Page 1

MEDIA QUESTIONS MARTIJN JANSEN


MARTIJN JANSEN | MEDIA QUESTIONS | ICA C1A DT | HOGESCHOOL VAN ARNHEM EN NIJMEGEN

Inhoudsopgave

Inleiding 4 Clay Shirky 6 Verwerkingsopdrachten 8 Verwerkingsopdracht 1 & 2 8 Verwerkingsopdracht 3 10 Verwerkingsopdracht 3 (blogpost) 12 Wikitalks 16 Wikitalk 1 Maarten Lamers; Creative Research 16 Wikitalk 2 Robin Hooijer; REshape & innovation centre 18 Wikitalk 3 Bjorn Post; Vals plat en User Experience (UE)

20

Reflectieverslag 22 Literatuurlijst 24


MARTIJN JANSEN | MEDIA QUESTIONS | ICA C1A DT | HOGESCHOOL VAN ARNHEM EN NIJMEGEN 4

Inleiding Voor u ligt het voorbereidend onderzoek en individuele verwerkingsdocument van Communicatie Multimedia Student Martijn Jansen voor het vak Media Questions Propedeuse jaar HAN. Het voorbereidend onderzoek bestaat uit het begeleidend uitdiepen van de onderwerpen: “Internet en samenleving” (websociologie), onderzoeken (vragen stellen) en rapporteren/ analyseren. De opdrachten zijn in dit document gebundeld als één geheel en bevat de verwerkingsopdrachten en wikitalks.


MARTIJN JANSEN | MEDIA QUESTIONS | ICA C1A DT | HOGESCHOOL VAN ARNHEM EN NIJMEGEN

Clay Shirky 1. “Het internet maakt dat je niemand meer hoeft te overtuigen

van een

idee voordat je het probeert”; Het vertrouwen van een mens via internet is veel sneller gemaakt dan dat je een persoon kent in reallife. Het probleem is dat je de persoon niet kent en ook niet weet hoe hij of zij eruit ziet en wat zijn achtergrond is. Wat ik hiermee bedoel te zeggen om terug te komen op de quote is; Stel je hebt een idee bedacht op internet of een webshop neergezet, je hoeft dan personen niet te overtuigen van een idee of product. De interpretatie van die persoon is snel bij z’n iemand gemaakt.

2. “Als er geen beperking meer is aan wie er journalistiek werk kan doen, hoe moeten we dan de journalistiek privilege aanpassen aan die nieuwe situatie?”; Dit is heel duidelijk bij zichtbaar bij de nieuwsverslaglegging. Maar ook bij andere beroepen zoals fotografen. Tegenwoordig heeft iedereen wel een fotocamera. Kan een daadwerkelijke camera zijn, maar mobiele telefoons hebben tegenwoordig ook een uitstekende camera. De professionele fotograven hebben niet alleen concurrentie doordat het maken van foto’s goedkoper en makkelijke is dan vroeger, maar ook omdat je geen speciale middelen zoals een donkere kamer meer nodig hebt. Door dit samen is er een toename van amateurfotografen. Een goed voorbeeld is de istockphoto.com, dit is een verzamelpunt voor amateurfotografen die hun werk aanbieden voor het gebruik van in reclame etc. de kosten van zo een foto zijn slechts 1 euro. Terwijl je, als je bij een professionele fotograaf foto’s kiest. Je met korting rond de 100 euro per foto betaalt.

3. “Water is belangrijker voor ons dan diamanten, maar toch zijn diamenten duurder omdat ze zeldzaam zijn. Als iedereen iets kan, is het niet schaars genoeg meer om voor te betalen, belangrijk het vermogen ook is en blijft.”; Het is erg belangrijk om een inflatie boven een bepaald peil te houden. Als er steeds meer muntstukken in de portemonnee van de mensen belanden zal de waarde van de munt dalen. Zo luid ook de quote zoals hierboven omschreven. Als er steeds meer amateurs bij komen die hen werk deelt via bijvoorbeeld internet-

6


zal de professional er steeds meer moeite mee krijgen om zijn of haar werk voor meer waarde te kunnen verkopen.

4. “Voor een generatie die opgroeit zonder de schaarsheid en de bijkomende serieusheid van traditionele nieuwskanalen heeft het geschreven woord geen intrinsieke waarde. De waarde ervan komt op een andere manier tot uitdrukking: Zoals de drukpers waarde toevoegde door het lezen en schrijven te verspreiden (ten koste van schrijvers), zo vergroot laagdrempelig publiceren de waarde van de publieke discussie en acties (ten koste van professionele nieuwskanalen).”; Het is inmiddels duidelijk dat er een duidelijk onderscheid zit tussen amateurisme en professionaliteit. Ook is het duidelijk dat er een bepaalde inflatie op het werk moet zijn net zoals wij die kennen van de munt. Ook heeft dit te maken met bedrijven of instellingen die graag professionaliteit willen behouden en bereiken. Je ziet steeds meer dat kranten ermee stoppen en online verder gaan. Een mooi voorbeeld is dat een bedrijf genaamt Blendle. Blendle is een bedrijf dat nieuwsberichten neer zet tegen een kleine betaling. Je kunt het vergelijken met het netwerk van iTunes.

5. “Ik ben heel bang dat we straks ten ondergaan in een zee van boekhoudkundige schandalen”; Het is momenteel een lastige tijd voor bedrijven en personen om zich financieel te redden. Met het technologische tijdperk gaat de technologie zo snel dat je moet blijven investeren om vernieuwend te zijn en te blijven. Dit kan zijn in hardware, software of personeel. Als de kosten hoger zijn dan de inkomsten zal het budget snel/ sterk dalen. Als het 0 punt of het minpunt wordt bereikt dan gebeuren vaak de raarste dingen. Zo horen en lezen we steeds vaker dat er boekhoudschandalen zijn.


MARTIJN JANSEN | MEDIA QUESTIONS | ICA C1A DT | HOGESCHOOL VAN ARNHEM EN NIJMEGEN 8

Verwerkingsopdrachten 1 en 2 1. Wat is nu eigenlijk het daadwerkelijke verschil tussen een amateur en een professional. Een amateur is iemand met keuzes en een professional niet. Een professional is wat hij doet, een amateur is wat hij laat. Het verschil tussen amateurisme en professionaliteit wordt niet bepaald door wat iemand doet, maar door wat iemand is. Het maakt je nog geen zanger als je wel kunt zingen.

2. Momenteel zie je veel over jonge dj’s die 15 jaar en razend populair zijn. Hoe kan het nu dat het zo makkelijk en goedkoop wordt gemaakt om zoiets makkelijk te bereiken? Je hebt goede producers maar ook de wat mindere partij die een bepaald genre makkelijk kan verzieken. Door de sterke groei vanaf de jaren ‘90 tot en met het heden van computers is er in de wereld ontzettend veel veranderd in de wereld. Zo maakt het momenteel mogelijk om illegaal te downloaden. Kinderen kijken vaak erg op tegen hun idolen, of het nu in de sportwereld of de muziek wereld. Bijvoorbeeld Youtube of Vimeo maakt het mogelijk om tutorials te volgen en coole te dingen te ontdekken of te leren. Als je 14 a 15 jaar bent en je ziet bijvoorbeeld een Afrojack of een Tiesto optreden met massa mensen voor zich wordt je daardoor geprikkeld. Door wat dingen op internet op te zoeken, de juiste software te hebben en een enigszins “gevoel voor ritme” te hebben bereik je al heel wat. Je stuurt je plaatje op naar een label en met een beetje geluk BAMM je hebt een hit.


3. De technologie blijft altijd voor de mens, mens komt nooit voor de technologie. Maar wat gaat die technologie ons nu nog brengen? Men zegt wel eens, techniek staat voor alles maar als er dan iets kapot gaat dan schieten de meesten toch wel in de stress of raken geĂŤrgerd aan het feit dat iets niet doet wat men wilt. Het is erg lastig te bepalen wat een volgend stadium is in het technologische tijdperk. Zo is er vanaf de jaren 50 tot en met het heden zoveel veranderd dat het gewoon niet bij te houden is wat er nieuw is en gisteren verouderd. Zelf denk ik ook dat je gek wordt als je dagelijks alle weetjes, nieuwtjes en nieuwkomers in de gaten wilt en blijven houden. Zo was ik vroeger helemaal zot van alles wat met Game hardware en game gear te maken had (PC Platform). Nadat ik mijn eerste mac kocht (na toch wel een moeilijk besluit en afstand te doen van een windows), ben ik helemaal om en zou ik niets liever hebben. Om even terug te komen op de vraag; het is erg lastig om technologie bij te houden met zoveel makers en ontwerpers in de markt.


MARTIJN JANSEN | MEDIA QUESTIONS | ICA C1A DT | HOGESCHOOL VAN ARNHEM EN NIJMEGEN 10

Verwerkingsopdracht 3 Verwerkingsopdracht 3 gaat over een artikel genaamd Aalberts, dit artikel gaat over overheid 2.0. Bij dit artikel heb ik vijf vragen beantwoord, daarnaast heb ik een blogpost geschreven als reactie op Aalberts. In de blogpost heb ik gebruik gemaakt van de vijf vragen en die toepasselijke quotes.

1. Ben je het eens met Aalberts? Waarom wel of waarom niet? Ik ben het eens in de zin van relativeren, er wordt net gedaan of socialmedia alles is en dat het in het middelpunt van ons leven staat. Via socialmedia kunnen er goede ideeen worden gevormt maar daarnaast zie ik socialmedia meer als een tijdsverdrijf en niet nuttig in de zin van goed je tijd besteden.

2. Is een user generated state een onhaalbaar ideaalbeeld? UGS is naar mijn weten een onhaalbaar ideaalbeeld. Je hoort vaak genoeg dat vrijwilligerswerk niet in trek is, alhoewel de crisis tijd wel wat goed heeft gemaakt. De mensen die thuis zijn komen te zitten die geen werk meer hebben zijn andere bezigheden gaan zoeken. Toch blijft het erg lastig om mensen aan het werk te zetten als ze er niet voor worden beloond. Wat mij betreft zou ik de user generated state verstaan met vrijwilligers die samen werken met de professionals.

3. Gebruiken politici social media op een niet oprechte manier? Waar blijkt dat uit ? Ik denk dat het meerdere deels oprecht is en eerlijk gebeurt. De personen die geinteresseerd zijn in politiek of juist de mensen die denken dat Geert Wilders de nieuwe Adolf Hitler is toch wel hun icoon zullen volgen.

4. Zie je mogelijkheden voor de politiek? Ik denk dat het belangrijk is om goed te communiceren en alle gezichten ĂŠĂŠn kant op te krijgen.

5. Hoe zouden politici of politieke partijen dit dan moeten aanpakken? Er is laatst nog een heel artikel geweest op nieuwsuur dat ging over verwerkingsgroepen die in gehuurd worden door politici om vragen en berichten via socialmedia in de gaten te houden en hier pro-actief op te reageren. Zo kreeg de gebruiker het idee echt mee te doen aan een soort debat.


MARTIJN JANSEN | MEDIA QUESTIONS | ICA C1A DT | HOGESCHOOL VAN ARNHEM EN NIJMEGEN 12

Verwerkingsopdracht 3 (Blogpost) User Generated State, een utopia? In het artikel van Chris Aalberts (Overheid 2.0) wordt er duidelijk gesproken over een User Generated State en zet daarbij enkele kanttekeningen op een rijtje. Bij dit Artikel heb ik een blogpost geschreven. User Generated State Chris Aalberts laat duidelijk naar voren komen dat CrowdSourcing vele mogelijkheden biedt en heeft. Zo drukt hij uit: “Overheden kunnen burgers ook betrekken bij het ontwikkelen van beleid of het oplossen van vraagstukken dor gerichte vragen te stellen aan burgers”. Naast het welbekende CrowdSourcing laat Chris Aalberts de voordelen van Wisdom of the Crowds nadrukkelijk naar voren komen. “Het is de verwachting dat nieuwe technologieën en platformen co-creatie in de toekomst nog krachtiger en eenvoudiger maken. Burgers kunnen niet alleen taken overnemen maar zijn ook, volgens pleitbezorgers, in staat met betere ideeën te komen en efficiënter te werken”.


Een maatschappij 2.0 zou kunnen zijn een samenhang in de samenleving tussen vrijwilligers, amateurs en professionals ook wel User Generated State genoemd. Chris Aalberts citeert: “Deze verregaande vorm van participatie wordt gezien als de grootste belofte van socialmedia: het (zichzelf) motiveren en mobiliseren van burgers”. Kanttekeningen Chris Aalberts is een man die met een bedachten gedachten en kritische blik naar onderwerpen kijkt, hier staat hij dan ook om bekend. Chris plaatste regelmatig kanttekeningen bij socialmedia campagnes van bijvoorbeeld Barack Obama. Zo heeft hij gezegt: “Groepen mensen zijn niet automatisch slim, het hangt af van de samenstelling en werkwijze van groepen af die met slimme oplossingen komen”. Utopia Naar mijn mening is User Generated State niet mogelijk. Persoonlijk vind ik dat de overheid zich daar ook niet over moet buigen. Mensen zullen nooit gul worden van werk wat niet loont aldus mijn mening. Persoonlijk vind ik dat de overheid en/of maatschappij moet gaan voor de hoogste kwaliteit op elk ondenkbaar gebied.


MARTIJN JANSEN | MEDIA QUESTIONS | ICA C1A DT | HOGESCHOOL VAN ARNHEM EN NIJMEGEN

14


MARTIJN JANSEN | MEDIA QUESTIONS | ICA C1A DT | HOGESCHOOL VAN ARNHEM EN NIJMEGEN 16

Wikitalk 1 Maarten Lamers; Creative Research De eerste wikitalk is van Maarten Lamers die zijn onderwerp uit over Creative Research. Maarten Lamers is het geniale brein achter een groot Laser Gaming Technologie bedrijf die nu lezingen geeft op diverse universiteiten en hogescholen in Nederland. Zelf is hij docent op de Leidse Universiteit.

1. Wat heb je gedaan?

2. Welk gevoel kwam bij je naar boven?

Maarten Lamers staat bekend als het geniale brein van een groot internationaal Aangezien ik Maarten al eens eerder heb Laser Gaming Technologie bedrijf. Via ontmoet en destijds al boeiend naar zijn een oud collega heb Maarten Lamers wel verhaal heb geluisterd, wist ik dat dit een eens ontmoet onder het mom van een interessant onderwerp zou worden. biertje een aantal jaar geleden in Delft. Toen ik zag dat deze wikitalk er tussen stond ben ik enthousiast naar de wikitalk gekeken. Toen hij zijn onderwerp starten over zijn bedrijf moest ik direct terug denken aan die tijd op het terras.

3. Wat heb je geleerd? Als je met een creatieve mind naar een onderzoek kijkt kan onderzoeken best interessant en boeiend zijn. Door creatief te denken en open te staan voor nieuwe wendingen zal een onderzoek er een stuk levendiger uit kunnen zien. Een onderzoek hoef dus niet altijd stijf en serieus te zien. Ik refereer dan graag naar mijn groepsonderzoek met Rick Bruggeling, Lieke Wellessen en Arjanne de Leeuw “Toiletpret�.

4. Wat ga je toepassen/ gebruiken? Zoals hierboven al omschreven zal ik met een open mind een onderzoek starten en creatief denken in het werkproces. Zo zal het onderzoek er een stuk makkelijker en levendiger eruit zien.


MARTIJN JANSEN | MEDIA QUESTIONS | ICA C1A DT | HOGESCHOOL VAN ARNHEM EN NIJMEGEN 18

Wikitalk 2 Robin Hooijer; REshape & innovation centre Bij de tweede wikitalk was Robin Hooijer de gastspreker en heeft zijn onderwerpen over REshape & Innovation centre gehouden. Net zoals bij de eerste wikitalk is het de bedoeling om 4 vragen te beantwoorden.

1. Welke vragen heeft Robin Hooijer zijn organisatie gesteld? Formuleer zelf deze vragen. Hoe zorgen we ervoor dat we met dezelfde mensen meer zorg kunnen bieden in de toekomst?

2. Welke onderdelen van het Triangulatie Framework (Bieb, veld, werkplaats, lab en showroom) herken jij? En waarin herken je deze dan, welke activiteiten? Geef voorbeelden. Ergens zorg voor dragen biedt herkenning van showroom, in een gesprek gaan met een patient is als herkenning van veld, Met face to face is een herkenning van werkplaats. Het bekijken van filmpjes op je smartphone is een herkenning van bieb, en het bouwen van een toren met bijvoorbeeld lego is werkplaats en lab.


3. Wat vond je inspirerend aan het vergaal van Robin Hooijer? Robin gaf op een gegeven moment tijdens zijn presentatie aan dat het onderzoek hoe gebruikers en patienten de onderwerpen en problemen ervaren. Op deze manier werd ik even getriggerd aan het feit hoe belangrijk eigenlijk onderzoek is en kan zijn voor de maatschappij.


MARTIJN JANSEN | MEDIA QUESTIONS | ICA C1A DT | HOGESCHOOL VAN ARNHEM EN NIJMEGEN 20

Wikitalk 3 Bjorn Post; Vals plat en User Experience (UE) De derde wikitalk was van gastspreker Bjorn Post die zich hemelde over het onderwerp (UE) User Experience. Aan de hand van enkele vragen heb ik antwoorden gegeven over de twee onderwerpen.

1. Welke vragen heeft Bjorn Post zijn organisatie gesteld? Formuleer deze vragen. Is het goed om eindeloos lange enquetes te gebruiken? Het is belangrijk om met een enquete duidelijk te maken wat je echt wilt, het is dus erg belangrijk dat de gebruiker weet wat je bedoeld en waar het over gaat. Het is van belang dat je snel to the point komt en dat je de gebruiker het idee geeft dat de enquete ook daadwerkelijk van belang is. Is het nodig om veel data te verzamelen en welke data is nu echt van belang? Uiteraard is het van belang dat je veel informatie verzameld, je wilt natuurlijk zo dicht mogelijk bij de waarheid komen van de mensen waar jij jouw enquĂŞte voor hebt opgesteld.


Door een langdradige enquête te stellen haken mensen vaak snel af, ook is het erg belangrijk dat je de gebruiker zelf informatie in kan laten vullen. Uit eigen ervaring weet ik dat als er een enquête ingevuld wordt en je daar alleen ja/nee of multichoice vragen kunt invullen. Niks is zo frustrerend als jouw eigen antwoord er “bijna” nooit tussen staat.

2. Wat vond jij inspirerend aan het verhaal van Bjorn Post? Ik weet nu hoe ik het beste een enquête kan opstellen en hoe ik de gebruiker er ook voor inspireer en interesseer de enquête in te vullen. Hoe minder tekst hoe beter, zorg dat je enquête interessant en grappig is, gebruik media.


MARTIJN JANSEN | MEDIA QUESTIONS | ICA C1A DT | HOGESCHOOL VAN ARNHEM EN NIJMEGEN 22

Reflectieverslag In het semester van MediaQuestions gegeven door Carlo ver Haar heb ik veel geleerd over het opzetten van een onderzoek. In zowel de individuele opdrachten als de groepsopdracht die ik uitvoer met Lieke Wellessen, Arjanne de Leeuw en Rick Bruggeling. Zaken als voorbereidend onderzoek, hoofdvragen, subvragen, het onderbouwen, apa-conform en enquetes opbouwen kwamen hierbij aan bod. De bekeken/ beluisterde wikitalks waren erg interessant en heb hier dan ook doelbewust naar gekeken. De verhalen die de gastsprekers vertelden en de onderwerpen die zei naar voren lieten komen hebben mij zeer geholpen om dit vak van Media Questions door te komen. Tijdens de lessen van Media Questions heb ik zeer genoten van de vele discussies die wij hebben gevoerd in de lessen. Soms waren er klasgenoten zo enthousiast met het vak Media Questions dat het soms erg laat werd en later vertrokken dan de leraar (zie foto ;-) ). Al om al en zonder gekkigheid heb ik erg veel geleerd van dit vak en wil ik Carlo ver Haar dan ook erg bedanken.


MARTIJN JANSEN | MEDIA QUESTIONS | ICA C1A DT | HOGESCHOOL VAN ARNHEM EN NIJMEGEN 24

Literatuurlijst Aalberts | Overheid 2.0 (online): (geraadpleegd op 30 mei 2014). Author: Chris Aalberts https://online.han.nl/sites/5-ICA-PropC-MQ/MQ_DT_Uitvoering/Gedeelde documenten/2754 Media Questions SCHOLAR.pdf Shirky Clay | Iedereen. (online) (geraadpleegd op 29 mei 2014). Author: Shirky Clay https://online.han.nl/sites/5-ICA-PropC-MQ/MQ_DT_Uitvoering/Gedeelde documenten/2754 Media Questions SCHOLAR.pdf Tweakers.nl | Technologie op de proef (geraadpleegd: 29 mei 2014). Author: Arthur Scheffer. http://tweakers.net/nieuws/24781/software-moet-boekhoudschandalen-gaan-voorkomen.html Onstuimig.nl | Online ervaringen (geraadpleegt 29 mei 2014). Author: Alexandra van Meeuw http://onstuimig.nl/pleasure/detail/mensen_vertrouwen_internet_maar_liegen_ toch_online/ NRC.nl | Beste van het web (geraadpleegd 29 mei 2014). Author: Stijn Bronzwaer http://www.nrc.nl/nieuws/2014/04/28/blendle-is-er-vijf-vragen-over-de-concurrent-partner-van-kranten-en-tijdschriften/


INDIVIDUEEL ONDERZOEK  
INDIVIDUEEL ONDERZOEK  

MARTIJN JANSEN

Advertisement