Page 1

ww

ura La nat

Text: EDUARD MARTORELL

El mimetisme Fa uns quants números us vam parlar de la cripsi, del do de camuflar-se. Però no tots els animals segueixen aquesta estratègia. Molts fan exactament el contrari: es donen a conèixer amb un missatge de color i forma molt clar, que indica que són perillosos. El més curiós és que hi ha animals inofensius que copien aquests colors i formes, per fer por als seus depredadors. Són els animals mimètics.

Una serp?

UUUuuuu! Una serp? Quina por! No! És una eruga! I gràcies a la seva “disfressa” evita que se li acostin enemics. w

20 > CAVALL FORT 1135


e

o com assemblar-se als “dolents” Animals que semblen altres animals

Per començar, podem parlar d’algunes espècies de papallones, que tenen unes taques rodones (ocels) a les ales. Aquestes taques semblen els ulls d’un rapinyaire o, en tot cas, d’un animal més gros, i això els serveix per a foragitar algun possible depredador. Imagineu-vos que un ocell insectívor (d’aquests que mengen insectes) s’acosta a una papallona com aquesta de la foto... Segur que s’espanta en confondre-la amb un petit mussol! I per què passa, això? Té algun avantatge, per a algun dels dos animals? Doncs sí: els depredadors, en confondre la papallona amb una espècie perillosa per a ells, decideix no jugar-se-la i no atacar (no sigui que acabi posant la seva vida en perill!).

LES SALAMANDRES

Els colors cridaners

Com ens volen espantar, amb aquests colors! Per a nosaltres són inofensives, però tenen un verí força potent sota la pell, molt tòxic per a qui les mossegui!

Una característica que comparteixen molts animals perillosos és la combinació del color groc amb el negre. Sí! Com els taxis de Barcelona: oi que es veuen de seguida? El contrast d’aquests dos colors -i també d’altres- fa que els animals que els “vesteixen” s’identifiquin fàcilment. Es veuen de seguida. I és que ja ho volen, perquè amb aquestes coloracions, que s’anomenen aposemàtiques, adverteixen del perill del seu verí. Passeu pàgina i descobrireu com ho fan.

CAVALL FORT 1135 >

21


tura La na

La serp corall i la falsa serp corall

Un bon exemple de mimetisme a partir dels colors el tenim en la falsa serp corall. És una serp americana que imita la combinació de colors de la serp corall, que és molt perillosa perquè el seu verí és mortal per a molts animals. Doncs bé, la falsa serp corall és completament inofensiva, no té un verí potent. I com diferenciem l’espècie perillosa de la que no ho és?

Doncs ordenant els mateixos colors d’una manera diferent. Els depredadors de les serps (rapinyaires, felins, mustèl·lids, senglars...) preferiran, doncs, anar a buscar una altra presa menys perillosa. A qui beneficia, en aquest cas, el mimetisme? Doncs a l’espècie inofensiva, que segur que s’estalvia molts atacs per part de possibles depredadors. I tot, sense perjudicar l’espècie verinosa.

SERP CORAlL És verinosa!

Vermell, groc i negre

L’autèntica serp corall té franges que segueixen aquesta sèrie de colors: vermell, groc, negre i groc; vermell, groc, negre i groc… En canvi, la falsa serp corall segueix aquest altre ordre: vermell, negre, groc, negre; vermell, negre, groc, negre… del cap fins a la cua.

22 > CAVALL FORT 1135

FALSA SERP CORAlL És ben inofensiva!


SÍRFIDs

El seu aliment predilecte és el nèctar de les flors. Els sírfids no poden picar; són mosques inofensives. Però... com s’assemblen a les vespes!

MOSCA

VESPA

El mimetisme, a prop de casa

L’evolució de les espècies és apassionant: aquesta coloració s’ha pogut copiar en moltes espècies inofensives! A més d’aquestes serps americanes, si ens fixem en el nostre entorn, tenim diverses espècies animals que també fan el mimetisme. Un primer exemple és el de les mosques que imiten les abelles o les vespes. Aquestes mosques, que s’anomenen sírfids, tenen franges grogues i negres. Com que s’assemblen a insectes que contenen verí, segur que no els ataquen els possibles depredadors, que prefereixen menjar-se altres insectes més saborosos. La combinació dels colors groc i negre és característica de molts animals perillosos. Mireu aquest parell d’impostors: són inofensius però ens volen espantar!

ESCARABAT

PAPALLONA

Plantes que semblen animals

També hi ha plantes que són mimètiques, com l’orquídia abellera. Les flors d’aquesta planta imiten la forma de les femelles d’insectes per atraure’n els mascles i així s’asseguren la pol·linització. Mireu com l’orquídia s’assembla a les femelles de les abelles, les vespes o els borinots! Quina estratègia més bona per a assegurar la reproducció i, per tant, la supervivència de l’espècie!

No trobeu que la natura és fascinant?

Orquídia ABELLERA

Proveu de disfressar-vos de goril·la i ja veureu com ningú us fa la guitza! Ara, això sí, disfresseu-vos bé, que si s’adonen de l’enganyifa… CAVALL FORT 1135 > 23

Mimetisme  

Article sobre mimetisme (Cavall Fort)

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you