Page 1

Het Honinggazetteke van Londerzeel 5de jaargang, nummer 4 Tweemaandelijks tijdschrift van De Bijenvrienden van Londerzeel Verschijnt in feb. – april – juni – oct. – dec. Verantwoordelijke uitgever: Marc De Bont Eeckhout 39 1840 Londerzeel m.debont@telenet.be Tel 052309505 Redacteur: Ria De Donder

Het Honinggazetteke is een contacttijdschrift voor imkers en andere liefhebbers van insecten, van de tuin en het leefmilieu. Omwille van het milieu wordt het honinggazetteke vooral in digitale versie verspreid.

Foto: Rudi Moeyersons


Activiteiten De Bijenvrienden nodigen iedereen uit om deel te nemen aan de 7de Malderse Plattelandskwis. Zie flyer hieronder. De bijenvrienden nemen met verschillende groepen deel, wenst u mee ons groepje te verstevigen, laat iets weten.


Filmvoorstelling More than Honey Vrijdag 22 november om 20u. In de bibliotheek van Londerzeel centrum (deuren om 19.30u.), Molenstraat 5. Deze avond wordt verzorgd door de Bijenvrienden van Londerzeel. Inkom: gratis, vooraf inschrijven http://www.biblonderzeel.blogspot.be/

noodzakelijk

op

Volgens de regisseur Mijn bedoeling was om de kijker de mogelijkheid te geven het drama te vatten dat zich vandaag afspeelt. Daarom hebben we willen werken met sterke, sprekende beelden die enorm zintuiglijk werken. Daarnaast hebben we de nadruk gelegd op echte verhalen van deze 'minuscule' bijtjes, om op die manier de grotere context aan te tonen. Die context is ĂŠĂŠn van druk, veroorzaakt door een wereldwijde economische piramide en de eis van eeuwige groei. Laten we niet vergeten dat we aan de basis van die piramide steeds de insecten terugvinden... Dat is de voornaamste reden waarom ik besloten heb om de bijen zo zorgvuldig mogelijk beeld te brengen en de kijker beter over hen te informeren. Hun grote, behaarde ogen en hun schild doen denken aan fascinerende wezens van een andere planeet, die er op het scherm zo groot uit zien, meestal zelfs groter dan de mens.


Een passage illustreert heel duidelijk de strijd tussen de bijen en de neoliberale markteconomie. Een bijenmakelaar zet op een bepaald moment de imkers aan om onophoudelijk hun prestaties te verbeteren. Maar die imkers zetten op hun beurt gewoon hun bijen ertoe aan. Zo is de honingbij een onderdeel van bandwerk geworden. Een machine waarvan we verwachten dat ze werkt bij de druk op een knop. Mocht ik niet het risico lopen verwaand over te komen, dan zou ik bijna durven zeggen dat deze film een beetje is zoals 'Modern Times' van Chaplin, maar dan verteld met bijen. Markus Imhoof

DVD hoes Bron: http://www.morethanh oney-film.be/nl/

http://www.dimitribont enakel.com


Speculaas met Sint-Niklaas Toen het nog tot de familiegeplogenheden behoorde om met Sinterklaas speculaas te bakken, keken de kinderen er naar uit dat moeder alles uit de schapraai haalde op 6 december om deeg te maken. Moeder deed een propere voorschoot aan en ging aan de slag met bloem en bakkersgist. Het wafelijzer werd op de Leuvense stoof heet gestookt. Af en toe werd het ijzer ingevet met een zwoize.

Ingrediënten voor speculaas in de 21ste eeuw: 650 gr. zelfrijzende bloem, 400 gr. boter, 250 gr. kandijsuiker, 200 gr. honing, 1 ei, 20 gr. speculaaskruiden (kaneel, gemalen kruidnagel, foelie, gemberpoeder), 3 gr. zout.

Bereiding Smelt de boter en de honing in de microgolfoven (lage tem.) en meng de suiker en het ei. Voeg er de kruiden en het zout bij. Zeef de bloem er over. Meng en kneed tot een homogeen deeg. Dek af en laat een dag rusten in de koelkast. Laat het deeg op kamertemperatuur komen en rol het uit op een dikte van ± 3 mm. Snij vormen uit het deeg. Verwarm ondertussen de oven op 175°C. Strijk de bakplaat in met boter en leg de speculaasvormen er op en laat 8 tot 10 minuten bakken. Haal de plaat uit de oven en laat de speculaas afkoelen vooraleer hem van de plaat te nemen. Weetje: in Nederland zegt men tegen speculaas speculoos.


Advocaat Meng met de mixer: 200 gr. zomerhoning, 10 pakjes vanillesuiker, een blik (400 gr.) niet-gesuikerde gecondenseerde melk en 8 eierdooiers. Leng aan met 150 gr. alcohol 90째. Doe in een grote honingpot, sluit goed af en laat een week rusten in de koelkast. Gezondheid!

Confituur Confituur kan je ook zoeten met honing in plaats van met suiker waardoor je een subtiele smaaktoets toevoegt. Als je ook nog een klontje boter bij de vruchten doet zal er bijna geen schuim gevormd worden.

Nuttige tips over steken Een muggenprik om bloed te zuigen, wat heel wat jeuk veroorzaakt, kan verzacht worden door er tandpasta over te smeren en er dan af te blijven!


Spreuken en gezegdes

Zoeter dan de zoetste praat is het zoet uit de honingraat Wie gal in de mond heeft kan geen honing spuwen. Lief bijtje zei de bij wil je met mij vrije, wacht even zij de bij ik ben zo bij je. (Toon Hermans)

Het Honinggazetteke van oktober 2013  

Het Honinggazetteke van oktober 2013 van De Bijenvrienden Van Londerzeel Jaargang 5, Nummer 4

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you