Page 1

ura La nat

Hibernar o dormir?

z z zz

Text: EDUARD MARTORELL

z

Un son llarguííííííssim!

z zz

Els lirons poden hibernar des del setembre fins a principi de juny, gairebé l’estiu! No és gens estrany que, quan dormim molt, ens diguin: “Dorms com un liró”!

zz

20 > CAVALL FORT 1143

Una bola dormilega L’eriçó hiberna profundament durant el mes de gener, normalment el més fred. Hibernen adoptant una forma típica de bola, com aquesta! A partir del mes de febrer i fins a l’entrada de la primavera es va despertant cada vegada amb més freqüència.


z

Ara que arriba la primavera, molts animals es començaran a despertar. I és que hi ha molts mamífers que passen els mesos més crus i freds de l’any, els de l’hivern, hibernant. Però, atenció! N’hi ha que hibernen de debò i altres que, senzillament, dormen una mica més. No és el mateix! La hibernació

La hibernació és una mena de son o letàrgia dels animals homeoterms (de temperatura corporal alta i força estable). Durant les autèntiques hibernacions, el metabolisme es redueix: els animals no mengen, els moviments respiratoris es fan més lents i la temperatura del cos disminueix. I com es nodreix el cos? Doncs transformant en sucres les seves reserves de greix.

Hibernants famosos

Les marmotes, els eriçons, els óssos, algunes espècies de rosegadors com els lirons comuns (rates cellardes), els lirons grisos... Aquests són alguns dels hibernants més coneguts. La seva temperatura corporal pot arribar a disminuir fins a situar-se pocs graus per sobre de la temperatura ambiental.

z zz

Per a hivernar, abans s’ha de menjar molt!

Si vols hibernar, t’has d’engreixar! Com els óssos, que no paren de menjar durant l’estiu i, sobretot, els primers mesos de la tardor. Mengen de tot: mel (els encanta!), tota mena de vegetals (sobretot els fruits), arrels i escorces, bolets, cucs, cargols, escarabats, ous i, si els poden atrapar, peixos i fins i tot algun cèrvid (cabirols, daines o cérvols). Menjant com autèntics golafres, aconsegueixen engreixar-se prou i tenir les reserves de greix necessàries per a passar tot l’hivern ben arrecerats en una cova.

zz

A la cova, l’ós espera que els dies es tornin a allargar i les primeres escalforetes de la primavera el convidin a sortir de la hibernació. Això sí: quan surt, està molt més prim! CAVALL FORT 1143 >

21


tura La na

zzzz

Les reines de la becaina Heu dormit alguna vegada tant com una marmota? Elles dormen mesos seguits. Mireu-les, que bé que estan!

z zz

Dormint de cap per avall

A estiuejar! Els ocells i els mamífers són els dos únics grups d’animals homeoterms. Els ocells no hibernen per una raó molt clara: volar els permet recórrer distàncies molt llargues en poc temps. I per estalviar-se les baixes temperatures de l’hivern migren dels llocs més freds a d’altres més calorosos.

22 > CAVALL FORT 1143

Les ratapinyades també hibernen. Aquesta hiberna en una cova. S’hi està més bé a dins que a fora; aquí no hi bufa el vent!

zz

z

z z zz


No hibernen, però dormen més P u c s o r ti r,

av

u

i?

L’esquirol no hiberna, però no surt del niu els dies d’hivern en què el vent bufa amb força o si neva molt. Si veu que hi ha neu a sobre de les branques dels arbres no surt, perquè el pes de la neu les podria trencar i és perillós moure-s’hi. Però com que és molt espavilat, durant la tardor ha guardat moltes llavors en una mena de rebost del seu niu o enterrades a terra per tenir menjar assegurat pels mesos d’hivern, quan costa més trobar-ne.

Les migdiades, més llargues Tot i que ens pensem que gairebé tots els mamífers hibernen, no és així: els esquirols i altres rosegadors, estan actius durant les quatre estacions de l’any. Que aquests animals allarguin les migdiades i les hores nocturnes de son no vol dir que hibernin. Ni respiren a poc a poc, ni deixen de menjar, ni tenen hipotèrmia. De fet, és relativament fàcil trobar petits ratolins de bosc i altres rosegadors, com el mateix esquirol, buscant llavors en ple hivern, saltant sobre el sòl nevat. Si els petits i mitjans rosegadors no hibernen, tampoc ho faran els seus depredadors, com els mustèlids: martes, teixons, mosteles i fagines estan ben atentes, els dies d’hivern, esperant que puguin caçar algun animaló que hagi sortit del cau, una mica endormiscat, aprofitant una estona de sol…

Buscar el dinar a l’hivern Els mustèlids tampoc hibernen, però dormen moltes més estones. I, com aquesta fagina, estan a l’aguait per trobar alguna presa per fer un bon tiberi.

Ja ho veieu: alguns animals hibernen i d’altres només ho fan veure allargant les migdiades!

CAVALL FORT 1143 >

23

Hibernar o dormir?  

Article sobre la hibernació (Cavall Fort)

Hibernar o dormir?  

Article sobre la hibernació (Cavall Fort)