Page 1

f e i r b s w u Nie p Commissie voor van de Algemene Kam

doopsgezinde kampen

e i t i d e t s f r e de h Jeeeeeeeeetje wat ging dat snel! Als deelnemer leef je er maanden naar toe, als leiding steek je suuuuuperveel tijd in de voorbereiding, en dan is het eindelijk zover: kamp begint… FLITS! Kamp is alweer voorbij. Ongelooflijk... Maar wat waren het 10 mooie (kamp)weken! Zo heeft het Avontuur de mysteriën van Melkweg 37 ontrafeld en voerde de Ontdekking heldhaftige missies uit voor Eric Boevenhouwer (onze Minister voor Heldendaden, uiteraard). Het Geheim van het Wilde Water is op indrukwekkende wijze achterhaald door Giethoorn I en alle deelnemers van de Uitdaging hebben Texel op beestachtige wijze onveilig gemaakt, in een week waarin Alles in de Zoop liep. De Familia die Giethoorn II heet, heeft het mooie Italië ontdekt en kennis gemaakt met de maffia, gladiatoren en de paus, terwijl op de Survival de Stam van de Holebeer zijn handen flink vuil maakte (het duurde namelijk een paar dagen voor ze het bestek hadden uitgevonden…). De Zeilzwervers dwaalden luid protesterend rond in de Hippietijd en in de Fata Morgana van Giethoorn Nostalgia leken de verhalen van Samen-en-Eén nacht werkelijk tot leven te komen. Tot slot diende het Sneekermeer deze zomer als festivalterrein voor de allereerste editie van Zeilen’s AKCfest en genoot de Overwinning van de reddingsboten van de KNRM en gratis friet van de Smullers op Amsterdam Centraal.

r dan een mailtje Wil je je aanmelden voor deze nieuwsbrief? Stuu akckampen.nl. met als onderwerp ‘Aanmelden’ naar nieuwsbrief@ elden’als onderwerp. Wil je je afmelden? Doe dan hetzelfde met ‘Afm

En dan nu, na al die mooie kampen, moeten we gewoon EEN HEEL JAAR wachten tot we weer mogen. Eigenlijk duurt dat veeeeeel te lang... Maar gelukkig zijn daar de reünies! In de weekenden van oktober komen we weer even bij elkaar om samen foto’s te kijken, de kampen te herbeleven en ons knuffeltekort even goed aan te vullen. En slechts een paar maandjes daarna is het alweer hoog tijd om je deurmat goed in de gaten te houden, want de kampfolder voor de zomer van 2014 kan dan ieder moment door de brievenbus komen zeilen! En wij, het bestuur, kunnen alvast verklappen dat alle kampen voor de zomer van 2014 alweer in de steigers staan. De locaties zijn geboekt. De hoofdleiders zijn bekend. En volgend jaar hebben we geen 10, maar zelfs 11 AKC-kampen! Het belooft nu al een onvergetelijke zomer te worden.. Maar zover is het nog lang niet. We mogen eerst nog even lekker nagenieten van de kampen die net zijn geweest. En wat is er dan leuker dan zo’n awesome AKC-nieuwsbrief in je mailbox? Veel leesplezier!

Rick Schutte, voorzitter AKC

In deze nieuwsbrief… ...Wiebe verlaat het bestuur ...all you need is Sander en Olga ...schranst Schrale met... Martijn ...en nog veel meer!


AKCNIEUWS

Agenda

4-5 oktober

Friese catechese etmaal (16+)

Reünie’s

11-13 oktober

Najaarsconferentie JDVG (16-30 jaar)

Met de komst van deze nieuwsbrief is een prachtige AKC-zomer nu toch echt afgelopen. Maar niet getreurd, dat betekent dat het tijd is voor de herfst en dus reünie’s! Dit jaar zullen de reünie’s plaatsvinden in groepsaccommodatie ‘De Riethoeve’, een spannende nieuwe locatie dus!

12-13 oktober

Kijk snel in het overzicht hieronder wanneer en met wie jij reünie hebt!

15-16 november

Regioweekend Noord-Holland (12-18)

19-25 oktober

Herfstvakantie in Dopersduin Alle leeftijden

Friese catechese etmaal (16+)

5-6 oktober

Giethoorn 1 en de Uitdaging

12-13 oktober

de Ontdekking en ‘t Avontuur

19-20 oktober

Giethoorn 2 en de Survival

15-17 november (16-30 jaar)

16-17 november

WMN-weekend (16-30 jaar)

23-24 november

26-27 oktober Zeilzwerf en Giethoorn Nostalgia 2-3 november Zeilen en de Overwinning

Spiritualiteitsweekend in Dopersduin

Regioweekend Groningen/Drenthe (12-18 jaar)

Regioweekend Noord-Holland 14-15 december (12-18 jaar)

23 tot 28 december Alle leeftijden

28 december tot 3 januari

Nieuwjaarsweek in Dopersduin Alle leeftijden

Klik op een evenement voor meer info

Bijzeildagen

5 t/m 6 april 2014

meer te wete m n o te o

Klik op h et log

Startweekend

8 t/m 9 februari 2014

ce

Klik op de foto om de lipdub te bekijken!

Kerstweek in Dopersduin

over Mas t e r men Pea ko

De AKC was weer kleurrijk vertegenwoordigd op het startweekend in Giethoorn. Wij maakten hier met elkaar een lipdub voor Masterpeace.

vrede

Lipdub voor

Ben jij volgend jaar leiding? Zet dan alvast deze data in je agenda!


De zomer is net afgelopen en de reünie’s moeten nog komen, toch wordt er achter de schermen hard gewerkt aan de kampen van 2014. De data zijn zelfs al bekend!

Week 1

Dat betekent dat je op de reünie al met je vrienden je kamp voor volgend jaar af kan spreken! En geef de data snel door aan je ouders, dan kunnen ze er alvast rekening mee houden!

Week 2

De nieuwsbrief wordt elke keer met veel liefde gemaakt door de nieuwsbriefcommissie, deze bestaat uit Eva de Rie, Ankelien Schrale, Johan Tempelaar, Wieger Yntema en Martijn Veenstra.

19 t/m 26 juli 2014

De Ontdekking

9-11 , HL: Laura Hoogcarspel

Giethoorn 1

11-12 , HL: Wiebe Dijkstra

Zeilzwerfkamp

15-17 , HL: Marlies Arkesteijn

Heb jij nog leuke ideeën voor een nieuwe rubriek? Of lijkt het je leuk om eens iets bij te dragen aan de nieuwsbrief?

26 juli t/m 2 augustus 2014

‘t Avontuur

9-11 , HL: Marlot Wildervanck

De Uitdaging 2

13-14 , HL: Anne Stoker

Giethoorn Nostalgia

Stuur dan een mailtje naar nieuwsbrief@akckampen.nl!

15-17 , HL: Johan Tempelaar

Zeilen

16-18 , HL: Janneke Priester

Week 3

Dit kamp is van 25 juli t/m 1 augustus!

2 t/m 9 augustus 2014

De Uitdaging 1

11-12 , HL: Ellen Sijtsma 13-14 , HL: Anouk Wildervanck

Dit kamp is van 1 t/m 8 augustus!

De Survival

14-16 , HL: Dirk Kruijt

De Overwinning

18-21 , HL: Jaap Heeringa

niewue kamp is?

Giethoorn 2

Pssst... Ben jij er al achter wat het 11e en

Wie ben jij? Wat was het thema van jouw kamp afgelopen zomer? Hoe zag je dat terug tijdens het kamp? Woodstock, We hadden elke dag andere festivalthema’s dus was de leiding ook elke dag anders verkleed. Verder hadden we ook elke dag verschillende activiteiten en moesten we ons zoveel mogelijk gedragen en kleden als het thema van de dag.

maar een paar keer goed in de zeik genomen.

Was er een (goede) stunt? Zo ja, wat gebeurde er? Helaas hadden wij geen stunt. Dus daarom hebben wij de leiding

Welk kamp wil je volgend jaar gaan doen? Grote kans dat ik volgend jaar naar de Overwinning ga.

Welke AKC-gewoonte zou je het liefste elke dag thuis willen doen? Smurfen lijkt mij wel lachen om dat elke dag na het avondeten thuis te gaan doen. Wat is het meest vieze dat je ooit op kamp gedaan hebt? Ranzige zeskamp op Giethoorn.

Hemmo Yntema

17 jaar, Heerenveen

Huidige opleiding ROC Friese Poort Sn eek, Mechatronica 1e jaar. AKC-ervaring De Ontdekking, Gietho orn, Ze ilzwerf & Ze ilen.

De nieuwsbrief

DE NIEUWE KAMPEN!


DIT IS wiebe Een bekend gezicht voor veel AKC-ers. Niet zo gek, want hij ging als tienjarig ventje al mee met de AKC. In totaal ging hij 9 keer op kamp, voordat hij leiding werd. Dat deed hij 3 jaar en toen werd hij hoofdleider. Volgend jaar, op Giethoorn 1, wordt alweer zijn 6e jaar in die rol en daarmee is hij de meest ervaren HL. Ook in het bestuur is Wiebe degene met de meeste ervaring (sinds 2007). Maar niet lang meer: hij stopt er mee.

Waarom stop je er nu mee? Na verloop van tijd is het goed dat er mensen met nieuwe ideeën en plannen in het AKC-bestuur komen. En ik vind het ook wel fijn dat ik nu iets meer tijd heb. Het AKC-bestuur is heel erg leuk, maar kost ook redelijk wat tijd.

27 jaar, De Bilt

Opleiding Pabo en Onderwijskunde Werk Onderwijskundige bij een softwarebedrijf in Nijmegen (ontwikkelen digitale leerm iddelen zoals filmpjes, powerpoints en websites).

Wist je wat je te wachten stond toen je er mee begon? Ik had geen flauw idee. Voor mij was het vanzelfsprekend dat er elk jaar kampen zijn. In het bestuur ben ik er achter gekomen dat het toch wat meer werk is. Hoofdleiders aanstellen, locaties regelen, de folder uitbrengen, de website, de administratie die heel veel werk doet en ga zo maar door. Wat heb je het leukste gevonden? Dat je met mensen samenwerkt die je normaal niet zo snel zou leren kennen. Dat vind ik het mooie van de AKC. Je leert zo veel verschillende mensen kennen. En het is eigenlijk ook wel leuk om elk jaar te bepalen welke nieuwe kampen er komen.

Hobby’s AKC, zeilen, gitaar spelen Dol op Vangtaart/-soes/-ei Beste eigenschap Kan erg goed knuffelen Slechte gewoonte Houdt niet van het huishouden doen (hierdoor kan het gebeuren dat de badkamer íets te lang niet schoongemaakt wordt).

En wat vond je stiekem heel stom? Soms waren de vergaderingen wel erg lang… Welke tip wil je de rest van het bestuur nog meegeven? Ga zo door, jullie zijn goed bezig! Heb je nog een mooie uitsmijter voor onze liever lezertjes, of wil je nog wat aardigs zeggen… Dit is je kans! De AKC is geweldig! Probeer elk jaar het mooiste en leukste kamp te maken. Dan wordt het weer een geweldige zomer.

og niet van je n W t s ie b wi Tijdens

e!

Wat heb je zoal gedaan? Voornamelijk alles wat met computers te maken heeft. Zo heb ik voor de administratie de database gebouwd waar alle gegevens inzitten. Hierin worden de aanmeldingen van de deelnemers bewaard. Daarnaast de nieuwe website (komt er aan), het Menno’s Pleats-bestuur, vele zaterdagen en zondagen vergaderen, helpen bij de organisatie van de grote reünie en nog veel meer.

Wiebe Pieter Dijkstra

Dit

Hoe kijk je terug op je tijd in het bestuur? Het was een hele leuk tijd. In die zes jaar heb ik veel meegemaakt en gezien. Ik heb veel leuke mensen leren kennen en heb er veel vrienden aan overgehouden. Ook heb ik veel geleerd, bijvoorbeeld hoe je een folder maakt, hoe je met veel verschillende meningen toch tot een besluit kunt komen, enzovoorts.

zijn eerste kamp (De Ontdekking) had hij heel veel heimwee en wilde hij eigenlijk naar huis… O ja en zijn oma is, lang, lang, lang geleden, ook AKC-leiding geweest!


Wat deed jij

deze zomer?

Natuurlijk weet je wel wat jij deze zomer op kamp hebt gedaan, maar hoe waren de andere kampen eigenlijk? In deze rubriek vind je een greep uit de hoogtepunten van verschillende kampen deze zomer!

Giethoorn Nostalgia

Giethoorn 2 hield een heus Venetiaans Gala! De gehele dag stond in het thema van “l’amore”! Elke deelnemer mocht met zijn of haar date en/of beste vriend(in) op de foto op de steiger. En uiteraard een groepsfoto, met de nodige gekke bekken!

Paniek op Giethoorn Nostalgia? Nee hoor, de brandweerboot kwam 'zomaar' langs. Helaas zijn er geen foto's van de brandweerboot in volle vaart. Daar ging ie namelijk te snel voor...

Giethoorn 2

de Survival

Klimmen naar grote hoogtes, afdalen naar vervaarlijke dieptes en overwinnen van woeste wateren... Met De Survival heeft de AKC er een pareltje bij!


de Ontdekking

De overwinning bracht een bezoekje aan onze mooie hoofdstad. De avond begon met een feestje op de boten tijdens het binnenvaren van Amsterdam en eindigde in een feestje in de stad zelf!

de Overwinning

Giethoorn 1 Het was een prachtige zomeravond in Sneek, zonsondergang en een geweldige op een onbewoond eiland. De avond waarop het leidingteam van Zeilen de HL alleen liet met alle deelnemers en dacht stiekem weg te varen... Supermooi, een week vol festivals, muziek, dansen en lol. Dat was Zeilen 2013!

Op de dag dat Sekondus de tijd in de war had geschopt, vierde De Ontdekking Oud & Nieuw, compleet met oliebollen en een poedersuikerexplosie!

Na de officiële Gieterse 8 te hebben voltooid was er voor alle wedstrijdzeilers een heuse prijsuitreiking mét champagne! En daarna een afterparty in de mooiste discocouche ooit!

Zeilen

Dat waren enkele van de hoogtepunten van een prachtige AKC-zomer! En volgend jaar maken we er weer net zo’n mooie zomer van!


n j i t r a

Schransen met

M schrale & De nieuwsbrief neemt elk seizoen een kijkje in de AKC keuken van een team. Dit keer schranst Schrale met Martijn… Leiding van Giethoorn 1 Wie bedenkt en kookt de maaltijden op jullie kamp? Eigenlijk is er binnen ons team niet iemand specifiek verantwoordelijk voor het eten. Het menu voor de week hebben we met het hele team in elkaar gezet. Op kamp is het wel zo dat ik moeilijk de keuken uit te slaan ben, niet per se omdat het mijn verantwoordelijkheid is, maar vooral omdat ik het erg leuk vind en er veel energie van krijg! Maar ik doe het gelukkig niet alleen, er zijn in ons team genoeg mensen die het heerlijk vinden om te koken en dat ook erg goed kunnen. Wat eten jullie op de laatste dag? Tapas! Eigenlijk alle lekkere dingen die je maar kan verzinnen in één maaltijd. Dit jaar onder andere gevulde eieren, wraps met kip of gerookte zalm, mozzarellasticks, gevulde champignons, patatas bravas (spaans gekruide aardappelpartjes) en nog veeeeel meer. Het is wel een dagje uitsloven in de keuken, maar als je dan ‘s avonds iedereen in galakleding ziet genieten, dan is dat het dubbel en dwars waard! Het enige minpuntje aan de laatste

avond was dat deze bruut werd verstoord door onze deelnemers die het nodig vonden om 82 keer aaneengesloten “wat een spreker is die man” ten gehore te brengen. Welk avondmaal is je het beste bijgebleven? Niet zozeer een avondmaal, maar de toetjes die wij tijdens ons kamp op tafel hebben gezet zijn ongeëvenaard. Dat is ook gelijk een tip voor alle leidingteams; wees eens creatiever dan vla en yoghurt en zet eens tiramisu of brownies op tafel. Het is wat extra werk, maar dat vergeet je gelijk als je alle smullende smoeltjes ziet!

Zet sterke koffie en laa t

men:

- 2 kartonnetjes slagro om

- een half pak lange vin gers

- 1 blikje gecondenseerd

- sterke koffie

Gaat er wel eens iets mis in de keuken? Bij koken gaan er altijd genoeg dingetjes mis, de kunst van het koken is om er creatief mee om te gaan, snel iets te improviseren en daarna iedereen te laten geloven dat het allemaal precies volgens plan is gegaan.

Instructies

Tiramitoe! Voor 8 personen neme

Wat is het vreemdste ingrediënt op jullie boodschappenlijst? Dat waren denk ik toch wel het konijn en de kameel, nadat we de supermarkt drie keer binnenstebuiten hadden gekeerd op zoek naar die beesten, zijn we er toch maar vanuit gegaan dat het typfoutjes waren en dat we eigenlijk komijn en kaneel nodig hadden.

- chocolate chip cook ies

e melk

Klop de slagroom

deze afkoelen

Neem een ovenschaal en leg op de bodem ee n dubbele laag lange vinge rs

Giet de koffie over de lan

Giet een beetje gecond en

ge vingers

seerde melk bij de slagro

Giet het mengsel over de lange vingers en laa t het opstijven in de koelkas t

Haal na 30 minuten de schaal uit de koelkast en verkruimel de chocolade koekjes er boven

om


GESPOT ee KC n . a k! ls j Kij e k ma ar!

AKC

Tij je we dens je kamp zie an A n d Ma ek la ge s e r e n t g niks and lij nie ar w u n o e aa t o C n eig p k r kom je AK l a er am p bent? Nou ov

verw O De

g innin

AKC-

vene nveer ti

g

Heb jij zelf ook ergens AKC gespot? Stuur dan een foto naar nieuwsbrief@ akckampen.nl of deel ‘m op de AKC facebook pagina! En wie weet komt ie wel in de nieuwsbrief! Douwe die afgelopen zomer mee ging met Giethoorn 1 was te zien in het televisieprogramma ‘Puberruil’. Kijk de uitzending van 10 september terug op http://www.zapp.nl/puberruil-zapp


s i d e e n AerlAKlC’ers,yrooze u wolken en zevende hemels Ov

met Sander en Olga Hoe heten jullie? Sander en Olga Hou oud zijn jullie? Wij zijn allebei 9 jaar. Hoe vaak zijn jullie al op kamp geweest? Dit was voor ons allebei de eerste keer dat we op AKC kamp waren. Wie vroeg wie verkering en hoe ging dat? Olga vroeg verkering. We gingen samen op een bankje zitten en toen vroeg Olga verkering. Hoe houden jullie buiten kamp contact? We mailen heel veel en ik (Sander) ben in de zomervakantie al één keer op bezoek geweest in Wamel. Dat was erg gezellig. (antwoord van Sander) Sander is al een keer bij ons geweest en dat was heel leuk (antwoord van Olga). Wat is het allerleukste aan Sander? Hij is grappig en lief. Wat is het allerleukste aan Olga? Ze is aardig, ze loopt de hele dag met een blije lach en ze lacht altijd om mijn grapjes. Wat was het aller leukste/romantische/liefste dat jullie ooit samen hebben gedaan? Tijdens het nachtspel zat Sander bij Olga op schoot en toen vielen er twee vallende sterren.


All you need is akc t f o l i het vervolg: u e Br

D

In de zomernieuwsbrief waren Wiebe en Sarah het stelletje in de spotlight. Zoals je misschien nog wel weet vertelden ze toen over hun trouwplannen. Ondertussen hebben ze een spetterende bruiloft gehad met veel AKC’ers onder de gasten. Hier vind je het fotoverslag van een prachtige dag:

Sarah en Wiebe zijn nu officeel getrouwd Sarah en Wiebe komen aan bij het gemeentehuis Met zijn allen op de foto bij het gemeentehuis

Handtekeningen zetten!

Het bestuur zingt een lied!

Het team van Sarah zingt een lied. Herken je man spel!

De band van Wiebe heeft een lied geschreven! Wiebe speelt die avond zelf ook nog even mee.

Door Nienke Opmeer

Akc nieuwsbrief herfst editie  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you