Page 1

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg hjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxc vbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg hjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxc vbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg hjklzxcvbnmrtyuiopasdfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwert Marta Pérez I Carme Sánchez yuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopas


2013: L’ANY D’ESTELLÉS El 2 d'abril se celebra el Dia del Llibre Infantil i Juvenil; el 23 d'abril és el Dia Internacional del Llibre i en 2013, el poeta burjassotense i universal Vicent Andrés Estellés, de la mort del qual es complixen vint anys, ha sigut declarat Escriptor de l'Any per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. Hem triat un poema que es diu: Aci em pariren i aci estic,perque ens va agradar molt els sentiments que expressaba i a més era un poema fácil de entendre.

Ací em pariren i ací estic. I com que em passen certes coses, ací les cante, ací les dic. Ací em pariren, ací estic. Ací treballe i done besos. Ací agonitze i ací em ric. Ací defense unes collites. Deu veirtats i quatre mites. Ací em pariren i ací estic, pobre de béns i ric de dies, pobre de versos, d'afanys ric. Cant l'amor i les parelles que viuen, beuen i se'n van. Cante un amor de contraban. Cant l'amor, cante els amants. No sé tampoc si açò són cants. Dic les coses que vénen, van, tornen un dia, altre se'n van, l'esperança de contraban.


Informació sobre Vicent Andrés Estellés Vicent Andrés Estellés va nàixer a Burjassot el 4 de setembre de 1924 i va morir a València el 27 de març de 1993. Ell era un periodista, escriptor i, un dels més importants poetes valencians del segle XX i dels més reconeguts en la seua llengua. Les seues primeres obres varen ser: Ciutat a cau d'orella (1953) , La nit (1956), Donzell amarg(1958), i L'amant de tota la vida (1966). Les seues dos obres més importants varen ser: La clau que obri tots els panys(1971) i el Llibre de meravelles(1971), potser l’obre més coneguda. Es seu corrent artístic que segueix era la mort, per això va ser uns del seus temes centrals en els seus poemes. És considerat uns dels renovadors de la poesia valenciana contemporánea. Els temes centrals de la seua obra són la mort, el sexe i la pàtria. L’ importància de la figura de Estellés es que des del 1973, als Premis Octubre es convoca un concurs de poesia que du el seu nom, ‘’el Premi Vicent Andrés Estellés de poesia’’. També du el seu nom l’ institut d’educació secundària de Burjassot, la seua ciutat natal. Entre 2010 i 2011 es va estrenar a València i a Barcelona una obra de teatre anomenada Poseu-me les ulleres(un espectacle biogràfic sobre l'obra i vida de Vicent Andrés Estellés). A més a més s’han fet moltes canços a partir dels seus poemes. Des de l'any 2010, se celebra als territoris catalanoparlants la Festa Estellés.


Presentació i explicació del poema seleccionat. Aqeust poema es diu: Açi em pariren i açi estic i perteneix al ’’llibre de meravelles’’ de Vicent Andrés Estellés,publicat en 1971. Aquest poema creguem que va de la defense de la seua pàtria ja que parla de que ell va nàixer aun lloc on ha vingut moltes experiéncies, desde plorar fins a riure. Aço es pot veure en un vers que diu: ‘’Ací agonitze i aci em ric.’’ Els sentiments que expressa aquest poema és amor cap a Valéncia,expressa que l’estima i que ja forma part de la seua vida,perque en ella ho ha fet tot. Com a recurs destacaria un paral.lelisme perque hi ha una repetició de la mateixa estructura al llarg de dos o més versos. Ací em pariren i ací estic, pobre de béns i ric de dies, pobre de versos, d'afanys ric.

Aquest sería un exemple perque utlitza la mateixa estructura, es a dir diu: Pobre de … i al vers de baix pobre de….

Un altre recurs a destacar seria una aliteració perque hi ha una serie de repeticions dels mateix sonit en una mateixa estrófa.,en el cas anterior serien les lletres assenyalades en roig.

Conclusió Pensem que si que aporta ``llums´´ o ``ombres´´ a la literatura catalana, ja que Vicent Andrés Estellés era una poeta que escrivia en València. També opinem que aporta molt a la societat del segle XX, per els temes del seus poemes(mort, sexe i pàtria), perquè son els temes representatius del segles XX, al canvi, d’aquest segle no el representaria, ja que ara hi ha altres temes representatius, no els d’abans.

Trabajo de valenciano  

Siglo veinte

Trabajo de valenciano  

Siglo veinte