Page 1

URA T A N LA

m e v l a S el tigre! Text: EDUARD MARTORELL

El tigre sempre ha estat un animal admirat. És símbol de fortalesa, de bellesa i de llibertat. Aquest gran depredador, però, està molt amenaçat. Amenaçat pels humans que, paradoxalment, tot i admirar-lo, també podríem esborrar-lo de la Terra per sempre més.

300 centímetres i 300 quilos

El més gran Mireu aquest tigre siberià com es passeja majestuós per la neu! Encara que no ho sembli, és gairebé tan llarg com un cavall!

20 > CAVALL FORT 1147

El tigre siberià, el més gran que hi ha, viu al voltant del riu Amur, un riu que fa de frontera entre el nord-est de la Xina i Rússia. Encara que els tigres no en saben res, de fronteres. Ells no saben quan estan en un territori o en un altre. Campen a la seva, rastrejant tot el territori que tenen marcat a la recerca d’algun animal; si pot ser... un senglar o un ren, que són les seves preses preferides. Un gran mascle d’aquesta subespècie de tigre pot arribar a pesar 300 quilos i fer 300 centímetres de longitud, des dels bigotis fins a la punta de la cua: és molt gros!, 300 centímetres són 3 metres! Però la fortalesa del tigre no pot fer res contra les armes de foc de les persones que encara els cacen il·legalment per vendre’n la bonica pell i altres parts del cos…

Sa e h b sa p un pa gr


!

Tigre de Sumatra traient el cap entre les fulles.

Sabeu que el tigre és el felí més gran que hi ha? Per molt que busqueu per selves i sabanes, no trobareu pas ni un sol lleó, ni un jaguar, ni un lleopard, ni un puma, tan grossos i pesants com un gran tigre.

Només cinc mil tigres Tot i l’admiració que genera el tigre, avui dia aquest gran felí es troba en perill d’extinció. Ja fa molts anys que se sap. De fet, l’any 1973, la WWF (World Wildlife Fund –Fundació per a la Vida Salvatge del Món–) i el Govern de l’Índia van iniciar un projecte que tenia com a objectiu principal protegir els tigres i garantir-ne la supervivència en el seu hàbitat natural. Més tard, els governs del Nepal, Indonèsia i la Xina també van decidir sumar-se al projecte i protegir els tigres dels seus territoris. Aquest projecte es va anomenar Projecte tigre i, més de vint-i-cinc anys després, encara és vigent. Però tot i els esforços que es dediquen a la protecció dels tigres i dels seus hàbitats, només en sobreviuen cinc mil en els territoris asiàtics on n’havien viscut centenars de milers. CAVALL FORT 1147 >

21


TURA LA NA

Colors i camuflatge I sort que els tigres costen de veure! En cas contrari, els caçadors furtius ja no n’haurien deixat ni un… Les ratlles negres sobre fons groc tan característiques del tigre en difuminen els contorns de la silueta, sobretot entre la barreja d’ombres i petits punts il·luminats per algun feix de llum de la frondosa selva, i encara més si es troba una mica lluny del seu objectiu. A mida que s’hi acosta, el camuflatge pot ser descobert més fàcilment, per això els tigres s’apropen a les seves preses molt a poc a poc, i amb les potes flexionades per no sobresortir gens ni mica del límit que marquen els matolls i les herbes més altes de la selva.

Hi ha diferents espècies de tigre (Panthera tigris): siberià, de Sumatra, de Bengala –com el que s’amaga en aquesta foto–, d’Indoxina, de Malàisia, de la Xina… I alguns només viuen en captivitat! D’altres com el de Java, de Caspi i de Bali estan extingits.

1,

2,

3,

ret! Pica-pa

L’hora del pati Els tigres, com la majoria de felins, són molt solitaris. Només viuen i juguen plegats quan són cadells. Després, viuen sols i només es troben per aparellar-se.

Fotografies: AGE FOTOSTOCK. SuperStock (tigre siberià, p. 20), Michael Weber (de Sumatra, p. 21), SCIENCE PHOTO LIBRARY (de Bengala, p.22), Juniors Bildarchiv (jugant, p. 22), Mike Powles (reserva, p. 23), Martina Berg (siberià bevent, p. 23), Roine Magnusson (primer pla de siberià, p. 23).

22 > CAVALL FORT 1147


El Projecte Tigre és una de les empreses més boniques i exitoses que les persones han dut a terme per salvar de l'extinció una espècie protegida. Parcs nacionals com Sunderbans o Bandhavgarh són molt importants.

tor n 0 Gu aita ! J a sita a teni r v i Espai per als tigres Les reserves que contenen tigres han de ser grans: cada mascle necessita un territori d’uns 80 quilòmetres quadrats i cada femella, d’uns 25.

Per a tots els gustos Totes les subespècies de tigre tenen ratlles negres més o menys verticals. Canvia el color de fons, que va des del rogenc fins al gairebé blanc, passant per tota la gamma de colors ataronjats, ocres i grocs.

Un repte preciós

Salvar el tigre de l’extinció no és només salvar una espècie de la desaparició per sempre més: és molt més important que aquest fet. Representaria demostrarnos que si som capaços de garantir la supervivència d’un majestuós mamífer com aquest, si som capaços de conviure amb el rei dels felins en el seu hàbitat natural, també podrem conviure amb moltes altres espècies animals. Finalment, ens demostraríem que podem tenir cura de la Terra tal com l’hem coneguda, amb deserts, sabanes, estepes, boscos i selves amb tots els éssers vius que hi ha.

ES LU

RP!

Tot i que vivim molt lluny de les terres dels tigres, és bo parlar-ne i compartir les ganes de protegir-los.

Us hi apunteu?

CAVALL FORT 1147 >

23

El tigre  

Article sobre el tigre (Cavall fort)

Advertisement