Försommarbroschyr 2022

Page 1

Sommarkänsla! Trädgårdsinspiration 2022

Ett hav av sommarblommor Se sidan 12-13

Passar i varje trädgård Se sidan 10-11

Nyttigt, gott & lyxigt Se sidan 22-23


Med hemmagjord pesto blir färsk pasta en lyxig måltid.

Välkommen till oss Vi vill att du lyckas! BoGrönt finns från Vellinge i söder till Skellefteå i norr. Bland oss hittar du både stora och små trädgårdsbutiker där alla är unika på sitt sätt. Tradition blandas med förnyelse och trender. En sak har vi gemensamt – vi kan trädgård. Hos oss kan du få råd som hjälper dig att lyckas i din trädgård.

Kryddväxter från

Övervintring och Växtzoner För buskar och träd används oftast geografisk indelning i olika zoner (1-8) som vägledning. Gynnsamma planteringsförhållanden kan göra att en växt utvecklas bra även i andra zoner.

39

90

Övervintring av perenna växter påverkas i ännu högre grad av andra faktorer än geografi. Vi inför därför under året, på rekommendation från våra odlare, märkning med nya övervintringsbokstäver som utgår ifrån sannolikheten att lyckas om växten planteras i lämpligt läge: A: Övervintrar pålitligt. A*: Övervintrar pålitligt i väldränerat läge. B: Övervintrar vanligtvis. B*: Övervintrar vanligtvis i väldränerat läge. C: Övervintrar ibland. C*: Övervintrar ibland i väldränerat läge. D: Övervintrar inte. – : Erfarenhet saknas. Under året kan det förekomma att växter och skyltar är märkta med den tidigare koden för härdighet. Om du är osäker, fråga personalen.

2

Krukor och dekorationer i broschyren är enbart inspiration och säljs inte i butik, om inget annat anges.

Basilika

Ocimum basilicum Passar mycket bra till rätter med tomat och vitlök. Basilikan är huvudingrediens i bl.a. pesto.

Kryddsalvia

Salvia officinalis Kan användas färsk eller torkad i matlagning. Används också i kosmetika, läkemedel och örtte.


Färska kryddor i varje trädgård Vi har allt du behöver för att komma igång med din odling. Plantera i krukor eller anlägg din egen kryddträdgård.

Persilja

Mynta

Petroselinum crispum God i vitlöksMentha Är god att koka te på. smöret eller till pesto. Både slätbladig Ingår också som smaksättning i och krusbladig persilja är vacker att drinken Mojito. dekorera maten med.

Oregano

Origanum vulgare Är god till allt grillat kött, i soppor, sallader, tomaträtter eller som brödkrydda. Tillsätt i vinäger och olja som god smaksättare.

Gör din egen Chimichurri • 2 dl finhackad persilja • 1 dl olivolja • ½ dl citronjuice • 3 msk finhackad schalottenlök • 1 tsk finhackad vitlök • 1 tsk chiliflakes • 1½ krm salt Rör ihop ingridienserna i en skål = KLART! Chimichurrin är god som marinad till grillat kött, eller som tillbehör till kött eller fisk.

3


XL Plantor

XL Plantor

XL Plantor

Spara

30:Allium Allium ‘Medusa’®

169:Ord. pris 199:-

Allium

Allium ‘Medusa’® Fjärilar och honungsbin älskar blommans söta nektar men rådjur och kaniner undviker denna fleråriga skönhet. Läge: sol-halvskugga. Blommar: juli-sept. H: 40-50 cm. Härdig: A. 4

XL Plantor

XL Plantor

XL Plantor


XL Plantor

XL Plantor

XL Plantor

XL Plantor

XL Plantor

XL Plantor

En oas av nektar En fest för alla sinnen! Plantera växter rika på lättåtkomligt pollen och nektar så får även bin, humlor och fjärilar glädje av dina planteringar.

299:Färgväppling

Baptisia ’Pink Truffles’® En lättodlad, rådjurssäker och torktålig perenn som är omtyckt av fjärilar och bin. Blommar på våren med fina upprätta blommor i ett vackert blågrönt bladverk. Läge: sol-halvskugga. Blommar: maj-juni. H: ca 1 m. Härdig A.

219:Näva

Geranium ‘Boom Chocolatta’ En söt näva med ljuvligt mörkt bladverk som blommar tidigt med blålila blommor. Fin i perennarabatten och i kruka. Läge: sol-halvskugga. Blommar: maj-juni H: ca 60 cm. Härdig: A.

219:Stäppsalvia

Salvia nemorosa Pink Dawn’® Gillas av fjärilar, humlor och bin. Spiror med rosa blommor som spricker ut från mörkrosa knoppar. Fin i perennarabatten och i kruka. Blommar: maj-juni. Läge: sol. H: ca 40 cm. Härdighet: C.

279:Syrenbuddleja

Buddleja ‘Blåvinge’ En underbar, härdig fjärilsbuske med silveraktigt bladverk och kompakta väldoftande blomklasar på sensommaren. Busken lockar till sig alla sorters fjärilar. Blommar: juli-sept. Läge: sol, skyddat läge. H: 1,5 m. Zon: 1-3(4)

5


Lys upp med vitt i trädgården Vitt i trädgården lyser upp mer än man kan tro och ger trädgården ett behagligt och naturligt intryck.

199:Trädgårdstok ’Bella Bianca’

Dasiphora fruticosa (potentilla) ’Bella Bianca’ Låg och kompakt prydnadsbuske som blommar länge med rena vita blommor. Läge: sol. Blommar: juni-sept. H: 40-50 cm. Zon: 1-4.

179:Regnmätare

199:Insektshotell

Det är viktigt att hushålla med vattnet. Ge insekterna ett ställe att bo på i Med en regnmätare har du koll på trädgården. Det bidrar även till att om du behöver vattna eller inte. öka den biologiska mångfalden.

6

279:Rosendeutzia

Deutzia Yuki ’Snowflake’ En överdådig blomning i ett vitt flor som doftar underbart. När hösten kommer får den en fantastisk rödaktig höstfärg. Passar som solitär eller i grupp. Läge: sol-halvskugga. Blommar: juni-juli. H: ca 0,60 cm. Zon: 1-4.


Kameliaschersmin

Philadelphus ’Snowbelle’ En tätt- och upprättväxande buske. Blommar med vackra stora dubbla och vädoftande blommor. Passar utmärkt som solitär eller i samplantering. Läge: sol-halvskugga. Blommar: juni-juli. H: 1-1,5 m. Zon: 1-5.

Spara

50:Kameliaschersmin Philadelphus ’Snowbelle’

199:Ord. pris 24990

7


Hanna& Rebeccas

TRÄDGÅRDSTIPS

Sommardahlian – primadonnan i trädgården En blomma som verkligen förtjänar all uppmärksamhet och som har fått ett enormt uppsving på nytt är dahlior. Dahlian härstammar från Mexico där indianstammar använde den i matlagningen, troligtvis mest för medicinskt syfte för den smakar inte gott. Men den är ju desto vackrare att titta på när den blommar och bara det är läkande i sig. I stället för att köpa knölar och plantera, så är butikerna nu överfyllda av sommardahlior. Perfekta för alla er som är lite otåliga och vil ha snabbt resultat. Här nedan skall ni få skötseltips av oss, för maximal blomning hela sommaren. • Plantera om till en större kruka, mer jordvolym gör att blomman inte torkar ut så fort i sommarvärmen. • Plantera i kruka eller i rabatt. Dahlior ska inte planteras djupare än den tidigare stått. Tänk på att köpa en kvalitets jord som innehåller näring. Då kommer dahlian blomma mer och längre.

8

• Stötta upp stjälkarna allt eftersom den växer, många dahlior blir riktigt höga och stora i blomman. • Knip av överblommande blommor från busken. Ge näring när du vattnar, då bjuder de dig på en lång blomning ända fram i höst. Sommardahlian är lite kompaktare i växtsättet, än den klassiska dahlian, vilket gör att du som inte har trädgård också kan ha denna skönhet på balkong eller uteplats. En blomma för alla smaker och platser! Lycka till! Kram Hanna & Rebecca

Hanna Schagerlöv och Rebecca Strömblad är trädgårdsinspiratörer och föreläsare med ett speciellt intresse för livet i trädgården. Tillsammans har de närmare 20 års erfarenhet av trädgård, odling i växthus och att inreda ute, något de gärna delar med sig till dig!


369:Snigel Effekt

Effektiv mot mördarsniglar och andra sniglar i trädgården. 1 kg

Hanna& Rebeccas TRÄDGÅRDSTIPS

9


Stora perenner Stora perenner Stora perenner Stora perenner Stora perenner

Passar i varje trädgård Pioner går aldrig ur tiden, de är lika charmiga i mormorsträdgården som de är hemma i den moderna rabatten. De är dessutom lättskötta, härdiga och långlivade. Aklejan är en fantastisk mormorsperenn, en skir skönhet som ger liv i rabatten. Den trivs i sol-halvskugga och kan odlas i stort sett över hela landet. Det är en riktig överlevare och du hittar den ofta på gamla torp där den överlevt utan några som helst förutsättningar.

149:Stjärnakleja

Aquilegia vulgaris stellata ’Black Barlow’ Passar för blomsteräng och naturlika vilda rabatter. Extra fin tillsammans med limefärgade eller intensivt lila och svarta växter. Blommar: juni-juli. Läge: sol-halvskugga. H: ca 70-80 cm. Härdig: A.

149:Stjärnakleja

Aquilegia vulgaris stellata ’Blue Barlow’ Är något extra med sina helt dubbla uppåtvända stjärnlika violettblå blommor. Extra fin i lite ”vildare” rabatter men också söt i kruka. Blommar: juni-juli. Läge: sol-halvskugga. H: ca 60 cm. Härdig: A.

149:Stjärnakleja

Aquilegia vulgaris stellata ’Nora Barlow’ En slående vacker akleja med dubbla röd/rosa blommor med vitgröna kanter. Blommar: juni-juli. Läge: sol-halvskugga. H: ca 70-80 cm. Härdig: A. 10

149:Stjärnakleja

Aquilegia vulgaris stellata ’White Barlow’ En ljuvlig akleja som har helt dubbla stjärnliknande, vita blommor och ett daggrönt bladverk. Blommar: juni-juli. Läge: sol-halvskugga. H: ca 70-80 cm. Härdig: A.


Stora perenner Stora perenner Stora perenner Stora perenner Stora perenner

Spara

50:Pion Paeonia ‘Sarah Bernhardt’

169:Ord. pris 219:-

Pion

Paeonia ‘Sarah Bernhardt’ En klassisk ljuvlig och rikblommande pion som blommar med fyllda, rosa, underbart doftande blommor. Blommar: juni-juli. Läge: sol-halvkskugga. H: ca 70-90 cm. Härdig: A.

11


Kom och välj dina sommarblommor!

12


Bra tips för att lyckas med sommarblommorna! • Fyll på med riktigt bra planteringsjord, utan att trycka till den. • Ge dina sommarblommor mycket vatten och näring. • Plantera inte för tätt, tänk på att blommorna växer en hel del under sommaren. • Fyll på med lecakulor i botten på krukorna eller balkonglådan med vattenmagasin. Det finns många olika modeller. Använder du en kruka bör det vara hål i botten. • Nyp bort de blommor som vissnat, annars går de i frö och plantan tror att den är färdig för säsongen och inte behöver producera fler blommor.

U-jord

Utmärk jord för sommarblommor i urnor och balkonglådor. 50 liter.

119:13


Flytta ut och inred Man pratar mycket om att inreda olika rum i trädgården. Detaljerna kan vara olika från år till år. Det är lätt att möblera med sommarblommor i krukor.

Från

Från

39

6990

90

Stjärnöga

Osteospermum ecklonis Finns i en rad olika färger och blommar hela sommaren. Kan planteras i större urnor, blomlådor eller i varma, vindskyddade rabatter eller blomlådor. Blir ofta 30-50 cm hög.

Från

Euphorbia Lättskött och tålig växt med lätt hängande växtsätt. Får många små, vita blommor. Vacker i plantering med andra växter. 14

Gaura lindheimeri Vackert, upprätta stjälkar med vita blommor och lansettlika grön blad. Det ger växten en vacker utstrålning. Passar bra att plantera tillsammans med andra perenner. Omtyckt växt för bin och andra insekter. Står gärna soligt.

Från

5990 Snötörel

Sommarljus

5990 Jordreva

Glechoma hederacea En snabbväxande, krypande växt som trivs i kruka som hängande bladväxt. En bra, lättodlad marktäckare.

8990 BoGrönt Sommarblomsjord

Speciellt utvecklad för sommarblommor i krukor, amplar och blomlådor. 50 liter.


Sommarljus

Snötörel

Stjärnöga

Kruka Bullaren

499:-

fr.

Jordreva

15


Het trend med starka smaker! Köp färdiga plantor och plocka chili till din matlagning. Får du mycket frukt så kommer här lite tips på hur du kan förädla den. Det är ju lite roligare att ha egen chili på burk i förrådet! Det är enkelt så testa du också! Du börjar med att besöka en av våra butiker och köp med dig en eller flera chiliplantor hem.

Inlagd Chili Ca 350 g Chilifrukt (valfri sort) 1 röd eller gul paprika (du kan gärna blanda för att få en fin färg i burken). 1 tsk salt 1 msk socker 1 dl vatten 1 dl äppelcidervinäger Skär chili & paprika i små bitar. Blanda äppelcidervinäger, salt, socker, och vatten i en kastrull. Blanda ned chili och paprika. Småkokas i ca 7 min under lock. Häll upp i ren burk. Inlagd chili passar perfekt som smaksättare i rätter där du vill ha lite hetta, i marinaden eller som topping på tacosen. 16


Tomat- & chiliplantor från

49

90 3990 Chilinäring

Chili älskar näring! 250 ml.

109:Ört- och grönsaksjord

För ekologisk odling. Näringsrik, 100% naturlig jord. 40 liter.

17


En känsla av medelhavet Du kan få till känslan med olivträd, taklök och lavendel. Ett eldfat och lyktor höjer stämningen.

Från

3990 Lavendel

Lavandula Lavendel är fin som liten häck, i samplantering eller i kruka. Blommorna är fulla av nektar och de doftar gott.

Från

199:Från

2990 Taklök

Sempervivum Taklökar trivs på solig och torr plats i valdränerad jord. Planteras med fördel på murar, i stenpartier och klippskrevor. Också fina i kruka. 18

Olivträd

Olea europaea Du kan ställa ut ditt olivträd när det inte längre är frost på nätterna. Ge ditt olivträd en jämn vattning under sommarhalvåret. Ställ in trädet till vintern och förvara det svalt.


Från

349:Lykta

Fin lykta som skapar den rätta stämningen.

Från

799:Eldfat

Eldfat är ett måste på sena sommarkvällar! 19


från

Pelargon Pelargonium zonale

39

Från

20

90

Mårbacka Pelargonjord

Ger pelargonerna bra rötter och fin tillväxt. 40 liter.

109:-


En älskad och tidlös blomma! Pelargonens frökapsel är lång och spetsig och liknar storkens näbb. Pelargos kommer från grekiskan och ordet betyder ”stork” vilket syftar just till pelargonens frökapsel. Den allra första pelargonen kom till Europa i början av 1600-talet med handelsfartygen som åkte mellan Europa och Indien. Plantor och fröer samlades in när man stannade för att bunkra mat och vatten längs vägen. Pelargonen hittade sin väg genom Europa och man vet inte riktigt när den kom till Sverige men man har hittat dokument från slutet av 1600-talet i förlagan till ett planschverk, kallat Blomboken, av Olof Rudbeck. Under 1700-talet var utbytet mellan botaniker i Europa mycket stort och frön och sticklingar skickades mellan länderna. Många botaniker reste också till Sydafrika med Ostindiefartygen i uppdrag att samla in växter. Under den senare hälften av 1700-talet började den kommersiella odlingen av pelargoner där England, Frankrike och Tyskland är de länder som har betytt mest i arbetet med att förädla och korsa fram nya sorter och sprida pelargonerna. Pelargonen kom till Sverige för kommersiellt bruk på 1800-talet och blev snabbt en älskad blomma i hemmen. Den förknippas gärna med inredning från samma tidsepok. Idag finns det tusentals korsningar av pelargoner och det är bara att välja och vraka bland sina favoriter.

21


Nyttigt, gott & lyxigt! Njut av färska bär från tidig sommar till sen höst.

229:Hösthallon

Rubus idae. ’Golden Everest’ Kraftigväxande hösthallon som får gula frukter från mitten av september och framåt. Härdig: 1-4(5).

229:Trädgårdshallon

Rubus idae. Mormors hallon En gammal svensk sort med goda söta bär i juli-aug. Goda att äta direkt och passar fint till saft och sylt. Härdig: 1-6.

249:Björnbär

Rubus frut. ’Oregon Thornless’ Dekorativ, vintergrön klätterväxt som ger mycket rikligt med stora, blanka, söta bär. Härdig: 1-4.

22

Täckbark 40 liter. 8990

Naturgödslad plantjord 40 liter. 7990


Stora plantor

Sommarhallon Rubus idae. ’Algonquin’

229:Sommarhallon

Rubus idae. ’Algonquin’ Fina stora söta bär med god hållbarhet, bra att frysa. Mognar i Juli. Rikbärande med grenar som har lite taggar. Härdig: 1-5.

23


Få finaste gräsmattan!

549:Algomin Robot 600 m2.

139:-

159:-

Gräsfrö Reparera Gräsfrö Exklusiv För kala fläckar och små skavanker. Ger den mest eleganta gräsmattan. Växer snabbt. 1 kg. Växer långsamt. 1 kg.

129:Gräsfrö Villa Plus Passar dig som vill ha en vacker och slitstark gräsmatta. 1 kg.

Välkommen till din närmaste BoGrönt butik!

Kilenlundavägen 8 • 645 47 Strängnäs • 0152-161 30 • www.solbergablommor.se

ÖPPET:

Vard 10-18 • Lör 10-16 • Sön/helg 10-16 Följ och gilla oss på facebook Priserna gäller tom 2022-06-06 eller så långt lagret räcker. Reservation för ev tryckfel. Lokala avvikelser i priser och sortiment kan förekomma.