Page 1

TESTSPECIAL RUIM 120 SKI’S EN BOARDS

WINTERSPORT

BUYER’S GUIDE Alles wat bt e h g i d o n e j voor de t r o p s r e t n i w

SNEEUWMODE

VOETWERK

EN VERDER

Technische jassen Luxe skimode Bijzondere prints Warme midlayers

Skischoenen Snowboardboots Winterschoenen Boardbindingen

Lawine-uitrusting Protectiegear Rugtassen Goggles

WINTER 2013/2014 € 4,95


BOARDTEST SAMNAUN 2013/2014 TESTCOÖRDINATIE: JORIS BIRNIE TEKST: JORIS BIRNIE EN ARJAN KRUIK FOTO’S: SYO VAN VLIET EN EDO JUNGERIUS

Camber, rocker of flatbase? Twin of directional? Freestyle, freeride of allmountain? De keuze in verschillende boardshapes is groter dan ooit! Maar wat is de goede keus? Het testteam van Snowboarder Magazine heeft de nieuwste modellen alvast aan de tand gevoeld op de dikbesneeuwde hellingen van het Zwitserse Samnaun. Of het wat is, die nieuwe boards? Op de volgende pagina’s lees je wat ons testteam er van vindt.

36

WINTERSPORT BUYER’S GUIDE 2013/2014


WINTERSPORT BUYER’S GUIDE 2013/2014

37


T

38

WINTERSPORT BUYER’S GUIDE 2013/2014


BOARDS VOOR LICHTGEVORDERDEN TOT GEVORDERDEN VAN €300,- TOT €400,Het aanbod van snowboards is komend seizoen diverser dan ooit. De rocker-revolutie heeft de deur opengegooid naar oneindige hoeveelheden nieuwe boardshapes en fabrikanten experimenteren naar hartenlust met alle mogelijke combinaties van rocker en camber. Tel daarbij op dat vanuit het duurdere segment tal van hightech materialen en constructietechnieken doorsijpelen naar de middenklasse en je kunt op je vingers natellen dat je niet weet wat je overkomt als je jouw oude snowboard inruilt voor een nieuw exemplaar! Eerlijk is eerlijk; een jaar of vijf terug zat de boar dindustrie een beetje in een impasse. Okay, boards werden steeds lichter dankzij de toepassing van dur e, geavanceerde materialen, maar verder gebeurde er niet zoveel. “Boards zijn uitontwikkeld”, zeiden kenners. Jaja, mooi niet. W ant ineens was daar de rocker oftewel bolle onderkant, waarmee een boar d ineens zo soepel stuurde als een paling in een emmer snot. Ondanks dat grip bij deze boar ds een probleem was, gaf het de R&D afdelingen van de boar dmerken wel inspiratie om bij het ontwikkelen van de glijvlakken out-of-the-box te denken. Er werd (en wordt) naar hartenlust geëxperimenteerd, waarbij vooral de hybride r ockershapes immens succesvol zijn. Met hybride bedoelen we boar ds die een slimme mix zijn van

rocker (bol) en camber (hol). Bol waar wendbaarheid gewenst is, hol waar juist grip en stabiliteit nodig zijn. Moder ne boards die camber en rocker combineren zijn veelal sublieme allrounders, wat voor de meeste boar ders een geschenk uit de hemel is. Het is nu niet meer nodig te kiezen voor een specifiek poeder -, park- of pisteboard, de meeste sneeuwplanken zijn van alle markten thuis! Deze nieuwe mogelijkheden maken het kiezen van een boar d voor de verandering eens makkelijker in plaats van moeilijker, want kiezen voor het één sluit het ander dus niet meer per sé uit. Vroeger moest je diep in de buidel tasten voor state of the art technologie en materialen. Met blijdschap kunnen we je mededelen dat je tegenwoor dig veel waar voor je geld krijgt. In de middenklasse kun je nu boar ds vinden met technologieën en exotische materialen als carbon en kevlar die voorgaande jar en alleen in dure boards te vinden waren. We bedanken onze partners voor het tot stand komen van deze boar dtest: WINTERSPORT

BUYER’S GUIDE

WINTERSPORT BUYER’S GUIDE 2013/2014

39


TECHTALK

LET IT ALL ROCK? ‘Rocker’ doet denken aan lang haar en headbangen, maar is eigenlijk een term uit de surfwereld. Het geeft aan dat de onderkant van een surfboard in de lengterichting in een bepaalde mate convex (bol) is. Dat is precies wat snowboards met rocker ook hebben: een bepaalde mate van ‘bolling’ in de lengterichting. En dat is relatief nieuw, want nog niet zo gek lang geleden waren alle snowboards niet bol maar concaaf (hol) in de lengterichting. Als je zo’n traditioneel board plat neerlegt, raakt alleen de voor- en achterkant van het board de grond en vormt de rest van het board een holle boog. Dit heet camber. Daarom noemen sommige boardmerken hun bolling geen rocker, maar reversed camber ; omgekeerde holling.

GEEN GEHAP Maar wat doén camber en r ocker nu eigenlijk? Dat is eigenlijk vrij simpel. Door van een holling een bolling te maken, komen de nose en tail omhoog als je het board op een vlakke ondergrond neerlegt. En daardoor - én omdat de meeste druk onder en tussen de bindingen ligt - is de kans dat nose of tail in de sneeuw happen veel kleiner . Waardoor de kans dat je valt ook kleiner is. Bovendien zijn boards met rocker wendbaarder, wat het rijgemak verhoogd.

BLOEDNERVEUS Maar elk voordeel ‘hep’ zijn nadeel. De eerste r ockerboards met een pure banaanvorm draaiden als een malle, maar misten een belangrijke eigenschap van een ouderwets camberboard: grip op harde ondergronden. Bovendien werden ze bloednerveus als je het gas opendraaide, om maar niet te spr eken over het gebrek aan pop in de tail: de veerkracht die je nodig hebt om te springen en te jibben.

BESTE VAN TWEE WERELDEN Om deze nadelen te voorkomen zijn de ontwikkelaars van de boardmerken de laatste jaren volle bak aan de slag gegaan. De meeste r ockerboards hebben nu een mix van bolle en vlakke of zelfs holle stukken. Daar naast bevat de sidecut van veel rockerboards tegenwoordig kartels die in de sneeuw snijden, zoals een br oodmes door brood. Deze boards verenigen het beste van twee werelden: ze zijn nog steeds wendbaar en speels, maar beschikken ook over grip en stabiliteit. Zelfs in het freeride-segment, toch een notoir camber-bastion, wordt tegenwoordig een mix van rockers en camber toegepast. Zo heb je op steile pistes en in ijzige couloirs volop grip, terwijl de neus wel een lekker float heeft in diepe sneeuw en je dus niet voortdur end met een van verzuring brandend achterste been achterover hoeft te leunen. Toch zien we in de test nog enkele boar ds met traditionele camber en pure rocker. Deze boards zijn minder allround en meer gespecialiseerd, want gelukkig geldt ook: elk nadeel ‘hep’ zijn voordeel. Tot slot: bedenk dat er meer nodig is dan een goede shape om een goed boar d te bouwen. Zaken als outline, radius, kerndikte en de kwaliteit van de gebruikte (ker n-) materialen spelen ook een grote rol. Tel daarbij op dat snowboards nog grotendeels met de hand worden gemaakt en je begrijpt dat het bouwen van een goed snowboar d een waar ambacht is.

CAMBER (o.a. Burton Nug, Nitro Eero Ettala)

MIX MIX X VAN VAN VA N ROCKER RO OCK CK KER ER EN EN CAMBER CAM AM MBER BE (o.a. Nidecker Escape, Yes Basic)

MIX VAN CAMBER EN ROCKER (o.a. Burton Process, Flow Merc)

MIX VAN ROCKER EN VLAK (o.a. Völkl Dimension)

ROCKER (o.a. Arbor Formula)

40

WINTERSPORT BUYER’S GUIDE 2013/2014


KLEURCODES SNELHEID:

KLEURCODES BOCHTEN:

KLEURCODES INZETBEREIK:

Vooral goed op lage snelheid

Vooral goed in korte bochten

Vooral freestyle

Goed op lage én hoge snelheid*

Goed in korte én lange bochten*

Freestyle én freeride*

Vooral goed op hoge snelheid

Vooral goed in lange bochten

Vooral freeride

* Hoe langer de oranje balk, hoe veelzijdiger een board is.

ARBOR FORMULA

BURTON NUG

BURTON PROCESS FLYING V

De Formula deed ons versteld staan! Voor driehonderd pieken een plank die minstens vijftig euro duurder aanvoelt. Hij rijdt makkelijk, maar niet té. Fijn, want daarmee heeft dit boardje een flinke doorgroeipotentie. Een groei in alle richtingen, want of je ’m nu meeneemt naar het park, de piste of het terrein, Formula stelt niet teleur. Onze jibkoning Jelle had het super naar z’n zin, maar ook off-piste kanon Hidde wist deze Amerikaanse sneeuwglijder te waarderen, met name vanwege de sublieme grip die de gekartelde staalkanten opleveren. Okay, een maatje langer was in het terr ein wel lekkerder geweest. En als we dan toch iets mogen wensen: maak ook een Formula met een hardere en snellere gesinterde glijlaag, dan is ’ie helemaal af. “Een juweel voor de prijs van een aardappel”, vindt testleider Joris.

Kinderboardje? Nee hoor, het is de Nug van Burton. Waarom zo klein? Klein is fun. Sturen, truuken, spinnen, het gaat allemaal lekkerder met een kort boardje. Maar staat ‘kort’ in de meeste gevallen ook synoniem aan ‘nerveus’ en ‘oncontroleerbaar’, met de Nug claimt Burton dat dit pr obleem is opgelost. Kost een karrevracht geavanceerde technologie (o.a. golvende staalkanten bij de bindingen, 3D kernprofiel, carbon stroken in tip en tail), maar dan heb je dus een plankje dat je tien centimeter korter kunt rijden dan je huidige board, zonder de nadelen. Testrijder Jan was er gek van, hij kon ineens draaien en spinnen als een malle. En zelfs het gas zo nu en dan flink opengooien. Maar een snelheidsduivel moet je natuurlijk niet zijn, als je overweegt met de Nug onder je arm een boardshop uit te lopen.

De nieuwe Process stuurt makkelijker dan vorig jaar. Voor dit freestylertje hoef je geen dikke bovenbenen te hebben, gewoon insturen en daar gaat ’ie. Dat komt door de nieuwe ker n, die een meervoudig variërend dikteverloop heeft. Daarom kan, volgens Burton, het board soepeler zijn, zonder dat dit ten koste gaat van de controle. Dat soepele klopt, maar dat tweede ook? De karakteristieke uitstulpingen in de staal kanten zorgen in ieder geval als van ouds voor een flinke dosis grip. En het hybride profiel biedt een fijne mix van grip en speelsheid. Toch vinden sommige testrijders de 2014 Process iets té easy, die verlangen terug naar het knal bakkie dat de Process vorig jaar nog was. Moeten ze vooral doen. Maar voor de doelgr oep van deze test categorie – beginnende (freestyle)boarders - is er nauwelijks een fijnere plank te vinden.

< LAAG

snelheid

HOOG >

< LAAG

snelheid

HOOG >

< LAAG

snelheid

HOOG >

< KORT

bochten

LANG >

< KORT

bochten

LANG >

< KORT

bochten

LANG >

< FREESTYLE

inzetbereik

FREERIDE >

< FREESTYLE

inzetbereik

FREERIDE >

inzetbereik

< FREESTYLE

LENGTES (CM): 148-152-155-158-161

LENGTES (CM): 142-146-150-152

LENGTES (CM): 152-155-157-159-162

25,1 RADIUS (M): 8,5/7,6/8,5 SHAPE/ PROFIEL*: Mountain twin/System rocker ADVIESGEWICHT (KG): 60-80 ADVIES SCHOENMAAT (EUR)**: 42-44 PRIJS (€): 299,WEB: arborcollective.eu

BREEDTE (CM):

25,4 RADIUS (M): 5,9 SHAPE PROFIEL*: Twin/V-rocker ADVIESGEWICHT (KG): 60-80 ADVIES SCHOENMAAT (EUR)**: 43-45 PRIJS (€): 429,WEB: burton.com

BREEDTE (CM):

BREEDTE (CM):

* Aanduiding van de fabrikant. ** Zoollengtes van schoenenmerken verschillen, dus neem je eigen schoenen mee als je een board gaat kopen of huren.

FREERIDE >

25,2

RADIUS (M): 8,0

Directional/Flying V 60-80 ADVIES SCHOENMAAT (EUR)**: 42-44 PRIJS (€): 399,WEB: burton.com SHAPE/PROFIEL*:

ADVIESGEWICHT (KG):

WINTERSPORT BUYER’S GUIDE 2013/2014

41


KLEURCODES SNELHEID:

KLEURCODES BOCHTEN:

KLEURCODES INZETBEREIK:

Vooral goed op lage snelheid

Vooral goed in korte bochten

Vooral freestyle

Goed op lage én hoge snelheid*

Goed in korte én lange bochten*

Freestyle én freeride*

Vooral goed op hoge snelheid

Vooral goed in lange bochten

Vooral freeride

* Hoe langer de oranje balk, hoe veelzijdiger een board is.

FLOW MERC

GNU CARBON CREDIT

NIDECKER ESCAPE

NITRO ADDICT

De Merc is van oudsher een easygoing doorgroeiboard voor de startende boarder. En dit seizoen helemaal, want dankzij de effectieve mix van rocker tussen de bindingen en camber erbuiten, is dit board uitermate makkelijk te rijden, zonder dat je er na een paar dagen (of weken!) in de sneeuw op uitgekeken raakt. Deze allrounder groeit met je mee en kan alles aan; van piste tot park. En poeder, vindt Boas: “De neus blijft lekker drijven. Alleen in verspoord terrein met zware sneeuw zou ik liever wat meer stijfheid zien.” Een topper is de Merc in geen enkele discipline, maar hij valt ook nergens door de mand. Vooral als je graag afwisselt tussen gesneden en gegleden bochten is de Merc een fijn maatje; carvefreaks en snelheidsduivels kunnen betere in een duurdere klasse shoppen. Goed board voor een goede prijs.

En daar is ’ie weer, de Carbon Credit. En ook nú weer haalt deze Ameri kaan de felbegeerde SBMag High light binnen. De rocker tussen de bin dingen, de lichte camber eronder en de staal kantenmet-broodmeskartels weten wederom te overtuigen. “Een van de meest consistente knallers,” vindt Boas. Is Jelle het mee eens. Kan ook niet anders, want deze koelkastkid zet dit plankje op de eerste plaats in zijn per soonlijke top drie. Allicht, denk je, als je zo’n baanmannetje bent. Maar wat als je serieus gaat knallen, op een échte berg, dan heb je toch niks aan zo’n rockershape? Mooi wel, vindt Hidde, en die kan het weten want het is dé freerider van ons testeam. “Wow!” zegt hij, “bliksemsnelle kantenwissel, makkelijk te rijden en tonnen grip, ook op ijzige pistes. Alleen als je volle bak gaat moet je oppassen.” Het is maar dat je ’ t weet.

Als merk mist het Zwitserse Nidecker een beetje de X-factor, zo blijkt als we wat rondvragen. Volledig onterecht, want Nidecker maakt bloedgoede boards. Zoals de Escape. Subliem plankje. Niet alleen qua rijden, maar ook qua materiaal. Het profiel is een mix van camber tussen de bindingen en r ocker erbuiten. Dat werkt, want test rijder Jan signaleert dat de Escape beschikt over de rebound en grip van een camberboard. Hij veronderstelt dat de subtiel golvende staalkanten daar aan ook hun steentje bijdragen. Tegelijkertijd voelt de plank volgens Jan speels en los aan en is hij relaxed in de poeder. En ook Boas float door de poeder alsof hij handtekeningen uitdeelt. Terwijl hij er op de piste de ene na de ander e jibtrick eruit perst, met dank aan de tips, die van vederlicht en zeer responsief carbon zijn gemaakt. Top: de harde gesinterde base.

Redacteur Jan is hooked en verslaafd. “Wat een makkelijk board om te rijden, die Addict,” vindt hij. “Volop grip en rebound, maar tegelijkertijd lekker los en speels.” De shape lijkt dus te werken. Nitr o past het ‘Gullwing’-profiel toe, met twee losse cambers onder de bindingen die in het midden samenkomen en daar dus een bolling veroorzaken. Zeg maar zoals de Flying V op de Burton Process. Boas en vooral Thomas vinden de Addict wat té easy: “Okay, butteren en jibben in het park is helemaal z’n ding, maar als je écht airtime wilt maken schiet de pop wat mij betreft tekort. En geef ik ’m op de piste of in het terr ein de sporen, dan loopt ’ie snel tegen z’n grenzen aan.” “Zal wel,” denkt onze Jan, “als jullie ’m niet willen, ga ik nog heerlijk een paar rondjes rijden...”.

< LAAG

snelheid

HOOG >

< LAAG

snelheid

HOOG >

< LAAG

snelheid

HOOG >

< LAAG

snelheid

HOOG >

< KORT

bochten

LANG >

< KORT

bochten

LANG >

< KORT

bochten

LANG >

< KORT

bochten

LANG >

inzetbereik

< FREESTYLE

LENGTES (CM):

150-153-156/W-159/W-162W

inzetbereik

< FREESTYLE

LENGTES (CM):

BREEDTE (CM): 25,2

RADIUS (M): 9,0/8,0/8,3/8,0/9,0

RADIUS (M): 8,3

Directional twin/EZ rock rocker ADVIESGEWICHT (KG): 65-85 ADVIES SCHOENMAAT (EUR)**: 42-44 PRIJS (€): 329,WEB: flow.com

SHAPE/PROFIEL*: Twin/BTX

WINTERSPORT BUYER’S GUIDE 2013/2014

ADVIESGEWICHT (KG): 60-80 ADVIES SCHOENMAAT (EUR)**:

399,WEB: gnu.com PRIJS (€):

FREERIDE >

143-147-150-153/W-156/W-159/W-162

BREEDTE (CM): 25,2 SHAPE/PROFIEL*:

42

FREERIDE >

43-45

< FREESTYLE

inzetbereik

FREERIDE >

156-158-159XL-162XL-165XL 24,9 RADIUS (M): 7,3 SHAPE/PROFIEL*: Directional twin/Cam rocker ADVIESGEWICHT (KG): 65-85 ADVIES SCHOENMAAT (EUR)**: 41-43 PRIJS: (€): 379,WEB: nidecker.com

< FREESTYLE

inzetbereik

FREERIDE >

152-155-158-161 25,5 RADIUS (M): 7,7 SHAPE/PROFIEL*: Directional twin/Hotwing camber ADVIESGEWICHT (KG): 60-80 ADVIES SCHOENMAAT (EUR)**: 43-45 PRIJS (€): 349,95 WEB: nitrousa.com

LENGTES (CM):

LENGTES (CM):

BREEDTE (CM):

BREEDTE (CM):

* Aanduiding van de fabrikant. ** Zoollengtes van schoenenmerken verschillen, dus neem je eigen schoenen mee als je een board gaat kopen of huren.


EIK:

*

n.

WINTERSPORT BUYER’S GUIDE 2013/2014

43


KLEURCODES SNELHEID:

KLEURCODES BOCHTEN:

KLEURCODES INZETBEREIK:

Vooral goed op lage snelheid

Vooral goed in korte bochten

Vooral freestyle

Goed op lage én hoge snelheid*

Goed in korte én lange bochten*

Freestyle én freeride*

Vooral goed op hoge snelheid

Vooral goed in lange bochten

Vooral freeride

* Hoe langer de oranje balk, hoe veelzijdiger een board is.

W j

ROME FACTORY ROCKER

SALOMON ASSASIN

VÖLKL DIMENSION

YES BASIC

De Factory Rocker raakt ieder jaar weer de gevoelige snaar. Het board heeft rocker tussen de bindingen en camber eronder, een beetje zoals bij de Burton Process en de Nitro Gullwing. De FR is net zo los en speels als deze laatste, maar beschikt over meer pit. Zou dat aan de bamboestroken liggen die in de ker n verwerkt zijn? Pop en rebound zijn in ieder geval prima. En met de grip is ook niks mis, met dank aan het principe van de golvende ‘broodmes’-kanten, dat ook Rome hier met veel succes toepast. Pit en grip maken dat de FR over een verrassend groot inzetbereik beschikt. Natuurlijk, het park is zijn natuurlijke habitat, maar uitstapjes naar piste of terrein hoef je niet uit de weg te gaan. Alleen als je qua snelheid écht los gaat moet je het hoofd erbij houden, verder ben je zelf altijd en overal in control.

Plat tussen de voeten, camber er onder en gerockerde uiteinden; ook deze nieuwe Salomon heeft een hybride profiel. Hidde is enthousiast: “Een parkkiller, van rails tot grote kickers. En had ik die immens lekker e pop al genoemd?” Dat komt door bamboe verstevigingen Hidde. En naast bam boe zit er meer eco in deze plank; sidewalls van kurk zorgen voor demping. Hidde noemt de Assassin een “parkkiller”, maar daar doet hij dit plankje onvoldoende recht mee. Hij kilt namelijk de hele berg! Okay, sommige ge specialiseerde boards zijn beter in hun spe cialisme, maar zo allround als de Assassin zijn er maar weinig. Hij hangt het alleen niet aan de grote klok, maar doet in stilte zijn werk, als de sluip moordenaar die hij is, met een snelle, gesinter de base en een prijs die eigen lijk te hoog is voor deze test groep.

Altijd lastig, boards voor grote voeten testen als je zelf geen gr ote voeten hebt. Sommige testrijders halen maat 44, maar daarna is het op. Terwijl het voor de superbrede Völkl Dimension pas bij maat 44 begint! Ondanks dat het board voor onze rijders dus te breed is, zijn de testverslagen unaniem positief. Het board rijdt super makkelijk, maar beschikt desondanks over flink wat grip en stabiliteit. Bijna als een ouderwets camberboard, maar dan dus veel minder sketchy. Terwijl de plank toch heus een mix is van flatbase onder de bindingen en rocker erbuiten. De V-vormige carbon stroken in tip en tail zullen er wel mee te maken hebben, dat deze plank over meer pop, rebound en levendigheid beschikt dan je bij een makkelijk rijdend boar d als dit zou verwachten. En dat is toch een prima prestatie van Völkl.

De term ‘directional twin’ betekent meestal dat een board geheel sym metrisch is, met gelijke nose en tail, maar met een off-center insertpatroon. Bij de Basic zit dat anders. Neus en tail zijn hier ook even breed, maar de tail is nét even minder volumineus, waardoor het board in de poeder beter blijft drijven dan normale twins. En dat merk je, deze veelzijdige allemansvriend rijdt op alle fronten prima. Uitblinken in een bepaalde discipline doet hij niet, maar als jij zelf net zo veelzijdig bent als dit board heb je een perfecte match. De camber onder de bindingen zorgt voor grip, pop en rebound, de gerockerde voor en achterkant geven een los en speels gevoel. De naam ‘Basic’ tempert de verwachtingen een beetje; het hangt van jou als rijder af of je dat een voordeel vindt of niet. W ij zeggen: negeer die naam...

< LAAG

snelheid

HOOG >

< LAAG

snelheid

HOOG >

< LAAG

snelheid

HOOG >

< LAAG

snelheid

HOOG >

< KORT

bochten

LANG >

< KORT

bochten

LANG >

< KORT

bochten

LANG >

< KORT

bochten

LANG >

< FREESTYLE

inzetbereik

149-152-155-158-161 25,0 RADIUS (M): 8,1 SHAPE PROFIEL*: Twin/Mountain rocker ADVIESGEWICHT (KG): 60-80 ADVIES SCHOENMAAT (EUR)**: 42-44 PRIJS (€): 349,WEB: romesnowboards.com

44

FREERIDE >

inzetbereik

< FREESTYLE

FREERIDE >

LENGTES (CM):

LENGTES (CM): 150-153-155-157W-158-160W

BREEDTE (CM):

BREEDTE (CM):

WINTERSPORT BUYER’S GUIDE 2013/2014

RADIUS (M):

25,1

-

ROCK camber 55-75 ADVIES SCHOENMAAT (EUR)**: 42-44 PRIJS (€): 450,WEB: salomonsnowboard.com SHAPE PROFIEL*:

ADVIESGEWICHT (KG):

< FREESTYLE

inzetbereik

FREERIDE >

< FREESTYLE

LENGTES (CM): 154W-159W-164W

LENGTES (CM):

28,0 RADIUS (M): 8,5 SHAPE PROFIEL*: Directional twin/Easy rocker ADVIESGEWICHT (KG): 70-90 ADVIES SCHOENMAAT (EUR)**: 44-47 PRIJS (€): 369,WEB: voelkl-snowboards.com

BREEDTE (CM):

BREEDTE (CM):

inzetbereik

FREERIDE >

146-149-152-154-156/W158/W-163/W 25 RADIUS (M): 7,4 SHAPE/PROFIEL*: Directional twin/Camrock ADVIESGEWICHT (KG): 70-90 ADVIES SCHOENMAAT (EUR)**: 41-43 PRIJS (€): 399,WEB: yesnowboard.com

* Aanduiding van de fabrikant. ** Zoollengtes van schoenenmerken verschillen, dus neem je eigen schoenen mee als je een board gaat kopen of huren.


EIK:

*

n.

DE TESTRIJDERS JORIS BIRNIE

HIDDE HAGEMAN

BOAS VAN OLDEN

LEEFTIJD: 34 JAAR GEWICHT: 67 KG LENGTE: 174 CM SCHOENMAAT: 42,5 STANCE: +18º, -10º, 60 CM BREED TESTCOÖRDINATOR SNOWBOARDER MAGAZINE

LEEFTIJD: 26 JAAR GEWICHT: 67 KG LENGTE: 170 CM SCHOENMAAT: 42 STANCE: +15º, -12º, 60 CM BREED BOARDSPONSORS: LIB TECH/AIRBLASTER/32 BOOTS/SHRED&BUTTER.COM

LEEFTIJD: 26 JAAR GEWICHT: 78 KG LENGTE: 179 CM SCHOENMAAT: 43,5 STANCE: 15º, -15º, 64 CM BREED BOARDSHOP/SPONSORS: DUIJVESTEIN/ GNU/HOLDEN/32 BOOTS/FRENDS

Na jaren gewerkt te hebben als snowboardspecialist bij van Bellen Wind & Snow is Joris ook al weer vier jaar testcoördinator bij Snowboarder Mag. Daarnaast heeft hij een eigen agentschap en verzorgt hij trainingen voor De Wintersport Specialist.

Deze back-flip koning is al heel wat jaren in de sneeuw te vinden. Hidde verruilde het freestyle-wedstrijdcircuit voor het freeriden en heeft al veel mooie plaatsen in de wereld onveilig gemaakt, zoals Les Deux Alpes, Breckenridge, Whistler en Kaprun.

Freestyler Boas staat zo’n tien winters op zijn board en is te vinden in de indoorhal, waar hij zich op zijn railpassie kan storten. Hij heeft bij The Old Man in Amsterdam gewerkt op de snow boardafdeling. Tegenwoordig studeert hij weer en werkt bij Duijvestein in Zoeter meer.

“Dankzij de hybride-rockers zijn snowboards gemakkelijker en veelzijdiger dan ooit.” - JORIS BIRNIE, TESTLEIDER SNOWBOARDER MAG

JELLE STOOP

THOMAS RÖBSCHLÄGER

MITCHEL DE ROOCK

JAN KOELMANS

LEEFTIJD: 21 JAAR GEWICHT: 70 KG LENGTE: 185 CM SCHOENMAAT: 43 STANCE: +12º, -12º, 58 CM BREED BOARDSHOP: JONKER FUNSPORTS RENESSE/YES SNOWBOARDS/NOW BINDINGS

LEEFTIJD: 29 JAAR GEWICHT: 75 KG LENGTE: 180 CM SCHOENMAAT: 44 STANCE: +21º, -9º, 60 CM BREED SNOWBOARDSCHOOL: OBERSCHNEIDER, KAPRUN

LEEFTIJD: 26 JAAR GEWICHT: 77 KG LENGTE: 187 CM SCHOENMAAT: 44,5 STANCE: +15º, -9º, 60 CM BREED BOARDSHOP: FREESTYLE SPORT, ROOSENDAAL

LEEFTIJD: 35 JAAR GEWICHT: 77 KG LENGTE: 182 CM SCHOENMAAT: 45 STANCE: +15º, -9º, 60 CM BREED REDACTEUR: SNOWBOARDER MAGAZINE

Jelle was een koelkastrijder, maar is inmiddels een echte saisonnier geworden. Dit seizoen is hij weder om te vinden in zijn tweede thuis Mayrhofen. Zijn functie als boardverkoper heeft hij moeten opgeven, maar daar staat een boel pistetijd tegenover.

Thomas is een typische all-mountain rijder. Hij board zo’n elf jaar, waarvan hij de afgelopen zes jaar iedere winter in de sneeuw te vinden was. Hier geeft hij les en speelt in zijn vrije tijd zelf op de witte toppen. ’s Zomers verruilt hij z’n plank voor een surfboard.

Mitchell werkt al jaren als snowboardadviseur bij Freestyle Sport in Roosendaal. Naast deze full time functie gaat hij zo’n vier keer per jaar naar de sneeuw. Dat hij van een feestje houd is duidelijk, want hij is tijdens de afsluitweek altijd te vinden in Val Thorens.

Jan is de gloednieuwe redacteur van Snowboarder Magazine. Na het testen van alle testboards voelde hij zich meteen een expert. De toekomst zal leren of dat zo is, maar dat hij heeft genoten van de testweek in Samnaun staat vast.

WINTERSPORT BUYER’S GUIDE 2013/2014

45


BOARDS VOOR GEVORDERDEN TOT EXPERTS VAN €450,- TOT €550,Als je wil profiteren van de nieuwste en beste materiaalsoorten en meest innovatieve shapes dan zijn deze boards voor jou gemaakt. Voor een euro of vijfhonderd koop je een snowboard dat qua techniek, levensduur en snelheid alles in zich heeft wat de techniek op dit moment te bieden heeft. De verschillen met de middenklasse boar ds zitten vooral in de gebruikte materialen. De kwaliteit van de materialen die gebruikt zijn voor de ker n, sidewalls en verstevigingen heeft grote invloed op het gedrag en de duurzaamheid van

een board. De kern van duurdere boards is vaak lichter en duurzamer, met eigenschappen die de stijfheid en dynamiek van het snowboar d verbeteren. De houten kern wordt bijvoorbeeld verrijkt met carbon, wat zorgt voor meer snappy turns en meer pop. Bovendien behouden deze boards door de kwaliteit van de gebruikte materialen hun eigenschappen langer dan een goedkoper boar d. Een laatste verschil zit in het belag, de kunststof laag waarop je over de sneeuw glijdt. De duurdere boards maken gebruik van extra har d gesinterd belag - een soort ZOAB - dat minder snel stuk gaat en de glijwas extra goed opneemt en vasthoudt. Dat maakt dat je een kicker makkelijker landt, of dat lange vlakke pad eindelijk haalt. De verschillen zijn misschien niet dir ect merkbaar als je net begint met boarden, maar wél als je een ervar en rijder bent.

(advertentie)

OVER DE BLUESIGN® STANDAARD

BLUESIGN® GOEDGEKEURDE ONDERHOUDSPRODUCTEN VAN GRANGER’S

Granger’s is zeer vooruitstrevend als het gaat om het ontwikkelen van de meest milieuvriendelijke producten. Granger’s is het eerste bedrijf dat onderh onderhoudsproducten op waterbasis ontwikkelde ook het eerste bedrijf in onderhoudsproducten en is oo bluesign®-systeem partner is geworden. dat blu

De bluesign® standaard is een algemeen aanvaard, betrouwbaar en pro-actief hulpmiddel om de ecovriendelijkheid van de gehele textielproductieketen Voor behandeling

componenten. Alvorens tot productie over te gaan, worden alle componenten beoordeeld op basis van

Vandaag V Van daa de dag zijn meer dan 90% van de producten van de Granger’s lijn bluesign® erkend en ons doel is 100%. Dat wij nu bluesign® erkende producten voor kleding, schoeisel en uitrusting leveren onderstreept kleding onze vvoortdurende toewijding onze milieu-impact tot een minimum te beperken. Granger’s is er trots deze norm te hebben bereikt. op dez

de productie zelfs begint.

Na behandeling

46

WINTERSPORT BUYER’S GUIDE 2013/2014

het kant-en-klare product analyseert bluesign® alle

INFO BENELUX: MATTERHORN BV, +31 (0)55-5400850 GRANGERS.CO.UK/NL

*A ** Z


DAARD

aanvaard, m de ecouctieketen

KLEURCODES SNELHEID:

KLEURCODES BOCHTEN:

KLEURCODES INZETBEREIK:

Vooral goed op lage snelheid

Vooral goed in korte bochten

Vooral freestyle

Goed op lage én hoge snelheid*

Goed in korte én lange bochten*

Freestyle én freeride*

Vooral goed op hoge snelheid

Vooral goed in lange bochten

Vooral freeride

* Hoe langer de oranje balk, hoe veelzijdiger een board is.

ARBOR ELEMENT

BURTON CUSTOM

BURTON RESTR. PARKITECT

FLOW RUSH ABT

De kunstenaar die verantwoordelijk is voor de graphics op de Element heet Woodman. What’s in a name! Het plankje ziet er met z’n fraaie houten topsheet behoorlijk eco uit en dat klopt ook; Arbor gebruikt gerecyclede materialen en zo mín mogelijk giftige expoxyhars. Rijdt ’ie daardoor minder? Totaal niet! Het profiel is geheel rond, met de meeste ronding tussen de bindingen. Het resultaat is een board dat heerlijk los aanvoelt en super easy rijdt. Maar tegelijkertijd voor gevorderde shredders over sublieme all-mountain eigenschappen beschikt. Joris knalt er probleemloos mee door verspoord terrein en Mitchel scherpt er zijn snelheidsrecord nog verder mee aan, met dank aan de relatief stugge flex en de gekartelde staalkanten die zich als een mes vastbijten in harde sneeuw en ijs. Een sublieme allrounder.

Wie kent ’m niet, de Custom? Hele generaties zijn er mee opgegroeid. Het is, zeg maar, de VW Golf van de snowboardindustrie. En net als de golf wordt ook de Custom alsmaar luxer en duurder. Desondanks levert de Custom, net als die Golf, value for money, met duurzame materialen en innovatieve constructies. Rijders die al een paar Customs versleten hebben staan er niet meer bij stil, maar als je voor het eerst afdaalt op deze klassieker voelt ’ie wat tam aan. Na een paar runs besef je dat dit gevoel eigenlijk een symptoom is van de ef fectieve demping. Feitelijk ga je namelijk net zo hard als op je oude boar d, alleen dan met meer controle. Voor luie rijders is deze plank niet bedoeld; je moet van actief rijden houden. Doe je dat, dan haal je met de Custom een classic in huis waarmee je de hele berg aan kan.

Een parkboard met camber? Burton gaat de uitdaging aan. Ook bijzonder: de opbouw van de Parkitect is asymmetrisch; Burton plaatst de verdikkingen in de ker n subtiel uit het midden en ook de uitstulpingen van de ‘Frostbite’ staalkanten zijn aan de toeside anders gepositioneerd dan aan de heelside. Lijkt een hoop gedoe om niks, maar Hidde ziet het nut er wel van in. “Dit boardje heeft waanzinnig veel grip en is immens stabiel. Je moet alleen wel actief rijden”, vindt hij. Daar is Boas het zeker mee eens. “En de pop is super”, vult hij aan. Dat komt door de carbon-stroken van in de voor- en achterkant. Die vergroten de dynamiek dat een camberboard van nature al heeft. O ja, dit plankje komt uit de ‘restricted’-serie, wat betekent dat ’ie alleen te koop is in een beperkt aantal gespecialiseerde boardshops.

Rocker tussen de bindingen, camber eronder: het lijkt een beetje de norm te worden voor veelzijdige boardprofielen. Zo ook bij de Rush, waarbij het boar d óók in dwarsrichting een bolling heeft. Daarmee draai je dus op de vierkante centimeter en zijn hang-ups op rails verleden tijd. De echte special feature is Augmented Base Technology (ABT), wat betekent dat er een dempingslaag van siliconen onder de base is verwerkt. Hadden de testrijders vorig jaar nog twijfels over de werking van ABT, dit jaar lijkt het heus te werken. “Knal je ’m vlak op z’n base de berg af, dan worden vibraties gedempt. Zodanig zelfs, dat het board op lage snelheid een beetje ‘doods’ aanvoelt”, aldus Joris. “Maar,” zo vult hij aan, “als je ’m op tempo rijdt, is het een lekker e knalbak met veel bite en een lekkere pop.”

< LAAG

snelheid

HOOG >

< LAAG

snelheid

HOOG >

< LAAG

snelheid

HOOG >

< LAAG

snelheid

HOOG >

< KORT

bochten

LANG >

< KORT

bochten

LANG >

< KORT

bochten

LANG >

< KORT

bochten

LANG >

sign® alle

er te gaan, p basis van

< FREESTYLE

inzetbereik

LENGTES (CM):153-155-157-159-161-165 BREEDTE (CM): 25,4

8,9/8,0/8,9 Mountain twin/System rocker ADVIESGEWICHT (KG): 65-85 ADVIES SCHOENMAAT (EUR)**: 43-45 PRIJS (€): 449,WEB: arborcollective.eu RADIUS (M):

SHAPE/PROFIEL*:

FREERIDE >

< FREESTYLE

inzetbereik

FREERIDE >

148-151-154-155W-156-158W-160162W-163-169W BREEDTE (CM): 25,3 RADIUS (M): 7,9 SHAPE/PROFIEL*: Directional twin/Flying V ADVIESGEWICHT (KG): 60-80 ADVIES SCHOENMAAT (EUR)**: 42-44 PRIJS (€): 578,WEB: burton.com LENGTES (CM):

* Aanduiding van de fabrikant. ** Zoollengtes van schoenenmerken verschillen, dus neem je eigen schoenen mee als je een board gaat kopen of huren.

inzetbereik

< FREESTYLE

FREERIDE >

inzetbereik

< FREESTYLE

VERKRIJGBARE LENGTES (CM): 150-154-157-160

VERKRIJGBARE LENGTES (CM):

BREEDTE (CM): 25,2

BREEDTE (CM):

RADIUS (M):

7,7

SHAPE/PROFIEL*: Twin/Camber ADVIESGEWICHT (KG): 65-85 ADVIES SCHOENMAAT (EUR)**:

480,WEB: burton.com PRIJS (€):

43-45

FREERIDE >

153-156-159/W-162W 24,9 RADIUS (M): 8,6/7,5/7,8/7,5/8,6 SHAPE/PROFIEL*: Twin/I-Rock rocker ADVIESGEWICHT (KG): 65-85 ADVIES SCHOENMAAT (EUR)**: 42-44 PRIJS (€): 549,WEB: flow.com

WINTERSPORT BUYER’S GUIDE 2013/2014

47


(advertentie) KLEURCODES SNELHEID:

KLEURCODES BOCHTEN:

KLEURCODES INZETBEREIK:

Vooral goed op lage snelheid

Vooral goed in korte bochten

Vooral freestyle

Goed op lage én hoge snelheid*

Goed in korte én lange bochten*

Freestyle én freeride*

Vooral goed op hoge snelheid

Vooral goed in lange bochten

Vooral freeride

* Hoe langer de oranje balk, hoe veelzijdiger een board is.

#1 WIN TER 2013

—2014

#1 SNO WBOARD BLAD IN

DE BEN ELUX SIND S 1989

SNOWBO ARDERM AG.NL

XAVIER Intervie w

SNOW OFF- SAFETY TE OP DE GLPIS ETSJER

EN ANT ARCTIC A

#1 13/14 AP

RUE

€ 4,95

#1 WINTER 2013/2 014

CATB IN MAOARDEN FIRST CEDONIË VOOR TRACKS WEINIG ALLES OVER BINDIN GEN

DE LE

OVER ANG ST

GNU FBSC

JEREMY JONES AVIATOR

'FBSC' staat voor "Forest Baily's Space Case'. Dat klinkt als een slechte B-film, maar niets is minder waar. Wel is deze Gnu een vreemde eend in de bijt. De FBSC is namelijk een echte fr eestyletwin, maar de hielkant heeft een korter radius dan de teenkant. Een beetje als de legendarische boards van Santa Cruz uit de jaren negentig. Wel wennen, vinden de testrijders. “Je jankt met gemak een gesneden heel side-bocht in, terwijl de toeside juist meer mellow is”, merkt Jelle op. Mitchel noemt de FBSC zelfs een klein race wagentje: “Bizar, die heelside bocht! Echt opletten dat je er niet uit knalt!” Gelukkig heeft de FBSC twee cambers onder de voeten, wat niet alleen controle oplevert bij het uitsturen van de bocht, maar ook extra pop. En de gekartelde broodmesstaalkanten bijten zich ook in de ijzigste sneeuw genadeloos vast.

De voorgaande jaren gooiden de boards van freeridegoeroe Jeremy Jones telkens hoge ogen in deze test. W e waren dan ook erg benieuwd naar zijn nieuwste model, de Aviator, een board dat volgens Jones bedoeld is voor “fr eestyle fighter pilots” en “speed and flight”. En dat klopt, zo hebben we ervar en, want er is maar één manier om dit boar d te rijden en dat is volle bak! “Alleen voor vergevorderde piloten is dit board een passend stuk freestyle-gereedschap,” denkt Joris, “voor het gros van de boarders is dit een plank om heel har d mee over de piste te str epen of om door de poeder te knallen. Verspoorde poedervelden lust ’ie rauw!”. De A viator heeft een camber-profiel, maar de staalkanten zijn op het breedste punt een beetje ‘opgetilt’, waar door het board minder makkelijk hapt als bij conventionele camberboards.

< LAAG

snelheid

HOOG >

< LAAG

snelheid

HOOG >

< KORT

bochten

LANG >

< KORT

bochten

LANG >

< FREESTYLE

WINTERSPORT BUYER’S GUIDE 2013/2014

FREERIDE >

< FREESTYLE

inzetbereik

LENGTES (CM): 150-153-156-159

VERKRIJGBARE LENGTES (CM):

25,1 RADIUS (M): 8,2/7,9 SHAPE/PROFIEL*: True twin/EC2 PBTX ADVIESGEWICHT (KG): 60-80 ADVIES SCHOENMAAT (EUR)**: 42-44 PRIJS (€): 579,WEB: gnu.com

BREEDTE (CM):

BREEDTE (CM):

48

inzetbereik

FREERIDE >

152-156-160/W-164 25,4 RADIUS (M): 7,8 SHAPE/ PROFIEL*: Directional twin/3D Power camber ADVIESGEWICHT (KG): 70-90 ADVIES SCHOENMAAT (EUR)**: 43-45 PRIJS (€): 529,WEB: jonessnowboards.com

*A ** Z


(advertentie)

EIK:

*

LIBTECH TRAVIS RICE

ROME AGENT ROCKER

Als je The Art of Flight gezien hebt, weet je waartoe dit board in staat is. Mits Travis Rice erop staat natuurlijk. Zijn board heeft C2 BTX rocker, wat staat voor een aparte camber onder elke bindingen en een rocker ertussen. Dat levert, ondanks de relatief stugge flex, een erg meegaand karakter op, waardoor je geen Travis Rice hoeft te heten om tot grote prestaties te komen. Voor Mitchel is dit een van de toppers van het seizoen. “Als je een ervaren rijder bent, is dit pr eciés wat je wilt!”, vindt hij. “Lekker los en speels, maar je kan tegelijkertijd ongenadig hard naar beneden knallen.” Ook Hidde is erg enthousiast: “Die golvende staalkanten leveren zelfs op ijs grip op”, signaleert hij. Maar tegelijkertijd waarschuwt Hidde er wel voor, dat het board in papsneeuw de neiging heeft zich in te graven.

Bij Rome weten ze inmiddels hoe een succesvol hybride-profiel eruit ziet: bol tussen de bindingen, hol eronder. En ook de staalkant is helemaal van nu. Niet vloeiend dus, maar met ver schillende zones, waarbij de effectieve kantenlengte op lage snel heden kórter is dan op hoge snelheden. Quickrip noemen ze dat bij Rome en het moet zorgen voor een mix van grip en wend baarheid in één board. Of dat werkt? Hidde is in gematigd enthousiast: “Lekker allround, maar het is geen plank voor luie rijders; je moet er wél wat in stoppen.” Bij Boas valt de Agent Rocker meer in de smaak. “Heel fijn in en r ond het park”, zegt hij. “De serieuze flex en de camber aan de voor- en achter kant geven ‘m een heerlijke, ge controleerde pop. Rijdt switch super. Je kan met dit boar d keihard naar beneden rijden, met veel grip en controle.”

< LAAG

snelheid

HOOG >

< LAAG

snelheid

HOOG >

< KORT

bochten

LANG >

< KORT

bochten

LANG >

< FREESTYLE

inzetbereik

FREERIDE >

150-153-155-157-161,5-164,5. 25,8 RADIUS (M): 8,2 SHAPE/PROFIEL*: True Twin/C2 BTX ADVIESGEWICHT (KG): 70-90 ADVIES SCHOENMAAT (EUR)**: 44-46 PRIJS (€): 559,WEB: lib-tech.com VERKR. LENGTES (CM): BREEDTE (CM):

< FREESTYLE

inzetbereik

FREERIDE >

151-153-154W-155156W-157-158W-160W-162W BREEDTE (CM): 25,1 RADIUS (M): 7,8 SHAPE/PROFIEL*: Almost twin/Mountain pop rocker ADVIESGEWICHT (KG): 55-75 ADVIES SCHOENMAAT (EUR)**: 42-44 PRIJS (€): 549,WEB: romesnowboards.com VERKRIJGBARE LENGTES (CM):

* Aanduiding van de fabrikant. ** Zoollengtes van schoenenmerken verschillen, dus neem je eigen schoenen mee als je een board gaat kopen of huren.

WINTERSPORT BUYER’S GUIDE 2013/2014

49


KLEURCODES SNELHEID:

KLEURCODES BOCHTEN:

KLEURCODES INZETBEREIK:

Vooral goed op lage snelheid

Vooral goed in korte bochten

Vooral freestyle

Goed op lage én hoge snelheid*

Goed in korte én lange bochten*

Freestyle én freeride*

Vooral goed op hoge snelheid

Vooral goed in lange bochten

Vooral freeride

* Hoe langer de oranje balk, hoe veelzijdiger een board is.

SALOMON RANCHO

NEVER SUMMER RAPTOR

NITRO EERO ETTALA

VÖLKL SQUAD

Dit is nou zo’n plank waar de doorsnee koelkastkid gruwend omheen loopt. Terecht, want wie dit plankje koopt, moet wel weten hoe je échte bergen moet berijden. De achterkant is wat smaller dan de neus, wat in combinatie met de gerockerde voorkant een zeer goede float in de poeder oplevert. En dankzij de niet bepaald soepele flex, beuk je door verspoorde sneeuwvelden heen alsof het versgevallen poeder is. Ook met de grip is niks mis, vooral als je er een gewoonte van maakt dit boar d over de tail te rijden. Daar zit namelijk niet alleen de camber, maar ook de kortste radius, waar door je – met dank ook aan de ver stevigingsstroken van carbon – lekker uit de bocht accelereert. Gewoon lomp strepen kan natuurlijk ook. Zoals Mitchel, die op de rancho zijn persoon lijke snelheidsrecord verbrak. Board met smile-garantie.

Never Summer kun je zien als de McLaren onder de snowboards: het beste maken dat mogelijk is zonder op de prijs te letten. Vandaar dat NS voor de klasse tot 550,- eur o geen passend board kon leveren. Al hun planken zijn namelijk duurder! Zo ook de Raptor. Die kost 150 euro te veel, maar het is interessant om te zien wat je krijgt voor de meerprijs. Een superlichte kern bijvoorbeeld, ingebed in twee lagen carbon. Dat levert een subliem rijdend plankje op. “Holy shit, wat een board!”, horen we van Boas. “Op lage snelheid is hij wat log, maar op hogere snelheid begint het feest en stuurt ’ie messcherp met tonnen grip.” Moeilijk te rijden dus, dit r oofdier? Toch niet, dankzij een profiel met onder elke binding een aparte camber en een rocker ertussen. De Raptor wordt geleverd met drie jaar garantie.

Eero Ettala is een Finse pr orijder met een eigen board bij Nitro. En als je dacht dat al die freestyleboys met rocker rijden; Eero niet. Zijn pro-model is namelijk een ‘ouderwetse’ cambershape. En daar is volgens ons testteam dus helemaal niks mis mee, want dit board haalt op z’n sloffen een Snowboarder Magazine Highlight binnen. Nou ja, op z’n slof fen… wie het maximale uit dit board wil halen, moet wel wat in huis hebben qua skills en kracht, want dit is geen plankje voor luie rijders. Als freestyler mag je gerust een brede interesse hebben, want van rails tot hoge kickers kan de Eero alles aan. En ook op de piste is het een klassebak, met de grip en felle rebound waar camberboards van Nitro om bekend staan. Stevig is ’ie ook, met een keiharde glijlaag en extra dikke staalkanten. Kom maar op met die rails!

Net een skateboard, die Squad. Moet natuurlijk ook, want snowboarden is voor sommige boarders niets anders dan skateboarden in de sneeuw. De Squad is niet alleen qua looks net een skateboard, maar ook qua shape. Tussen de bindingen is de base zo plat als een pannenkoek, daarbuiten loopt ’ie lekker omhoog. Flinke prutser die nu nog blijft hangen; ondanks z’n stugge kern rijdt deze hippe Duitser namelijk ook nog ’s butterweich. “Fijn board om in het park je arsenaal aan tricks uit te bouwen, maar daarbij zeer allround, tot aan de poedersneeuw toe”, zegt Hidde. Volgens Boas heeft het board een goede respons en is het goed voor zowel de kleine als gr ote kickerlijn. Een harde gesinterde base hoort bij een board van dit prijsniveau en zit er dus op. Topper voor de gevorderde, diehard parkrijder!

< LAAG

snelheid

HOOG >

< LAAG

snelheid

HOOG >

< LAAG

snelheid

HOOG >

< LAAG

snelheid

HOOG >

< KORT

bochten

LANG >

< KORT

bochten

LANG >

< KORT

bochten

LANG >

< KORT

bochten

LANG >

< FREESTYLE

inzetbereik

< FREESTYLE

inzetbereik

FREERIDE >

< FREESTYLE

inzetbereik

< FREESTYLE

LENGTES (CM): 159-161-164

LENGTES (CM):

LENGTES (CM):

25,1 RADIUS (M): 8,8 SHAPE/PROFIEL*: Tapered directional/Back seat camber ADVIESGEWICHT (KG): 65-85 ADVIES SCHOENMAAT (EUR)**: 42-44 PRIJS (€): 569,WEB: salomonsnowboard.com

BREEDTE (CM): 25,3

BREEDTE (CM):

BREEDTE (CM):

WINTERSPORT BUYER’S GUIDE 2013/2014

RADIUS (M): 8,1 SHAPE/PROFIEL*: Directional/Rocker ADVIESGEWICHT (KG):

70-90

ADVIES SCHOENMAAT (EUR)**: 43-45

699,neversummer.com

PRIJS (€): WEB:

camber

155-157-159 25,0 RADIUS (M): 8,3/8,8/7,5 SHAPE/PROFIEL*: Directional Twin/Camber ADVIESGEWICHT (KG): 65-85 ADVIES SCHOENMAAT (EUR)**: 42-44 PRIJS (€): 539,WEB: nitrousa.com

FREERIDE >

LENGTES (CM): 154-157-160-164 BREEDTE (CM):

50

FREERIDE >

inzetbereik

FREERIDE >

152-155-158 25,1 RADIUS (M): 7,3 SHAPE PROFIEL*: True twin/Freestyle rocker ADVIESGEWICHT (KG): 65-85 ADVIES SCHOENMAAT (EUR)**: 42-44 PRIJS (€): 559,WEB: voelkl-snowboards.com

* Aanduiding van de fabrikant. ** Zoollengtes van schoenenmerken verschillen, dus neem je eigen schoenen mee als je een board gaat kopen of huren.


EIK:

*

n.

WINTERSPORT BUYER’S GUIDE 2013/2014

51

Boardtest 2013 2014  

Camber, rocker of flatbase? Twin of directional? Freestyle, freeride of allmountain? De keuze in verschillende boardshapes is groter dan ooi...

Boardtest 2013 2014  

Camber, rocker of flatbase? Twin of directional? Freestyle, freeride of allmountain? De keuze in verschillende boardshapes is groter dan ooi...

Advertisement