Page 1

Zaterdag 17 mei 2014

Wekelijkse PDF-uitgave van pen.nl

De Digitale Nieuwegeiner

Beoogd college stelt zich voor aan de pers Als een van de laatste gemeenten in de Provincie Utrecht heeft Nieuwegein zijn nieuw beoogde college van B&W. Donderdag 15 mei j.l. werden de mogelijke wethouders aan de pers voorgesteld. Alle partijen lijken tevreden over het resultaat. Mocht de gemeenteraad instemmen dan kunnen de volgende wethouders binnenkort aan de slag: Johan Gadella (VVD), Martijn Stekelenburg (SP), Peter Snoeren (D66 en GroenLinks), Hans Adriani (PvdA). Frans Backhuijs blijft de burgemeester.

omgeving staat het nieuwe college voor een ingrijpende keuzen. Keuzen die vragen om een heldere visie voor de komende tien jaar: waar staan we met Nieuwegein in 2025? 'Door verder te kijken dan alleen de komende vier jaar willen we samen met de stad en met de gemeenteraad werken aan een heldere toekomstvisie, die houvast biedt bij het maken van fundamentele keuzes' aldus de onderhandelaars.

Het coalitieakkoord heeft als titel meegekregen: 'De toekomst vormen we samen'. Met de nieuwe taken in het sociale domein, met minder geld en een veranderende (Verder op: http://goo.gl/z3K1rp)

Lichaam gevonden in Amsterdam-Rijnkanaal In het Amsterdam-Rijnkanaal langs de Vuilcopsekanaaldijk in Nieuwegein is donderdagavond rond 21.20 uur het lichaam van een vrouw gevonden. Het gaat om een vrouw van middelbare leeftijd die een lichtroze jas droeg. In de buurt van de vindplek is een zwarte fiets met twee fietstassen gevonden, die mogelijk van de vrouw was. (Verder op: http://goo.gl/XMzihK)


Kortjes In DE KOM wordt woensdag 23 mei om 10.00 uur a.s. een kindertentoonstelling geopend door burgemeester Backhuijs.

Woning van de week: Gruttostraat 10 te Nieuwegein

Nieuws uit de wijk De leerlingen van de RK basisschool de Lucas in Batau noord zijn derde van de provincie Utrecht geworden tijdens het schoolhandbaltoernooi. (Info: http://goo.gl/tC4QeC)

In de wijk Doorslag bijzonder vormgegeven geschakelde tussenwoning met een inhoud van ca. 330 m³ en een perceeloppervlak van 166 m².

begane grond is ontstaan. Tevens kan men hier in het voor,- en najaar heerlijk genieten van het zonnetje....

De woning is op de begane grond aan de achterzijde middels een serre uitgebouwd waardoor een speelse indeling op de

Reinerie Garantiemakelaars Boogstede 1 3431 HH Nieuwegein

Vraagprijs € 200.000,- k.k.

(Meer: http://goo.gl/L7uxf6)

De Annie M.G. Schmidt-week (14 -24 mei) staat dit jaar in het teken van Pluk van de Petteflet. Daarom is er op woensdagmiddag 21 mei een gratis Pret met Pluk-middag in de bieb. (Info: http://goo.gl/67FZk3)

De kindervakantieweek is altijd in de laatste week van de zomervakantie voor basisscholen: dit jaar in de week van 25 augustus. Kinderen kunnen kiezen om zich in te schrijven voor deelname bij Bouwgein of bij Jeugdland. (Info: http://goo.gl/Wb4Xto) Op donderdag 22 mei zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. Op dinsdag 20 mei is er een Politiek Cafe in Nieuwegein over dit onderwerp. (Meer: http://goo.gl/mJkUoy)

Met bijna de zomervakantie voor de deur organiseert Buurtplein Doorslag nog één Creatiefbeurs. Deze zal plaatsvinden op zondag 18 mei a.s. in Buurtplein Doorslag aan de Parelduiker 13 in Nieuwegein, de toegang is gratis. (Info: http://goo.gl/W6xfNH) Op donderdag 22 mei a.s. zal er weer een Alzheimer Café in Nieuwegein worden gehouden. Deze keer met thema: “Dementie en levenseinde.” Gastspreker is Marieke Hoogenboom, specialist ouderengeneeskunde en kaderarts palliatieve zorg. (Info: http://goo.gl/6uCEVT)

'De straat.' Deze week de Lodewijk van Deysselhove in de wijk Galecop (Info: http://goo.gl/TEqKN9)

Ook dit jaar is de organisatie van de Nieuwegeinse Kindervakantieweek in handen van de beide bouwspeeltuinen, Bouwgein en Jeugdland.

In de nacht van maandag 12 op dinsdag 13 mei is een vrouw in een woning aan de Sonatelaan gewond geraakt bij een steekpartij. (Info: http://goo.gl/kuKYcW)

Op zaterdag 24 mei zal om 15.00 uur de expositie 'Hergebruik en Krantenartikelen', worden geopend. Deze tentoonstelling van textielgroep Weefgein is in de K.C.N. galerie aan de Kerkstraat 38 in Jutphaas. De opening wordt verricht door de voorzitter van het K.C.N. met toelichting van de dames van Weefgein. (Info: http://goo.gl/fZZgSX)

'Sieb van de Bieb' Eindelijk heeft de jeugdmascotte van de bibliotheek De tweede verdieping een naam: Sieb van de Bieb. De afgelopen weken mochten Nieuwegeinse kinderen een naam voor de mascotte bedenken. Het voorstel van Lennart Pluim (2) kreeg de meeste stemmen. Daarmee heeft hij een cadeaubon voor Saturn gewonnen. De mascotte zal vanaf te zien bij alle jeugdactiviteiten. (Verder op: http://goo.gl/EHh3w6)

Bij het dancefeest World of Pleasure aan de Ravensewetering in Nieuwegein zijn dit weekend meerdere bezoekers van hun telefoon beroofd één dader is opgepakt. (Info: http://goo.gl/0KDH61)

Colofon: De Digitale Stad Nieuwegein Tel: 030-8896644 redactie@pen.nl Website: www.pen.nl


'Theatrale Finale'

Dag vd Bouw Op zaterdag 24 mei 2014 kunt u tussen 10.00 en 16.00 uur tijdens de Dag van de Bouw een kijkje nemen achter de hekken van het project Ruimte voor de Lek. Combinatie Martens en Van Oord - Heijmans stelt een gedeelte van het project open voor bezoekers. Op deze Dag van de Bouw zijn de Bossenwaard in Nieuwegein en de Pontwaard in Vianen open voor publiek. Iedereen is dan welkom om te komen kijken hoe de Combinatie Ruimte voor de Lek een begin heeft gemaakt met de grondwerkzaamheden voor het graven van de nevengeulen in de Bossenwaard. (Verder op: http://goo.gl/Xob81M)

Voor veel cursisten van DE KOM is het de kers op de taart: aan het eind van het seizoen optreden in een theaterzaal tijdens de Theatrale Finale! Van 2 juni tot en met 4 juli presenteren cursisten van de afdelingen toneel, dans, musical en muziek hun kunsten in vele verschillende voorstellingen, onder leiding van ambitieuze KOM-docenten. Professionele theatertechnici begeleiden de voorstellingen met uitgekiend licht, geluid en decor. Zo ervaren de cursisten het ultieme theatergevoel als volwaardige artiesten. Op de website van DE KOM kunt u alle voorstellingen bekijken en ook meteen kaarten kopen.

Schapen

,,

Een kudde schapen begeleidde zaterdag 10 mei j.l. de IJsselsteinse Wilma Kamperman naar haar laatste rustplaats op begraafplaats Noorderveld in Nieuwegein. Kamperman was dol op de schapen van herder John Sterrenburg die dagelijks met zijn kudde door Nieuwegein loopt. (Verder op: http://goo.gl/FLg3aj)

Verder op: http://goo.gl/8igWKm

http://goo.gl/A4kMSd


Schrijverscafé in de bieb op 22 mei aanstaande

,,

Silhouet in beweging Woensdagochtend 21 mei opent burgemeester Frans Backhuijs een hele bijzondere expositie in DE KOM. De leerlingen van alle bovenbouwklassen van 17 Nieuwegeinse scholen hebben afgelopen maanden onder leiding van beeldend kunstenares Eline Janssens een silhouet kunstwerk gemaakt.

Het project is ontwikkeld door Kunst Centraal, de provinciale organisatie voor kunsteducatie. Bij de opening zijn leerlingen, hun ouders en leerkrachten en ook de kunstenares en vertegenwoordigers van Kunst Centraal aanwezig. De tentoonstelling is tot 1 juli te bezoeken. Tijdens het project ‘Silhouet in beweging’ hebben de leerlingen foto’s van zichzelf gemaakt in kenmerkende houdingen. Deze foto’s vormden de basis voor een eigen silhouetfiguur. Er werd verzameld, geknipt, geschoven, gewikt en gewogen. De kunstenares leidde de leerlingen langs de verschillende stappen van het creatieve proces dat zij bij het realiseren van haar opdrachten doormaakt en hielp hen te komen tot nieuwe gedachten en oplossingen. De resultaten zijn te zien op de tentoonstelling. Het project startte met een filmpje. Dit liet de leerlingen zien hoe Eline Janssens aan de slag gaat als zij een opdracht krijgt. De leerlingen ervaren dat zij niet thuis gaat zitten wachten op inspiratie maar dat zij op pad gaat. Ze bezoekt bibliotheken, musea, verzamelt voorbeelden, knipt materiaal uit en plakt alles in grote documentatieboeken. Zoals de kunstenares experimenteert en

onderzoekt, zo gingen ook de leerlingen zelf aan de slag met hun silhouetten. ‘Silhouet in beweging’ laat kinderen zien dat de dingen om ons heen niet uit de lucht komen vallen. Door te verzamelen, open te staan voor nieuwe dingen, goed te kijken en na te denken ontstaan nieuwe gedachten en oplossingen. Dit project leert kinderen dat kunst het resultaat is van een proces. Dit proces kan iedereen leren. Iedereen kan zijn creativiteit ontwikkelen. In elke persoon zit een kunstenaar. Het project maakt onderdeel uit van een programma, het zogenaamde Kunst- en Cultuurmenu, dat verzorgd wordt door Kunst Centraal. Alle scholen in Nieuwegein nemen aan dit programma deel. Daardoor maken alle leerlingen in Nieuwegein jaarlijks minimaal een keer kennis met een professionele kunstenaar of gezelschap. Ook ontmoeten zij jaarlijks een keer iets of iemand uit hun lokale culturele omgeving.

,,

In Nieuwegein organiseert Kunst Centraal een A- en B-programma. Dat betekent dat de helft van de scholen nu dit project heeft gedaan. Volgend jaar is de andere helft van de scholen aan de beurt.

http://goo.gl/9YAgZ0

Een oorlog, een loodzwaar familiegeheim en de liefde voor muziek zijn de ingrediënten van het komende schrijverscafé

De strip van Kim Houtzager Iedere week tekent Kim Houtzager de Pen-i strip. Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. (Verder op: http://goo.gl/9yb320)

Nieuwegeiners met valse kentekenplaten gepakt Op de A2 bij Breukelen heeft de politie donderdagavond 15 mei j.l. een auto met gestolen kentekenplaten langs de weg gezet. De inzittenden, twee mannen uit Nieuwegein, zijn in de cel gezet. De verdachten liepen tegen de lamp tijdens een verkeerscontrole bij Haarrijn.

Authentieke Dag zoekt historische voertuigen Op zaterdag 6 september wordt voor de vijfde keer een Authentieke Dag georganiseerd in het historische schippers- en sluizendorp Vreeswijk. Vanwege het eerste lustrum belooft dit jaar een extra leuke dag te worden. De organisatie is daarom op zoek naar extra bijzondere authentieke voertuigen en ambachten. (Verder op: http://goo.gl/US0qi8)

De Week van het Weven in Nieuwegein Op zaterdag 24 mei zal om 15.00 uur de expositie 'Hergebruik en Krantenartikelen', worden geopend. Deze tentoonstelling van textielgroep Weefgein is in de K.C.N. galerie aan de Kerkstraat 38 in Jutphaas. Dit is tevens de start van de ‘Week van het Weven’ (Verder op: http://goo.gl/EkuNyY)

De Digitale Nieuwegeiner is een wekelijkse uitgave van Publics Eye Nieuwegein en verschijnt elke zaterdag. Hoofdredactie: Martin Reijmerink (www.pen.nl) • Visueel concept: Arend Bloemink (www.oopsfotos.nl)

Nieuwsbrief 17 mei 2014 over Nieuwegein  
Nieuwsbrief 17 mei 2014 over Nieuwegein  

De Digitale Nieuwegeiner

Advertisement