Page 1

Mij

n c ont act en e uz e k Mijn M ijn t our m u e s u m Mijn

?

wat is ‘mijn’ hoe gebruik ik ‘mijn’

De Boijmans Beauties


Wat

is ‘mijn’

‘Mijn’ is een product wat uit een interessante selectie thematouren bestaat. De touren hebben thema’s die het museum beter toegangelijk maakt voor de gemiddelde Rotterdammer. ‘Mijn’ is ontwikkeld om de gemiddelde Rotterdammer meer in contact te laten komen met hun museum: Museum Boijmans van Beuningen. Er wordt een dialoog ontwikkeld met het museum, maar ook met de omgeving van de persoon die de tour inspreekt. Aan de hand van de gegeven informatie over het kunstwerk, kan iedereen zijn mening vormen en inspreken. Vervolgens kan je dit bekend maken aan bekenden uit je omgeving. Zij kunnen dan jouw mening en visie over de kunstwerken uit de tour beluisteren.

?

Jij kan met jouw talent de tour inspreken. Dus ben je grappig, gevat of analyserend, loop dan snel de tour! Veel Rotterdammers hebben niks met het museum omdat zij denken dat kunst niks voor hun is: ‘Ik weet zo weinig van kunst, ik ben geen toevoeging voor het museum’. Dit is niet zo, elke Rotterdammer kan bij ‘mijn’ een toevoeging zijn ‘Mijn’ is een leuke maar vooral ook educatieve manier om meer te weten te komen over kunst. Het dialoog dat gecreeërd wordt leert je onbewust veel over de visie van de kunstenaar. Als je zelf geen mp3 speler bij je hebt kan je deze vragen bij de baliemedewerkster.

www.boijmans.nl

1


gebru ‘mi k i e o jn’ ik H

?

Er zijn twee dingen die je met ‘mijn’ kunt doen..

.. OPNEMEN 1.

Houd je mp3 speler gereed. Zorg dat je genoeg opneem geheugen hebt: minimaal 1 gb.

2. 3.

Bekijk op de plattegrond waar je heen moet voor de schilderijen. Lees de bijschriften bij de schilderijen in deze folder en vorm je eigen unieke mening. Neem voor elk schilderij een aparte voiceclip op. Deze spreek je natuurlijk duidelijk en op volgorde van de route in.

4.

Ben je klaar met de audiotour? Laat door de baliemedewerkster je voiceclips op de computer zetten.

.. BELUISTEREN 1.

Vraag aan de baliemedewerkster naar het bestand met de voiceclips. Hiervoor dien je de naam van de gebruiker te noemen. Zij zet de voiceclips voor jou op je mp3. Zorg dat je genoeg ruimte hebt om de audiobestanden te plaatsen: minimaal 1 gb.

2.

Ga samen met je mp3 en deze folder op pad!

www.boijmans.nl

2


De

Boijm

ans

es

ti u a e

B

Genieten van vrouwelijk en schoon is van alle tijden...

10 adonissen, diva’s en godinnen We kennen het allemaal: omkijken op straat, een oogje gooien naar iemand in de lift, of met een gestokte adem stilstaan bij het zien van een verpletterende schoonheid die zijn/haar weerga niet kent. Ook bij het zien van Boijmans’ Beauties is het soms even slikken: Een museumroute langs 11 adonissen, diva’s en godinnen uit alle tijden. En je mag, ongegeneerd, zo lang blijven staren als je maar wilt. Je kunt natuurlijk ook denken: deze schoonheid is zó ‘last century’...

www.boijmans.nl

3


De plattegrond 9. 10.

8. 5.

6 & 7.

2.

1.

4.

3.

4


De kunstwerken 2/10 1. Maria met kind, zittend in een landschap Gerard David geeft zijn Maria precies de gelaatstrekken die passen bij een schoonheid van zijn tijd. Met haar ronde smalle wenkbrouwen, haar kleine kersenrode mondje en het hoge bolle voorhoofd voldoet deze Maria exact aan de op dat moment heersende idealen.

Gerard David

1510-1523

2. Portret van Reinerus Frisius Gemma Portretten geven ons een goed beeld van wat op dat moment in de mode was. Voor dit halfportret heeft het model zijn toga aangetrokken, een jas gevoerd met heerlijk warm bont. De mouwen van zijn onderjas zijn prachtig bewerkt, kijk maar eens goed naar de motieven die zo fantastisch tot in detail zijn weergegeven.

Maerten van Heemskerck 1540-1545

www.boijmans.nl

5


De kunstwerken 4/10 3. Vertumnus en Pomona Heel wat schilders hebben dit verhaal van Ovidius in beeld gebracht. Niet alleen vanwege het aardige onderwerp, maar ook om te laten zien dat ze goed thuis waren in het afbeelden van zowel jonge als oude vrouwen. Dat de schoonheid van deze blozende meid met de tijd zal slijten, is duidelijk door de aanwezigheid van de oude vrouw.

Paulus Moreelse Circa 1630

4. Vanitas-stilleven De mooie jongen Samuel van Hoogstraten portretteert zichzelf op 17-jarige leeftijd. Hoe langer je naar dit werk kijkt, hoe meer je ervan gaat houden. Probeer het, gun jezelf de tijd om er wat langer dan gemiddeld naar dit werk te blijven kijken. En als je dan, na enige tijd, bovenstaande bewering beaamt, dan ben je niet de enige.

Samuel van Hoogstraten 1644

www.boijmans.nl

6


De kunstwerken 6/10 5. Maria met kind en de heiligen Catharina en Michaël Oef! Deze zestiende-eeuwse Italiaanse schone zou niet misstaan op een Pirelli kalender (als je Maria, het Christuskind en de aartsengel Michaël even wegdenkt). Haar kapsel – lange, hoogblonde en krullende lokken tot ver over haar schouders - is tijdloos. Tussen 1545 en nu zijn honderen kapsels in de mode geweest, maar deze haardracht houdt het al 500 jaar vol.

Polidoro da Lanciano 1545

6. Het bad van Diana Op deze versie van Rubens zien we –helaas - maar twee naakten. Misschien waren er op het oorspronkelijke schilderij veel meer naakten te zien, het deel dat je hier ziet is slechts de helft van het totale schilderij. We zullen nooit weten of de aanblik van Diana en haar badende kameraden ook de wellust opwekten bij deze hoogopgeleide en geoefende kijkers. Gezien de immense populariteit van het thema lijkt het toch heel onwaarschijnlijk dat (vooral) de heren kunstliefhebbers hier geheel ongevoelig voor bleven.

Peter Paul Rubens 1635-1640

www.boijmans.nl

7


De kunstwerken 8/10 7. Links de hel en rechts de Ark van Noach De voorstelling van een naakte figuur diende ofwel Bijbels ofwel mythologisch van aard te zijn. Zo was het getoonde naakt meteen in verband te brengen met een scene uit een van de verhalen van de bijbel of uit de klassieke oudheid. En dat is hier niet het geval. Eerder moet je hier denken aan een ‘tronie’, een schilderij van een model, dikwijls in fantasiekleding, dat dienst doet als studieportret.

Erasmus Quellinus Circa 1640-1645

8. Het oorringetje

Hier zie je een ander veelvuldig geroemd Japonistisch werk van Breitner. Niet alleen de Japanse kimono van de dame –die voor een spiegel een oorring indoet- maar ook het Japanse kamerscherm links zijn invloeden die uit ‘het land van de rijzende zon’ komen. Toch moeten we het niet alleen zoeken in herkenbare elementen. Door Japanse houtsneden geinspireerd plaatst Breitner de vrouw voor een vrijwel effen vlak en geeft hij het schilderij een asymmetrische compositie.

George Hendrik Breitner 1893

www.boijmans.nl

8


De kunstwerken 10/10 9. Zelfportret

Nicolaas Pieneman 1830-1835

In de zeventiende eeuw neemt het aantal zelfportretten toe. Alleen Rembrandt maakte er al tegen de honderd. Schilders verspreidden hun zelfportretten onder hun bewonderaars in de hoop dat hun naamsbekendheid vergrootte. De meeste van hen maakten zelfportretten waarbij het niet heel erg van belang leek dat de schilder er op zijn mooist bijzat. Het ging hen er meer om een waarheidsgetrouwe weergave van zichzelf neer te zetten, of om te oefenen.

10. De vinger aan de wang

Tja, wat te zeggen van deze beauty? Als iets aan Kees van Dongen toe te vertrouwen is, zijn het portretten van vrouwen. Honderden heeft hij er gemaakt, hautaine dames in elegante avondkleding, strenge matrones die van top tot teen zijn weergegeven en halfportretten van zwierige persoonlijkheden.

Kees van Dongen Circa 1910-1911

www.boijmans.nl

9


Ben

je klaar

?

Als je hebt opgenomen vergeet dan niet je opgenomen materiaal af te geven! De baliemedewerksters zetten deze voor je op de computer. Je vriendin, vader of collega kan vervolgens deze bestanden op zijn mp3 laten zetten. Het enige wat je hoeft te doen is hun in te lichten en ze naar het museum te sturen. Je kan bijvoorbeeld op facebook of in je status op msn aangeven dat je de tour gedaan hebt. Heb je de tour beluisterd en ben je geĂŻnspireerd geraak om zelf een tour in te spreken? Ga dan naar de balie en neem de folders met informatie over de van de andere touren mee.

Colofon Tekst: Martine Gosselink, De Nieuwe Collectie Redactie: Catrien Schreuder Ontwerp: Uber Andere thematouren in deze reeks: Trippen zonder paddo’s Dat kan ik ook

www.boijmans.nl

10


Folder: boijmans beauties  

folder boijmans beauties

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you