__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Sommarkänsla! Trädgårdsinspiration 2021

Nytt och spännande för kruka! Se sidan 22

BoGrönt Garden

Klematis som sommarblomma i kruka

Exotisk känsla i trädgården

Se sidan 12-13

Se sidan 18-19


Välkommen till oss Vi vill att du lyckas! BoGrönt finns från Vellinge i söder till Skellefteå i norr. Bland oss hittar du både stora och små trädgårdsbutiker där alla är unika på sitt sätt. Tradition blandas med förnyelse och trender. En sak har vi gemensamt – vi kan trädgård. Hos oss kan du få råd som hjälper dig att lyckas i din trädgård.

Spara

100:Runaway Bride Hydrangea macrophylla ’Runaway Bride’

Härdighet A−D Förutom zon-angivelser finns det ett härdighetssystem för perenna växter som bygger på våra perenna-odlares rekommendationer: A: Fullständigt härdig i hela landet utan extra åtgärder. B: Kan odlas i hela landet men utvecklas bäst i skyddat och väldränerat läge. C: Kan odlas i stora delar av landet på skyddad och väldränerad växtplats. D: Kan bara odlas i landets mest gynsamma delar.

399:Ord. pris 499:-

Hydrangea Runaway Bride

Hydrangea macrophylla ’Runaway Bride’ Spännande och vacker hortensia, som blommar generöst med snövita blommor. Läge: halvskugga. H: 0,7-1 m. Zon: 1-3.

Tips för övervintring i kruka

Krukor och dekorationer i broschyren är enbart inspiration och säljs inte i butik, om inget annat anges. 2

Skydda busken med fiberduk på hösten, vid tidiga köldknäppar. Grenarna har ännu inte hunnit mogna av inför vintern. Ställ krukan på ett isolerande underlag, ex. en frigolitskiva. Placera krukan skyddad från vind i en jutesäck som fylls med isolerande material som frigolit eller t.ex. bubbelplast. Du kan också ställa krukan på en mörk, sval plats som i ett garage eller kallförråd med minimal vattning.

79:styck

Rhododendronjord Specialjord för surjordsväxter för ett lågt pH-värde. Används vid plantering både i rabatt och kruka. 40 liter.


En lyxig sommarblomma De kanske inte är härdiga i hela landet, men som sommarblommor passar de alldeles utmärkt och skänker mycket glädje under hela sommaren. Du kan dessutom prova att övervintra dina hortensior.

299:styck

Hortensia i olika färger

Hydrangea Macrophylla Underbara hortensior som pryder nästan vilken kruka som helst. Finns i många färger. Läge: halvskugga. Zon: 1-2.

3


Rumsmalva på stam Spara

Riktigt fin i kruka med sina fantastiska klockformade blommor under sommaren. Läge: sol-halvskugga.

50:-

Rumsmalva på stam

Anisodontea capensis

249:-

Snötörel

5990 styck

Ord. pris 299:-

Batat

5990 styck

Klöver

5990 styck

4


Låt det blomma på höjden Sommarblommor på stam ger din kruka det där lilla extra. Det finns många fina sorter att välja mellan som skänker dig glädje under hela sommaren. De kan oftast övervintras på en ljus och frostfri plats.

299:styck

Fuchsia på stam

Fuchsia Underbar med sina hängande, tvåfärgade, blommor. Är fantastisk i större kruka med lägre växter. Läge: halvskuggaskugga.

299:styck

299:-

Himmelsöga på stam Eldkrona på stam Solanum rantonnetii Himmelsöga, även kallad Potatisblomma, blommar hela sommaren med blålila blommor och gul mitt. Läge: sol-halvskugga.

299:-

styck

Lantana camara En eldig blomma som lyser upp vilken kruka som helst under sommaren. Läge: sol och vindskyddat.

styck

Heliotrop

Heliotropium arborescens Mycket tacksam sommarblomma som blommar hela sommaren. Blommorna lockar till sig fjärilar. Läge: sol. 5


Hur modig är du? Det finns chili i alla styrkor allt från en vanlig paprika till de som kan orsaka både yrsel, domningar och svår halsbränna om den äts rå. Vågar du testa en lite hetare sort?

Chili Lemon

Chili ’Lemon’ En chilisort med doft och smak av citrus. Ger frukter som blir gula och ca 4 cm långa. Passar utmärkt till heta räkrätter, salsa, chiligryta osv. Scoville: 30.000-50.000. Läge: sol.

Chili Thai

Chili ’Thai’ Ger grönröda ca 5 cm långa frukter. Används mycket i sydostasien, framförallt i det thailändska köket. Scoville: 25.000-40.000 grader Läge: sol.

Chili Chocolate Scotch Bonnet

Chili ’Chocolate Scotch Bonnet’ En vacker, jamaicansk chili som är bra att odla i kruka! Smaken är kraftfullt aromatisk med tydlig frukt och styrka. Scoville: 100.000-300.000. Läge: sol.

99:-

2990

styck

Chili Apache

Tomat & Chilijord

Chili ’Apache’ Bra chili för kruka med En bra jord är a och o för 5 cm röda, hängande frukter. att lyckas med chili. 40 liter. Scoville: 30.000-50.000. Läge: sol. 6

styck

Chilinäring

Chili älskar näring! 250 ml.


Chili

32 FÖR

Gäller samtliga på uppslaget!

Vi bjuder på den billigaste

VÅGAR DU PROVA? Chili Carolina Reaper

Chili ’Carolina Reaper’ Vågar du prova? Det här är världens starkaste sort som trots hettan har en tydlig söt arom med undertoner av choklad och körsbär. Sorten passar bra att torka och mala till flingor. Scoville: ca 1.500.000. Läge: sol.

7


Spara

10:Timjan

49

90

Ord. pris 5990

99:styck

Zinkkruka Randy

8

36x20,5x16 cm Snygg zink-kruka med ränder i metallen, blir fin på din balkong eller uteplats med kryddor, jordgubbar eller blommor.


Vardagslyx med ekologiska kryddor! Färska örter är nästan ett måste att ha i köket eller vid grillen under sommaren. Det är vardagslyx att alltid ha färska kryddor till hands.

4990

5990

styck

Timjan

Thymus Timjan är väldigt god färsk i mat, till marinader och i sallader.

styck

Rosmarin

Rosmarinus officinalis En av de bästa och mest användbara kryddväxterna är för många rosmarin.

5990

5990

styck

Basilika

Ocimum basilicum Basilika är fantastiskt att ha i pastarätter och sallader.

styck

Gräslök

Allium schoenoprasum God till midsommarsillen, äggröran och soppan. Även god i varma och kalla såser.

9


Härdiga och skuggtåliga rosor Vi vill ju gärna lysa upp hela vår trädgård med ljuvliga blommor. Här är några rosor som är lättodlade, härdiga och tål lite skuggigare lägen.

199:-

199:-

styck

Stanwell perpetual

Lättodlad ros som blommar mycket rikligt med medelstora, ljust rosa blommor. Doft: stark. Blommar: juni-okt H: 1,2-1,5 m. Zon: 1-6.

Frühlingsduft

Lättskött buskros som blommar med stora, härligt doftande blommor i ljusgula, rosa och aprikosa toner. Doft: medelstark. Blommar: juni-aug. H: 2,25 m. Zon: 1-5.

Fin till rosor!

Maidens Blush

Gammaldags ros med kraftigt, buskigt och stadigt växtsätt. Doft: stark. Blommar: juni-juli. H: 80 cm. Zon: 1-6(7).

6990

styck

Actaea simplex ’Brunette’ Fin kontrast till ljusa växter. En vacker perenn med doftande blommor på ax. Läge: sol-halvskugga. Blommar: sept-okt. H: 1,5-1,7 m. Härdig: C. 10

styck

Fin till rosor!

199:Höstsilverax Brunette

199:-

styck

styck

Spetsmössa

Tiarella ‘Sugar & Spice’ Är en fin marktäckare och kantväxt som blir en läcker kontrast även efter blomning med sina röd/grön brokiga blad. Läge: halvskugga-skugga. Blommar: maj. H: ca 20 cm. Härdig: B.


Spara

20:Therese Bugnet

179:Ord. pris 199:-

Therese Bugnet

Lättodlad, frisk vresros som blommar kontinuerligt med stora, blommor. Doft: medelstark. Blommar: juni-nov. H: 1,2-1,6. Zon: 1-6.

11


Blomsterlycka utöver det vanliga Klematis som inte blir så höga är fantastiska att använda som ”sommarblomma” i kruka. Här är några sorter som blommar stort och länge!

249:styck

Klematis ’Alaina’

Clematis ’Alaina’ Underbar kompakt klematis som får 7-12 cm stora blommor. Läge: Sol-halvskugga. Blommar: juni-sept. Höjd:1-1,5 m.

249:-

249:-

(259:-)

Klematis ’Guang’

Clematis ’Guang’ Både fin i kruka och som marktäckare. I kruka blir den ca 30-40 cm hög och ger ett fantastiskt intryck med sina 8-12 cm stora blommor. Blommar: juni-sept. Höjd: ca 40 cm. 12

249:-

(259:-)

Klematis ’Faun’

Clematis ’Faun’ Både fin i kruka och som marktäckare. I kruka blir den ca 30-40 cm hög och med fina vita blommor som är 7-8 cm. Blommar: juni-sept. Höjd: ca 40 cm.

(259:-)

Klematis ’Sibyl’

Clematis ’Sibyl’ Både fin i kruka och som marktäckare. I kruka blir den ca 30-40 cm hög och ger ett fantastiskt intryck med sina 8-12 cm stora blommor. Blommar: juni-sept. Höjd: ca 40 cm.


Hanna& Rebeccas

TRÄDGÅRDSTIPS

Clematis kanske inte ser så mycket ut för världen när man precis planterat dem. Men jösses vilket fint blomsterhav man får när den kommer igång.

Clematis i kruka Sommaren gör snart entré, morgonsolen värmer och kaffet smakar aldrig så gott som när man kan avnjuta det på altanen. Livet blir på något vis lättare den här årstiden. Men vad vore livet utan sommarblommor? Att prova något nytt som tex att plantera perenner i kruka är trendigare än någonsin och dessutom praktiskt. Förvarar man dem rätt har man fina växter i kruka som kommer år efter år och det räcker att man kompletterar med sina favoriter bland sommarplantor. Ett måste i år är att ha Clematis i kruka. Det finns så många vackra lågväxande varianter i så många olika färger och storlekar. Dessutom har dom lång blomning

och klarar så väl skuggiga lägen som södersol. Att plantera i rosjord gynnar plantans tillväxt och blomning. Dessutom kan det vara bra att låta Clematisen får ett klätterstöd så att man får upp dom vackra blommorna. Om möjligt smakar kaffet ännu bättre när man har en blommande altan att avnjuta det på. Vad vore en sommar utan blommor!

Hanna Schagerlöv och Rebecca Strömblad är trädgårdsinspiratörer och föreläsare med ett speciellt intresse för livet i trädgården. Tillsammans har de närmare 20 års erfarenhet av trädgård, odling i växthus och att inreda ute, något de gärna delar med sig till dig!

13


Ljuvlig rabatt Pioner är verkligen trädgårdens skönhet. Luktpionen är ett måste i trädgården och de storslagna blommorna ger ett vackert lyft till vilken rabatt som helst.

129:-

129:-

styck

Luktpion ’Sarah Bernhardt’

Paeonia lactiflora ’Sarah Bernhardt’ En klassik pion med vackra, stora rosa blommor som doftar ljuvligt. Läge: sol-halvskugga. Blommar: juni-juli. H: 0,75-1 m. Härdig: A.

Från

2990 Lavendula Lavendel är fint till pioner och ger intryck av en riktig mormorsrabatt. Läge: sol. Blommar: juli-aug. H: 35 cm. Härdig: C.

14

Luktpion ’Karl Rosenfield’

Paeonia lactiflora ’Karl Rosenfield’ Luktpionen är ett måste i trädgården! De stora pampiga blommorna ger ett vackert lyft i rabatten. Läge: sol-halvskugga. Blommar: juni-juli. H: 0,75-1 m. Härdig: A.

3990

styck

Lavendel

styck

5990

styck

Rysk Marton

Eryngium planum ’Blaukappe’ Rysk Marton ger en lite mer trendig känsla och skapar en fin kontrast till pioner. Läge: sol-halvskugga. Blommar: juli. H: 60-80. Härdig: B.

styck

Höstöga

Coreopsis ’Red satin’ Höstöga skapar ännu mer färg i din rabatt när pionerna blommat över. Bor du längre norr ut och vill ha något med färg kan du alltid välja Geum coccineum ’Borisii’. Läge: sol-halvskugga. Blommar: aug-sept. H: 40 cm. Härdig: C.


Luktpion ’White Wings’

Paeonia lactiflora ’White Wings’ Mycket vacker och rikblommande perenn som blommar med enkla, härligt doftande blommor. Läge: sol-halvskugga. Blommar: juni-juli. H: 80 cm.Härdig: A.

Luktpion ’White Wings’ Paeonia lactiflora ’White Wings’

129:styck

15


Spara

40:Purpursol Helianthus ’Claret’

99:-

Purpursolros

Helianthus ’Claret’ Omtyckt av framförallt stora pollinerare, som dagfjärilar och lurviga humlor. En ståtlig, ljuvlig ettårig solros i fin färgvariation från rostrött med gyllengul kant till djupt vinrött, alla får en mörk mitt. Effektfull bakgrunds- och centrumväxt i din rabatt och som snitt. Läge: sol. Höjd: 2 m. Blommar: juli-sep.

Ord. pris 139:-

Rose Tantau ’Bees Paradise Rose’

Blommar vackert och rikligt med halvfyllda blommor. Rosorna är framtagna för att främja bin och andra pollinatörer. Sorterna blommar med öppna blommor så att bin och andra insekter lättare kommer åt nektarn. Läge: Sol – halvskugga. Zon: 1-3. Spara

30:-

199:Ord. pris 229:-

16


En levande trädgård Inget gör trädgården så levande som när den har mycket surrande invånare. Att se bin, humlor och fjärilar som flyger omkring från blomma till blomma är ett riktigt skådespel. Fyll gärna både dina rabatter och krukor med lockande växter för att hjälpa viktiga pollinatörer.

Spara

10:-

149:Ord. pris 159:-

Fjärilsbuske

Buddleja En riktig magnet för fjärilar och insekter som lockas av de ljuvligt doftande blommorna. Läge: sol-halvskugga. H: 40-60 cm. Blommar: juni-sept. Zon: 1-2(3)

Spara

10:-

149:-

139:-

Ord. pris 159:-

styck

Getris

Sommarmalva

Honeybee Diervilla ‘Honeybee’ Lavatera En sommarblomma med höga värden av både pollen och nektar Älskas av bin, humlor och fjärilar. som dessutom är otroligt vacker med sina klockformade blommor. Finns i Limegult lysande bladverk och blommar flera olika färger. med gul-gröna blomflockar. Blommar: juli-sensommaren. Zon: 1-4. 17


Exotisk känsla i trädgården Det är något alldeles extra roligt att prova på de exotiska växterna. Många vill ha mycket sol, värme och ett skyddat läge. Sätter du dem på terrassen och övervintrar dem så kan du ha dem länge.

Spara

Spara

50:-

50:-

249:-

549:-

549:-

Ord. pris 299:-

Fikon

Ficus ’Bornholm’ Kräver mycket värme, sol och gärna vindskyddat läge och bildar små sötsmakande frukter under september till oktober.

18

Spara

50:-

Ord. pris 599:-

Persika

Prunus persica Vill stå på en ljus, varm plats. Placera trädet med skydd i söderläge så ger du det bäst förutsättningar. Blommar i april-maj.

Ord. pris 599:-

Valnöt Loiko

Juglans regia ’Loiko’ Vill stå i soligt, vindskyddat läge. Blommar i maj. Nötterna kan skördas under hösten.


Spara

50:Aprikos Prunus armeniaca

549:Ord. pris 599:-

Aprikos

Prunus armeniaca Trivs i soligt läge. Blommar i maj. Frukten mognar i augusti. Upprätt och medelstarkväxande träd som kan bli 3-4 meter högt. 19


NYHET! Jordgubbe Lucky Berry på spaljé Med Lucky Berry kan du skörda jordgubbar i fyra månader från en och samma planta. För att den ska ”klättra på spaljén” behöver du hjälpa den på traven med uppbindning. Läge: sol. H: 1,2 m.

Spara

50:-

Jordgubbe på spaljé Lucky Berry

249:Ord. pris 299:-

99:styck

Zinkkruka Randy

36x20,5x16 cm Snygg zink-kruka med ränder i metallen, blir fin på din balkong eller uteplats med kryddor, jordgubbar eller blommor.

20


Mumsa hela sommaren!

Vad är väl mer sommar än solvarma jordgubbar. Skaffa dig remonterande jordgubbar eller gubbar som mognar vid olika tidpunkter för att få en god skörd hela sommaren.

Spara

10:Effekt Trädgårdsgödning Effektiv trädgårdsgödning. 1 kg. 89:-

2990 Ord. pris 3990

Jordgubbar ’Honeoye’

Grönsaksjord 40 liter. 99:-

Fragaria x ananassa ’Honeoye’ Tidig populär sort som ger medelstora mörkröda bär som har en kraftig doft och en mild och något syrlig smak. Mycket höga halter av C-vitamin. Zon:1-5.

Spara

Spara

10:-

2990 Ord. pris 3990

10:-

2990 Ord. pris 3990

Jordgubbar ’Senga Sengana’ Jordgubbar ’Korona’ Fragaria x ananassa ’Senga Sengana’ Mellantidig äldre sort och mångas favorit då smaken överträffar de flesta nya jordgubbarna. Zon:1-5.

Fragaria x ananassa ’Korona’ Mellantidig sort som också är mycket populär och får många bär. Söt, lite svag arom. Bör vintertäckas från zon 4.

21


Nytt och spännande för kruka! Närodlat och barnsligt gott – det är lyxigt med ätbart i trädgården. Tänk bara att göra en god paj, att safta och sylta sina egna bär, plocka några blåbär och hallon till glassen, filen, yoghurten eller bäst av allt – plocka dem direkt från grenen och äta så mycket man bara orkar.

Spara

50:Lucky Berry för terrass

449:per styck Ord. pris 499:-

Blåbär Lucky Berry

Vaccinium Lucky Berry En ny kompakt liten blåbärsbuske med droppformade bär. Passar perfekt i kruka, pallkragen eller det lilla landet. Får ett överflöd av vackra vita blommor på våren. Bären mognar på sommaren och fortsätter att bära frukt fram till hösten. Läge: sol-halvskugga. H: 0,8-1m. Zon: 4. Men trivs bra i kruka.

22

Hallon Lucky Berry

Rubus id. Lucky Berry En underbar liten kompakt hallonbuske som passar perfekt på altan och terrass. Mycket produktiv sort som ger saftiga, röda hallon med sötsyrlig smak. Sorten ger skörd från juli till hösten. Läge: sol-halvskugga. H: 0,8-1m. Zon: 2(3). Men trivs bra i kruka. Tips! Om du odlar i kruka så behöver krukan ha hål i botten och så får du isolera krukan under vintern med bubbel- plast, trasmattor eller frigolit för att plantan ska överleva. Ställ gärna krukan på en tjock bit frigolit i skyddat läge.


Bra att ha i trädgården

Effekt Tomat och Bärgödning 1 kg. 89:-

Rhodogödsel 1 kg. 4990

Naturgödslad plantjord 40 liter. 79:-

Algomin Växa 150 m2. 4 kg. 179:-

Tomatnäring 250 ml. 39:-

R-dress 50 liter 119:-

Hallon och Blåbärspaj Ingredienser 6 portioner 300 g frysta hallon och blåbär 1 dl strösocker 1 msk vaniljsocker 1½ msk potatismjöl 2 dl vetemjöl 100 g smör

1. Blanda hallon och blåbär, tillsätt potatismjöl och 1 msk socker, blanda runt i en ugnsfast form. 2. Gör smuldeg genom att blanda resten av sockret, smör och vaniljsocker. Tillsätt sedan mjöl och arbeta snabbt ihop till en smulig deg. 3. Fördela smuldegen över bären och grädda pajen på 225° i ca 20 minuter. Ogräs Effekt - spray Effekt Snigel Skadekryps Effekt 4. Servera varm med lättvispad glass, vaniljsås Snabbverkande mot ogräs, Mot mördarsniglar och 500 ml. Bekämpar bladlöss, eller grädde. mossa och alger. 155:- andra sniglar. 1 kg 249:- vita flygare, spinnkvalster och andra sugande insekter. 149:23


Få finaste gräsmattan! Nu

499:-

139:-

(Ord. 549:-)

Algomin Robot 600 m2.

styck

Nu

169:-

89:-

styck

Gräsfrö Reparera Gräsfrö Exklusiv För kala fläckar och små skavanker. Ger den mest eleganta gräsmattan. Växer snabbt. 1 kg. Växer långsamt. 1 kg.

(Ord. 119:-)

Gräsfrö Villa Plus Passar dig som vill ha en vacker och slitstark gräsmatta. 1 kg.

Välkommen till din närmaste BoGrönt butik! ALLTID Söndagsöppet – året om!

BoGrönt Garden

www.skinnarna.se

ÖPPET:

Vardagar 9-18 Lördagar 9-16 Söndagar 10-16

RT90: X: 6300214, Y: 1385414 WGS84: Lat N 56° 48’ 52’’ Lon E 13° 55’ 44’’ Decimal: 56.8147, 13.9289 Priserna gäller tom 30/5 2021 eller så långt lagret räcker. Reservation för ev tryckfel. Lokala avvikelser i priser och sortiment kan förekomma.

Profile for Robert Andersson

Skinnarnas försommarbroschyr 2021  

Här presenterar vi ett urval av försommarens vackraste växter.

Skinnarnas försommarbroschyr 2021  

Här presenterar vi ett urval av försommarens vackraste växter.

Profile for marten123
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded