Page 1

APRENEM A FER SERVIR L'ORDINADOR 1 Obrim una carpeta al PEN: 1) Poso el PEN a l'entrada USB

2) Vaig a INICIA i vaig a ORDINADOR 3) Busco el meu PEN i hi faig doble clic 4) Quan s'obre la finestra faig un clic (bot贸 de la dreta) a la part blanca de la finestra 5) Vaig a CREA i trio CARPETA 6) Poso el nom a la meva carpeta. p.ex. 3r


APRENEM A FER SERVIR L'ORDINADOR 2 Obrim el processador de textos: OpenOffice 1) Vaig a INICIA i trio TOTS ELS PROGRAMES 2) Busco OFIMร€TICA 3) Trio OpenOffice.org 4) Clico sobre OpenOffice.org Writer:

5) Ja puc comenรงar a escriure


APRENEM A FER SERVIR L'ORDINADOR 3 Guardo un document al PEN 1) Tinc el document obert i vaig a FITXER 2) Trio ANOMENA I DESA 3) Busco EL MEU ORDINADOR i trio el meu pen. Hi faig doble clic. 4) Obro la carpeta, (fent un clic), on vull guardar el document. 5) Poso tĂ­tol al document i premo DESA


APRENEM A FER SERVIR L'ORDINADOR 4 Escrivim a l'ordinador: Cテ単IA 1) Obro l'OpenOffice.org WriterEs 2) Copia la segテシent frase:

Aquest cap de setmana anirテゥ a buscar bolets amb tots els meus amics. 3) Guarda el document al teu PEN. De nom hi poses TEXT 1


APRENEM A FER SERVIR L'ORDINADOR 5 Tipus de lletra i mida 1) Obre un document nou 2) Copia la següent frase: El Dimarts vàrem anar a Torre Llauder i va ser molt interessant. 3) Selecciona la paraula Torre, per fer-ho posat davant de la paraula, fas clic amb el ratolí i el passeges per damunt de la paraula fins al final, ara deixa anar el botó. Veuràs que la paraula queda marcada amb color blau; ja està seleccionada. 4) Ves a la casella del tipus de lletra. Fes clic a la fletxeta del costat dret. 5) Tria la lletra IMPACT. 6) Ves a la casella de la mida de la lletra. Fes clic a la fletxeta del costat dret. 7) Tria la mida 60. 8) Selecciona les paraules “ El Dimarts” i posa- les amb IMPACT i a 30 de mida. 9) Selecciona la paraula Lauder i posa-la amb IMPACT i a 70 de mida. 10) Ara guardo el document amb el nom de text 2 en el meu PEN.


APRENEM A FER SERVIR L'ORDINADOR 6 Color de lletra i ressaltat 1) Obre un document nou 2) Copia la següent frase: Vaig aprendre moltes coses a la visita del Museu Picasso. 3) Selecciona la paraula “visita”, per fer-ho posa't davant de la paraula fas clic amb el ratolí i el passeges per damunt de la paraula final, ara deixa anar el botó. Veuràs que la paraula ha quedat marcada amb color blau: ja està seleccionada. 4) Ves a la casella del color de lletra. Fas clic a la fletxeta del costat.


5) Tria el color taronja. Fes clic a la part blanca del full. Mira què passa. 6) Ara selecciona les segßents paraules i posa-les amb el color que veus en aquesta fitxa: Vaig aprendre moltes coses a la visita del Museu Picasso.

7)

Guarda el document al teu pen amb el nom Picasso.


APRENEM A FER SERVIR L'ORDINADOR 7 Negreta, cursiva i Subratllat 1) Obre un document nou 2) Copia el següent poema: L'ELEFANT Salut i alegria jo sóc l'elefant el forçut més gran que la terra cria. Per plans i muntanyes duc al meu davant la trompa, dansant entre dues banyes. Josep Carner


3) Ara selecciona el títol, un cop el tens seleccionat prems el botó “Negreta”:

4) I ara poses en cursiva les següents paraules: forçut, muntanyes, trompa i banyes Per fer-ho, les has de seleccionar i prémer el botó “Cursiva”:

5) Per finalitzar subratlles el títol: el selecciones i prems el botó “Subratllat”:

6) Desa el document amb el nom ELEFANT.


APRENEM A FER SERVIR L'ORDINADOR 8 Alineaci贸 del text 1) Obre un document nou 2) Copia el seg眉ent poema:

XOCOLATA DESFETA Espessa i lluent, tothom se la menja, ai!, a cremadent. En xicra o en tassa prou que ho diu la gent, mai no n'hi ha massa.


3) Selecciona tot el poema. 4) Ara ves a la casella “centrat”.

Clic. Ara fes clic a la part blanca del full.

5)

Guarda el document al teu pen amb el nom XOCOLATA


APRENEM A FER SERVIR L'ORDINADOR 9 REPÀS 1) Obre un document nou. 2) Copia aquest text d'en Miquel Martí Pol OUS FERRATS Quan es couen, quins esclats, els ous ferrats, fins i tot, si no vigila, poden fer alguns disbarats. 3)Subratlla les paraules OUS FERRATS del títol. 4)Posa el títol en negreta: OUS FERRATS 5)Posa en cursiva la paraula :disbarats. 6) Ara selecciona-ho tot i posa-ho amb lletra

Ravie i mida 36.

7) Guarda el document al teu PEN amb el nom OUS FERRATS


APRENEM A FER SERVIR L'ORDINADOR 10 Guardar imatges al pen 1) Obre el navegador 2) En el cercador posa el nom de les imatges que busques:

3) Escull “Imatges” a la barra negra que hi ha a dalt:

4) Fes clic a la imatge que vols guardar.


5)

Quan s'obri, fes clic amb el botó dret.

6) Escull “Anomena i desa la imatge” 7) Tria el teu pen, poses un títol a la imatge i la deses.


APRENEM A FER SERVIR L'ORDINADOR 11 Posar imatges als documents 1) Busca la imatge d'un elefant i la guardes al teu pen 2) Obre el document ELEFANT 3) Posa el cursor després de la paraula Carner i prems l'Intro dues vegades. 4) Vas al menú de dalt i tries “Insereix” 5)

Ara tries: Imatge – des d'un fitxer

6) Busques al teu pen la imatge que has guardat de l'elefant.


7) Tries “Obrir” 8) Si la imatge és massa gran o massa petita la pots canviar de mida fent clic a la imatge, veuràs que surten uns quadradets verds: 9) Quan surtin els quadradets verds prems la tecla Majúscula i arrossegues un dels quadradets de la cantonada. 10)

Poses la imatge a la mida que t'agradi.

11) Deses els canvis en el document.

Fitxes 3r  

Seqüenciació d'activitats per a Primària