Page 1

Portfolio


Personalia

Marloes Everlo Laaressingel 14 7514 ER Enschede marloeseverlo@gmail.com + 31 6 52 62 97 78


Over mij

Mijn naam is Marloes Everlo, industrieel ontwerper met zowel ervaring in de ontwikkeling van consumentenproducten als in biomedische technologie. Gedurende mijn bachelor Biomedische Technologie kwam ik er achter dat ik medische technologie weliswaar erg interessant vind, maar het liever toepas dan zelf ontwikkel. Bovendien bleken mijn interesses breder dan de medische wereld. Mijn master Industrieel ontwerpen bood mij de kans mijn creativiteit te gebruiken om problemen op te lossen en om producten te ontwikkelen die zowel bruikbaar als aantrekkelijk zijn voor een grote groep gebruikers. Ook was hier meer aandacht voor bijvoorbeeld doelgroeponderzoek en productbeleving. Doordat mijn beide studies goed op elkaar aansluiten heb ik niet het idee dat mijn werkveld en interesses erg veranderd zijn sinds het begin van mijn master. Integendeel; deze zijn vooral breder geworden. Naast mijn studie besteed ik graag tijd aan sporten als windsurfen, floorball en snowboarden. Ook schrijven, tekenen en illustreren zijn enkele van mijn hobbies.


Portfolio


Total knee prosthesis Vak: Design of biomedical products 5 EC Juni 2005 Groep van 5 studenten

Bij bestaande knieprotheses is er een grote kans dat deze op den duur los gaan zitten, hetgeen gepaard gaat met de slijtage aan het omringende bot en veel ongemak voor de patiënt. Bovendien moet bij slijtage van de gewrichtkoppen de hele prothese worden losgeboord en vervangen, waarbij veel bot verloren gaat. Door deze factoren in een herontwerp te verminderen, gaat niet alleen het comfort voor de patiënt erg vooruit, maar wordt ook de kans dat er te weinig bot overblijft voor het plaatsen van een nieuwe prothese sterk gereduceerd. Hierdoor kan de eerste prothese van een patiënt al op een veel jongere leeftijd worden geplaatst.


Total knee prosthesis Vak: Design of biomedical products 5 EC Juni 2005 Groep van 5 studenten

Door de stam van de prothese te bedekken met poreuze plasma spray kan er bot in de prothese groeien, waardoor deze beter vast komt te zitten. Ook voorkomen de ribben aan de zijkant van de stam het roteren om de longitudinale as, een van de voornaamste oorzaken van het losraken van knieprotheses. Daarnaast kunnen de slijtende delen van de prothese worden vervangen terwijl de stam blijft zitten, waardoor er geen onnodig botverlies optreedt wanneer de gewrichtskoppen aan vervanging toe zijn.


Solar fridge Vak: Sources of innovation 5 EC November 2007 Groep van 2 studenten

De koelbox op zonne-energie is het resultaat van een ongebruikelijk ontwerpproces, waarbij de technologie die geĂŻmplementeerd moest worden vastlag (moderne zonnecellen) en het product hier omheen bedacht moest worden met behulp van een aantal verschillende innovatietheorieĂŤn , in dit geval achtereenvolgens het Innovatie Fase Model, een Lead user study, Platvorm gedreven productontwikkeling en Innovatieve design en styling.


Solar fridge Vak: Sources of innovation 5 EC November 2007 Groep van 2 studenten

De koelbox die op deze manier ontstond heeft windsurfers als doelgroep. Zij kunnen het zonnepaneel gemakkelijk meenemen tussen hun boards en gebruiken deze op het strand als zonnescherm. De koelbox zelf dient tevens als rugleuning van een comfortabele strandstoel, terwijl het deel met de aandrijving gebruikt kan worden als tafel voor waardevolle spullen en als oplaadstation voor een mobiele telefoon. Het zonnepaneel kan in drie richtingen worden gekanteld, waardoor het altijd optimaal naar de zon kan staan. Ook kan de accu van het geheel onderweg in de auto worden opgeladen via de 12V-aansluiting en kunnen in plaats van een koelbox ook andere modules zoals een kacheltje worden aangesloten.


Kitchen scales Vak: Evolutionary product development 10 EC November 2007April 2008

Voor het vak Evolutionaire productontwikkeling werd een type 875 keukenweegschaal van Krups op twee manieren geanalyseerd. Allereerst werd de geschiedenis en de evolutionaire productfase van de keukenweegschaal aan de hand van het boek “Evolutionaire Product Ontwikkeling� van A.O. Eger onderzocht. Tegelijkertijd werden de werking van het ontwerp en het productieproces geanalyseerd. Hierbij werd onder andere Moldflow analyse gedaan voor het nabootsen van het spuitgietproces van de kunststof onderdelen en werd een kostprijsanalyse gedaan. Ook werden zowel de werking van de weegschaal als het assemblageproces door middel van een SolidWorks filmpje nagebootst.


Kitchen scales Vak: Evolutionary product development 10 EC November 2007April 2008

In het tweede deel van het vak werd een algeheel herontwerp van de weegschaal gemaakt. Hierbij werd het aantal onderdelen gereduceerd van 27 tot 12 en werd de kostprijs van de weegschaal van â‚Ź 3,39 tot â‚Ź 2,26 teruggebracht. De buitenkant van de weegschaal bestaat in het nieuwe ontwerp uit slechts 4 onderdelen, die alle met simpele matrijzen te spuitgieten zijn.


Kitchen scales Vak: Evolutionary product development 10 EC November 2007April 2008

Naast de verbeteringen in efficiëntie en kostprijs is in het herontwerp aandacht besteed aan de uitstraling van de weegschaal. Waar veel goedkope keukenweegschalen er saai en goedkoop uitzien en direct na gebruik worden opgeborgen, is hier gekozen voor een eleganter, stijlvoller uiterlijk. De transparante, afneembare schaal maakt het uitgieten van vloeistoffen makkelijk, de eveneens transparante schaalverdeling is traploos met één vinger te verstellen om de weegschaal te ijken. De wijzer biedt tenslotte een kleine optische illusie: wanneer massa toe wordt toegevoegd lijkt deze naar beneden te bewegen.


Islamic baby monitor Vak: Design and Emotion 5 EC Juni 2008

De Islamitische babyfoon is een speciaal voor Moslims ontworpen herontwerp van de Philips SCD 489 babyfoon. Het ontwerp is gebaseerd op een literatuur- en doelgroeponderzoek naar de Islamitische manier van opvoeden en de manier waarop Moslimouders met babyfoons omgaan.


Islamic baby monitor Vak: Design and Emotion 5 EC Juni 2008

Belangrijke uitkomsten van beide onderzoeken waren dat bescherming en onzekerheid over de opvoedkundige houding een grote rol spelen in de Islamitische opvoeding. Het ontwerp straalt daarom bescherming uit met een abstracte sculptuur van moeder en kind: de moeder neemt naar ‘baby’ mee en laat een ‘moeder’ bij het kind achter. De onderdelen passen precies in elkaar, waarmee een goede verbinding tussen beide delen gesymboliseerd wordt. Ook het kleurgebruik is afgestemd op Moslimouders: de witte hoofdkleur staat voor sereenheid en puurheid in de Islam, terwijl het rood van de knoppen en stootrand (nieuw) leven en bescherming uitdrukt.


Siematic Spot Vak: Create the future 10 EC Oktober 2009 Groep van 4 studenten

Voor het vak Create the future werd een kookconcept voor het jaar 2025 ontwikkeld aan de hand van een aantal scenario’s. Hiervoor werd met onder andere een onzekerheids/belangenmatrix een strategische ruimte samengesteld, waarin drie posities werden gekozen voor de uiteindelijke scenario’s: duurzaamheid, stabilisatie en individualisatie. Voor het ontwerp van het uiteindelijke product werd een SWOT-analyse van Siematic gemaakt, die als basis diende door de conceptkeuze en -uitwerking. Ook werden zowel de implementatiegebieden als de exploitatiemogelijkheden van het eindproduct, de Siematic Spot, onderzocht.


Siematic Spot Vak: Create the future 10 EC Oktober 2009 Groep van 4 studenten

De Siematic spot is bedoeld als keuken en sociale ontmoetingsplek voor bedrijven en universiteiten. Het vervangt de bestaande koffieautomaten en biedt daarnaast de mogelijkheid met collega’s een maaltijd te bereiden, waarmee wordt ingespeeld op de steeds flexibel wordende werktijden. Ook is de Siematic spot uitstekend geschikt voor informele besprekingen en flexwerkers.


Speeltuin Afstudeeropdracht 45 EC Januari 2009 April 2010

Speeltoestellen voor de allerjongsten zijn niet alleen kleiner dan de andere toestellen in de speeltuin; ook de manier waarop jonge kinderen met de toestellen omgaan is anders. Daarom werd als afstudeeropdracht een speelomgeving voor kinderen tot 6 jaar ontwikkeld voor speeltoestellenfabrikant IJslander. Door middel van een uitgebreid literatuur- en doelgroeponderzoek werden de toenemende (motorische) capaciteiten van jonge kinderen en de invloed die speeltoestellen hierop kunnen hebben onderzocht. Ook werd ingegaan op de veranderende uiterlijke voorkeuren van deze doelgroep en de belangrijkste problemen die ontstaan in de omgang met speeltoestellen.


Speeltuin Afstudeeropdracht 45 EC Januari 2009 April 2010

De aanbevelingen die voortkwamen uit het onderzoeksdeel hebben als basis gediend voor het ontwerp van de toestellen. In dit ontwerptraject werd de meeste aandacht besteed aan de belangrijkste eigenschap van een toestel voor kinderen: de speelfuncties. Daarnaast werd de nadruk gelegd op aantrekkelijkheid en uitdaging voor de hele doelgroep. Het uiteindelijke resultaat van dit ontwerptraject is een speelomgeving van 5 toestellen in het thema “Waterig Holland�. De serie bestaat twee samengestelde toestellen met verschillende klim- en glijmogelijkheden, een evenwichtsbrug, een wiebeltoestel en een waterbak met sluisjes in de vorm van Nederland.


Speeltuin Afstudeeropdracht 45 EC Januari 2009 April 2010

De verschillende toestellen zijn productieklaar uitgewerkt. Hierbij zijn diverse verbindingen ontworpen, waarvan er ĂŠĂŠn momenteel al wordt gebruikt in de nieuwe toestellen van IJslander. Ook zijn de toestellen aangepast aan de Europese veiligheidsnormen en aan de productie- en plaatsingsmogelijkheden van de opdrachtgever. Het eerste prototype van de serie, een samengesteld toestel in de vorm van een schip, is in de zomer van 2010 te zien bij de Twents Design tentoonstelling van de Bijenkorf.


Grafisch


Tekeningen Vak: Product presentatie tekenen, Handtekenen en vormgeven 5 Ec November 2006 Juni 2007


Modellen Vak: Vormleer 5 Ec Oktober 2006 Januari 2007


Portret op vakantie Vak: Productfotografie 5 Ec April 2008

Voor het vak productfotografie werd een in de studio genomen zelfportret geretoucheerd, losgemaakt van de achtergrond en in een nieuwe omgeving geplakt. Hierbij werd speciale aandacht besteed aan de transparante delen van de foto, zoals het waterflesje en het haar, omdat hierdoor de omgeving zichtbaar moet zijn.


Aquarel van een surfer Vak: Modeltekenen 5 Ec Mei 2008

Voor het vak Modeltekenen werd een aquarel gemaakt van een planerende windsurfer, gezien van bovenaf. Het thema ‘dynamisch’ komt zowel terug in de aard van de sport als in het windprofiel in het zeil.


Illustatie Marietje van Dalen Vak: Modeltekenen 5 Ec Juni 2008

Illustratie bij het gedicht “Marietje was bang voor water en zeep� van Annie M.G. Schmidt. Deze illustratie werd met het aquarel van de surfer en een aantal portretten tentoongesteld bij de vakexpositie op de universiteit.


Productschetsen Afstudeeropdracht 45 Ec Januari 2009 April 2010

portfolio Marloes Everlo  

portfolio of Marloes Everlo, industrial design engineer / product developer

portfolio Marloes Everlo  

portfolio of Marloes Everlo, industrial design engineer / product developer

Advertisement