Page 1

3Marlies Spaces Nillesen


Dit is een werk uit de optical art of op-art kunststroming. Dit is voor mij een leuk voorbeeld van een immersive space, juist omdat dit werk een goed voorbeeld van ruimtesuggestie: er lijkt ruimte en diepte te zijn, maar deze is er helemaal niet. Toch word je door je ogen misleidt en denk je dat er werkelijk diepte is. Je wordt meegesleept in een ruimte die er niet is.


Dit is een tekening van Escher. Hij staat bekend om zijn spelingen met ruimte. Dit is een goed voorbeeld van een immersive space. Als je het werk bekijkt denk ik je één grote ruimte te zien. Als je beter kijkt zie je er drie. Eén boven water (de bomen), één is het wateroppervlak en de derde is de wereld die zich onder water bevindt. Ik word zelf meegesleept door de wereld onder water die je pas later ziet, omdat dit een nog mysterieus gelaten wereld is in het werk waar je niet alles van ziet, dit wekt nieuwschierigheid op. Je wilt weten wat er zich onder dat water nog meer bevindt dat alleen die vis.


Dit is een street-art kunstwerk. Het is daadwerkelijk op de straat geschilderd. Dat betekend dat het dus een gewoon 2D kunstwerk is. Toch lijkt het alsof er een tweede wereld bestaat onder deze straat die nu is opengelegd en nu te zien is. Dit komt natuurlijk doordat de fotograaf het op een bepaald punt heeft gefotografeerd. Er ontstaat dan een tweede wereld waar even in kunt kijken. Je bent hierdoor nieuwschierig wat er nog meer te zien is daar. Dit is daarom voor mij een immersive space.


Samengesteld beeld

C1H 13 immersive space - 3 spaces + samengesteld beeld  

C1H 13 immersive space - 3 spaces + samengesteld beeld