Page 1


Dance Valley is een eendaags dancefestival dat jaarlijks in de openlucht van het recreatiegebied Spaarnwoude gehouden wordt. Het festival wordt georganiseerd door UDC en trekt jaarlijks gemiddeld 60.000 bezoekers. Dance Valley dankt zijn naam aan de locatie van het hoofdpodium. Deze bevindt zich in een grote kuil, oftewel een vallei. Het festival is na enige tijd ook internationaal gegaan met edities in onder andere Miami, Ibiza, Malta en Israël.

Terrein

Op het terrein staan een tiental circustenten en een paar grote podia in de open lucht, verspreid over verschillende areas. Elke tent vertegenwoordigt één van de vele dance-stijlen waardoor het aanbod op Dance Valley breed is. Op het hoofdpodium (de main stage) staan de populairste djs van verschillende stijlen. Het complete terrein wordt omgebouwd tot een klein dorp, waar allerlei performers, acts en attracties te vinden zijn. Dance Valley is kenmerkend aan haar kleurrijke aankleding. Termen als Peace, love en happiness en het delen van de liefde voor elektronische muziek staan centraal bij Dance Valley.

Kenmerken

Jaarlijks terugkomende elementen zijn de rotswand (een unieke plek op het terrein) en de bloemenregen (vanuit een helikopter wordt het terrein bestrooid met bloemen), die verbonden zijn met het festival.

In 2009 vierde Dance Valley haar 15-jarig bestaan. Met ruim 20 podia en bijna 200 djs was dit één van de grootste edities ooit, waar meer dan 55.000 bezoekers bijeen kwamen. In 2011 konden paren tijdens het festival op 6 augustus trouwen. Een trouwambtenaar van de gemeente Velsen was aanwezig en medewerkers van Dance Valley assisteerden bij de kleding van de bruidsparen


LOS GAAN OP EEN VERLATEN LUCHTMACHTBASIS Een verlaten luchtmachtbasis, een land waar geen limiet is gesteld wat betreft het aantal decibellen dat er geproduceerd mag worden, een flink aantal fanatieke hardcore-liefhebbers en je hebt de perfecte mix voor een knallend festival!!!

Q-base valt elk jaar weer een beetje aan het einde van het festivalseizoen, namelijk eind September. Maar dan wordt er wel een groot feest van gemaakt.

Locatie

Het festival vindt plaats op een voormalige luchtmachtbasis in Weeze, naast het huidige vliegveld. Hier heeft Q-dance de beschikking over een groot terrein, waarop meerdere hangars ter beschikking staan voor een aantal grote podia. Tijdens dit festival gelden geen geluidslimieten, en met de weergalming van het geluid in een hangar maakt het geheel tot een oorverdovend feest. Omdat het naast het huidige vliegveld Weeze ligt, komen er in de middag en avond geregeld vliegtuigen overvliegen. Dit geeft het hele gevoel dat je bij dit festival krijgt zeker iets unieks!

Genres

Eind van de middag kan je het terrein op, en je kan zon kleine 14 uur springen, dansen en losgaan op hardstyle, dubstep en hardcore. Buitenom de hangars is ruimte genoeg voor zitgelegenheden, en een aantal niet-overdekte podias.


INTERvIEW MET

DJ PROMO

DJ Promo of ook wel Promo is een Nederlandse dj en labeleigenaar. Zijn echte naam is Sebastian Hoff. Hij produceert voornamelijk hardcore en industrial hardcore. Hij geldt als een van de meest prominente en vooruitstrevende hardcore-djs en -producers in Nederland.

Voor we beginnen met het eigenlijke interview, hoe ben je eigenlijk aan de naam Promo gekomen, zette je je eerste stappen in de dancewereld soms door te flyeren?

Toen ik begon met draaien (begin 1992) had je erg veel white labels die geperst werden, ter promotie van de nog uit te komen platen. Toen werd er eigenlijk altijd ‘DJ Promo - Not for sale’ op gedrukt, om aan te tonen dat het een promotie item betrof en niet de officiële release. Rond die tijd had ik een dj-naam nodig en vooral één die nog niet bestond. Als grap heb ik toen die naam gekozen, omdat ik zeker wist dat niemand die zou nemen. Het klonk ook meteen bekend in de oren bij veel mensen, iedereen had tenslotte al onbewust een ‘DJ Promo’ in zijn platenkoffer staan.

Ervaar je het dj/producer zijn als je werk of toch nog als hobby waar je inmiddels goed rond van kunt komen?

Ik neem mijn werk als dj/producer bloedserieus en besef me heel goed dat dat hetgeen is wat mijn inkomen genereert. Gevoelsmatig voel ik het alleen totaal niet zo. De afgelopen tien jaar zijn voorbij gevlogen en dat houdt vaak in dat je erg veel plezier in je werk hebt. Elk weekend heb ik zin om te gaan draaien en ass te kicken, of dat nu in een buurthuis is of in de Amsterdam ArenA. Vooral het produceren zie ik nog steeds als een hobby. Anders kun je ook niet met zo veel plezier en toewijding je ding blijven doen.

Binnen de scène geniet je veel respect en aanzien, maar voor wie heb jijzelf nou veel respect en waarom?

Ik heb veel respect voor mensen die echt 200% voor iets gaan en daar ook trouw aan blijven. Mensen die doen wat ze zeggen en niet alleen maar met plannen rondlopen. Lenny Dee bijvoorbeeld, omdat hij zo heerlijk zichzelf is gebleven en niet eens beseft wat hij voor de hardcorescene (heeft) betekend. Manu Le Malin, omdat hij echt iemand van de straat is, die door zijn eigen ding te doen wereldberoemd is geworden. Daarnaast is hij één van de beste dj’s ter wereld, en dan heb ik het niet over alleen de hardcore-dj’s. Daarnaast artiesten als Buzz Fuzz, Ruffneck, Pavo en The Prophet die mij enorm hebben geïnspireerd toen ik net de hardcorescene binnen kwam rollen. Dat zal ik nooit vergeten.


Zijn er artiesten met wie je nog graag samen zou willen werken?

Ik ben niet zo een enorme fan van samenwerkingsprojecten, tenzij beide artiesten er het beste van maken. Echt interessant zouden producers buiten onze scene zijn, om coole crossovers mee te maken. Waarschijnlijk kom je dan terecht bij mensen waar ik muziekaal erg door beïnvloedt ben, zoals; Bjork, James Lavelle, Prince, KRS-One, Roisin Murphy, Chuck D, Aphex Twin, Massive Attack etc.

Wat vind je er van dat hardcore geen eigen area meer heeft op Mystery Land en waar is dit aan te wijten?

Het eerste jaar dat we een eigen area kregen (2002) was omdat ze geen hardcore meer wilde programmeren. Dus geen Thunderdome tent meer op Mystery Land. Mede door de downfall van de hardcore in 2000, wilde ze niet het ‘foute’ publiek aantrekken. We hebben ze er toen van overtuigd dat wij een harde area konden bieden die wat dieper ging dan de ‘gabbersound’ van destijds. Het bleek een groot succes, waar we met pieken bijna 3000 mensen op onze area hadden staan. In 2003 mochten we terug komen en kregen we een wat grotere area, omdat het toch wel wat krap was het voorgaande jaar. Dat jaar stonden veel mensen bij onze area. Met het grote aantal mensen, kwamen helaas ook de problemen. We hadden géén securitymensen staan bij onze area, ondanks een veelvuldig verzoek van onze zijde. Tegen de avond werden de twee auto’s die we als decoratie links en rechts van het podium hadden staan in de brand gestoken. Ik persoonlijk als een gek erachteraan en we wisten de brand te blussen, maar niemand van de organisatie die ons hielp. Los van dat kleine voorval liep de avond voortreffelijk. Bij de evaluatie achteraf kwamen er opeens video-opnames naar boven waarop volgens ID&T mensen met honkbalknuppels rondrenden over onze area. Na veel gezeur heb ik die beelden mogen bekijken, omdat wij niemand gezien hadden. Bleek ik dat zelf te zijn op die beelden (!!!). Door het gebrek aan security ben ik zelf met het eerste de beste voorwerp wat ik kon vinden (een lange tak) die twee gasten te lijf gegaan die de brand hadden veroorzaakt. Dat waren dus ‘mensen met honkbalknuppels’ volgens ID&T. Persoonlijk denk ik dat het een combinatie was van hip doen (urban en house was veel hipper op zo een festival) en klachten vanuit de hardstyle-area over het grote aantal bezoekers bij de Third Movement area.


Defqon.1 is een eendaags festival dat voornamelijk gefocussed is op hardcore en hardstyle. Dit festival is vanaf de eerste editie in 2003 gehouden op Almere strand.

Kaartverkoop

Vanaf het begin lag het bezoekersaantal rond de 30.000, maar dit werd al snel meer, en ook de kaartverkoop verliep elk jaar sneller. In 2007 waren alle 30.000 kaarten in 90 minuten verkocht en 2 jaar later in 2009 waren alle 43.000 kaarten in slechts 30 minuten uitverkocht! Ook het jaar daarop werd het record gebroken en waren binnen het half uur (28 minuten) na het starten van de voorverkoop alle 35.000 kaarten verkocht. Dit was tot nu toe het snelst uitverkocht sinds de start van Defqon.1

Verhuizing

Door deze snelle kaartverkoop voor dit snel groeiende festival werd besloten om uit te breiden. Op de huidige locatie aan het Almere strand was dit niet mogelijk en werd het festival verhuisd naar het bekende Lowlands terrein in Biddinghuizen. Hier is ruimte om uit te kunnen breiden naar een slordige 60.000 bezoekers.


Sinds 1999 bestaat in Nederland de organisatie Q-dance, toen nog genaamd Qlass Elite. Mede door de Qlubtempo feesten van Q-dance groeide de Hardstyle-stroming binnen de hardere stijlen uit tot een volwassen genre. De naam Qlass Elite werd uiteindelijk veranderd in Q-dance, waaronder tot heden de grootste feesten in de hardere dance-stijlen ter wereld worden georganiseerd. Q-dance is een dochteronderneming van organisatie ID&T waar ze in Amsterdam mee in één pand zitten.

Indoor

Zaterdag 3 juni 2000 vond de eerste Qlimax plaats in het beursgebouw van Eindhoven. Artiesten zoals Armin van Buuren werden toen nog geboekt, opvallend omdat van Buuren een trance artiest is. Al snel werd met latere edities van Qlimax de nadruk op Hardstyle en in 2003 besloot Q-dance voor het eerst het groots aan te pakken door Qlimax in het Gelredome te houden. Het feest werd een succes en tot heden het boegbeeld van de organisatie op het gebied van indoor-feesten. Een ander groot indoorfeest van Q-dance is InQontrol, dat van 2004 tot en met 2010 werd gehouden in de RAI te Amsterdam.

Outdoor

Outdoor begon Q-dance in 2003 ook een tijdperk met Defqon.1. Het feest werd 14 juni 2003 op het Almere Strand georganiseerd en groeide eveneens snel uit tot een groot succes, met als hoogtepunt toen het feest binnen 28 minuten was uitverkocht (40.000 kaarten).

Buitenland

In 2004 begon Q-dance ook buiten Nederland feesten te organiseren met Q-BASE, wat in Duitsland bij Airport Weeze op een oude RAF Basis wordt gehouden. In 2006 gingen ze verder toen Qlimax en X-Qlusive eveneens in België werden georganiseerd. In 2008 volgde ook in België het grote outdoor event The Qontinent.

De huidige concepten van Q-dance

Qlimax (hardtrance/hardstyle/hardcoremuziek - Gelredome, Arnhem) Defqon.1 (platform voor alle hardere stijlen- venemententerrein in Biddinghuizen) Qountdown (Voorheen: Qrimetime hardstyle - Heineken Music Hall) X-Qlusive (hardstyle - Heineken Music Hall) Q-dance Presents (hardstyle - Heineken Music Hall)


INTERvIEW MET

HEADHUNTERZ

Headhunterz is een project uit 2006 van de Veenendaalse dj Willem Rebergen en produceert hardstyle-platen. De bekendste hiervan zijn Rock Civilization, Scantraxx Rootz en Reloaded part II. Headhunterz bestond eerst uit twee personen, namelijk Rebergen en Bobby, maar Rebergen had meer ambitie om er mee door te gaan. Hij zat op de Rockacademie, maar daar konden ze hem niet helpen met hardstyle. Headhunterz boekte vanaf 2006 succes. Hij trad op bij Defqon.1 2006 en mocht een paar maanden later samen met The Prophet in een uitverkocht Gelredome optreden op het dance-evenement Qlimax. In 2008 en erna stond Rebergen op bijna alle grote evenementen.

Is Headhunterz een project van jou en Bobby of opereer je nu alleen?

Ik ben inderdaad aan Headhunterz begonnen samen met Bobby. Het was erg leuk samen, maar uiteindelijk had ik toch meer ambitie om er serieus mee door te gaan dan Bobby. Hij zat ook op de Rockacademie. Toen ik was gestopt om me compleet op Headhunterz te storten heeft hij ervoor gekozen zijn studie voort te zetten en zich te gaan richten op andere muziekstijlen. Er gingen zelfs nog geruchten dat we ruzie zouden hebben, maar niets is minder waar. Hij is vlak voor het optreden op DefQon 1 gestopt, maar hij is zelfs nog met me mee geweest! Bob is nog steeds een goeie vriend van me.

Het klopt dus dat je een opleiding aan de Rockacademie volgde? Heeft wat je daar geleerd hebt invloed op je producties en/of performance?

Ik volgde inderdaad een opleiding aan de Rockacademie. Totdat ik het licht zag en me compleet op m’n eigen muziek ben gaan storten. De Rockacademie was leuk, maar met hardstyle konden ze mij niet helpen. Ik had het gevoel dat ik een kant op werd geduwd die ik niet op wilde. Ik wilde support bij mijn eigen muziek, maar die konden ze me niet geven. De Rockacadamie opzich heeft mij dus niet heel erg veel verder gebracht als producer. Wel het feit dat ik officieel student was, maar niet naar school ging: zo had ik lekker de tijd om aan m’n tracks te werken.

Wat is de oorzaak van je vrij plotselinge succes? Je stond eigenlijk binnen no-time op het grote uitverkochte Qlimax... Ik was nog niet zo heel lang bezig toen ik al enthousiast demo’s begon te sturen naar platenlabels. Ik had m’n zinnen gezet op Scantraxx en had binnen een paar maanden een waslijst aan replies met de vriendelijke mededeling dat mijn demo niet geschikt was voor het label. Normaal gesproken zou ik op dat punt het bijltje erbij neerleggen. Zoals bij de dingen die ik in het verleden heb ondernomen. Maar ik ging door, waarom weet ik niet. Dov moet stapelgek van me zijn geworden, haha.


Is het nummer ‘The Sacrifice’ gebaseerd op je verleden in het kerkkoor of zit er een ander gevoel in verwerkt?

Even voor de duidelijkheid, ik zat niet in een kerkkoor! Het was een soort kinderen voor kinderen. Ik heb daar een erg leuke tijd gehad en heb zo voor het eerst mijn oog laten vallen op al die mooie studioapparatuur. Als er geen opnames waren zat ik vaak achter de grote studiomengtafel te doen alsof ik de technicus was. ’The Sacrifice’ is gebaseerd op een rare kronkel in mn hoofd.. Ik weet ook niet hoe ik die bedacht heb. De lyrics heb ik trouwens uit een film, wel opnieuw ingesproken overigens.

Over kerken en koren gesproken; ben je eigenlijk gelovig?

Ja. Ik weet zeker dat er iets is. Maar ik leef niet volgens de regels van een bepaald geloof. Wie zijn die mensen om mij te vertellen wat goed is? Ik geloof in wat ik voel, ik sta heel dicht bij mezelf, maar ik denk niet dat het te beschrijven is.

Je bent aardig goed bevriend met mc Villain, wanneer kunnen we jullie eerste gezamenlijke productie verwachten?

We zijn bezig! We hebben pas de eerste versie al getest in de Matrixx en ik hoop de final klaar te hebben voor Euphoria, waar we samen zullen optreden!


Qlimax is een dancefeest dat ĂŠĂŠnmaal per jaar georganiseerd wordt door Q-dance. In 2001 waren er zelfs drie edities.

Genres

Veelvuldig gebruikte locaties voor het feest zijn Thialf in Heerenveen en vanaf 2003 in GelreDome in Arnhem. De muziek die op Qlimax gedraaid wordt is voornamelijk hardstyle, vaak is er een hardcore afsluiter. Ook werd in 2006 en 2007 jump gedraaid. 2008 werd door Mark Sherry met hardtrance geopend waarna Showtek direct met hardstyle begon. In 2009 mocht Isaac het evenement openen met early hardstyle. Qlimax werd vanaf 2006 ook veel bezocht door fans uit het buitenland, vooral uit Duitsland en Frankrijk. In 2009 waren er ook bezoekers uit onder andere Zwitserland, Oostenrijk, Spanje, Engeland en de Verenigde Staten.


Show

Het dance-event werd door de jaren heen hét paradepaardje van Q-dance, de DJs worden zorgvuldig uitgekozen en buiten de muziek gaat het bij Qlimax ook vooral op de show waar erg veel aandacht aan wordt besteed. De stage is altijd groots opgezet en de producenten proberen elk jaar met innovatieve elementen te komen, voor zowel de creatieve én de technische kant. Qlimax wordt meestal begin september aangekondigd, de line-up volgt midden oktober. De editie van 2010 was met 27.500 beschikbare kaartjes binnen één uur al uitverkocht! Djs die op Qlimax hebben gedraaid zijn onder andere Pavo, Headhunterz, A-lusion, Dana, Luna, Deepack, Yves Deruyter, Zatox, Zany, Technoboy, Daniele Mondello, Noisecontrollers, Showtek, DBlock & S-Te-Fan, Promo en Neophyte.


Mystery Land is een dancefeest dat sinds 1993 in Nederland gehouden wordt. De slogan voor het festival luidt Yesterday is history. Today is a gift. Tomorrow is Mystery! Bij de verschillende edities hebben veel verschillende djs en bands opgetreden. Zo groeide het feest uit van een housefeest tot een festival met veel verschillende stijlen dat een breder publiek moest trekken. De genres muziek die er gedraaid worden zijn: techno, house, trance, dance, hardstyle, urban, hiphop en electro.

De oprichters

In 1993 vond de eerste Mystery Land plaats op het Midland Circuit in Lelystad. Het was toen nog niet in handen van ID&T, het werd georganiseerd door Sander Groet, Brian Bout en hun bedrijf TNT (The Nations Top). Alhoewel het feest zeer goed bezocht werd, was het financieel gezien een drama.

Locatie(s)

In 1996 werd er weer een andere locatie gevonden in het vliegveld van Eindhoven en het driedaagse festival werd teruggebracht naar één nacht. De nadruk van deze editie lag ophardcore-muziek, een genre dat hand in hand ging met de gabberscene van die tijd. Recreatieterrein Bussloo was in 1997 de locatie voor één van de natste Mystery Lands uit de geschiedenis van het festival. De organisatie belde alle boeren uit de buurt met de vraag of zij met stro konden komen om de modderpoel te dempen.


Groeiende

In 1998 trok Mystery Land voor het derde jaar achter elkaar 25.000 bezoekers, ondanks de wedstrijd Nederland-ArgentiniĂŤ op het WK. Het festival wisselde weer van locatie, ditmaal op Recreatieterrein Lingebos. In 1999 en 2000 blijft Mystery Land op de locatie in Bussloo. Het bezoekersaantal is inmiddels gestegen naar 35.000. In 2003 groeit het festival naar 40.000 bezoekers en 12 areas op een nieuwe maar vaste locatie: het voormalige Floriade-terrein te Vijfhuizen, gemeente Haarlemmermeer. In 2004 en 2005 komen er bij elkaar meer dan 100.000 mensen dansen op de Floriade. DJ Tiesto maakte zijn entree met een helikopter en er werd meer aandacht besteed aan de decoratie, waaronder de mainstage. Na 15 jaar is het tijd voor een feestje bij organisatie ID&T en meer dan 150 artiesten komen dat jaar optreden voor meer dan 60.000 bezoekers. Tevens is er binnen de programmering ruimte voor kleine kunstenaarscollectieven en theater. Deze formule hield Mystery Land ook in 2009 aan, toen voor de derde keer op rij 60.000 mensen een kaartje kochten met de mogelijkheid om 21 areas te bezichtigen. Hierna is het aantal podia gelijk gebleven en is het nog steeds elk jaar uitverkocht...


INTERvIEW MET

KORSAKOFF

Eén van de grootste namen in de hardcore scene is Korsakoff. Vanaf 2004, toen ze met DJ Outblast het nummer ‘Unleash The Beast’ produceerde, steeg haar succes alleen maar. Naast een goedgevulde agenda heeft Korsakoff inmiddels drie artiesten albums uitgebracht. ‘Pink Noise’ is de titel van haar laatste.

Onlangs is alweer je derde artiestenalbum ‘Pink Noise’ gereleast. Heb je er lang aan gewerkt?

Eigenlijk begint het werk aan een volgend album op het moment dat je het nieuwe album uitbrengt. Gemiddeld doe ik zo’n 1,5 tot 2 jaar over een album. Natuurlijk staan er altijd wat producties op die gedurende die periode al op een aantal andere kleinere projecten een plek vinden maar het gros is altijd wel onbekend.

Je werkt samen met onder andere Outblast en The Viper? Wie bepaalt dan wat in een track en hoe verdeel je de rollen? Bij goede co-ops gaat dat allemaal vanzelf eigenlijk. Producers als Outblast en The Viper weten precies waar ik voor sta, dat is ook de fundering voor een goede samenwerking. Tijdens het proces draagt een ieder ideeën aan. Het is als fietsen op een tandem, natuurlijk moet er 1 de boel besturen (vaak de “thuisspelende partij”) maar door samen te zitten en denken zorgt de mix van inspiratie voor het eindresultaat.

Als je een nieuw nummer aan het produceren ben, hoe weet je wanneer een nummer af is? Test je deze dan op je publiek? Na een paar jaar ervaring weet je wel in wanneer een track een eindpunt heeft bereikt. En ik doe inderdaad altijd een paar testcases om te kijken hoe een tune klinkt en doet op de dansvloer. Daarna nog een paar puntjes op de spreekwoordelijk i in de studio waarna hij vervolgens gemastered wordt.


Zijn er landen waar je komt, maar waar hardcore nog echt underground is?

Met artiesten die de hele wereld over vliegen, Youtube filmpjes die letterlijk honderdduizenden hits hebben en events waar tienduizenden fans op af komen maken het begrip “underground” discutabel denk ik. Natuurlijk zijn er landen waar de scene wat kleiner is dan bijvoorbeeld in Nederland, Belgie of Spanje maar ook in die landen zie je nu al enorme groei op gebied van hardcore muziek. Of muziek nu groots of kleiner, populair of “underground” is, het gaat om de passie die je er bij voelt en dat die passie echt is.

Je bent al jaren een van de populairste hardcore dj’s. Kun je nog wel rustig over straat zonder continue herkent te worden?

Dat is een voordeel van hardcore en de beleving ervan. De mensen zijn real en natural. Natuurlijk wordt je wel eens aangesproken of vragen mensen een handtekening als je ergens in een restaurantje zit. Maar dit is allemaal op een relaxte manier, precies zoals ik het als nuchtere Hollandse wil!

Waar hou je je naast het draaien en produceren nog meer mee bezig?

In deze branche bestaat je leven eigenlijk volledig uit muziek en daarbij behorende randzaken maar ik probeer zo veel tijd mogelijk vrij te maken voor mijn vriendinnen, familie en eigen rust. Wat ik nu professioneel doe zijn natuurlijk mijn hobby’s en passies van weleer dus focussen op non werk gerelateerde zaken blijft wel moeilijk.

Wat zijn je vakantieplannen voor deze zomer?

Werken! Ik plan mijn vakantie altijd in november/december, als alle zomer gekte een beetje voorbij is zoek ik in die periode vaak een afgelegen eilandje op om weer lekker bij te tanken.

First Impression  

First impression of my magazine about Festivals

First Impression  

First impression of my magazine about Festivals

Advertisement