Page 1

Werkboek marlies nillesen


Hoe serieus ben ik? Welke partij past bij mij? Wat is rechtvaardigheid voor mij? Wat waren mijn Wie is mijn Hou ik van vakantie? Waar

100 Vragen

Nijmegen

Zee of meer? Hoe oud ben ik? Waar denk ik aan bij Nijmegen? Wat vind ik leuk om te doen? Hoe was mijn jeugd? Waarom pepsi cola? wat Waar woon ik? Hoe heet ik? Wat vind ik van mijn vorige school? In welke vakken ben ik goed? Wat is mijn favorite Wie zou ik het liefst afschieten? Wat zijn mijn Wat zijn mijn toekomstplannen? Wat is mijn kledingstijl? Wat doe Ben ik een planner of ben ik chaotisch? Wat vind ik van sociale media? Ben ik een avond- of een ochtendmens? Badminton Waarom ben ik niet naar de universiteit Uit eten Ben ik liever samen of alleen? Fruit of groente? Wat zou ik veranderen als ik terug kon in de Maakt geld gelukkig? Wat is mijn grootste angst? Wat als er geen morgen Wat is mijn grootste wens? Waarom is badminton geen campingsport?

Wat is mijn favoriete sport?

Wat drink ik het liefst? Sociaal of liberaal? Wat is leuk Wat is mijn creatieve stijl? Sociaal Wat doet cola met me? Wie zou ik graag ontmoeten? Van Wat is de betekenis van mijn naam? Wat vind ik belangrijk? Favoriete eten? Welke partij niet? Heb ik geheimen? Familie Hoe zie ik mezelf over Wat maakt mij gelukkig? Lijk ik meer op m’n vader of op Wat voor een persoonlijkheid heb ik? Waar wil ik naartoe? Waar wil ik nooit naar toe op


de mensheid? toekomstdromen? Hoe kijk in naar Wil ik eeuwig leven? broer? Wat doe ik liever niet als ik uitga? denk ik aan bij Arnhem? Hoe reis ik graag? Ben ik snel humeurig? Emoties of verstand? Wat zijn mijn passies? Katten of honden? Katten Wat is mijn gevoel bij dierenleed? Wat zijn mijn goede eigenschappen? voor een vooropleiding heb ik gedaan? Wat is mijn favoriete plek in Nijmegen? muziek? Waarom hou ik niet van voetbal? favoriete films? Wat is positief? Waar denk ik aan als ik een boom zie? ik het liefste op een zaterdagavond? Fruit Wat zijn mijn favoriete games? Stel ik vaak dingen uit? Favoriete seizoen? Wat is negatief?Ben ik makkelijk afgeleid? gegaan?Ben ik impulsief? Familie of vrienden? Waar ben ik trots op? Wat zou ik aan mezelf veranderen? tijd? Waarom hou ik van rock? Ogen

Wat vind ik mooi aan mezelf?

is? Wat zijn mijn slechte eigenschappen? Wat zijn mijn favoriete boeken? Lente Wat is mijn favoriete merk? aan badminton? Waarom hou ik niet van dance?

Wat doe ik het liefste als ik uitga?

Waarom ben ik zo geïnteresseerd in films? welke films wordt ik emotioneel? Wat inspireerd me? Mensen of dieren? Ben ik een goede planner? Lasagna 10 jaar? ik leuk aan mezelf? m’n moeder? Wat vind Liever extreem warm of extreem koud? Waarvoor ben ik mijn ouders dankbaar? vakantie? Hoe ervaar ik positieve emoties?

10 Antwoorden


>> Google Personal Search Aantal hits: 27,100

marliezjuh.hyves.nl/ nl-nl.facebook.com/marlies.nillesen.9 a-d-m.hyves.nl/forum/ razorcheeks.wix.com/tecpe—marliesn—dc6v1 twitter.com/marliesnillesen Bovenstaande sites zijn van mij of hebben iets met mij te maken. Nummer 1 is mijn hyves pagina waar ik nooit meer op zit. Nummer 2 is mijn facebook pagina. Hier zit ik dagelijks op. Nummer 3 is een hyve die ik in de brugklas heb gemaakt. Ik wilde met deze site actie voeren tegen dierenmishandeling. Nummer 4 is een wix pagina waarop ik een website heb gemaakt voor mijn eindexamen tekenen praktijk. Ik had hier uiteindelijk een 10 voor. De laatste, nummer 5, is mijn twitterpagina waar ik ook dagelijks op zit. Andere hits op de eerste pagina hadden niks met mij te maken, maar mijn naam werd wel genoemd. Ik weet niet of hier wel zo blij mee ben. Aan de andere kant is het wel een soort reclame voor mezelf. Het ligt er dus een beetje aan op welke sites ik wordt genoemd en in welke context dit is.


Black Boxes

3. Familiemens. Ik hou heel veel van mijn familie. Zij zijn mijn vrienden en mijn leven.

2. Afwisselend. Vooral mijn stijl is erg afwisselend. De ene keer hou ik van zwart/wit de andere keer van meer kleur. 1. Perfectionistisch. Ik ben altijd net zo lang bezig tot alles er perfect uitziet, zo niet, dan kan ik er niet mee leven. 4. Geduldig. Ik ben een geduldig type, als iets niet de eerste keer lukt blijf ik rustig, raak ik niet ge誰rriteerd en dan gaat het de volgende keer wel goed.

5. Geordend. Ik ben een echte planner en ik vind het fijn om structuur te hebben in wat ik doe. Ik ben iemand die lijstjes afwerkt en mindmaps maakt om gedachtes op papier te zetten en van me af te zetten.


Digitale

Mindmap


Mindmap

Analoge


pop

art

in

europa

Op 20 september 2012 ben ik, samen met Luna naar de expositie “Pop-art in Europa” geweest in het Valkhof Museum in Nijmegen. Op mijn middelbare school had ik kunstgeschiedenis in mijn pakket en Pop-art was één van mij favoriete kunststromingen. De tentoonstelling lag dus dicht bij mijn interesses.

De tentoonstelling bestond voornamelijk uit schilderijen van veel dezelfde kunstenaars. Ik had graag wat meer afwisseling gezien, maar aan de andere kant was het ook wel interessant om wat meer van één kunstenaar te zien. Er zaten veel gave schilderijen bij die echt bij de stroming hoorden. Een groot deel ook niet. Deze neigden meer naar futurisme, dit vond ik jammer. Het doel van de opdracht was om inspiratie op te doen voor het magazine. Dit is zeker gelukt. Ik heb vooral veel ideeën opgedaan qua vakken en kaders en speelse verdelingen van de ruimte die je hebt. In het geval van de tentoonstelling het doek, in mijn geval de pagina. De tentoonstelling heeft me geïnspireerd om “out side the box” te gaan denken. Niet alleen denken in rechte vlakken en lijnen, maar ook een keer schuin, bijvoorbeeld. De tentoonstelling heeft vooral ervoor gezorgd dat ik wat expressiever ben gaan denken, vooral in vormgeving, maar ook qua inhoud. Ik moet vooral verder denken dan wat voor de hand liggend is en niet bang zijn om dingen uit te proberen en te experimenteren met kleuren, lijnen en vlakken.


De S p i e g e l Laura | Nichtje | 15 jaar | woorden: lief, creatief, slim, behulpzaam JosĂŠ | tante | 18 jaar | woorden: lief, creatief, soms stil, sportief Anouk | Vriendin | 10 jaar | woorden: lief, aardig, betrouwbaar Laurens | Klasgenoot | 5 weken | woorden: aanwezig, aardig, betrouwbaar Mandy | kennis | via internet, woont in USA | 3 jaar | woorden: dedicated, nice, amazing Aileen | kennis | via internet | 2 jaar | woorden: betrouwbaar, talentvol, lief Alicia | kennis | via internet | 0,5 jaar | woorden: Professional, unique, outstanding, patient, considerate


Animated

PERSONAL DNA

Ik ben animerend. Dit is eigenlijk het exacte

tegenovergestelde van een visionair. In plaats van rustig, verlegen en observerend zou ik ook iemand zijn die het liefste de hele dag feest, overal vrienden heeft en alles behalve verlegen is. Ik zal niet zeggen dat dit totaal niet mij is, maar over het algemeen ben ik geen echt feestbeest. Ook zegt de tekst dat animerend betekend dat je erg reëel bent, een sterke wil hebt en dat je vooral in alles iets positiefs moet zien en dat past dan weer wel bij mij. Ik vind het leuk om te zien dat ik een persoon ben van tegenstrijdigheden en dat ook klopt. Ik hou bijvoorbeeld heel erg van contrasten, ik kan het ene moment heel vrolijk zijn en het andere moment nergens zin in hebben, en uit de stemwijzer kwamen voor mij de partijen PVV en PvdA er uit. Hoe tegenstrijdig wil je het hebben?

Some people find crowds and parties exhausting, but not you! You are able to be yourself in many situations. Sometimes it is hard for you to understand why others feel the way they do, but that doesn’t stop you from trusting them or having faith that they are good people. You know the world is complicated and that there is often more than one side to a story, so you are careful not to make judgments about others too hastily. You would rather experience the world than sit back and observe it—you are not one to sit on the sidelines. You are an independent thinker and don’t get too worried about how others might perceive you—you are not self-conscious about being the active, engaged person that you are.


You have clear notions of how things could be, and the confidence to try to make them that way. You enjoy having a routine, and prefer comfort and familiarity to risk and adventure. Not needing others’ approval to forge ahead, you are confident in your designs for the future. Your imagination allows you to envision the world as a better place. You’re better at thinking of the big picture than you are with details, and you can see wonder in abstract things. Style and appearances are important to you, and you have a good eye for beauty. You are somewhat rigid in your beliefs, which comes from both confidence and an aversion to change.

Visionairy

PERSONAL DNA

Ik ben een visionair. dit betekend dat ik een rustig en soms verlegen iemand ben, een observeerder, iemand met een helder beeld van hoe alles in elkaar zit en hoe het zou kunnen worden. Ik heb volgens de test een goed oog voor schoonheid en een geweldige fantasie die de wereld tot een betere plek maakt. Ik ben beter in het grote geheel overzien dan in het zien van details.

Over het algemeen ben ik het eens met dit verhaaltje. Alleen het laatste klopt niet helemaal, ik ben inderdaad beter met het bedenken van een groot geheel, maar details kosten mij ook niet heel veel extra moeite. Ik vind het ook leuk om te lezen, aangezien het goed bij mij past, maar ik het nooit zo precies zou verwoorden of combineren.


Woensdag 05/09/2012 Ochtend

Pyjama van Hema (bewust) T-shirt van Only, Schoenen van Vans (bewust) Tandpasta van Aquafresh (bewust) Haarlak van AndrĂŠlon (bewust) Zeep van Unicura (bewust) Broodje van AH met hagelslag van AH (bewust) Drinkyoghurt van Op-

|

Brands timeline Middag Sony laptop (bewust) Toshiba (onbewust) Apple (onbewust) Asus (onbewust) Acer (onbewust) Adobe (bewust) Flesje drinken van Perfect (bewust) AH boterham & AH leverworst (bewust) Liga Evergreen (bewust) Eastpak tas (bewust) Cola van First Choice (bewust) Dell Computer (bewust) Jumbo groene ijsthee (bewust)

|

Avond

Sony Tv (bewust) Brinky (bewust) Grohe douche (bewust) AndrĂŠlon shampoo en coditioner (bewust) Sanex zero douchegel (bewust) Tandpasta van Aquafresh (bewust) Pyjama van Hema (bewust) Sony blu-ray (bewust) Disney (onbewust) Jerry Bruckheimer (onbewust)


Pyjama van Hema (bewust), T-shirt van Only, Schoenen van Vans (bewust), Tandpasta van Aquafresh (bewust), Haarlak van AndrĂŠlon (bewust), Zeep van Unicura (bewust), Broodje van AH met hagelslag van AH (bewust), Drinkyoghurt van Optimel (bewust), Sony tv (bewust), Op een Gazelle fiets (bewust), NS (bewust), Eastpak tas (bewust), Apple (onbewust), Samsung (onbewust), NOS (bewust), RTL nieuws (bewust), comedy central family (bewust), VH1 classic (bewust)

Ochtend

Sony tv (bewust), DWDD (bewust), NOS (bewust), Dr oetker pizza (bewust), Arla kwark (bewust), Aldi engels drop (bewust), V&D dekbedovertrek (bewust), Aquafresh tandpasta (bewust), Aquafresh tandenborstel (bewust), Unicura zeep (bewust), Hema Pyjama (bewust)

Sony laptop (bewust), Apple (onbewust), Asus (onbewust), Burger King (onbewust), Smullers (onbewust), Microsoft word (bewust), Perfect Cassis (bewust), Eastpak tas (bewust), Venz Hagelslag (bewust), Taksi (bewust), Philips mp4 speler (bewust), Van Melle drop (onbewust)

|

Donderdag 06/09/2012

Middag

|

Avond


Najib Amhali Merkanalyse Kernconcept: Humor, identiteit, maatschappelijk. Merkbelofte: Humor over de hemzelf: Nederlandse Marokkaan. Merkpersoonlijkheid: Grappig, maakt onderwerp Nederlandse Marokkaan bespreekbaar door middel van humor over zichzelf (hij is immers een Nederlandse Marokkaan), maatschappelijke problemen aan de kaart stellen, entertainen. Merkvisie: Zo veel mogelijk mensen blijven

attent maken op maatschappelijke problemen op een grappige manier. Eigen droom is al verwezenlijkt: om in een uitverkocht CarrĂŠ te spelen. Merkwaarden: Grappig, humor, serieus, niet flauw/clichĂŠ. Merkmissie: mensen blijven entertainen. Taal: eenvoudig, grappig, begrijpelijk, schreeuwen, soms met overdreven Marrokkaans accent.


Kernconcept: Elektronica voor gezondheidszorg en welzijn. Simpel en zinvol. Merkbelofte: Verbetering van de kwaliteit van leven van mensen. Sense and simplicity: geavanceerd en gebruiksvriendelijke producten naar de wens van de klant. Merkpersoonlijkheid: Levenskwaliteit staat centraal. Bijdrage leveren aan een gezond en prettig leven. Comfortgericht en betrokken. Merkwaarden: sterke band met alle belanghebbenden, eenvoud en gebruiksvriendelijk, technologie die echt zinvol is en gericht op mensen. Merkmissie: sense and simplicity blijven bieden. Merkvisie: Technologie op de markt brengen die ontworpen is rondom de klant.

Deze technologie moet geavanceerd en gebruiksvriendelijk zijn en eenvoud uitstralen. Proeven: nvt. Ruiken: nvt. Horen: wanneer je geluid wel wil horen streeft Philips naar de beste kwaliteit en vooral gericht op mooie heldere lage tonen. Wanneer je het geluid niet wil horen, streeft Philips naar zo stil mogelijke producten. Voelen: nvt. Zien: blauw, grijs, strak, typografisch. Taal: eenvoudig, strak, Engels (internationaliteit), begrijpelijk. Flexibel: van “making things better” naar “sense and simplicity”. Personen: geen iconen. Behulpzaam, netjes gekleed personeel.

Merkanalyse


Over Lezing HAN

Ruud


Ruud Boer is de schrijver van het

studieboek “Brand Design”. Een boek dat gaat over het maken van merken en de identiteit en het uiterlijk dat daar bij hoort. Hij heeft bij ons op de HAN in 2011 een lezing hierover gegeven die te vinden is op deze site. Deze heb ik bekeken en in het kader van het vak “Brand Design” heb ik er wat over geschreven. In eerste instantie dacht ik toen ik het filmpje zag “wat! Een heel uur??” hetzelfde had ik bij het boek “wat! 280 pagina’s in zo’n korte tijd??”. Ze vielen allebei uiteindelijk heel erg mee. De manier waarop Ruud uitleg geeft over het vak Brand Design en alles dat er mee te maken heeft was heel leuk om te lezen en om naar te kijken. Ruud legt alles met veel passie en humor, grappige voorbeelden en originaliteit uit en betrekt hierbij zowel de lezer als het publiek. Je kunt goed zien dat hij trots en enthousiast is over zijn werk en hij neemt je hierin mee. Kortom: het uur is zo voorbij en je bent het hele uur ook geboeid en uiteindelijk zijn die 280 pagina’s nog helemaal zo erg niet. Bovendien zijn Ruud’s verhaal en boodschap heel helder en is het duidelijk wat hij ons wil leren. Hij

leert ons hoe je het proces van “hoe creëer je een merk en hoe creëer je je eigen merk” het beste kunt aanpakken én hij leert ons hoe wij zelf uiteindelijk ook een succesvol merk op de markt kunnen brengen. De hoofdpunten die in Ruud’s verhaal ertussenuit sprongen waren dan ook voornamelijk adviezen. 1. Zoek de balans tussen het innerlijk en het uiterlijk van een merk of identiteit en laat deze matchen, anders gaat het fout. 2. Zorg dat je iedereen meekrijgt in je merk of identiteit (niet te verwarren met je imago). 3. Je krijgt wat je verdiend, dus let op met wat je aan het doen bent of met wat je gaat doen. 4. Wees duidelijk in je communicatie en blijf communiceren.

Voor mij heeft Ruud Boer een stukje duidelijkheid geschept. Gewoon stapje voor stapje wat ik moet doen om mijn merk tot een succes te maken en hoe ik het beste te werk kan gaan. Hij heeft een stukje vaagheid weggenomen. Een merk is niet langer meer iets abstracts, maar iets dat leeft. Voor mijn gevoel heb ik hier veel aan gehad.

dus..

Bedankt Ruud!


daarom was het erg interessant om naar te luisteren.

Over

Jildou

Weet wie je bent, zoek dan je grenzen op, in het spanningsveld wordt het pas leuk. Er moet altijd iets in blad zitten dat ophef/wrijving veroorzaakt.

Lezing HAN

Ook vertelde ze tussendoor nog een paar dingen uit haar persoonlijke ervaring die mij erg aanspraken. Zo zei ze bijvoorbeeld dat je nu al moet beginnen met een netwerk op te bouwen, ze vertelde dat ze soms nog mensen aan de telefoon heeft die bij haar in de klas zaten en dat deze mensen haar echt geholpen oensdag 12 september was niet alleen een belangrijke dag doordat we mochten gaan stemmen. Jildou van der Bijl, hebben. Ook gaf ze het advies alleen met de beste mensen hoofdredactrice van de LINDA. was op bezoek bij de HAN te werken en geen genoegen te nemen met minder. Natuurlijk gaat dit advies ook weer alleen op bij en gaf een lezing over haar blad. leidinggevende functies, maar het is toch goed om Jildou begon heel sterk met een paar grapjes over de

W

slechte techniek op onze technische school en vertelde wat over de achtergrond van de Linda. Ook vertelde ze over haar eigen werk binnen de Linda. Ik vond dat ze hier erg eenzijdig in was. Als ik in twee woorden moest samenvatten wat ze nou precies doet zou dat afkeuren en gezellig tafelen zijn waarbij ook nog een beetje brainstormt wordt. Aangezien Jildou een leidende functie heeft en ik straks moet gaan ontwerpen (mijn magazine) had ik voor mijn gevoel niet zo veel aan dit gedeelte.

mee te nemen. Over de presentatie heb ik het volgende te zeggen: de powerpoint was erg mooi vormgegeven en erg helder opgezet met erg veel voorbeelden die soms wel en soms niet goed samenhingen. Het was jammer dat het ook hier weer veel over Jildou’s eigen werk en mening ging, waar ik voor mijn gevoel niet zo veel aan heb als ik straks mijn eigen magazine ga ontwerpen. Aan het einde van de presentatie gaf Jildou ons twee slotadviezen mee voor ons eigen magazine:

De rest van de lezing ging het over het blad zelf, de inhoud. Vernieuwen, vernieuwen, vernieuwen! & Don’t be affraid to break Hierbij begon de powerpointpresentatie een belangrijke rol te spelen. Ik vond dit het interessantste gedeelte. Ik heb taboes! hier veel inspiratie een ideeën aan opgedaan en ik weet nu wat belangrijk is voor een magazine. Hoewel ik al vrij veel wist van wat er verteld werd vond ik sommige stukken erg boeiend. Bijvoorbeeld het stuk over “hoe je kwaliteit herkent, wie wat nou beslist en wat de beste houding binnen een magazine nou is. Hier wist ik nog niet zo veel van en

Bedankt Jildou!


3.Movie Letters.

2.Mine. Deze font is geschikt voor een wat

persoonlijker verhaal, omdat het wat meer op een handschrift lijkt. Aan de andere kant ook niet te veel, Vooral een hele waardoor het een neutraal lettertype blijft dat ook strakke font voor ti- gebruikt kan worden in professionele bladen. Zowel tels en kleine stukjes voor body als voor titels. Het past bij mij, omdat mijn tekst die moeten handschrift veel weg heeft van dit lettertype. Daarbij is het een los lettertype, maar blijft het ook strak en opvallen. Doordat bruikbaar. Ik ben een praktisch en geordend denker, de font vooral erg maar ook een creatief, los mens en deze font sluit hoog is kun je er veel mee wat betreft hier bij aan.

het combineren met andere lettertypes en plaatjes. Het past bij mij, omdat het een flexibele font is. Ook is de font lekker strak en geordend, net zoals ik.

1.Pixel font Als je kleine ruimtes wil

invullen met een lettertype dat niet heel erg opvalt, maar wel net even anders is dan een standaard arial of calibri is deze font ideaal. Ook voor titels kan de font goed gebruikt worden in bepaalde contexts. Juist omdat de font anders is dan standaard past deze bij mij. Ook past deze bij mij, omdat ik heel erg van games en plaatjes hou die opgebouwd zijn uit pixels en ik ze ook graag zelf maak.

5.Typo Slab Serif.

Dit is een alround lettertype. Het kan echt overal voor gebruikt worden. Lekker praktisch dus, net als ik. Nog iets dat bij mij past is dat iets net even afwijkt van iets standaards en dat doet deze font perfect. Het lijkt een standaard font, maar hij is toch net even iets hoger, iets rechter en iets strakker dan een

4.Sketch Serif. Een lettertype dat echt

alleen voor titels of tussenkoppen gebruikt kan worden. Het is een opvallende font. De font heeft tegelijkertijd een klassiek en een moderne uitstraling. Dit is een contrast, ik hou van contrasten. Klassiek door de organische lijnen en vormen die lijken op de klassieke teksten van oude kranten, de drukpers. Modern door het cartoonachtige karakter. Cartoon is echt mijn ding, ik hou er van om in die stijl te tekenen. Daarom past deze font zo goed bij mij.


Dit is een logo voor een winkel die koffie verkoopt. Ik vond dit een interessant logo, omdat het afweek van de rest. Het is een wat organischer logo en een wat minder modern logo. Ook stelt het echt iets voor, wat mij aanspreekt in een logo. Koffie is een ouderwets/klassiek product en dat wil dit logo uits tralen. Dit logo wil jou laten voelen: “dit is de echte ouderwetse koffie van vroeger”. En vroeger was natuurlijk altijd beter. Dit ouderwetse gevoel ontstaat door de stempelvorm van het logo (cirkel met tekst met en daarbinnen nog een cirkel met een plaatje). Dit doet denken aan briefpost (=klassiek) en alsof de koffie rechtstreeks met de post uit een exotisch land komt. De kleuren bruin en wit stralen eenvoud uit en de kleuren van koffie. De tekst straalt ook eenvoud uit. Deze eenvoud geeft het logo een moderne uitstraling. Dit logo straalt klasse en kwaliteit uit zoals we dat gewend waren in een nieuw modern jasje.

5 Logo’s Dit logo is waarschijnlijk voor een website gemaakt die chefkoks de mogelijkheid geeft hun diensten online aan te bieden. Ik vond dit een interessant logo, omdat ik koken zelf leuk vind. Daarbij zitten er heel veel contrasten in dit logo en contrasten spreken mij erg aan. Het is een heel simpel, strak logo. Het is meteen duidelijk wat het logo voorstelt. Door de eenvoud en de strakke lijnen van het kokje krijgt het logo een moderne uitstraling. Door het wat meer organische lettertype dat is gebruikt krijgt het logo een wat warmere, uitnodigende uitstraling. Tekst en afbeelding werken hier samen om een niet té modern en een niet té kneuterig beeld neer te zetten. De kleuren doen hetzelfde, roze/oranje achtergrond =kneuterig en de combinatie bruin en wit = modern. En de vormen ook: strak tegen organisch.


Dit is een logo dat ontworpen is voor software en infotech. Waarschijnlijk is het bedoeld voor een tekstprogramma. Mij sprak dit logo aan, omdat het heel erg simpel is, maar toch iets voorstelt. Dat vond ik knap gedaan. Dit kun je zien aan het overduidelijke icoontje. Zowel de tekst als de afbeelding zijn erg strak, dit past goed bij hun inhoud. Ook zijn ze beide erg eenvoudig, dat levert weer een modern beeld op. Het lichteffect aan de rechterkant van de afbeelding geeft nog enigszins diepte aan het beeld. Dit geeft ook weer een moderne uitstraling.

Dit is het logo van de sony laptops en computers. Ik heb dit logo gekozen, omdat ik het leuk vind dat hierin tekst en afbeelding één geheel vormen en ze dus niet apart staan zoals bij de meeste merken. Het logo komt in verschillende kleuren die allemaal matchen bij de kleur van de laptop. Meestal is dit zwart, wit of chroomkleurig. Dit straalt eenvoud uit en valt tegelijkertijd op. De vorm, afbeelding en tekst is bij dit logo één geheel. Eigenlijk is het een afbeelding die te lezen is. De vorm bestaat uit lijnen, dit maakt het logo strak en modern. Doordat deze lijnen organisch en krullerig gevormd zijn en er een speelse punt onder de A staat krijg je toch een wat warmere vorm die interessant is om naar te kijken.

Dit is een logo voor een dierenwinkel. Dit logo spreekt mij aan om meerderen redenen: 1. Ik ben zelf een dierenvriend, ik vind de inhoud leuk. 2. Ik vind de manier waarop het logo is vormgegeven, kinderlijk (=kinderen zijn meestal de aanleiding om even naar binnen te gaan in een dierenwinkel en de meeste huisdieren worden door kinderen gehouden. Zij zijn de doelgroep), erg leuk en warm aandoen. Hierdoor zou ik bij die winkel naar binnen stappen. 3. Het logo is simpel, maar het stelt toch wat voor. De tekst en de afbeelding passen perfect bij elkaar, zelfs de kleur van de tekst is hetzelfde als de kleur van de omlijning van de kat en dus volledig op elkaar afgestemd. Dit maakt het logo een geheel. Ook de vormen matchen, deze zijn zowel in de tekst als in de afbeelding organisch.


Dit visitekaartje vind ik heel grappig, maar ook effectief. Je hoeft niet eens naar te tekst te kijken om te weten wat het bedrijf doet, namelijk: afslanken, trainen. Ik vind het leuk dat in dit 2D ontwerp gebruik is gemaakt van 3D design. Het visitekaartje is heel simpel gehouden op de 3D functie na, die uiteindelijk ook de basis is van dit visitekaartje. Ik vind dat ze dat goed hebben opgelost en dat het verder ook geen opleuking nodig heeft. De tekst is ook simpel gehouden: één lettertype met twee standaard aanpassingen: bold en underline. De tekst blijft hierdoor helder en het geeft het een geheel een professionele uitstraling. De inhoud: “master” trainer had misschien wat subtieler gekund.

Juist omdat dit kaartje zo toepasselijk was heb ik deze uitgekozen. Als er iets is dat met radio te maken heeft is het wel een microfoon en dat is nou precies de vorm van het visitekaartje. De tekst is niet noodzakelijk om te begrijpen dat het hier gaat om muziek. Als je het kaartje een keer gelezen hebt en je kijkt na een tijdje in je portemonnee en je ziet dit kaartje liggen denk je meteen “oh ja!” dat was van die radiogast. Missie voltooid voor dit kaartje, dus. Het is verder een heel simpel vormgegeven kaartje: zilverkleurig, net zoals de microfoon en met zwarte letters waarbij één en hetzelfde lettertype is gebruikt. Dit ziet er professioneel uit en dat vind ik mooi.

Net zoals bij het eerste visitekaartje vind ik dit ook weer heel grappig bedacht. Wat ik leuk vind aan dit visitekaartje is dat je eerst een “inspannende” handeling moet doen om erachter te komen waar het over gaat. Zodra je de tekst hebt gelezen snap je ook gelijk het kaartje. En daarbij ben je meteen bezig met jezelf trainen = personal trainer. Misschien een beetje flauw, maar wel effectief. Het blijft in ieder geval hangen. De typografie hier is niet zo interessant, vooral simpel en professioneel, erg mooi. Alleen vind ik dat het elastiek een andere kleurtje had mogen zijn.


5

visitekaartjes

Dit visitekaartje vond ik heel leuk en aandoenlijk om te zien. Dit komt natuurlijk door de anti-scherpe-hoek-randjes. Deze stompe hoekjes zijn in 3D, wat mij ook heel erg aanspreekt in een 2D design. Wat ik knap vind van dit kaartje is dat het volledig zegt wat het bedrijf erachter wil zeggen. “Beeld zegt meer dan 1000 woorden” wordt wel eens gezegd en dat sluit helemaal aan bij dit kaartje. Niet alleen de stompe hoekjes zorgen hiervoor, maar ook de rest van de lay-out van het kaartje. De houtstructuur doet bijvoorbeeld denken aan een babybedje, de zachte kleuren doen denken aan een peuterboekje en de ronde randjes van de tekst, het vogeltje en de hoeken van het kaartje geven een zachte en warme uistraling. Dit is allemaal heel aandoenlijk en lief en dat spreek mij heel erg aan.

Dit visitekaartjesprak mij niet echt aan qua vormgeving, deze is namelijk niet veel bijzonders: gewoon een vierkantje met tekst en een logo. Allemaal in het zwart, met hetzelfde lettertype, -dikte en –grootte. Wat mij wel aansprak is de gedachte erachter: milieuvriendelijkheid. Deze visitekaartjes zijn gemaakt van afval: oud karton, papier en zelfs een Pringles vershoudzegel. Ze recyclen deze troep en stralen daarmee een boodschap uit: wij zijn verantwoordelijk bezig met onze aarde. Dit vind ik een mooie boodschap. Nu ik dit weet, snap ik ook de simpelheid van het drukwerk wat er op staat. Zo min mogelijk drukwerk betekend zo min mogelijk extra belasting voor het milieu en dat is ook weer heel mooi. Daarbij heb je zo een erg afwisselend visitekaartje, elke keer weer eens wat anders. Dat vind ik ook wel grappig.


The New York Times Magazine.

Bon ApĂŠtit.De cov-

er in zijn geheel vond ik niet zo bijzonder. De foto wel! Het water loopt me gewoon in de mond. Doordat het ijsje zo erg mijn aandacht trok, wist ik meteen waarom de rest niet zo bijzonder was. Het was het doel van de cover, om mijn aandacht naar dat ijsje te trekken en mij erachter laten komen, door het tijdschrift te kopen, wat er over dat ijsje geschreven wordt. Voor de wat critischere lezers staan de onderwerpen er natuurlijk omheen, maar op een eenvoudige manier die rust schept om het beeld in het middelpunt. De rust om het ijsje heen wordt ook bepaald door het kleurgebruik. Er zijn maar 4 kleuren gebruikt: wit, zwart, roze en blauw. Zwart er wit zijn geen kleuren, dus het kleurgebruik is heel minimaal. Dit geeft rust, waardoor alle aandacht weer naar dat lekkere ijsje gaat.

Ik vond dit een mooie cover. Hij is heel simpel en strak gelaten op de hersens na. Deze zijn groen (huh?) en chaotisch. Ik vond dit mooie contrasten: kleur tegen niet kleur en strak tegen chaotisch. De tekst en afbeelding vormt ook een contrast: organisch en speels tegen strak en zakelijk. De new york times magazine is een zakelijke blad, dus de tekst klopt daarbij. De afbeelding stelt een hoofd met hersens voor, dit doet denken aan intelligentie, dus dat klopt ook bij de inhoud van het blad. Alleen de warrige gekleurde hersens, die de lay-out doorbreken, kloppen niet. Dit laat het blad opvallen en dat zorgt voor meer inkomsten.

5 Covers


Milwaukee Best Burgers.Ik vond

ShortList.Deze cover sprak

me aan doordat het gewoon een grappige cover is. Er zit humor in. Dat is belangrijk voor een blad. Veel mensen vinden humor belangrijk en lezen dan ook graag een grappig tijdschrift. De cover straalt dan ook humor uit en is niet al te serieus. De makers wilden een cover die zogenaamd niet af was. Dit valt op tussen alle andere tijdschriften die wel netjes af zijn. Ook straalt het luiheid uit – precies waar ze het in dit tijdschrift over hebben. De tekst is dan ook handgeschreven en slordig ingekleurd en bij de titel zelfs voor een deel niet ingekleurd. Er is weinig kleur gebruikt, de maker had blijkbaar geen zin om meer kleurtjes te pakken. Dit is ook weer luiheid. De vorm is zo goed doordacht dat het lijkt alsof er geen vorm is, maar die is er wel. In de vorm van restvorm: leegte. De tekst staat namelijk precies in het midden, waardoor deze opvalt (samen met de titel) en de rest heel erg leeg lijkt. Dit is ook weer een manier om luiheid goed wee r te geven. De enige rechte, strakke lijnen vind je bij het uiteindelijke serieuze onderwerp.

dit een leuke cover, omdat er erg veel in gebeurd. Ook zijn de contrasten groot, ik hou van contrasten. Op de cover staat een hamburger die aangeprezen moet worden in het magazine en dat moet op de cover al duidelijk worden. Dit wordt zeker duidelijk. De hamburger staat in het midden, het middelpunt van de aandacht en blijft daar ook. De achtergrond valt minder op dan de burger, maar is zo druk en vol met tekst dat het lijkt alsof er heel veel positieve recensies zijn voor die ene hamburger op de voorgrond. Positieve woorden, de woorden die je oppikt zijn dan ook (na de titel) het grootste weergegeven. Het krijtbord zorgt voor het gevoel van “de lekkere ouderwetse smaak die we gewend zijn�. De kleuren blijven eenvoudig, zodat alle aandacht naar de burger gaat.

Departures. Depar-

tures is een reisblad. In deze editie gaat het over india. De cover sprak me aan, omdat het een lekkere volle cover is, van alle ruimte is gebruik gemaakt. Net zoals in India zelf. Ook spraken de kleuren en organische vormen me aan. Deze kleuren en vormen zijn gekozen, omdat ze bij het land passen. En om ze nog even iets meer te laten opvallen liggen de gekleurde letters in een zwarte achtergrond. Dit werkt beter dan bij een witte achtergrond, omdat het wetenschappelijk bewezen is dat mensen meer aandacht hebben voor lichte letters op een donkere achtergrond, dan donkere letters op een lichte achtergrond. De titel van het blad, als lichtste, valt dan ook het meeste op. Dit is hier dus goed toegepast. Opvallen is dus wat de cover wil. Door het contrast tussen grote en kleine letters, het contrast tussen horizontale en verticale tekst en het contrast van strakke, zakelijke tekst en krullerige, speelse tekst valt deze cover meer dan genoeg op.


Deze spread sprak me aan door het contrast dat er in zit: veel kleur en drukte tegen leegte en wit. Dit trekt dan ook de aandacht bij een lezer. De afbeelding en de tekst passen inhoudelijk erg goed bij elkaar, maar ook qua vormgeving passen ze prima. Kleuren uit de afbeelding komen terug in de tekst: oranje. Het wit vormt een contrast, maar komt tegelijk ook weer terug uit de witte achtergrond, waardoor het past bij de afbeelding. Doordat de tekst doorloopt in de witte achtergrond krijg je geen tweedeling in de lay-out. Lay-out, typografie, kleur en afbeeldingen passen dus perfect bij elkaar. Dit alles maakt deze spread één geheel.

Deze spread valt op tussen de rest, maar er staat gek genoeg maar heel weinig op. Dit komt door de felle kleuren die gebruikt zijn en in contrast staan met de witte achtergrond en simpele zwarte letters. Ook de verdeling over de twee pagina’s, en dus het creëren van meer ruimte voor het artikel, schept rust. De afbeeldingen zijn heel strak en laten eigenlijk meteen zien waar de tekst waarschijnlijk over zal gaan, namelijk: internet, apps, chatten, etc. In tegenstelling tot het lettertype van de titel die heel klassiek overkomt. Dit contrast trekt de aandacht van de lezer. Afbeelding, kleur, lay-out en typografie werken hier dus goed samen.

Ik vind dit een mooie spread doordat alle verschillende kleuren zo goed met elkaar versmelten en één geheel vormen en de inktwolken uiteindelijk overvloeien naar de volgende pagina in letters en woorden. Deze zijn zo afgebeeld dat het lijkt alsof ze nog steeds uit inkt bestaan, dit sluit goed aan bij de afbeelding. De wolken en woorden samen zijn vrij druk, maar doordat ze zo’n goed geheel vormen geeft het toch een stuk rust. Afbeelding, kleuren, lay-out en typografie werken hier heel mooi samen. Alleen de jurk van de vrouw heeft naar mijn smaak te veel kleur en past niet zo goed in het geheel dat hierdoor doorbroken wordt.


Ik vond dit een interessante spread doordat er heel veel afwisseling in zit, maar het toch een strakke eenheid is. Ook vind ik de boom grappig gekozen als een soort “stamboom” van merken. Doordat er maar 1 hoofdkleur is, groen, blijft de pagina rustig. Iets wat wordt tegengewerkt door alle verschillende lettertypes, -groottes en -diktes. Het grote groene vlak met de tekst er in waar het om draait schept ook rust in de chaos van de inleiding. Deze chaotische inleiding zorgt voor aandacht. In dit geval werken rust en chaos dus goed samen.

5

Spreads Ook deze spread sprak mij aan doordat hij opvalt, maar er toch bijna niks op staat. Dit komt door felle kleurtjes van de best drukke afbeeldingen. Het geheel wordt niet druk doordat de afbeeldingen heel geordend geplaatst zijn. Ook vind ik het leuk dat er hier gebruik is gemaakt van 90 graden gedraaide tekst. Typografie, lay-out, kleur en afbeelding werken hier feilloos samen. Wit wordt overal doorgevoerd als rustgever, zwart is standaard voor de kleine tekst, de titels zijn gekleurd naar de kleuren uit de afbeeldingen en de cijfers zijn geïntegreerd in de afbeeldingen, de achtergrond schijnt daar door. De afbeeldingen staan op één lijn met de tekst, letterlijk. Zo wordt de gehele spread één geheel.


Typografie InHetWild


Digitaal Moodboard


Analoog Moodboard


Original


Grids


Inhoudspagina

Nam fugit facepedi dem

Inhoud 105

007 Otae cullest mo

Titel Titel Titel

Ventesto con rehe

040

Todi postorarei intrae re inatie nonentil hostissate actuus bonihi, nium consultor quis sa intius me ternulu deessi se autem ina, vium o te, niu iam consuli pere essendam re, utemunum dem omnic ta morum

65

123

Ximagnisi coTiam inata in

110

009 021 067 078 083 085 087 089 091 094

Sitaquis cus aut omnis remodit mi, nobit et resti odio. Andandiatur rerovit, sectur? Temoditatus ium utam sit, ut eicium qui nobit audi del il ini doloria conserum aliae consebeatem. Bea di ipid qui delibus venducitatur re volute plit harumquiam velluptas aut quam ideratempel erspidu nduntur? Niam qui archit iumquidebit que susape liatemp erumquis volo blabore icipsan digniendi optatem harum quiaeptatemo et elignam

Titel Titel Titel

024 144

Rovitaquae lab il ipsum sitas sit laccum fuga. Rerchil ipid quo et unt voluptur?

Titel Titel Titel Ponihilis? in tum fica es in ta vena, me

136

Ponihilis? in tum fica es in ta vena, me

149 150

reriore prateni hicipsus culla quas molum idenem eossit am sit as aut et dessimil moditiat.

Ipsamus volorer e


Magazine Spread vers! Ebus fachuidi, quostis la L. Sulicas novesimumLibus aut ad qui Tint. Catum med facem dem quid cae nos, ven noc renintis C. Vivem intiur. Catquam stemuro publica edinatum tam atio est? quitimus, sus. Tudeest patur ad cus consce noterfe nducipsena te dius, si fac teatis citem, patem ser ut visum peri

Ed eum quos

Grids

Sedionseque apis denimpor aut laute et mo enecepeles aut ratis estium es excea quassi alis sus nosamus es!

011


Kleurenschema


Stukje tekst.

Remember, if the time should come when you have to make a choice between what is right, and what is easy, remember what happened to a boy who was good, and kind, and brave, because he strayed across the path of Lord Voldemort.

Stukje tekst.

Remember, if the time should come when you have to make a choice between what is right, and what is easy, remember what happened to a boy who was good, and kind, and brave, because he strayed across the path of Lord Voldemort.

Stukje tekst. Remember, if the time should come when you have to make a choice between what is right, and what is easy, remember what happened to a boy who was good, and kind, and brave, because he strayed across the path of Lord Voldemort.

when you have to make a choice between what is right, and

what is easy, remember what happened to a boy who was good, and kind, and brave, because he strayed across the path of Lord Voldemort.

8 Paragrafen

.

Stukje tekst Remember, if the time should come when you have to make a choice between what is right, and what is easy, remember what happened to a boy who was good, and kind, and brave, because he strayed across the path of Lord Voldemort.

Stukje tekst. Remember, if the time should come

Stukje tekst. Remember, if the time should come when you have to make a choice between what is right, and what is easy, remember what happened to a boy who was good, and kind, and brave, because he strayed across the path of Lord Voldemort.

S

tukje tekst. Remember, if the time should come when you have to make a choice between what is

right, and what is easy, remember what happened to a boy who was good, and kind, and brave, because he strayed across the path of Lord Voldemort.

S

tukje tekst. Remember, if the time should come when you have to make a choice between what is

right, and what is easy, remember what happened to a boy who was good, and kind, and brave, because he strayed across the path of Lord Voldemort.


Mijn Logo’s & Waarom Voor mijn magazine had ik het volgende bedacht: ik kan zelf niet koken, maar ik vind het wel heel leuk om te doen. Ik bedacht me dat er veel meer mensen zijn die zo zijn. Er bestaan veel kook en bak magazines, maar eigenlijk alleen voor de gevorderde amateurkok. Mijn visie werd daarom dus ook om een magazine te maken voor de beginnende kok en bakker en hen mee te geven dat iedereen lekker kan koken en het mooi kan opdienen en net zo goed kan worden als de professionals. Mijn eerste idee voor een naam was “Butterfingers”. Dit is een koekje en slaat dus op het bakken en als je “butterfingers” hebt betekent dat dat je iets niet zo goed kan. Mijn idee voor een logo was twee omhoog stekende “fingers” die een beetje schuin staan en daardoor een hartvormpje vormen die weer staat voor liefde voor het koken en bakken. Helaas bestond “Butterfinger” al en moest ik verder

denken. Het tweede idee was “Sweets”. Deze naam heeft meerdere betekenissen: Sweets = snoepjes (ik hou van snoepjes en het slaat op lekkere dingen maken), sweet = lief (dit kwam meerdere keren uit de spiegelopdracht) en sweet kun je zeggen als iets er mooi uitziet. Als logo kwam ik niet veel verder dan hetzelfde vinger-hartvormpje als bij Butterfingers. Ik kwam dus niet veel verder hiermee en eigenlijk vond ik de naam iets te zoet en snoepgericht klinken. Mijn derde en uiteindelijke idee was iets totaal anders: Je Peux. Dit is Frans voor “Ik Kan”. Hiermee wilde ik op een abstracte manier (het Frans) mijn merkvisie vertellen: Iedereen kan koken, ook al kun je het nu nog niet zo goed – als je het leuk vind en je oefent veel KAN JE HET!. De merknaam vertelt dus meteen waar het op staat. Ik heb meerdere logo’s uitgeprobeerd (zie schetsen) en uitein-


delijk kwam ik uit op een J en een P die samen versmolten zijn. Daaronder komt dan de volledige naam te staan in hetzelfde lettertype. Doordat de J en de P samen versmolten zijn lijken ze in het logo niet echt meer aparte letters, maar juist een compact, abstract vormpje dat als een afbeelding gezien kan worden. Vandaar dat de hele naam er ook onder staat en niet ernaast, dit is compacter. Het lettertype dat ik gebruik heb ik zelf gecreĂŤerd en is een mix van een klassiek lettertype (het klassieke koken en bakken) en een cartoon-modern lettertype (nu ook voor beginners). Ik heb een streepje bij de P gezet zodat het geheel in balans is en het geheel ook compacter wordt. Ik heb voor een streepje gekozen ipv een bolletje, omdat ik een bolletje te klassiek vond.


Visitekaartje Voorkant

Achterkant

Ik heb hier gekozen voor een heel rustig, maar duidelijk visitekaartje. Op de voorkant staat puur en alleen het logo en de slogan. Juis omdat er zo weinig op staat hoef je dus alleen maar even naar de kijken en je weet al waar het over gaat. op de achterkant staan dan de contactgegevens. Ook heel helder en duidelijk, zodat iemand snel weet bij welk merk hij of zij moet zijn. Als laatste zit er een turquoise lijntje om het kaartje heen. Alle kleuren en lettertypes komen ook voor in het magazine en in het logo, zodat alles goed bij elkaar past en mensen eerder de link leggen.

Slogan:

"Easy Fun"

Dit geeft in twee woorden de kern weer, waaruit Je Peux is ontstaan.


Ik-merk Naam Je Peux. Dit betekend “ik kan”. Voor meer informatie zie “statement”.

Logo Een typografische

afbeelding. Deels afbeelding door de samensmelting van twee letters, deels typografie. Ik wilde zowel typografie als afbeelding gebruiken, omdat deze tweedeligheid kan staan voor de tweedeligheid van een koken-en-bakken merk. Daarbij komt het er op neer dat kooken-bak merken vaak alleen voor mensen zijn die het al goed kunnen en niet voor beginners.

Statement Kook-en-bak

merken zijn over het algemeen alleen voor mensen die al goed kunnen koken en bakken en graag meer uitdaging willen. Ik kan zelf niet goed koken en bakken, ik ben een beginner en er gaat altijd wel wat mis. Maar ik vind het wel heel erg leuk om te doen. Ik heb niks aan die magazines, sterker nog: als ik artikelen in dat soort magazines zie denk ik alleen maar “oh ik kan echt niet

koken!”. Dit verlaagt eigenlijk alleen maar je zelfvertrouwen en zorgt vooral niet voor meer motivatie en lol. Daarom wil ik laten zien dat het ook anders kan: dat beginners net zo lekker kunnen koken en bakken als de professionals en dat het heel leuk kan zijn als je even weet hoe het moet. Dit wil ik uitten in een magazine met artikelen met makkelijke, lekkere, gezonde, goedkope en leuke, luchtige recepten, tips, leuke weetjes, etc. en dat op een warme, humoristische, leuke manier geschreven en vormgegeven. Het gaat er om dat mensen die denken dat ze niet kunnen koken en/of bakken meer zelfvertrouwen krijgen en gaan inzien dat zij net zo goed kunnen koken als ieder ander en er vooral veel lol in krijgen. De boodschap: Je kan het! En als je dat zelf gaat geloven: ik kan het! = Je Peux.

Typografie ik wil de ty-

pografie dicht bij mij logo houden. Dus zowel strakke, moderne lettertypes als warme klassiekere lettertypes. Dit geldt ook voor de typografie van het logo.

Fotografie zie fotostudie op de volgende pagaina). Ik wil graag zowel helder gekleurde foto’s als zwart-wit foto’s

(professioneel en wat serieuzer tintje, het moet geen carnival worden) gebruiken. De grootte hangt af van de grid, maar over het algemeen wil ik grote foto’s gebruiken bij een pagina met weinig beeld (1-2 foto’s) en kleinere foto’s bij pagina’s met veel beeld. Ik wil wel proberen zo min mogelijk verschillende foto’s te gebruiken.

Inspiratie


Kleur keuze

Typografie Apple Garamond Typo Slab Serif light Walkway


Beeld


Reflectie Ik vond deze course een leuke. Het was veel werk, en ik heb het zeker druk gehad, maar ik heb het gevoel dat ik veel geleerd heb over merken. Vooral over de achtergrond en en communicatie gedeelde heb ik veel geleerd. Het vormgeven ging me goed af. Ik heb wel het een en ‘t ander geleerd over hoe je iets leesbaar maakt en natuurlijk hoe indesign werkt. Ik ben begonnen met de opdrachten te maken die in de studiehandleiding staan. Zo leerde ik mezelf beter kennen. Vooral de mindmaps hielpen me veel, vooral bij het kiezen van een onderwerp voor het magazine Toen ik eenmaal mijn onderwerp

helder had, ben ik gaan bedenken wat ik met mij merk wil zeggen en uitstralen. Daarbij heb ik layouts bedacht, grid bedacht en heb ik kleuren en typografie erbij gezocht. Toen dat allemaal klaar was ben ik aan mijn werkboek begonnen. Dit vond ik een hele kluif, maar het was een goede oefening voor het magazine. Ook was het niet helemaal duidelijk wat nou wel en wat nou niet in het werkboek moest, dat stond niet in de studiehandleiding. Een verbeterpuntje! Vervolgens ben ik met mijn magazine aan de slag gegaan. Ik heb eerst de artikelen bedacht en geschreven. Vervolgens heb ik een basis-master opgezet


voor zowel enkele pagina’s als spreads. Omdat de pagina’s bij mij vooral van foto’s afhing heb ik masters van puur een heather (met merknaam en paginanummer) en kolommen en rijen in de master gezet.

Tips & tops

Toen heb ik de grids bedacht voor elk artikel, deze staan in mijn dummyboekje. (alleen die over de Big Mac niet, want die kwam er later nog even tussendoor en heb ik ter plekke bedacht)

2. Geef beter de deadlines aan, anders heb je nauwelijks tijd voor je magazine. Ik dacht namelijk dat ik de tijd tot 25 oktober had, maar dat was tot aan de vakantie.

En daar na was het puur een zaak van in Indesign zetten en eventjes mooi vormgeven.

tops: 1. Goede uitleg over hoe een merk in elkaar zit en de communicatie erachter.

Het moeilijkste vind ik nog steeds het pitchen. Ik ben vrij bescheiden, dus dit gaat lastig worden...

2. De feedback was heel erg handig en ik heb er veel van geleerd.

tips: 1. zet in de handleiding wat er precies in het werkboek moet komen te staan. Dat is nu onduidelijk.

Werkboek Brand Design - Marlies Nillesen  
Werkboek Brand Design - Marlies Nillesen  

Werkboek voor brand design.

Advertisement