Page 1

EBUFnytt

Nathalia Lundberg Esbo Lucia 2021

2.2021


Innehåll 3 Nathalia Lundberg är Esbo Lucia 2021 5 En hälsning från Esbo Luciakörledaren Patricia Antman 7 Hälsningar från EBUF:s kansli 10 Thortorps nya granne 12 Finns sommarteater 14 Svenska som integrationsspråk 16 Tack till Esbo Lucia 2020 17 Kommande läger för barn 18 Kommande aktiviteter för barn & ungdomar 20 Föreningsinfo 28 Info från MIK 30 Nyheter från Esbo hembygdsförening 31 EBUF:s kalender

EBUF-Nytt ISSN 1239-2537

informationsorgan för ESBOBYGDENS UNGDOMSFÖRBUND r.f. Ordförande Maria Sjöroos Redaktörer Martina Gardberg, Amanda Oscarsson & Malin Lundström Pärmbild på Esbo Lucia Nathalia Lundberg, foto: Amanda Oscarsson EBUF:s kansli Karaängsvägen 4 B, 02610 ESBO Martina Gardberg 050 406 4244, martina.gardberg@ebuf.org


Nathalia Lundberg är Esbo Lucia 2021

Esbo Lucia 2021 är Nathalia Lundberg. Nathalia är 20 år gammal och studerar musik vid Borgå folkakademi. Hon har sjungit i kör vid Musikinstitutet Kungsvägen sedan hon var barn och sjunger sedan 2018 för Minna-Liisa Tammela. Nathalia har alltid älskat musik och speciellt körsång har alltid haft en speciell plats i hennes hjärta.

liten och uppträdde för släkten på julafton. -Vi bodde i ett trevåningshus och jag kommer fortfarande ihåg hur jag gick ner för trapporna med min vita klänning och släkten väntade på mig vid julgranen. Jag tror inte att jag sjöng så rent då men släkten uppskattade det i alla fall, men nu har jag nog lärt mig att hålla tonen, skrattar Nathalia.

-Jag har alltid älskat att sjunga och det börjar först nu slå mig att det faktiskt är jag som har fått denna ära att sprida värmen och ljuset detta år. Nathalia har många fina luciaminnen bakom sig. Hennes bästa minne som Lucia var när hon var

3

Eftersom det var nästan inga luciabesök ifjol ser EBUF och Esbo Lucia med hennes följe extra mycket fram emot årets kring 25 framträdanden runtom i Esbo under tiden 4–27.12.2021 på daghem, åldringshem, servicehus, bibliotek och olika fester samt på Musi-


kinstitutet Kungsvägens julkonsert. Turnéprogrammet på dessa dagar är intensivt, men Nathalia vet vad hon ger sig in på; hon har nämligen varit med som tärna i Esbo Lucia sedan 2017. - Jag ser mycket fram emot det här uppdraget och det känns extra fint i år när vi har en lång och mörk tid bakom oss och äntligen börjar vi nu gå mot ljusare tider.

väljer Esbo Lucia och Nathalia blir den 42:e officiella lucian i Esbo. Kröningsfesten ordnas lördagen den 4 december i uf-huset Thorstorp i Alberga. På programmet står kröningen av Esbo Lucia 2021 Nathalia Lundberg, uppträdanden av bl.a. Esbo spelmanslag och Esbo Lucia 2020 Catarina Korkman samt kaffeservering. Lokalarrangör är Logen i Gröndal UF. Inträdet är fritt, men för trakteringen uppbärs en frivillig avgift som går till den årliga luciainsamlingen i Esbo. Esbo luciainsamling går i år till förmån för DUV i Mellersta Nyland.

Julmusik är något Nathalia alltid ser fram emot att få börja lyssna på och sjunga, och hennes favoritjulsång är Kelly Clarksons version av “Grown-up Christmas list” men av de mest traditionella julsångerna tröttnar hon aldrig på “Ljuset i advent”. - När jag sjunger “Ljuset i advent” minns jag alltid att jag uppträdde med den varje jul tillsammans med min syster.

Välkomna på Kröningsfest för Esbo Lucia 2021

På fritiden tycker Nathalia om att vara med sina vänner, hålla på med musik och att resa. I framtiden vill Nathalia jobba med något kreativt och hjälpa människor, och musiken kommer alltid vara en stor del av hennes liv vare sig hon jobbar med det eller inte.

Lördag 4.12.2021 kl.15 i uf-huset Thorstorp Gamla landsvägen 12, 02600 Esbo Medverkande Esbo spelmanslag, Esbo Lucia 2020 Catarina Korkman mfl.

- Jag känner mig inte som den mest traditionella Lucian med långt hår, men det har aldrig hindrat mig från att vara mig själv och gå min egen väg.

Fritt inträde

Det är styrelsen för Esbobygdens ungdomsförbund som årligen 4


Bild & Text: Patricia Antman

En hälsning från Esbo Luciakörledaren Patricia Antman

Å

Årets körledare heter Patricia Antman. Hon har varit kapellmästare i Raseborgs sommarteater tre år och jobbat med sångare där, men mera erfarenhet av körsång har hon från andra håll. Hon har jobbat mycket med barnkörer på bl.a. Vanda musikinstitut, men sjunger också själv i kör och är för tillfället vicedirigent för Akademiska damkören Lyran. Till yrket är hon musiklärare och jobbar med musikklasserna i Helsinge skola (högst.), musikkurserna i Helsinge gymnasium och musikundervisningen i Västersundom skola (lågst.). I både Helsinge och Västersundom drar hon skolkörer.

Hon har studerat musikpedagogik först på Kungliga musikhögskolan i Stockholm och sen på musikpedagogiklinjen vid Sibelius-Akademin därifrån hon är utexaminerad magister i musik och där hon även tagit del av kurser i körledning.

Tankar om Esbo Lucia 2021 Luciakörer är, oberoende av adress eller ålder, alltid trevliga att jobba med eftersom målet är så tydligt. Jag är tacksam över att jag blev tillfrågad att hjälpa till med att förbereda Esbos Luciakör för sitt viktiga uppdrag. 5


Vad har du själv för relation till jul och Luciatraditionen? Luciadagen kommer i ett skede av december då vårt land är mörkare än mörkast och hur klyschigt det än låter så är Lucias viktigaste uppgift att hämta med sig ljus, vilket utskrivet i text förutom levande ljus betyder hopp och den alltid lika magiska musiken. För över 10 år sedan valdes jag själv till medlem i den östnyländska Luciatrion och efter att ha sett hur många trötta ögonpar som fick glimten tillbaka efter ett besök av Lucia med följe har jag uppskattat traditionen ännu mera. För mig är julen en stor familjefest, men för alla som oberoende av orsak inte väntar på julhelgen lika mycket kan en skymt av Lucia någon gång i december ge lika mycket hopp och glädje som julafton ger andra.

Patricias vision med Luciakören

Min vision med Luciakören är att se till att Lucias och följets nyckel till publikens hjärtan är i sitt bästa skick. Musik berör och när en stämningsspridare som Lucia stiger in och sjunger julklassikerna vi hört i alla tider ska känslor väckas. På årets repertoar finns allt från gamla klassiker till fräscha vindar.

En julsång Patricia aldrig tröttnar på: Chris Rea Driving home for Christmas

6


Hälsningar från EBUF:s kansli! Trots en coronapandemi har EBUF satsat på att utveckla verksamheten och även rekryterat mera personal så från och med våren har EBUF tre personer anställda på kansliet. I förra numret av EBUF-Nytt presenterades Teaterskolan i Esbos personal så nu är det dags att presentera de nya ansiktena på EBUF:s kansli! De senaste åren har barn- och ungdomsverksamheten utvecklats så pass mycket att EBUF sedan förra mars nu har en koordinator som tillsammans med EBUF:s verksamhetsledare Martina sköter det arbetet. I augusti började även Finns sommarteaters nya producent som börjat arbetet med att planera nästa års pjäs!

Luca, chief of barketing Hej, jag heter Luca och är EBUFs nya chief of barketing. Ibland åker jag till kontoret med producenten Malin och bidrar med min expertis inom säkerhetsfrågor, kostrådgivning och mindfuleness. Till mina arbetsuppgifter hör att vakta mina kollegor på kansliet, smaka på allt som går att äta, sova i soffan och gosa med mina medarbetare. Till mina fritidsintressen hör att sova, äta, gosa, och springa i skogen. Hoppas vi ses i farten! Text: Luca, bild: Malin Lundström

7


Text & bild: Amanda Oscarsson

Amanda Oscarsson, koordinator

Det är jag som sköter Esbo Lucia och, tillsammans med Martina, ordnar barn & ungdomsverksamheten på EBUF. Jag är bekant med en del av EBUF:s verksamhet sedan tidigare då jag jobbat flera år som lägerledare på både SViE:s och EBUF:s läger, spelat flöjt vid MIK och bott i ett par års tid i vaktmästarhuset intill Valhalla. Förra vintern gjorde jag min sista studiepraktik hos EBUF och stortrivdes så bra att jag sedan fortsatte som koordinator på EBUF på deltid. Detta jobb kombinerar jag med mitt andra jobb som barnprogramsaktivator och programvärdinna ombord på Silja Line. Att få kombinera dessa jobb är otroligt fint och roligt! På fritiden simmar, rider och pardansar jag mycket. Naturen och min hund Amy är viktiga för mig. Jag är hemifrån Esbo men bor nu i Helsingfors, men jag önskar att flytta tillbaka till Esbo i framtiden. Jag har en lång bakgrund inom musik och sång och det har varit en del av mitt liv sedan jag var liten. Min första erfarenhet som artist var som bara sjuåring då jag var med i Svenska Teaterns produktion ”Teaterbåten”. Innan det sjöng jag i kyrkans barnkör. På Svenska Teatern har jag också medverkat i en av barnrollerna i produktionen av Sound Of Music. Som sjuåring började jag också spela tvärflöjt på Musikinstitutet Kungsvägen, men det tog inte länge tills sången blev mitt huvudinstrument. Sånglektioner började jag ta som 13 åring och åren 2013-2016 studerade jag musik på heltid på Pop & Jazz konservatoriet. Efter det vidareutbildade jag mej ytterligare till restonom, med evenemangsplanering som huvudämne, och blev utexaminerad i maj 2021. 8


Text & bild: Malin Lundström

Malin Lundström, producent

Hej! Jag är den nya producenten på EBUF för Finns sommarteater. Till min utbildning är jag Kulturproducent YH från Arcada och har tidigare arbetat bland annat på Finlands Svenska Ungdomsförbund r.f. FSU och Svenska Yle med varierande uppdrag.

Pargas, Åbo, Kimito och Jakobstad) och flyttade från Jakobstad till Huvudstadsregionen för mina kulturproducentstudier 2015, och här blev jag. Nu bor jag utanför ring tre i Vanda med min sambo Max och hunden Luca. Därifrån pendlar jag till kansliet i Esbo i en gammal Volvo från -93 med olika färgs kåpor. På fritiden studerar jag till vildmarksguide, som även är ett stort intresse.

Jag har sedan tonåren varit aktiv inom ungdomsarbete på Musikcafé After Eight i Jakobstad, först som ”Kulturmontör”-studerande* och efter studierna fortsatte jag att arbeta inom föreningen som hjälphandledare för ungdomsverkstäderna. Musikcaféet ordnar fortsättningsvis ungdomsverkstäder i olika former och är en kulturoas för ungdomar och kulturintresserade i hela Jakobstadsregionen. Jag är uppväxt på flera orter i Svenskfinland (bl.a. Houtskär, Nagu,

Jag brinner för kulturarbete inom tredje sektorn och gillar att hålla i trådarna och få saker att hända. Jag är den du kommer se med en clipboard under armen och checklista i högsta hugg. Det känns fantastiskt att få vara en del av Finns sommarteater. Hoppas vi ses på kansliet, på spelplatsen eller på nästa audition. 9

*Ungdoms- och fritidsinstruktion, med inriktning på kultur


Thorstorps nya granne

Gransbacken får nytt liv läge som Gransbacken har så har det rätt länge stått klart att någonting så småningom kommer att börja hända på backen. Och nu har det börjat! Byggföretaget Toivo Group Oyj har köpt grannromten där gästgiveriet ligger och påbörjade för några månader sedan ett större byggnadsprojekt. Först bygger företaget sitt nya huvudkontor ”Päämaja” mitt emot Thorstorp och nästa år påbörjas längre ner i backen (mot Åbovägen) ett hotellbygge för folk som vill bo litet längre än bara några dagar på hotell.

Nästa år fyller vårt föreningshus Thorstorp 110 år. Under de senast 40 åren har HVA:s ståtliga hus stått i ensamt majestät högst uppe på den annars övergivna Gransbacken, bara 500 m från Esbos största centrum Alberga. Men annat var det fortfarande på 1950 talet! Då fanns där tretton större eller mindre bostadshus och ett otal uthus och lider. Så småningom har alla hus rivits eller brunnit upp så när som på det på 1830-talet byggda gästgiveriet Grans och ett litet hus (”Sundholms), vilka båda ligger mitt emot Thorstorp på andra sidan gårdsplanen. Dessutom hittar man längre ner i backen ett av Kilo gårds gamla torp, som nu är i mycket förfallet skick. Med tanke på det centrala

Under höstens lopp har enorma lastbilar i en jämn ström transporterat bort stenbumlingar och jord från granntomten och i stället 10


upp till gården. Vi kommer att få fem parkeringsplatser med eluttag för blockvärmare. Förhoppningsvis får vi också lov att utnyttja den omfattande grävning och språngning av ett nytt avloppsdike för att leda Thorstorps avlopp till det kommunala systemet. Dessutom kan man antagligen också räkna med bättre övervakning på Gransbacken, i vars nedre kant det länge levts ”rövarliv” av ungdomar och bostadslösa.

fört dit grus och byggmaterial. Där huvudkontoret ska stå börjar ett ca 500 m2 stort envåningshus resa sig. Huset kommer inte att bli högre än Thorstorp och är planerat så att det så bra som möjligt passar in i Gransbackens anrika miljö. Med tanke på andra tänkbara alternativ för vad som kunde ha hänt med granntomten (t.ex. betonghus i flera våningar) så är Toivo Groups projekt ett rätt så sympatiskt. Jus nu är en stor del av Thorstorps gård belamrad med byggnadsbaracker och det är stök och bök både på byggplatsen och längre ner i backen. Men när det hela är färdigt kommer vi i Hembygdens Vänner i Alberga att dra nytta av vår nya granne. Toivo Group har t.ex. förbundit sig att underhålla vår något problematiska backe

Vad kommer då att hända med det förfallna gästgiveriet Grans? Huset är skyddat och kommer åtminstone till det yttre att renoveras av Toivo Group. Vad som sedan händer med huset får tiden utvisa. Text: Henrik Räihä

11


Text: Ylva Edlund, bild: Jonna Sundberg

Finns sommarteater

Ylva Edlund regisserar på Finns sommarteater - ”Tredje gången gillt, tänkte jag nog när jag blev tillfrågad om jag ville regissera sommarteater på Finns 2022. Två osäkra vårar har gått till coronan, men inte en tredje. Så tror vi nu.”

om livet på gården i gamla tider, de fick lösa en gåta och slutligen fick de odla örter och kryddor i blombänkar. Uteteater i undantagstider. Nästa år på Finns kommer vi att se ett stort äventyr där vad som helst kan hända. En fysisk föreställning med mycket sång och musik. Inget riktigt vatten men en hel ocean! Mest gläder jag mig åt att alla barn och unga som coronan berövat skola, vänner, hobbyn och fester nu har en chans att söka sig till evenemang och upplevelser. Att de kan söka sig till sommarteaterns varma och fantasifulla samvaro.

Våren 2021, mitt i coronan hade jag lyckan att spela uteteater för enskilda klasser i ”Spöket på Lillklobb”på Unga Teatern. Sol och regn och storm kantade vår väg i den lilla Rikshan där Gycklarna framförde sin dockteater. Publiken kom i små grupper och enskilda klasser. De sprang omkring i trädgården, fick lära sig 12


Audition - save the date! Finns sommarteater håller audition för kommande pjäs lördagen den 15:e januari 2022. Anmälan kommer upp på Finns sommarteaters hemsida i början av december. Pjäsen kommer att avslöjas i slutet av november. Håll utkik på Finns sociala medier.

Konstnärliga teamet på Finns 2022

Förutom Ylva som regissör har vi för kommande pjäs: Ia Ensterä som scenograf, Thilia Tamminen som sånginstuderare, Anne Pihlström som koreograf och Pia Hellgren som kostymansvarig.

Höstlovsjobbare 18-19.10.2021 Via Esbo stads och Zildrens projekt, Zobs, fick Finns sommarteater höstlovsjobbare för att få hjälp med att göra spelplatsen redo för vintern. Vi hade fem stycken duktiga ungdomar som hjälpte till med att inventera rekvisitabaracken, r ensa bort gammal rekvisita, kratta och klippa gräs, samt ordna upp på området. Vi är tacksamma för hjälpen vi fått!

Bild: Malin Lundström

13


Att välja svenska som intregrationsspråk Text: Katalin Kövesdi-Kerecsenyine

Hej, jag heter Katalin. Jag flyttade till Finland för ca.tre år sedan och jag valde svenska som integrationsspråk. Många av mina vänner ifrågasatta mig varför du väljer svenska språket istället för finska.

finska språket en betydande roll. I grundlagen betonas att Finland är ett tvåspråkigt land. Man har samma möjligheter både inom utbildning och i arbetslivet på finska och svenska. Jag menar att ju fler språk man talar desto rikare är man. Svensk kultur t.ex skönlitteratur, målarkonst är världskänd. I Finland ska man studera många språk, språk öppnar dörren mot världen.

Först och främst tror jag att svenska språket är ett basis, en utgångspunkt i Finland. Svenska är viktig i Finland ur ett historiskt perspektiv. Man måste tänka på Finland nationalhymn som är skriven av Johan Ludvig Runeberg på svenska. Dessutom står Runebergs staty i centrum från Helsingfors i Esplanadparken. Vi firar Runeberg i hela Finland med flaggor och runebergstårtor den femte februari. På Runebergs tid var det självklart att skriva och prata i svenska och man måste arbeta mycket för att finska språket kunna bli jämställt. Runeberg bästa vän, Topelius arbetade mycket för saken.

Det svenska språket öppnar dörren till de andra nordiska ländernas utbildningssystem och arbetsmarknader. Ett nordiskt universitet, en nordisk forskning eller samarbete erbjuder bra möjligheter. De nordiska länderna arbetar tillsammans inom Europeiska Unionen och i andra internationella sammanhang. Man har bra möjlighet med svenska språket på arbetsmarknaden både den ekonomiska och humanistiska branschen. Sverige är Finlands näst viktigaste exportland. Svenska är det mest använda språket efter finska och engelska i företagen i Finland. Språkfärdigheter i svenska behövs i många upp-

För det andra vill jag påpeka att Finland är ett nytt land med lång historia. Finland var en del av Sverige på medeltiden och språket, kulturliv och historia var detsamma. Med Finlands självständighet fick

14


gifter inom den offentliga sektorn t.ex. kommunala och statliga arbetsgivaren. Med språkkunskaper öppnar man dörren också till nya möjligheter inom byggnadsindustrin, hamnindustrin och turistbranschen. Sammanfattningsvis är jag övertygad om att svenska språket har en jätte viktigt roll i Finlands historia, kulturliv, ekonomi och i framtiden.

Katalin Kövesdi-Kerecsenyine var praktikant på EBUF i sex veckor och bekantade sig med EBUF:s verksamhet. Praktiken var en del av Katalins studier i svenska som andraspråk på Arffmans SFI-kurs, då Katalin valt att integrera sig på svenska i Finland. Katalin är från Ungern men har bott tillsammans med sin familj i Karabacka de senaste tre åren på grund av hennes mans arbete i Finland. Hon har en ämneslärarutbildning i tyska som främmande språk och är utbildad klasslärare från Peter Pazmany Universitetei i Budapest. Katalin är intresserad av finlandssvensk kultur, litteratur och historia.

15


Tack till Esbo Lucia 2020 På EBUF:s höstmöte 28.10 avtackades Esbo Lucia 2020 Catarina Korkman för sitt uppdrag och deltagarna fick höra om hur pengarna från fjolårets luciainsamling har använts. Esbo Lucia 2020 insamlingen gick till förmån för mobbningsförebyggande verksamhet i svenskspråkiga skolor i Esbo. Under året har över 100 pedagoger från svenskspråkiga skolor och daghem i Esbo fått ta del av Folkhälsans mobbningsförebyggande utbildning som skräddarsyddes för att passa Esbos behov och litteratur har införskaffats till skolorna för att stöda dem i det mobbningsförebyggande arbetet. Ett stort tack till Catarina och till alla som deltog i insamlingen!

Esbo Lucia 2020, Catarina Korkman och Sussy Räihä, HVA:s ordförande Text: Martina Gardberg, bild: Malin Lundström

16


EBUF:s kommande läger Vinterläger 3-5.1.2022 Lägertid: Må-ons 3-5.1.2022 kl. 8.30-16.30 Plats: Karamalmen eller Alberga (platsen utreds ännu) Pris: 75 €, inkluderar aktiviteter, lunch, mellanmål och försäkring under lägertiden. Under lägret har barnen olika aktiviteter både inomhus och utomhus, gör en utflykt, spelar spel och pysslar. Lägret ordnas om det finns mer än 5 barn som är intresserade.

Sportlovsläger 21-25.2.2022 Lägertid: 21-25.2.2022 kl. 8.30-16.30 Plats: Gamla Landsvägen 12, 02600 Esbo. Pris: 100 €, inkluderar aktiviteter, lunch, mellanmål och försäkring under lägertiden. Anmälan öppnar 1.12.2021

Anmälan till sommarlägren sommaren 2022 öppnar 1.2.2022 kl. 9.

Anmälan till läger och kurser: ebuf.blankett.fi Ps. Du kan även prenumerera på EBUF:s nyhetsbrev med info om läger, klubbar och kurser som kommer ut 3-6 gånger per år genom att fylla i prenumerationslänken på www.ebuf.org/sv/lager.

17


EBUF:s kommande aktiviteter för barn & ungdomar Musikalworkshop 13-14.11.2021 Älskar du musikaler? Drömmer du om att bli en musikalartist? Kom då på en musikalworkshop med Josefin i Vindängen. Workshopen lämpar sig för ungdomar från 14 år uppåt. Det här är din chans att ”dyka ner” i musikal för en helg och jobba med musikalens tre ben - sång, dans och teater. Alla nivåer är välkomna. Det blir masterclass i solosång, dans, uppsjungning, teaterlekar och möjlighet till Q&A om tex. studier inom musikal och annat ni vill lära er av Josefin en hel helg. Plats: MIKs utrymmen i Vindängen i Hagalund, Vindgränden 6 B När: lördag 13.11 kl.14-18, söndag 14.11 kl. 11-16. Pris: Gratis

Cirkusworkshop 20-21.11.2021 EBUF ordnar ett cirkus veckoslut i Mattlidens skola. Inga förhandskunskaper behövs, utan kom modigt bara och testa på olika cirkustricks! När och var: lö & sö 20-21.11.2021 i Mattlidens skola, lördag gymnasiets gymnastiksal, söndag högstadiets gymnastiksal. 7-9 åringar: lördag kl. 12-14.30, söndag kl. 14-15.30 10-18 åringar: lördag kl. 14.30-17.00, söndag kl. 15.30-17.00 Pris: 10 €, inkluderar försäkring. Ta med dig bekväma kläder. Ledare: Jacintha Damström

18


Yoga på Thorstorp i november! Kom och yoga med Alexandra Bonsdorff alla måndagar i november: 1.11, 8.11, 15.11, 22.11 samt 29.11. Kl. 17-18: barnyoga för lågstadieelever. Kl. 18-19: yoga Plats: Thorstorp i Alberga, Gamla landsvägen 12, 02600 Esbo Pris för hela kursen: 20€

Mitt och Ditt och Mitt på Thorstorp söndag 12.12 kl. 14 Välkommen med familjen till uf-huset Thorstorp på teater söndag 12 december kl. 14! Mitt och Ditt och Mitt är en pjäs om att våga stå upp för sej själv. På scenen leks en berättelse fram om den snälla Haralsson som tycker det är svårt att stå på sej och våga säga ifrån. Hur ska Haralsson våga sätta emot så att hon inte bara blir överkörd av andras viljor? På scen: Anja Bargum & Åsa Wallenius. Rekommenderad ålder 6-11 år, speltid ca 45 min. Fritt inträde men obligatoriska bokningar via ebuf.blankett.fi så att vi kan garantera att alla får plats. Uf-huset Thorstorp: Gamla landsvägen 12, 02600 Esbo.

19


Föreningnsinfo

ra föreningar Information från vå

Text & bild: Marianne Virkama

Lekskolan Sockans 40-årskalas

Tisdagen den 7.9.2021 firade Lekskolan Sockan sitt 40-årsjubileum. Vi kunde inte bjuda alla våra vänner på kalas som vi hade hoppats på, men barnen + deras familjer var välkomna , det tillät dåvarande coronarestriktioner. Vi fick njuta av teater, Oscar Silén från Teater Taimine visade pjäsen ” Bobban” ute i lilla parken. Pjäsen var mycket aktuell och passade både små

och stora, härligt att äntligen få uppleva teater igen! Efteråt blev det saft, kaffe, popcorn och jubilumsmuffins ute på våt bakgård, roligt att få umgås igen!

20

@ Lekskolan Sockan www.lekskolansockan.fi


Hembygdens vänner i Alberga Bästa HVA.are

torsdag mellan 13.30 och 15 på Thorstorp.

Hösten är här och i år ser det ljusare ut på epidemifronten. De flesta av oss som kan vaccineras är det säkert och det leder till att vi inte behöver vara så isolerade längre.

Ännu har inte det stora festandet börjat, nästan alla veckoslut är lediga på Thorstorp, vilket märks i ekonomin. Vi har ansökt om coronastöd från undervisningsministeriet och hoppas på positivt svar.

Våra nya grannar på den gamla gästgiveritomten, Toivo Group Oyj, har kommit igång med sitt byggprojekt. Huset som skall bli deras huvudkontor ”Päämaja” och som ligger närmast Thorstorp byggs för fullt. De hoppas på att kunna flytta in i maj 2022.

Vårt goda samarbete med föräldraföreningen vid Karamalmens daghem ”Karaffen” fortsätter och den 30.11 skall det pysslas och dansas på Thorstorp.

Sählyspelarna har bytt både dag och plats och spelar nu i Postipuun koulu på torsdagar kl. 19.30 – 20.

Esbo Lucia kröns den 4.12 på Thorstorp med Logen som arrangör. Det skall bli roligt att få ha fest i huset.

På Thorstorp fortsätter teaterskolan på onsdagar och torsdagar. Musikinstitutet Kungsvägen har en musiklekgrupp på onsdagar mellan 15 och 16 det är roligt med aktivitet i huset.

Föräldraföreningarna vid Alberga skola och vid Alberga daghem kommer vi också att samarbeta med i fortsättningen. Barnen i skolan och på daghemmet är framtiden.

Under höstlovet fylldes huset av glada skolbarn på EBUF- och FiA(Folkhälsan i Alberga) läger.

Föreningens höstmöte är den 2.11 kl.19 på Thorstorp, antagligen har det redan varit när du läser dethär. Kallesen till mötet fick ni i medlemsbrevet den 1.10.

Alberga svenska pensionärer har inte ännu kommit in i Alberga Leva och Bo och träffas varannan

Skön höst till er alla, Er ordförande Sussy Räihä

@Hembygdens Vänner i Alberga r.f. 21

www.hva.fi


Gammelgårds ungdoms- & allmogeförening www.guaf.nsu.fi Varma hösthälsningar från Gammelgård och GUAF! Hösten har äntligen gett möjlighet till mer normal verksamhet i föreningen. Motionsgymnastiken är igen igång efter sommarens kilometrar på cykel. Ännu utomhus, väder och vind avgör fortsättningen. Luftgevärsskyttet har startat inomhus och Månadsträffis inledde med utelek och fotospårning i september, oktober träffisar inne med semlor och halloween spindlar. För november planeras kock-kvällar lite beroende på pandemiläget. Efter avvikande uppehåll i fjol var det nu åter dags för ljusstöpning på Carlberg, där det på initiativ av Nanny Olin första gången stöptes 1981, dvs. redan en 40 årig tradition och Guaf:s uppskattade varumärke vid bl.a. julbasaren.

Styrelsen förbereder vekarna, Alina, Sigge och Helena doppar ljus, Riku häller stearin.

Nu ser vi fram emot att även fira Svenska dagen 6.11. kl.19 i Carlbergs nymålade festsal. För den musikaliska underhållningen står Emelie Möllerström/sång, Mia Finström-Haanpää/piano och Esbo Spelmansgille ger oss även en chans till dans. Helena Sederholm tar oss med på en resa ”Enkelbiljett till Sibirien”. Traktering med salt och sött a’ 10€. Fritt inträde. Självständighetsdagen 6.12. kl.13 hoppas vi kunna välkomna till traditionell julbasar, eventuellt mer utomhus än tidigare år men med hembakt och lagat inför julen, cafe’, korvgrillning, lotteri och lucia med följe. Lördagen 23.10 deltog 8 Guafare i Nyländska aftongala i Dickursby. Där njöts av underhållande program, mat och gott sällskap i väntan på prisutdelning. Som Esbobor höll vi ju tummar och tår både för Årets för22


ening, Södrik svenskar/Sockan och ”vår” Gun Björkskog, årets eldssjäl. Tyvärr räckte inte rösterna till seger inom NSU men för oss är Gun vår verkliga Eldssjäl med stort E. Hon har lyckats med sitt motto ”Det man själv brinner för, kan också tända andra!”. Nedan texten som ledde till nomineringen:

Nomineringen

”Gun har sedan unga år varit en mycket aktiv och ansvarsfull medlem i Gammelgård ungdoms och allmogeförening. Hon var styrelsemedlem i otaliga år, av vilka 17 som sekreterare och har bl.a. startat ”allmoge”gruppen. Hon har även suttit i Ebuf:s styrelse. Guns främsta bragd och hjärtesak är dock motionsgymnastiken på Carlberg. I hela 50 år har hon varje måndagskväll varit en ytterst inspirerande ledare för en trogen samling gymnaster i varierande ålder. Sedan 1994 har även herrar aktivt deltagit. På hennes initiativ och under hennes ledning har Guaf:s gymnaster bl.a. deltagit i FSG:s gymnastikfester sedan 1986. Under det gångna corona året med alla restriktioner, gav Gun inte upp. En verklig eldsjäl är hon, då hon varje måndag, oberoende av väder, engagerat och aktiverat en trogen grupp på gården till Carlberg. Minst lika betydelsefull som motion och frisk luft är gemenskapean och samhörigheten som dessa kvällar ger. ” Tack Gun !

@ Gammelgård ungdoms- och allmogeförening 23


Skärgårdens vänner i Esbo www.svie.fi

Svie ordnar julkonsert med Josefin Silén Josefin Silén sjunger in julen den 22.12.2021 kl. 18.30. Konserten hålls på Vikingaborg och biljetter kan köpas på SViEs hemsida. I priset ingår glögg och jultårta som serveras efter konserten. Mera information på SViEs hemsida och på Facebook.

Vad har vi gjort - Vad har hänt? Lekis: För Lekskolan Vikingahem har de senaste åren varit jobbiga. Byråkratin och kraven har gjort att allt fler privata daghem och lekskolor har hamnat stänga, så även vårt härliga Lekis. SViE försökte hålla lekskolan vid liv på alla tänkbara sätt, men tyvärr måste vi ge upp innan hela föreningen gick under. Ladan: Ladans tak har ju varit ett problem för oss i flera år. Pärtorna höll inte tätt och det började läcka in vatten. Staden satte presenning på taket 2018 för att det skulle hållas tätt och detta ledde till att en massa myror byggde bo mellan taket och presenningen. Nu är vi i det skedet att taket måste förnyas och vi försöker få ihop pengar för ett nytt tak. Vi har ansökt om bidrag till taket och vi lyckades få en fin summa, men ännu saknar vi medel för att få taket fixat. Vikingaborg: I och med att Lekis inte längre finns står nedervåningen på Vikingaborg tom för tillfället. Vi tar gärna emot idéer och förslag på vad vi kunde göra med utrymmet. Hör gärna av dig! Vill du hyra Vikis? Vänligen skicka e-post till adressen vikingaborg.svie@gmail.com @ SViE rf Skärgårdens Vänner i Esbo

24


Fallåker

www.fallaker.fi @Fallåker Teater

Fallåker Teater spelade sista föreställningen av den roliga farsen Stulen kärlek 23.10.2021. Vi vill tacka alla som kom och tittade - ni var underbara. År 2022 har det gått 50 år sedan den första pjäsen i ”modern tid” sattes upp på Fallåker.Fallåker inleder sitt 50-årsfirande med att sätta upp en jubileumskavalkad med godbitar från succépjäserna genom åren. Jubielumsföreställningen regisseras av Lidia Bäck. Om du satt i publiken då det begav sig, kan du få skymta flera bekanta

figurer på scenen. Jubileumskavalkaden kommer att ha premiär 21.1.2022. Boka din biljett redan nu och kom och fira med oss. Se alla datum på bakpärmen.

Nytta och Nöje i Noux Söndagen den 12.12 kl 16 hoppas vi kunna fira julfest på Stenhalla. Esbo Lucia är bokad och vi planerar hålla den traditionsenliga festen, men eventuellt måste vi begränsa deltagarantalet den här gången.

Du kan hyra Stenhalla som festlokal. För uthyrningen ansvarar Kaj eller Kjell. kaj.backman@dlc.fi ; 050-548 2830 kjell@holmstrom.ch ; 040-570 4205

@ Föreningen för Nytta och Nöje i Noux rf

25

www.stenhalla.nsu.fi


26


27


Ljuskonsert söndag 28.11 kl 16 Nya paviljongen Grankulla Västra skolstigen 3 Fritt inträde

o

med blasorkestrarna vid MIK

OBS! Vi önskar att man anmäler sig till konserten via vår hemsida www.kungsvagen.fi

SÖK IN

En musikal här och nu URPREMIÄR PÅ STORA SCENEN 30.11.2021 I år är det 25 år sedan TaDaM hade premiär på sin första musikal Blyton Rock (1996). Genom åren har över 250 ungdomar medverkat i TaDaMs/Nya TADAMS produktioner som skådespelare, körsångare eller som musiker i musikalbandet. Många av dem har fortsatt på skådespelarbanan eller musikerbanan.

senast 30.11 Nya TADAM är en 2-årig musikteaterutbildning för ungdomar i huvudstadsregionen i åldern 15-22 år.

MOMENTUM har en nyskriven text men jubileet till ära är musiken i föreställningen från utbildningens tidigare musikalproduktioner.

En grundläggande men gedigen musikteaterutbildning, där du själv är med och både skapar och framför materialet

MER INFO OCH BILJETTER FRÅN: SVENSKA TEATERN

Mer info: www.kungsvagen.fi

www.svenskateatern.fi

28


lördagen den 11.12.2021 kl 14.00 Esbo domkyrka Kyrkparken 5

Elever från Musikinstitutet Kungsvägen uppträder med både traditionell och modern julrepertoar samt med andra musikaliska smycken Esbo-Lucia 2021 medverkar

Fritt inträde - Dörrarna öppnas kl 13.45. OBS! Vi önskar att man anmäler sig till konserten via vår hemsida www.kungsvagen.fi

29


Nyheter från EHF

Esbo hembygdsförening www.esbo.hembygd.fi

Programkväll inför julen med Lucia 9.12 Välkommen till hembygdsgården torsdag 9.12 kl. 18.00. Vi får besök av Esbo Lucia med tärnor. Med tanke på julgröten vill vi gärna att du anmäler dig till Marina.

Mary Poppins på Svenska teatern 16.12 Äntligen får vi se Mary Poppins på Svenska teatern, en färgsprakande och fantasifylld succémusikal om världens främsta ”supernanny”. Musikalen fick fem stjärnor i Helsingin Sanomat precis innan den fick läggas ner under pandemin. Nu har den nypremiär den 9 december. I huvudrollen ser vi Josefin Silén. Vi har reserverat 40 biljetter på parkett till torsdag 16.12 kl. 18.30. Biljetten kostar 82 euro och sista anmälningsdagen onsdag 17.11 till Marina. Fakturan kommer på posten. Biljetterna delas ut i foajen mot Skillnaden. Vi förbehåller oss rätten att annullera och ändra på våra planerade program. Hör gärna av dig om du har tips och idéer om vad vi kunde göra eller om det är något du undrar. Vi önskar alla en trevlig fortsättning på hösten och ser fram emot att få träffas. Vill du ha vår information som e-post?

Anmälan till våra tillställningar Marina Calander marina.calander@saunalahti.fi & 050 309 7373.

Sänd e-post till annchristin. lintula@gmail.com, så sätter vi in dig på mottagarlistan. Kontaktuppgifter till oss Dejournummer: 040 843 4903. E-post: info@lagstad.fi, uthyrning: lagstad@lagstad.fi 30

Lagstad hembygdsgård Gamla Lagstadsvägen 4 Facebook @lagstadinkotiseututalo


EBUF-kalendern 2021-2022 1-29.11 13-14.11 20-21.11 29.11 30.11 4.12 5-27.12 6.12 11.12 12.12 12.12 22.12

2022 3-5.1 10.1 15.1 21.1-6.3 1.2 v. 8 april 9.6 9.6- 3.7 juni augusti

Yoga på Thorstorp Musikalworkshop i Vindängen Cirkus veckoslut i Mattliden Sista hobbyklubbsträffen för i år Julpyssel på Thorstorp Kröning av Esbo Lucia 2021 Esbo Lucias besöksperiod Julbasar på Carlberg MIK:s julkonsert Mitt och Ditt och Mitt på Thorstorp NNN:s julfest på Stenhalla Julkonsert med Josefin Silén på Vikingaborg

Vinterläger Hobbyklubben fortsätter Finns sommarteater audition i Vindängen Fallåkers pjäskavalkad Anmälan till sommarläger öppnar Sportlovsläger på Thorstorp EBUF:s vårmöte Finns sommarteaters premiär Finns sommarteaters spelperiod Sommarläger Sommarläger

DL för nästa nummer av EBUF-Nytt: februari

Ditt bridrag till: malin@ebuf.org

Vill du i framtiden ha EBUFnytt elektroniskt?

Maila: martina.gardberg@ebuf.org, så sätter vi till dig på listan.

31


50 år av glädje, sång och skratt

Jubileumsföreställningar En kavalkad med de bästa bitarna ur Fallåkers succépjäser Regi: Lidia Bäck

Premiär 21.1.2022 kl. 19 Sö 23.1. | Lö 29.1. | Sö 30.1. | Lö 5.2. | Sö 6.2. | Lö 12.2. | Sö 13.2. | Sö 27.2. | Lö 5.3. | Sö 6.3. Föreställningarna börjar kl. 16 Biljetter 25 €

Boka biljett: www.fallaker.fi

09-884 5611 må och to 17.30-20.00 fallaker.teater@gmail.com


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.