Page 1

Mij

n c ont act en e uz e k Mijn M ijn t our m u e s u m Mijn

?

wat is ‘mijn’ hoe gebruik ik ‘mijn’

Dat kan ik ook!


Wat

is ‘mijn’

‘Mijn’ is een product wat uit een interessante selectie thematouren bestaat. De touren hebben thema’s die het museum beter toegangelijk maakt voor de gemiddelde Rotterdammer. ‘Mijn’ is ontwikkeld om de gemiddelde Rotterdammer meer in contact te laten komen met hun museum: Museum Boijmans van Beuningen. Er wordt een dialoog ontwikkeld met het museum, maar ook met de omgeving van de persoon die de tour inspreekt. Aan de hand van de gegeven informatie over het kunstwerk, kan iedereen zijn mening vormen en inspreken. Vervolgens kan je dit bekend maken aan bekenden uit je omgeving. Zij kunnen dan jouw mening en visie over de kunstwerken uit de tour beluisteren.

?

Jij kan met jouw talent de tour inspreken. Dus ben je grappig, gevat of analyserend, loop dan snel de tour! Veel Rotterdammers hebben niks met het museum omdat zij denken dat kunst niks voor hun is: ‘Ik weet zo weinig van kunst, ik ben geen toevoeging voor het museum’. Dit is niet zo, elke Rotterdammer kan bij ‘mijn’ een toevoeging zijn ‘Mijn’ is een leuke maar vooral ook educatieve manier om meer te weten te komen over kunst. Het dialoog dat gecreeërd wordt leert je onbewust veel over de visie van de kunstenaar. Als je zelf geen mp3 speler bij je hebt kan je deze vragen bij de baliemedewerkster.

www.boijmans.nl

1


gebru ‘mi k i e o jn’ ik H

?

Er zijn twee dingen die je met ‘mijn’ kunt doen..

.. OPNEMEN 1.

Houd je mp3 speler gereed. Zorg dat je genoeg opneem geheugen hebt: minimaal 1 gb.

2. 3.

Bekijk op de plattegrond waar je heen moet voor de schilderijen. Lees de bijschriften bij de schilderijen in deze folder en vorm je eigen unieke mening. Neem voor elk schilderij een aparte voiceclip op. Deze spreek je natuurlijk duidelijk en op volgorde van de route in.

4.

Ben je klaar met de audiotour? Laat door de baliemedewerkster je voiceclips op de computer zetten.

.. BELUISTEREN 1.

Vraag aan de baliemedewerkster naar het bestand met de voiceclips. Hiervoor dien je de naam van de gebruiker te noemen. Zij zet de voiceclips voor jou op je mp3. Zorg dat je genoeg ruimte hebt om de audiobestanden te plaatsen: minimaal 1 gb.

2.

Ga samen met je mp3 en deze folder op pad!

www.boijmans.nl

2


Dat Kan ik

! k o O

En anders maakt mijn nichtje van 5 een goede kans...

Tjeemie... Hoe vaak word je geconfronteerd met een kunstwerk waarvan je denkt: ‘Tjeemie, wat is daar nou voor speciaals aan. Dat kan ik ook!’ Of je loopt met een vriend door een museum die schalks opmerkt: ‘Mijn zoontje doet het beter’. Die kans is best groot, want veel kunstwerken zien er niet ingewikkeld of bijzonder uit. Het kan in zo’n geval voorkomen dat je wel aanvoelt dat het om een kunstwerk gaat, maar dat je het niet kunt uitleggen. Laten we toch eens een poging wagen.*

www.boijmans.nl

3


De plattegrond

1.

6 &

5. 4.

2.

3.

4


De kunstwerken 2/6 1. Compositie no II Twee hoofdlijnen die elkaar kruisen. Er ontstaan enkele vlakken. Slechts één vlak is ingekleurd. Simpel, eenvoudig, minimalistisch, abstract.

Piet Mondriaan

Kijk eens van heel dicht bij naar het schilderij. Het is laag voor laag opgebouwd. De simpele en eenvoudige lijnen zijn verraderlijk, Mondriaans werken zijn het gevolg van een langdurig en nauwgezet proces.

1929

2. Feest der droefenis Een schoolvoorbeeld van een kunstwerk waarvan de toeschouwer zegt: “Dat kan mijn zoontje ook”. En dat is in dit geval niet helemaal vreemd, aangezien de maker, Constant, zich liet inspireren door kindertekeningen: Constant wond er geen doekjes om. Hij is kritisch in zijn oordeel over de cultuur waarin hij zelf leefde en vond dat kinderen, naast mensen afkomstig uit primitieve culturen, een positieve invloed hebben op zijn eigen verderfelijke maatschappij. Hierin houdt de kunstenaar zijn leven lang stand.

Constant 1949

www.boijmans.nl

5


De kunstwerken 4/6 3. Vleeswaren Echt smakelijk ziet het er niet uit. En of je dit zomaar zelf thuis op je zolderkamer in elkaar kunt knutselen, is ook nog maar de vraag. Deze replica-vleeswaren van de Zweed Claes Oldenburg lenen zich wel voor de opmerking ‘Waar slaat dit in godsnaam op?’ van de vorige eeuw en bereikt zijn hoogte-

Claes Oldenburg 1964

4. Wall painting nr. 155 Ja! Dit kan jij ook! Waarom doe je het dan niet? Het kwam zeker niet in je op, hè?

Jan van der Ploeg 2006

www.boijmans.nl

6


De kunstwerken 6/6 5. Kleurendriehoek bestaande uit 21 kommen Keramiek. Voor veel (beginnend) kunstliefhebbers niet de meest voor de hand liggende kunstvorm om van te houden. Vaak omdat keramiek in de hoek van de toegepaste kunst wordt geduwd, geen ‘echte’ kunst dus. Maar zeg nou zelf, omdat je uit bloemen in een vaas kunt zetten, hoeft de gedachtegang erachter toch niet minder van belang te zijn dan van een schilderij of een beeldhouwwerk?

Geert Lap 1988

6. 5 werken On Kawara heeft sinds de jaren 60 duizenden van dit soort schilderijen (the Today series) gemaakt. En vele zijn verloren gegaan: als hij voor middernacht het werk van die dag niet had voltooid, werd het vernietigd. Ze zijn allemaal hetzelfde: simpele witte letters op een effen achtergrond. Misschien is On Kawara op dit moment er ook wel een aan het maken. Als hij dat in Europa doet, staat de dag voor de maand; in de VS begint de datum met de maand, dan de dag, gevolgd door het jaar.

On Kawara 1968-1990

www.boijmans.nl

7


Ben

je klaar

?

Als je hebt opgenomen vergeet dan niet je opgenomen materiaal af te geven! De baliemedewerksters zetten deze voor je op de computer. Je vriendin, vader of collega kan vervolgens deze bestanden op zijn mp3 laten zetten. Het enige wat je hoeft te doen is hun in te lichten en ze naar het museum te sturen. Je kan bijvoorbeeld op facebook of in je status op msn aangeven dat je de tour gedaan hebt. Heb je de tour beluisterd en ben je geĂŻnspireerd geraak om zelf een tour in te spreken? Ga dan naar de balie en neem de folders met informatie over de van de andere touren mee.

Colofon Tekst: Martine Gosselink, De Nieuwe Collectie Redactie: Catrien Schreuder Ontwerp: Uber Andere thematouren in deze reeks: Trippen zonder paddo’s Dat kan ik ook

www.boijmans.nl

8


Folder Dat kan ik ook 2.1  

folder dat kan ik ook

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you