Page 2

z

Ara que arriba la primavera, molts animals es començaran a despertar. I és que hi ha molts mamífers que passen els mesos més crus i freds de l’any, els de l’hivern, hibernant. Però, atenció! N’hi ha que hibernen de debò i altres que, senzillament, dormen una mica més. No és el mateix! La hibernació

La hibernació és una mena de son o letàrgia dels animals homeoterms (de temperatura corporal alta i força estable). Durant les autèntiques hibernacions, el metabolisme es redueix: els animals no mengen, els moviments respiratoris es fan més lents i la temperatura del cos disminueix. I com es nodreix el cos? Doncs transformant en sucres les seves reserves de greix.

Hibernants famosos

Les marmotes, els eriçons, els óssos, algunes espècies de rosegadors com els lirons comuns (rates cellardes), els lirons grisos... Aquests són alguns dels hibernants més coneguts. La seva temperatura corporal pot arribar a disminuir fins a situar-se pocs graus per sobre de la temperatura ambiental.

z zz

Per a hivernar, abans s’ha de menjar molt!

Si vols hibernar, t’has d’engreixar! Com els óssos, que no paren de menjar durant l’estiu i, sobretot, els primers mesos de la tardor. Mengen de tot: mel (els encanta!), tota mena de vegetals (sobretot els fruits), arrels i escorces, bolets, cucs, cargols, escarabats, ous i, si els poden atrapar, peixos i fins i tot algun cèrvid (cabirols, daines o cérvols). Menjant com autèntics golafres, aconsegueixen engreixar-se prou i tenir les reserves de greix necessàries per a passar tot l’hivern ben arrecerats en una cova.

zz

A la cova, l’ós espera que els dies es tornin a allargar i les primeres escalforetes de la primavera el convidin a sortir de la hibernació. Això sí: quan surt, està molt més prim! CAVALL FORT 1143 >

21

Hibernar o dormir?  

Article sobre la hibernació (Cavall Fort)

Hibernar o dormir?  

Article sobre la hibernació (Cavall Fort)