager Evoke/E-Lite (Ø 27,2 mm) Wielen Bontrager Mustang Pro Banden Bontrager XR1 Team Issue (2.2”) Gewicht compleet Gewicht wielset Zitbuis-/balhoofdhoek Stack/reach Zit-/boven-/stuurbuis Stuur/stuurpen Bracket drop Achtervork/wielbasis

10,72 kg 4,10 kg 72,3°/69,5° 601/427 mm 444/620/100 740/75 mm 58 mm 435/1.116 mm

* Wielset = wielen met banden, remschijven en cassette.

32

BIKE & TREKKING


T E S T

12 hardtails

Uit de testpraktijk: "Oei, deze rijdt ook érg lekker. Nu moet ik weer mijn favorietenlijstje aanpassen..."

“Knap hoe fabrikanten comfort, dynamiek en stabiliteit in één fiets weten te verenigen.” - Marius Verhoeven, testrijder BIKE & trekking Vorken uit de dure Fox Factory Series, zoals Canyon en Cube die monteren? Top, we kunnen niet anders zeggen. Maar de goedkopere Fox Evolution vorken op de BMC, Bulls, Ghost, Haibike en Stevens zijn beslist niet beter dan de RockShox Reba op de Specialized of de DT Swiss OPM op de Rose. Het is eerder andersom, zowel als het gaat om het gewicht als om de veer- en dempingseigenschappen. En natuurlijk moeten we de Lefty op de Cannondale niet vergeten. Als het gaat om veereigenschappen en vooral stijfheid en gewicht, dan laat deze eenbenige WAT WEGEN DE BIKES? Amerikaan alle andere vorken achter zich. Compleet Wielen* Testparcours Eén van de BMC 11,46 kg 4,52 kg belangrijkste onderdelen van het uitvoeren een test Bulls 10,86 kg 4,08 kg is de keuze van het terrein. Oftewel: waar ga je rijden? Cannondale 11,48 kg 4,40 kg Wij kiezen al jaar en dag voor de mountainbikeberg Canyon 10,80 kg 3,68 kg bij Bergschenhoek. Daar vind je namelijk alles wat Cube 10,58 kg 3,98 kg je in binnen- en buitenland kan tegenkomen. Krappe Ghost 10,70 kg 4,10 kg haarspeldbochten, steile beklimmingen, stenige GT 11,66 kg 4,58 kg afdalingen en golvende singletrack. Daarnaast Haibike 11,62 kg 4,56 kg zijn de fietsen ook mee geweest naar een aantal Rose 10,92 kg 4,18 kg Brabantse toertochten, om uit te vinden hoe de fietsen Specialized 10,84 kg 3,90 kg zich op een zanderige Stevens 10,98 kg 4,02 kg ondergrond houden. Waar we ook reden, het was, we Trek 10,72 kg 4,10 kg kunnen niet anders zeggen, in alle gevallen een heel * Inclusief banden, cassette en remschijven. plezierige exercitie.

Mijn conclusie Joris Birnie testcoördinator BIKE & trekking Wat een prachtig vak hebben wij toch. Rijden op de mooiste fietsen en er nog voor betaald krijgen ook. Prachtig, maar niet makkelijk. Want hoe haal je uit twaalf verschillende hardtails de beste? Twaalf bikes die niet alleen van elkaar verschillen qua prijs, frame en afmontage, maar ook voor wat betreft geometrie en rijeigenschappen. Een van de allerfijnste fietsen in de line-up is wat mij betreft de aluminium Trek Superfly. Die rijdt als een verlengstuk van je eigen lichaam en is bovendien voorzien van een 1x11 aandrijflijn. Maar tot winnaar kunnen we deze Amerikaan helaas niet kronen, daarvoor ligt de aanschafprijs van 2.300 euro té ver boven de uitgangsprijs van 2.000 euro. Twee fijne andere aluminium 29ers, de Grand Canyon AL SLX en de Specialized Stumpjumper, vinden we juist helemaal onderin het prijsbereik. De Canyon kost nét geen zeventienhonderd euro, biedt sublieme onderdelen en heerlijke allround-rijeigenschappen. Het frame van de nauwelijks duurdere Specialized is zelfs nog wat moderner, lichter en vooral sportiever. Een echte knalbak die alleen op het vlak van de onderdelen in de Canyon zijn meerdere moet erkennen. Spreekt de Specialized vooral sportievelingen aan, de Cannondale F29, de vierde aluminium fiets in deze test, richt zich met zijn rechtere zitpositie en veelzijdige karakter meer op toerrijders. De verschillen tussen de carbon-bikes zijn nóg groter. Van de flitsende, bijna nerveuze Stevens Sonora tot de minstens zo snelle, maar veel meer solide rijdende Bulls Bushmaster. Met daar tussen in de GT Zaskar, de Ghost HTX, de BMC TeamElite, de Cube Reaction, de Rose Mr. Big en de Haibike Greed. Tellen we alles bij elkaar op – rijeigenschappen, inzetbereik, prijs, afmontage, gewicht, afwerking – dan blijven er onder aan de streep twee fietsen over: de Cube Reaction en de Ghost HTX. Waarbij de Cube van deze twee het meeste waar voor je geld biedt. Moderner frame, luxere afmontage, lager gewicht. En toch, als we een hardtail zouden moeten kopen voor de Nederlandse toertochten én voor vakanties in de Alpen, dan zouden we kiezen voor de Ghost HTX. Die is minder licht, minder luxe afgemonteerd en qua detaillering minder modern dan de Cube. Maar man-o-man, wat rijdt deze fiets subliem. Toeren of racen, bos of bergen, dit Duitse multitalent voelt zich echt overal thuis.

BIKE & TREKKING

33


(advertentie)

BUFF速 and Flat is Boring速 are registered trademark property of Original Buff, S.A. (Spain)

(advertentie)

LOCATION: ANDORRA

2 0 04

www.buff.eu www.technolyt.nl

34

BIKE & TREKKING

Olym

B U FF li ne r i d a t e m H el H e rm nio Anto e s o try by J C oun worn ross 013 C e t th hip 2 3rd a ions t a nd C h amp s i l a d ed Worl pi c m


(advertentie)

C O L U M N

Bas van der Wurf is een recreatief racefietser die onlangs, onder het motto ‘beter laat dan nooit’, voor het eerst op een mountainbike stapte. Over zijn race- en mtb-avonturen schrijft hij een serie columns.

Nieuw stuurlint en ander fietsgeluk Soms hoor ik fietsers praten in de trant van: “...nog ff een mooi nieuw stuurlintje en ik ben er weer helemaal klaar voor, anders is mijn fiets niet af en kom ik nooit boven.” Om eraan toe te voegen: “In de Tour starten ze ook niet zonder vers lintje.” Ik sleutel graag en mijn fiets is steevast netjes gepoetst en in orde, maar tegen zomaar een stuurlint wisselen kijk ik op. Als het lint vies is en sop en sponsje niet meer helpen, is een doekje met WD-40 een probaat middel. Het nut van vaak vernieuwen zie ik niet zo. Of liever, zag ik niet zo. Totdat ik laatst weer eens in de druilerige regen fietste (daar heb ik wat mee, zo lijkt het wel) en het allemaal niet ging zoals ik wilde. Zwaar, nat, best fris en... voel ik dat nou goed? Mijn stuur plakt, of kleeft en of het waar is of niet: vanaf dat moment is het dus gebeurd. Gedaan met de pret. Niet dat het fietsen ineens niet leuk meer is, maar tijd voor actie is het zeker wel. Weer thuis en met mijn spons en doekje in de weer, zie ik aan de slijtageplekken dat het stuurlint wel heel veel kilometers met zich meedraagt en vele druppels zweet heeft geabsorbeerd. En het ergste is: het lijkt ook wat apart te ruiken. Het zal de combi zijn van twee seizoenen zweet, vieze handen, sop en WD-40. Twee minuten later is het lint eraf. Als ik de volgende dag het nieuwe Celeste lintje - dat ik al klaar had liggen - om het stuur wikkel, zie ik dat de zon doorbreekt. Ik besluit om niet bijgelovig te worden, maar van de samenloop van omstandigheden te genieten. Inderdaad! Een nieuw lintje doet wonderen en ik zou haast foto’s van mijn eigen fiets gaan maken. Ander fietsgeluk beleef ik als de jongste van het stel met zijn 10 jaar roept dat hij ook wel eens mee wil fietsen door het bos. Ik had voor mijn kleinste als schoolfiets een 24 inch fiets gekocht met een soepel schakelend triple groepje en brede profielbanden. Dus prima jongen, gáán! Op naar Appelscha. Wennen. Dat mulle zand is wel erg mul en naar beneden is wel erg naar beneden, maar het gaat goed. Een paar weken later weer naar Appelscha en na het eerste rondje is het al van “Nou papa, ga jij nog doorfietsen of niet?” Kijk! Dan ga je goed. Daarna moeten we naar de duinen van Schoorl. Dat gaat direct tegen de “Schoorlse Nok” omhoog en naar beneden en technisch en... Kortom, ik maakte me vooral druk om hoe de kleine man het er vanaf bracht. Al die bomen die in de weg staan. Sturen en uitkijken voor twee is vermoeiend. En compleet onnodig! Met een geweldige techniek en doorzettingsvermogen sjeest hij over het parkoers. Dan wordt fietsen extra leuk kan ik zeggen. Na het eerste rondje is het tijd voor appelgebak en daarna moet er nog een ronde gereden worden. Halverwege het parkoers is een aankondiging van een gevaarlijke afdaling - een ‘rode’ steile route met drops - en een ‘groene’ route die redelijk veilig naar beneden gaat. Daar hoor ik roepen: “Ga jij maar links, dan kan ik via de rode lekker doorrijden” en zoef daar gaat hij! Prachtig! En zo hoort het. Heerlijk samen buiten spelen – mooier bestaat niet. In de auto op weg terug naar huis beleven we moe maar voldaan nog een paar keer de spektakelstukken van die schitterende duin-route. De volgende dag kan het nog steeds niet op met het weer en ik pak de racefiets om toch nog even een rondje in de zon te fietsen. Even uitfietsen. Met mijn handen op het nieuwe lint moet ik lachen wanneer ik terug kijk op deze laatste paar dagen. Een nieuw stuurlint frist op en ja, dat is ook een beetje fietsgeluk! - Bas van der Wurf

BIKE & TREKKING

35


T E S T

Wat voor ondergrond je in Nederland ook voor je wielen krijgt, de Kona Rove AL kan het aan.

Ziet er strak uit en het rijdt ook zo, de Force CX1 cyclocrossaandrijflijn van Sram met elf versnellingen achter een een single ring aan de voorkant.

36

BIKE & TREKKING

Ontbreekt hier iets? Nee hoor, met de linker hendel van de Force CX1 groep hoef je alleen maar te remmen. Al het schakelen gebeurt met rechts. In de ‘bult’ op de greep zit het hydraulische remmechaniek.

Flinke schijven. Maar liever dan een paar grammetjes gewicht te besparen met kleinere schijven kiezen we voor de sublieme doseerbaarheid van grote schijven.


Specs en geometrie Prijs Maten Info

€ 699,- (ca. € 2.800,- na upgrades)

47/49/53/56/59/61 cm konaworld.com

Framemateriaal butted 6061 aluminum Vork Kona Project Two AL Touring Derailleur Sram Force CX1 Crankset Sram Force (40t) Cassette Sram Force (11-32t) Remmen (v/a) Sram Force Hydro disc (160 mm) Stuur/-pen Kona aluminium Zadel/-pen Kona aluminium Wielen Bontrager Affinity Pro TLR Disc Banden Bontrager CX3 TLR (32mm)

Kona Rove AL met Sram Force CX1

één voor allen

Gewicht 9,2 kg (als afgebeeld, zonder pedal en) Zitbuis-/balhoofdhoek 73°/ 71,5° Zit-/boven-/balhoofdbuis 560/565/165 mm Stuur/-pen 420/90 mm Achtervork 435 mm Trapas-offset 70 mm Wielbasis 1. 036 mm

FOTO: JARNO SCHURGERS

Fietsers met een gravelracer zijn over het algemeen nogal eigenwijze types. Geen carbon maar metaal. Niet strak in pak, maar wel diep in de beugels. Snelle kilometers maken op ieder pad dat zich aandient. Deze test is minstens even eigenwijs ingestoken. Redacteur Thomas Ettema wilde graag de nieuwe Force CX1 cyclocross groep uitproberen, Sram leverde graag een groep aan, maar toen moest er nog een passende fiets omheen worden bedacht. Dat werd de Kona Rove AL, een betaalbare en degelijk uitgevoerde aluminium gravelgrinder. Alhoewel de naam ‘Rove’ wellicht bekend klinkt, is de Rove AL toch een nieuw model voor 2015; het is namelijk de aluminium variant van de stalen alleskunner Rove (getest in B&t #1 2014). Aluminium frame en vork, degelijke wielen, toerbanden, mechanische schijfremmen en een 2x8 aandrijflijn. En dat alles voor de zéér scherpe prijs van € 699,-. Kona levert hiermee een boel fiets. Misschien niet de nieuwste technologie en de lichtste onderdelen, maar wel een trouwe compagnon die niet bang is voor slecht weer en lange tochten.

Redacteur Thomas verwende zichzelf met een paar Bontrager Affinity Pro velgen met 32 mm tubeless CX3 cyclocross-banden. Resultaat: bákken grip en niet meer lekrijden.

Na enkele testritjes met de originele afmontage heb ik de Force CX1 aandrijflijn en remmerij gemonteerd. Sram heeft met die groepset iets bijzonders op de markt gebracht. Elf kransjes achter, maar één voorblad en als icing on the cake ook nog hydraulische schijfremmen. 1x11 versnellingen betekent: geen voorderailleur. Maar ondanks het ontbreken van een tweede voorblad is het bereik dankzij de 11/32 cassette redelijk breed. Wil je een nog grotere bandbreedte, dan is een 11/36 cassette beschikbaar. In beide gevallen zijn de stappen tussen de verzetten relatief groot. Sram kan daarnaast compact voorbladen van 38 tot 46 tanden leveren, dus voor iedere rijder en ieder soort terrein is een passende reeks verzetten samen te stellen. Als je al een crosser hebt met Sram aandrijflijn is de overstap naar 1 x 11 niet ingewikkelder dan dat: het kopen van een CX1 voorblad. En een CX1 derailleur. ‘Mijn’ CX1 aandrijflijn heeft een 40-tands voorblad, waarmee het lichtste verzet overeen komt met dat van een ‘normale’ racefiets met compact-crankstel. De Rove ziet er zonder voorderailleur uitermate clean uit. Daarnaast levert deze set-up een aardige gewichtsbesparing op. Denk daarbij niet alleen aan het ontbreken van de voorderrailleur en het tweede voorblad, maar ook aan de kabel die niet meer nodig is. Had ik vooraf angst voor het aflopen van de ketting – er is immers geen derailleur meer om die op zijn plek te houden – maar tot nu toe is 'ie op zijn plaats gebleven. Dat heeft niet alleen te maken met de speciaal geprofileerde, afwisselend brede en smalle tandjes die de ketting beter vasthouden, maar ook met het spanmechanisme in de achterderailleur dat klapperen van de ketting tegengaat. Die derailleur schakelt in combinatie met Doubletap hendel uitermate zeker en intuïtief. Na een kleine vijfhonderd kilometer aan herfstritten is er nog geen slijtage aan voorblad of cassette te bespeuren. Naast het schakelgedeelte maakt ook een paar remmen deel uit van de Force CX1 groepset.

De groep is verkrijgbaar met mechanische hendels geschikt voor traditionele cantilevers en mechanische schijfremmen. Maar de echte vernieuwing zit in de hier geteste optie met hydraulische schijfremmen. Om de remzuiger te herbergen is de behuizing van de remhendels iets groter uitgevoerd dan de mechanische variant. Monteren is een makkie. Inkorten van de kabels is, in tegenstelling tot wat je zou verwachten, zó gebeurd. Na het voor mountainbikers welbekende inremmen neemt de kracht van de schijfremmen merkbaar toe, maar naast de pure remkracht valt vooral de uitstekende modulatie en controle op. Zo hard en gecontroleerd heb ik namelijk nog nooit kunnen remmen op een fiets met dropbar! De Kona Rove AL is in standaard opbouw uitermate geschikt voor eenieder die een betrouwbare tourfiets zoekt die niet de wereld kost. Maar eenmaal omgebouwd met de Force CX1 groep en een paar lichte wielen, ontpopt de Rove zich tot een echt cross-monster. Nu wordt pas duidelijk hoe stijf de fiets is, hoe gemakkelijk hij zich laat sturen en hoe zeker hij zijn lijn houdt. Het comfort van frame en vork staan op een iets minder hoog niveau dan van zijn stalen broertje, maar hier is met bredere banden en minder bandenspanning snel een mouw aan te passen. Conclusie De Rove AL is een echte wolf in schaapskleren, want voor een zeer scherpe prijs biedt Kona een uitstekende introductie in het gravelracer-segment. En indien de fiets je bevalt, is later opwaarderen zeker geen parels voor de zwijnen gooien. Integendeel, het goede frame kan het hebben. Zelfs de bepaald niet goedkope upgrade met een Force CX1 groep van Sram past er uitstekend bij. Niet alleen op het vlak van kwaliteit, maar vooral op het vlak van functionaliteit; de gravelracer en de 1x11 aandrijflijn lijken wel voor elkaar gemaakt. De zeer goed doseerbare schijfremmen maken het plaatje compleet. - TE

BIKE & TREKKING

37


CLICK’R. FEEL FREE TO CONNECT. Ervaar de het comfor functie, t en de veil igheid van d e SHIMAN O Click’R com binatie.

OOK U VOE VAST DE ‘K LT LIK’!

LOOP- EN RIJ COMFORT STABIEL TRAPPEN, BETERE CONTROLE OVER DE FIETS LANGERE RITTEN - MINDER VERMOEIDHEID

CT/CW41

Feel connected

PD-T420

Even more versatile

* Click’R pedalen kunnen ook gebruikt worden met andere SPD schoenen.

Mocht u ooit getwijfeld hebben over de aanschaf van ‘klik’-pedalen, dan kan deze twijfel voorgoed overboord. De SHIMANO Click’R pedalen hebben een lichte veerspanning, waardoor u snel en eenvoudig kunt in- en uitklikken - wanneer u dat wilt. De speciale SHIMANO-schoenen* zijn zo ontwikkeld dat deze aanvoelen als wandelschoenen zolang u niet aan het fietsen bent.

kijk voor meer informatie op www.shimano-clickr.com


F I E T S E R

O P

D E

F O T O

Arthur van Breukelen | schindelhauer friedrich TEKST: ARJAN KRUIK, FOTO: JORIS LUGTIGHEID

Bij kantoormannetjes die met mooi weer op en neer naar de zaak willen fietsen verwacht je eigenlijk een degelijke stadsfiets van een traditioneel Nederlands merk. Niet bij de Utrechtse vastgoedmanager Arthur van Breukelen. Die wilde voor zijn forenzenritjes (“Moet het wel droog zijn!”) iets bijzonders hebben en kocht een Schindelhauer Friedrich. Arthur van Breukelen is vastgoedmanager. Dat wil zeggen dat hij bedrijfsverzamelgebouwen beheert en exploiteert. Een baan met veel kantoorwerk, dus als het zonnetje schijnt pakt Arthur liever de twee- dan de vierwieler. Maar dan wel eentje met een chique uitstraling, want Arthur houdt van mooie spullen. Iets als de Schindelhauer Friedrich. Dat klinkt nogal Duits en dat is het ook, want Schindelhauer is gevestigd in Berlijn. En dat verklaart ook gelijk het gelikte uiterlijk, want Berlijn is niet alleen de hoofdstad van Duitsland, maar ook de Europese hipster-hoofdstad. Naast de ‘Friedrich’ maken ze ook modellen met namen als ‘Siegfried’, ‘Ludwig’ en ‘Lotte’, maar dat zijn allemaal zogenaamde naked bikes. “Mooi,” vindt Arthur, “maar een fiets moet daarnaast óók praktisch zijn. Als het lekker weer is fiets ik graag vanuit mijn huis in de binnenstad naar kantoor. Dat is een kilometer of vijf. ’s Zomers rijd ik meestal wat langere afstanden, want dan ben ik vaak in mijn vakantiehuis in Loosdrecht. Die afstand is bijna twintig kilometer, dus ik was op zoek naar een beetje vlotte fiets. Mijn oude fiets is een Gazelle Impala met stangtrommel en drie versnellingen. Mooi ding, 35 jaar oud. Maar dus niet vlot. Ik heb van huis

uit iets met fietsen. Mijn vader had vroeger een fietsenzaak op de Rijnlaan 28 in Utrecht. Het plaatje van zijn winkel zit nog steeds op het spatbord van de Impala. Maar het fietsenmakersvak was niets voor mij; repareren, daar had en heb ik het geduld niet voor. Ik ben een heel andere kant op gegaan. Verkopen ging me veel beter af. Als mijn ouders na twee weken vakantie terugkwamen, stonden er rijen verkochte fietsen in de werkplaats die klaargemaakt moesten worden omdat ik alleen maar in de winkel was om te verkopen. Maar gerepareerd was er niks.” Arthur moet lachen bij de herinnering. Okay, die liefde voor fietsen snappen we. Maar hoe kom je dan bij een merk als Schindelhauer terecht? “Een vriend van me had er een. Ik was gelijk verkocht. Die fiets had alles waarnaar ik op zoek was. Riemaandrijving, versnellingsnaaf, schijfremmen, spatborden, verlichting met naafdynamo, een standaard om de fiets in de stad te kunnen zetten, een veiligheidsslot zodat de fiets verzekerd kon worden en natuurlijk een zeer gelikt uiterlijk. Je kunt ’m als je wilt met een kleurtje krijgen, maar blank gepolijst aluminium is natuurlijk veel mooier. Ik heb ’m gekocht bij Thomas Fietsen in Bussum. Je kunt Schindelhauers ook via hun eigen website kopen, maar ik heb een beter gevoel bij een echte winkel. Vooral ook, omdat ik wilde proefrijden. Ik twijfelde tussen twee maten namelijk. Als praktische accessoire heb ik gelijk maar een laptoptas van Retrovelo aangeschaft, die over de liggende buis van het frame hangt. Voordeel is dat die er in de stad niet afgejat kan worden door langsracende scootervandalen.”

BIKE & TREKKING

39


Vennbahn - meer dan gewoon leuk fietsen! Kijk uit naar een echte Europese fietsbelevenis op een steenworp van Nederland! 125 km fietspad op een oude spoorwegbedding doorheen betoverende cultuur- en natuurlandschappen, langs pittoreske stadjes en dorpen. Ga op zoek naar de talrijke verhalen rondom deze historierijke spoorverbinding, aangevuld met anecdotes en eigenheden van de streek. Ontdek het zelf en surf naar

www.vennbahn.eu

Aachen

D

Monschau

D

Hoge Venen

B

BĂźtgenbach

B

Ourdal

L

Een Vennbahn-arrangement al verkrijgbaar vanaf 190,- â‚Ź p.p.

Huis voor Toerisme van de Oostkantons

Tel.: +32 80 280 997 Mail: info@eastbelgium.com


F I E T S E N

&

F O T O G R A F I E

Fietsfotograaf Marco Meijerink geeft tips en trucs voor het maken van de mooiste foto’s. In elk deel neemt hij een onderdeel van fietsend fotograferen onder de loep.

laag zonnetje Wie herinnert zich de eerste week van november dit jaar niet? Iedereen die fietst en fotografeert is er waarschijnlijk op uit getrokken. Het warmste weekend van november sinds jaren. Rond de achttien graden en ’s ochtends een heerlijk laag hangende zon die haar goudgele stralen over het landschap strooit. Fietsen en plaatjes knippen. In elke fotocursus komt het aan de orde: een zon die laag hangt, zorgt voor warm licht en lange schaduwen. En die combinatie is heel aantrekkelijk. Doordat de zon laag hangt, schijnt het licht tegen de zijkant van voorwerpen en mensen en dat geeft lange schaduwen. En lange schaduwen geven het beeld diepte. Een gewoon plaatje van een fietser in een landschap wordt plotsklaps een spannende plaat, zonder dat je veel aan de compositie hebt veranderd. En als je het ook nog aandurft om tegen de zon in te fotograferen kan het helemaal leuk worden. Op deze foto ben ik met al die elementen aan de slag gegaan. Laaghangende zon, flinke schaduwen en tegen de zon in gefotografeerd. Lijkt simpel, maar helaas is het dat toch niet. Wie kent niet de foto’s waarbij de fietser totaal zwart op de foto staat? Dat willen we niet, dus heb ik het volgende gedaan. Het is echt een kwestie van spelen met licht. Lisette, de

fietsster, heeft haar fiets en haar lichaam precies goed ten opzichte van de zon gezet. De zon hangt schuin voor haar. De kans is heel groot dat haar fiets en haar lichaam volledig zwart (onderbelicht) op de foto komen. Maar doordat ze haar fiets en haar lichaam stapje voor stapje draait komt er net voldoende licht op haar lichaam, haar gezicht en een beetje op haar fiets. Ik als fotograaf lig op de grond en ‘verschuif’ Lisette net zolang totdat ik de belichting helemaal goed heb. Pas dan pak ik mijn camera. De achtergrond is iets te licht, maar dat maakt mij niet uit. Ik meet het licht op Lisette’s lichaam en maak een paar foto’s. Pas na een paar metingen heb ik het goed. Het is balanceren tussen twee uitersten: de felle horizon en de schaduwen. Compromissen sluiten. Een paar foto’s maken met verschillende belichtingen en dan plotsklaps is het goed. Zonnestralen op het lichaam, fietstas die toch nog redelijk zichtbaar is, tandwiel met voldoende belichting. Camera in de tas en op naar de volgende foto... Meer voorbeelden van foto’s vind je terug op marcomeijerink.nl. Mis je een onderdeel? Mail dan naar fietsfoto@marcomeijerink.nl. De onderdelen die het meest worden gevraagd zullen dan in deze rubriek worden behandeld.

BIKE & TREKKING

41


(advertentie)

(advertentie)

r u u t a n e d j i b t h c i d Actief en fietsersWELKOM

42

BIKE & TREKKING

Op de mountainbike, racefiets, toerfiets of op een elektrische fiets – Rijnland-Palts biedt afwisselende fietstochten voor elke fietser. Meer informatie vindt u op: www.ďŹ etserswelkom.info


F L A S H B A C K :

1 9 7 0

V.l.n.r.: gewone SKS vloerpomp, ca. 1965, Rennkompressors van ca. 1970, 1980 en 2005.

Duitse degelijkheid | sks rennkompressor TEKST: MELVIN SYLVESTER

‘Rennkompressor’ - deze modelaanduiding voert SKS nog altijd als internationale benaming voor haar eerste model vloerpomp voor racefietsen. Behalve dat dit de Duitse ingenieurskunst moet benadrukken, is de benaming slechts één van de vele uitvoeringsdetails die vier decennia overleefd heeft. SKS werd in 1921 opgericht door de Karl Scheffer Klute. De firmanaam SKS staat voor Scheffer Klute Sundern. Vanaf 1932 begon men in Sundern, een kleine stad in het Sauerland, met het produceren van fietspompen. De eerste pompen waren handpompen uit metaal. Deze pompen met hun kleine luchtkamer verlangden de nodige lichaamsbeweging nog voordat men überhaupt kon fietsen, maar deze ‘fitnessinstrumenten’ blonken wel uit in eenvoud. Ze waren een schot in de roos. De Tweede Wereldoorlog gooide nog even roet in het eten, omdat SKS toen verordonneerd werd om vliegtuigonderdelen te produceren. Maar met fietspompen en later ook voetbalpompen nam het succes voor SKS een grote vlucht. Dit kwam onder meer omdat SKS maar bleef innoveren. Zo gebruikte men al vroeg aluminium in plaats van staal en startte SKS in 1956 met kunststof voor haar handpompen. In 1970 kwam SKS met de Rennkompressor op de proppen: een vloerpomp die geschikt was de bandjes van racefietsen en baanfietsen op de gewenste druk te krijgen. Een unicum. De Rennkompressor werd vervaardigd uit degelijke materialen: een stalen pijp, een houten handvat en een voet van gietijzer. Aan deze voet zaten twee verchroomd metalen

beugeltjes die je kon uitklappen om de voeten op te zetten. De pijp had een diameter van 3cm en was 52,5 cm lang. Dit zorgde ervoor dat je met de pomp een hoge druk kon bereiken. Deze druk kon je aflezen op een metertje. Afgezet tegen de in Nederland wereldberoemde Jumbo vloerpomp, die er in 1970 ook al was, moest je vaker op en neer, maar was de drukopbouwcapaciteit beter. De Jumbo is vooral bedoeld voor het oer-Hollandse rijwiel. De 2015 versie van de Renncompressor toont een aantal kenmerken die geheel passen bij de moderniteit. Zo zijn de chromen klapbeugeltes omvat met rubber voor extra grip en om een kwetsbaar vloeroppervlak te sparen. Het voorheen transparant gelakte, houten handvat is nu in zwart uitgevoerd. Het drukmetertje bevindt zich nu in een kunststof behuizing. De pomp haalt 16 bar en is leverbaar met diverse koppen: messing met of zonder hendel en multifunctionele koppen voor meerdere ventielen. Daarnaast is veel van het goede gebleven. Naast de technische kwaliteit is misschien de oranje pijp nog wel het meest in het oog springende. Dat dit ook nog de kleur is van de legendarische Molteni ploeg, de ploeg waar Merckx grootse successen boekte, voegt iets extra’s toe voor wielerliefhebbers die niet wars zijn van nostalgische gevoelens. Met dank aan fietsenwinkels Fietsen Breda/Peter van den Broek (Breda), Buurstee Bike Center (Breda) en Bike Experience Hartman (’s-Gravendeel) voor het ter beschikking stellen van hun Rennkompressors.

BIKE & TREKKING

43


T

E

S

T

Winterschoenen

warm en droog het bos in TEKST: TJEERD GOVAERT. FOTO’S: JORIS LUGTIGHIED

Natuurlijk kan je ook een paar dikke sokken aantrekken en schoenenhoezen over je zomerschoenen schuiven. Hou je ook je voeten warm en droog. Maar praktisch is anders. En bovendien: als het écht koud wordt is de zomerschoen met overschoen een kansloze combinatie. We hebben daarom vijf nieuwe winterschoenen aan de tand gevoeld. Door de jaren heen ben ik gelukkig iets wijzer geworden als het gaat om de dingen waarop ik wel en de dingen waarop ik niet bezuinig. In de categorie ‘niet bezuinigen’ vallen nadrukkelijk ook winterschoenen. Ze kosten wat, maar ze doen uiteindelijk alleen maar pijn in de portemonnee. En die pijn is me, zo heb ik door schade en schande ervaren, toch liever dan de fysieke pijn van koude tenen. Voor me staat een vijftal winterschoenen uitgestald. Schoon zijn ze niet meer. Wat wil je, ze zijn een paar weken in het bos uitgelaten. En,

44

BIKE & TREKKING

bij gebrek aan écht koud winterweer gedurende de testperiode, in een kunstsneeuwhal. Maar bij winterschoenen gaat het niet alleen om kou. Winter in Nederland betekent namelijk niet alleen koude, maar vooral ook nattigheid. Véél nattigheid zelfs. In deze test vind je daarom ook schoenen die primair bedoeld zijn om je voeten droog te houden. Naast de isolatie is voor ons waterdichtheid dus ook een dikke pré.

Wat zo’n winterschoen daarnaast nog moet kunnen? Het zou wel prettig zijn als je er een beetje makkelijk in- en uitstapt. Met koude handen jezelf na drie uur fietsen uit zo’n schoen bevrijden doe je liefst zo snel mogelijk. Uiterlijk is natuurlijk het minst belangrijk. Bij het shoppen is dat vaak een verleidelijke valkuil. Tijdens het testen heb ik onder andere deze kenmerken aan de tand gevoeld.

Snelle zolen Optimale krachtsoverdacht van de trapkracht op de pedalen is eveneens een belangrijke factor. Het zou toch zonde zijn om via een zompige zool snelheid te verliezen, toch? Maar een té stijve zool, zodat er niet meer op de schoenen valt te lopen, is ook niet ideaal. Ook het voetbed draagt in belangrijke mate bij aan de efficiëntie van een mtb-schoen. Een vormloos kartonnetje als inlegzooltje is dus een garantie voor puntenaftrek, een ergonomisch gevormd exemplaar zorgt juist voor punten.

Welke bij kou? Welke schoen trek je aan als het echt koud wordt? De MXZ303 van Lake springt er bovenuit. Maar Lake heeft dan ook álles uit de kast getrokken bij deze schoen. Rond de hiel en de wreef vindt je Outlast, een materiaal dat in staat is de temperatuur te reguleren. Rondom de tenen vindt je Thinsulate, een zeer goed isolerende kunstvezel. En in de zool is een isolerende luchtlaag aangebracht. Toch voelt de schoen aan als een redelijk normale mtb-schoen. Je hebt niet het idee met een paar


45nrth fasterkatt Volgens hun eigen documentatie een schoen voor lente en herfst en dat klopt. Niet de warmste, maar voor het Nederlandse toertochtenseizoen juist daarom een uitstekende schoen. Het mag dan alleen geen pijpenstelen regenen, want de waterdichtheid is minder dan bij de andere vier merken. De schoen is erg mooi afgewerkt, alleen is de waterdichte rits die de flap bovenop de schoen afsluit gevoelig voor modder. Het goedgevormde voetbed heeft extra aandacht gehad en bevat isolerend materiaal. Een sportieve mountainbikeschoen, met de stijfste zool uit deze test.

Prijs Gewicht Maten

€ 225,750 g (maat 48) EUR 36-50

Krachtoverbrenging Isolatie Waterdichtheid Ademend vermogen Lopen Sluiting Voetbed Afwerking

highlight ECHTE WINTER S

lake mxz303 De schoenen van Lake zijn gróót. Desondanks zien ze er goed gestyled uit; ze doen aan een bergschoen denken. Ze zitten bij het doorpassen op de bank thuis al direct het lekkerst en dat is later in het bos nog steeds zo. De hele voet wordt overal ondersteund door zachte materialen. Met de Boa-draaisluiting trek je de boel eenvoudig en snel strak aan en je bent klaar voor de winter. Vanwege de hoge opbouw loopt deze schoen wat minder prettig, ondanks de stroeve Vibram slijtzool. Je kan er daarom maar beter mee fietsen. De ademende eigenschappen zijn top.

Prijs Gewicht Maten

€ 269,790 g (maat 48) EUR 36-50 (2 breedtematen!)

Krachtoverbrenging Isolatie Waterdichtheid Ademend vermogen Lopen Sluiting Voetbed Afwerking

highlight KWA KKELWI NTERS

shimano sh-mw81 Deze schoenen heb ik toevallig zelf al een paar jaar mijn bezit. De wat oudere modellen zijn lastig aan te krijgen, maar bij dit nieuwe model gaat dat probleemloos. Zoals op feitelijk ook alle andere vlakken. De schoenen sluiten goed af rond de enkels, alhoewel de schacht naar mijn smaak nog wel wat hoger zou mogen zijn. Shimano maakt gebruik van een ademend maar waterdicht membraam van Gore-tex met een voering en inlegzool van fleece-materiaal. Daarmee biedt de SH-MW81 een erg goede balans tussen waterdichtheid, isolatie en ademend vermogen.

klompen op de fiets te zitten. De Termatic RC van Vaude is een heel verdienstelijke tweede, als het om koudebestendigheid gaat. Wat wil je, dit Duitse outdoor-merk gebruik PrimaLoft, een kunststof met dezelfde isolerende kwaliteiten als ganzendons! Ook de Shimano SH-MW81 is dankzij een fleece-voering lekker warm, maar niet de warmste. Maar het is wel een schoen met een groot temperatuurbereik. Dan zitten er nog twee paar schoenen in het vat. De 45NRTH Fasterkatt en de Specialized Defroster. De Fasterkatt is volgens de fabrikant bedoeld voor temperaturen tussen de min drie en plus zeven graden. Klinkt ideaal, want dat is het bereik dat je in Nederlandse winters meertijds nodig hebt. Veel kouder moet het trouwens ook niet worden, maar hogere temperaturen kan de 45NRTH gerust hebben. De Defroster opereert, ondanks de suggestie die de naam wekt, in min of meer hetzelfde temperatuurbereik. Dat bereik is overigens redelijk rekbaar, met name

naar beneden toe. Want door een goede, wat dikkere sok te dragen, pak je er zó een paar extra graden bij. Ik heb zelf goede ervaringen met sokken van meriono-wol. Bijna alle geteste schoenen hebben de extra ruimte voor een iets dikkere sok. Welke bij regen? Welke schoen trek je dan aan als het regent? Voor deze test heb ik mijzelf en de schoenen goed smerig gemaakt. Ik werd nogal raar aangekeken toen ik vól door plassen reed waar je er toch echt makkelijk langs kan rijden... Met de Lake deed ik dit het liefst. De hoge neopreen schacht van de schoen sluit erg goed aan rond de enkel en het water dat op de schoen komt, heeft al helemaal geen kans. Lake maakt het bovenwerk namelijk van Pittards leer, een natuurleer met goede waterdichte en ademende kwaliteiten, dat als enige nadeel heeft, dat het niet onderhoudsvrij is. Alle andere merken kiezen voor een kunststof bovenwerk met aan de binnenkant

Prijs Gewicht Maten

€ 199,550 g (maat 48) EUR 36-48

Krachtoverbrenging Isolatie Waterdichtheid Ademend vermogen Lopen Sluiting Voetbed Afwerking

een membraam. Zo’n membraam is microporeus. Dat wil zeggen, dat water van buiten niet door de microscopisch kleine gaatjes naar binnen kan doordringen, maar dat transpiratiedamp van je voeten wel naar buiten toe kan ontsnappen. Verwacht voor wat betreft het ademende vermogen geen wonderen van deze membraamconstructie. Bij droog maar koud weer, slaat bij alle membraamschoenen transpiratiedamp als condens neer tegen de binnenkant van de schoen. Waterdicht zijn deze schoenen wel. Met name de vernieuwde Specialized Defoster weet, nu de schacht veel hoger is dan bij het oude model, wel raad met nattigheid. Alleen via de flap over de wreef sijpelt soms nog wel vocht binnen. Dat is bij de Shimano SH-MW81 net andersom, daar is het bovenwerk volledig waterdicht, maar dringt water binnen via de schacht. De testwinnaar van twee jaar geleden is wat dat betreft ingehaald door de concurrentie. De an sich zéér waterbestendige Vaude Thermatic >>

BIKE & TREKKING

45


specialized defroster Het is niet de warmste schoen, maar dat maakt hem misschien daarom wel ideaal voor gebruik in Nederland. Als het ijs in je baard blijft hangen kun je altijd nog extra dikke sokken aan doen. Kan makkelijk, want vooral bij de voorvoet is er extra ruimte. Net als de Lake sluit ook deze schoen met een staalkabeltje aan een stelwieltje. Werkt snel en vooral precies. Met de waterdichtheid is ook weinig mis, vooral de hoge neopreen schacht doet het goed. De flap over de wreef is wel gevoelig voor lekkage, vooral als je het klittenband niet goed aandrukt.

vaude termatic rc ii Het beste aan deze winterschoen is z’n draagcomfort: hij zit namelijk heerlijk! De schacht is relatief laag bestaat uit zacht neopreen. Fijn voor de enkels maar minder voor het water wat van boven komt. Al duurt het wel even voordat de druppels doordringen tot binnenin de schoen. Het is een strak schoentje, dus een extra paar sokken kan je wel thuis laten. Maar dat kon je sowieso al doen, want de isolatie is dik in orde. Echt een schoen voor koude dagen. Het ademende vermogen valt wat tegen: na een testrit sloegen de dampen uit de schoen.

Prijs Gewicht Maten

€ 159,650 g (maat 48) EUR 37-48 (ook halve maten)

Krachtoverbrenging Isolatie Waterdichtheid Ademend vermogen Lopen Sluiting Voetbed Afwerking

Prijs Gewicht Maten

€ 179,565 g (maat 48) EUR 38-48

Krachtoverbrenging Isolatie Waterdichtheid Ademend vermogen Lopen Sluiting Voetbed Afwerking

“Bij een schoen voor de Nederlandse winter is waterdichtheid een belangrijkere kwaliteit dan isolatievermogen.” treft hetzelfde euvel; ook hier dringt water binnen via de relatief lage schacht. Met de 45NRTH Fasterkatt stond ik al snel te soppen: lekkage langs de rits. Volgens 45NRTH komt het nieuwste model met een betere rits (YKK Aquaguard). Voor de duidelijkheid: bij échte plensritten komt bij álle schoenen water binnen, met name via de enkel. Wil je onder zulke omstandigheden je sokken droog houden, dan ontkom je er niet aan een lange regenbroek te dragen, zodat het water niet naar binnen kan sijpelen. Welke zit het lekkerst? En dan tot slot het comfort. Eerlijk: ze zitten allemaal super, vooral

de Lake en de Vaude. Alsof je voet op een donzen dekbed landt. Als het gaat om het aantrekgemak, is de Specialized the leader of the pack. Je hebt alle ruimte om je voeten in de schoen te krijgen. Ook de Shimano’s trek je aan als een paar pantoffels, al moet je wel even letten op het stukje elastiek dat de flap verbindt met het voetbed. De Lake zit net als de Vaude wat strakker in zijn vel, maar is ook zo weer uit te trekken. Het snelvetersysteem van de 45NRTH Fasterkatt werkt ook goed, maar zou iets beter vast moeten blijven zitten. Voor de goede orde: comfort is een persoonlijke zaak en iedere voet is anders. Mijn voorkeur is dus misschien niet de

SOKKEN: NOOIT KATOEN! Met al dit gepraat gepr over schoenen zouden we het belangrijkste bijna vergeten: de sokken. Wie de winterschoenen uit deze test gaat dragen in combinatie ka met z’n witte katoenen sportsokken is niet echt slim bezig. Hoogwaardige winterschoenen m met waterdichte, ademende membraanconstructies verdienen g goede sokken. En goede sokken zijn niet van katoen, maar van kunstvezel, van com wol of van een combinatie van beide. Zowel polyester als wol is namelijk in staat va de huid af te voeren en door te geven naar buiten, waardoor transpiratievocht van bli Katoen doet het tegenovergestelde: het houdt water vast, de huid droog blijft. waardoor de vo voeten nat blijven en dus bij koude snel afkoelen. Bij strenge vorst is bevr bevriezingsgevaar niet eens denkbeeldig. Op de foto: speciale BBB ErgoPlus wintersokken, € 17,95

46

BIKE & TREKKING

jouwe en goed passen voordat je mtb-schoenen koopt blijft een voorwaarde. Mijn conclusie Tjeerd Govaert, testrijder BIKE & trekking Magazine Mijn advies: laat die onhandige overschoenen links liggen en schaf een paar winterschoenen aan. Het is de investering waard, alleen al omdat ze zo lekker zitten. In deze test scoort de dure maar zeer hoogwaardige Lake MXZ303 het best met betrekking tot warmte, waterdichtheid en draagcomfort. Maar wanneer het niet koud is maar wel nat, grijp dan naar de Specialized Defroster. Druppelt het wat en de winter heeft zich nog niet aangediend, dan zou je de 45NRTH Fasterkatt aan je voeten kunnen schuiven. En de Vaude Termatic RC II en de Shimano SH-MW81 dan? Beide ook aanraders vanwege hun zeer brede inzet- en temperatuurbereik, waarbij de Vaude iets beter scoort op het punt van isolatie en de Shimano juist in zijn element is als het regent.


Specs en geometrie Prijs Gewicht Maten Info

T E S T

Motor Display Accu

€ 5.999,18,90 kg 50/53/56/59/62 cm haibike.de Bosch Performance (350 Watt/60 Nm) Bosch Intuvia lithium-ion (400 Wh)

Frame 6061 hydroformed aluminium Vork Xduro (aluminium) Versnelling Shimano Ultegra (11-speed) Rem-/schakelhendels Shimano Ultegra Remmen TRP Hydro (mech. schijfremmen) Stuur/-pen Haibike Alu Road/Xduro Zadel/-pen Xduro Light/Concept EX Wielen Reynolds Assault SLG Banden Schwalbe Energizer Plus (36 mm) Boven-/zitbuis Zithoek/stuurhoek Wielbasis

571/550 mm 74°/73° 1.054 mm

Eenmaal in het zadel van de Haibike Xduro Race ga je vanzelf routes rijden met zo min mogelijk stoplichten en rotondes.

Haibike Exduro Race

spitskiller FOTO’S: JORIS LUGTIGHEID

Je bent een sportieve fietser en je zou wel een paar keer per week naar de zaak willen fietsen? Maar je hebt geen tijd om iedere dag twee uur of meer in het zadel te zitten? Haibike biedt een oplossing. Met hun Xduro Race haal je namelijk zomaar een gemiddelde van veertig in het uur. Redacteur Timo de Boer was nog nooit zo snel op de zaak! ‘Racefiets’ en ‘elektromotor’ samen in één zin? Kwam niet voor. Nou ja, soms. Als er geruchten opdoken uit het peloton, van renners die heimelijk gebruik zouden maken van elektrische trapassistentie. Bewezen zijn die verhalen nooit, maar met het idee an sich is eigenlijk niets mis: een racefiets met een elektromotortje. Het Duitse Haibike heeft ’m zelfs al. Niet zo stiekem als die van de vermeende elektrische dopingzondaars, want dat hun Exduro Race geen gewone racefiets is, is al van kilometers afstand zichtbaar. Op de plaats waar je een bidon verwacht zit een

Fijn. Als je lekker rechtop wilt cruisen is er een paar extra remhendels bovenop het stuur beschikbaar.

dikke 400 Wh accu. En onderin het frame hangt een Bosch motor met een vermogen van 350 Watt. Ook andere details verraden dat je hier te maken hebt met een speed-pedelec. Zo vind je onder het zadel een houder voor het verplichte blauwe verzekeringsplaatje. Eveneens verplicht zijn de spiegel op het stuur en de standaard op de achteras. Echt mooier wordt de fiets daar niet van. Want je bent een racer of niet. En dan wil je er wel een beetje strak bij rijden, toch? Voor de rest kan dat prima met de Exduro Race, met z’n mooi vormgegeven frame. Met daarin een paar vederlichte carbon wielen, die vertraagd worden door bijzondere schijfremmen. Hoewel ze door een kabeltje bediend worden, hebben de remklauwen hydraulische zuigers, waardoor de remkracht heel behoorlijk is. Fijn, want de snelheid kan flink oplopen. Ik fiets al een paar jaar van huis naar de redactie. En ’s avonds weer terug. Twee keer een afstand van bijna vijfendertig kilometer. Anderhalf uur heen en anderhalf uur terug. Goed te doen, maar niet altijd. Dan heb ik geen tijd. Of geen zin. Op dat soort dagen neem ik de auto. Maar wát als ik nou de Exduro Race zou nemen? Dan kan ik tóch fietsen en tegelijkertijd tijd besparen. Zo gezegd zo gedaan. De Haibike zit prima. Eigenlijk net als mijn eigen racefiets. Sterker, hij zit zelfs sportiever, dankzij de steile zitbuishoek en de korte balhoofdbuis. Bevalt me goed, want zo kan ik lekker onderin de beugels zitten om de luchtweerstand te verlagen en de kracht van mijn benen zo efficiënt mogelijk op de pedalen over te brengen. Want ja, ondanks het motortje moet je zelf natuurlijk wél wat doen!

De motor heeft vier ondersteuningsstanden, van Eco en Tour naar Sport en Turbo. Aangezien mijn missie tijd besparen is, rijd ik de eerste rit uitsluitend in ‘Turbo’. Wow, dan sleurt de motor er flink aan! Gelijk al op mijn eerste ritje veertig gemiddeld. Kijk, dat schiet lekker op. Maar niet alleen kost dat mij best veel energie, ook de accu heeft het er zwaar mee. Zo zwaar, dat het ‘sap’ op is als ik bijna thuis ben. Jammer, nu moet ik de resteren kilometers zelf trappen en dat drukt het gemiddelde, ondanks dat de Xduro Race verrassend licht rijdt. De volgende ritten gebruik ik daarom binnen de bebouwde kom, als ik toch niet zo snel mag, de Tour-stand. En jawel, dan lukt het makkelijk om op één acculading naar de zaak te komen, ondanks het koude weer. Niet met veertig gemiddeld, maar wel met een niet onverdienstelijke achtendertig. Bovendien, en dat is de grootste bonus, bijna een half uur sneller dan gebruikelijk. Dat is toch een uur tijdwinst per dag. Conclusie Eerlijk is eerlijk, ík was niet zo lang geleden nog een e-bike scepticus. Onterecht, want zo’n fiets met een motor blijkt niet het exclusieve speeltje voor pensionado’s, zo bewijst de Exduro Race. Die is in alles een echte racefiets, alleen dan met een elektrische assistent die je helpt om dezelfde snelheden te behalen als die afgetrainde lui in het peloton. En dan niet om een gele of roze trui en een kus van de ronde-miss te scoren, maar om sneller dan je ooit voor mogelijk had gehouden naar je werk te fietsen. Oftewel: dit is de ultieme spitskiller! - TdB

BIKE & TREKKING

47


48

BIKE & TREKKING

d u t c h

m o u n ta i n s


D U T C H

M O U N T A I N S

Twente

haaksbergen TEKST: TJEERD GOVAERT, FOTO’S: AIJI KLEY

In de Overijsselse regio Twente ligt een flinke hoeveelheid mooie mountainbikeroutes. De Utrechtse mountainbiker Tjeerd Govaert keerde terug naar zijn geboortegrond en verkende de route van Haaksbergen. Zijn conclusie: de rit vanuit de Randstad zéker waard! De mountainbikeroute van Haaksbergen ligt voor mij in een heel bekende streek. Ik groeide namelijk op in Twente. Deze route ken ik echter niet. Niet zo vreemd, want twintig jaar gelden verhuisde ik naar het westen. Tijd om weer eens terug te komen. Samen met fotograaf Aiji Kley zou ik deze route gaan verkennen. Het liep uiteindelijk wat anders. Geplaagd door een spierscheur moest ik verstek laten gaan. Misschien niet eens zo erg, want na mijn herstel ben ik de route alsnog gaan rijden en werd ik niet opgehouden door hinderlijke fotomomentjes waarmee fotografen telkens weer op de proppen komen. Als je onbeperkt kan doorknallen krijg je toch een beter beeld van een route, vind ik. Prachtige singletracks Sommige routes laten zich eenvoudig omschrijven. Bij anderen ben je iets meer woorden kwijt. Zo ook in dit geval. Meerdere factoren doen deze route in waarde stijgen. De Twentse natuur, de heersende fietssfeer, de variatie van de route en de prachtige singletracks. Als je de omgeving niet kent, moet je er zeker een keer op bezoek gaan. En waarom dan niet op de mountainbike? Je verkent hiermee direct zo’n zestig kilometer van het typische Twentse natuurschoon. Het oude boerenleven straalt op je af en geeft je een gevoel van rust. Akkers en bos wisselen elkaar af, wat resulteert in het karakteristieke coulisselandschap waar Twente zo bekend om staat. De mountainbikeroute loopt door verschillende natuurgebieden die elk een geheel eigen karakter hebben. ‘Haaksbergen’ leent zich daarom uitstekend als bestemming voor wie wil kennismaken met Twente. Je start in het Assinkbos, ingeklemd tussen de weilanden. Na de loofbomen van het Assinkbos kom je via enkele landwegen in het Haaksbergerveen. Een afwisselend hoogveengebied met veel kleine meertjes, meestal het resultaat van een oude turfput. Daarna doorkruis je het Buurseveen, een gevarieerd open heidegebied met veel verschillende planten en - voor wie er oog voor heeft - diverse dieren. Na een paar Duitse reclameborden kom je op de Witte Veen terecht. Daar vind je een mooie heide. Je bent dan ongeveer op de helft en bevind je aan de noordkant van de route. Je pakt daarbij dezelfde natuurgebieden als op de heenweg, alleen nét weer via een ander stukje.

“De singletracks in de bossen zijn magnifiek! Respect voor de trail-bouwers die erg veel uit de omgeving gehaald hebben.” Veel liefhebbers Al dit moois trekt behoorlijk wat fietsliefhebbers. Terwijl wij ons op het routebord oriënteren passeren voortdurend wielrenners en andere fietsers. Ook de e-bikes worden in deze omgeving veelvuldig ingezet. In het bos zie ik ze (gelukkig) niet. Mountainbikers daarentegen wel. Met kleine groepjes maken deze zich klaar voor een dagje uit. De een trekt zijn oude stalen ros uit de auto, een ander brengt een gloednieuwe carbon bolide met zich mee. Met andere woorden: je komt er van alles tegen, van beginner tot gevorderd. Het geeft je in ieder >>

BIKE & TREKKING

49


geval de indruk dat de Twentenaar zich wel raad weet met de fiets en dat de omgeving er zich voor leent. En het geeft mij in ieder geval het gevoel dat ik op de juiste plek ben. Als ik sec naar de route kijk vallen mij een aantal dingen op: er zijn geen tot nauwelijks hoogteverschillen te vinden. De bossen zijn klein en liggen tussen de weilanden. De verbindingsstukken naar de leuke stukjes bestaan vaak uit brede saaie paden. Maar de singletracks in de bossen zijn magnifiek! Respect voor de trail-bouwers die erg veel uit de omgeving gehaald hebben! Andere routes in Nederland zouden veel aantrekkelijker kunnen zijn als ze alleen al de helft van de creativiteit van deze bouwers zouden gebruiken. Ieder klein walletje wordt benut. Zie je ergens een klein hoopje zand liggen, dan zorgen de bouwers er wel voor dat je daar overheen rolt. Regelmatig rijd je op een prachtige singletrack op maar twee meter afstand van een saaie landweg, waar de e-bikes voorbij snellen. Met veel plezier stuur ik mijn bike tussen boompjes door en stuiter ik over kleine schansjes, gemaakt van omgevallen bomen. Ook vind je veel kuipbochten, die een heerlijke flow bezorgen.

“Je komt hier van alles tegen, van beginner tot gevorderd.” Uitdagende northshores Bij de Witte Veen word mijn flow helaas onderbroken, maar dat ligt niet aan het parcours. Op een klein stukje van ongeveer een kilometer kom ik veel wandelaars tegen. Een vreemde gewaarwording, aangezien ik ze op de rest van de route niet veel gezien heb. Nu staan ze bijna na iedere bocht! Gelukkig blijkt dit een uitzondering, want op de andere singletracks is niemand te bekennen. Wat ik er wél aantref zijn northshores. Deze houten constructies verhogen het speelse karakter van de route. De bouwwerken hebben zelfs een namen. Zo heet het langste stuk ‘Peter’s trail’. Het genot van de trails is verdeeld in zo’n twaalf kilometer op de zestig die je in Haaksbergen doet. De andere meters gaan over asfalt en landwegen tussen de weilanden door. Het laatste stukje van de route volgt het kanaal en heeft als eindpunt Hotel Restaurant Erve Bruggert. Daar bestel ik in mijn moedertaal een broodje kroket en geniet van de laatste zonnestralen van die dag. Is een rit vanuit de Randstad naar Haaksbergen de moeite waard? Dat ligt er helemaal aan wat je in een route zoekt. Voor mij was het een prachtige ervaring en een genot om de Twenste natuur en cultuur weer eens te ervaren. Met als bonus een flinke hoeveelheid heerlijke singletracks. De vlakke, brede paden die óók een deel van de route vormen en die de slingerpaadjes met elkaar verbinden, neem ik graag voor lief. Ga je er met diezelfde verwachting heen, dan garandeer ik je een heerlijk dagje en geniet je van alles wat de omgeving te bieden heeft. Heb je te lang op een van de vele terrasjes gezeten dan kun je makkelijk ergens een stukje afsteken en kom je nog op tijd bij je ouders aan. Iets wat ik nu niet kon doen aangezien iedere meter verkend moest worden. Sorry pa, de volgende keer ben ik wel op tijd!

I N F O

Lengte van de route Ongeveer 60 kilometer. Startlocatie De route kan worden gestart bij: - Ter Huurne Hollandmarkt, Alsteedseweg 64 in Buurse. - Erve Bruggert, Aaftinksweg 29 in Haaksbergen. Hier zijn tevens informatieborden over de route te vinden. beleeftwente.nl

50

BIKE & TREKKING


(advertentie)

(advertentie)

FUSION COLD OUTFIT SYSTEM For the trail oriented mountain biker in cold conditions. FIRST LAYER BASE LAYER WS Shirt long* MID LAYER

GORE BIKE WEAR® Outfit Systems Advanced layering and accessories, combined to enhance your performance.

FUSION THERMO Jersey INNER TIGHTS PRO+ OUTER LAYER

*

FUSION TOOL SO Jacket* FUSION 2.0 SO Pants* ACCESSORIES UNIVERSAL SO Helmet Cap*

Find and buy your Outfit Systems at www.GoreApparel.eu

TOOL SO Gloves* MTB THERMO Socks long

© 2014 W. L. Gore & Associates GmbH. GORE BIKE WEAR, WINDSTOPPER, GORE and designs are trademarks of W. L. Gore & Associates.

(advertentie)

BIKE & TREKKING

51


U I T G E P R O B E E R D

Met deze broek is een spatbord niet mee r nodig.

Onder redactie van Joris Birnie, Henk Boorsma, Erik Boschman, Alex Grunewald, Jan Koelmans, Arjan Kruik, Bas van der Wurf en Vincent Zeebregts.

gore bike wear a alp-x 3.0

Droog door d de winter

hi gh lig ht

Ziet er vreemd uit, maar ma is wel nuttig in baggerweer: een bikeshort over je strakke bib heen. Helemaal als het de Alp-X 3.0 G Active Short van Gore Bike Wear is. Deze mooi afgewerkte en gedeta zorgvuldig gedetailleerde broek is samengesteld uit verschillende materialen. materialen Rondom licht rip-stop materiaal, bij het oppervl een stevige, meer schuurvaste stof. Niet contactoppervlak st zelf volledig waterdicht, alle stiknaden alleen is de stof binne aan de binnenzijde zijn met een speciale tape eveneens g waterdicht gemaakt. Toch voelt de broek dankzij de toepassing van een luchtdoorlatend membraam niet zweterig a aan. Als je deze regen-short niet draagt, is ’ie opvou opvouwbaar tot een uiterst kklein en licht UITGEPROBEERD: 2 JAAR pakke ketje. Ook handig + Waterdicht dus vvoor een alpen+ Ademend toch tocht. De Alp-X 3.0 + Compact Act Active Short kost – Duur €1 149,95. Pittig! goreapparel.eu -A AK

gonso limes

Drie-in-één

LUCHT PROCORE 4-6 bar

PROCORE: twee luchtkamers! Hoge inwendige druk verhindert een stootlek. Minimale druk daar buiten geeft een uitstekende grip en perfecte controle. De banden genereren de beste progressieve vering. Compatibel met alle wielen. Velgbedbreedte minstens 23 mm. Gewicht ca. 200 gram per wiel. PROCORE kan met iedere voor tubeless geschikte MTB band gemonteerd worden.

XX

BIKE & TREKKING

Wij kenden Gonso vooral van de fietsbroeken- en shirts. Maar dit Duitse kledingmerk begeeft zich ook op de markt van outdoor-jassen. Wie serieus op fietsvakantie gaat en daarvoor een stevige regenjas zoekt, kan nu dus ook bij Gonso terecht. Het model ‘Limes’ (€ 199,95) is een zogenaamd 3-in-1 jack. Dit omdat de jas mét uitritsbaar fleece-binnenjack gedragen kan worden, zónder binnenjack of alleen het binnenjack zónder buitenjack. De Limes is gemaakt van een waterdichte en ademende, elastische stof in een zogenaamde tweelaags-constructie. Dat wil zeggen, dat er een microporeuze kunststof laag aan de binnenkant van de buitenstof is geplakt die water van buiten tegenhoudt, maar transpiratiedamp die van binnen naar buiten moet doorlaat. Het ademend vermogen bij met name de minder dure outdoorjacks valt vaak tegen. Bij het HighTex materiaal dat Gonso gebruikt is dat gelukkig niet het geval, want ook bij stevige inspanning blijft de binnenkant van het jack behoorlijk droog. Ook met de rest van de jas is niks mis: afritsbare capuchon, voldoende zakken, extra stevige stof op de schouders en armen en goed afsluitbare mouwen. Veel waar voor je geld dus. Misschien zelfs iets te veel, want de snit had wel slanker gemogen. – AG UITGEPROBEERD: 1 FIETSVAKANTIE

+ Waterdichtheid + Detaillering + Uitneembaar binnenjack + Prijs – Pasvorm gonso.de


e-maxx

Lange levensduur

hi gh lig ht

UITGEPROBEERD: 2 JAAR

+ Zeer lange levensduur + Beschikbare vertandingen – Opschakelen – Prijs e-maxx.nl

Voor deze gebruiksimpressie moet ik even terug naar begin 2013, toen ik voor mijn nieuwe Alpen-29er op zoek ging naar extra kleine kettingbladen. Niet alleen vanwege de grotere wielen, maar ook omdat ik in de bergen graag met lichte verzetten rijd. Heeft te maken met een ooit doorgescheurde achillespees, waardoor mijn rechterbeen 25% minder vermogen op het pedaal overbrengt dan het linker. Maar als ik maar licht genoeg kan schakelen, kom ik iedere berg op. “Moet je een Shimano 29er crankstel kopen met 22/30/40 vertanding”, hoor ik je nu zeggen. Klopt, maar die bestonden twee jaar terug nog niet. Via via kwam ik terecht bij Erik van der Pasch uit Boxtel. Of beter: op zijn website e-maxx.nl. Hierop biedt Van der Pasch kettingbladen aan in zo’n beetje iedere gewenste vertanding. Een order voor een 21–tands binnenblad, een 31-tands en een bash ring was snel geplaatst. E-Maxx freest de bladen niet van aluminium, maar van een veel harder materiaal, dat bovendien wordt voorzien van een zogenaamde diamond coating om het oppervlak nog slijtvaster te maken. Het middenblad heeft een aluminium binnenring, bedoeld om de ketting te begeleiden. Verdere schakelhulpen ontbreken. Inmiddels ben ik twee zomers verder en lijkt van slijtage nauwelijks sprake. Zelfs het veel gebruikte binnenblad vertoont nagenoeg geen gebruikssporen. Bijzonder! De souplesse bij opschakelen is duidelijk minder dan bij Shimano of Sram, maar wat wil je, zonder schakelhulpen. Chainsuck heeft zich trouwens geen enkele keer voorgedaan. Kortom, een aanrader, deze kettingbladen, vooral ook omdat E-Maxx nu wel schakelhulpen toepast. Goedkoop zijn de kettingbladen trouwens niet: een binnenblad met diamond coating komt op € 79,-, een middenblad € 149,- en een groot buitenblad zelfs € 199,-! Overigens, de E-Maxx kettingbladen zónder speciale coating zijn veel minder prijzig. En die kun je in iedere gewenste kleur krijgen. – AK

bbb dualride bpd-22

Dubbel goed De Dualride (€ 74,95) is volgens de omschrijving bedoeld voor de mountainbike, maar ik heb ze vooral gebruikt tijdens dagelijkse ritten naar mijn werk. En dat bevalt goed. Zo goed zelfs, dat ik vergat dat ik nog iets over deze pedalen moest schrijven. Inmiddels staat de teller op dik 6.000 kilometer. Nou ja, beter laat dan nooit. Zoals de naam al aangeeft zijn dit pedalen met twee verschillende kanten. Je kunt ze gebruiken met spd-schoenen, maar ook met gewone schoenen. Voor de langere ritten naar en van mijn werk gebruik ik klikschoenen, voor de korte ritjes gewone schoenen. De klemspanning van het kliksysteem is verstelbaar. Zo kun je zelf de juiste spanning instellen, om snel in en UITGEPROBEERD: uit te klikken en toch stevig in de pedalen te blijven. Draai je ze om, dan vinden je 6.500 KM schoenzolen houvast op een stevige, brede kooi. De afdichting van de pedaallagers + Degelijk lijkt prima te zijn. Nooit wat aan gedaan, maar alles draait nog soepel. Daar kunnen + In- en uitklikken dus gerust nog wel wat kilometers bij... bbbcycling.com – AG

LUCHT BUITEN KAMER 0,8-1,5 bar

Ontwikkeld door Schwalbe en Syntace schwalbe.com/procore

BIKE & TREKKING

XX


54

BIKE & TREKKING


M O U N T A I N B I K E - V A K A N T I E

Meraner Land/Merano

een mix van ‘dolce vita’ en ‘gründlichkeit ’ TEKST: JORIS BIRNIE, FOTO’S: JORIS LUGTIGHIED

Meraner Land? Je mag ook Merano zeggen, op zijn Italiaans. Want Merano ligt in Zuid-Tirol en daar spreken ze het allebei: Duits en Italiaans. Je komt er langs als je over de Brennerpas naar het zuiden scheurt. Niet meer doen, dat langsscheuren. Stoppen is beter. Want B&t redacteur Joris Birnie ontdekte in de bergen rond Merano prachtige biketrails. Dat deze trip een andere zou worden dan alle voorgaande wisten we al. De insteek is namelijk dat we niet alleen drie dagen lang bruut gaan biken, maar dat we ook van alle andere geneugten des levens genieten. Dus niet alleen vette trails, maar ook een comfortabel hotel, goed eten en mooie wijn. Immers; we hebben maar twee dagen tot onze beschikking en daar willen we op álle vlakken alles uithalen. En als dát het uitgangspunt is, dan is Zuid-Tirol the place to be. Want in Zuid-Tirol ontmoeten noord en zuid elkaar. De degelijkheid en gründlichkeit die de Oostenrijkers eigen is en het dolce vita van de Italianen. We boeken daarom een hotel in het Meraner Land. Of preciezer, in het plaatsje Schenna, vlakbij Merano. Een goede keuze, blijkt al direct bij aankomst in Hotel Finkenhof. Want wat is er mis met een jacuzzi met een diameter van dik twee meter in je hotelkamer? Wij hebben er in elk geval geen enkel probleem mee... Netwerk van gondels Na een korte maar goede nachtrust verwennen we ons onszelf eerst met een goed ontbijt. Geen probleem, want omdat dit een speciaal bike-hotels is, kun je jezelf helemaal rond eten met muesli’s, sappen, broodjes, fruit en allerlei andere smakelijke en voedzame zaken, inclusief een tap met energiedrank om de bidons voor onderweg te vullen. En dat is ook nodig, want we willen knallen vandaag. Samen met Christoph Frei van de Bike Academy in Merano stellen we een plan op. Binnen vijf minuten zijn we al overtuigd, dit gaat helemaal goed komen! Reden: rondom Merano ligt een netwerk van gondels dat ook voor bikers toegankelijk is. Sommige brengen ’s winters skiërs omhoog, maar de meeste fungeren gewoon het hele jaar door als een soort van openbaar vervoer. Zeg maar een bus aan een touwtje. Christoph stelt voor dat we de lift in Saltaus nemen, in het Passeierdal even ten noorden van Schenna. Die gaat tot een meter of 1.400. Daarna moeten zelf nog 600 hoogtemeters omhoog trappen naar de Hirzer Hütte. Mooie plek om eerst even wat te >>

Boven en rechts: Na het zuur komt altijd het zoet, zegt men. En na een stukje klimmen komt er altijd een spannende afdaling, zeggen wij. En die is toch het lekkerst als je 'm zelf verdiend hebt.

BIKE & TREKKING

55


M T B - V A K A N T I E

Meraner Land, Italië

“Er liggen hier meer dan 100.000 routes om naar beneden te komen!” - Christoph Frei, bikeguide Bike Academy Meraner Land

Hierboven: Na verloop van tijd 'plopt' de trail het bos uit. Ook best lekker, scheuren door een groene alm. Rechtsboven: De mulattiere boven Merano zijn best lastig, vooral is het geregend heeft. Dan zijn de gladde revierkeitjes waarmee deze eeuwenoude paden gemaakt zijn namelijk spekglad. Rechtsonder: Even uitblazen in Merano. Tip: een gelato halen bij Gelateria Sabine in de Giuseppe-Garibaldi-Straße. Geheel rechts: Uitzicht vanuit bike-hotel Finkenhof.

eten, volgens Christoph. Want daarna gaat het alleen maar naar beneden over uitdagende paden. Klinkt goed. Na een korte check van de bikes klimmen we in het zadel en dalen we vanuit Schenna af in de richting van de Passer. Deze rivier is door de overvloedige regenval van voorgaande weken goed gevuld en kolkt in volle vaart naar beneden. We rijden tegen de stroom in richting van het dorpje Saltaus, dat op zo’n vijfhonderd meter hoogte ligt. Het is een rustige klim, door appelboomgaarden, akkers en bossen. Lekker om in te komen. Vanuit Saltaus brengt de Hirzer Seilbahn – een mooie, klassieke jarenzestiggondel - ons in één klap naar dertienhonderd meter. Een tweede lift gaat nog hoger, naar bijna tweeduizend meter, maar bikes mogen niet mee. Dus overwinnen we de resterende hoogtemeters zelf. Dat valt niet mee: de benen staan nog op standje ‘Holland’ en de schotterstrasse is steil en stenig. Mooi is het wel. Het geluid van bengelende koeienbellen mengt zich met het geruis van de vele beekjes en het gekwetter van vogels. Als we de boomgrens passeren wordt het stiller. Alhoewel... de maag gaat nu wel herrie maken. Het komt daarom prima uit dat na een paar bochten de Hirzer Hütte opduikt. Tijd om te genieten van een flink bord pasta en een groot glas apfelschorle. Ondertussen maken we een plan de campagne voor de rest van de tour. Volgens de instructies van Christoph zouden we vanaf de hüte direct naar beneden moeten, maar na wat kaartstudie besluiten we om eerst nog een paar extra hoogtemeters te pakken. Sneeuwveld De gekozen route omhoog volgt eerst nog een karrenspoor, maar wordt gaandeweg smaller, steniger en steiler. Als de route dwars door een groot sneeuwveld loopt, rest ons niets anders dan de fietsen op de schouders te nemen. Het pad eindigt op een plateau, met overal de karakteristieke ‘steenmannetjes’ die je in alle Europese gebergten tegenkomt. Deze gestapelde stenen markeerden in vroeger tijden de weg, nu is het stapelen van stenen een leuke bergwandeltraditie. Voor

56

BIKE & TREKKING

ons is dit punt de aangewezen plek om de fietsen klaar te maken voor de afdaling. Zadels omlaag, handschoenen aan, veters vast, go! Nu komt de royale veerweg van onze all-mountains goed van pas. Ondanks dat, is het opletten geblazen. De trail is smal, uitgesleten en stenig. Nog steeds boven de boomgrens slingert het pad over de Alm, langs watervallen en oude boerderijen. Soms met een lekkere flow, maar meestal erg ruig en technisch. Dan bereiken we de boomgrens en duiken we een donker dennenbos in. En daar begint het Walhalla. Want de trail die we nu volgen slingert als een python tussen de bomen door. Links, rechts, omhoog, omlaag, met lekkere bulten en heerlijke kuipbochten. Woeha! Dan knallen we - vele honderden hoogtemeters lager - plotseling het bos weer uit en golft het pad over een met gras en geurige lentebloemen begroeide alm, met links en rechts een paar boerderijen en zelfs een gezellige stube. Die laten we letterlijk links liggen, want we worden alweer opgeslokt door het bos. Geen naaldbomen nu, maar dikke, verweerde loofbomen. Ook het pad is anders; we rijden over een oeroude mulattiero, een smal, met gladgesleten keitjes bestraat muildierpad dat vroeger de verbinding vormde tussen de dorpjes in het Passeiertal. Het pad blijft min of meer parallel aan de berghelling en we speren in een mooi tempo naar beneden. Als we de eerste huizen tegenkomen, denken we in eerste instantie dat we weer in Schenna zijn. Mooi niet. Want als we wat beter kijken, zien we ons hotel Finkenhof in de diepte liggen. Oftewel: voorlopig zijn onze remschijven nog niet afgekoeld! We spotten nog een hert in het bos, laveren door appelgaarden heen, sturen over listige achterafpaadjes en dan staan we toch nog sneller dan we verwacht hadden weer voor de poort van de Finkenhof, net op tijd om nog een diner mee te pikken. We willen in onze bike outfit aanschuiven, maar onze ober wil éérst onze handen zien. En vervolgens mogen we van hem pas plaats nemen aan tafel als we eerst die handen gewassen en ook de rest een beetje gefatsoeneerd hebben. Streng hoor. Even voor negenen ontkurken we - met schone handen - onze eerste fles Zuid-Tiroolse rosato. Mmm, dat smaakt naar meer... Minigondel We beginnen de volgende dag al vroeg, met een duik in het royale hotelzwembad. Tijdens het ontbijt treffen we Christoph weer. Hij heeft weer een zware dagtocht voor ons in gedachten, maar die slaan we af. We willen namelijk ook graag de sfeer proeven in de stad onder ons, in Merano. We rollen daarom na het ontbijt op ons gemak naar beneden. Merano is een prachtige stad met duidelijk heel veel Oostenrijkse invloeden.


Niet voor niets. Eeuwenlang was het de hoofdstad van Tirol. Toch is de sfeer in de stad tegelijkertijd ook Italiaans. Fijn, want dat betekent ze er precies weten hoe een goede cappuccino gezet moet worden. Op een zonnig terras genieten we er uitgebreid van. Na het ‘bakkie’ is het tijd voor actie. Even buiten de stad, in het dorpje Burgstall, pakken we de lift de Tschögglberg op. Het is een klein, automatisch liftje dat bedient wordt vanuit het bergstation. Het maximale laadvermogen is vier personen en als er ook nog ’s vier bikes bij moeten, is het letterlijk proppen. Boven rekenen we af, duwen wat bananen en repen naar binnen en gaan op pad. Op de kaart hebben we wat paden gespot die redelijk mooi de hoogtelijnen volgen en dat is precies wat we nodig hebben om even warm te draaien. Na een kwartiertje of vijf geleidelijk klimmen, trekt de lucht helemaal dicht. Oei, dat ziet er link uit. En inderdaad, nog geen tien minuten later trekt er een zwaar onweer over. Gelukkig passeren we al snel een dorp en duiken we een gasthof in om te schuilen. Komt wel goed uit, het is toch tijd om te lunchen. We horen dat buien in deze regio, in tegenstelling tot Oostenrijk, nooit lang blijven hangen. En inderdaad, als we de laatste hap pasta verorberen, trekt het buiten helemaal open! De waardin vertelt dat je hier alle kanten uit kan, wat betreft het weer. Is het warm, dan ga je naar boven, de bergen in waar het lekker koel is. En als het afkoelt zorg je dat je in de bossen rijdt. Die liggen lager en dat scheelt weer een paar graden. Vanwege de zuidelijke, relatief beschutte ligging duurt het seizoen in Merano langer dan in de noordelijk gelegen dalen. En kan je er ook al weer eerder biken. Al vanaf maart, als de centrale Alpen nog volop met sneeuw bedekt zijn, kan je er terecht! Whirlpool Na de lunch gaan de regenjacks weer in de rugzak. Het is tijd voor nieuwe avonturen. De paden die we nu berijden, volgen de hoogtelijn in het geheel niet meer. Naar beneden gaat het, en steil ook! Net als gisteren volgt de route oeroude mulattiera. Maar in tegenstelling tot gisteren zijn de keitjes waarmee deze muildierpaden bestraat zijn door de onweersbui spek en spekglad. Vooral op de met mos begroeide plekken in de schaduw. We glibberen naar beneden en onze stuur- en remkunst wordt hevig op de proef gesteld. Behalve bij onze fourcross expert Jeroen dan, want die lijkt zich van de gladheid niks aan te trekken en knalt volle bak naar beneden. Als we het ergste gehad hebben, genieten we van de intens groene natuur en de stilte. We komen op deze oude paden namelijk

niemand tegen! Naarmate we lager komen, maakt het bos plaats voor appelgaarden. En voor we het in de gaten hebben, zijn we al weer terug in Schenna. Eerder dan gisteren en dat geeft ons de tijd de whirlpool op het terras eens uit te proberen. In het licht van de ondergaande zon en met uitzicht over de hele vallei, bubbelen we onze vermoeide spieren tot rust. Perfect, werkelijk niks meer aan toevoegen. I N F O

Het Merano is een fijne bike-bestemming. Weer, natuur, trails, sfeer, het klopt er allemaal. Er is maar één nadeel: er liggen geen vaste mtb-routes! Wie dus graag bordjes volgt, die komt bedrogen uit. Dat neemt niet weg dat je er niet heen moet. Integendeel. Met de route-informatie uit het bike-hotel en een goede (wandel)kaart kom je er ook. Sterker; omdat er geen officiële mountainbikepaden zijn, mag je op bijna álle paden fietsen. En dat maakt de bergen rond Merano tot ideale bestemming voor liefhebbers van uitdagende trails, zeker ook omdat je jezelf dankzij de aanwezigheid van gondelbanen een flink aantal hoogtemeters kan besparen. Wie uurlijk graag op zeker speelt, kan natuurlijk ook op pad met Christoph Frei of een van de andere gidsen van de Bike Academy Meraner Land. Ook de Ötzi Bike Merano Academy in het nabijgelegen Naturns beschikt over goede gidsen. m bikeacademy-meranerland.com oetzi-bike-academy.com ONDERKOMEN B&t boekte de no via BikeHotels mountainbikevakantie in Merano Südtirol, een organisatie die dee belangen van een groot aantal bikehotels in Zuid-Tirol behartigt. Om lid te mogen zijn van BikeHotels Südtirol moetenn de hotels aan een heel scala n. We verbleven in Finkenhof, een bikehotel bikervriendelijke eisen voldoen. oven Merano. in Schenna, een dorpje even boven bikehotels.it hotel-fink.com

BIKE & TREKKING

57


BikeShopGuide

2

Jan Brinkman De D ommel 46-48 Dronten 0321-317001 www.janbrinkman.nl

4 6 3

2

16 13 11 11 7 17 9 10

12 18 1

19

5 8 15 14

1

Bike2build

3

4

Theo Schilder Koedijkstraat 31 (Overstad) Alkmaar

072-5112042 www.theoschilder.nl

Egbert Egberts Rijwielen Hoofdstraat 63a Borger 0599-234224 www.egbertegberts.nl

James Wattweg 12 Vlaardingen 010-2480329 www.bike2build.nl

5

BIKE4travel Satijnbloem 41 Rotterdam 010-4626909 www.bike4travel.nl


6

Bikes4You Weerdingerstraat 48 Emmen 0591-514691

10

www.bikes4you.nl

Bikeshop Amersfoort Leusderweg 92-94

Amersfoort

033-4651321

www.bikeshop.nl

Speciaalzaak race en mountainbike. Tweewielerwinkel van het Jaar. Service, kwaliteit en deskundigheid.

atie carbonrepar www.bikes4you.nl

7

8

Rijwielpaleis Bilthoven

11

Koperwieklaan 1 Bilthoven 030-2280713 www.rijwielpaleis.nl

Bike Passion

12

Sjersestraat 35 Almkerk 06-40218906 www.bike-passion.nl

Ekeris ‘t Goylaan 66a Utrecht

Harmonieplein 21 Maarssen www.ekerisbikestore.nl

Lola Bikes & Coffee Noordeinde 91 Den Haag 06- 14715854 www.lolabikesandcoffee.nl

De specialist op het gebied van Bikefitting Onderhoud Maatwerk

9

Snel Tweewielers Amsterdamsestraatweg 414 a-b-c Utrecht 030-2441971 www.sneltweewielers.nl

13

Goossens Korenbree 24 Borculo 0545-271392 www.goossensborculo.nl

Topkwaliteit fietsen, uniek maatwerk, framebouw op maat. Batavus - Brompton - Cannondale - Cube - Gazelle - Giant - IDworks - Koga - Trek TOER

tweewielers

RACE

GOOSSENSBORCULO.NL

STADS CROSS ATB TANDEM

KORENBREE 24 7271 LH BORCULO 0545-271392

SANTOS - VAN NICHOLAS - TOUT TERRAIN


BikeShopGuide

16

de Vakantiefietser Westerstraat 216 Amsterdam 020-6164091 www.vakantiefietser.nl

4 6 3

2

17

16

BIKE & trekking Magazine Winthontlaan 200 Utrecht 030-2891073 www.bikeandtrekking.nl

13 11 11 7 9 17 10

12 18 1

19

5 8

HIER KAN UW SHOP STAAN!

15

Informeer naar de zéér gunstige voorwaarden op 030-2891073 of mail naar bikeandtrekking@maruba.com

14

14

15

Pijnen Race Molenstraat 4 Ossendrecht 0164-672763 www.pijnenrace.nl

Fietsplus Louis van Dijk Tuinzigtlaan 22 Breda

076-5217148

www.louisvandijkfietsplus.nl

18

19

van Herwerden Laan van Nieuw Oosteinde 100 Voorburg 070-3861719 www.vanherwerden.nl

Cycleparts Wielersport St. Jacobslaan 118 Nijmegen 024-3506447 www.cycleparts-shop.nl


(advertentie)

Voor mountainbikers is de Zillertal Bike Challenge letterlijk het hoogtepunt van de Alpen! Matthias, King of the Mountain

Nergens anders kun je zo aangenaam afzien.

Christian, Prince of the Mountain

tie, Super organisa weer terug. m ko Ik p. to n alles of the Mountai Philipp, Lord

(advertentie)

Trier

Vraag onze gra tis fietsbroc hur en fietsk e aart 2015 Saarschleife

Saarbrücken

Op weg met de Saar-Elzasfietstocht Van het Romeinse Trier tot in Straatsburg in de Franse Elzas – een grensoverschrijdende fietstocht langs de Saarschleife en de Franse kanalen.

Saar-Elzas-fietstocht 6 overnachtingen met ontbijt en fietskaarten

4USBBUTCVSH

vanaf

297,-€

Tourismus Zentrale Saarland GmbH, Franz-Josef-Röder-Str. 17, 66119 Saarbrücken www.toerisme-saarland.nl, info@tz-s.de, Tel.: +49 (0)681 / 927 20 0

BIKE & TREKKING

61


(advertentie)

C O L U M N

Eric Mijnster is een zelfgekroond feelgood-fietser met ongeremd verlangen naar uitdaging. Hij leeft zijn droom, geeft er workshops over en deelt zijn wielerbeleving via zijn blog gespletenasfalt.nl.

Doel of middel? Ik vertoef circa zes maanden per jaar in het buitenland, stap op de fiets om de kachel te laten branden en heb mezelf het plakkaat ‘living the dream’ gegeven. Het leven is mooi. Ik kan me in ieder geval voorstellen dat mijn leven er vanaf de buitenkant mooi uit ziet. Dat is namelijk een exacte weerspiegeling van de binnenkant. En het zal je verbazen, maar de overdosis aan voorspoed is niet uit de lucht komen vallen of aan komen waaien. In mijn ogen is het lot een fabel en is alles wat ik doe en laat een keuze van mezelf. Ik vind het soms lastig om te kiezen, en dat is positief. Twijfel is namelijk de oorzaak van mijn geluk. Ja, ook ik ben regelmatig onzeker. Ik vraag me geregeld af waar ik mee bezig ben. Waarom doe ik wat ik doe? Hoe moet ik doen wat ik doe? Is dat wat ik doe een doel of een middel? Zo twijfelde ik ooit zelfs aan mijn allergrootste passie: fietsen. Dat wat ik doe is een middel als ik het uitvoer ten gunste van een doel. In feite wil dat zeggen dat een activiteit dan enkel van waarde is omdat het me helpt om iets anders te bereiken. Verder niets. Het is een handeling die ik gebruik – en misschien zelfs noodzakelijk is – om mijn ambities te verwezenlijken, maar waar ik mijn tijd niet aan zou besteden als ik dat specifieke doel niet voor ogen zou hebben. Voor mij is fietsen een middel om te schrijven. Ik gebruik mijn tweewieler om te kunnen spelen met mijn pen en papier en ik heb geen flauw idee wat ik te delen had als ik zonder door het leven zou gaan. Fietsen is een middel bij uitstek en daarom twijfelde ik. Als ik fiets om te schrijven, zou ik dan niet fietsen als ik niet wilde schrijven? Hoe leuk vind ik het om te fietsen? Ofwel: waarom fiets ik eigenlijk? Ik fiets omdat mijn buik begint te tintelen als ik denk aan twee wielen en een ketting. Ik fiets omdat de adrenaline me wakker houdt als ik weet dat ik de volgende dag weer op m’n zadel mag kruipen. Ik fiets omdat de voldoening na een intense inspanning elk gevoel van genot te overstijgt. Fietsen leg ik uit in termen verlangen en verliefdheid en ik ben er het liefst 24 uur per dag mee in de weer. Fietsen is een middel bij uitstek, en een doel pur sang. Toen ik me dat realiseerde, verdween elke reden om te piekeren. Ik fiets om te schrijven én ik fiets om te fietsen. Een doel dat ook als middel dient staat garant voor geluk. Daar is geen twijfel over mogelijk. - Eric Mijnster

62

BIKE & TREKKING


I

F

I

E

T

S

-

E

N

R

E

I

S

M

A

G

Z

I

N

E

I

E

T

S

-

E

N

R

E

I

S

M

A

G

A

Z

I

N

TEST MTB

E

3X TITANIUM E

T

S

-

R

E

FITNESS FIETSEN

I

S

M

A

G

nl

Passen pakken

N

in Fran F krijk k ijk

ng.

lvi elv tel Ste S St reik n berei en hand neen nn bin biiinn b

E

TEST

.bike

paass np heen l rmOlsjlssjsjobocochh en R scch e Re role iro Tir Ti ioo,, Timme vio

F

Z

I

kki

ui t de d sc s ch c ha h ad a uw va n de d alpedu d’hu ez

A

I

E

N

E

T

S

Afrikaa

ns fiets

-

m a daavontuur g a sk a r

E

N R

E

I

S

SPOTLI

APP

I

€ 4,95 4 95

F

tre

IMGEITEN VOOR KL erland

F

#3 2014

.bike

SUPERAANBIEDING NEEM NU EEN ABONNEMENT** OP BIKE & TREKKING EN ONTVANG: www

A

TEST MTB

TWAALF HARDTAILS

and

ellinggenn 18 versn kastje. in een

elli nell ersn Vers V en voor fiets

ike

andtr

6X PINION P.18 ings bak b ngssb

w.b

ekkin

TEST

ww

Z

AP

A

l

G

ing.n

A

rekk

M

#2 2014 €4,95

S

andt

I

www

E

AP

R

N

ng.nl

E

#1 2014 €4,95

-

andtrekki

S

T

www.bike

E

AP

I

€4,95 w w w . b i k e a n d t r e k k i n g .2013 #5 n l

g.nl

F

KILO GHT VRET METERGT GRER ADE Suppercomfort achtert abele rein

TE TEST EST ST

gravel gra gr g r av av

TIE

WE D WEG DJE

WEEKEN HT SPOTLIG TEST

voor GPS-en route race en

BBB STRIKE 300*

RCA: Cervélo / 5,38 kg €15.000

n de Biken in z Har Duitse

racers er rs

KAN FIETSVA

e entenrout ë Monum ië, Tsj Tsjechi in Morav

Topro

ute

TEST

FITNESS

Fietskarren met één wiel

WEEKENDJE WEG

Waarom zijn (sommige) 50-plussers zo snel?

FIETSVAKANTIE

Naar de kasseien van de Vlaamse Ardennen

Over de ‘voies vertes’ van Champagne-Ardenne WINNEN!

POC Trabec mtb helm mtb-he lm

GEZONDHEID

Vijfst ijfsterren fietsdiners

FIETSEN IN NEDERL ERLAN

ND Rondje IJsselm AND eer in twee dagen. Of één...

ein langs de A2 singdel oz 0 le t r e MTB-p arco ac k urs B roek polder

TEST RACEFIETSEN

Snel nel én comfortabel: 9 endurance racers racer GRATIS Diva’s only B&t Lad : ies Edit ditio ion n

GEZOND HEID Opt ptim imaalis liseer je ‘zit’ met eer bike fit

FIETS MEE OP VAK V AN • Biken ANTIE in e du Sole • Racen Portes in Kufsstei S il ttein in

TEST MOU NTAINB Fullies voor Ned IKE én alpe erland d nvakan tie

UITG EP Licht ROBEERD kano n

ARDE ELWA WINK !

WERK PLAA Gebr oken TS ketti ng

NAJA ARST RIP Prac htig Piemo nte

95 €34,

n

300 lumen Opladen via USB Meervoudig testwinaar met 20 functies!

ARDE NKELWA WIN

€84,95!

BBB MICROFOLD*

kies maar OP=OP!

SIGMA BC 12.12* 2.12*

LEZYNE MICRO FLOOR DRIVE* WINKE

DE LWAAR

LWAA RD

€59,9

WINKE

E

5!

€29,9

5!

De beste pomp in zijn klasse! Meervoudig testwinnaar

12 functies! tie ies! s!

* Voor 1 of 2 jaar afhankelijk van het artikel. ** Zolang de voorraad strekt. Op=op!

BON JA, ik neem een abonnement op BIKE & trekking. Ik betaal € 29,95 en ontvang 5 x BIKE & trekking (1 jaar) én een BBB Strike 300. Kleur wit Kleur zwart JA, ik neem een abonnement op BIKE & trekking. Ik betaal € 29,95 en ontvang 5 x BIKE & trekking (1 jaar) én een Sigma BC 12.12 stuurcomputer.

Naam: JA, ik neem een abonnement op BIKE & trekking. Ik betaal € 29,95 en ontvang 5 x BIKE & trekking (1 jaar) en een BBB Microfold.

M/V

Geboortedatum: Adres: Postcode en plaats: Land:

JA, ik neem een abonnement op BIKE & trekking. Ik betaal € 34,95 en ontvang 5 x BIKE & trekking (1 jaar) en een Lezyne Micro Floor Drive fietspomp.

Hierbij machtig ik Klantenservice BIKE & trekking Magazine om het verschuldigde bedrag tot wederopzegging van mijn rekening af te schrijven. Het cadeau wordt binnen vier weken na betaling verzonden.

Stuur de bon of een kopie naar: Klantenservice BIKE & trekking Magazine, Postbus 104, 3740 AC, Baarn. Of mail naar klantenservice@bikeandtrekking.nl

Bank- of gironummer: (Belgische abonnees ontvangen een acceptgiro) E-mail: Telefoonnummer: Datum:

FIETS TE Stale ST n reisf ietse

Handtekening:

Broncode: BIKE0514 BIKE & TREKKING

63

M


E V E N E M E N T

20 jaar glocknerkoning De Großglockner Hochalpenstraße is ongetwijfeld een van de mooiste bergpassen van de Alpen. Maar ook een van de zwaarste. Vóórdat je het hoogste punt op 2.506 meter bereikt, moet je eerst 1.749 hoogtemeters en 33 kilometer asfaltweg met 29 haarspeldbochten en een stijgingspercentage van maximaal 12% overwinnen! Wie de Großglockner Hochalpenstraße wil rijden zónder auto’s, motoren en touringcars op de weg, zou eens moeten meedoen aan de Glocknerkönig. Tijdens dit fietsevenement, dat in 2015 plaatsvindt op zondag 7 juni, is deze gehele bergweg namelijk gesloten voor gemotoriseerd verkeer! Deelname kost 40 euro en dat is inclusief 20-jaarGlöcknerkönig fietsshirt en verzorging onderweg. Eindpunt is niet de Franz-Josef-hoogte aan de voet van de Großglockner, maar de Fuscher Törl op 2.428 meter halverwege de Hochalpenstraße. Je kunt kiezen uit twee varianten: de 27 kilometer lange 'Classic' met 1.695 hoogtemeters en de 'Light' met 12 kilometer en 1.330 hoogtemeters. glocknerkoenig.com

64

BIKE & TREKKING


FOTO: MALOJA.DE

Van al deze bochten genieten z贸nder gemotoriseerd verkeer? Dat kan alleen tijdens de Glocknerk枚nig. Lekkerrr... BIKE & TREKKING

65


V O O R P R O E F J E *

Weg van de winter

Toeren door de Algarve In najaar, winter en voorjaar is het klimaat in de Zuid-Portugese Algarve heerlijk mild. Ideaal om te fietsen door het rustige, glooiende binnenland. Reisredacteur Eric Mijnster nam de proef op de som.

DE VOLGENDE UITGAVE VERSCHIJNT MAART 2015!

Aan de voet van de

Rosentuin

Klein grapje in de kop bij deze foto. Met ‘Rosentuin’ is namelijk het bergmassief ‘Rosengarten’ bedoeld, dat de westkant van het Zuid-Tiroolse Eggental domineert. al vanaf het zadel van een mountainbike. Het gebied ligt namelijk Mooi om te zien, vooral vol mooie paadjes. En fotograaf Erik Boschman reed er afgelopen zomer overheen.

Test

Maatwerk k Je kunt natuurlijk gewoon oon et een confectiefiets uit het schap trekken. Niks mis mee. Maar wie écht wat speciaals wil, die ontkomt niet aan maatwerk. Wij bestelden vier op maatt gemaakte racers en ervoeren de luxe van custom made.

66

BIKE & TREKKING

Test

1 x 10 voor mtb’s

Was het maken van aandrijflijnen tot dusverre het monopolie van de giganten Shimano en Sram, tegenwoordig zijn het juist de kleinere onderdelenmakers die de boel opschudden. Hoe? Door onderdelen te leveren waarmee je zelf heel makkelijk van je 3x10 of 2x10 aandrijflijn een 1x10 aandrijflijn maakt, inclusief 12/42 cassette. Zinvol? We hebben de proef op de som genomen.

* De weergegeven inhoud kan door omstandigheden aan wijzigingen onderhevig zijn.


WHERE THERE’S DARKNESS, NOW IS 1400 LUMEN. LIGHTING YOUR WAY.

MEGA DRIVE We build our own LED lights from the drawing board up. Our high quality, CNC machined bodies are manufactured in-house and our LED LIGHT and lenses are simply the best you can buy. Beautifully designed LED lights that are built to last. This is Lezyne. This is Engineered Design.

LUMEN OUTPUT:

Ultra-bright, real world tested 1,400 lumens available

BUILT TO LAST:

Compact CNC sculpted aluminum body

INFINITE LIGHT SOLUTION:

Replace battery on the fly to extend ride time

POWER UP:

Rechargeable via Micro USB

EASE OF USE:

6 easy to navigate light settings for instant light alternatives

8 Proudly Distributed by Rivo Sports BV | INFO@RIVOSPORTS.COM | +31 (0) 487 561614 | WWW.LEZYNE.COM


59 HOTELS 28 REGIO´S

OOSTENRIJK ITALIË ZWITSERLAND

Nu boekbaar online!

Vraag de nieuwe catalogus 2015 nu aan! op tel.nr. +43 6542 80480 of office@bike-holidays.com www.bike-holidays.com

Brochurebike5 2014 lowres  
Brochurebike5 2014 lowres  
Advertisement