Page 1

Racketlon - Ketchersportens kongedisciplin Det er hårdt arbejde at træne sig op til at konkurrere i én sportsgren, det er umanerligt hårdt arbejde at træne sig op til at være konkurrencedygtig i en sport der gaber over fire discipliner. Det er netop hvad Racketlon gør. Her skal der duelleres i bordtennis, badminton, squash og tennis i nævnte rækkefølge. Ketchersportens svar på atletikkens mangekamp, og en dyst på talent, træningsmoral og boldøje. Jeg fulgte Racketlon-Danmarks bordtennishold til turneringskamp Modstanderen er netop dukket op. Ved første øjekast ser de ikke frygtindgydende ud. Elastikken i deres shorts er på overarbejde, hårgrænsen er rykket nordpå, og de lokker der stadig befinder sig på issen er for længst blevet grå. Tilsammen har modstanderholdet over 200 års rutine med sig til aftenens bordtennis-opgør i en indelukket hal på Østerbro, København. På trods af deres mange års rutine har de aldrig spillet mod et hold, som dem de møder i dag. I dag står de ældre herrer fra Københavns Bordtennis Klub overfor to verdensstjerner indenfor Racketlon, samt to tidligere elite-bordtennisspillere. I aften står de overfor Racketlon-Danmarks eneste bordtennishold. Kamperfaringen det primære Selve bordtennisholdet er en stor triumf for racketlonsporten i Danmark. Det er uundværlig træning for stjernerne Jesper Ratzer og Kasper Jønsson, der henholdsvis ligger nummer 1 og 10 på verdensranglisten i Racketlon. Bordtennis er den svageste disciplin for dem begge, og har tidligere gjort, at de altid har måttet starte racketlonkampene fra baghjul. I racketlon spiller man fire sæt af 21, et i hver disciplin. Pointene lægges kontinuerligt sammen og den der ender med flest point har vundet. En kamp tager op til halvanden time og der er kun tre minutters pause mellem hver disciplin. Det er ikke kun en kamp på talent, det er også en kamp på udholdenhed. Efter hård træning og mange kampe mod midaldrende mænd og afdankede talenter har de to træningskammerater rykket sig fra at tabe samtlige kampe stort, til at vinde næsten halvdelen af deres bordtenniskampe i racketlon-regi. I øst-serien

1


mod de rutinerede og lettere overvægtige herrer er det en anden sag. Jesper Ratzer hopper rundt. Store bevægelser afløst af hurtige hug fra forhåndssiden. Høje skrig, der vil få selv en halvdøv gammel hund til at gemme sig under sofaen ytres, når slagene ikke lykkedes. Den midaldrende modstander får ikke meget sved på panden. Fødderne står solidt plantet, mens håndleddet og rutinen gør det meste arbejde. Jesper taber sin første single 3-0 i sæt. Samme skæbne overgår Kasper Jønsson, men den essentielle kamptræning og den uundværlige oplæring fra de tidligere elitespillere og holdkammeraterne Steffen Hougaard og Michael Eriksen snydes de ikke for. De giver dem ærlige og kontante råd. ”Ratzer”, som han kaldes blandt holdkammeraterne, skal arbejde med hans ufarlige transportslag fra baghånden, der ifølge Steffen Hougaard hører til på allerlaveste niveau. Vi har været Racketlonspillere inden vi kendte sporten Niveauet er blevet meget bedre i bordtennis for Danmarks to bedste racketlonspillere, men det var bordtennis der blev nådesstødet, da de stillede op i deres første racketlonturnering. En turnering de ellers havde store forhåbninger til. Gennem en fælles ven og Danmarks første racketlonspiller, Emil Bergander, fik de kommende verdensstjerner kendskab til sporten. Straks gik de hjem og googlede racketlon og så videoer på youtube. Niveauet var de absolut ikke imponeret over. De var begge overbeviste om, at de ikke ville have nogle problemer med at slå de to spillere, der havde været i VM-finalen i A-rækken året forinden. Derfor meldte de sig med det samme til en international turnering, og en måned efter de havde hørt om racketlon stod de i Wien, klar til deres første sejr i deres første turnering. Til deres store forundring og forargelse var de dog blevet rykket ned i B-rækken. Kasper Jønsson skrev prompte en hård klagemail til turneringsledelsen og mente de ville køre al modstand over. Det blev ikke tilfældet. ”Vi fik mega smadder i bordtennis”, fortæller Kasper Jønsson, der dog vandt sine to første racketlonkampe, mens Jesper Ratzer allerede blevet ekspederet ud i 1.runde. Et hårdt slag for selvtilliden og et wake-up call, der fik den ambitiøse duo til at blive endnu mere seriøse omkring træningen.

2


Træning, træning og endnu mere træning Klokken er ved at nærme sig klokken 21, mens Jesper Ratzer begiver sig ud i holdkampens sidste single mod modstanderens svageste spiller. Forinden har han med makkeren Kasper Jønsson sensationelt vundet i double. Resultatet af den sidste single er ligegyldig, for mens der i den anden ende af hallen foregår badmintontræning for en større gruppe unge mennesker, der periodevis har svært ved at holde fjerbolden på deres halvdel af det enorme badeforhæng, der deler hallen ind i to, har Racketlon-drengene allerede sikret sig en lidt overraskende sejr. En sejr der i høj grad blev sikret af de to holdkammerater. Jesper Ratzer taber sin sidste single. Dagens holdkamp er et lille indspark i ugens træning. En dråbe i vandet i forhold til de mange timer Kasper Jønsson og Jesper Ratzer træner op til det kommende VM. 30 timer bliver det snildt til hver uge, og det er vel og mærke udover deres respektive jobs. Kasper Jønsson er gymnasielærer i idræt og matematik, der samtidig har en familie med to børn. Jesper Ratzer er læge og i gang med at specialisere sig i neurologi. Men det virkelig hårde arbejde starter først når arbejdsdagen er forbi. De træner primært deres svage discipliner; bordtennis og sqaush. Hver dag er der noget på programmet. Træning, træning og endnu mere træning. Det er ikke meget fritidsliv de to venner har tid til. Danmark er et lille eksplosivt udviklende Racketlon-land De er måske de mest seriøse Racketlon-spillere i Danmark, men de er ikke længere de eneste. For to år siden havde Danmark én enkelt deltager til VM, året efter var Kasper og Jesper blandt de fem danske deltagere og i år rejser hele 25 toptrænede mænd i alle aldre og på alle niveauer til Stockholm for at kæmpe om guldet i racketlon. Danmark er langt fra det største Racketlon-land i verden. Især i Østrig, Sverige, Finland og på de britiske øer er sporten stor. Her findes der nationale holdturneringer og mesterskaber. Det er der, langt de fleste internationale

3


racketlonturneringer afholdes, og det er der sportens første stjerner stammer fra. I Danmark er det officielle forbund stiftet i marts i år, der findes én officiel racketlonklub og den 24/11-2012 blev den første fællestræning nogensinde afholdt i Lyngby. Bartenderen/halbestyreren ringer med en messingklokke, der overdøver den øredøvende og passionerede snak om dagens sejr og det kommende VM i racketlon. I morgen er det på den igen. En ny dag med masser af træning, arbejde og endnu mere træning. En ny dag i en intensiv træningsperiode op til sæsonens store mål; VM. En ny dag med bordtennis. VM lige rundt om hjørnet Formen skal finpudses, så drømmen om en plads i den første direkte tvtransmitterede finale bliver en realitet. En finale Jesper Ratzer er storfavorit til at nå. Han har ikke tabt én eneste singlekamp på årets internationale tour. Kasper Jønsson er outsider. Som nr. 10 på verdensranglisten og med en hård lodtrækning skal gymnasielæreren overgå sig selv. Racketlon er endnu ikke en særlig kendt sport, og selvom man hører til verdenseliten, er der ikke nogen penge i baglommen, sponsorer på trøjen eller finansiering af rejseudgifter. Hver gang Kasper og Jesper rejser til en turnering koster det gerne 4-5000 kroner, hvis ikke man vinder, og så er der ifølge Jesper Ratzer lige nok til at dække udgifterne. Det er bl.a. også derfor Kasper Jønsson ikke er til særlig mange turneringer. Der er hverken tid eller råd. Klokken er over 22, en kold tirsdag aften i en kold hal med udtjent turkis maling og blå bonede gulve er ved at være forbi. En flok ældre herrer er gået halvskuffet og halvberuset hjem. De har været oppe mod et par verdensstjerner. Ikke i bordtennis, men i Racketlon. To spillere med store mål og drømme, drømme der ikke kunne blive levet ud i enten badminton eller tennis. Det er drømme, der bliver levet ud i racketlon, hvor man i et kort sekund kan føle sig som den ultimative ketcherkonge i ketchersportens ultimative disciplin.

4


Racketlon – Regler og Historie Der spilles fire sæt i fire discipliner. Alle sæt spilles til 21. Den med flest point i alt vinder. De fire discipliner er: Bordtennis, badminton, sqaush og tennis. Man spiller fra den mindste ketcher til den største, som beskrevet ovenfor. Mellem hvert sæt får hver spiller max 3 minutters pause. En kamp varer op til halvanden time og der spilles op til 3 kampe om dagen til en turnering. Første kendte turnering blev afholdt i Finland 1986 og dengang gik sporten under navnet: Mailapelit. Det første VM blev afholdt i 2001. Det internationale racketlonforbund blev grundlagt i 2002. Den internationale world-tour startede i 2003. Den danske racektlonforbund blev grundlagt i marts, 2012. Præsident er Kasper Jønsson. Der findes én dansk racketlonklub, som hedder Copenhagen Racoons. Klubben vandt champions league i år. Den største stjerne i international racketlon gennem tiden er finske Mikko Kärkkäinen der har vundet VM 6 gange, men han stiller ikke op I år.

5

Racketlon  

En feature om Racketlon

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you