Page 1

PORTFOLIO MARTYNA

SKOWRON


T A B L E

O F

C O N T E N T

1.

C U R R I CU LU M V ITAE

4

2.

SPACE F O R A R C HITE CTS

6

3.

ST U D EN T S’ C E NTRE

12

4.

D O P I E WO T R A I N STATIO N

16

5.

F U R N I T U R E F ACTO RY

20

6.

CYC LI N G L A B O RATO RY

24

7.

D I Y H O U SI N G

28

8.

SMA LL A R T GA LLE RY

32

9.

B I K E STA N D

34

10.

PA I N T I N G S

36

11.

P H O TO G R A P H Y

40


C U R R I C U L U M

V I T A E

NAME

MARTYNA SKOWRON

BIRTH

11.01.1993

CONTACT

skowronmartyna@gmail.com +48 604 66 24 88 POLAND


EDU CATI ON :

EXPERIENCE:

2016-

Poznan University of Technology, PL MSc Architecture

07-08.2016

2016-2017

Leibniz Universitat Hannover, DE MA Architecture - Erasmus

SKILLS:

2012-2016

Poznan University of Technology, PL BSc Architecture

2014-2015

KEA Copenhagen School of Design and Technology, DK BA Architectural Technology and Construction Management

2010-2012

Domin Drawing School, Warsaw, PL

2019-2012

KEN High School, Pulawy, PL

ACHIEVEMENTS:

L ANGUAGES:

PASSION:

2012-2016

Scholarship for the Best Students

2014

Best Students Projects Exhibition

2013

Best Students Projects Exhibition

Arche Plan Architects, PL Architectural Intern

REVIT AUTOCAD SKETCHUP RHINO3D GRASSHOPPER ARCHICAD PHOTOSHOP ILLUSTRATOR INDESIGN MSOFFICE

advanced advanced good good beginner beginner advanced good good advanced

POLISH ENGLISH GERMAN

native fluent basic

design & art photography travel tennis skiing


SPACE

FOR

ARCHITECTS

The project was an answer for the competition’s task to design a fitting space for future architects. The building is a part of Technical University in Dresden, Germany, placed inbetween University buildings.

6


The main objective space for studying, It was important to architecture student

of the entry was to create a good working and exploring architecture. answer to particular needs that an has.

The building respects its surrounding. It answers to neighbouring buildings and to the shape of the terrain. The floorplan rises with terrain’s height creating a representative walkway through the object. The clear division in the building’s function makes orientation and communication easier. The centre of the building is a big atrium framed by students’ ateliers and classrooms while the institutes are located on the ends of the floors. Each floor houses two institutes.


SECTION A-A’

ELEVATION SOUTH


3D SECTION

GROUND FLOOR

FIRST FLOOR


SPACE FOR ARCHITECTS

GSEducationalVersion

MULTIPURPOSE CLASS ROOM 49 m²

MULTIPURPOSE CLASS ROOM 50 m²

SYSTEMADM SYSTEMADM 24 m² 24 m²

MULTIPURPOSE CLASS ROOM 41 m²

STUDENTS SPAC 75 m

MULTIPURPOSE CLASS ROOM 40 m²

ARCHIVE 19 m²

WORKING ROOM COMPUTER 148 m² ARCHIVE 32 m²

ARCHIVE 22 m²

COMPUTERPOOL 68 m² COMPUTER MEDIA LAB 48 m²

FUNCTION SCHEME

COMPUTER MEDIA LAB 49 m²

COMPUTER SIMULATION 49 m²

STUDENTS WORKING SPACES 66 m²

SCHWARZPLAN

GSEducationalVersion

ERDGESCHOSS 1:200

0

20

GSEducationalVersion

MULTIPURPOSE CLASS ROOM 68 m²

OFFICE 24 m²

OFFICE 24 m²

OFFICE 24 m²

OFFICE 24 m²

OFFICE 24 m²

OFFICE 24 m²

MULTIPURPOSE CLASS ROOM 41 m²

WORKING ROO COMPUTER STUDENTS 148 m² SPAC 75

MULTIPURPOSE CLASS ROOM 40 m²

COMPUTERPOO 68 m²

ARCHIVE 19 m²

OFFICE 26 m²

OFFICE 26 m²

OFFICE 26 m²

ARCHIVE 32 m²

ARCHIVE 22 m²

MULTIPURPOSE CLASS ROOM 68 m² OFFICE 24 m²

OFFICE 24 m²

OFFICE 24 m²

OFFICE 24 m²

OFFICE 24 m²

OFFICE 24 m²

STUDENTS WORKING SPACES 67 m²

STUDENTS WORKING SPACES 77 m²

STUDENTS WORKI SPACES 84 m²


STUDENTS’

LEARNING

CENTRE

BACHELOR THESIS The subject of the thesis is a project of the Educational and Recreational Students’ Centre located on the Campus of Poznan University of Technology in the Warta River Valley in Poznan. The designed building serves as a students’ study space, exhibition hall and a cafe.

12


The aim of the task was to create an attractive recreational space and to restore the river to the city. The main objective was desingning a space for integration, intended for students, residents of Poznan and tourists. The project – Educational and Recreational Students’ Centre serves as cafe, exhibition halla nd students’ science centre. Established architectural concept is a two-storey building with underground parking. The project covers the construction of the building, along with the design of the adjacent town square at the intersection of routes and the development plan of the Cybina riverbank.

RECREATION

FUNCTION DIAGRAM

GREEN FACADE SYSTEM

STUDYING


BUILDING SITE

FOOTBRIDGE

PLAZA

MASTERPLAN

EXHIBITION AND LEISURE HALL


GROUNDFLOOR

FIRST FLOOR

SECTION A-A


DOPIEWO

TRAIN

STATION

The objective of the project was a modernisation of the existing train station in a small Polish village - Dopiewo. The program of the design contains a train station, information and sell point in the main area, exhibition centre on the first floor and cafe in the connected new part.

16


The new addition is a light, glass structure with vertical divisions. Thanks to the transparency of the extension, visitors have an uninterrupted view to the stations’ platform. On the first floor the old structure of the roof was renovated and adjusted to create an attractive, open space for cultural events.

CURRENT SITUATION

DEVELOPMENT OF THE FORM


CAFE

EXHIBITION CENTRE


GROUNDFLOOR

FIRST FLOOR

SECTION B-B’


WOODEN

FURNITURE

F AC TO RY

The designed furniture factory complex consists of two parts: an office building and production hall. The project follows energy efficient building rules. The functional plan was designed with consideration to all of the employees, including pregnant women and mothers of infants.

20


The building’s design not only includes all essential amenities such as changing areas and cafeteria, but also nursery and rest rooms for breastfeeding. The form of the building is simplified to reduce heating expenses. Sliding, wooden sunscreens minimalise overheating of the rooms in summer. Courtyard in the office building provides light and recreational space as well as place to collect rain water for later use.

GROUNDFLOOR


SECTION B-B

FACADES


AXONOMETRY

FIRST FLOOR

SECTION A-A


C Y C L I N G

L A B O R A T O R Y

The goal of the project was to design a small bike manufactory in the unused space between buildings of the tenement houses quarter in the historical and growing in popularity part of Poznan - Srodka district.

24


The design includes two separate ‚fillers’ on two sides of the quarter with courtyard between them. Each of them serves a different function. Western part - with a transparent facade - is a representative building with the showroom and design office. The eastern building is a workshop and a laboratory - it’s outer shell reduces the noise which could disturb the neighbours. The glass facade is designed with three layers: steel frame for ivy, glass courtain wall and second steel frame for bike exhibition.

DESIGN

LAB

WORKSHOP

SHOWROOM

WORKSHOP

SHOWROOM

COURTYARD

GARAGE

FUNCTION SCHEME


SECTI``ONS

COURTYARD


STEEL FRAME IVY

STEEL FRAME GLASS WALL EXHIBITION

FACADE SYSTEM

GROUNDFLOOR

FIRST FLOOR


D I Y

H O U S I N G

The idea behind this competition entry was to create a new, cheap way of building blocks of flats for students and young people in an ever-growing city such as Copenhagen. The concept is based on a system of modules which the user can evolve according to his/her needs.

28


The multi-family building is designed with a main core with staircase and plumbing and electricity systems. The groundfloor of the multi-family building includes retail area and administrative offices. It’s main core with staircase and media system reaches seven storeys. The prefabricated modules are placed onto steel frame around the core. The users are designers of their own, individual space. This way the complete object will be varied and unique.


MODULE S

MODULE M FLATS SCHEMES

MODULE L

MODULE L


GROUND FLOOR

FIRST FLOOR

FLOOR CONFIGURATIONS


SMALL

ART

GALLERY

The idea of the project was to desing a small art gallery which would be an alternative path through the Maciejewskiego Park in Poznan. The dynamic shape and facades of the building are meant to intrigue pedestrians and encourage to enter and experience the current exhibition. The transparent facade let people peek inside from the street.

32


GROUNDFLOOR

AXONOMETRY


B I K E

S T A N D

The subject of the design is a steel bike stand. Its shape and elements were generated parametrically with the intention of fabrication. For easier assembly and transport the whole structure was divided into modules.

34


PLACEMENT

DETAILS


TRADITIONAL AND DIGITAL PAINTING

36


P

H

O

T

O

G

40

R

A

P

H

Y


MARTYNA

SKOWRON

skowronmartyna@gmail.com +48 604 66 24 88

portfolio architecture  
portfolio architecture  
Advertisement