Page 1

25/2/09

11:58

Página 20

© SPL / AGE Fotostock

CFN_Natura dilluns

ura t a n LA

IMMENSOS i diminuts Text: EDUARD MARTORELL

CAVALL FORT 1119

© KLAUS-PETER WOLF / AGE Fotostock

20 >

“Sóc tan grossa que no cabo a la pàgina! Les balenes blaves podem arribar a fer 30 metres de llarg i pesar 150 tones.”

© SPL / AGE Fotostock

Biodiversitat és una paraula que escoltem i llegim molt sovint. La biodiversitat ens parla de les diferents maneres que la vida es desenvolupa. És el conjunt de tots els éssers vius. N’hi ha d’immensos i n’hi ha de diminuts.


CFN_Natura dilluns

25/2/09

11:58

Página 21

Per què sentim a parlar de la biodiversitat? Doncs perquè un dels problemes que les persones hem d’aprendre a solucionar és la protecció de la gran quantitat d’espècies que habiten el planeta Terra. La diversitat d’espècies animals, vegetals, de fongs, de protozous, d’algues, de bacteris, s’ha de protegir. No tenim cap dret a fer-ne desaparèixer cap, per insignificant que ens sembli.

Els éssers vius més GRANS

Per valorar aquesta gran diversitat d’éssers vius, i la vida mateixa, és bo contemplar-los i deixar-se fascinar per les seves característiques, per les seves formes, pels seus colors o… per la seva mida.

La balena blava és l’animal més gran que existeix (i, molt probablement, que mai hagi existit). Aquest mamífer marí, que pertany al grup dels cetacis, com els dofins, és més gran que qualsevol dels dinosaures que ara sabem que van viure a la Terra fa uns quants milions d’anys. Però la balena no és l’ésser viu més gros, ni de bon tros. El més gros és una planta, una planta altíssima, de tronc molt gruixut: la sequoia gegant de l’Amèrica del Nord. És un arbre que està emparentat amb els xiprers, que poden arribar a ser molt alts i pesats. Segur que n’heu vist algun, oi, de xiprer?

“Nosaltres tampoc cabem a la pàgina! Les sequoies gegants podem fer més de 100 metres d’altura i pesar més de 1.500 tones.”

CAVALL FORT 1119

> 21


CFN_Natura dilluns

25/2/09

11:58

Página 22

TURA La NA

Però si ara us parlem de l’ésser viu més extens (és a dir, el que ocupa més superfície de terreny) que podem trobar, sabeu en quin gran grup d’éssers hem de pensar? Doncs en els fongs. Sí, els fongs, els organismes que comprenen els famosos bolets com a part reproductora. Si sou aficionats a buscarne i collir-ne, sabreu que quan trobeu un rovelló, o un camagroc, o un fredolic... és molt normal que no es trobi sol: els bolets formen grups que poden arribar a ser molt nombrosos. I és molt probable que els d’una mateixa espècie que trobem plegats formin part del mateix fong, del mateix ésser viu. Tots aquests bolets estan connectats per sota terra mitjançant una mena d’arrels que constitueixen el miceli.

bolets

© TOÑO LABRA / AGE Fotostock

© JOSEP M. BARRES

Els éssers vius m é s e x t e n s o s

fong  miceli

Els veieu, tots aquests cama-secs de soca escampats pel camí? No és estrany trobar tants bolets junts: els fongs són els éssers vius més extensos que hi ha. 22 >

CAVALL FORT 1119

© BARTOMEU BORRELL / AGE Fotostock

El gran miceli dels bolets Hi ha fongs que poden ocupar extensions d’algunes hectàrees! El miceli s’estén sota terra com si fos una mena de teranyina. Quan arriba l’època favorable per a la reproducció, de diferents punts del miceli s’allarguen les hifes (una mena de tiges que no són tiges). Aquestes hifes, que surten a l’exterior, són precisament els peus dels bolets. I els bolets són la part del fong que veiem més fàcilment: la que duu les espores que s’escamparan per donar lloc a nous fongs.


CFN_Natura dilluns

25/2/09

11:59

Página 23

“Les formigues som petites, però hi ha molts éssers més petits que nosaltres, com aquests pugons que tinc aquí al costat.”

Els éssers vius més petits

xiprer

© SPL / AGE Fotostock

© JOSEP M. BARRES

sequoia

Quan imaginem éssers vius petits ens vénen al cap insectes, com les formigues. Però n’hi ha de molt més petits encara, com tots els formats per una sola cèl·lula. Tothom està d’acord que els organismes unicel·lulars, com algunes algues, els protozous (per exemple, les amebes) i els bacteris, són éssers vius. Sabeu que tenim milions i milions de bacteris dins del nostre cos? En tenim sobretot al tub digestiu. Imagineu-vos si són petits. Ep, però no tots són perillosos! Però i els virus? Són éssers vius? Els virus són tan petits que s’acosten al límit del que és viu i del que no ho és. En tot cas, els éssers vius unicel·lulars són tan diminuts que no els podem veure a ull nu; necessitem ajudar-nos amb microscopis i lupes binoculars.

nosaltres

balena blava

  

Aquesta ameba verda ha atrapat el bacteri de la legionel·la amb un tentacle.

“Us penseu que els bacteris som així de grans? Doncs no! De fet, ens podeu veure gràcies al microscopi.”

   © DENNIS KUNKEL AGE Fotostock

Aquí teniu uns quants éssers vius, uns de molt grossos i altres de molt petits. Tots són vida. I les persones, que constituïm aquest ésser viu tan especial, que pot actuar amb molta intel·ligència, hem de protegir la vida, hem de protegir la biodiversitat. CAVALL FORT 1119

> 23

Immensos i diminuts  
Immensos i diminuts  

Article sobre éssers vius molt grans i molt petits (Cavall Fort)

Advertisement