Page 1

RYOSUKE MARUYAMA UNDERGRADUATE WORKS


INTRODUCTION Ryosuke Maruyama 1988 Born in Tokyo 2007- Chiba University,Department Of Architecture 2007-2009 Cross Factory(Part Time) 2009-2010 Sala Desgin(Part Time) 2011 graduate from Chiba University

2007

First Year

2008

Second Year

2009

4 5 6 7 8 9 10 11 12 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 1 2 3 4 5 6 7 8 MyWork

2010

Third Year

9 10 11 12 1 2 3 4 5 6 7 8

Library

Diploma Study

Public space Office

Wican

9 10 11 12

Primary s chool

House Apartment

Group Work

Fourth Year

Lighting study

White of Continual Change

It is Art project in Chiba.

Not end.

3652

Alumni association pavilion

Suburbs planning City planning T-sa spring forum T-sa summer forum

Part Time Job

Cram school teacher Structure desgin office Sushi bar Design office

CONTENTS

1.Primaryschool

2.Katarai no mori

SUBJECT :The design of primary school SITE :Ichinoe,Edogawa-ku,Tokyo DATE :April-June 2009,Third year TYPE :MyWork SUBJECT :Installation art by cloth SITE :Nishichiba,Chiba DATE :August-November 2009,Third year TYPE :GroupWork

3.Pavilion

4.House

SUBJECT :The design of pavilion SITE :Inohana,Chiba DATE :September-January 2009/2010,Third year TYPE :GroupWork SUBJECT :The design of house for my family SITE :Ichinoe,Edogawa-ku,Tokyo DATE :April-June 2008,Second year TYPE :MyWork(Best Work in this year)

5.T-sa spring forum

6.Public Space

SUBJECT :The design of display in book shop SITE :Jinbou-cho,chiyoda-ku,Tokyo DATE :Two weeks,April 2009,Fourth year TYPE :WorkShop SUBJECT :The design of Roof for Market DATE :September-November 2008 SITE :Sakae-cho,Chiba,Second year TYPE :MyWork(Best Work in this year)


Children In Waterside 1.Primary School


SCENE


SITE AND CONCEPT

SUBJECT :The design of primary school SITE

:Ichinoe,Edogawa-ku,Tokyo

DATE

:April-June 2009

TYPE

:Work by myself

The primary school in my hometown,Ichinoe,Edogawa-ku,Tokyo,has 300 people and 2 class rooms each school year.This is a standard kind of Tokyo. There are abundant nature in its surroundings,for example Furukawa riverside park. There are two things which I thought. Frist is how do I bring surrounding nature to the space in the school.Second is How to design that could influence students school life and give them memory.

Site

■House ■Factory ■Apartment ■Public


FORM DIAGRAM

Furukawa Riverside Park

School

Circle

Triangle

Transformed triangle

○Circle has a strong centre.

○Triangle has a centre and little sides.

○Sense of oppression is a little.

○Children can go around it.

I put the schoolhouse on water and moved the volume from the east to the north.

×A lot of Useless space.

○It widely faces water.

×The distance from the right to the left edge is long.

×The environment of the center square is bad.

○Triangle has a centre and little sides. ○Children can go around it. ○It widely faces water. ○The environment of the center square is good.


BLOCK PLAN

N

S=1/1500 50m

I put volume of building to the noth because there were another buildings

250m 500m

on the north side. I want to make a unity of region as gathered volume of them.


B

A

PLAN AND SECTION

F

E

E

A

50 000

B

S=1/500 10 000

AA

D

9

2 10

9

D

GROUND FLOOR GL-1550

BB

1 Entrance 2 Work space 3 School lunch preparation room 4 Home economics room 5 Drawing and manual arts room 6 Science room 7 Gym 8 School nurse's office 9 Class room 10 Class Common space 11 Teacher stay place

N

10 000

11 7

11 1

C

F

S=1/600

C

50 000 100 000


B

A

PLAN AND SECTION

F

E

50 000

S=1/500 10 000

E

11

AA

CC BB

11

9

D

D

10

DD 8 2

SECOND FLOOR GL+1750 1 Entrance 2 Faculty's office 3 Principal's office 4 Conference room 5 Open ceiling 6 School children care room 7 The large stair 8 Media space 9 Gym 10 Life culture room 11 Pool

N

10 000

C

6 5

EE

C

EE : Entrance

DD : Special Room Cuting Edge for houses

F

S=1/600

8

50 000 100 000

CC : Gym&Pool


B

A

PLAN

F

E

3 5

1 E

B

A

D

9

5

D

7 5

THIRD FLOOR GL+5050 & FOURTH FLOOR GL+8350 1 Shoe cabinet 2 Class Common space 3 Classroom 4 Teacher stay place 5 Open ceiling 6 Media space 7 Life culture room 8 Pool 9 Music room

N

10 000

5

5

8

C

Third Floor GL+5050 Fourth Floor GL+8450 50 000

F

S=1/600

C

100 000


SECTION AND AXONOMETRIC

AA

EE

Entrance

Special Room

DD

Gym&Pool

CC 50 000

S=1/500 10 000 Through the window

Vierendeel bridge Schoolyard View for scape

Special classroom ‘s School House Furukawa Riverside Park

I used Vierendeel bridge Straucture. It can float school house. As Height of building is importamt for Vierendeel ,I include height of two class room.


SCENE

① ①View from the playground


SCENE

③ ③View from classroom


SCENE

② ③

② ③ ③View from entrance

②View from corridor


SCENE

④ ④View from furukawa river


White of Continual Change 2.Installation art


SITE

Chiba in Japan

Chiba Univ. in Chiba

Katarai-no-mori in Chiba univ.


SITE

SUBJECT

:Installation art by cloth

SITE

:Nishichiba,Chiba

DATE

:August-Novemver 2009

TYPE

:GroupWork

Katarai-no-mori means forest for talking at the center of the campus of Chiba University is symbol of the camps, and the place of student's rest. The existence of the forest for the university festival on November every year is calmly,though it is symbol of the camps.We thought that it was a cause that the appearance of this forest did not change for the period of the festival. It is the 1:1 installation art to solve the situation from an architectural aspect and to explore the possibility of the space as a work. This installation art made by The volunteer of department of architecture,Chiba university.


COMPETITION

Japanese style space made in shoji and sliding door

Balloon of fallen leaf of six feet

Translucent area

the leaf whirls is reproduced.

Space partitioned with cloth

First of all, we brought together a variety of space images. And,we did competition. Finally, we will make the space by using the cloth.


MATERIAL

The cloth can make the wind visible, and project the shade of a tree, and be appeared the space that lightly penetrates surrounding scenery. We thought people can felt trees, the soil, and the person by the cloth. This installation doesn't show the same appearance for a one day. We named, "White of the continual change" from the appearance.


STUDIES

Idea that simply makes triangular area

Idea that freely uses cloth

Idea that there is piled of triangular area

After having decided the cloth to the material, we studied four type of space. The studes actually used the cloth. (this page introduce three studys)


PHOTOGRAPH


DIAGRAM

Three scenes

Wall. Area that cloth makes

Wind. Lightness of cloth

Light. Optical transmission

The sequence is an important element that raises the charm of the space.Three scenes pay attention to one of the features of the cloth respectively. After continuously experiencing them, the people can actually feel wonderful of the space that can be done with the cloth.


PANORAMIC VIEW


PHOTOGRAPH

The wall of the cloth welcomes people.


PHOTOGRAPH

The cloth gradually approaches us.


PHOTOGRAPH

Wall of cloth that can pass and come off


PHOTOGRAPH

The cloth gives birth to the forest to a new shadow.


PHOTOGRAPH

There are people's shadow, people,cloth, and grasshopper.


PHOTOGRAPH


PHOTOGRAPH

The cloth extends to overhead of people.


PHOTOGRAPH

The shade of a tree is projected to the tower of the cloth.


PHOTOGRAPH


PHOTOGRAPH

We colored to the cloth by using the projector at night.


Inohana Pavilion 3.Alumni Association Pavilion


CONCEPT SUBJECT :The design of Alumni Association Pavilion DATE

:Septemver-January 2009/2010

TYPE

:GroupWork

"Inohana Alumni Association Pavilion" with the hall and the alumni association office in Inohana campus,chiba is requested by The University of Chiba alumni association.

The person is selected and sent off by the new building. It is aim was to design the place that became "Hub" , the base of campus activities and that will produce the new circulation to the campus.


SITE

Housing

Activity Area

Study Area ZONING

⑤ ①

Site

Hall

Library

N

Experiment building Club rooms Department of Nursing building Front gate Gym

Ground

Department of Medicine building

S=1/1500

FACILITY

Department of Pharmacy building

Ihana campus is located from Chiba Station in the residential quarter of the distance of about 1.5km. It is a campus of the department of the medical treatment such as Department of Medicine,Nursing,Phamacy. The campus is on top of the small hill, and contains a lot of gradual ups and downs.

①The north is seen from the site.

②The site is seen from the south side road.

③The south is seen from the site.

④The site is seen from the north gate.

⑤The site is seen from the west side road.

⑥The site is seen from the east side road.


CIRCULATION

It is possible that there is no place where the student collects in the place where the circulation gather (■) as a cause where each facilities exists as a point. It aimed making the best use of the potential of the site, causing a new the circulation(■), and making the place that became "Hub" of campus activities.

■Building ■Current circulation ■Add circulation

Each facilities exists as a point.

The circulation from each facilities is drawn in the new building.

It opens in all directions.


STUDIES

It groped for a suitable form for "Hub" of campus activities through a lot of model studies. As a result, it was thought that it was important to make the place from one large roof.


DIAGRAM

Roof

Oneness as place caused by one roof

The Opening is shown widely by pushing the center.

Roofing geometry that is large opening for coming person.

Wall

Making the five direction.

The north gate and Chiba's street

Library and campus activities

Department of Medicine building

Front gate and experiment building

Department of Nursing building and hall


GROUND AND SECOND FLOOR PLAN

N

b

6

a

駐車 同窓会事務室

1

倉庫

5

3

WWC

2

up

オープンスペース

MWC

down

4 カフェ a

b

Ground Floor

Second Floor

1.Ofiice 2.Toilet 3.Public Square 4.Shop 5.Lecture Hall 6.Parking S=1/200

1 000

10 000 5 000

50 000 20 000


A-A’ AND B-B’ SECTION

A-A’

B-B’ S=1/200

1 000

10 000 5 000

50 000 20 000


SCENE

1.It is viewed from the front. Roof that seems to float.

2.It is viwed from the road on the east side.

2.Department of Medicine is seen from the inside of the building.

N

5 2 3 4

1 4.The inside of the building is seen from the east side stairs.

5.The outside is seen from the hall of the second floor.


MODEL PHOTOGRAPH


MODEL PHOTOGRAPH


MODEL PHOTOGRAPH


MODEL PHOTOGRAPH


One Room House 4.House


SITE AND DIAGRAM SUBJECT :The design of house for my family SITE

:Ichinoe,Edogawa-ku,Tokyo

DATE

:April-June 2008

TYPE

:MyWork

Main area of house

bed room balcony

Bath room

Father’ s room Toilet

Living kitchen

This is my first work as architect.Site is calmly residential area in Tokyo.It has small entrance and long depth,which is one of stranded type of site shape.First,I heard my family what do

Children’ s Room

they need.And then,I try to fill their demands simply.As result,I drew the section like a plan by skip floor.

Entrance

Stock Room Piano room

5.5m

17.2m 94.65 ㎡

4SL 2SL

2SL

・・・

1SL

3SL

1SL

Skip floor make like one room house.


PLAN

G Floor Plan

2ed Floor Plan

3rd Floor Plan

2 4 1

3

1 Children’ s room 2 Living and Dining

N

3 Father s room 4 Top light

1 000

10 000 5 000

S=1/50


MODEL PHOTO AND SECTION

→ View from living

→ View from bed room

→ View from Kitchen

1350

→ Facade

1350

RF SL

3 Bath Room

2 Living and Dining

4 Bed room

3

4

6850

1350

4F SL

1 Children’ s room

3F SL 1350

2

1300

2F SL

1F SL

1

1400

1250

GL

BF SL 1 000

10 000 5 000

S=1/50


T-sa Spring forum 5.Work Shop


T-SA SPRING FORUM SUBJECT :The design of display in book shop SITE

:Jinbou-cho,chiyoda-ku,Tokyo

DATE

:Two weeks,April 2009,Fourth year

TYPE

:WorkShop

The Theme of T-sa spring forum is "Adaptable Systems” .Project Brief is design of space for famous book shop,Nanyodo in Japan . Before design, we participate two workshops. First is casting workshop. We recognize staff cast as sketch and try to get new idea of design in this workshop. Second is craft workshop. We learned 3 skills; pricking, gilding and Embroidering, to use as new skill when I design. After ws,we separated 5 group to design a series of abstract themes.The theme of our group is “Display” .

Nanyodo book shop


DISPLAY : SYNOPSIS

The intention was to map the current display area of Nanyodo Bookshop and consider a possible intervention to improve or alter the display of the shop. Through measurement and observations we mapped the current display area in different ways. These initially conceptual mapping processes were informed by early casting and drawing workshops. They were idea generators as much as representational techniques. These ideas grew to thoughts about display density and perceptions on surfaces in a volume. Density of data in a space. On books in a shop. Of people in a city. Our intervention hopes to make people aware on how they inhabit the bookshop, and alter their environment. Do we shape the spaces that surround us. Or do they shape us?


DISPLAY : CASTING WORKSHOP

INTENDED ARTEFACTS

We cast some materials including a book to water.We get intended and unintended artefacts. Unintended artefacts give us idea of display,maping.


DISPLAY : CASTING WORKSHOP

ARCHITECTURAL INTERPRETATION

PLAN

ELEVATION

PANORAMIC


DISPLAY : CASTING WORKSHOP UNINTENDED ARTEFACTS


DISPLAY : DESIGN DEVELOPMENT CONCEPTUAL DRAWING

DISPLAY : CASTING WORKSHOP

We try to make display,intended like a bookshelf and unintended like a foot print of visitor.


DISPLAY : MAPPING

UNWRAPPED INTERNAL ELEVATIONS

LEVEL 3 TOTAL DISPLAY AREA : 34.4 msq

LEVEL 2 TOTAL DISPLAY AREA : 27.7 msq

LEVEL 1 TOTAL DISPLAY AREA : 44 msq


DISPLAY : MAPPING 3D Conceptual Mapping [Display:Volume]

LEVEL 3 Room Volume (mass): 66.4 cubic m Display Area (tone) 34.4sqm

LEVEL 2 Room Volume (mass): 49.4 cubic m Display Area (tone) 27.7 sqm

LEVEL 1 Room Volume (mass): 73.2 cubic m Display Area (tone) 44 sqm


DISPLAY : MAPPING 2D / 3D Conceptual Mapping [Display : Area : Volume]

Display Area /Total Surface

Intended and UnIntended Display Length /Total Surface


DISPLAY : INTERVENTION ATOMOSPHERIC COLLAGE

We cast some materials including a book to water.We get intended and unintended artefacts. Unintended artefacts give us idea of display,maping.


DISPLAY : INTERVENTION We designed “floating bookshelf” by “Intended and Unintended” after Casting work shop and “floating” in 3D Mapings.The booksheslef move up to the second floor When people in the ground floor take a book.The position of present bookshelf becomes a record of the bookshop.

CONCEPTUAL PLAN


DISPLAY : INTERVENTION CONCEPTUAL COLLAGE


DISPLAY : INTERVENTION

MODEL PHOTOGRAPH


EXHIBITION AND FINALCRIT

Critic at British council

Exhibition at Nanyodo book shop


SITE MODEL

After the workshop, we exhibited the result of each group and the site model which contained our each proposal. The site model was inspired by context, “books laminated� ,in Jinbo-cho.


Circulation Filter 6.Pabulic space


CONCEPT SUBJECT :The design of Roof for Pabulic Space and Market SITE

:Sakae-cho,Chiba

DATE

:September-November 2008

TYPE

:MyWork

This roof is designed inoder to hold a morning market and public space for the citizen. I operated circuration at market by steel plates which have many holes.As The Plates cut off people’ s eyes,hole make intarest them a next space.As resulte,The plate moves them like a accelerator, and the market get sparkle.


SITE Site is gate of Haming load where is a old shopping district. Haming load was main street in Chiba.But,Chiba became burnt ruins at the Pacific War. After the war,Chiba was readjusted and The station moved far from Haming Haming Road

load.The load is gradually declining,but there are prospering around the new

Chiba Central Park

station.Site is borderline between declining and prospering. I want to connect with two district by Circulation Filter.

Mitsui Garden Hotel

I came up with idea of the circle connecting ,overlapping from a chain. I try to convert Parco

form it to space.

Panorama view of site Haming Road


SPACE DIAGRAM

Roof Filter

Market Hall

1 Make filter by the steel plate with hole.

2 Hide the markets by filter.

3 Put up a roof like a beam.

To Haming Road

Your view opens when you go through the hole.

4 New circulation occurred.


PLAN AND ELEVATION A N 8000

5000

6000

3000

6000

7000

6000

3000

8000

6000

S=1/300

Rest space Food cort by a stall

There are food court under the part of roof. It is used by the resident like living.

A’


PLAN AND ELEVATION A N 6000

3000

8000

6000

6000

5000

3000

6000

8000

S=1/300

Rest space

A’

I prepared a lot of width,plats and some rest space. It makes contrast and emphasizes the effect of the accelerator.


A-A’ SECTION AND DETAIL A-A’SECTION S=1/200 DETAIL ISOMETRIC S=1/20 Make a strong plate by Steel plate (t=20mm) and web (t=160mm) DETAIL ISOMETRIC

400

DETAILSECTION

B

Steel Web

Steel plate

Steel t=30mm Concrete t=400mm Small Stone t=50mm

DETA ILSECTION S=1/20

B’

B-B’SECTION


SCENE


SKETCHES

Second idea

First idea:roof with hole


SKETCHES

Consideration span of wall


MODEL PHOTOGRAPH


2010/12/29 Published

Ryosuke Maruyama Undergraduate Works 2008-2010  

This is my under graduate works except diploma.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you