Page 1

Torsdag 13. februar 2014.

Sikte på målet På fotballbanen på Furumoen i Sør-Odal holder fotballspilleren Ida Sander til flere ganger i uka. Hun har i en alder av 15 år allerede spilt seg opp til damelaget på Sander IL. Ida har satset på fotball siden hun var bare 5 år gammel. Hun er en av arbeidsmaskinene på laget og trives godt som midtbanespiller. Bli bedre kjent med vår lille gigant, Ida Sander. – Det begynte da jeg var fem år, da mamma fikk en telefon fra en bekjent som spurte om jeg var interessert i å spille fotball. Da kom interessen ganske fort mot meg, jeg grep sjansen selv om jeg bare var 5 år gammel. Etter 6 år til med fotball, skjønte jeg at retningen ble mye tydeligere, at det her er noe jeg vil investere livet mitt i, forteller Ida. Stor drøm De små tettstedene Furumoen og Sandermoen er et populært samlingspunkt for fotballtalenter i området. Det er mange gode fotballspillere som tilbringer tiden her. Fra hun var liten til den dag i dag har Ida selv tilbrakt mange timers spille tid der. Hun hadde en sunn oppvekst, og ikke minst en aktiv barndom. Fotball har alltid vært i hennes hjerte siden hun fikk sin aller første fotball da hun var 3 år gammel, som var som hennes beste venn. – Interesse og hobby er stort sett bare fotball. Ellers er jeg ei helt vanlig jente som liker å ha kontakt med kjæreste, venner og familie. Jeg er vel ei jente som kan karakteriseres ved at jeg setter ganske så høye krav til meg selv. Er det noe jeg misliker, er det å tape. Spesielt fotballkamper, jeg vil være best mulig i alt jeg foretar meg. Ellers er jeg ei utadvendt jente og en glad person som bryr seg og prøver alltid å gjøre det beste for de rundt meg som jeg setter pris på, forteller Ida der hun står og smiler. Ida jobber hardt med å stadig lære seg noe nytt på hver eneste fotballtrening og kamp hun er med på. – Mine styrker som fotballspiller er vanskelig å svare på, det som gjorde at jeg slo igjennom var at jeg er relativt rask, har god fysikk og ikke minst gode basisferdigheter, forteller Ida.


Torsdag 13. februar 2014. Krevende idrett For å bli en god fotballspiller krever det mye tid. Ida er blant de som bruker masse tid på å trene. Treningshverdagen til Ida er utfordrende, men Ida ser ikke det som et stort problem. – Treningshverdagen i Sander er bra. Jeg har mulighet til å trene på mange nivåer slik at jeg har utfordringer hele tiden. Jeg får trene med gutter som er viktig for at jeg skal kunne utfordre meg selv når det gjelder fysikk. Jeg trener med lag som er bedre enn meg, slik at jeg hele tiden må være våken og prestere for å henge med, sier Ida. Det er viktig å holde motivasjonen oppe. – Jeg blir ganske motivert til å spille når jeg ser talentene Sander IL har fått frem. Jeg har lyst til å lykkes som fotballspiller og misliker sterkt å tape. Det er morsomt å lese om Sander spillere i Media, som for eksempel Martin Linnes. Fotballspillere har sine egne mål for hver trening og kamp. Ida er en fotballspiller som liker å by på seg selv og er arbeidsmaskinen ute på banen. Hun liker nye utfordringer og mål for hver trening og kamp. – Jeg vil få mest mulig ut i fra de mulighetene jeg har fått tildelt. Jeg vil gjøre mitt beste for å komme inn på 3.divisjon på Sander damelag, forteller Ida stolt. Strevsomt Fotballspillere sliter med å kombinere skole, venner og fotball. Noe Ida har erfart og lært seg gjennom årene hun har spilt fotball. – Jeg er på skolen til 14.00 og er hjemme rundt 15.00 tiden. Jeg rekker å spise og deretter rett på trening. På kvelden er det leksetid. Vennetiden er prioritert i helgene. Fra lag til lag Ida har byttet fotball lag tre ganger. Hun har tatt med seg detaljer fra hvert lag. – Jeg spilte på Galterud fra jeg var 5 år til jeg var 12 år. Galterud var det første laget jeg spilte på. Tiden på Galterud var lærerik. I 2011 til 2013 spilte jeg på KIL. Jeg tok med meg erfaringer over til Sander IL damelag som jeg spiller i dag. Der trives jeg svært godt, forteller Ida. Valgte å satse Tiden som fotballspiller på Galterud og Kongsvinger var lærerik for Ida. utviklingen forandrer seg fra lag til lag. Nivå og alder har mye å si. Ida byttet lag ettersom hun ble eldre.


Torsdag 13. februar 2014. Da hun skiftet fra KIL til Sander IL merket hun store forandringer i læremåtene. Nivået steg på treninger og kamper. – Det var morsomt å spille på Galterud, nå i Sander IL er det mer seriøst og kampene betyr mer for oss alle. Jeg gikk fra barnefotball til mer seriøs fotball. Før var det å dra på fotballtrening for å ha det morsomt og sosialt. Nå er det mer læring og mer seriøst. Ida har satset fullt på fotball. Hun er ei jente med full energi og ikke minst en kjemper. Hun fikk motivasjon av å spille på KIL. – Da jeg startet på Kongsvinger bestemte jeg meg for å satse fullt på fotball. Jeg fikk motivasjonen til å spille. Jeg ville bli best og jeg skjønte selv at jeg kunne lære masse og bli faktisk bedre enn jeg forventet selv. Skadet I 2013 fikk Ida beinhinnebetennelse. Dette førte til at hun måtte ta seg en ufrivillig pause fra fotball i 3 uker. Dette påvirket humøret hennes og fotballen. – jeg fikk beinhinnebetennelse fordi jeg økte treningsmengden veldig på kort tid. Jeg trente med feil fotballsko i forhold til det harde underlaget. Jeg ville trene mye og spille fotball hver dag. Jeg burde tatt det helt med ro, men jeg klarte ikke. Derfor gikk jeg skadet lenger enn nødvendig. Jeg måtte til behandling med akupunktur og måtte trappe ned på treningen, sier Ida misfornøyd. Raskt tilbake Behandlingen som Ida fikk, viste seg å bli et godt resultat. Dette er Ida selv stolt over. Hun har nå et treningsprogram som går over en lang periode. – Jeg fikk mye støtte mens jeg var skadet. Det er viktig å trene på treningssenter, fordi jeg har et kostholds/treningsprogram som går over 8 uker. Det skal hjelpe meg å få enda synligere muskler slik at jeg blir mer markert. Jeg liker å trene styrke og holde muskulaturen ved like også utenfor fotballbanen, sier Ida bestemt. Etter denne opplevelsen med skaden, fikk Ida mer motivasjon til å trene. Hun hadde innsett å gi opp er ikke den enkleste utveien, hun kjempet for fotballen, noe som hun klarte med glans. – Etter 3 ukers pause fra fotballen har jeg nå innsett at å gi opp er ikke den enkleste utveien. Jeg er stolt over å ha så stor styrke i meg, og ikke gi opp. Fremover nå skal jeg holde meg til treningsprogrammet mitt i lang tid fremover for å ikke komme tilbake til beinhinnebetennelse


Torsdag 13. februar 2014. igjen. Jeg vil si med sterke ord at det nytter ikke å ha en drøm, uten å fullføre den! Sier Ida bestemt og smiler.

Bildetekst 1: HAR STARTET DRØMMEN: Etter 6 år med fotball, skjønte jeg at retningen ble mye tydeligere, at det her er noe jeg vil investere livet mitt i, forteller Ida. Foto: Marthe R. Lindberg. Bildetekst 2: MYE PENGER: Sparepengene til Ida går til fotballsko og fotballer, hun mener selv å bruke penger på fotballutstyr er det mest fornufte hun kan bruke sparepengene sine på.

Ida, fotballspilleren marthe