Page 1

Costa Brava

stranden van de

interview met wereldreizigster

Heleen Maring â‚Ź 3,95

WANDERLUST.indd 1

Como lago di

INCLUSIEF fotografietips!

reis met interrail door europa! 18-06-12 13:30


10 muziek top 12

tips

12

interview met wereldreizigster

06

Heleen Maring

de mooiste plekjes van

Lago di Como

17

fotografie tips van

Laura Kok

WANDERLUST.indd 2

18-06-12 13:30


inhoud 24 leestips! top 9

22

de mooie stranden van de

Costa Brava

20 interrail

het nieuwe reizen goedkoop en avontuurlijk

WANDERLUST.indd 3

18-06-12 13:30


Colofon Creatief team Marleen Annema

Artdirection en vormgeving Marleen Annema

Commercieel manager Marleen Annema

Marketing manager Marleen Annema Wauw, de eerste uitgave! Ons team is super trots op de eerste Wanderlust. We hebben een blad gemaakt vol leuke vakantiebestemmingen, lifestyle en interviews met inspirerende mensen. In deze uitgave hebben we uitgebreid het Comomeer onderzocht, we laten je de allermooiste stadjes zien, probeer daar nog maar eens weg te blijven ;) Ook hebben we Heleen Maring geïnterviewd, zij is samen met haar vriend op wereldreid geweest, onder andere door de landen Australië, Cambodja, Thailand, Indonesië en Nieuw Zeeland. Als dat je nog niet nieuwsgierig maakt ... En we laten je natuurlijk niet achter zonder je de beste boeken- en muziektips mee te geven, zodat je ook op vakantie de mooiste boeken kunt lezen met een lekker album op de achtergrond. Als bijlage bij het magazine hebben we tien ansichtkaartjes voor jullie. Die kun je versturen als je op vakantie bent, en we zouden het leuk vinden als je er een naar ons stuurt! Wat vind je van de eerste Wanderlust? En waar gaan jullie heen op vakantie? We zijn erg benieuwd!

Redactie Marleen Annema

Eindredactie Marleen Annema

Fotografie Marleen Annema

Tekst Marleen Annema www.vakantieinfo.com www.ad.nl www.nederlands.interrailnet.com

Redactieadres Wanderlust Terborchstraat 9a 8011 GD, Zwolle

E-mail info@wanderlustmagazine.com

Druk

www.drukwerkdeal.nl

marleen hoofdredactrice

Web

www.wanderlustmagazine.com

Abonnement informatie verschijning 6x per jaar kosten jaarabonnement € 39,99 kosten + cadeau € 49,99

Adverteerdersinformatie informatie + promokit te bestellen op www.wanderlustmagazine.com/ adverteren

4

WANDERLUST.indd 4

18-06-12 13:30


advertentie advertentie

you can

Canon

Leg de wereld vast in verbluffend detail met de EOS 550D. Je hebt de creatieve vrijheid om precies jouw gedroomde opname te maken - met de details van een zonsondergang tijdens je vakantie of van het beslissende schot tijdens een voetbalwedstrijd.

Nu voor maar â‚Ź685,-

www.canon.nl

advertentie

Mens no.1 lifestyle store

WANDERLUST.indd 5

www.freshcotton.com

18-06-12 13:30


Het Comomeer Het Comomeer is gelegen in het noorden van Italië. Het meer heeft een maximale diepte van 410 meter en is daarmee het diepste meer van Italië. Het Comomeer dankt haar naam aan de grootste stad aan het meer: Como. Andere belangrijke plaatsen zijn Cernobbio, Bellaggio, Lecco, Varenna en Menaggio. De hoogste berg is de Monte Legnone (2609 mtr.), die zich in het noorden van het meer bevindt. Het Comomeer oefende al vroeg een grote aantrekkingskracht uit vanwege zijn schoonheid. In de 17e, 18e en 19e eeuw lieten de Italiaanse adel en bisschoppen prachtige villa’s en paleizen bouwen bij het meer. Vaak omgeven door weelderige tuinen en parken. Later werden deze bewoond door kunstenaars als componist Franz Liszt, schrijver Lord Byron en regisseur Luchino Visconti. Tegenwoordig worden ze gekocht als vakantieverblijf door Hollywood-sterren als George Clooney,Tom Cruise, Madonna en Brad Pitt. Daarnaast is het Comomeer uiteraard al meer dan een eeuw een populaire bestemming voor toeristen. Vanwege het prachtige landschap, de sfeervolle stadjes en dorpen, de watersportmogelijkheden (surfen, zeilen, waterskiën) en de bergen waar je in een schitterende omgeving heerlijk kunt wandelen en mountainbiken!

WANDERLUST.indd 6

18-06-12 13:30


Como Lago di

de parel

onder de Italiaanse meren

7

WANDERLUST.indd 7

18-06-12 13:31


Het Comomeer is hot in Hollywood. Zo heeft de Amerikaanse acteur George Clooney twee villa’s in het stadje Laglio. Maar je hoeft geen miljonair te zijn om er te genieten van een van de meest romantische meren van de wereld, want behalve chic vind je hier ook eenvoudige pensionnetjes en betaalbare B&B’s voor ‘het gewone volk’. Wij maakten een toer langs de mooiste plekjes van het Comomeer. Flaubert, Tennyson, Stendhal, Goethe, Shelley en Rossini. Het zijn maar een paar van de 19de-eeuwse dichters, schrijvers en componisten die inspiratie vonden aan het Comomeer. Het door bergen omgeven meer is het diepste van Italië. Het is kleiner dan het Lago Maggiore en het Gardameer, maar het heeft merkwaardig genoeg de langste kustlijn. Dat komt omdat het meer de vorm heeft van een omgekeerde letter Y.

Bellagio Onze uitvalsbasis is het gezellige Bellagio op het raakpunt van de twee armen van het meer. Velen beschouwen deze chique badplaats als ‘de parel van het Comomeer’. Bellagio ligt tegen een heuvel gebouwd en het vraagt dus een kleine inspanning om het dorp te verkennen. Je vindt er tal van mooie huizen, een fraai kerkje, souvenirshops, winkeltjes en restaurants in allerlei prijsklassen. Het park van Villa Serbelloni torent uit boven Bellagio, maar is in privéhanden en kan alleen met begeleiding worden bezocht. Vanuit Bellagio kan je gemakkelijk de twee zuidelijke armen van de Y verkennen, maar wij zouden de oostelijke arm niet aanraden. Het stadje Lecco heeft een mooie historische kern, maar de vroegere ijzerindustrie heeft zijn stempel gedrukt op de kustlijn.

Como Kies liever voor de westelijke arm, waar de hele oever afgelijnd is met een kronkelend parelsnoer van pittoreske huizen, somptueuze villa’s en sierlijke tuinen. Een van de pareltjes is Villa Pliniana, in het dorpje Torno, maar zoals bij zoveel villa’s rond het Comomeer krijg je het mooiste zicht

vanop het water. Niet ver daarvandaan ligt Como, het stadje waarnaar het meer is vernoemd. Como was vroeger een belangrijk textielcentrum en bij het binnenrijden van de stad tref je nog veel fabriekswinkels aan. In het stadscentrum is het heerlijk wandelen langs allerlei pleintjes en smalle straatjes. Mis zeker de kathedraal niet: een combinatie van gotiek en renaissance met een paar interessante graftomben en schilderijen. Installeer je op een bank op de gezellige Piazza Cavour en kijk met een ijsje in de hand naar de voorbijgangers. Vlakbij vertrekken de veerboten die Como verbinden met de verschillende dorpen. De veerboot is trouwens geen slechte optie: parkeerplaats is hier schaars en voor de smalle, bochtige wegen langs het meer heb je stalen zenuwen nodig. Op de westelijke oever rij je van het ene gezellige dorpje naar het andere. En van de ene luxueuze villa naar de andere. De bekendste is Villa d’Este in Cernobbio, een groot wit patriciërshuis dat al sinds 1873 is ingericht als één van de duurste en meest exclusieve hotels van Europa. Het lijstje beroemde gasten is eindeloos: Bette Davis, Frank Sinatra, Maria Callas, Robert De Niro, Arnold Schwarzenegger, Sharon Stone, Paul McCartney... Misschien ontbreekt

8

WANDERLUST.indd 8

18-06-12 13:31


alleen George Clooney op het lijstje: in het nabijgelegen Laglio rij je onder een voetgangersbrug door die zijn twee villa’s met elkaar verbindt. Vanop het water vang je misschien wel - zoals wij - een glimp op van de heer de huizes.

Villa del Balbianello Breng zeker ook een bezoek aan Villa del Balbianello. Dit herenhuis in Lenno werd in 1787 gebouwd door kardinaal Durini. Hier werden scènes opgenomen van Star Wars: Episode II Attack of the Clones (2002), Ocean’s Twelve (2004) en Casino Royale (2006). Van in de tuin zie je Isola Comacina liggen, het enige eilandje in het Comomeer. Klim of rij zeker ook even omhoog naar het heiligdom van de Beata Vergine del Soccorso. Het bestaat uit 14 barokkapellen met daarin religieuze taferelen en het staat op de lijst van Werelderfgoed.

receptioniste van ons hotel hebben we een gouden tip meegekregen: in de tuin van Villa Carlotta kan je picknicken. We installeren ons met een vers brood, salami en een stuk kaas tussen de camelia’s, azalea’s en rhododendrons en genieten van het uitzicht.

Mennagio Verderop kom je in Menaggio, een klein kuuroord, vanwaaruit je prachtige excursies in de bergen kan ondernemen. Dit is ook zo’n typisch Italiaans dorpje waar je makkelijk een halve dag kan rondhangen zonder veel te doen, enkel genietend op een terrasje van de boulevard naast het meer, nippend aan een glaasje wijn. Kortom, il dolce far niente!

In Tremezzo moet je zeker aankloppen bij Villa Carlotta, de meest spectaculaire villa aan het meer. Ooit was dit de woonplaats van prinses Charlotte van Beieren, maar nu is er een museum met meubilair en kunst uit de 18de eeuw. Rond de villa ligt een prachtige tuin in Italiaanse (met terrassen en trappen) en Engelse (verwilderde) stijl. Van de 9

WANDERLUST.indd 9

18-06-12 13:31


12voor op reis top

beste

albums

g

g

g

De Britse Ben Howard brengt in 2011 het overheerlijke album Every Kingdom uit. Met zijn steengoede gitaarspel betovert hij je bij de eerste noot.

Het eerste solo album van Eddie Vedder, Into The Wild, gemaakt voor de gelijknamige film, is met zijn afwisseling en ingetogen sferen perfecte muziek voor op reis.

Het album Break It Yourself van Andrew Bird is sfeervol, intiem en vol karakter. De multi instrumentalist vindt de middenweg tussen de genres folk en klassiek.

g

g

g

Vergeleken met de vorige platen van Fink, waarop de nodige effecten werden losgelaten op de muziek, klinkt Perfect Darkness opvallend helder en direct, wat de kwaliteit van de muziek van Fink zeer ten goede komt.

The Tallest Man On Earth verstaat de kunst om enkel met zijn gitaar en stem de luisteraar genadeloos in de hoek te drukken. Zowel live als op de plaat dwingt de Zweedse Kristian Matsson de volledige aandacht af met het album There’s No Leaving Now.

Hoewel alle folkgerelateerde bebaarde bandjes tegenwoordig als geniaal gezien worden, valt The Head and the Heart terecht op. Niet omdat ze revolutionair zijn, maar gewoon om hun fijne liedjes.

g

g

g

Het debuutalbum van het indie/ pop bandje The Whitest Boy Alive komt lekker binnen. Dreams is een verdomd lekkere plaat!

De vrolijke relaxte klanken van Kings of Convience zijn terug te horen op hun 3e album Quiet Is The New Loud. Zorg dat je lekker zit en het genieten komt vanzelf met dit album.

Ze blijven maar beter worden. Wide Eyes is het vierde album van Local Natives, en ook deze klinkt weer ontzettend lekker.

10

WANDERLUST.indd 10

18-06-12 13:31


musicplaces

Let the

DREAM of

take you to

g De tijdloze liedjes van The Shins vervelen nooit. Ook het album Oh, inverted World is gegarandeerd genieten.

you

g

g

De warme klanken van A. A. Bondy komen op het derde album Believers goed tot zijn recht. De sobere singersongwriter nummers zijn fijn voor de donkere dagen.

The Maccabees hebben hun speelse geluid afgeworpen en vervangen met een zwaarder geluid dat beter bij de teksten past, wordt duidelijk als je luistert naar het nieuwe album Wall Of Arms.

advertentie

La Sardina Ga je ergens naartoe? Neem de La Sardina & flitser Capri mee en laat al je zorgen thuis! Met functies die eenvoudig te gebruiken zijn, een krachtige flitser en een uniek design zal elke camera je meenemen op een analoog avontuur die je nooit zal vergeten!

www.lomography.com/

11

WANDERLUST.indd 11

18-06-12 13:31


wereldreizigster

WANDERLUST.indd 12

18-06-12 13:31


interview Heleen Maring is samen met haar vriend Leon een half jaar op wereldreis geweest. Heleen en Leon zijn een typisch voorbeeld van twee mensen met ‘wanderlust’. Ze hebben een groot verlangen om de wereld te bereizen.

Hoe kwam je op het idee om op wereldreis te gaan? Ik wilde heel graag naar Australië, dat heb ik al heel lang in mijn hoofd. In de derde klas waren er voorlichtingsdagen over studies, en er was ook een voorlichting over studeren en reizen in Australië. Dit wilde ik echt super graag maar ik moest nog drie jaar studeren dus dat duurde nog wel even. In de vierde klas kreeg ik verkering met Leon en toen hebben we samen besloten om, nadat ik geslaagd was, naar Australië te gaan. Later dachten we, nou, als we toch naar Australië gaan, dan kunnen we net zo goed ook naar Nieuw Zeeland en Azië! Toen gingen we daar over nadenken en zijn we naar een reisbureau gegaan, ontdekken wat we wilden, en we wilden eigenlijk steeds een beetje meer en uiteindelijk hebben we tickets geboekt!

Hebben jullie veel moeten regelen voordat jullie op reis gingen?

We moesten worden ingeënt tegen de standaard dingen zoals Hepatitis A en B en DTP. Die konden we ophalen in Assen. Verder hebben we nog visums moeten halen, die van Australië moesten we echt van tevoren regelen, dat was heel simpel want dat regelde het reisbureau Kilroy uit Groningen voor ons voor €20 extra. In Nieuw-Zeeland heb je als Nederlander geen visums nodig door een bepaalde regeling en de visums van Azië, Laos en Vietnam hebben we in de landen zelf geregeld. In Thailand krijg je een 30 dagen visum als je binnen komt vliegen. Dus dat ging eigenlijk allemaal heel soepel.

In welke landen zijn jullie allemaal geweest? We begonnen in Thailand, toen Laos, Vietnam, Cambodja, weer Thailand, Maleisië en toen nog heel even naar Indonesië en een poosje in Singapore. Als laatst zijn we in Nieuw-Zeeland en Australië geweest.

Hoe lang zijn jullie op reis geweest? Zes maanden en drie weken, dus bijna zeven maanden. Dat is wel heel lang, maar het is echt zo voorbij gegaan.

Hebben jullie veel onverwachte dingen meegemaakt? Dat viel eigenlijk wel mee, we hebben niet veel gepland behalve natuurlijk de tickets. Alles ging eigenlijk goed, we zijn geen één keer besloten, of in een bus gestapt die ons helemaal de verkeerde kant op bracht, dat ging allemaal prima. We zijn zelfs niet ziek geworden. Eigenlijk heel saai dus, haha.

Hebben jullie veel mensen ontmoet? Niet heel veel mensen waar we langer mee om zijn gegaan, maar wel één koppel waar twee weken samen mee

“de bewoners hebben speciaal voor ons een ceremonie gehouden, dat was zo bijzonder!”

13

WANDERLUST.indd 13

18-06-12 13:31


hebben gereisd. Dat zijn Tony en Heather, twee backpackers die we tegen kwamen we tijdens een lange busreis, we raakten aan de praat en besloten samen te reizen.

Hebben jullie jezelf voorbereid op cultuurverschillen of communicatieproblemen? Niet zo heel erg. Bijna overal konden we ons wel redden met Engels en verder hebben we in elk land de standaard woordjes geleerd zoals ‘hallo’, ‘tot ziens’ en ‘bedankt’. Tony en Heather vroegen of we mee wilden naar een dorpje ergens in the middle of nowhere waar ze boeken wilden brengen naar de scholen. Dat dorpje is niet eens te vinden op de kaart, en de kinderen in dat dorpje hadden nog nooit blanke mensen gezien. Dat is wel heel apart. Ook spraken ze daar geen woord Engels maar gelukkig hadden Tony en Heather wel een woordenboek bij zich dus daar redden we ons wel mee.

Wat vind je het mooiste land dat je hebt bezocht? Dat vind ik echt heel moeilijk om te zeggen. Alles was super mooi, maar een land waar ik graag naar terug zou gaan is Indonesië. Je hebt daar alles, oerwoud, zee, je kan er duiken, je hebt er aardige mensen, de taal is heel makkelijk, het eten is lekker, dus daar zou ik graag weer een gaan. Maar qua cultuur en bevolking vond ik Laos het leukst, de mensen zijn daar zo behulpzaam en gastvrij. Dat zijn de meest aardige mensen die ik ooit heb ontmoet.

Wat is het mooiste wat je hebt meegemaakt? Dat in het dorpje in Laos wat ik vertelde, de kinderen ons ontzettend stonden aan te staren omdat ze nog nooit eerder blanke mensen hadden gezien. Dat was echt heel bijzonder. Overal zijn al toeristen geweest en daar nog helemaal niet, dat kom je niet zomaar tegen. Ze waren ook heel gastvrij, ze hebben speciaal voor ons een ceremonie gehouden, iedereen knoopte elkaar witte bandjes om en sprak mooie woorden van liefde tegen ons, dat was heel mooi om meet te maken, dat zal me voor altijd bij blijven.

Waren de mensen overal behulpzaam? Noord-Vietnam is het ergste wat we mee hebben gemaakt. De mensen die we daar ontmoet hebben zijn helemaal niet aardig. Noord- en Zuid-Vietnam zijn wat dat betreft echt twee totaal verschillende landen. Ze waren ons voortdurend aan het oplichten, onze hostel eigenaar had bustickets voor ons geregeld, maar toen we gingen betalen kregen we veel te weinig wisselgeld, dus we moesten steeds heel goed opletten. Toen we vroegen waarom hij dat deed zei hij: “Ja, ik kan het toch altijd proberen?”. Hij vond het heel normaal, iedereen doet dat daar. 16

WANDERLUST.indd 14

18-06-12 13:31


foto: heleen maring

advertentie

World Famous.

15

WANDERLUST.indd 15

18-06-12 13:31


take

pictures WANDERLUST.indd 16

18-06-12 13:31


fotografieti p s van

Laura Kok Als je op vakantie gaat is het natuurlijk leuk om hier op terug te kunnen kijken. Veel mensen nemen hun camera mee, maar doen er niet zo veel mee. Fotografe Laura Kok geeft een aantal tips zodat je op vakantie de mooiste foto’s kunt maken. Plak je foto’s na de vakantie in een fotoboek en zo heb je een leuke verzameling herinneringen die je er regematig bij kunt pakken en je weer even kunt genieten van je vakantie.

01

Leer je camera kennen! Probeer af te stappen van de automatische stand, ga spelen met de instellingen. Vaak zit er bij je camera een boekje met uitleg, lees dit door maar probeer vooral zelf, zo leer je het best.

02

Schroom niet om mensen te fotograferen op vakantie. Veel vakantiegangers proberen te vermijden dat er mensen op de foto’s staan maar dit kan juist dat ‘extra’ geven aan de foto, om de sfeer en cultuur in dat land beter weer te geven.

03

Ga van het gebaande pad af, stop op interessante plekjes richting je eindbestemming, neem de toeristische route. Als je wandelt zie je meer dan wanneer je fietst, als je fietst zie je meer dan wanneer je met de auto rijdt. Een langzamer ritme zorgt er voor dat je meer gaat zien. Soms is het zonde van de tijd, een andere keer vind je de verborgen schatten van een gebied.

04

Kijk goed naar lichtinvallen. Zoek contrasten op, stukken met licht én schaduw. Ook als je mensen fotografeert moet je goed kijken naar het licht op hun gezicht. Midden op de dag (tussen 12.00 en 15.00) is het licht het felst en zie je hele harde schaduwen op het gezicht, dit is vaak niet mooi. Het mooiste tijdstip om te fotograferen is tussen 10.00 en 11.00 en 16.00. (En let op dat je model niet recht in de zon kijkt!)

05

Foto’s van je reisgenoten of van jezelf geven een persoonlijk tintje aan het overzicht. Varieer tussen portret en overzichtskiekjes!

06

Plaats je onderwerp niet altijd in bet midden. Probeer veel uit met de compositie van je foto. Denk aan de gulden snede (de regel van derden). Als je je daaraan houdt klopt je foto bijna altijd.

08

Let ook eens op de kleine dingen tijdens je vakantie. Detailfoto’s zijn vaak mooie plaatjes voor in je fotoboek.. Fotografeer bijvoorbeeld het ijsje wat je eet, parasols,slippers op het strand, en zo valt er nog zo veel meer moois te fotograferen.

09

Speel met je witbalans. Dit is in te stellen op bijna elke camera en het geeft net iets extra’s aan je foto. Bij bewolking is het bijvoorbeeld mooi om de witbalans op “bewolkt/cloudy” te zetten, zo wordt de foto net wat warmer en heeft het meer sfeer. Zo zijn er nog veel meer standen die een mooi effect geven.

10

En als laatst, vergeet niet te genieten van waar je op dat moment bent. Beleef niet de hele vakantie door de camera, waardoor je pas achteraf via de foto’s ziet waar je geweest bent

07

Let erop dat er geen dingen in de foto zitten die afleiden van het onderwerp. Vermijd dingen zoals spiegels, ramen, felle kleding in groepen mensen, etc. Probeer dit te voorkomen door een paar stappen naar links of rechts te doen, of zoom in zodat het storende object niet op de foto staat. 17

WANDERLUST.indd 17

18-06-12 13:31


WANDERLUST.indd 18

18-06-12 13:32


WANDERLUST.indd 19

18-06-12 13:32


interrail U kunt natuurlijk op reis met uw eigen auto of door gebruik te maken van een touringcar. Zelfs is er de mogelijkheid om het vliegtuig te pakken, maar heeft u weleens aan de trein gedacht? Het spoornetwerk in Europa is erg uitgebreid en (in de meeste landen) van goede kwaliteit. Bovendien heeft het reizen met de trein veel voordelen. Zo is het vaak goedkoper dan andere vormen van transport en bovendien minder milieubelastend dan vliegen. InterRail biedt u de mogelijkheid om met de trein door Europa te reizen op een voordelige en flexibele manier. Wat is InterRail nu precies en hoe werkt het?

Wat is interrail?

InterRail One Country Pass

InterRail is een programma dat de mogelijkheid biedt, onder bepaalde voorwaarden, goedkoop en gemakkelijk te reizen door de verschillende bij het programma aangesloten landen binnen Europa. Als initiatief van een aantal nationale spoorwegorganisaties uit verschillende landen, is het programma in 1972 geboren. Tot op de dag van vandaag bestaat het programma en is sindsdien flink uitgebreid. Jaarlijks maken duizenden, vooral jonge, mensen gebruik van deze uitgelezen kans om low-budget meer van Europa te kunnen zien. Het InterRail programma biedt de reiziger verschillende passen aan, zodat iedereen een pas kan kiezen die het beste aansluit bij zijn of haar reisplannen en wensen.

De tweede pas is de InterRail One Country Pass. Hiermee is het mogelijk gratis te reizen binnen één land gedurende een bepaalde periode.

Uitzonderingen Op niet alle lijnen in het mogelijk om gratis te reizen. Zo moet bijvoorbeeld voor Eurostar in Italië en voor de TGV in Frankrijk gewoon worden betaald. Ook de reis door de kanaaltunnel is niet in de reis inbegrepen.

Interrail Global Pass Er zijn twee soorten InterRail-passen. De eerste is de InterRail Global Pass. Hiermee is het mogelijk om gratis te reizen in Oostenrijk, België, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Luxemburg, Macedonië, Montenegro, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Roemenië, Servië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zwitserland, Turkije en Zweden. Landen die geen deel uitmaken van de regeling maken vooral deel uit van de voormalige Sovjet-Unie, namelijk Albanië, Kosovo, Wit-Rusland, Letland, Litouwen, Moldavië, Rusland en de Oekraïne. In Andorra, Cyprus, Gibraltar, IJsland, Malta en San Marino zijn geen spoorwegen, dus deze landen maken uiteraard ook geen deel uit.

Prijzen

Interrail Global Pass

InterRail One Country Pass

jongeren 2e klasse

volwassenen 2e klasse

De pas kan voor de duur van verschillende periodes worden aangeschaft. Dit loopt van vijf dagen tot een maand. Jongeren tot en met vijfentwintig jaar betalen minder. Voor de Eerste klasse wordt uiteraard meer gevraagd. Kinderen tot vijf jaar krijgen ook weer korting.

jongeren 2e klasse

volwassenen 1e klasse

volwassenen 2e klasse

volwassenen 1e klasse

5 dagen

€ 159

€ 249

€ 329

5 dagen

€ 79

€ 169

€ 329

10 dagen

€ 239

€ 359

€ 489

10 dagen

€ 149

€ 239

€ 489

22 dagen

€ 309

€ 469

€ 629

22 dagen

€ 249

€ 339

€ 629

1 maand

€ 399

€ 599

€ 809

1 maand

€ 299

€ 489

€ 709

20

WANDERLUST.indd 20

18-06-12 13:32


WANDERLUST.indd 21

18-06-12 13:32


de stranden

Costa Brava van de

De Costa Brava is de meest bezochte kuststreek van het middellandse-zeegebied. De streek ligt in het noordoosten van Spanje en behoort tot de regio Catalonie. Enkele van de bekendste badplaatsen van Spanje liggen aan de Costa Brava zoals: Blanes, Lloret de Mar, Tossa de Mar, Cadaques, Roses, l`Escala, Platja d`Aro, Calella en Malgrat de Mar. De bekendste steden zijn het prachtige Barcelona, Figueres en Girona met zijn mooie oude binnenstad.

De kust van de Costa Brava is ruig en grillig afgewisseld met schilderachtige baaien, witte vissersdorpjes en historische steden.

Uiteraard heeft het massa-toerisme ook aan de Costa Brava zijn sporen nagelaten. In dit gebied kwam in de jaren zestig van de vorige eeuw het toerisme in Spanje op gang vanuit landen als: Duitsland, Engeland, Zweden, Belgie en Nederland. De mensen kregen meer vakantiedagen en verlangden naar zon, zee, strand en vertier tegen een

22

WANDERLUST.indd 22

18-06-12 13:32


lage prijs. Omdat deze tienduizenden toeristen ook accomodatie nodig hadden werden er enorme hotel- en appartementencomplexen gebouwd. Deze hotelflats bepalen nog steeds een gedeelte van het aanzicht van de Costa Brava.

Portbau, net over de grens met Frankrijk aan een mooie baai. Portbou heeft de beschikking over een klein kiezelstrandje en een jachthaven. Cadaques, een prachtig wit stadje zonder hoge hotel gebouwen. Dit is zonder meer een van de mooiste plaatsjes aan de Costa Brava. In het verleden hebben veel kunstenaars zich hier gevestigd, waaronder Salvador Dali, Henri Matisse en Pablo Picasso. Llanca ligt ongeveer een kilometer landinwaarts. Het kleine stadje heeft nog veel van zijn oorspronkelijke karakter kunnen bewaren.

Figueres is bij uitstek geschikt voor een dagtochtje vanuit de nabijgelegen vakantie-oorden. Figueres bezit een aantal interessante

bezienswaardigheden, waaronder het prachtige Teatro Museo Dali. Roses is een van de meest favoriete toeristische bestemmingen aan de Costa Brava. Dit is duidelijk zichtbaar aan de vele grote hotel- en appartementencomplexen die lukraak langs de baai zijn gebouwd. Het is tevens een vissershaven met de grootste vissersvloot van de Costa Brava.

Andere bezienswaardigheden zijn de: Joodse wijk, een prachtige Kathedraal en de Arabische baden.

Platja d`Aro is in de zomer een zeer drukke vakantiebestemming voor toeristen, uit met name Duitsland, Nederland en Engeland. Het bezit een ongeveer 3 kilometer lang zandstrand.

Een bezoek aan de vismarkt van Roses mag u eigenlijk niet overslaan. De ligging van het strand van Roses is ronduit prachtig en wereldberoemd om zijn schitterende zonsondergang. Estartit bezit een prachtig langgerekt strand, een kleine vissershaven en een romantische oude dorpskern. Direct voor het strand van Estartit ligt de Medas eilandengroep, die bekend staan om hun facinerende onderwaterwereld. In Girona (Gerona) vindt je een van de best bewaard gebleven historische binnensteden van Spanje. Nauwe steegjes en steile straatjes met trappen vormen een prachtig decor.

23

WANDERLUST.indd 23

18-06-12 13:32


8voor op reis mooiste

boeken

Ronald Giphard

PaoIo Giordano

Jill Mansell

Martin Bril

In een waanzinnig contemplatief moment zet Phileine(‘brains, beauty, beast, best)haar leven op een rij. Haar vriendinnen zijn haar vriendinnen niet meer, ze werkt heel hard terwijl ze gewoonlijk liever lui is.

De eenzaamheid van de priemgetallen is het aangrijpende verhaal van een bijzondere vriendschap dat de lezer vanaf de eerste pagina in zijn greep houdt.

Versier Me Dan van Jill Mansell vertelt het verhaal van Cleo. Zij schrikt zich lam als ze op een begrafenis opeens oog in oog staat met haar vroegere klasgenoot Johnny.

Een huis in Frankrijk brengt leuke zorgen met zich mee. Gelazer met buren, boeren, aannemers, houtleveranciers en niet te vergeten: andere Nederlanders.

€12,50, www.bol.com

€9,95, www.bol.com

€9,99, www.bol.com

€9,00, www.bol.com

Paulien Cornelisse

Jonas Jonasson

Sophie van der Stap

Khaled Hosseini

Wat is het verschil tussen leuk en leuk-leuk? Wat zijn de fijnere nuances van nazi-Duits en pornoDuits? Wat is niveau kak? En dan nog iets is de opvolger van Taal is zeg maar echt mijn ding.

Allan wordt 100 en dat wordt groots gevierd in het bejaardentehuis, behalve dan dat de jarige het op zijn heupen krijgt en kort voordat het feest losbarst, vertrekt.

‘Ik ben ziek, heb kanker en ga misschien dood. Maandag begint er een nieuw, onzeker leven voor mij. Vanaf maandag lig ik 54 weken aan het infuus. Dat is het enige zekere dat ik nog heb.’

Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in de hoofdstad van Afghanistan. Als blijk van hun verbondenheid kerft Amir hun namen in een granaatappelboom.

€12,50, www.bol.com

€19,95, www.bol.com

€10,00, www.bol.com

€7,95, www.bol.com

Phileine zegt sorry

En dan nog iets

De eenzaamheid van de priemgetallen

De 100 jarige man

Versier me dan

Meisje met negen pruiken

De Franse slag

De vliegeraar

23

WANDERLUST.indd 24

18-06-12 13:32


advertentie

50 Jaar t meest Al 50 jaar he n Nederland! va e j s ij n e t gege

Al 50 jaar de zelfde receptuur! Alle nederla nders samen eten 35 miljoen ra ketjes per ja ar!

River Island the new bags

www.riverisland.com www.ola.nl

WANDERLUST.indd 25

18-06-12 13:32


wanderlust #02 06 september 2012

ItaliĂŤ de leukste restaurantjes weekje lissabon? wij zoeken het voor je uit! op vakantie in

Nederland

26

WANDERLUST.indd 26

18-06-12 13:32


wanderlust

a very strong

travel

www.wanderlustmagazine.com

27

WANDERLUST.indd 27

18-06-12 13:32


advertentie

Maak je sterk voor MAF en vlieg mee! MAF richt zich op mensen die in afgelegen gebieden leven; met vliegtuigen en communicatiemiddelen maakt MAF deze mensen bereikbaar voor hulp en het Evangelie. Meer dan 1000 (hulp)organisaties kunnen dankzij MAF sneller, efficiĂŤnter en veiliger hun werk doen. Elke 5 minuten stijgt ergens ter wereld een MAF vliegtuig op om te helpen. Reis je mee? Kijk voor de vacatures in het veld op www.maf.nl/werkenbijmaf.nl

advertentie

WANDERLUST.indd 28

18-06-12 13:32

Wanderlust  
Wanderlust  

Magazine for school

Advertisement