Page 40

KODIN TALOUS

Paljonko saan eläkettä ja riittääkö se? Selvitä tilanne, älä panikoi.

LINKKEJÄ , VINKKEJÄ

»Työeläkkeeseen liittyvää tietoa ja laskureita: tyoelake.fi »Tietopaketti KELA:n tuista eläkeläisille: kela.fi/elakelaiset »Pennolla talous tasapainoon: penno.fi »Marttojen vinkeillä huoletta eläkkeelle: martat.fi/huoletta-elakkeelle

1

TARKISTA T YÖEL ÄKKEESI

»Paljonko saan aikanaan eläkettä? Aloita asian selvittäminen tarkistamalla, kuinka paljon sinulle on tähän mennessä kertynyt työeläkettä. Eläkekertymän löydät työeläkeotteesta, jonka saat postitettuna joka kolmas vuosi, tai oman työeläkeyhtiösi nettipalvelusta. Kertymän voi tarkistaa myös Työeläke.fi-palvelusta. Siellä on esimerkiksi laskuri, joka näyttää, kuinka työuran pituus vaikuttaa eläkkeeseen.

2

TUTKI TUKIEN M AHDOLLISUUS

»Jos työeläkkeesi jää esimerkiksi pätkätöiden tai kotiäitiyden vuoksi pieneksi, voit olla oikeutettu KELA:n tukiin, eli joko vanhuus- tai takuueläkkeeseen. Pienituloinen voi olla oikeutettu myös esimerkiksi eläkkeensaajan asumistukeen tai toimeentulotukeen.

3

KOKEILE K ÄY TÄNNÖSSÄ

4

SÄ ÄSTÄ JA SIJOITA

»Kun tiedät, paljonko tulet suurin piirtein saamaan eläkettä, kokeile jonkin aikaa, miten eläminen tuolla summalla onnistuu. Kirjaa ylös nykyiset säännölliset menosi ja katso, riittäisikö eläkkeesi niiden kattamiseen. Mieti, mistä voit luopua, jotta taloutesi pysyy plussan puolella myös eläkkeellä.

»Koskaan ei ole liian myöhäistä ruveta säästämään tulevan varalle. Tutki omaa kulutustasi ja mieti, mistä voisit siirtää edes pienen summan säästöön kuukausittain. Puskurirahasto on hyvä alku. Säästöjen kasvaessa vertaile erilaisia säästö- ja sijoitusvaihtoehtoja ja valitse itsellesi sopiva tapa. Muista, että sijoitus tuottaa lähes aina paremman voiton kuin vastaavan rahasumman pitäminen tilillä.

5

ÄL Ä PANIKOI

»Jos yllätyit siitä, miten matala tulotasosi tulee eläkkeellä olemaan, ei silti ole syytä paniikkiin. Vielä ehdit varautua. Aloita vaikka Marttojen vinkeillä.

ENNAKOI ELÄKEVUODET ERKKI UKKOLA //KUVA SHUTTERSTOCK

40 | MARTAT 3 | 2019

Profile for Marttaliitto ry

Martat-lehti 3/2019  

Martat-lehti 3/2019