Page 1

RIES

FILOSOFIE EN RELIGIE IN CHINA HET BOEDDHISME

MAGAZINE

GEBOREN UIT LIEFDE EN ONTSTAAN VANUIT HET WATER

AESTHETIC NEEDLING ALTERNATIEF VOOR BOTOX

NUMMER 2013-2

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

1

13-12-2013

15:34:18


NATURAL COSMETICS

R I E S

Rituelen geven structuur. Structuren geven zekerheid zonder je intuïtie in de weg te staan. Intuïtie is het gevoel waarop je kunt vertrouwen als je essentie zuiver is. Essentie is de pure vorm van zuiverheid die aan de basis staat van ons ‘zijn ‘ en onze sensitiviteit. Sensitiviteit is het vermogen om waarneming te kunnen plaatsen bij het juiste gevoel. Dit vermogen komt vanuit de schoonheid van je pure ‘ik ‘.

Feel Nature, Feel Rich, Feel RIES RIES-magazine-02-2013-v1.indd

2

13-12-2013

15:34:23


VOORWOORD De eerste sneeuw is gevallen, noodweer en koude hebben reeds toegeslagen. Een periode waarin we ons terugtrekken, warmte opzoeken en tot inzicht komen. Vriendschap en familie zijn belangrijk in deze periode. Een periode van bezinning. Wist u bijvoorbeeld dat de mens (meestal) uit liefde wordt geboren en uit water is ontstaan? Aparte gedachte toch? We nemen u weer mee op reis. De reis van gedachten, nieuwtjes en overwegingen. Trots zijn wij op de nieuwe schoonheidssalons die voor werken met RIES Cosmetics hebben gekozen. Ook in begin 2014 zijn er weer trainingen gepland waar nieuwe salons aan gaan deelnemen om daarna met ons product en vanuit onze visie aan het werk te kunnen. U kunt daar ook profijt van hebben. Steeds meer salons kiezen voor RIES Cosmetics dus u kunt op steeds meer plekken terecht voor een behandeling. Kijk achterin voor het actuele bestand van salons en maak snel een afspraak voor een gratis en vrijblijvende intake/kennismaking. We zijn per januari 2014 ook te vinden in België! We maken in dit magazine kennis met personal coach Remo Speijers. Hij heeft menig Olympia-ganger naar betere prestaties begeleid. Remo geeft ook aan onze RIES Magazine lezers tips voor een sportief en gezond bestaan en geeft in deze editie een workout om in 15 minuten per dag een topconditie te krijgen en te behouden! Dat is natuurlijk voor iedereen een goed begin van het nieuwe jaar! Laat je inspireren voor de feestdagen. Dit keer twee prachtige metamorfoses waarbij speciaal aandacht is gegeven aan de feestdagen. Dan mag je natuurlijk eens extra uitpakken! Dit geldt ook voor de aankleding van je woning. Lees er alles over in de rubriek Lifestyle. Ook op het gebied van eten en drinken is er weer nieuws, is melk bijvoorbeeld echt goed voor elk? Ook dit keer zijn er weer prachtige arrangementen te winnen als je ons helpt het RIES Magazine te verspreiden onder vrienden, collega’s, kennissen, enzovoort. Zie achterin. Wij kunnen zeggen dat de lancering van het RIES Magazine een indrukwekkende start heeft gekend en zeer succesvol is verlopen. Er zijn 3000 hardcovers en 70.000 digitale magazines de deur uitgegaan. De reacties die wij mochten ontvangen waren complimenteus, enthousiast en hartverwarmend te noemen. Uiteraard hadden we hierop gehoopt maar het was boven onze verwachting. De eerste abonnees hebben zich gemeld (4 x per jaar voor €17,50) en er wordt via de website besteld en uitgeprobeerd, super! RIES Cosmetics is ook te volgen op Facebook en kent inmiddels de nodige volgers. Er worden via Facebook interessante nieuwtjes gedeeld en kennis gegeven over tongdiagnostiek, voeding, gelaat, enz. Deze kersteditie van RIES Magazine is weer met veel enthousiasme gemaakt. Ik wens u veel leesplezier en hoop dat u, net als ik, gaat genieten van een warme kerst, samen met degenen die we belangrijk vinden. Uiteraard wens ik u een mooi 2014! Richard van Nessen

01

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

3

13-12-2013

15:34:24


VISIE VAN RIES COSMETICS Kwaliteit van de huid Omstandigheden van buiten

Inwendig systeem

Voeding

Ademhaling

Klimaat/ klimaatbeheersing /energie

Belastbaarheid

Werk, hobby en wonen

Belasting

Conclusie zo binnen zo buiten De onderwerpen in het magazine corresponderen met de kleuren in het schema.

MAIL EN WIN WIL JIJ KANS MAKEN OP ÉÉN VAN DE AANTREKKELIJKE ARRANGEMENTEN VAN RIES COSMETICS? De spelregels zijn simpel. Stuur het RIES magazine door naar minimaal 5 e-mailadressen van bijvoorbeeld familie, vrienden, collega’s, enzovoort. Stuur deze cc naar info@riescosmetica.nl. Geef in uw e-mail aan welk arrangement u wilt winnen en kijk naar de aanvullende spelregels.

MAIL HET RIES MAGAZINE NAAR IEDEREEN! Aan de drie lezers die het RIES Magazine naar de meeste e-mailadressen stuurt, geeft RIES Cosmetics een extra prijs! Win een dinerbon voor 2 personen, t.w.v. € 100,=! Deze prijzen geven wij aan 3 lezers, dus uw kans om te winnen is groot!

LIKE US OP FACEBOOK EN WIN! RIES Cosmetics vindt het leuk als je ons liked! Daarom geven we aan de eerste 20 likes die zich via het RIES Magazine hebben gemeld een pot RIES Cosmetics Daycomfort - onze heerlijke dagcrème - cadeau!

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

4

13-12-2013

15:34:32


WAT IS RIES? NATURAL COSMETICS RIES staat voor de visie dat de mate van onze vitaliteit bepalend is voor de antwoorden die we op essentiële vragen in ons leven geven

Heb je er dan wel eens bij stil gestaan dat ons

namelijk: Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik?

grootste orgaan ‘de huid’ ons innerlijk verbindt en ook beschermt tegen de buitenwereld?!

Vitaliteit houdt ons in beweging, geeft ons ontwikkeling, creativiteit, inzicht en bewustzijn

RIES is er dan ook van overtuigd dat schoonheid

om deze vragen te beantwoorden en daarmee

van binnenuit komt. Kortom, je huid is de spiegel

onze doelstellingen in het leven te realiseren.

van je levenswijze en wie je bent.

Dan is de vraag wat vitaliteit is. In basis is dit

RIES Cosmetics is een 100% natuurlijk cosme-

genetisch bepaald maar onderhouden we deze

ticalijn met op elkaar afgestemde producten,

met goede voeding, drank en onze opname

die de brug slaat tussen huidverzorging naar

van zuurstof door ademhaling. Simpel gezegd,

huidverbetering. RIES Cosmetics is vanaf de

zonder één van deze factoren kunnen wij niet

grondstoffen tot aan het eindproduct zelf ont-

leven. Je kunt dus grofweg zeggen dat deze

wikkeld, dus er is altijd de zekerheid van alleen

ingrediënten de bouwstoffen van ons leven zijn

de hoogwaardige natuurlijke en biologische

en zorgen voor onze belastbaarheid. De factoren

ingrediënten voor een optimaal resultaat.

die voor de belasting en stress zorgen zijn heel

Maar RIES Cosmetics is meer dan een cosmetica-

divers. Zo heeft voeding, milieu, roken, lifestyle,

lijn. Het is ook een opleidingsinstituut met een

congruent zijn (dicht bij jezelf blijven), welvaart,

magazine, zelf ontwikkeld studiemateriaal, diag-

een fijne woonomgeving, het klimaat waarin je

nostiekmethodieken en behandelplannen met

leeft, een fijne werksfeer en relatie invloed op

onder andere voeding, voedingssupplementen,

onze vitaliteit en welzijn. De balans of disbalans

massage en Aesthetic Needling.

tussen de belastbaarheid en belasting komen onder andere tot uiting via de huid.

Laat u inspireren tot nieuwe inzichten met betere

Maar vitaliteit geeft je ook het vermogen om

resultaten als het gaat om huidverbetering.

te communiceren, open te staan voor andere

Feel Nature, Feel Rich, Feel RIES

factoren. Kortom, je eigen pad te bewandelen zonder stil te komen staan en te voorkomen dat je op je eigen pad je eigen voetstappen weer tegen komt.

Deze visie laat zich ook vertalen in het RIES Magazine. Het magazine is globaal in te delen met onderwerpen die de inwendige mens vertegenwoordigen en gerelateerd zijn aan onze belastbaarheid zoals voeding, gezondheid, etc. en onderwerpen die gaan over andere zaken zoals lifestyle, hobby, werk, klimaat etc. Dit zijn zaken die als leuk of minder leuk kunnen worden ervaren, maar ons wel belasten.

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

5

03

13-12-2013

15:34:33


DE KERSTBOOM Als Sinterklaas weer naar Spanje is trekken we in Nederland massaal richting tuincentra en boomkwekerijen om een kerstboom te bemachtigen. Je kijkt werkelijk je ogen uit als je ziet welk aanbod er is. Kerstbomen kun je versieren in alle mogelijke kleuren met ballen, lichtjes, strikken, andere versiersels en natuurlijk een piek! WAAR KOMT DEZE TRADITIE TOCH VANDAAN? In de Middeleeuwen werden huizen met groene takken versierd. Deze takken werden behangen met rode appeltjes, welke symbool stonden voor de rode appeltjes uit het paradijs. Op 24 december, ook wel paradijsdag genoemd, werden Adam en Eva herdacht. Nog ver daarvoor was het versieren met groene takken al een Germaans gebruik. De groene takken stonden in het teken van vruchtbaarheid, een nieuw begin. In de periode rond 21 december werd gevierd dat de dagen weer langer en lichter zouden worden, het lichtfeest. Daarna was de geboorte van Jezus ook een nieuw begin en deze werd verbonden aan de andere twee gebruiken. Dus zo werd de geboorte van Jezus gekoppeld aan de kerstboom. In het begin was de kerstboom alleen voor de rijken weggelegd. Pas na de Tweede Wereldoorlog kwam het in Nederland ook bij de gewone mensen thuis. Dit kwam omdat de bakkers de traditie van Duitsland hadden overgenomen om een kerstboom in de etalage te zetten. Tussen alle lekkernijen stond een versierde kerstboom. Zo werden mensen geïnspireerd om ook een kerstboom te kopen.

04

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

6

In Nederland worden jaarlijks zo’n 3,5 miljoen kersbomen gekocht. Een boom van 2 meter heeft er 6 à 7 jaar over gedaan om zo groot te worden. Er zijn ongeveer 10 verschillende kerstboomsoorten waarvan Nordmann de meest populaire is. OPMERKELIJK Echte kerstbomen uit de natuur zijn milieuvriendelijker dan kunstkerstbomen! Pas als een kunstkerstboom 17 jaar of langer gebruikt wordt is deze minder schadelijk voor het milieu dan een echte kerstboom. Een kunstkerstboom staat voor een CO2 uitstoot van 48 kilo tegenover 3 kilo CO2 uitstoot van een boom uit de natuur.

HOE VERSIEREN WE DE BOOM DIT JAAR? De trends voor kerstversieringen volgen vaak de modetrends op. Dit jaar maak je dus met zachte pasteltinten de meest romantische combinaties en je gebruikt hiervoor voornamelijk zachte materialen. Je ziet veel exotische en aziatische motieven. Hype is dit jaar ook met de hand gemaakte versiersels. Je kunt ze zelf maken en in allerlei varianten kopen. Ga bij het versieren van de boom uit van een kleurenschema of een thema. Zoek kerstversiering die bij je interieur past om een geheel te krijgen. Heeft je woning een warme uitstraling? Kies dan niet voor schreeuwende kleuren en harde materialen maar voor zachte kleuren en warme stoffen en materialen. Pasteltinten en zachte, aaibare materialen zijn volop te verkrijgen.

13-12-2013

15:34:38


In een moderne inrichting kun je kiezen voor meer sprekende, hardere kleurencombinaties en kies je juist niet voor natuurlijke materialen als stro en hout. In zowel de warme als de wat modernere inrichting gaat dit jaar het knusse en huiselijke gevoel boven alles. Dit laat zich vooral zien door heerlijke warme plaids van (nep)bont en veel bijhorende kussens waar je lekker in weg kunt zakken. Alles krijgt een glamoureus effect door glitters, glitters en nog eens glitters. In iedere interieurstijl kun je decoreren met natuurlijke (of lijkende) materialen als takken, bloemen, mos en bladeren in combinatie met luxe stoffen als zijde en fluweel.

ALLSPA WERKT MET RIES COSMETICS NAAM:

ALL SPA

EIGENARESSE:

CYNTHIA KRUIJNE

WAAR:

DORDRECHT

WAAROM HEB JE VOOR RIES COSMETICS GEKOZEN? IK HEB VOOR RIES COSMETICS GEKOZEN OMDAT IK DOOR MIJN STUDIE IN HET BUITENLAND EN MIJN CULTURELE ACHTERGROND EEN GROOT VOORSTANDER BEN VAN DE BEHANDELING VAN COSMETISCHE PROBLEMEN VANUIT EEN SYNERGETISCHE WERKWIJZE EN MET NATUURLIJKE PRODUCTEN; RIES BIEDT MIJ PRECIES WAT IK NODIG HEB!

Wil je juist eens gek doen? Kies dan een aparte plek voor de kerstboom en laat ‘m in een totaal andere stijl dan de rest eruit knallen. Felle kleuren, glitters, oosterse sferen, disco-glitterballen, het kan allemaal. Ook voor deze sfeer kun je overal terecht dit jaar.

FAVORIETE PRODUCT? MIJN FAVORIETE PRODUCTEN ZIJN TOPSKIN- EN SMOOTHSKIN SERUM.

Het allerbelangrijkst is echter dat de versiering past bij je eigen gemoedsrust van dit jaar. Was het vorig nog extravagant en schreeuwend? Misschien dit jaar toch meer behoefte aan rust of juist andersom. Voor ieder wat wils, als het maar goed voelt! BEN IK TE LAAT MET MIJN ADVIES OVER DE KERSTBOOM? Weet dan dat deze trend zich de hele winter voortzet. Onder een lekkere aaibare plaid op de bank? Kijk snel achterin bij ‘arrangementen’ hoe je deze kunt winnen.

Cynthia Kruijne TYPOLOGIE: element: hout type: generator

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

7

05

13-12-2013

15:34:49


ALLSPA

SKIN & BODY CARE Allspa Skin & Body Care van Cynthia Kruijne is sinds 2004 gevestigd in Dordrecht. Allspa onderscheidt zich als day spa van de doorsnee schoonheidssalon door filosofie, werkwijze en een integraal aanbod van behandelingen. De basis van ons denken en handelen is diep geworteld in de aloude spa-filosofie waarbij we streven naar een optimale beleving van ontspanning, innerlijke rust, tevredenheid en schoonheid. Om deze doelen te bereiken bieden we een uitgebreid pakket behandelingen aan vanuit een holistische visie, waarbij de mens wordt gezien als een eenheid van lichaam en geest. Wij beperken ons daarom niet tot het geven van behandelingen die slechts gericht zijn op symptoombestrijding, maar maken onze klanten ook bewust van het feit dat schoonheid rust op de fundamenten van een gezond lichaam. Het gebruik van (verzorgings)producten op natuurlijke basis en gebalanceerde voedingssupplementen vormt dan ook een wezenlijk onderdeel van onze praktijk. Het is daarom niet verwonderlijk dat we aansluiting hebben gevonden bij RIES Cosmetics. Je komt bij ons voor persoonlijke verzorging, om te ontstressen en te onthaasten, voor een heerlijke

ontspannende of gerichte therapeutische massage, voor een revitaliserende lichaamsbehandeling of een preventieve of curatieve anti-aging behandeling. Wij zijn gespecialiseerd in huidverbetering en massagetherapie. Onze behandelingstechnieken vinden hun oorsprong in eeuwenoude beproefde technieken die in Aziatische landen tot op de dag van vandaag vaak worden aangeleerd binnen families en gerenommeerde instituten. Ook de door ons gebruikte olie en kruidenmengsels voor de specifieke lichaamsbehandelingen als Lulur en Boreh worden in onze salon gemaakt volgens traditionele recepten die al generaties lang worden toegepast door hun bewezen effectiviteit. Wij combineren in ons instituut het beste uit twee werelden: Oosterse sfeer en professionele behandelingstechnieken met hoogwaardige Westerse natuurlijke en medi-skincare producten. Wij zullen ons inspannen om onze behandelingen volledig aan je wensen te laten voldoen. Welkom in de wereld van Allspa!

06

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

8

13-12-2013

15:34:51


GINSENG 2014 HET JAAR VAN HET PAARD 31 januari 2014 is het Chinees nieuwjaar en begint het jaar van het Paard. Het voorgaande jaar heeft in het teken van de slang gestaan, wat wereldwijd en in onszelf de nodige onrust met zich heeft meegebracht. Misschien heb je dat zelf ook wel ervaren? Nieuwe plannen die in 2013 zijn uitgedacht kunnen in 2014 verder worden uitgewerkt. Er zijn het afgelopen jaar conflicten geweest. Het is slang-eigen dat deze dan een afwachtende houding aanneemt, en wacht op het juiste moment om de problemen aan te pakken. Dit gaat het komende jaar veranderen als het jaar van het Paard intreedt. Het Paard bezit de eigenschap een echte doener te zijn. Zaken die in 2013 zijn blijven liggen doordat ‘de slang’ de kat uit de boom keek zullen in 2014 kordaat worden aangepakt. 2014 zal dan ook zeker in het licht staan van werk en actie. Groei zal binnen bereik liggen en er zal ruimte voor vernieuwing komen. Om ons heen zullen we gaan zien dat steeds meer mensen hun dromen zullen gaan nastreven en ervoor zullen kiezen hun hart te volgen.

Aziatische Ginseng is een van de beroemdste en meest gewaardeerde kruiden die de mensheid kent. Panax Ginseng is een energie tonic die het menselijk energiesysteem reguleert. Het is aangetoond dat Ginseng stimulerend en regulerend werkt op zowel het centraal zenuwstelsel als het endocriene systeem. Het is binnen de Chinese tonische kruidenleer primair een Chi tonic. Ginseng helpt iemand omgaan met alle soorten stress en vergroot het uithoudingsvermogen en de veerkracht bij stress-situaties. Door wetenschappelijke onderzoekers wordt het een ‘adaptogeen’ genoemd. Ginseng wordt ook gebruikt om de huid, het ademhalingssysteem en de spijsvertering te versterken. Ginseng bevat vele actieve stoffen. De meest belangrijke zijn de saponinen die ‘ginsenosides’ worden genoemd. Deze ginsenosides verbeteren de adaptibiliteit en vergroot de spiergroei en het uithoudingsvermogen. Om deze reden is Ginseng populair bij sporters. Ginseng heeft gewoonlijk een ‘warme’ energie. Er zijn in feite vele variaties in Ginseng, allen met verschillende specifieke karakteristieken. De meeste Ginseng van hoge kwaliteit is voor zowel mannen als vrouwen geschikt. Wilde en halfwilde Ginseng is normaal gesproken veruit superieur aan gekweekte, commerciële varianten. Hoe hoger de kwaliteit, des te beter de werking van de Ginseng. Pas op voor goedkope Ginseng producten omdat deze vaak gemaakt zijn van onvolgroeide wortels die nog geen uitgebalanceerde stoffen bevatten. Deze goedkope producten zorgen voor de reputatie dat Ginseng spanningen of hoofdpijn en zelfs hoge bloeddruk veroorzaakt. Volwassen (meer dan 8 jaar oud), hoge kwaliteit Ginseng zal deze bijwerkingen niet geven. Alle RIES Cosmetics voedingssupplementen en crèmes bevatten de beste kwaliteit Ginseng!

07

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

9

13-12-2013

15:34:52


DE RELATIE TUSSEN LIFESTYLE EN GEBITSPROBLEMEN ZIJN OPGEVALLEN IN DE PRAKTIJK VAN RIES COSMETICS. DEZE RELATIE IS OOK COEN KUIT - OPRICHTER VAN DE PRAKTIJK VOOR PARODONTOLOGIE EN IMPLANTOLOGIE ARNHEM (PPIA) - OPGEVALLEN. WE ZIJN BIJ ZIJN PRAKTIJK OP BEZOEK GEWEEST EN ZIJN BLIJ DAT HIJ ZIJN KENNIS MET ONZE LEZERS DEELT. De Praktijk voor Parodontologie en Implantologie Arnhem (PPIA) is in 1987 als tandheelkundige verwijspraktijk opgericht. Algemeen tandartsen, mondhygiënisten, huisartsen en medisch specialisten verwijzen hun patiënten naar de PPIA voor multidisciplinaire, specialistische tandheelkundige behandelingen waar deze praktijk zich de afgelopen 25 jaar op heeft toegelegd.

LIFESTYLE HEEFT GROTE INVLOED OP PARODONTITIS!

08

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

10

13-12-2013

15:35:04


PARODONTITIS IS EEN VOLKSZIEKTE

De behandeling van parodontitis is gericht op

De heer Kuit legt uit: Boven de 35 jaar zijn

1 het reduceren van de bacteriemassa’s boven

bij meer dan 50% van de mensen de weefsels

het tandvlees door de dagelijkse mond-

rondom de tandwortels ontstoken; de ziekte

hygiëne en onder het tandvlees door regel-

kenmerkt zich door open wonden in het

matige gebits- wortelreiniging bij tandarts

tandvlees en destructie van het kaakbot.

en/of mondhygiënist. 2 het verhogen van de algemene weerstand

De bacteriecomplexen in de tandplak (biofilm)

waarbij behalve voldoende rust en beweging

ontlokken een ontstekings-immunologische

een uitgebalanceerde voeding een belang-

reactie die zich uit in bloeding, zwelling en

rijke rol speelt.

roodheid van het tandvlees: GINGIVITIS. Als dit ontstekingsproces zich (meestal pijnloos)

De kliniek behandelt voornamelijk vergevor-

naar de diepte uitbreidt worden de vezels die

derde parodontitis waarvoor de patiënten door

zorgen voor de hechting van tandvlees en

hun tandarts naar onze verwezen worden.

bot aan de wortels onherstelbaar vernield:

Wij elimineren het ontstekingsproces door

PARODONTITIS. Deze infectie leidt tot verdieping

nauwgezette en uitgebreide reiniging van de

van de normale vrije ruimte tussen tand en

wortels en de pocket. Het tandvlees is gelukkig

tandvlees: POCKET.

een zeer snel en goed genezend weefsel. Maar ook herstel van (een gedeelte van) het

De pocket is een ideale behuizing voor

verloren gegane bot is vaak mogelijk.

bacteriën die zonder zuurstof kunnen leven, de zogenaamde anaërobe-bacteriën.

Steeds vaker zien we ook parodontitis rond

Met miljarden klonteren ze samen op het

implantaten (Peri-Implantitis) het proces van

worteloppervlak en met hun schadelijke

botafbraak verloopt dan helaas veel sneller dan

afvalproducten trekken zij een zware wissel

rond onze eigen wortels. Tijdig ingrijpen is dus

op ons afweersysteem. Zeker als dat tegelijker-

cruciaal!

tijd negatief beïnvloed wordt door factoren als roken, algemene ziekten, slechte leefomstandig-

NAZORGBEHANDELING

heden en voedingsgewoonten, stofwisselings-

Om vervolgens te voorkomen dat parodontitis

ziekten en psychische belasting (stress!).

weer een kans krijgt is regelmatige nazorg-

Omgekeerd kan parodontitis negatief van

behandeling een must. Deze behandeling

invloed en een risicofactor zijn op/bij onder

bestaat uit:

meer zwangerschap, hart- en vaatziekten,

Sonderen en metten van de pocketdiepten

longinfecties, reuma en diabetes.

Controle en instructie mondhygiëne

Reiniging boven het tandvlees (wortel)reiniging onder het tandvlees

Eventuele correctie/curettage van restpockets (4-5mm)

Polijsten van alle tanden en kiezen

Coen Kuit TYPOLOGIE: element: vuur/aarde type: voorzitter/integrator

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

11

09

13-12-2013

15:35:13


VOEDING DE MELKMYTHE Melk is goed voor elk. We zijn er allemaal mee grootgebracht en drinken dan ook gemiddeld twee glazen melk per dag. Hiermee behoren we tot een van de grootste zuivelconsumenten van de wereld. In Nederland krijgen we bijna nooit iets te horen over de kanttekeningen die geplaatst worden bij het drinken van koemelk. Bij deze... KALK De mens heeft calcium nodig om de botten te versterken om zo botontkalking ofwel osteoporose tegen te gaan. In Nederland wordt al vanaf de jaren ’60 reclame gemaakt om veel melk te drinken voor sterkere botten. Prof. Walter Willett, voedselwetenschapper aan de Harvard University, onderzoekt al sinds 1976 de relatie tussen zuivel en osteoporose. Hij zegt dat uit onderzoek blijkt dat er helemaal geen verband is tussen het drinken van veel melk en het voorkomen van botbreuken. Dat druist toch in tegen alles wat wij altijd gehoord hebben. En Willett staat hier niet alleen in. Prof. Colin Campbell, biochemicus Cornell University, deelt deze mening. Hij is zelfs van mening dat door de eiwitten in de melk een zuur wordt aangemaakt die juist voor afbraak van het bot zorgt. Dat blijkt ook wel uit het volgende: 12 op de 10.000 Nederlanders heeft een heupbreuk gehad. Ook in Zweden, waar veel zuivel wordt gedronken, breken veel mensen een heup.

10

Namelijk wel 20 op de 10.000. In landen waar veel minder zuivel wordt geconsumeerd, zoals China en Japan, ligt het getal lager. In China namelijk 10 op de 10.000 en in Japan zelfs 9 op de 10.000. Het staat vast dat het menselijk lichaam calcium nodig heeft voor zijn botten. Volgens Willet krijgen we al genoeg binnen via ons normale dieet. Het is in ieder geval belangrijk veel buiten te zijn om vitamine D binnen te krijgen en veel groene groenten te eten. Een koe komt ook aan het calcium door het eten van groen gras. LACTOSE INTOLERANTIE Het overgrote deel van de wereld wordt trouwens ziek van het drinken van melk, ze zijn lactose-intolerant. Dit betekent dat zij de melksuikers, de lactose, niet goed kunnen verteren. Alhoewel moedermelk ook lactose bevat, kunnen baby’s dat wel verteren. Dit stopt over het algemeen wanneer er gestopt wordt met borstvoeding. Behalve bij de Europeanen en Noord Amerikanen. Zij zijn zo geëvolueerd dat ze melk kunnen blijven drinken. Maar was dat wel de bedoeling van moeder natuur? Negentig procent van de Aziaten, zeventig procent van de Afrikanen en vijftig procent van de Zuid Amerikanen zijn lactose intolerant. Terwijl maar vijftien procent van de blanken niet tegen het drinken van melk kan. Maar liefst zeventig procent van de wereldbevolking kan helemaal niet tegen melk. En het is opvallend dat als je stopt met melk drinken, je lichaam vanzelf lactose-intolerant wordt.

Specifieke voedingsmiddelen die veel calcium bevatten: Verse, donkergroene groenten zoals spinazie, koolraapbladeren en andijvie. Droge bonen. Sesamzaad en amandelen. Wilde zalm en sardines. Rabarber. Okra.

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

12

13-12-2013

15:35:16


Beide wetenschappers zijn ervan overtuigd dat het menselijk lichaam niet gebouwd is om koemelk te drinken. Volgens hen is koemelk bedoeld voor het kalf, net zoals moedermelk is bedoeld voor de baby. LANGDURIGE EFFECTEN De samenstelling van koemelk is wezenlijk anders dan die van onze eigen moedermelk. Er zitten veel meer groeihormonen in. En dat is ook niet raar omdat een kalf natuurlijk veel meer botdichtheid moet ontwikkelen dan een mens. Dat is nog niet alles. We komen steeds meer te weten over de langdurige effecten van het drinken van melk. Zo zijn de vetten en eiwitten in de melkproducten desastreus voor ons cholesterol met alle gevaren van dien. Een glas volle melk bestaat maar liefst uit 23 procent van de benodigde dagelijkse hoeveelheid dierlijke vetten, ook wel bekend als verzadigd vet. Algemeen bekend is dat deze vetten de cholesterol verhogen en daarmee de kans op hart en vaatziekten aanzienlijk vergroten. Professor Campbell verrichtte de zogeheten China Study, waarin hij zegt dat mensen die dierlijk en eiwitrijk dieet volgen, zoals zuivel, tot 17 keer meer kans hebben op hartziektes dan mensen die hun voedingsstoffen halen uit onder meer fruit en groenten, zoals de Chinezen. Prof. Katan, hoogleraar voedingsleer Wageningen Centre of Food Sciences, zet wel kanttekeningen bij dit onderzoek. Er zijn eventueel nog andere verbanden te leggen. Chinezen bewegen misschien meer, roken minder, zijn slanker, eten minder ongezond. Volgens Katan is de uitkomst dus niet zomaar aan eiwit toe te schrijven. Toch vindt Katan wel dat het vet in melk beter te vermijden is. Melk is heel rijk aan verzadigde vetzuren. Die verhogen je cholesterol en dat leidt tot aderverkalking en tot hartinfarcten. Magere melk, magere yoghurt en karnemelk zijn daarom mooie producten. De Amerikaan Campbell is juist van mening dat niet alleen het vet het risico op hart- en vaatziektes verhoogt, maar dat de eiwitten die in zuivel zitten nog

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

13

meer risico vormen waardoor het drinken van magere producten volgens hem dan geen enkele zin heeft. ZUIVEL EN KANKER Er worden ook steeds meer verbanden gelegd tussen het consumeren van zuivel en kanker. Deze onderzoeksresultaten zijn nog maar net boven water gekomen en moeten nog verder onderzocht worden. De meningen verschillen hierover nog enorm. Volgens Campbell zijn de kankercijfers, net zoals de Hart- en Vaatziektecijfers, in Amerika vele malen hoger dan in AziĂŤ. We hebben in ons lichaam het zogeheten eiwit IGF-1, de Insulinelike Growth Factor. Deze hebben wij nodig om ons lichaam te laten groeien en te versterken. Wanneer we volgroeid zijn en daarna nog steeds een overdadige inname van dierlijke eiwitten, zoals bijvoorbeeld melk, binnenkrijgen dan kan het IGF-1 nergens meer heen, want we zijn al volgroeid. Het gevaar is dat zij zich dan vestigen aan kankercellen, waardoor de kans op kanker vele malen groter wordt. Dat melk niet alleen slecht is voor de gezondheid blijkt uit onderzoeken dat calcium juist helpt tegen het risico op darmkanker. In Nederland wordt niet veel ruchtbaarheid gegeven aan deze kant van het verhaal over melk. Melk is namelijk een belangrijk onderdeel van de Nederlandse economie.

11

13-12-2013

15:35:21


12

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

14

13-12-2013

15:35:38


SOMETHING OLD SOMETHING NEW Door Linda Rutgers-Schoers, visagiste en (haar)styliste van BeautyFX

Met de feestdagen in aantocht moet je toch na gaan denken over wat je aantrekt. Kerst met familie of vrienden, de borrel op het werk, de oud&nieuw feesten. Veel gelegenheden waarbij je niet in je dagelijkse (werk)kleding aan wilt of kan komen. Omdat aan veel mensen toch ook de effecten van de crisis niet ongemerkt voorbij gaat, geef ik hier wat tips waarmee je feestelijk en low-budget voor de dag kunt komen. MAKE-UP Uiteraard hoort bij een feestelijke look ook een passende make-up. Bij Loes hebben we gekozen om de nadruk op de lippen te leggen volgens de ‘wine-stained’ trend. Oftewel, een lipstick in een paars-rood-roze tint welke je met de vingertoppen op de lippen dept. Het effect van de lippen komt het best tot uiting bij een flawless skin, dus de basis van foundation en concealer (foto 2) is hierbij erg belangrijk. De ogen zijn opgemaakt in paarstinten (foto 3) om wat extra diepte aan te brengen, zonder de aandacht van de lippen af te leiden. Het verschil tussen voor (foto 1) en na (foto 4) is duidelijk, de eerste stap naar je feestelijke look!

KLEDING Feestelijk en low-budget... denk eens aan de kleding die je vorig jaar of het jaar daarvoor voor een feest hebt aangeschaft. Een tweede ronde voor dat leuke jurkje of gave pak. Door middel van de aanschaf van wat nieuwe accessoires (denk sieraden, panty, hoedje, clutch, schoenen of haaraccessoire) pimp je deze kleding up! Of... duik eens in de kast bij ouders of grootouders of ga eens kijken bij een kringloop. Daar kun je hele verrassende dingen aantreffen die ideaal te combineren zijn tot een feestelijke outfit. Zoals bijvoorbeeld een pandjesjas of een hoge hoed. Wil je vast vooruit denken, kijk dan in januari eens bij de feestkleding die in de uitverkoop ligt.

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

15

13

13-12-2013

15:35:58


Model Loes draagt een namaak-leren jurkje met een zilveren stropdas, nieuw... de diamanten diadeem (€ 7,95).

Loes draagt een zwart gouden strapless jurk (feest collectie vorig jaar) met een oude pandjesjas. De armbanden, voor wat extra bling-bling, zijn eveneens vorig jaar reeds aangeschaft bij een voordeelwinkel. Nieuw... de diadeem met zwarte veren (€ 9,95)

Hier draagt Loes een jurkje met groen-blauwe pailletten (feestcollectie vorig jaar),

met als extra 2 roze ‘tutu’ rokjes. Ook van de collectie van vorig jaar... de armband die precies bij de pailletten van de jurk past. Nieuw... de roze veren

14

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

haar-accessoire (€ 12,90)

16

Met dank aan Bijoux Brigittetuit Emmeloord, die de haaraccessoires beschikbaar stelde.

13-12-2013

15:36:40


EEN ANDER LICHT OP... ...PARKINSON EN ALZHEIMER Vanuit Chinees Geneeskundig oogpunt hebben Parkinson en Alzheimer als oorzaak dat de doorbloeding van de hersenen geblokkeerd worden door afvalstoffen die blijven plakken in de hersenen. Mensen die langdurig onder hoge stress functioneren hebben vanuit de Chinese Geneeskunde een vergrote kans om deze ziekten te krijgen. Nu zijn de volgende onderzoeken op dit moment actueel: Als we slapen houden onze hersenen een schoonmaak. Ze verwijderen de afvalstoffen die zijn opgebouwd tijdens een lange dag denken. Hersencellen krimpen tijdens de slaap. Daardoor ontstaan gaten tussen de neuronen. Zo krijgt een vloeistof de ruimte om de cellen te wassen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. De resultaten verklaren beter waarom we slapen. De hersenen hebben maar een beperkte capaciteit. Ze moeten kiezen tussen wakker en alert of in slaap en aan de schoonmaak. Het falen van de schoonmaakmethode speelt een rol bij ziekten als Alzheimer en Parkinson.

Het onderzoek bouwt voort op de ontdekking van het glymfatisch systeem. Dit netwerk van leidingen voert afvalmateriaal van de hersenen af. Het systeem bleek bij muizen tien keer zo actief als ze sliepen. Het was vitaal voor het overleven van de muizen. Eerder was al bekend dat de hersenen tijdens de slaap informatie verwerken en opslaan. Nu is er ook een fysieke en chemische reden voor slaap ontdekt. Het lijkt de functie van hersencellen te herstellen en te beschermen. ...FORMALDEHYDE Uit recentelijk onderzoek blijkt dat bepaalde vormen van autisme terug te herleiden zijn naar de inentingen. De vraag is dan waarom? Nu wordt er in de inenting het vloeistof formaldehyde gebruikt. Deze vloeistof wordt onder andere gebruikt om organismen op sterk water te zetten. Kortom, deze vloeistof stopt de ontwikkeling van het ontbindingsproces. Stopt formaldehyde ook de ontwikkeling van andere functies?

15

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

17

13-12-2013

15:36:44


FILOSOFIE & RELIGIE IN CHINA

HET BOEDDHISME Het Boeddhisme ontstond in de 6e eeuw voor Christus in India. Het had al vele veranderingen ondergaan, voordat het in de eerste eeuw na Christus via de zijderoute in China geïntroduceerd werd. Tegen het einde van de Han-dynastie (2e eeuw na Christus) had het zich reeds overal in dit uitgestrekte rijk verbreid. Gedurende de daaropvolgende eeuwen, waarin het Chinese rijk verbrokkeld en verdeeld was tussen de Noordelijke en Zuidelijke Dynastieën maakte het boeddhisme een ongekende bloeitijd door. Vooral de heersers van de Noordelijke Weidynastie (385-557) bevorderden het boeddhisme in bijzondere mate. Tijdens de Sui- en Tangdynastieën (resp. 581-618 en 618- 907) werd het hoogtepunt in China bereikt. Er ontstonden sekten met specifieke Chinese kenmerken. Hoewel na de Tang-dynastie het (hervormde) confucianisme weer de dominerende ideologie werd, heeft het boeddhisme een blijvende stempel gedrukt op de Chinese samenleving.

16

KENMERKEN VAN HET BOEDDHISME Het boeddhisme, zoals het zich in China ontwikkeld heeft, is praktisch niet meer te vergelijken met de Indiase oorsprong van deze filosofie. Vanaf de eerste kennismaking onderging het een sterke aanpassing aan de bestaande Chinese denkwereld, met name door taoïstische invloeden en de introductie van lokale goden en heiligen. Het boeddhisme heeft vooral in de beeldhouwkunst en architectuur overal in China indrukwekkende sporen nagelaten. Met name de provincie Shanxi in Centraal-China is zeer rijk bedeeld met monumenten uit de bloeitijd van het boeddhisme in China. Het oorspronkelijke thema van het boeddhisme was het lijden van de mensen. Dit werd verkondigd in de 6e eeuw voor Christus in Noord-India door Gautama Siddhartha (ook

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

18

‘Boeddha’ of ‘S(h)akyamuni’ genoemd. ‘Shakyamuni’ betekent ‘wijze der Shakya’s’). Dit lijden wordt volgens het boeddhisme veroorzaakt door de verlangens en ambities van de mensen. Alleen wanneer iemand erin geslaagd is die van zich af te zetten kan hij de cyclus van telkens weer geboren te worden (reïncarnatie) doorbreken en het Nirvana bereiken. Oorspronkelijk stond het begrip Nirvana voor de staat van volkomen rust, ofwel afwezigheid van verlangens. Volgens Boeddha was een juiste levenswijze en meditatie het middel om dit te bereiken. Deze kernleer van het boeddhisme staat bekend als de ‘vier edele waarheden en de achtvoudige weg’. Tegen de tijd dat het boeddhisme China bereikte had deze religie al vele veranderingen doorgemaakt en was de zuivere leer verkondigd door Gautama aangevuld met nieuwe elementen. INTRODUCTIE VAN HET BOEDDHISME IN CHINA Het boeddhisme is via de zijderoute tijdens de Latere Han-dynastie, in de eerste eeuw na Christus, China binnengekomen en was in eerste instantie vooral in de hogere lagen van de samenleving populair. Volgens de legende zond de Han-keizer Mingdi in 65 een gezantschap naar India om kennis te maken met deze schijnbaar machtige religie. De gezanten keerden terug met boeddhistische afbeeldingen, geschriften en twee Indiase monniken (KasyapaMatanga en Dharma-Aranya). Zij begonnen in het ‘Witte Paard’-klooster (Baima si, nog steeds bestaand en gelegen ten zuiden van Luoyang, provincie Henan) met de vertaling. Het boeddhisme had toen al belangrijke ontwikkelingen achter de rug. Het mahayana (Sanskriet voor ‘het grote wiel’) boeddhisme, dat rondom het begin van de jaartelling was ontstaan, propageerde het bestaan van vele boeddha’s in het verleden en toekomst, waarvan de historische boeddha Sakyamuni er slechts één was. Deze ‘hogere’ boed-

13-12-2013

15:36:46


dha’s werden aanbeden als heiligen, die direct aangeroepen en om gunsten gevraagd konden worden. Eén van hen is de Boeddha Vairocana, ‘de overal stralende’. Een ander is ‘toekomstige boeddha’, Maitreya, meestal afgebeeld als de ‘lachende Boeddha’. Tevens werd het idee van een hiernamaals, ‘het westerse Paradijs’, geïntroduceerd, waar de Boeddha Amitabha heerst. Mensen die tijdens hun leven de verlichting bereikt hadden, maar uit vrije wil, om de sterfelijken te helpen, het Nirvana nog niet binnengegaan waren kregen goddelijke eigenschappen aangemeten en worden bodhisvattva genoemd (Chinees: pusa). De bodhisattvas genieten een bijzondere verering in de vele tempels door het land. De bekendste bodhisattva is Guanyin. VERDERE ONTWIKKELING BOEDDHISME IN CHINA Tijdens het verval van de Han-dynastie (tweede helft van de 2e eeuw) breidde het boeddhisme zich snel uit onder alle lagen van de Chinese bevolking. Het confucianisme had haar gezag in deze tijden van binnenlandse oorlogen en corruptie verloren. Dit had een sterke opleving van het taoïsme tot gevolg en vormde de voedingsbodem voor de introductie van het boeddhisme. Vanaf de begintijd is het boeddhisme in China vermengd met bestaande Chinese filosofische denkbeelden en sociale opvattingen. Door gebrek aan goede vertalingen van de oorspronkelijke boeddhistische teksten, werden boeddhistische begrippen sterk aangepast overgebracht. Dit is tevens een van de verklaringen voor het grote succes van het boeddhisme in de Chinese samenleving. Hoewel de heersende dynastieën in deze perioden het boeddhisme over het algemeen als een soort staatsgodsdienst omarmden, vonden er af en toe felle reacties plaats, die ontaardden in vervolgingen. Meestal waren deze vervolgingen niet het gevolg van godsdienstige twisten, maar ingegeven om de macht van de sterk groeiende kloosters in te dammen en hen van hun rijkdommen te beroven. De 7e en 8e eeuw (bloeitijd van de Tang-dynastie) was de meest creatieve fase in het Chinese boeddhisme. In deze tijd verspreidde het boeddhisme zich vanuit China naar Tibet en Japan. Toch vonden er tijdens de Tang-dynastie

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

19

de heftigste vervolgingen plaats. Deze vervolgingen hebben het boeddhisme als dominerende stroming binnen de heersende elite voorgoed gebroken. Na de Tang-dynastie moest het boeddhisme haar status als semi-staatsgodsienst weer afstaan aan het (neo-)confucianisme, maar bleef het een vaste plaats behouden in de Chinese samenleving, vooral door een actieve lekenbeweging, die het boeddhisme bij het gewone volk stevig verankerde. HET BOEDDHISME IN HET MODERNE CHINA Vele Chinezen beleven het boeddhisme dagelijks, zonder zich over het algemeen druk te maken over allerlei theologische details. Sommigen houden zich aan de regels van het boeddhisme (zoals vegetarisme), anderen beleven het slechts oppervlakkig naast taoïstische en confucianistische tradities. Uiterlijk is de aanwezigheid van het boeddhisme alom vertegenwoordigd door de vele tempels, die overal over het land (en daarbuiten) verspreid staan. Tijdens de lange geschiedenis van het boeddhisme in China, heeft deze oorspronkelijke Indiase filosofie zich vanaf de introductie ontwikkeld tot een religie met een groot aantal goden, heiligen en demonen. Velen zijn afkomstig uit het taoïstische pantheon. Goede daden in het aardse leven moeten ervoor zorgen, dat men in het hiernamaals goed terecht komt. Het ‘Nirvana’ of ‘Westerse Paradijs’, dat tegenwoordig met het hiernamaals geassocieerd wordt, is een voorbeeld van een Chinese aanpassing op het oude Indiase boeddhisme, waar dit begrip een volkomen andere betekenis had. Ook in Nederland is het boeddhisme onder sommige groepen Chinezen populair. Een voorbeeld hoe het alledaagse boeddhisme wordt beleefd is te zien in de boeddhistische tempel van Amsterdam. Daarnaast hebben ook veel Westerlingen tegenwoordig sympathie voor het Boeddhisme.

17

13-12-2013

15:36:49


KENNISMAKING MET DE

BOEDDHA

‘EEN BOEDDHA IS IEMAND DIE COMPLETE EN VOLLEDIGE VERLICHTING GEREALISEERD HEEFT. BOEDDHA VERWIJST NIET NAAR EEN PERSOON, MAAR NAAR DE HOOGSTE BEWUSTZIJNSTOESTAND’. 18

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

20

13-12-2013

15:37:02


DE BETEKENIS VAN BOEDDHABEELDEN Boeddhabeelden vervullen een belangrijke rol in het boeddhisme. Bij boeddhisten zie je boeddhabeelden, vaak in meditatiezit, in tempels en bij mensen thuis. De beelden zijn dan omgeven met licht, kaarsen, wierook, bloemen en schaaltjes met offergaven. Mensen brengen eer aan Boeddha (en aan de Boeddha in zichzelf) door een buiging voor hem te maken. Ze houden daarbij hun handen voor hun borst, de handpalmen naar elkaar en de duimen naar binnen gekeerd. Bij ons in het Westen is de Boeddha ook zeer populair. In bijna ieder huis is wel ergens een Boeddha te vinden. Deze beelden zijn al jarenlang een modeverschijnsel en worden te kust en te keur aangeboden in winkels en tuincentra. Alvorens ik inga op de betekenis van de Boeddhabeelden moet ik eerst een fabeltje uit de wereld helpen: ‘Mag je een Boeddha nu wel of niet voor jezelf kopen?’ Ik hoor het klanten zo vaak tegen elkaar zeggen in de winkel: ‘mooie Boeddha maar die moet ik dan wel een keer van iemand krijgen’. Een gekregen Boeddha geeft geluk omdat de intentie van het geven het beeld waarde toekent. Echter als je een Boeddha voor jezelf koopt om geluk aan je omgeving te geven waardoor ook anderen van een beetje geluk mogen meegenieten mag dat zeer zeker. Het gaat erom dat uw intenties goed moeten zijn en u de Boeddha met respect behandelt. WAAR KOMT HET FABELTJE DAN VANDAAN? Het verhaal gaat dat in de 17e en 18e eeuw, de Verenigde Oost-Indische Compagnie, ook wel bekend als VOC, de meest machtige Nederlandse handelsonderneming tussen Azië en Europa was. Rond de 17e eeuw werd er door Nederland gehandeld in o.a. kunstschatten, gebaseerd op culturele en religieuze invloeden van de Aziatische landen. De VOC bracht als één van de eersten dan ook Boeddhistische voorwerpen, beelden en kunst naar Europa toe. Om handel te kunnen drijven werd er gewerkt met tolken en door de taalbarrière ontstond het

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

21

fabeltje dat je geen Boeddha voor jezelf mag aanschaffen! Deze zin kun je namelijk op twee manieren opvatten, namelijk: 1 Een Boeddha mag je niet kopen 2 Een Boeddha kun je niet kopen Een Boeddha laat zich niet verpakken in een beeld, schilderij of iets dergelijks. Boeddha is een manier van leven. Het gaat er dus niet om dat je geen Boeddha màg kopen maar dat je een leefwijze volgens Boeddha niet kùnt kopen Het idee dat als je een Boeddha voor jezelf koopt deze ongeluk brengt is echt een Westers fenomeen wat zich totaal niet afspeelt in Boeddhistische landen. Een Boeddha staat juist voor geluk, hoe zou dat ongeluk kunnen brengen? Uiteraard zijn er wel een paar standaard protocollen die je zou moeten volgen als je in het bezit van een Boeddhabeeld bent. ● Behandel een Boeddhabeeld altijd netjes en met eerbied en respect. Plaats hem nooit op de grond. Zet hem met het gezicht naar de deur, zodat u hem ziet als u binnenkomt. ● Krijg je een Boeddhabeeld cadeau maar voel je er niets bij? Dan is het beter om het weer weg te geven in plaats van het te verkopen. Op deze manier geef je het ‘geluk’ door, zonder daar een tegenprestatie voor terug te verwachten. ● Verplaats het Boeddhabeeld niet met smerige handen of met je voeten ● 8 Mei is de Jaardag van Boeddha. Het is traditie op die dag een kaars voor hem te branden en dan mag u een speciale wens doen.

Volgende keer meer over de veschillende Boeddha’s.

19

13-12-2013

15:37:08


EEN PRIMA ALTERNATIEF VOOR BOTOXEN EN FACELIFTEN?

AESTHETIC NEEDLING De cosmetische acupunctuur is niet hetzelfde als Botox en permanent fillers. Hierbij wordt ook met naaldjes in de huid gestoken alleen wordt er een substantie toegevoegd. Dit is bij cosmetische acupunctuur absoluut niet het geval. Veel therapeuten die cosmetische acupunctuur toepassen hebben een opleiding in de antiageing binnen de cosmetische acupunctuur. Wij hebben speciaal voor schoonheidsspecialisten een bijscholing gemaakt, waarin wij met speciale naaldjes en technieken deze eeuwenoude cosmetische behandelingen leren. Tijdens de behandeling van de anti-ageing wordt er getracht een natuurlijke facelift te creëren waardoor rimpels verminderen, het gezicht gelift wordt en er een natuurlijke teint wordt teruggegeven aan de huid.

Kortom een prima alternatief om het liftende effect van het gezicht te realiseren zonder de nadelen van Botox. Nadelen van Botox super toxisch, ● beschadigt de zenuw, ● schaadt de lever (Botox syndrome). ● Beschadiging aan de spieren terwijl deze zo belangrijk zijn voor de vorming van de huid (samentrekkingen etc), daardoor minder natuurlijk. ● Waar Botox zit vind geen doorbloeding plaats dus op lange termijn ontstaan daar grotere problemen! ●

AESTHETIC NEEDLING STEP BY STEP Voor de rijpere huid met rimpels, kun je teruggrijpen op allerlei technieken, waaronder het effectieve Aesthetic Needling. In dit RIES Magazine laten we je stap voor stap zien hoe deze acupunctuurbehandeling in zijn werk gaat. De behandeling wordt ondersteund door de producten van RIES Cosmetics, voor een optimaal egaliserend effect.

Om dit te realiseren heeft de specialist een aantal technieken. Er wordt altijd gewerkt met gezichtsmassage, serums en crèmes die de Aesthetic needling behandeling ondersteunen.

T

20

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

22

Step by Step redactioneel: Beauty Wellness Magazine Foto’s: Foto-concept, Ron Rutgers

Cosmetische acupunctuur is één van de oudste cosmetische behandelingen die er in de Chinese geneeskunde gegeven wordt. Aanvankelijk was deze cosmetische behandeling alleen voor de Keizer en zijn hofhouding bestemd om later ook voor het volk toegankelijk te zijn.

13-12-2013

15:37:11


Bij deze behandeling concentreert Richard van Nessen zich op de fronslijntjes en de neus-lipplooi. Volgens de tongdiagnostiek (T) uiten fronslijntjes zich door een gezwollen midden-stuk van de tong en een verticale lijn in het midden. De neus-lipplooi uit zich door een rode zijkant van de tong die enigszins naar beneden gezakt is. Om de huid voor te bereiden op de aesthetic needling-behandeling stimuleert Richard eerst de doorbloeding, zodat de afvalstoffen beter worden afgevoerd. De huid is daarna gereed om de naalden te zetten. Start met het reinigen van het

1

2

gezicht met een reinigingsproduct (cleanser). Pas de Shiatsu-techniek toe, waarbij je druk met de muis van je hand uitoefent op het gezicht. Hierdoor stimuleer je het bindweefsel en de doorbloeding. Bij de wangen pak je de huid vast en draai je deze naar beneden, met de zwaartekracht mee. Vanaf de neus stimuleer

Dep de huid droog met

je de huid eveneens

een handdoek. (2)

naar beneden. (1)

Neem een bakje lauwwarm water met 2 gram van een speciaal masker om de huid te egaliseren (smoothskin mask). Laat hier gedurende vijf minuten een eecedoekje in weken. (3)

3

4

5 Leg het doekje vervolgens

6

op het gezicht. (4) Verwarm een handdoek en leg deze over het eecedoekje op het gezicht, zodat de oplossing in het doekje een optimale werking heeft. (5)

Maak de nek los door hem op te tillen en naar links en naar rechts te draaien. Hierdoor kan de klant optimaal ontspannen. (6)

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

23

21

13-12-2013

15:37:23


7 Verwijder het fleecedoekje en stimuleer opnieuw de

7

8

Meng 20 druppels van een op de huid afgestemd con-

doorbloeding d.m.v. de Shiatsu-techniek. (7)

centraat met een crème (Neutral crème) en breng dit

Meng op dezelfde manier 20 druppels van een op

Meng op dezelfde manier 20 druppels van een op de

8

serum aan op de neus-lipplooi. (8) de huid afgestemd concentraat met een crème

huid afgestemd concentraat met een crème

(Neutral crème) en breng dit serum nu aan op

(Neutral crème) en breng dit serum nu aan op

de fronslijntjes op het voorhoofd. (9)

de fronslijntjes op het voorhoofd. (8)

9

11

Sluis de serums in met een ionisatieapparaat. Hierdoor komen de stoffen in de huid terecht en

De huid is nu in optimale conditie om de naalden te zetten.

11

blijft het vocht op de huid liggen. (10)

Zet de naalden opwaarts in de huid, voor een liftend effect.

10

Start bij het begin van de rimpel en eindig bij het uiteinde van de rimpel. Zet ook een aantal naalden in de kaaklijn om de rimpel in de neus-lipplooi recht te trekken. Als je alle naalden hebt gezet, laat je ze 30 minuten zitten. (11)

10

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

11

24

13-12-2013

15:37:41


Trek elke tien minuten de naalden een stukje

12

omhoog om de doorbloeding

13

te stimuleren. De naalden blijven in de huid vastzitten doordat je eerst het serum in de huid hebt gesluisd. (12) Verwijder de naalden een voor een. (13)

12

14

Breng over het hele gezicht een serum of crème aan om de behandeling af te sluiten. (14)

Maak kennis met

12

RIES AESTHETIC NEEDLING bij een salon die met RIES COSMETICS werkt. laat u overtuigen en ontvang bovendien

2 X EEN SERUM CADEAU T.W.V. â‚Ź 79,90. De linkerkant op de foto is nog niet behandeld, de rechterkant wel.

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

25

13-12-2013

15:37:55


INTERVIEW

BERTJAN KAMPHUIS werkzaam bij In Person WAT HOUDT JE FUNCTIE IN? Ik was regiomanager bij In Person en door mijn contact met relaties kwam ik 5 jaar geleden in aanraking met Outsourcing. WAT HOUDT OUTSOURCING DAN IN? Verschuiving van de verantwoordelijkheid van de uitzendkracht. Deze gaat niet tot aan de poort maar ook daar binnen. Kortom, wij zijn ook verantwoordelijk voor het slagen van het gehele proces. Waarbij je gezamenlijk met je opdrachtgever verantwoordelijk bent voor de output van de organisatie. Hierdoor nemen we het risico van de organisatie ten dele op ons. De opdrachtgever levert producten en wij de mensen. Onze visie is dat je dit niet los kunt zien van elkaar. Het komt er op neer dat hoe beter wij mensen trainen en in hun kracht zetten des te betere kwaliteit we kunnen leveren en werkplezier wordt bevorderd en ziekteverzuim verminderd! MAAKT DIT IN PERSON UNIEK? Ik denk het niet, maar wij doen het mogelijk anders. WAT DOEN JULLIE ANDERS? Wij zien altijd mogelijkheden in partnership. Samen optrekken met je opdrachtgever maakt je sterk en doelgericht. HEEFT DIT MET RESPECT VOOR DE OPDRACHTGEVER TE MAKEN? Ja precies, maar dan wel zij in hun kracht en wij in onze kracht.

WAAR LIGT JOUW UITDAGING? In het slagen van het project, dit wil zeggen van het binnenhalen tot de oplevering. Maar dan wel in samenwerking en als aanvulling op elkaar. Ik ben altijd op zoek naar connectie met anderen, dat geeft vertrouwen en resultaat! WAAR LIGT DE UITDAGING VOOR DE TOEKOMST OP ORGANISATIE NIVEAU? Ervoor zorgen dat onze kwaliteit bekend wordt binnen een breder segment. EN DE UITDAGING OP PERSOONLIJK VLAK? Dat is veel. Ik wil me ontwikkelen d.m.v. studie maar zeker ook door het ontmoeten van de juiste mensen waar ik van kan leren. Hierdoor krijg ik een ruimer blikveld. Dat is goed voor mijn persoonlijke ontwikkeling maar ook voor mijn organisatie. Ik wil bijvoorbeeld een bredere kijk leren krijgen op organisaties. IS DIT BINNEN JE HUIDIGE ORGANISATIE TE REALISEREN? Ja, de organisatie laat mensen functioneren binnen hun kwaliteit en geeft daar ruimte voor. BERTJAN HOE OUD BEN JE EIGENLIJK? 36 jaar WAAR WIL JE OVER 10 JAAR STAAN? Ik hoop en verwacht in mijn huidige bedrijf te mogen ontwikkelen. Mocht dit niet gegeven zijn dan een eigen bedrijf, of carrière in het buitenland. Hard werken en plezier moeten altijd samen gaan.

24

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

26

13-12-2013

15:37:58


Bertjan Kamphuis TYPOLOGIE: element: hout/metaal type: generator/organisator

OVER IN PERSON In Person Uitzendbureau is landelijk actief en werkt samen met de mooiste organisaties in Nederland, van merken als PostNL, Timberland en DHL tot aan regionale en lokale MKB-bedrijven. In Person is vooral actief in de logistiek, industrie en productie. Met alle partners wordt intensief samengewerkt. Wat doen we? In Person helpt mensen aan werk. Maar ja, dat belooft elk uitzendbureau. In Person gaat daarom verder in de samenwerking met haar klanten. Zij wil klanten helpen om het verschil te maken. Dat is de ambitie. Leeftijd, achtergrond, opleidingsniveau en ervaring zijn daarbij niet het belangrijkste. Iedereen heeft talent en krijgt energie van de dingen waar hij of zij goed in is. Toch wordt daar nog veel te weinig naar gekeken. Iedereen ziet vooral wat je hebt gedaan in plaats van wie je bent. De gaten in je CV zijn vaak belangrijker dan wat je wèl hebt gedaan. Dat probeert In Person op een andere manier te zien en te behandelen. Een heleboel mensen kunnen dingen beter doen dan jij. Maar ze kunnen niet een betere jij zijn. Als jij dus jezelf kunt zijn, en daardoor op je sterkst bent, ben jij dé sterkste persoon voor jouw (nieuwe) baan.

“Ik ben altijd op zoek naar connectie met anderen, dat geeft vertrouwen en resultaat!”

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Op www.inperson.nl vind je meer.

25

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

27

13-12-2013

15:38:10


GRAAN: KUNNEN WE NIET ZONDER?

ONTWIKKELING VAN GRAAN Mensen ontwikkelden zich van jagers tot nomaden en van nomaden tot mensen die leven op een vaste plek. Hiermee ontwikkelde voeding zich met hen mee. Van het jagen op eten als wild, zaden, noten en fruit, nemen we in ons nomadenbestaan het eten met ons mee. Geiten, kippen en boekweit reizen met ons mee. Toen wij op een vaste plaats gingen wonen en aan het begin van onze cultivering en agrarische cultuur stonden, gingen we een beroep doen op relatief stilstaande (weinig ruimte innemende) voedselbronnen zoals rund en varken en ontstonden er gecultiveerde grassoorten die wij graan noemen zoals haver, gerst, spelt, tarwe, enzovoort. Graan is voor de mens hierdoor de belangrijkste voedingsbron geworden. GRAAN EN ALLERGIE Graan is een verzamelnaam voor eenzaadlobbige cultuurgewassen uit de familie van de grassen die samen wereldwijd de belangrijkste voedingsbron voor de mens vormen. Er kan onderscheid worden gemaakt tussen glutenbevattende granen en granen en grassen zonder gluten. Haver is een speciaal geval, dit is van nature glutenvrij maar door contaminatie (kruisbesmetting met gluten) kunnen patiënten met coeliakie dit niet eten. Alleen speciale glutenvrije haver is voor hen geschikt. Grassen worden soms ook tot graan gerekend maar zijn van nature glutenvrij. De groep glutenbevattende granen is: ● Gerst ● Haver ● Rogge ● Kamut (een lang vergeten graansoort die is herontdekt nadat deze werd gevonden in een piramide. ● Tarwe (onder andere durum (macaronitarwe) en gewone tarwe (broodtarwe).

26

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

28

13-12-2013

15:38:11


De volgende granen bevatten weliswaar gluten, maar veroorzaken geen coeliakie: ● Maïs ● Rijst ● Teff Granen die glutenvrij (gliadinevrij) zijn: ● Gierst ● Sorghum ● Spelt, emmertarwe, eenkoorn (dit zijn voorlopers van tarwe. Triticale of tarwerogge is ontstaan uit een kruising van tarwe met rogge. Boekweit wordt als cultuurgewas wel eens tot de granen gerekend, maar dit is niet correct. Het is geen gras of zelfs geen eenzaadlobbige, maar behoort tot de duizendknoopfamilie. Boekweit is glutenvrij.

Wat in onze maag wordt opgenomen wordt feilloos geprogrammeerd door het lichaam en als signaal naar het verzadigingscentrum van de hersenen gestuurd om dat op de hoogte te stellen dat er voldoende is gegeten. Goed idee van de evolutie, alleen jammer dat de software niet valt te updaten.

GRAAN EN OVERGEWICHT 60% van de volwassenen heeft overgewicht en 30% vetzucht. Vetzucht ontstaat door een verkeerde balans tussen voeding en beweging. We zijn door de jaren heen meer koolhydraten en vetten (chips, koek en brood) gaan eten en minder eiwitten, kip, vlees, eieren en vis.

Het verzadigingsgevoel werkt pas na 45 minuten. Dat is een prima timing voor rauw vlees, boomschors, harde knollen en noten waar je op moet kauwen. Bij een bord pasta, een sorbet of cappuccino komt het verzadingssignaal te laat. Kortom, je zou moeten stoppen met eten als je nog honger hebt, maar dit is evolutionair gezien een bijna onmogelijke opdracht. Bovendien wordt door al ons overeten onze maag steeds groter. Die stretch in de maagwand speelt ook mee bij het geven van het teken dat je verzadigd bent. Des te groter de maag des te later het signaal en voor je het weet zit er een maatje bij. De oplossing is discipline, want onze hersenen snappen alle overvloed van de moderne wereld helaas nog niet!

Overgewicht is niet alleen een kwestie van onmacht en dat we niet in staat zijn met overdaad om te gaan. Aanleg speelt ook een rol en bij vetzucht is er zelfs een genetische bepaling. Maar er zijn wel degelijk mogelijkheden op maatje 36 als je een dikke vader of moeder hebt. We moeten alleen leren begrijpen dat ons evolutionair verzadigingsmechanisme hopeloos ouderwets is.

TIPS 1 Scherp eten bevordert de stofwisseling en gaat hongergevoel tegen. Niet te scherp maar bijvoorbeeld Koenjit is ideaal. 2 Lunch met groenten en eiwitten voorkomt dipje en snack-attack later op de middag. 3 Eet rozijnen, krenten, vijgen en dadels in combinatie met wat noten om 16.00 uur. Dit is natuurlijk zoet!

7000 v. Chr. 6000 v. Chr.

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

29

5000 v. Chr. 4000 v. Chr. 3000 v. Chr. 2000 v. Chr. 1000 v. Chr.

Haver (Europa)

Rogge (Nabije Oosten)

Gierst (Afrika)

Tarwe (Nabije Oosten) Gerst (Nabije Oosten)

Rijst (Azië) Maïs (Centraal Amerika)

TIJDSLIJN GESCHIEDENIS GRAAN IN DE ONGECULTIVEERDE VORM

0

1000 na Chr.

27

13-12-2013

15:38:12


door Richard van Nessen

ZEN SATION In de rubriek Zensation hebben we aandacht

kokhalzend weer terug aan moeder Aarde. De

voor en laten we je nadenken over het

voeding wordt als het ware afgewogen in onze

gaan van de weg, niet zomaar een weg

maag om vervolgens een keuze in acceptatie te

maar jouw weg. Er is niet alleen aandacht

maken. Vormt dit de basis waarom iets als een

voor de weg van baby naar peuter, kleuter,

steen op je maag kan liggen? (Doordat je niet in

puber en volwassene maar zeker ook voor

staat bent een juiste beslissing te nemen, of dat

de hindernissen en belemmeringen die deze

je het pad tussen hemel en aarde niet de juiste

unieke reis met zich meebrengt.

richting weet te geven). Vormen de waarden en normen van goed en slecht dan de reden

SNOEPEN VAN DE AARDE

dat juist in de dierenwereld geen maagzweer

In de vorige editie heb ik het gehad over

voorkomt?!

onze eerste avonturen van het ontvangen en af mogen geven op deze aardkloot.

In de periode rond de Kerst is het voor ons,

Het tweede avontuur is het proces waarin we

mensen, tijd voor bezinning over onze waarden

voor het eerst gaan snoepen van moeder natuur.

en normen. Terugkijkend op het afgelopen jaar

Na een tijd verwend te zijn geweest van al het

vragen we ons het volgende af: ‘wat hebben

goede wat moeder ons vanzelfsprekend heeft

we goed gedaan, wat is er goed verlopen en

geboden, is het tijd voor de overstap naar al

wat is er fout gegaan’? Met een beetje geloof

het ‘goede’ wat moeder aarde ons heeft te

in eigen kunnen, vragen sommigen zich af of

bieden. Op het moment dat we de aarde gaan

er nog verbeterpunten zijn op hun pad tussen

ontdekken en voor het eerst keuzes gaan maken

hemel en aarde. Gelukkig hoeven we tijdens

neemt de moeder de natuurlijke afstand doordat

dit vruchtbaarheidsfeest met als symbolen een

haar borstvoeding stopt en haar menstruatie

reuze piek en verschillende ballen ons niet af

weer terugkeert.

te vragen hoeveel we eten maar alleen wàt we eten. Om vervolgens met een goed gevulde

28

Voor het eerst wordt ons zelfstandig vermogen

maag met roodvlees (wild), groente en/of

om te proeven en te (be)oordelen van de

peulvruchten en een lekkere slok alcohol de

nieuwe aangeboden voeding op de proef

liefde te bedrijven.

gesteld. We laten duidelijk non-verbaal merken

Is het dan niet juist in september, wanneer

of we de voeding wel of niet waarderen en

de oogsttijden net achter de rug zijn en de

accepteren. We geven er dus een waarde aan

voervoorraad hoogtij viert, dat de nieuwe zieltjes

van lekker of minder lekker en is het niet lekker

kennis maken met het nemen en geven van de

of accepteren we het niet dan geven we het al

hemel en aarde?

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

30

13-12-2013

15:38:12


UIT DE PRAKTIJK In deze rubriek laten we mensen aan het woord uit de praktijk van RIES Cosmetics. Rein vertelt over zijn kennismaking met de Chinese geneeswijze in het algemeen en met Richard van Nessen in het bijzonder. Zo’n twintig jaar geleden kwam ik voor de zoveelste keer uit mijn favoriete vakantieland Spanje terug. Bij thuiskomst, na het douchen, ontdekte ik diverse rode en witte vlekken op mijn lichaam en vlekjes op mijn rug. Na een bezoek aan de huisarts werd ik doorverwezen naar een dermatoloog. Zijn diagnose was ‘een onschuldig huidschimmeltje’, weinig aan te doen, alleen smeren met Daktarine en een antibioticakuur. Dit heb ik vele jaren, tot vervelends toe, gedaan. Het schimmeltje bleef telkens weer terug komen.

CAROLIEN EICHHORN WERKT MET RIES COSMETICS NAAM:

CAROLIEN EICHHORN

EIGENARESSE:

CAROLIEN EICHHORN

WAAR:

CASTRICUM

WAAROM HEB JE VOOR RIES COSMETICS GEKOZEN? IK STA ACHTER HET CONCEPT ‘ZO BINNEN ZO BUITEN’ EN HET SLUIT GEHEEL AAN BIJ MIJN VISIE. HET IS ÉÉN GEHEEL; VOEDINGSSUPPLEMENTEN, CRÈMES EN BEHANDELING. FAVORIETE PRODUCT? SERUMS

Begin 2012 kwam mij via mond tot mond (een tante van me) ter ore dat er waarschijnlijk toch een behandelmethode voor is. Zo kwam ik bij Richard terecht. Richard heeft mij er middels een intakegesprek van kunnen overtuigen dat zijn combinatie van kruiden, eetpatroon bijstellen en acupunctuur een einde kan maken aan dat vervelende huidschimmeltje. Met dit behandelplan ben ik direct begonnen (25 juni 2012). Nu (28 oktober 2013) ben ik zeer tevreden over deze behandelmethode. Ik heb de indruk dat mijn probleem inmiddels blijvend is opgelost. Ik onderga altijd met een goed gevoel de behandelingen. Bovendien is Richard altijd goed in staat om processen uit te leggen en is er een fijne band ontstaan. Ik heb Richard leren kennen als een zeer kundig en bijzonder gemotiveerde behandelaar. Zonder zijn inbreng zou ik nu nog steeds aan het smeren zijn.

29

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

31

13-12-2013

15:38:21


‘Ik zou mijn haren nooit meer terugkrijgen!’

30

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

32

13-12-2013

15:38:32


Gaby is sinds een jaar uitbehandeld bij RIES Cosmetics. Zij kwam bij Richard van Nessen in de praktijk omdat zij al haar haren verloor. Na een traject van een jaar en nu een jaar later nog steeds met een geweldig kapsel interviewt RIES Magazine Gaby en Richard. GABY HOE BEN JE IN CONTACT GEKOMEN MET RICHARD? ‘Ik raakte spontaan al mijn haren kwijt, zowel mijn hoofdhaar als mijn lichaamshaar’. Richard vult aan; ‘dit kwam door verkeerd medicijngebruik na een verkeerde diagnose’. Gaby; ‘inderdaad, ze diagnosticeerde een psychisch probleem met bijhorend medicijnen advies’. WAT WAS JE PROGNOSE? ‘Ik zou nooit meer mijn haren terug krijgen’. DAT WAS TOEN ZEKER SCHRIKKEN? ‘Mijn wereld stortte zo’n beetje in, zowel privé als op mijn werk. Je voelt je anders, mensen behandelen je anders, kortom het geeft een behoorlijke psychische belasting’. RICHARD HOE HEB JE GABY BEHANDELD? ‘Dat begint al bij het feit dat ik het niet met de diagnose eens was. Om psychische problemen goed te diagnosticeren is heel complex. Neem bijvoorbeeld iemand heeft een burnout. Deze persoon heeft dan ook depressieve momenten, neiging naar angststoornissen en schommelt vaak in gewicht, etc. Vaak worden er dus uitsluitingsmodellen gebruikt, die in het grijze gebied door verschillende therapeuten/artsen verschillend geïnterpreteerd kunnen worden. Dit lijdt dan niet altijd tot eenzelfde uitkomst en dus behandelplan. Ook ben ik er inmiddels van overtuigd dat als de diagnose van een arts juist is, de bijwerkingen van de voorgeschreven medicijnen minimaal zijn’.

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

33

Gaby vult aan; ‘ja precies, het stellen van de juiste diagnose duurde bij mij ook heel lang’. Richard; ‘Gaby heeft teveel afvalstoffen (gifstoffen) in haar systeem door de ‘verkeerde’ medicijnen. Haar lichaam is niet meer in staat deze uit te scheiden, met als gevolg dat deze in het lichaam worden opgenomen. Dit resulteert buiten haarverlies ook in vermoeidheid, verminderde verwerkingscapaciteit van de hersenen, een ander verzuringsproces van de spieren en een minder goede doorbloeding’. Gaby: ‘Ik was toen inderdaad ook heel moe en geestelijk instabiel’. Richard; ‘Dus het behandelplan is dan relatief simpel: detoxen onder begeleiding, goede voeding tot je nemen, voedingssupplementen om je vitaler te maken door de doorbloeding te verbeteren en acupunctuur om de haarwortel weer nieuwe impulsen te geven’. EN IS DAT GELUKT? Richard; ‘Ja, het bewijs zit naast me’. Gaby; ‘Het feit dat ik weer haar heb geeft me weer vertrouwen en het gevoel vrouw te zijn. Ik ben dan ook heel blij met de resultaten van de behandelingen van Richard’.

31

13-12-2013

15:38:35


ALOPECIA AREATA Begint vaak met ĂŠĂŠn ronde kale plek, van 1 tot wel enkele centimeters groot. In korte tijd kunnen echter meer plekken ontstaan. Meestal blijft het beperkt tot enkele plekken. Vaak verdwijnen de plekken na enkele maanden weer vanzelf. Ook haren in de wenkbrauwen, oogwimpers en baardstreek kunnen pleksgewijs uitvallen. In sommige (zeldzame) gevallen echter kan heel de hoofdhuid mee gaan doen en wordt men volledig kaal. Bij Alopecia Totalis is zelfs de totale lichaamsbeharing verdwenen. De huid in de kale plekken is verder volledig intakt, de huidporien zijn zichtbaar. Soms worden in de kale plekken toch kleine haarstoppeltjes gezien of donsbeharing. Als de haren weer terugroeien zijn de eerste haren die teruggroeien vaak wit van kleur. Later nemen ze dan de normale huidskleur aan. WAT IS ALOPECIA AREATA? Alopecia areata is een huidaandoening waarbij plotseling kale plekken ontstaan in behaarde gebieden. De kale plekken zijn in de regel rond of ovaal van vorm. Alopecia Areata kan beperkt blijven tot de hoofdhuid, maar soms ook elders op het lichaam voorkomen

32

HOE ONTSTAAT ALOPECIA AREATA? De precieze oorzaak van Alopecia Areata is onbekend. Vermoedelijk heeft het een immunologische oorzaak. Dat wil zeggen dat er sprake is van een stoornis in het afweermechanisme van het lichaam. De afweer is als het ware ontspoord en richt zich tegen onderdelen van het eigen lichaam, in dit geval tegen de haarwortels. Dit vermoeden wordt versterkt doordat mensen met Alopecia Areata verhoudingsgewijs iets vaker lijden aan ziekten die berusten op stoornissen van het afweersysteem. Dit kunnen schildklierziekten, vitiligo (witte vlekken op de huid), of bepaalde vormen van

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

34

bloedarmoede zijn. Daarnaast spelen erfelijke factoren mogelijk een rol. Of psychische spanningen en overmatige stress Alopecia Areata kunnen uitlokken of verergeren is niet bekend. Waarschijnlijk spelen deze factoren slechts een ondergeschikte rol. WAT ZIJN DE VERSCHIJNSELEN? Alopecia Areata treedt meestal plotseling op. Dikwijls merkt degene die het betreft zelf niets van de haaruitval, maar worden de kale plekken ontdekt door de kapper, familieleden of vrienden. In ernstige gevallen kan het haar met grote plukken uitvallen. De kale plekken blijven meestal beperkt tot de behaarde hoofdhuid. In principe kunnen zij echter ontstaan in alle lichaamsgebieden waar haren groeien, zoals wenkbrauwen, baardstreek, oksels en schaamstreek. Ook komt het voor dat het haar niet pleksgewijs uitvalt, maar gelijkmatig verspreid over de gehele hoofdhuid. In zeldzame gevallen valt al het hoofdhaar of al het lichaamshaar uit. Het verloop van Alopecia Areata is erg onvoorspelbaar. In de meeste gevallen treedt spontaan een herstel van de haargroei op binnen enkele maanden tot jaren. De haren die terugkomen zijn soms wit, maar na verloop van tijd herstelt zich de normale haarkleur. In sommige gevallen treedt geen volledige genezing op. Ook komt het voor dat de haargroei zich in de oorspronkelijke plekken herstelt, maar dat vervolgens ergens anders opnieuw kale plekken ontstaan. Het is mogelijk dat de aandoening volledig verdwijnt en na jaren weer terugkomt. Bij Alopecia Areata kan misvorming van de nagels optreden. Alopecia Areata tast de lichamelijke gezondheid niet aan. Kaalheid kan echter nadelige

13-12-2013

15:38:36


psychische gevolgen hebben, waardoor het leggen van sociale contacten ernstig wordt bemoeilijkt. WAT ZIJN DE VOORUITZICHTEN? Meestal herstelt de Alopecia Areata volledig als het gaat om kleine kale plekken. Bij uitgebreide Alopecia Areata, waarbij bijvoorbeeld alle hoofdhaar of alle lichaamsbeharing is verdwenen, zijn de vooruitzichten ongunstig. Het beloop van de ziekte wordt verder ongunstig beïnvloed als de aandoening in de jeugd is ontstaan, als andere immunologische ziekten aanwezig zijn of in de familie voorkomen en als sprake is van een aanleg voor eczeem, astma of hooikoorts.

ACTIE HAIRSUPPORT L’HOMME HAIRSUPPORT LA FEMME

Bestel Hairsupport L’Homme of Hairsupport La Femme nu via info@riescosmetica.nl en ontvang de tweede kuur

GRATIS! RIES-magazine-02-2013-v1.indd

35

DUNNER WORDEND HAAR? RIES COSMETICS BIEDT UITKOMST VOOR HEM EN HAAR... Een kalende kruin, dunner wordend haar en een terugtrekkende haargrens. Typische klachten van haarverlies bij mannen. Deze klachten worden voornamelijk veroorzaakt door het hormoon Dihydrotestosteron (DHT). Door haarexperts wordt dit fenomeen dan ook mannelijke kaalheid (Male Pattern Baldness) genoemd. Een te hoge productie van testosteron kan haaruitval tot gevolg hebben. Vaak wordt gedacht dat dit een typische mannelijke vorm van haarverlies is, maar het komt echter ook steeds meer bij vrouwen voor. Teveel testosteron is niet goed voor de haargroei, omdat de haarfollikels er niet goed tegen kunnen, waardoor de haargroei uit balans raakt. Dit noemen wij het DHT-effect. Door dit DHT-effect verandert het testosteron in DHT-testosteron. Het gevolg is dat de haarwortels niet meer normaal kunnen functioneren. Normaal wordt het haar omringd door enzymen en oliën die het haar voeden. Wanneer het DHT-effect optreedt worden deze voedzame stoffen vervangen door een waterachtige vloeistof. Hierdoor krijgt het haar niet de voeding die het nodig heeft en stopt het met groeien, raakt beschadigd en verzwakt. Het raakt los van de haarfollikel en valt uit. Als de schedel in balans is en goed functioneert, is het geen probleem wanneer een haar uitvalt. Er groeit gewoon een nieuwe. DHT stopt dit proces. De haar overleeft het niet en kan niet uitgroeien tot een gezonde haar. De kunst is dus om de verhouding tussen het oestrogeen en het testosteron te herstellen, dit doe je volgens de visie van RIES door middel van een passend voedingsadvies in combinatie met een voedingssupplement. Laat u tijdens een vrijblijvende intake informeren of bestel Hairsupport L’Homme of La Femme nu en ontvang een tweede kuur GRATIS! (zie advertentie hiernaast) 31

13-12-2013

15:38:48


REMO SPEIJERS

TOPCONDITIE IN 15 MINUTEN PER DAG

Remo Speijers is een bekende personal trainer in Nederland. Hij dankt zijn bekendheid vooral door zijn topsportprestaties. Zo was hij ijshockeyprofessional in de Nederlandse en Duitse competitie. Maar we kennen hem vooral van de Red Bull Crashed Ice Races. U weet wel, op ijshockeyschaatsen zo snel mogelijk een berg af met hindernissen. Hij was de begeleider van o.a. Rintje Ritsma en Annamarie Thomas bij hun Crashed Ice debuut. Als personal coach begeleidt hij menig Olympia-ganger naar betere prestaties. Remo geeft ook aan onze RIES Magazine lezers tips voor een sportief en gezond bestaan en geeft in deze editie een workout om in 15 minuten per dag een topconditie te krijgen en te behouden! Wij zijn blij met de inbreng van Remo in ons magazine en wensen jullie veel sportieve groei!

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

36

13-12-2013

15:38:49


TRAINING Deze korte explosieve training is gebaseerd op een ronde van 5 minuten waar elke oefening 60 seconden wordt uitgevoerd. Probeer de volledige 60 seconden correct uit te voeren en je maakt 3 rondes in totaal. Na elke ronde heb je een rustpauze van 60 seconden. Deze training zorgt voor een goede basis om fit te blijven. Omdat je voor deze training geen materialen nodig hebt kun je deze training overal uitvoeren. Let wel op, deze training hoort 3 keer per week uitgevoerd te worden en zal een goede basis vormen voor het versterken van je lichaam. Je voert deze training maximaal 6-8 weken uit, waarna je lichaam een nieuwe trainingsprikkel moet hebben. In het dagelijks leven heb je ook overal prikkels nodig, zowel bij je werk/relatie/voeding, maar dus ook met sporten. OEFENING 1: SQUAT Buikspieren aanspannen en je rug recht houden. Zet je voeten op schouderbreedte neer en zak naar beneden alsof je gaat zitten. Let op dat je je knieën niet naar binnen laat gaan, je voeten recht op de grond blijven staan. Ga omhoog en herhaal dit. OEFENING 2: PLANK Steun op je ellebogen en je tenen. Zorg dat je lichaam helemaal recht blijft en span zo hard als je kan je buik en bilspieren aan. Blijf ondertussen wel ademen. Om dit zwaarder te maken kan je je onderarmen verder naar voren zetten. OEFENING 3: LUNGE LINKS Zet je voeten langs je lichaam en stap uit naar voren en stap terug. Let op je knieën en enkels, deze mogen niet naar binnen komen. Hou je bovenlichaam recht. OEFENING 5: LUNGE RECHTS Voer deze oefening hetzelfde uit als de lunge links, gebruik alleen je andere been.

OEFENING 4: BRIDGE ALTERNATE LEG LIFT Steun op je rug en je voeten. Duw je heup omhoog en span je billen aan. Strek een been naar voren uit en houd je heupen recht. Zet je voet langzaam neer en herhaal met het andere been.

Remo Speijers TYPOLOGIE: element: hout type: generator

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

37

35

13-12-2013

15:38:59


make-up met Selene Lentjes

Stap voor Stap 1

Start met een mooie gelijkmatige basis en matteer deze. Leg een laagje transparant poeder aan onder het onderste ooglid ter bescherming van dwarrelend oogschaduw. Borstel de wenkbrauw in de juiste vorm en vul deze eventueel op met poeder of potlood. Trek met een zwart kohlpotlood een lijn tegen het bewegende ooglid aan en laat deze doorlopen in de arcadeboog.

2

Met het verpoetspenseel blend je de lijn van het kohlpotlood uit. Werk hierbij van binnen naar buiten. Zorg ervoor dat de lijn naar de buitenkant zacht en soft blijft.

3

4 Om de buitenkant van het oog en de rand van de arcadeboog soft te houden, blend je er een bruine oogschaduw tegenaan. Werk hierbij steeds met matte tinten. Om de harde lijn aan de binnenkant te behouden, zet je hier een lichte oogschaduw tegen aan.

5

6 Breng op het bewegende ooglid een goudglans oogschaduw aan. Zet highlights met een parelmoertint onder de wenkbrauw en in de ooghoek. Haal het overtollige poeder onder het oog weg. Vergeet het onderste ooglid niet aan te zetten met een potlood en een schaduw.

7

8

Maak de glamourlook af met glitters en steentjes. Eventueel een half wimpertje tegen de buitenste wimperrand. Een glossje op de lippen en rouge tegen de jukbeenderen maakt de look compleet.

9

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

38

10

13-12-2013

15:39:37


Foto’s: Wim Wilmers

SELENE LENTJES is make-up artist Zij werkt bij Joop van den Ende en is praktijkdocent op het Rijn IJssel College in het vak allround grimeur (make-up artist). Daarnaast doet ze ook freelance werkzaamheden.

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

39

13-12-2013

15:39:44


GEBOREN UIT LIEFDE EN ONTSTAAN VANUIT HET WATER Vanuit Chinees filosofisch oogpunt is het water de basis waaruit wij zijn ontstaan en deze hoort bij het winterseizoen. Maar water heeft twee gezichten; het passieve en actieve water. Activiteit staat Chinees voor beweging en beweging weer voor warmte. Het water past zich qua temperatuur aan, maar is altijd kouder dan de temperatuur op aarde. Dit is belangrijk om aan de ene kant te conserveren (koudere temperatuur) en anderzijds ontwikkelingsprocessen geleidelijk te laten groeien (zich laten verwarmen). Kortom, er is geen leven mogelijk zonder water! Zo is het vruchtwater bij een zwangere vrouw constant 37.5 graden, een halve tot hele graad warmer dan onze lichaamstemperatuur. Dit om de foetus te laten ontwikkelen tot baby. Dit in tegenstelling tot het zaad van mannen, welke buiten het lichaam wordt bewaard en een halve tot hele graag kouder is dan de eigen lichaamstemperatuur.

MAAR WORDEN WE DAN GEBOREN UIT HET WATER? Een interessante vraag in deze kersttijd waarin we stilstaan bij liefde en geboorte. De oude Chinezen geloofde niet in god zoals wij die nu benoemen, maar hechten veel waarde aan symbolen en rituelen zoals de keukengod. Zo geloofde ze ook in de ‘Lung’, de draak. Deze maakt de connectie tussen de aarde en de hemel, tussen Yin en Yang, tussen vrouw en man. Ze zijn er dan ook van overtuigd dat voor een vrouw bevrucht wordt er eerst een ‘Lung’ in de hemel moet worden wakker gemaakt. Kortom, ze geloven in connectie, in de vonk van de liefde. De vonk uit de hemel! De vonk van god? ONTSTAAN VANUIT HET WATER Evolutionisten beweren dat ons bloed een erg gelijkende samenstelling van elementen bezit (natrium, chloor, enz.) als die van zeewater en dat schrijven zij toe aan onze evoluerende voorouders in de oceanen zowat een eeuwigheid geleden. Verschillende onderzoekers/filosofen van evolutie hebben dit beweerd. Bijvoorbeeld, Robert Lehrman, in ‘The Long Road to Man’ (Fawcett Publications, 1961), waar hij zei: “Eén menselijke karakteristiek, een chemische, herinnert ons aan onze afkomst uit de oceaan ... de percentages van natrium, kalium, magnesium, jodium, chloor en andere mineralen in het menselijke bloed stemmen overeen met deze van zeewater. Onze, in de oceaan levende voorouders, ontwikkelden cellen die aangepast waren aan het chemische milieu van zeewater. Toen zij de oceaan verlieten, droegen zij een deel van hun milieu met zich mee in de vorm van een vloeistof die de cellen hydrateert; later werd dit geïncorporeerd in de bloedstroom”. Bron: Alle Schriftaanhalingen komen uit de Statenvertaling (1977 of HSV)

38

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

40

13-12-2013

15:39:46


LA BELLE ROSE WERKT MET RIES COSMETICS Al Gore (gewezen vice-president van de Verenigde Staten van Amerika): “Maar bovenal zijn wij zuurstof (61%) en waterstof (10%), samen gefuseerd in de unieke moleculaire combinatie die gekend is als water, dat 71% uitmaakt van het menselijke lichaam. Als dan milieudeskundigen beweren dat wij tenslotte een deel zijn van de aarde, dan is dat niet zomaar wat retoriek. Ons bloed bevat zelfs, ongeveer, hetzelfde zoutgehalte als de oceaan, waaruit de eerste levensvormen evolueerden. Zij droegen uiteindelijk op het land een deel van hun milieu met zich mee, zeewater, waarmee wij nog steeds chemisch en biologisch verbonden zijn. Geen wonder dan dat water zo’n grote spirituele betekenis meedraagt in de meeste religies, van het water van de christelijke doop tot het heilige levenswater van de hindoes”. Al Gore, ‘Earth in the Balance: Ecology and the Human Spirit’, Houghton Mifflin Company, New York, USA, pp. 99–100, 1992.

NAAM:

LA BELLE ROSE

EIGENARESSE:

ROSELIN HAGEDOORN

WAAR:

ARNHEM

WAAROM HEB JE VOOR RIES GEKOZEN? VANWEGE HET TOTAALCONCEPT! HUIDVERBETERING OP EEN NATUURLIJKE MANIER. FAVORIETE PRODUCTEN? SMOOTHSKIN WAAROM? JE VOELT EN ZIET METEEN RESULTAAT.

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

41

TYPOLOGIE: element: metaal type: organisator

Roselin Hagedoorn

Bovengaande artikelen onderschrijven het onderzoek van RIES Cosmetics waaruit is gebleken dat zeewater het best door onze huid wordt opgenomen. Daarom zijn alle crèmes van RIES Cosmetics gebaseerd op zeewater.

13-12-2013

15:39:54


WEST MEETS EAST! DE NIEREN (door Joni Roelse, diĂŤtiste bij RIES Cosmetics) De nieren zijn twee boonvormige organen

Het Water-element is ook het element waaruit

die links en rechts van de wervelkolom

we geboren worden en waarin we uiteindelijk

liggen, ter hoogte van de laatste borst- en

sterven. Het is de fase waar we ons leven

derde lendenwervel.

beginnen, veilig in de buik van onze moeder.

DE NIEREN VANUIT WESTERS OOGPUNT

Na de geboorte gaan we groeien (Hout-element)

Vanuit Westers oogpunt is de belangrijkste

en bereiken we de maximale groei, eerst

functie van de nieren het ďŹ lteren van het bloed.

in de lengte, maar ook op andere vlakken

Afvalstoffen worden uitgescheiden en waarde-

(Vuur-element). Daarna komt de fase waarin

volle stoffen blijven in het bloed of worden later

we aftakelen (Metaal-element) en waarna

opnieuw opgenomen. De samenstelling van

we uiteindelijk sterven (Water-element).

het bloed blijft op die manier constant. Daarbij vormen de nieren urine. Als het goed is precies

Bij onze geboorte krijgen we een basisenergie

genoeg, zodat de vochtbalans van het lichaam

mee, die opgeslagen zit in de nieren.

in evenwicht blijft.

Deze basisenergie kan niet gemakkelijk aan-

Verder maken de nieren verschillende hormonen

gevuld worden, maar we kunnen haar wel

die de aanmaak van rode bloedcellen vanuit het

beschermen, zodat we een lang en gezond leven

beenmerg stimuleren, de bloeddruk reguleren

hebben. In de loop van ons leven, vermindert

en een belangrijke rol spelen bij het stevig

deze basisenergie en als ze op is, sterven we.

houden van de botten. De winter is een periode waarin de basisenergie DE CHINESE KIJK OP DE NIEREN

gemakkelijk aangetast kan worden, dus is het

De nieren horen vanuit Chinees oogpunt bij het

belangrijk om haar in de winter zo goed moge-

Water-element en de winter. Het Water-element

lijk te beschermen. In de oude Chinese klassieke

staat voor het begin en het einde van een cyclus.

boeken wordt geadviseerd om in de winter veel

Dit kunnen verschillende cyclussen zijn. Zo is het

te slapen. Verder is het belangrijk om ons warm

Water-element bijvoorbeeld het begin en het

te kleden en een verwarmende, opbouwende

einde van de seizoenscyclus, waarna weer een

voeding te gebruiken. Door met deze aspecten

nieuwe cyclus begint (winter - lente - zomer

rekening te houden, bereiden we onszelf

- herfst - winter). Het is een tijd van rust, passi-

optimaal voor op de nieuwe cyclus die na de

viteit, herstel en bezinning. Het is koud en dieren

winter verder gaat met de lente.

houden een winterslaap. Ook vanuit Chinees oogpunt reguleren de nieren de waterhuishouding, spelen ze een belangrijke rol in de bloedaanmaak (samen met de spijsverteringsorganen) en zorgen ze ervoor dat de

40

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

42

13-12-2013

15:39:54


botten gezond blijven. Daarnaast zijn het gehoor

Collageen zorgt voor een sterke, soepele en

en de conditie van het hoofdhaar aan de nieren

zachte huid. Als collageen en doorbloeding minder

gerelateerd. Wanneer de nieren niet goed func-

worden, wordt de huid dunner, slapper en gerim-

tioneren, zien we dan ook dat op deze gebieden

peld. Ook verandert de botstructuur en daalt het

klachten ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn grijs

vochtgehalte in de huid naarmate we ouder wor-

haar, lage rugpijn en doofheid.

den waardoor de huid rimpeliger en minder vitaal

Ook als we ouder worden, kunnen klachten

wordt. Om hier iets aan te kunnen doen, heeft

ontstaan door de afname van de basisenergie

RIES Cosmetics een fantastische anti-rimpel lijn

die opgeslagen ligt in de nieren.

ontwikkeld. Deze bestaat uit Age-control crème, serum, voedingssupplementen en eventueel

DE WILSKRACHT

cosmetische acupunctuur. De huid wordt beter

Het mentaal-emotioneel aspect dat bij de nieren

doorbloed, de collageenaanmaak wordt gesti-

hoort, is de wilskracht. Al vanaf de conceptie beschikken we over een kracht die precies weet hoe we moeten groeien en wat ons levenspad is. Deze kracht kunnen we zien als een blauwdruk en is voor iedereen anders. Als het goed is krijgen we in de loop van ons leven steeds meer inzicht in ons eigen levenspad. De nieren zorgen ervoor dat we de wilskracht hebben om dit pad ook daadwerkelijk te bewandelen. Als we op de juiste weg zijn, weten we en voelen we dat en kunnen we met volle overtuiging ergens voor gaan; of zoals we dat in het Nederlands zo mooi zeggen: we zijn iets ‘in hart en nieren’. DE NIEREN EN RIMPELS Veel vrouwen krijgen na de overgang rimpels. Ook hierbij spelen de nieren een grote rol.

muleerd en de vochtafname in de huid wordt beperkt. En dit alles zowel van binnenuit als van buitenaf, waardoor niet alleen de huid verbetert, maar ook typische overgangsklachten verminderen. VOEDING IN DE WINTER Het is niet voor niets dat we in de winter stoofpotten, ovengerechten en erwtensoep eten. Het is goed om in de winter een verwarmende voeding te gebruiken die de nieren versterkt. Voorbeelden hiervan zijn warme, hartige soepen, volkoren granen, geroosterde noten, kleine zwarte bonen, zeewier en gestoomd wintergroen. Het is aan te raden om voedsel langzaam te bereiden op lagere temperaturen met minder water.

Het vrouwelijke hormoon oestrogeen is gerelateerd aan de nieren en zorgt enerzijds voor

Realiseer u wel dat bovenstaande voeding

een goede doorbloeding en anderzijds voor de

bedoeld is voor mensen die gezond zijn.

collageen-aanmaak.

Wanneer dit niet het geval is, kan het voedings-

Tijdens de overgang gaat dit oestrogeen dalen,

advies er anders uitzien.

waardoor doorbloeding en collageenaanmaak vermindert. Daardoor kunnen klachten ontstaan

Herkent u bepaalde klachten of heeft u last van

als lage rugpijn (bij langere tijd staan), wisselen-

andere klachten? Of bent u benieuwd welke

de concentratie, wisselend geheugen, duizelig-

voeding voor u het meest geschikt is?

heid bij opstaan en slaapproblemen.

U mag altijd een afspraak maken voor een

Maar ook de huid heeft hieronder te lijden.

gratis en vrijblijvend intake gesprek.

Om er jong en stralend uit te zien, heeft de

Bel naar (026) 379 00 08 of mail naar:

huid juist een goede doorbloeding nodig, zodat

info@riescosmetica.nl

voedingsstoffen aangevoerd en afvalstoffen afgevoerd kunnen worden.

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

43

41

13-12-2013

15:39:55


LIFESTYLE

38 42

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

44

13-12-2013

15:40:13


WONEN IN (JE EIGEN) STIJL! We rijden naar het prachtige Doornenburg. Een dorp in de gemeente Lingewaard met 2709 inwoners. Het dorp ligt op de splitsing van de Rijn in het Pannerdenschkanaal en de Waal. AB Wonen maakte deze reis al eerder om in een prachtig verbouwde boerderij een paar Chinees antieke kasten af te leveren. Daar aangekomen bleek de keuze voor deze meubelen zeer weloverwogen gemaakt te zijn en pasten deze kasten hier als een warme jas. Esther was onder de indruk van de sfeer die hier is gecreëerd en vraagt aan de vrouw des huizes of we wat foto’s mogen maken. Dit mag, want na zo lang te hebben gewerkt aan de inrichting van het geheel is het ook wel iets om trots op te zijn. Sinds maar liefst 10 jaar wordt er gewerkt aan de verbouwing en inrichting van ‘de boerderij’. Door ervaren en voelen wat ‘nodig’ is worden er steeds weer zorgvuldig mooie spullen naar deze prachtige plek gehaald. We vragen aan de eigenaresse waar ze haar inspiratie voor deze prachtige, eigentijdse maar toch authentieke inrichting vandaan haalt. “Door onze reizen hebben we zelf mooie dingen gevonden en meegenomen. Verder is sfeer en gezelligheid heel belangrijk voor mij dus voelt iets goed of niet. Het was de bedoeling om het hier strak en minimalistisch in te richten en dit zo te houden maar al snel bleek dit helemaal niet bij mij te passen en wil ik het toch altijd aankleden met kleur om zo een meer warme sfeer te creëren’. Van kinds af aan is de vrouw des huizes op vakantie geweest naar Spanje en nog steeds is dit een geliefde vakantiebestemming. De Spaanse invloeden vinden we terug in de inrichting. Bij een familiefabriek in Zuid-Spanje werden bijvoorbeeld de prachtige tegels

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

45

43

13-12-2013

15:40:34


gekocht die zijn gebruikt in de expositieruimte. De droesem van geperste olijven wordt daar bewaard en gebruikt om de ovens mee op te stoken, waardoor ze met hun eigen recept van koper- oxide, deze kleur krijgen. Bovendien is iedere stook weer anders, waardoor de kleuren verschillen. Wat een prachtig resultaat! ‘Het creatieve heb ik van mijn moeder. Zij is altijd in staat geweest met heel weinig spullen een goede inrichting met fijne sfeer te maken. Ook het hergebruiken van oude spullen en deze opknappen en goed combineren heb ik van haar’. Op de boerderij zijn ook diverse kunstobjecten te vinden van Victor Delfine. Deze Peruaanse kunstenaar (86 jaar) werkt dag en nacht aan nieuwe kunstwerken. Delfine exposeert o.a. in New York en Barcelona en is zeer populair. ‘Hij is nog niet zo bekend in Nederland maar ik zou graag willen dat dit verandert want hij maakt prachtig werk’. Verder is er nog een ruimte ingericht waar mevrouw zelf creatief kan zijn... het atelier. Hier kan zij ontspannen en met haar eigen handen de mooiste dingen maken. In de naastgelegen expositieruimte kan men kunst bekijken en geniet de familie van de heerlijke rustruimte die er is gecreëerd. HOE BENT U BIJ AB WONEN TERECHT GEKOMEN? Eigenlijk was ik gek op Japanse kasten en daar had ik er ook al meerdere van in huis. Bij AB Wonen spraken de wat meer ‘strakke’ Chinese kasten mij aan. Uiteindelijk geeft dit een warme uitstraling. Qua aankleding heb ik bij AB Wonen mooie beelden en vazen gekocht. Wij bedanken de familie voor een kijkje in hun prachtige woning. Een woning waar hier en daar ook kasten, beelden en vazen van AB 44

Wonen te vinden zijn en daar zijn we trots op.

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

46

13-12-2013

15:40:52


WAT IS DUUR? Regelmatig zien en horen wij discussies over zaken die mensen duur vinden. Duur is iets waarbij datgene wat je ervoor terug krijgt niet in verhouding staat tot de prijs. Als datgene wat je ervoor terug krijgt wel heel waardevol is is het niet duur, maar kostbaar.

Voorbeeld: een gouden ring met een diamant zal al snel honderden euro’s kosten, echter, het goud, de diamant en het vakmanschap van de maker maken dat datgene wat je voor die prijs krijgt het waard is. De ring is dus niet duur, maar wel kostbaar. Omdat tegenwoordig heel veel mensen foto’s van elkaar maken lijkt de waarde van een foto gedaald. Iedereen kan immers wel een leuke foto maken met de mobiele telefoon, de compact camera en zelfs met spiegel reflex camera’s. Er zit echter wel een verschil tussen deze foto’s en die gemaakt door een fotograaf die dit als dagelijks werk doet. En dat verschil hoeft niet eens altijd te zitten in de camera,

maar wel in de kennis van het vak, de ervaring en (een hele belangrijke) de liefde en passie voor dat vak. Een professionele fotograaf is er namelijk alles aan gelegen om jou op je allermooist op de foto te zetten. In alle gevallen. Dus of het nou gaat om ‘gewoon’ een keer mooie foto’s van jezelf, je bruiloft (de mooiste dag van je leven), je zwangerschap, je pasgeborene, je gezin of een uitgebreide familie foto, of op het zakelijke vlak; foto’s van jouw werk of jouw producten. En omdat de professionele fotograaf het heel belangrijk vind dat jij op je mooist op de foto staat werkt hij of zij ook samen met professionele afdrukcentrales, canvasleveranciers en albumleveranciers. Omdat het belangrijk is dat het eindproduct (jouw foto als afdruk, op canvas of album) simpelweg van de beste kwaliteit dient te zijn. En net als de gouden ring met diamant... heeft deze dienst een hogere waarde. Maar dat ben jij toch ook waard?! Ron Rutgers www.foto-concepts.nl

Wil je nou eens lezen of het echt zoveel goedkoper is om het zelf te doen? Lees dan eens deze Engelstalige uitleg over hoeveel goedkoper het is om je bruiloft niet door een professioneel fotograaf te laten vastleggen. http://petapixel.com/2013/10/04/save-big-money-hiring-professional-wedding-photographer/

45

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

47

13-12-2013

15:41:01


ALLERGIE ALTERNATIEF BEKEKEN In de vorige editie hebben we een start gemaakt met hoe we binnen de Chinese Geneeskunde naar allergie kijken. Deze keer gaan we in op een specifieke allergievorm: NETELROOS (URTICARIA). Urticaria is een huiduitslag die gekenmerkt wordt door jeukende bulten die te wijten zijn aan een acuut huidoedeem. De oorzaak is een allergische reactie. De huiduitslag ontstaat doordat mestcellen, die ook in de huid voorkomen, histamine afgeven waardoor er een verwijding van vaten (vasodilatatie) optreedt en zo de typische bulten zichtbaar worden. URTICARIA KAN ACUUT OF CHRONISCH ZIJN Het ontstaat vaak door voeding zoals bijvoorbeeld schelpdieren of pindanoten. Ook het gebruik van geneesmiddelen kan een oorzaak zijn. In een aantal gevallen kan urticaria ook ontstaan door steken of beten van insecten, desensibiliserende injecties of ingeademde stoffen zoals pollen, schimmels of de huidschilfers van dieren. Sommige vrouwen krijgen

urticaria vooruitlopend op de menstruatie. Acuut urticaria manifesteert zich normaal met een plots begin van rode en erg jeukende bulten die zich over het hele lichaam verspreiden. De laesies kunnen klein zijn of zich wel over zo’n 20 cm uitstrekken. Chronisch urticaria wordt gekenmerkt door bleekrode of roze jeukende bulten die typisch minder dan 24 uur duren en dan verdwijnen zonder een spoor achter te laten. Vaak wordt er geen allergeen geïdentificeerd. Urticaria kan ook ontstaan door blootstelling aan koude, warmte of zon. Binnen de Chinese Geneeskunde wordt urticaria, Feng Yin Zhen genoemd. Dat betekent ‘wind verborgen uitslag’. Bij zowel de acute als chronische urticaria is er meestal een onderliggend syndroom van wind in de huid. Wind in de huid manifesteert zich door intense jeuk, over het gehele lichaam of zich verplaatsend. In chronische gevallen manifesteert het zich veelal door een zeer droge huid. Net als wind in de natuur de aarde opdroogt, kan wind in de huid bij chronische gevallen ook de huid opdrogen.

In het... PUUR Huid Haar Voeding zet Diny Zwarthof in het zonnetje. De salon PUUR Huid Haar Voeding uit Epe houdt zich bezig met huid- en haarverbetering en geeft daarbij voedingsadviezen. Eigenaresse van deze salon is Carla Hatzman. Bij PUUR werken twee kapsters en een schoonheidsspecialist. De salon wil graag Diny Zwarthof in het zonnetje zetten. Diny Zwarthof is geen type om maandelijks een schoonheidsbehandeling te ondergaan. Zij is jaren geleden naar PUUR gekomen voor een huidklacht die zij wilde laten behandelen. Zij werd behandeld door Carla. Nu komt ze nog steeds voor kleine behandelingen. De behandelingen leidden snel tot een vriendschap tussen Diny en de medewerksters van de salon. Diny komt nu wekelijks langs om te helpen in de salon. Zij maakt schoon, doet de was, wast af en pakt alles aan waar ze maar bij kan helpen. Alle medewerksters hebben een warm en liefdevol gevoel bij Diny. Ze wordt door iedereen beschreven als een liefdevol en vredelievend persoon. PUUR Huid Haar Voeding wil graag Diny laten weten hoe blij ze zijn met haar als vriendin van de salon!

46

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

48

13-12-2013

15:41:02


Bij acuut urticaria overheerst wind, vooral windwarmte. Hij veroorzaakt intense jeuk die plots begint en rode bulten die zich snel over de huid verspreiden. Hoe intenser de jeuk, des te sterker de wind. Bij chronisch urticaria kan de wind zich combineren met een leegte van de maag en de milt en met vocht. Dit maakt meestal vatbaar voor voedselallergieën. In dit geval kunnen de bulten een heldere vloeistof afgeven, is de jeuk minder erg en de bulten komen en gaan met een chronisch verloop. Vaak zie je wind in de huid optreden door leegte en droogte van het bloed. In deze gevallen kunnen de bulten bleekrood zijn en is de jeuk minder intens dan bij acuut urticaria. Deze vorm komt meer bij vrouwen voor en kan geassocieerd zijn aan de menstruatie of ontstaan na een bevalling.

Chronische urticaria kan ook nog gecompliceerd worden door bloedstase, waarbij de bulten spurper zijn en lang kunnen duren. Het algemene behandelingsprincipe is afhankelijk van de oorzaak van netelroos. We maken hierbij dus per oorzaak een behandelplan. Deze kan het volgende inhouden: ● Wind, Warmte en Koude elimineren; ● Lever-Bloed tonificeren en Lever-Wind onderwerpen; ● Bloed harmoniseren; ● Bloedstagnatie elimineren; ● Bloed kalmeren; ● Maag-Qi en Milt-Qi tonificeren; ● Hart-Vuur draineren en de Shen (geest) kalmeren; ● Maag-Warmte elimineren.

Zowel acute als chronische urticaria kan gepaard gaan met bloed-warmte, waarbij de bulten heel groot en helderrood zijn en naast jeuk ontstaat een intens warmtegevoel en voelt de huid heel warm aan bij betasting (palpatie).

GEEF EEN BOEDDHA CADEAU... IN ONS VORIGE MAGAZINE KON DE MOOISTE/ORIGINEELSTE/MEEST ONTROERENDE INZENDING EEN BOEDDHA VAN AB WONEN WEGGEVEN AAN IEMAND. De boeddha is weggegeven door: Agnes Vermeulen uit Huissen Agnes geeft de boeddha aan haar moeder Ingrid. Agnes vertelt: “Na de bevalling van ons tweede kindje heb ik een moeilijke tijd gehad. Zowel de zwangerschap als de bevalling waren zwaar en ik moest daarna echt herstellen. Dat valt niet mee, zeker niet als er al een kleine van 3 rondloopt. Mijn moeder was in deze periode als een vriendin voor mij. Naast de opvang van mijn gezin in praktische zin was ze ook mijn steun en toeverlaat waar ik menig traantje bij heb gelaten. Nu we eindelijk weer in rustiger vaarwater zaten is mijn moeder van de trap gevallen en zit ze met haar been in het gips. Uiteraard zijn wij er nu ook voor haar. Deze boeddha wil ik haar geven zodat ze alle geluk krijgt die ze nodig heeft bij haar herstel. Mam, je bent een kanjer!”

47

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

49

13-12-2013

15:41:02


Ton en Kees op elkaars werkterrein Kees interviewt Ton over de paardensportbodem! TON, HOE BEN JE EIGENLIJK IN DE PAARDENSPORT TERECHT GEKOMEN? Van kinds af aan zijn wij grootgebracht met de paardensport. Vrijwel al mijn broers en zussen zijn actief geweest, of nog steeds actief, in de paardensport. Mijn vrouw Antoinette zit ook in de paardensport en heeft een eigen manegebedrijf. Zelf heb ik jarenlang gesprongen. Een heel mooie tijd waarvan het hoogtepunt was dat ik samen met mijn paard Majesteit het ‘Gouden Ei’ in Barneveld won en mijn paard tweede werd in de ‘Paard van het Jaar’-verkiezing. Mijn vader vond het prachtig dat zijn kinderen paard reden. Hierdoor is het bedrijf Agterberg ook al heel lang actief in de paardensport. De ergernis van het rijden op veel slechte bodems, zeker in de beginjaren, heeft ons er toe doen besluiten om zelf een bodem te gaan ontwikkelen. IS ER EEN GROOT VERSCHIL TUSSEN DE BODEM VAN 20 JAAR GELEDEN EN NU? Een heel groot verschil! In het begin waren er alleen gras en zandbodems. Later werd de zandbodem met houtchips uitgevonden. Deze hebben we ook een jaar of vijf verkocht. Ongeveer 15 jaar geleden is het idee gelanceerd om een bodem met geotextielsnippers te gaan maken. Deze snipper is nog steeds onderdeel van ons product. Ons complete bodemproduct wordt in een grote mengmachine van 30 meter lang samengesteld en is dus altijd precies hetzelfde! Dit mengsel is voorzien van een patent! Bodems met geotextielsnippers worden door veel collega bodembouwers aangeboden. WELKE ONTWIKKELING HEEFT DE AGTERBERGBODEM DOOR GEMAAKT? Een heel grote ontwikkeling en nog steeds zijn we bezig om de bodem te verbeteren. De topruiters en de internationale concoursen willen alleen de beste bodem. Men kiest nog steeds vaak voor ons! Dat betekent volgens mij dat we nog steeds topkwaliteit bieden! We werken ook heel hard om de concurrentie toch 1 of 2 stapjes voor te blijven, zonder duurder te worden! Ton Agterberg TYPOLOGIE: element: vuur type: voorzitter

48

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

50

13-12-2013

15:41:07


WAT IS EIGENLIJK EEN GOEDE BODEM? Allereerst is dit afhankelijk van de discipline. Springsport vraagt een andere bodem dan dressuursport. Alle componenten die belangrijk zijn voor de sport en het paard horen in een goede bodem te zitten. De juiste veerkracht, schokabsorptie, torsiesterkte en verticale impact. De eerste twee spreken voor zich denk ik. De torsiesterkte is de kracht die nodig is om de bodem te laten schuiven. Een paard wordt bang als in de bocht de bodem afschuift. Verticale impact is de ‘indruk’ die een hoef achter laat. Op asfalt is dit 0 mm. Op een goede bodem maximaal 20 millimeter. Zo ontstaat een bodem die uitstekend geschikt is voor de sport en bij het paard blessures voorkomt. IS EEN WEDSTRIJDBODEM HETZELFDE ALS DE TRAININGSBODEM? De bij internationale concoursen gebruikte indoorbodem is anders dan de buitenbodem, maar het grootste verschil zit in de preparatie van de bodem. Op de grote concoursen prepareren wij de bodem altijd zelf. In de loop der jaren weten wij hoeveel water hij moet hebben en hoe hard hij moet zijn. Tijdens de wedstrijden moet een paard topprestaties kunnen leveren. Hoger springen, harder in de bochten kunnen rijden zonder risico op wegglijden enzovoort. Dan moet de bodem perfect zijn. Maar die wedstrijdbodem is niet geschikt als trainingsondergrond. Een atleet kan ook niet op wedstrijdschoenen, zonder veel demping, de hele week trainen. Dat geldt dus ook voor een paard! WORDT ER DOOR DE CRISIS OOK BEZUINIGD OP DE AANLEG VAN EEN GOEDE BODEM? Twee jaar geleden hebben wij gemerkt dat er minder aanvragen voor een nieuwe bodem binnen kwamen. Maar nu merk je dat men toch weer wil investeren in een goede ondergrond. ZIJN ER NIEUWE ONTWIKKELINGEN TE VERWACHTEN IN DE NABIJE TOEKOMST? In onze huidige bodem zitten ook veel kleine verbeteringen die niemand ziet, maar de bodem wel op een veel hoger niveau heeft gebracht. Misschien dat we in de nabije toekomst komen met een nieuw type binnenbodem, maar dat kunnen we pas naar buiten brengen als het nieuwe concept zich heeft bewezen. In de volgende aflevering interviewt Ton Kees over de ontwikkeling in de voetbalsport, over kunst- en natuurgras.

Kees Haaksman TYPOLOGIE: element: hout type: generator

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

51

49

13-12-2013

15:41:12


JE BENT WAT JE EET... Natuurgeneeskundigen zijn het er over

SEIZOENSGROENTEN MAART

eens dat je het best voeding kunt eten uit

Aardappelen, Bloemkool, Groene selderij,

je eigen land. Uiteraard eet je dan het best

Knolselderij, Paddenstoelen, Pastinaak,

biologisch en uit het seizoen.

Pompoen, Prei, Raap, Radijs, Rammenas,

Maar dan moeten we wel weten wat onze

Rode biet, Rode kool, Savooiekool, Schorseneren,

seizoengroenten zijn want door de grote

Spinazie, Spruiten, Uien, Veldsla, Witlof,

verscheidenheid in onze supermarkten is

Witte kool en Wortelen.

dit voor menigeen een behoorlijke zoektocht geworden. Mogelijk helpt onderstaand

SEIZOENSGROENTEN APRIL

overzicht een beetje bij de zoektocht naar

Aardappelen, Andijvie, Bloemkool,

gezonde voeding.

Groene selderij, Paddenstoelen, Prei, Raap, Raapstelen, Radijs, Rode biet, Spinazie,

SEIZOENSGROENTEN DECEMBER

Uien en Witlof.

Aardappelen, Andijvie, Groene selderij, Knolselderij, Paddenstoelen, Pastinaak,

SEIZOENSGROENTEN MEI

Pompoen, Prei, Raap, Rammenas, Rode biet,

Andijvie, Asperges, Bloemkool, Doperwt,

Rode kool, Savooiekool, Schorseneren, Spruiten,

Groene Selderij, Koolrabi, Kropsla,

Uien, Veldsla, Witlof, Witte kool en Wortelen.

Paddenstoelen, Prei, Raap, Raapstelen, Radijs, Spinazie, Spitskool, Uien, Warmoes

SEIZOENSGROENTEN JANUARI

en Wortelen.

Aardappelen, Knolselderij, Paddenstoelen, Pastinaak, Pompoen, Prei, Raap, Rammenas,

In de volgende editie het vervolg...

Rode biet, Rode kool, Savooiekool, Schorseneren, Spruiten, Uien, Veldsla, Witlof, Witte kool en Wortelen SEIZOENSGROENTEN FEBRUARI Aardappelen, Groene selderij, Knolselderij, Paddenstoelen, Pastinaak, Pompoen, Prei, Raap, Rammenas, Rode biet, Rode kool, Savooiekool, Schorseneren, Spruiten, Uien, Veldsla, Witlof, Witte kool en Wortelen.

50

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

52

13-12-2013

15:41:13


Bij ‘‘Frans’’ Eten en Drinken Restaurant Bij “Frans” in Nunspeet is in de decembermaand omgetoverd in kerstsfeer met een knapperend haardvuurtje voor de deur. Rond de feestdagen zijn er verscheidene leuke activiteiten in en om Nunspeet te beleven. Zo is er een kerstviering bij de schaapskooi op de Renderklippen in Epe. Deze viering is zo langzamerhand een ware kersttraditie geworden. Komt allen tezamen, jubelend van vreugde wordt er getoeterd door de muziekvereniging. Dit festijn trekt jaarlijks meer dan duizend bezoekers en is zeker de moeite waard om eens mee te maken. Wie liever wil kerstshoppen is ook in Nunspeet aan het goede adres. In zowel Nunspeet als omliggende plaatsen worden leuke, sfeervolle kerstmarkten georganiseerd. Tijdens het kerstshoppen een heerlijke verse erwtensoep eten mag natuurlijk niet ontbreken. Dit is mogelijk bij Restaurant Bij “Frans” waar het vuurtje voor u zal branden. Ook is er heerlijke Glühwein en warme chocolademelk te verkrijgen. Het orkest van de Muziekvereniging Harmonie uit Nunspeet geeft op zaterdag 21 december een kerstconcert in de grote zaal van de Veluvine te Nunspeet. Naast het orkest, o.l.v. Arjan Dunning, zullen ook de Heeren van Nunspeet acte de presence geven. Het programma zal bestaan uit moderne kerstliederen, gecombineerd met samenzang en het voorlezen van het kerstverhaal. Toegang is gratis en kaarten zijn vanaf 12 december af te halen bij de Veluvine in Nunspeet. Kortom, tijdens de feestdagen de Veluwe, en in het bijzonder Nunspeet, bezoeken is zeer zeker de moeite waard!

www.bijfrans.nl

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

53

51

13-12-2013

15:41:25


RIES COSMETICS ARRANGEMENTEN EN ACTIES Deze acties zijn geldig tot 1 maart 2014

5 VIP

arrangementen bij salon RIES. Beautybehandeling (incl. cleanser, serum, dag- en nachtcrème) t.w.v. € 100,=.

Bestel nu een dagcrème (Daycomfort) en ontvang 40% korting op de nachtcrème (Nightsupport).

Stop Smoke

ondersteuning bij stoppen met roken bestaande uit:

Bestel een Agecontrol indien u last van rimpels heeft en ontvang 40% korting op de nachtcrème (Nightsupport).

Bezoek onze website: www.riescosmetica.nl Onder de rubriek magazineactie voert u in: Gebruikersnaam: ries Wachtwoord: actie 48

54

Arrangementen Schoonheids-/ voetbehandeling.

8 acupunctuurbehandelingen 2 x Stop Smoke voedingssupplementen en 1 x inhaler Nu van € 690,= voor Bij bestellingen boven de € 80,= € 500,=.

Bestel anti-rimpelcrème (Agecontrol) en nachtcrème (Nightsupport) en ontvang gratis de verzorgende crème voor heren (Man’s Skinsupport).

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

20

krijgt u een handcrème t.w.v. € 19,95 cadeau.

Gratis huidanalyse en tongdiagnostiek bij alle salons.

Bestel een dag- en nachtcrème (Daycomfort en Nightsupport) en ontvang gratis de verzorgende crème voor heren (Man’s Skinsupport).

13-12-2013

15:42:30


REFLEXZONES VERTELLEN WAAR HET MISGAAT De zones in je gezicht verraden waar het mis gaat. Zeker als er alcohol en roken in het spel zijn zie je dat vrij snel terug in het gelaat. Het functioneren van je organen reflecteert zich op het gelaat, de zogenaamde reflexzones. Roken en alcoholgebruik laten zich specifiek zien in de zones 3, 9,10 en 13. Tijd om eens een kritische blik in de spiegel te werpen: ZONE 3 Gebied van de lever. Laat alcohol staan, eet niet te vet en neem geen zuivelprodukten. Dit is de zone waar voedselallergieën zich ook het eerst manifesteren dus let op je voeding.

3 9

10 13

Naast het letten op je voeding is het raadzaam ook dagelijks 30 minuten lichte bewegingsoefeningen te doen en goed te rusten zodat je lever kan aansterken. ZONE 9 EN 10 Laten zien hoe het met je ademhalingsstelsel is. Rook je? Ben je allergisch? Dit is het probleemgebied voor klachten die hier uit ontstaan. Als dit niet het geval is, is het van belang dat je je lichaam niet oververhit laat raken en je verkoelend eet. Neem weinig suiker en zorg voor voldoende frisse lucht. Ook is het raadzaam om voedingsmiddelen te vermijden die zuur aanmaken (vlees, zuivel, alcohol, caffeïne, suiker) en meer alkalische voeding te nemen als groene groenten en fruit. Een ander ding dat veelal wordt vergeten is dat vieze mobiele telefoons en kussenslopen en grote bron van bacteriën zijn en een broedplaats vormt voor acné. ZONE 13 De maag: neem meer vezelen en verminder de hoeveelheid toxische voeding. Drink kruidenthee om de spijsvertering te verbeteren.

RIES HERBALSLIM KRUIDENTHEE een kwalitatief zeer goede Yunan tea.

100 gram voor slecht € 9,95 53

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

55

13-12-2013

15:42:40


OUD&NIEUW GESCHIEDENIS, TRADITIES EN GEBRUIKEN Nieuwjaar is de dag waarop in de Westerse

GOEDE VOORNEMENS

landen het begin wordt gevierd van het

Ook afkomstig van de Germanen is het maken

nieuwe jaar. De jaarwisseling staat bol van de

van goede voornemens. Stoppen met roken,

tradities, ieder met zijn eigen geschiedenis

meer sporten en afvallen..., we nemen ons heel wat voor ieder jaar.

VUURWERK

Tijdens de Midwinterfeesten tussen 25 decem-

Een belangrijke traditie is het afsteken van

ber en 6 januari, vierden de Germanen de

vuurwerk. De Germanen zijn er ooit mee

wedergeboorte van de zon en het opnieuw

begonnen: door de nodige herrie te maken

ontwaken van de natuur. Ze geloofden dat in de

verjoegen zij in de nacht van 31 december

nachten de goden naar de aarde afdaalden om

op 1 januari de kwade geesten van het oude

weldaden te verspreiden. De Germanen hoopten

jaar en verwelkomden het nieuwe jaar.

dus al op positieve veranderingen. En wij doen

Om herrie te produceren luidden de kerkklokken,

anno nu eigenlijk niets anders.

klonken de ratels en werd er flink op trommels geslagen. Vanaf de dertiende eeuw werd er

DE BESTE WENSEN

ook flink geknald. Het buskruit had zijn weg

Tot vervelens toe wensen we iedereen het beste

vanuit China naar Europa gevonden. Van het

voor het nieuwe jaar. En we hopen natuurlijk

begin af aan was het kruit in Nederland populair.

ook op een wederzijdse beste wensen.

Begin jaren zestig kwam het siervuurwerk

Vroeger ging het er anders aan toe: toen

in opkomst. Eerder in de tijd werd dat alleen

werd vooral geld gegeven als je iemand

afgeschoten ter ere van keizers en koningen.

het beste wenste. Op een gegeven moment

Door de massaproductie werd het siervuurwerk

liep dat de spuigaten uit: mensen gingen

betaalbaarder. Als er Chinezen in je buurt

op straat staan en wenste iedereen die het

woonden had je geluk, zij zorgden meestal

maar horen wilde het beste in woorden en

voor een prachtig siervuurwerk. Dit vuurwerk is

met prenten. Voorbijgangers bleven geld

hedendaags ook voor Westerlingen te koop en

geven. Schoorsteenvegers, lantaarnaanstekers,

zeer populair. Afgelopen jaar is er in Nederland

straatvegers en nachtwakers verkochten hun

voor 67 miljoen euro aan (vooral sier-)vuurwerk

beste wensen. Tegenwoordig zijn het de

verkocht.

krantenbezorgers die met een kaartje aan de deur komen en een financiële bijdrage voor hun inspanningen verwachten. In de achterhoek gaan nog wel de kinderen langs de deuren om de beste wensen te brengen en krijgen dan snoepjes.

54

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

56

13-12-2013

15:42:40


NIEUWJAARS- EN KERSTKAARTEN

van Perchta van het lichaam glijden, waardoor

Er worden jaarlijks miljoenen nieuwjaars- en

diegenen die oliebollen gegeten hadden niet

kerstkaarten verstuurd. Dat heeft ook weer

opengereten zouden worden.

zijn geschiedenis. Niet iedereen kon lezen en schrijven in de vijftiende eeuw. Het was dan ook

Wat geloofwaardiger is, is dat de oorsprong aan

niet verwonderlijk dat destijds vooral vorsten en

het einde van de Middeleeuwen ligt. Kerstmis

geleerden elkaar een nieuwjaarsbrief stuurden.

was destijds het einde van de vastenperiode die

In de brieven stond meestal een opsomming

op 11 november begonnen was: reden om te

van wat er dat jaar allemaal met iemand was

vieren dus. Oliekoeken, gemaakt van houdbare

gebeurd. Het eindigde met het overbrengen

grondstoffen (al het verse voedsel was immers

van de beste wensen naar de ontvanger.

al op) waren een voedzame traktatie.

In de zestiende en de zeventiende eeuw volgde

De derde optie, waarschijnlijk in combinatie met

de rijkere bevolking de gewoonte van de vorsten

de tweede, is dat de oliebol uit Portugal komt.

en geestelijken op. De brieven werden vaak

Het vermoeden bestaat dat de Portugese Joden

begeleid met een spreuk en een prent, meestal

tijdens de Spaanse Inquisitie naar Nederland

van religieuze herkomst.

vluchtten hun recepten meenamen. In Portugal at men destijds al iets wat op oliebollen lijkt:

In de achttiende en negentiende eeuw nam ook

oliekoeken met (gedroogde) zuidvruchten.

het gewone volk de traditie over. Er werd steeds

De olie zou verwijzen naar de olie uit de eeuwig

meer aandacht aan besteedt. Nieuwjaarsbrieven

brandende lamp in de tempel van Jeruzalem.

zoals vroeger kennen wij niet meer. Sinds 1950

Veel Joodse gerechten hebben een verwijzing

versturen we vooral kerstkaarten waarop ook

naar het geloof.

een nieuwjaarswens is bijgevoegd. En dat doen we graag en veel, per post worden jaarlijks

CHAMPAGNE

om en nabij de twee miljoen Nieuwjaars- en

De traditie om met oud en nieuw champagne

kerstkaarten verstuurd. Deze traditie komt

te drinken is nog niet zo oud. Maar wij doen

natuurlijk behoorlijk onder druk te staan door de

het om `het oude jaar weg te schieten’. Eigenlijk

digitale kaarten die veelvuldig worden verstuurd.

moet je de kurk dus flink laten knallen en gaat het meer om de knal dan om de champagne.

OLIEBOLLEN

We gaan het nieuwe jaar letterlijk knallend

Er doen diverse theorieën de ronde over de

tegemoet als we de champagnefles ontkurken.

oorsprong. Een daarvan is de verwijzing naar Germaanse stammen in het gebied dat later

NIEUWJAARSFEEST – DE CHINESE TRADITIE

Nederland zou gaan heten. Zij zouden ten

Het Chinese nieuwjaarsfeest wordt gevierd op de

tijde van het Joelfeest, de periode tussen 26

eerste tot en met de vijftiende dag van de eerste

december en 6 januari, dergelijke gebakken

maand van de Chinese kalender. Tegenwoordig

waren genuttigd hebben. Volgens de Germanen

duurt het echter geen 15 dagen meer maar is

zouden de godin Perchta en andere slechte

het teruggebracht tot een week. Een andere

geesten ‘s avonds ronddwalen. Om deze geesten

naam voor het Chinese Nieuwjaarsfeest is

tevreden te stellen werd voedsel geofferd,

Chinees Lentefeest. Het wordt bepaald volgens

waarvan het meeste in gefrituurd deeg zat.

de maankalender. Per jaar heeft de Chinese

Door het vet in de oliebollen zou het zwaard

kalender 12 of 13 maanden.

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

57

55

13-12-2013

15:42:41


De maanden zelf hebben 29 of 30 dagen. En zeven maal in negentien jaar tijd wordt een extra dertiende schrikkelmaand ingevoegd. Het jaar begint op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december. Hierdoor valt het jaarlijks op een andere dag maar in ieder geval niet voor 21 januari en niet na 20 februari. Volgens de Gregoriaanse kalender, die wij allen kennen, valt het Chinese nieuwjaarsfeest in 2014 op 31 Januari. CHINESE TRADITIES Het Chinese nieuwjaar is een heel belangrijk feest voor de Chinezen. In China maar ook overal op de wereld waar groepen Chinezen wonen wordt het gevierd. Het is traditie om op nieuwjaarsavond met het avondeten bij je familie te zijn. Hierdoor vindt elk jaar de grootste menselijke migratie plaats. In de Chinese

GODEN

kustprovincies liggen daardoor veel fabrieken

Er zijn verschillende goden die tijdens het

een week stil.

Chinese nieuwjaar worden vereerd. Een ervan is de keukengod Tsao Chun. Zijn afbeelding hangt

Om het nieuwjaar goed te beginnen behoor

boven het fornuis. Elk jaar rond nieuwjaarsdag

je eerst het oude jaar af te sluiten. Dit doe je

gaat deze god naar de hemel om te vertellen

door je schulden af te betalen, je huis schoon

hoe het afgelopen jaar gegaan is in het

te maken en je in het nieuw te steken en naar

huishouden. Voordat hij op reis gaat wordt er

de kapper te gaan. Ook worden wel lange rode

eerst honing om zijn mond gesmeerd zodat

stroken papier langs de voordeur gehangen met

hij, hopelijk, alleen maar aardige dingen

daarop wensen voor het komende jaar.

vertelt. Soms krijgt hij ook wat wijn om de mond gesmeerd in de hoop dat hij een beetje

Traditioneel wordt het feest gevierd met

dronken wordt en zich de dingen niet zo goed

draken- en leeuwendansen. Dit is om Nian,

kan herinneren. Daarna wordt zijn afbeelding

een mensenetend prooidier dat in zee woont en

verbrand waarop zijn reis naar de hemel kan

alleen bij de overgang van oud- en nieuwjaar

beginnen.

tevoorschijn komt, te verjagen. Volgens de Chinezen is Nian gevoelig voor hard lawaai en de kleur rood, wat heeft geresulteerd in het prachtige vuurwerk dat ze gebruiken en het gebruik van de kleur rood voor alles wat je je maar kunt bedenken.

56

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

58

13-12-2013

15:42:41


2013 HET JAAR VAN DE SLANG

BEAUTY ALL OVER WERKT MET RIES COSMETICS

De slang is wijs, raadselachtig, geheimzinnig en betoverend. Mensen geboren in het jaar van de slang worden gezien als probleemoplossers en functioneren uitstekend in ingewikkelde situaties. Veel wetenschappers en filosofen kun je tot dit teken rekenen. Ze houden van het goede leven.

NAAM:

Communicatie is hun sterke punt, echter door

EIGENARESSEN: Jolanda Kerver en

hun zelfverzekerdheid staan ze soms niet

BEAUTY ALL OVER Kirsten Bekhuis

meer open voor andere meningen.

WAAR:

2014 HET JAAR VAN HET PAARD

WAAROM HEB JE VOOR

Het edelste dier uit de Chinese dierenriem is

RIES COSMETICS GEKOZEN?

het paard. Het paard is populair, slim, vrolijk,

SCHOONHEID KOMT VAN BINNENUIT EN HET

charmant en getalenteerd. De paarden zijn

TOTAALCONCEPT SPREEKT ONS AAN.

ALMELO

echte doeners en kunnen geen inactiviteit dragen. Ze zijn bedrijvig en enthousiast en

FAVORIETE PRODUCT?

kunnen zich aanpassen in elke situatie. Het

SERUMS EN VOEDINGSSUPPLEMENTEN.

paard is alert en bevallig, het is een teken van elegantie dat bijna bij iedereen enthousiasme

WAAROM?

zal oproepen.

DEZE PRODUCTEN PAKKEN DE ONDERLIGGENDE

Door zijn intelligentie en aanpassingsvermogen

KLACHTEN EFFECTIEF AAN.

zal het paard zich in allerlei situaties snel thuis voelen, vooral bij hoogvliegers. Paarden zijn harde werkers, maar moeten al hun ideeën direct testen. Aan de andere kant kunnen paarden weleens gemakkelijk zijn. Ze zijn snel heetgebakerd en opvliegend. Ze kunnen moeilijk afkoelen. Ze zijn snel in te palmen voor iets, maar

moeten proberen controle te krijgen over hun woorden en acties. Ze klinken nog wel eens arrogant en kunnen neerbuigend doen. Mensen geboren in het jaar van het paard zullen het goed doen als politicus, ontdekkingsreiziger, uitvinder, ingenieur, kunstenaar, reclameman, journalist, verkoper en professor. Zij zijn het meest geschikt om grote dingen in het leven te bereiken.

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

59

TYPOLOGIE: element hout, type generator TYPOLOGIE: element aarde, type integrator

de interesse verliezen. Ze zijn impulsief en

Kirsten Bekhuis (l) en Jolanda Kerver (r)

ze kunnen dan ook weer snel afdwalen en

13-12-2013

15:42:50


Wat is gezonder om op mijn brood te smeren,

MARGARINE OF ROOMBOTER?

Deze vraag beantwoord ik zonder aarzelen met:

Margarine is rijk aan onverzadigde vetten, met

roomboter natuurlijk! En dat is ook meteen de

name omega 6. De gemiddelde Nederlander

belangrijkste reden, de natuurlijke basis van dit

krijgt zo veel omega 6 vetzuren binnen uit

product. Roomboter is gemaakt van het vet dat

koekjes, snacks en kant-en-klaar producten dat

komt bovendrijven als onbewerkte melk even

de verhouding omega 6 en omega 3 vetzuren

blijft staan. Dat vet, de room, wordt van de melk

compleet verstoord is. Te veel omega 6 in het

afgeschept en gekarnd en zo ontstaat boter.

lichaam kan bepaalde ontstekingsmechanismen

Boter wordt vaak echte boter of roomboter

in het lichaam in werking zetten bij mensen

genoemd omdat in het dagelijks taalgebruik

die hier gevoelig voor zijn. Daarnaast vraagt de

margarine en halvarine ook boter worden

vertering van beide omega’s dezelfde enzymen

genoemd.

en door te veel omega 6 in het lichaam komt de vertering van omega 3 in het gedrang.

BESLIST GEEN NATUURLIJKE PRODUCTEN! Margarine en halvarine zijn weliswaar van

SMEER VOORAL LEKKER ROOMBOTER

plantaardige oorsprong, maar beslist geen

OP JE KERSTSTOL!

natuurlijke producten. Het gaat als vloeibare

De conclusie is dus, smeer vooral lekker room-

olie de fabriek in en komt er als een wit

boter op je kerststol, bij voorkeur grasboter.

smeerbaar goedje, minstens 11 ingrediënten

Koeien die gras eten produceren gezondere

rijker, weer uit. Wat mij betreft een veel te

vetten dan koeien die ander voer krijgen.

bewerkt product om gezond te kunnen zijn.

Richt je verder niet alleen op boter, maar

Aan margarine worden vitamines toegevoegd

varieer met de vetten die je gebruikt.

die al van nature in boter voorkomen, om het

Denk als bron van gezonde vetten vooral

op boter te laten lijken.

aan onbewerkte producten, zoals vette vis (zalm, haring, makreel en sardines), olijfolie

Boter heeft qua gezondheid een slechte naam

en noten en zaden. Door veel te variëren krijg

omdat het voor meer dan 50% uit verzadigd

je verschillende soorten vet binnen, zoals

vet bestaat. Echter, uit wetenschappelijk onder-

verzadigd vet en de verschillende omega’s,

zoek wordt steeds duidelijker dat verzadigd vet

waardoor de verhouding omega 6 - omega 3

helemaal niet zo slecht is voor de gezondheid

weer gezonder wordt.

als tot nu toe werd aangenomen.

58

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

60

13-12-2013

15:42:51


STOPPEN MET ROKEN! Naast het feit dat roken slecht is voor onze gezondheid, is roken ook een zware belasting voor onze huid. Wij hebben daarom vanuit RIES Cosmetics een succesvol stop smoke programma ontwikkeld. Wij willen graag dat u aan uw gezondheid denkt en stopt met roken. Dit kan echter moeilijk zijn en daarom bieden wij ondersteuning. Het stop smoke programma bestaat uit: ● Een stop smoke inhaler die ervoor zorgt dat de behoefte aan nicotine afneemt, ● voedingssupplementen die ervoor zorgen dat de stofwisseling wordt geoptimaliseerd en de kwaliteit van de longen verbetert, ● acupunctuurbehandelingen die ondersteuning geven aan het proces en afvalstoffen afvoeren, ● voedingsadvies waardoor de gewichtstoename die we bij het stoppen met roken vaak zien wordt geminimaliseerd. Het stop smoke progamma bestaat uit natuurlijke produkten. Informeer nu nog naar de mogelijkheden, ook voor vergoedingen van uw zorgverzekeraar. Kijk ook bij arrangementen. Wist u dat de huid, longen, darmen, blaas en prostaat uit een zelfde soort huidstructuur bestaan?

GRATIS LEZING ‘ZO BINNEN ZO BUITEN’ Zo binnen, zo buiten! Dit is de titel van de

Tijdens de cursus gaan we in op de effecten van

gratis lezing die gegeven wordt door Richard

hormonen, voeding en emotie op de huid.

van Nessen. Tijdens deze lezing gaat Richard

Zo combineren wij o.a. tongdiagnostiek met

in op hoe het inwendig lichaam zich projecteert

gelaatsreflex-diagnostiek. Hierdoor worden

op de huid en hierdoor de kwaliteit van de huid

klachten op de reflexzone niet alleen inzichtelijk

bepaalt. Men moet hierbij bijvoorbeeld denken

maar ook daadwerkelijk behandelbaar. Dit doen

aan de invloed van hormonale processen,

wij door onze integrale aanpak.

lifestyle, voeding en emotie. We kijken naar hoe we de klachten die hieruit ontstaan kunnen oplossen door op zoek te gaan

DE CURSUS ‘ZO BINNEN ZO BUITEN’ WORDT GEGEVEN IN ARNHEM OP:

naar de oorzaken. Wij maken hierbij dankbaar

PARTICULIEREN: 15 FEBRUARI 2014

gebruik van de Chinese Geneeskunde.

PROFESSIONALS: 01 MAART 2014 VAN 09.30 – 13.30 UUR

Speciaal voor professionals in de huid-, voeten haarbranche biedt RIES Cosmetics een gratis

Wilt u ook een keer een lezing bijwonen van

cursus ‘zo binnen zo buiten’ aan die dieper op de

Richard van Nessen? Inschrijven hiervoor kan

stof ingaat. Dit doen wij om vrijblijvend kennis

via info@riescosmetica.nl o.v.v. aanmelding

te maken met een nieuwe, innoverende manier

‘zo binnen zo buiten’.

van denken over huidproblemen en de weg naar

Geef hierbij aan of u particulier of professional

huidverbetering.

bent en in welke branche u werkzaam bent.

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

61

59

13-12-2013

15:42:54


INTERVIEW

HANS SCHOUTEN Modern Vision

WIE IS HANS SCHOUTEN? Ik ben Hans Schouten, 51 jaar, geboren en getogen in Doornenburg en reeds 10 jaar woonachtig in Zevenaar. Ik ben sinds mijn 22ste zelfstandig ondernemer en sinds januari van dit jaar ben ik Modern Vision gestart en heb ik me helemaal gespecialiseerd in telecom en energiebesparingen. WAT DOET HANS? Ik ben eigenaar van Modern Vision, een organisatie die met de tijd meegaat. Met onze werkwijze heeft u niet alleen een hoge kostenbesparing, het scheelt de klant ook nog eens veel tijd! Bovendien hebben wij specialisten in huis, die goed de markt (ver)kennen en u het beste advies kunnen leveren. WAARIN BEN JE GESPECIALISEERD? Wij bieden (mobiele) telecom, internet, TV, energie en energiebesparende producten aan. Zelf heb ik mij gespecialiseerd in Energie (gas & electra) en energiebesparende verlichting en het maken van een lichtplan.

WAAROM ENERGIEBESPARENDE VERLICHTING? Een van de grote voordelen is het lage energieverbruik ten opzichte van de prestatie. In vergelijking met een gloeilamp verbruiken onze lampen al snel 50% minder elektriciteit. Een ander groot voordeel van onze lampen is de lange levensduur. Afhankelijk van welke lamp u kiest zal de levensduur tussen de 25.000 en 35.000 branduren liggen. Dat is tot 30x langer dan een normale gloeilamp of halogeenlamp. WAAROM HEEFT EEN LICHTPLAN EEN TOEGEVOEGDE WAARDE? U wilt het juiste licht op de juiste plek hebben, om te lezen, te werken, sfeer te creëren of om van uw tuin te genieten. Een lichtplan is meer dan alleen een lamp (armatuur) uitzoeken en ophangen. Het is belangrijk om het juiste armatuur met de juiste efficiënte lichtbron, passend bij uw situatie te kiezen. Aan de hand van uw wensen en de mogelijkheden die de ruimte biedt, bekijken wij welk licht op welke plek toegepast moet worden.

60

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

62

13-12-2013

15:42:57


Uiteraard is dit volledig afgestemd op uw situatie. De vervolgstap is het bepalen van een geschikt armatuur dat bij uw interieur en uw budget past. WAT ZIJN JE AMBITIES? Modern Vision heeft niet alleen de ambitie om de klant echt te helpen naar de voor de klant beste keuze, maar ook een missie: Maatwerk, vertrouwd & persoonlijk. HOE ZIET JE IDEAAL BEELD ERUIT? Het is heerlijk om volledig onafhankelijk de klanten te mogen en kunnen helpen en de mensen soms een paar euro per maand en soms tot meer dan 40% te laten besparen op vaste lasten. IS DIT REALISEERBAAR? Ja dit zeker mogelijk, mensen weten vaak niet wat je nou precies voor een producten gebruiken, wij maken dit inzichtelijk en geven aan waar er bespaard kan worden. WAAROM MAATWERK, VERTROUWD EN PERSOONLIJK? Duidelijke producten en tarieven. Duidelijke afspraken en contracten die passen bij je persoonlijke wensen. En duidelijke antwoorden op al je vragen. Je krijgt direct iemand aan de telefoon, die je echt helpt. We zorgen er graag voor dat alles duidelijk wordt. Houden niet van onduidelijke actietarieven om klanten te lokken, waarna je onaangenaam verrast wordt, dat is wel zo vertrouwd. KUNNEN ZOWEL PARTICULIEREN ALS BEDRIJVEN JE BENADEREN? Wij realiseren besparingen voor zowel de particuliere als de zakelijke markt. Voor de zakelijke markt kunnen we een totale bedr ijfsscan aanbieden in samenwerking met de provincie.

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

63

WAAROM DOEN JULLIE OOK AAN (SPORT)SPONSORING? Vanuit een maatschappelijke betrokkenheid werd onder het motto ‘Ondernemen is topsport en topsport is ondernemen’ diepgaand overleg gevoerd met verschillende Nederlandse Sportbonden. Met als geweldig resultaat een intensieve samenwerking voor nu en de komende jaren. WAT MAAKT JULLIE ANDERS? Wij willen het anders aanpakken, gewoon omdat het kan. We zijn niet zo groot en dus flexibel en slagvaardig. En we varen onze eigen koers. Met jonge, gedreven medewerkers, die goed zijn in hun werk en enthousiast worden van blije, tevreden klanten. Dát maakt ons: Modern Vision. Ons motto is dan ook: Modern Vision: Maatwerk, vertrouwd & persoonlijk.

advies energie en kostenbesparing bij topteam energie

Hans Schouten geeft advies in energieverbruik en kostenbesparing. U kunt terecht voor advies over welke energieleverancier het beste bij u past, besparende verlichting, zonnepanelen en kleine windwokkels voor op uw dak. www.topteam-energie.com mail naar: H. Schouten@topteam-telecom.com

13-12-2013

15:43:01


UIT HET NIEUWS

MINDER MIGRAINE IN DE WINTER Mensen met migraine doen er goed aan de weerberichten scherp in de gaten te houden. Een warme dag kan er voor zorgen dat mensen met migraine de volgende dagen meer kans hebben op een aanval. Dat blijkt uit onderzoek van Amerikaanse wetenschappers onder 7000 patiënten. Zij publiceerden hun gegevens in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology. De wetenschappers volgden de patiënten gedurende zeven jaar, zo meldt de BBC. Bij elke verhoging van vijf graden Celsius stijgt de kans op een migraine-aanval de volgende dag met 7,5 procent. Dit blijkt ook op te gaan voor mensen die andere hoofdpijnklachten hebben. (Bron nu.nl)

62

VOEDING ESSENTIEEL BIJ BEHANDELING MIGRAINE Een nieuwe klinische studie, uitgevoerd door York University en gepubliceerd in het Nutrition Journal, heeft aangetoond dat gewone, dagelijks gebruikte voedingsmid-

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

64

delen een trigger kunnen zijn voor migraineaanvallen. Nadat de voedseltriggers werden opgespoord en vermeden, ervoer 85 procent van de migrainepatiënten die deelnamen aan deze studie minder klachten en een verbeterde kwaliteit van leven. DYNAMIEK GESPECIALISEERD IN MIGRAINE Op bezoek bij Dynamiek in Zevenaar: praktijk voor Chinese Geneeskunde, gespecialiseerd in migraine. Luister naar de symptomen dan weet je vaak ook de oorzaak! Wat is migraine? Migraine is een heftig bonzende hoofdpijn. De hoofdpijn zit meestal aan één kant van je hoofd en kan grofweg 4 tot 72 uur duren. Bij een migraine aanval kun je misselijk zijn en moet je soms overgeven. Ook kun je vaak niet goed tegen licht en geluid. Door de heftigheid van de klachten is het vaak niet goed mogelijk om goed te functioneren op school of op het werk.

13-12-2013

15:43:03


In 2012 hadden ongeveer 3,1 miljoen Nederlanders migraine. Hiervan had een groot deel, maar liefst 1,1 miljoen mensen, meer dan 3 keer per maand last van een migraineaanval. De meeste aanvallen komen voor als je tussen de 25 en 55 jaar oud bent. Vrouwen hebben twee keer zoveel last van migraine dan mannen. Dit heeft vermoedelijk te maken met het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Ongeveer een kwart van de mensen die last heeft van migraine krijgt 15 tot 45 minuten voor een aanval zogeheten auraverschijnselen. De meest voorkomende auraverschijnselen zijn: ● Het zien van schitteringen, flitsen of golvende beelden. ● Het krijgen van blinde vlekken (sommige delen van het zicht ‘vallen uit’). Een doof gevoel, tintelingen, of minder kracht aan één kant van je lichaam. ● Spraakstoornissen. Deze verschijnselen zijn tijdelijk. Ze stoppen als de migraine-aanval begint. Migraine is niet hetzelfde als spanningshoofdpijn. Het duidelijkste verschil is dat je bij spanningshoofdpijn niet misselijk bent en dat deze hoofdpijn niet erger wordt bij inspanning. Een ander verschil is dat bij migraine de klachten heftiger zijn. ●

Oorzaken van migraine Migraine ontstaat door het samentrekken en het verwijden van de bloedvaten in je hoofd. Stoffen die in je hersenen zenuwprikkels doorgeven (neurotransmitters) spelen vermoedelijk een belangrijke rol. Waarom de ene persoon vaker of meer klachten heeft dan de ander is niet duidelijk. Wel is het zo dat je zelf een grotere kans hebt last van migraine te krijgen als migraine ook in je familie voorkomt.

Bepaalde stoffen in voedsel: - Smaakversterkers (kant-/klaargerechten). - Sulfiet (in wijn). - Nitraat (in bleekselderij, andijvie, spinazie, sla, venkel, spitskool, chinese kool en rode bieten). Kunstmatige zoetstof (aspartaam).

Vrouwen hebben uitlokkende factoren die te maken hebben met de vrouwelijke hormonen, zoals: ● De periode rond de menstruatie. ● Gebruik van de pil of hormonale anticonceptie. ● De overgang. Bron; gezondheidsplein.nl Als we kijken naar de symptomen die we zien bij migraine geeft dit in de Chinese geneeskunde antwoorden op de oorzaken ervan! Hieronder een uiteenzetting; ●

Niet tegen licht kunnen en oog gerelateerde problemen is een probleem van de lever Niet tegen geluid kunnen is een probleem van de nier Misselijkheid en braken geven een intolerantie van voeding aan, een probleem van de maag Hormonale klachten zijn uiteraard ook in de Chinese geneeskunde hormonaal.

Als de oorzaak van hormonale aard is dan kunnen alle overige klachten daar wel uit ontstaan, kortom een goede diagnose is de basis van een goed resultaat!

Wat een migraine aanval kan uitlokken is per persoon verschillend. De meest voorkomende factoren bij mannen en vrouwen zijn: ● Spanning en stress. ● De overgang van stress naar ontspanning.

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

65

13-12-2013

15:43:10


GASTRONOMISCHE BELEVENIS De decembermaand is bij uitstek de maand van genieten van sfeer, samenzijn en romantiek. Lekker eten en drinken sluiten hier naadloos bij aan. Ik ga in deze column leuke en handige tips geven om voorwaarden te scheppen voor mooie wijn & spijs combinaties.

64

Allereerst moeten we smaak goed waarnemen. Dit gebeurt op onze tong. ● Zoet proeven we voor op de tong, zout iets daarachter, zuur in het midden langs de zijkant en bitter achter, midden op de tong. ● Bij het proeven spelen de andere zintuigen (reuk, tast, gezicht en gehoor) ook een rol. ● Onze mond is een tastorgaan bijv. hard, zacht, korrelig of smeuïg. ● Onze mondholte is een open verbinding met de neusholte zodat we tijdens het proeven ook ruiken. Zo leggen we associaties met wat wij zien in de smaak. Iets wat er mooi uit ziet zal ook lekker zijn. ● In beperkte mate speelt het gehoor ook een rol. Krokantheid, oftewel ze smaken zoals ze kraken. Bovenstaande waarnemingen zijn natuurlijk individuele factoren maar om deze met wijn & spijs combinaties te combineren zijn de volgende

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

66

smaakfactoren de absolute basis omdat deze zijn te herkennen in alle voedselproducten en dranken. In de gastronomie gaat ‘t om de smaakleer en die is onder te verdelen in: ● Structuur ● Smaakgehalte ● Complexiteit Structuur heeft te maken met mondgevoel. Bijvoorbeeld honing, boter, olie of pindakaas liggen allemaal filmend op de mond. Het speeksel wordt dikker en plakkerig. Bijvoorbeeld verse jus, mosterd, mierikswortel, radijs, tomaat en rauwe ui zijn allemaal strak. Het speeksel wordt dunner en frisser. Andere begrippen in de wijntaal voor filmend zijn romig, rond, vet of rijk. Voor strak zijn dit droog, fris en zuur. Smaakgehalte gaat om de hoeveelheid smaak dat iets heeft. Dit heeft niets met kwaliteit te maken maar met wat meetbaar is. Bijvoorbeeld een appel heeft een hele ander smaakintensiteit dan een sinaasappel. Proef maar een appel, daarna een sinaasappel en dan weer de appel en dan zal je vaststellen dat je de appel

13-12-2013

15:43:20


nauwelijks meer proeft. De smaakzintuigen zijn nog zo ingesteld op het hoge smaakgehalte van de sinaasappel dat de appel de tweede keer nauwelijks wordt waargenomen. Produkten met een lager smaakgehalte zijn overigens wel heel interessant voor de gastronomie. Complexiteit gaat om de hoogte van verschillende smaaknuances die een product/gerecht bevat. Bijvoorbeeld bij een smaak met een hoge complexiteit komt het voor dat elke hap weer anders smaakt. Je proeft steeds weer een andere smaaknuance. Anders dan bij smaakgehalte betekent hoge complexiteit meteen een hoge kwaliteit en dus een hogere prijs. Uit de universele smaakfactoren van structuur, smaakgehalte en complexiteit komt dan een smaakprofiel voort en deze is dan weer bepalend voor de combinatie van de wijnen. Feitelijk wordt als wij aan het proeven zijn de smaak waargenomen door onze zintuigen, maar het is onze geest die de zintuigen stuurt. Dus is het ontzettend belangrijk dat je eigenlijk niet beïnvloed wordt.

Bij de wijnkeuze zijn de volgende wetten van toepassing: ● Strakke wijnen bij strakke gerechten ● Filmende wijnen bij filmende gerechten ● Smaakgehalte van wijnen en gerechten moeten overeenkomen ● Complexiteit van beiden moeten overeenkomen ● In de volgorde van wijnen en gerechten mag de voorgaande wijn of gerecht de volgende (wijn/gerecht) niet overvleugelen. ● Stappenplan wijn,- en spijscombinaties Stap 1 – Maak een profiel van het gerecht: Welk hoofdgerecht ● Welke kooktechniek ● Welke saus ● Welk garnituur ● Structuur (strak/filmend) ● Smaakgehalte ● Complexiteit ●

Beïnvloedingsfactoren zijn bijvoorbeeld reclame, prijs, temperatuur, seizoen, cultuur/ land, ambiance, eigen gesteldheid (zowel geestelijk, stress, feeststemming als lichamelijk, vermoeidheid, griep). De elementen die de smaak van een product kunnen beïnvloeden zijn: ● Rijpheid (rijpe of onrijpe perzik) ● Het ras (appelrassen) ● Herkomst (biovlees of scharrel) ● Temperatuur (brie op kamertemperatuur of uit de koelkast) De kok als smaakmaker ● Receptuur (olie is filmend, azijn is strak) ● Gekozen kooktechniek (gepocheerd, gebakken of gegrild) ● Garnituur en saus (garnituur heeft invloed op complexiteit, bijvoorbeeld takje dille of vers fruit). Saus is van invloed op mondgevoel van het basisingrediënt.

65

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

67

13-12-2013

15:43:29


Stap 2 – Zoek een wijn uit die past binnen dit profiel ● Smaak (zoet, zuur, zout of bitter) ● Structuur (strak/filmend) ● Smaakgehalte (hoog/laag) ● Complexiteit Stap 3 – Let op de duiveltjes Let op ‘tricky’ ingrediënten zoals zout, zoet, zuur en pittig.

VITRO FINANCE

Om deze fantastische materie af te sluiten zal ik het toelichten met een aantal mooie menuen wijnsuggesties.

Vanaf deze editie levert Vitro Finance een bijdrage in het RIES Magazine. Het uitgangspunt van Vitro Finance is helderheid en inzicht in uw administratie, dit geld zowel voor de particulier als het bedrijfsleven.

Gerecht 1

GEROOKTE ZALM MET EEN SAUS VAN CRÊME FRAICHE, KOMKOMMER EN DILLE (Smaakgehalte: hoog. Structuur: filmend. Complexiteit: hoog) Serveertip: Chablis/Chardonnay uit de nieuwe wereld als Palena uit Chili

Het RIES Magazine heeft als uitgangspunt een juiste balans tussen belasting en belastbaarheid geeft rust, inzicht, vitaliteit en daardoor mogelijkheden om dingen te creëren en te genereren. Het zal u niks verbazen dat een te hoge financiële belasting ten opzichte van de financiële

Gerecht 2

BIEFSTUK VAN DE HAAS MET EEN SAUS VAN DRAGON (Smaakgehalte: hoog. Structuur: strak/ midden. Complexiteit: hoog) Serveertip: Bordeaux Grand Cru/ Rosso di Montalcino van Torre Terza

belastbaarheid zorgen en stress geeft en ten koste gaat van de te behalen, verwachte, gehoopte doelstellingen. Daarom is RIES magazine blij met de inbreng van Vitro Finance omdat geld in onze maatschappij gerelateerd is aan welvaart en daardoor aan de kansen die we kunnen krijgen in onze

Gerecht 3

maatschappij, maar zeker ook met de huidige

GESTOOMDE KABELJAUW OP EEN BEDJE VAN JONGE PREI MET EEN DILLE ROOMSAUS

ontwikkelingen in onze maatschappij in relatie

(Smaakgehalte: laag/midden. Structuur: filmend. Complexiteit: laag/midden) Serveertip: Viognier uit de Cotes du Rhone/ Pouilly Fuisse

tot gezondheid. We bedoelen hiermee bijvoorbeeld de mogelijkheid om tot kwalitatief gezonde voeding te kunnen komen en eventueel nodige medische behandelingen te kunnen betalen.

Gerecht 4

VANILLE ROOMIJS MET BOSVRUCHTEN EN SLAGROOM (Smaakgehalte: hoog. Structuur: filmend. Complexiteit: laag) Serveertip: Witte Port/ Muscat Beames de Venise

66

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

68

13-12-2013

15:43:30


VOOR HELDERHEID IN DE ADMINISTRATIE Ze begonnen in 2005 zonder ook maar één klant op een zolderkamertje met hun eigen administratiekantoor. Deze maand bestaan ze acht jaar en zitten Peter Bloem en Chi Kit Law met Vitro Finance al een aantal jaren op industrieterrein ’t Holland in Duiven en nemen talloze bedrijven en particulieren de administratieve beslommeringen uit handen. Hun motto: ‘Vitro Finance, voor helderheid in uw administratie’. “Klanten weten waar ze bij ons aan toe zijn. Dat is helder”, verklaren Peter Bloem en Chi Kit Law de naam en het motto van zijn bedrijf. “We kunnen ze op administratief gebied van A tot Z ondersteunen, zodat ze zich kunnen concentreren op de dingen waar ze goed in zijn: hun core-business. Verwerking van kasboeken, de aangifte omzetbelasting, de aangifte loonbelasting, de inkomstenbelasting, de loonadministratie, de facturering, de debiteuren- en de crediteurenadministratie. We werken met pakketten tegen vaste jaarprijzen: het basispakket, het pluspakket en het totaalpakket. Klanten worden zo niet geconfronteerd met (extra) facturen achteraf.” ONLINE BOEKHOUDEN Een belangrijke loot aan de boom van Vitro Finance is het online boekhouden. “Online boekhouden is heel erg geschikt voor bedrijven of mensen die de basis administratie in eigen hand willen houden, maar het prettig vinden dat er een vaste contactpersoon over hun schouders ‘meekijkt’. Of sneller met ons willen communiceren en geen omkijk willen hebben naar de installatie, het onderhoud en de backups. De mate van samenwerking kun je naar behoefte invullen. Klanten dienen zelf te zorgen voor een datacommunicatieverbinding, wij zorgen voor de software en de licenties”, licht Peter Bloem toe.

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

69

Als softwarepakket voor online boekhouden koos Bloem voor iMuis Online. “Met dat pakket had ik al goede ervaringen toen de pc net op de markt was. Dan praat je over bijna dertig jaar terug. Nu heeft het zich alleen maar verder ontwikkeld.” MKB Peter Bloem en Chi Kit Law richten zich bewust op het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) en particulieren. “Veel groter willen we niet worden, omdat we het juist ook zo persoonlijk willen houden. Onze klanten stellen dat op prijs. Ze hebben een vast aanspreekpunt en kunnen ons op de meeste gekke tijden bellen voor advies.” Het grote aantal klanten van Vitro Finance met een Chinese achtergrond valt op, maar is verklaarbaar. De ouders van Chikit Law kwamen in de jaren zeventig als jong volwassene naar Nederland om hun geluk hier te beproeven. Chi Kit werd in Nederland geboren, groeide hier op, rondde aan de H.E.A.O haar bedrijfseconomische opleiding af en spreekt vloeiend Nederlands en Chinees. Peter Bloem: “Zij is voor onze Chinese klanten een echte vertrouwenspersoon, omdat zij kennis van zaken heeft en letterlijk hun taal spreekt.” STARTERS Ook starters biedt Vitro Finance graag de helpende hand. Peter Bloem: “Starters kunnen nog wel zulke mooie plannen en ambities hebben. Als de financiële basis niet goed is, zijn de negatieve gevolgen niet te overzien. Geld is echter vaak een probleem in de opstartfase van een bedrijf. Daarom hanteren wij voor starters speciale tarieven.” Vitro Finance B.V. ’t Holland 2a 6921 GW DUIVEN Tel: (0316) 28 22 75 Fax: (0316) 28 24 87 info@vitrofinane.nl www.vitrofinance.nl

67

13-12-2013

15:43:30


RIES ONDERSTEUNT... STICHTING KORTERMAARKRACHTIG RIES heeft zich de afgelopen 10 jaar gespecialiseerd in pijnklachten, waaronder fantoompijnen. De Stichting KorterMaar Krachtig zet zich in voor mensen met een amputatie om de kwaliteit van leven te optimaliseren. Dit fantastische doel draagt RIES een warm hart toe en heeft daarom besloten deze Stichting vanuit Altijd Balans te sponsoren. Wij praten erover met voorzitter Mary van Dijk. Wie is Mary van Dijk Mary is in 1958 geboren op de Zuid-Hollandse eilanden een heeft daar haar jeugd doorgebracht. Nu woont zij met echtgenoot, paarden en de hond op de Veluwe. Vanaf kinds af aan wilde Mary kraamverzorgster worden en kon niet wachten tot ze 18 jaar was zodat ze de opleiding kon gaan volgen. Een jaar later viel haar droom in duigen. Ze werd geschept door een auto, en haar hele toekomst lag overhoop. Vele ziekenhuisopnames volgden, en ze werd 18 keer geopereerd. In 2005 was ze alles zo zat, ze kon bijna niets meer, en heeft de medici gesmeekt om een amputatie van haar linker onderbeen. Gelukkig vonden zij dit ook beter en op 1 mei 2006 was de operatie en het begin van een nieuw leven zonder pijn. De handicap bleef, maar daar was ze aan gewend en er is volgens eigen zeggen mee te leven. Na 29 jaar stil te hebben gezeten sport ze weer, eens in de week badminton.

Mary is actief binnen KorterMaarKrachtig. Een forum als KorterMaarKrachtig heeft zij zelf heel erg gemist na het ongeluk. 30 jaar geleden moest je het maar zelf uitzoeken. Daarom is zij blij nu haar medewerking te kunnen verlenen aan hulp voor mensen die in hetzelfde schuitje zijn beland als zij. Mary, hoe heb jij Richard van Nessen leren kennen? Mijn zus kwam in de periode van mijn ongeluk bij een acupuncturiste. Zij vertelde haar na mijn amputatie over mijn enorme fantoompijnen en vroeg haar of zij er niets aan kon doen. Zij verwees door naar Richard van Nessen, die gespecialiseerd was in de behandeling van fantoompijnen. Ik was sceptisch. Acupuncturisten en alternatieve geneeswijzen zaten voor mij in de hoek ‘geitenwollen sokken’ en dat sprak mij niet aan. Echter als je zo’n pijn hebt wil je alles wel aangrijpen dus heb ik toch contact gezocht. Op 24 mei kwam Richard mij voor de eerste keer behandelen en behandelde mij 2 dagen later nog een keer. Na 4 behandelingen was de pijn al weg en om terugval te voorkomen ben ik in totaal 3,5 à 4 maanden bij Richard onder behandeling geweest. Gaat het nu nog steeds goed met je? Ja, ik heb nergens last van. De fantoomgevoelens heb ik altijd. Ik heb hier eens met een revalidatie-arts over gesproken en deze legde mij uit dat dit eigenlijk positief is omdat de hersenen nog steeds signalen doorgeven waardoor je minder vaak valt. Soms lijkt het alsof mijn voet slaapt en dan moet ik even gaan lopen. Ik voel mijn geamputeerde voet altijd.

68

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

70

13-12-2013

15:43:33


Mary van Dijk TYPOLOGIE: element: aarde/hout type: integrator/generator

Hoe ben jij betrokken geraakt bij KorterMaarKrachtig? Tijdens mijn revalidatie ontmoette ik Co Appelman. Hij is de oprichter van KorterMaar Krachtig (KMK). Ik had zijn website ook al eens bezocht om informatie te vinden over amputaties. KorterMaarKrachtig bestond op dat moment net een maand. Op 31 augustus 2006 is het een officiële stichting geworden en in oktober ben ik erbij betrokken geraakt. In december van dat jaar werd er door Serious Request op 3FM geld ingezameld voor mensen die in oorlogsgebied op bermbommen waren gelopen. Dat sprak mij zeer aan en ik heb vanuit de stichting het initiatief genomen om mee te helpen. Claudia de Breij liep in het kader van deze actie van Brussel naar Utrecht en wij hebben met zo’n 30 man de laatste kilometer met haar meegelopen. Co had van zijn kunstbeen een collectebus gemaakt en collecteerde zelfs onderweg. Deze actie werd door de stichting

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

71

zeer positief ontvangen dus in januari 2007 werd ik gevraagd om in het bestuur te komen. In 2008 werd ik voorzitter. Wat is het belangrijkste werk van KorterMaarKrachtig? Wij zijn een lotgenotencontact. Wij proberen mensen na een amputatie te voorzien van informatie, ondersteuning en hoop voor erna. Ons moto is ‘kijken naar wat je kunt, niet meer naar wat je niet kan’. Wij hebben een forum dat mensen kunnen bezoeken en waar informatie te vinden is. Ook organiseren wij activiteiten voor lotgenoten. Heb je nog idealen voor KorterMaarKrachtig? Toen ik geamputeerd werd moest ik hard op zoek naar informatie. Het zou zo mooi zijn als ziekenhuizen en revalidatiecentra zouden doorverwijzen naar KorterMaarKrachtig zodat wij mensen tijdens dit proces kunnen bijstaan.

69

13-12-2013

15:43:44


Waar haal jij je inspiratie vandaan? De schouder die je kunt bieden. Je geeft een hand die men kan pakken als hier behoefte aan is. Wij maken veel bijzondere momenten mee met mensen die iets niet meer leken te kunnen maar waar het toch mogelijk blijkt. Een bijzonder moment was bijvoorbeeld de presentatie van ons voetbalteam bij Vitesse. Ouders en grootouders stonden te huilen langs de lijn. Dachten dat ze hun (klein-)kind kwijt waren en stonden nu toch maar mooi hier. Prachtig! Daar doen we het voor, denken in mogelijkheden in plaats van in beperkingen! Stichting KorterMaarKrachtig heeft twee sportttakken: Ampu-voetbal Prolathic, loop gerelateerde sporten met een beenprothese.

Elk jaar zijn er in Nederland ongeveer 3.200 mensen die een amputatie van een arm of been moeten ondergaan. Een amputatie is in de meeste gevallen voor de geamputeerde, maar zeker ook voor zijn of haar directe omgeving een trauma ervaring. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk is een amputatie voor de meeste mensen een zware belasting. Naast het verlies van de functies van een lichaamsdeel is een amputatie ook meestal erg zichtbaar en roept het sterke emoties op bij anderen. Ook bij niet-direct zichtbare amputaties is bij de getroffene en zijn of haar naasten vaak sprake van een soms jarenlang rouwproces en een verwerking van het verlies. Stichting KorterMaarKrachtig is een stichting, die in 2006 is opgericht voor en door ledemaat geamputeerden. Doel is lotgenoten te helpen met informatie, ervaringen en het organiseren van evenementen. De ideeën worden geboren uit de verhalen en vragen van forumleden. ‘Waar is behoefte aan, wat wil iemand’. Ons motto is; ‘Kijk naar wat je kan, niet naar wat je niet meer kunt’. Zo zijn we eens op de fiets gestapt op de Hoge Veluwe, hebben we paard gereden in Epe en hebben we gekart in Groningen.

70

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

72

13-12-2013

15:43:45


RIES ONDERSTEUNT...

TOP TALENT CISSY BONEKAMP CISSY HOE IS HET GEGAAN SINDS SEPTEMBER? Zoals je in de vorige editie van RIES hebt kunnen lezen maakte ik sinds het voorjaar deel uit van het talenten stimuleringsplan van de regio Utrecht. De lessen die ik hierdoor aangeboden kreeg werden gegeven door Marian Dorresteijn. Omdat deze lessen in de zomer zo goed zijn bevallen, heb ik besloten om bij haar te blijven trainen. Inmiddels heb ik met haar hulp succesvol de overstap naar de hoogste klasse van de basissport gemaakt, namelijk de klasse ZZ-licht. Zelf ben ik heel blij met hoe deze overstap is gegaan. De nieuwe oefeningen die er in deze klasse bij zijn gekomen gaan ook tijdens de wedstrijden al goed.

TYPOLOGIE: element: aarde/vuur type: integrator/voorzitter

Cissy Bonekamp

WELK DOEL HEB JE VOOR AANSTAAND WINTERSEIZOEN GESTELD Dit winterseizoen wil ik graag zo hoog mogelijk eindigen op de regionale kampioenschappen in februari in de klasse ZZ-licht. Hiervoor hoef ik mij middels selectiewedstrijden niet te selecteren, maar wel zal ik voor die tijd nog een aantal

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

Cissy Bonekamp is bekend bij diverse disciplines van Richard van Nessen. Vanuit Altijd Balans, praktijk voor Chinese Geneeskunde, wordt Cissy voor haar topsport fit gehouden. Zij wordt door Richard blessurevrij en vitaal gehouden door middel van acupunctuur, voedingsadvies, op maat gemaakte voedingssupplementen en manuele therapie.

wedstrijden op dit niveau rijden. Met name om in een wedstrijdritme te blijven, maar ook om aan te voelen hoe mijn paard, Zigano, en ik reageren tijdens een wedstrijd. De ervaring leert dat tijdens wedstrijden zowel bij mijn paard als bij mijzelf er toch wat spanning bij komt kijken. De kunst is om dit zo min mogelijk te laten zien, en dit kan je natuurlijk alleen oefenen tijdens een echte wedstrijd. ZIJN ER NOG BEPAALDE DINGEN DIE JE GAAT DOEN OM DIT DOEL TE BEREIKEN? Op het moment train ik 1 keer in de twee weken bij Marian. Verder ga ik ongeveer 2 keer per maand op wedstrijd. Thuis probeer ik mijn paard fit en vrolijk te houden, door veel met hem te ‘gymnastieken’ en ook af en toe eens heel wat anders te doen, bijvoorbeeld door met hem een sprongetje te maken. De oefeningen die op dit niveau in de proeven worden gevraagd, kosten het paard veel kracht. Doormiddel van krachttraining kunnen deze oefeningen nog verbeteren. Ook dit ga ik in de komende maanden proberen.

71

73

13-12-2013

15:43:48


WIN EEN LEKKERE WARME PLAID VAN 100% NATUURLIJK MATERIAAL VAN AB WONEN!

DINER VOOR 2 PERSONEN! BIJ “FRANS” Ontvangst met koffie en gebak waarna u de Veluwse omgeving kunt gaan verkennen. Om een bezoek aan Nunspeet in stijl af te sluiten biedt Bij “Frans” u een heerlijk diner aan,

Stuur het RIES magazine door naar 5 adressen en een cc naar info@riescosmetica.nl o.v.v. AB Wonen plaid winnen en maak kans op een lekkere warme plaid van 100% natuurlijk materiaal.

knus binnen of buiten op het terras waar het zowel in winter als zomer gezellig vertoeven is bij het open vuur.

www.bijfrans.nl www.abwonen.com Kijk voor de spelregels voor wat betreft deze arrangementen op pagina 02 van dit RIES magazine!

DE TASTINGBOX VERRASSENDE PROEVERIJ VOOR 6 PERSONEN Bij opening van de TastingBox wordt je verrast door de inhoud! Een verrassende proeverij voor 6 personen. Inhoud 6 flessen wijn, 6 spiegelau kristallen wijnglazen, proefnotitieboek met omschrijvingen en uitleg. www.mijnslijter.nl of mail info@mijnslijter.nl

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

74

WIN EEN GRATIS PERSONAL TRAINING BIJ REMO SPEIJERS Mail RIES Magazine naar 5 mailadressen en een cc naar info@riescosmetica.nl o.v.v. personal trainer en win een gratis personal training en advies van Remo Speijers.

13-12-2013

15:44:10


GRATIS PROFIELFOTOSHOOT MET VISAGIE

SALONS DIE WERKEN MET RIES COSMETICS Deze salons werken met RIES Cosmetics en doen mee aan de arrangementen van RIES Cosmetics. Ook kunt u hier terecht voor een gratis en vrijblijvende intake en uiteraard voor een behandeling en de aanschaf van RIES Cosmetics produkten!

BIJ FOTO CONCEPT

Verspreid over onze website hebben wij 5 RIES Cosmetics logo’s verstopt. Deze logo’s zijn voorzien van cijfers. De cijfers vormen samen een code. Vind alle 5 de cijfers, zet ze op volgorde van laag naar hoog en mail deze code naar info@riescosmetica.nl onder vermelding van foto. Onder de inzendingen verloten wij 5 x een gratis profielfotoshoot, inclusief visagie. Kijk snel op onze website:

www.foto-concept.nl Uw inzending dient uiterlijk 1 april 2014 bij ons binnen te zijn!

XSELLENT

ALL SPA

LC EQUIPMENT

Cynthia Kruijne DORDRECHT 06 225 81 300 cynthia@allspa.nl

Sylvia Goossens ROOSENDAAL 0165 395 400 info@lcequipment.nl

BEAUTY ALL OVER

LES SECRETS DE BEAUTÉ

Kirsten Bekhuis ALMELO 06 103 54 866 beautyalloveralmelo@hotmail.com

Marijke Lammens ELSEGEM (België) 0032 477 249 104 www.lessecretsdebeaute.be

BEAUTYPOINT ZEVENAAR

MARIE-QI/NATUURGEHEIM

Alexandra Ekelman ZEVENAAR 0316 33 24 35 www.beautypoint-zevenaar.nl

Marie-Jose Beljaars-Schuurmans Hoogstraat 181 6373 HS LANDGRAAF 045 511 51 92 of 06 225 745 00

BEAUTYSALON GLOW!

NAMASTE

Diana Hogervorst ARNHEM 026 361 21 01 info@salonglow.nl

Ellen Mekkering HOOGLAND 033 258 55 28 of 06 415 04 235 ellenmekkering@hotmail.com

BIYOUSHI

PEDICOR HAKKENBERG VAN GAASBEEK

Claudia Ziegler WESTERVOORT 026 311 78 15 info@biyoushi.nl

CAROLIEN EICHHORN Carolien Eichhorn CASTRICUM 0251 670 901 cmeichhorn@hetnet.nl

CREATURE HUIDVERZORGING Karin Wijdeveld ARNHEM 026 381 53 20 info@creaturehuidverzorging.nl

FRAMONI

Monique Putman WESTERVOORT 026 311 45 07 moniqueputman@kpnplanet.nl

INSTITUUT HELMIR Miriam van Geel SCHAIJK 0486 464 264 info@helmir.nl

GEEF AAN WAAROM IEMAND EEN MAKE OVER VERDIENT EN MAAK KANS OP EEN MAKE-OVER DOOR SELENE LENTJES.

Mail de reden naar info@riescosmetica.nl o.v.v. make-over selene

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

75

KAMPHORST

Ingrid Kamphorst ARNHEM 026 35 181 61 ingshaynick@live.nl

LA BELLE ROSE

Roselin Hagedoorn ARNHEM 06 214 53 006 labellerose@planet.nl

Hakkenberg ARNHEM 026 445 89 16 pedicor@live.nl

PRAKTIJK VOOR YOGA EN CHINESE GENEESWIJZEN Gonnie van de Lang WIERDEN 0546 577 070 gonnie@vandelang.nl

PUUR

Carla Hatzmann EPE 0578 621 675 info@puur-hhv.nl

SALON JOHANNA

Johanna van Lieshout UTRECHT 06 1412 9386 info@salonjohanna.nl

SKIN DEEP HUIDVERBETERING Marga van den Bergh SCHIEDAM 010 473 50 96 info@skindeep.nl

STEPHANIE DE BRANT Stephanie De Brant Wijnveld 278 B3 9112 SINAAI (België) 0477 19 24 01

73

13-12-2013

15:45:07


Colofon Het RIES Magazine is een kwartaaluitgave van: RIES Cosmetics info@riescosmetica.nl www.riescosmetica.nl 026 379 00 08 Eindredactie: Richard van Nessen (RIES Cosmetics) Fotografie:

In het volgende nummer ALLES OVER KURKUMA Kurkuma (geelwortel) staat bij veel mensen in het kruidenrek en wordt in de Aziatische keuken veel gebruikt om rijst geel te kleuren. Wetenschappers doen onderzoek naar de anti-kankerwerking van deze plant.

Ron Rutgers (Foto Concept) www.foto-concept.nl Vormgeving: Dirk Bos (MultiCopy Arnhem) www.multicopy.nl/arnhem Drukwerk: MultiCopy Arnhem www.multicopy.nl/arnhem

DE HOUDINGEN VAN BOEDDHA Wat betekenen de diverse houdingen van de handen van boeddhabeelden? In het volgende nummer laten we de verschillende houdingen zien en beschrijven wat deze houdingen betekenen.

NIEUWS VAN RIES COSMETICS In januari lanceert RIES Cosmetics een nieuwe lijn cosmetica producten, de Top Fit Skinlijn. Een artikel hierover in het volgende RIES magazine.

OOK EEN ABONNEMENT OP RIES MAGAZINE? Wilt u RIES Magazine liever ‘ hardcopy’ ontvangen, wordt dan abonnee voor maar € 17,50 per jaar. Dan ontvangt u 4 x per jaar RIES Magazine in de brievenbus!

Aan dit nummer werkten mee: Ton Agterberg, Kirsten Bekhuis, Peter Bloem, Anneke Bonekamp, Cissy Bonekamp, Dirk Bos, Gaby Braakman, Bijoux Brigitte, Mary van Dijk, Carolien Eichhorn, Peter Groen, Kees Haaksman, Roselin Hagedoorn, Carla Hatzman, Gerhard Hoeve, Esther Jansen, Bertjan Kamphuis, Jolanda Kerver, Chi Kit Law, Cynthia Kruijne, Coen Kuit, Rein Leijenhorst, Selene Lentjes, Joni Roelse, Ron Rutgers, Linda Rutgers-Schoers, Iris Schoolderman, Hans Schouten, Remo Speijers, Agnes Vermeulen Erwin Wijdeveld en Wim Wilmers. Oplage: 2.000 gedrukte exemplaren 60.000 digitale exemplaren Uitgave: 02-2013 - december

Mail uw adresgegevens naar info@riescosmetica.nl onder vermelding van abonnee RIES magazine NATURAL COSMETICS

www.riescosmetica.nl

RIES-magazine-02-2013-v1.indd

76

13-12-2013

15:45:13

Ries magazine 02 2013  

Ries Magazine is een product van Ries Cosmetics. Het Magazine voor de professional en particulier die geïnteresseerd is in gezondheid, welln...

Advertisement