Page 1

Het digitale clubblad van de Schaats- en Skeelervereniging Rijssen!

Terugblik op het inline-skaten

Karin Averink & Jennienke Kamphuis presteren goed bij regio-competitie marathonschaatsen

Ruben Ligtenberg & JoĂŤlle Hiltjesdam Twee talenten die verkozen zijn tot sportman en sportvrouw van het jaar!


Beste lezer, De zomer is voorbij en dat betekent dat de inline-skates weer de kast in kunnen. Dit jaar hebben we opnieuw veel activiteiten georganiseerd waar het gaat om inline-skaten. Denk aan de Appie Zomer Bokaal (clubcompetitie), de Reggetocht (landelijke toertocht) en natuurlijk onze wekelijkse trainingen. Ongetwijfeld heeft u de KPN Inline Cup dit seizoen gemist. Vanaf 2007 heeft onze vereniging jaarlijks een wedstrijd om de KPN Inline Cup georganiseerd (veelal de finale) met in 2010 het hoogtepunt voor onze vereniging: de organisatie van het KPN NK Marathon. Dit jaar is de gemeente bezig geweest met de reconstructie van een deel van het parcours. Wij kregen geen zekerheid of de werkzaamheden afgerond zouden worden deze zomer en hebben daarom besloten een jaar over te slaan als het gaat om de KPN Inline Cup. Volgend seizoen willen we zeker weer deel uit gaan maken van dit circuit. In deze editie van ‘online sk@te’ blikken we deels terug op de skeeleractiviteiten van dit jaar.

Ook op schaatsgebied is er al weer veel gedaan de afgelopen tijd. Niet zozeer dat er veel schaatsactiviteiten georganiseerd zijn, maar onze vrijwilligers zijn al wel ontzettend druk geweest op onze natuurijsbaan. Ook hier leest u meer over in dit blad. Verder hebben we een interview gehouden met twee talenten van onze vereniging: Ruben Ligtenberg en Joële Hiltjesdam. Zij zijn verkozen tot sportman en sportvrouw van het jaar. Natuurlijk hebben we het skeelerseizoen weer afgesloten met een feestavond. Deze avond werden onze vrijwilligers weer in het zonnetje gezet en zijn er diverse prijzen uitgereikt. Een aantal foto’s hebben we in dit clubblad opgenomen. Online sk@te Tijdens de jaarvergadering is er een korte toelichting gegeven op het digitale clubblad wat we vanaf nu vier keer per jaar willen uitbrengen. Het is de bedoeling om in dit digitale clubblad weer een aantal rubrieken op te nemen

10 redenen om voor RegioBank te kiezen Wij vinden het belangrijk dat onze klanten weten waar ze aan toe zijn. Daarom geven we u 10 redenen om voor RegioBank te kiezen. Laat ons via regiobank.nl weten welke drie redenen u het belangrijkst vindt en maak kans op mooie prijzen, zoals een mini tablet ter waarde van € 289. Profiteer van onze acties Kom langs en profiteer van één van onderstaande bonnen.

zoals we voorheen ook in onze ‘skeelerinfo’ (papieren clubblad) hebben opgenomen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan ‘de lantaarn gericht op’. Natuurlijk wordt het één en ander wel in een modern jasje gegoten. Om er een leuk en aantrekkelijk clubblad van te maken zijn we benieuwd wat jullie graag zouden willen lezen in dit clubblad. Mochten jullie ideeën hebben dan horen wij dat graag. Bovendien zijn we op zoek naar sponsoren voor dit clubblad. Ook dit is in de jaarvergadering toegelicht. We dagen jullie uit om ons te helpen in de zoektocht naar deze sponsoren. We wensen jullie heel veel leesplezier!

Mark van den Dijk (markvandendijk@hotmail.com) René van den Dijk (rvddijk@gmail.com)


Terugblik Appie Zomer Bokaal (clubcompetitie) seizoen ‘12-‘13 e

Nadat de 1 wedstrijd (18 mei) moest worden afgelast door de regen, zijn er nog 4 wedstrijden gereden. De finale was uiteindelijk op zaterdag 7 september. Dit jaar hebben we de wedstrijden voor het eerst op zaterdag gereden. Bovendien hebben we als nieuw element aan de wedstrijden een wedstrijd op trainingsgroep niveau toegevoegd. Dit viel zeer in de smaak, zowel bij de jury als bij de deelnemers. Op de feestavond (verslag hierover verderop in dit clubblad) zijn alle clubkampioenen en overige prijswinnaars gehuldigd. Zij gingen met een mooie beker weer huiswaarts. Al met al zien we terug op een goede competitie. De deelname viel af en toe tegen, wellicht dat dit ook komt door de organisatie op zaterdag. We zullen dat deze winter als commissie gaan evalueren. Hierbij willen we Appie Zomer, van AZ schaats- en Skeelerservice uit Goor bedanken voor de sponsoring! René van den Dijk heeft tijdens de verschillende wedstrijden foto’s gemaakt. Deze zijn terug te vinden op onze Facebook-pagina.


Karin Averink & Jennienke Kamphuis presteren goed bij regio-competitie marathonschaatsen Ook Jennienke Kamphuis mee om de ere-plaatsen Zaterdagavond 19 oktoberstrijdt werd Zaterdag 2 november was de in Deventer de eerste marathon volgende wedstrijd, dit keer in om de Leisure World Regio Oost Dronten. Na de wedstrijd in competitie gereden. Dit is een Deventer ging met name Karin regionale competitie die gereden met een goed gevoel richting wordt op de ijsbanen in Deventer, Dronten. En het werd een Enschede, Dronten en Nijmegen. Rijssens 'ĂŠĂŠn-tweetje'. Na 35 Via deze competitie kan er ronden (ong. 14 km) draaide de promotie worden afgedwongen wedstrijd uit op een massasprint. naar de landelijke top categorie. Karin was hierin de snelste, voor Bij de dames strijden twee leden Jennienke en Thirza Gorkink, de van de Schaatsen winnares van de eerste wedstrijd. Skeelervereniging Rijssen mee Wel was het een 'close finish'. De om deze promotie. In een eerste drie dames werden wedstrijd over 35 ronden (14 km) gescheiden door slechts 9ging het damespeloton in een honderste van een seconden grote groep de laatste ronde in. (winnende tijd: 23.37,509 / derde Nadat de kruitdampen van de tijd: 23.37,597). massasprint waren opgetrokken, Door haar overwinning is Karin bleek Karin Averink een hele opgeklommen naar de tweede mooie 5e plaats te hebben plek in het tussenklassement. behaald. Jennienke Kamphuis Jennienke Kamphuis heeft een snelde naar een 12e plek. Een reuzensprong gemaakt en staat mooi begin voor deze dames. nu vijfde. Dit belooft veel goeds voor de volgende wedstrijden.

Kijk hier voor een aantal foto's en een filmpje van de wedstrijd in Dronten. Voorafgaand aan de dameswedstrijd in Rijssen schaatste Ruben Ligtenberg al zijn wedstrijdrondjes in de jeugdcompetitie. In de wedstrijd over 5 ronden (2 km) streed hij mee in de voorste gelederen en finishte uiteindelijk als tweede. Een knappe prestatie voor onze jonge topper. Ook hij zal deze winter nog vaker in actie komen en wellicht nog meer podiumplaatsen behalen. Houdt hem dus goed in de gaten.


Zaterdagavond 16 november werd in Enschede de 3e wedstrijd om de Leisure World Oost marathoncompetitie gereden. Dit is een regionale schaatscompetitie waaraan ook de Rijssense dames Jennienke Kamphuis en Karin Averink deelnemen. Karin Averink stond voorafgaand aan deze wedstrijd 2e in het klassement, Jennienke 5e. In Enschede ontstond op de helft van de wedstrijd een kopgroepje van 4 rijdsters, met daarbij Jennienke. Karin had daarvoor al geprobeerd weg te rijden, maar moest dit in haar eentje doen. De kopgroep van 4 werkte goed samen en dit resulteerde al snel in een grote voorsprong, mede ook door goed controlerend werk van Karin in het peloton.

De kopgroep nam een ronde voorsprong op het peloton. Het peloton moest dus 2 ronden voor het einde afsprinten. Karin Averink was hierin veruit het snelste en pakte zo de 5e plek. Na deze sprint bleken 2 van de 4 rijdsters uit de kopgroep een gaatje te hebben geslagen, met daarbij Jennienke, die erg attent reedt. Met het ingaan van de laatste ronde sloot echter iedereen bij elkaar aan. Jennienke kwam in de laatste bocht om de groep heen en sprinte naar de overwinning.

In de kopgroep was ook de klassementsleidster, Thirza Gorkink mee gesprongen.

Door haar overwinning en de ronde voorsprong (extra punten) is Jennienke inmiddels opgeschoven naar de 2e plek in het klassement. Karin Averink zakte een plekje en staat nu 3e. Ruben Ligtenberg reed voor de dames al zijn wedstrijd en wist hier naar de overwinning te rijden. Na een 2e plek vorige keer was hij nu dus de sterkste. De sportman van het jaar is deze winter al sterk begonnen. In een internationale wedstrijd in Deventer vorige week werd hij op ĂŠĂŠn afstand 4e en op de marathon 1e. Goede prestaties dus! Het restant programma: - Za. 30 nov. 2013, Nijmegen - Za. 14 dec. 2013, Deventer - Za. 4 jan. 2014, Enschede - Za. 18 jan. 2014, Nijmegen - Za. 15 feb. 2014, Dronten (finale).

Werkzaamheden ijsbaan Afgelopen weken hebben een aantal vrijwilligers weer de handen uit de mouwen gestoken op de natuurijsbaan. Er zijn extra rolluiken geplaatst, er is een kleedkamer gemaakt in de materiaalkeet en er zijn lantaarnpalen geplaatst langs het fietspad naar de ijsbaan. Ook zijn nieuwe lichtmasten geplaatst op de ijsbaan en zijn er nieuwe kabels getrokken naar de lichtmasten. Al met al is er dus weer veel werk verzet, waarvoor we onze vrijwilligers ontzettend dankbaar zijn! We zijn bij de werkzaamheden ook geholpen door Ten Brinke, waarvoor dank! Als laatste willen we ook Bakkerij Voortman bedanken, die voor een traktatie zorgde bij de koffie!


Ruben Ligtenberg & Joëlle Hiltjesdam: sportman en sportvrouw van het jaar! “Trainingen zijn erg belangrijk, dus altijd komen!” Ruben Ligtenberg en Joëlle Hiltjesdam werden op de feestavond verkozen tot sportman en sportvrouw van het jaar. Wij waren benieuwd naar het verhaal achter deze 2 talenten en zijn op pad gegaan om hier meer te weten over te komen.

Ruben, 10 jaar, is één van de 4 kinderen uit het gezin Ligtenberg. Hij heeft het te stellen met een oudere tweeling, de onder ons bekende Jelle en Jelmer en met een zusje: Sophie. Ruben gaat naar de Brekeldschool en is Inmiddels ongeveer 4 jaar lid van de SSV Rijssen. Dat aanleg zeker helpt in de ontwikkeling van een sporter weet Ruben. Maar hij benadrukt ook het belang van trainingen: ‘ik train 2 keer per week bij de club en 1 keer ga ik mountainbiken. Als er geen training is dan train ik voor mezelf. De vele trainingen die ik doe is één van de redenen waarom ik zo goed mee kan komen.’

Naast het skeeleren in de zomer is Ruben ook een fanatiek schaatser. Hij traint daarvoor 1 keer per week in Deventer en ’s zaterdags heeft hij vaak een wedstrijd. De persoonlijke records van Ruben staan inmiddels op 12,81 seconden voor de 100meter, 33,05 seconden op de 300 meter en 52,98 seconden op de 500 meter. Zijn voorkeur gaat echter uit naar de marathon afstand (ong. 2 km). We vroegen Ruben te kiezen uit de volgende mogelijkheden: - Pasta/Hollandse kost Hollandse kost - Elfstedentocht schaatsen of Ned. kampioen Skeeleren Ned. kampioen skeeleren - Zomer of Winter Zomer - Sprint of lange afstand Lange afstand - Binnen of buiten Buiten - Wedstrijd of toertocht Wedstrijd

Als Ruben moest kiezen tussen skeeleren en schaatsen zou hij voor het skeeleren kiezen. ‘Het leuke aan skeeleren is de snelheid en het rijden in een groep.’ Voor volgend jaar heeft Ruben al weer een aantal doelen vastgesteld. Hij wil onder andere zijn tijdrit verbeteren en sneller worden, maar hij vindt het ook heel belangrijk om plezier te hebben. Dit wil hij ook als tip meegeven aan andere skeeleraars: doe goed mee, heb plezier en kom altijd op de training. Alleen daar kun je beter van worden.


Joëlle Hiltjesdam was voor velen misschien een verrassing als sportvrouw van het jaar. Binnen het bestuur waren ze er echter al snel uit dat Joëlle in ieder geval genomineerd moest worden en eigenlijk sportvrouw moest worden. Joëlle is 11 jaar (bijna 12) en zit op de Banisschool. Ze is nu drie jaar lid van wat ze zelf noemt: ‘de leukste sportclub’ en daar geven we haar natuurlijk geen ongelijk in. Ze heeft verder geen broertjes of zusjes op de vereniging. Christiaan heeft wel een tijdje geskeelerd, maar is inmiddels geen lid meer. Yoghurt Op de vraag hoe het kan dat ze dit seizoen in één keer zo hard is gaan rijden zegt ze: ‘ik doe altijd iets door de yoghurt, maar wat dat is… dat is mijn geheim!’ Maar ook Joëlle weet dat je pas echt beter wordt als je veel traint. Ze is dan ook altijd op de trainingen aanwezig. Schaatsen heeft ze het afgelopen winter ook gedaan, hoewel ze dat nog niet zo heel leuk vind (‘ik ben geen ster in schaatsen’). Toch wil ze wel gaan schaatsen, want door te oefenen word je vanzelf beter.

Hobby’s Naast het skeeleren houdt Joëlle verder van buitenspelen, lezen, spelletjes doen en computeren. Ook Joëlle hebben we gevraagd te kiezen uit de volgende mogelijkheden:

- Pasta/Hollandse kost Hollandse kost - Elfstedentocht schaatsen of Ned. kampioen Skeeleren Ned. kampioen skeeleren - Zomer of Winter Zomer - Sprint of lange afstand Sprint - Binnen of buiten Buiten - Wedstrijd of toertocht Wedstrijd

Jeugd toont zich sportief bij Reggetocht www.schaatsen.nl besteedt aandacht aan jeugd bij Reggetocht

Ook dit jaar heeft onze toercommissie weer een landelijke toertocht georganiseerd. Tijdens deze toch kon de jeugd van de vereniging deelnemen aan de speciale ‘kidstour’. De website schaatsen.nl schonk aandacht aan de prestatie van onze jeugd en maakte een verslag (incl. video)!

Tip Joëlle heeft ook nog een tip voor andere skeeleraars: ga er niet meteen te snel vandoor bij een wedstrijd. Dat deed ik wel bij de eerste clubcompetitie, maar dit kon ik niet volhouden. Begin dus rustig. Voor volgend jaar wil Joëlle vooral weer beter worden in haar techniek en daarmee hoopt ze ook sneller te worden!


Foto’s van de Feestavond


Agenda voor de komende periode Wat er de komende periode zoal te doen is binnen en buiten de vereniging vindt u in deze agenda. Mocht u items hebben voor de agenda in de komende editie in februari, dan kunt u dit uiteraard aan ons doorgeven!

Datum 23-11-2013

Omschrijving Schaatsmiddag Enschede

Info Jennienke Kamphuis of www.ssvrijssen.nl

23-11-2013

KPN Marathon Cup Eindhoven

www.schaatsen.nl

29-11-2013

Essent ISU World Cup Astana

www.schaatsen.nl

30-11-2013

Leisure World Regio Oost Nijmegen

www.leisureworldoost.nl

06-12-2013

Essent ISU World Cup Berlijn

www.schaatsen.nl

07-12-2013 07-12-2013

Schaatsmiddag Deventer KPN Marathon Cup Assen

Jennienke Kamphuis of www.ssvrijssen.nl www.schaatsen.nl

14-12-2013 14-12-2013

Leisure World Regio Oost Deventer KPN Marathon Cup Alkmaar

www.leisureworldoost.nl www.schaatsen.nl

21-12-2013 21-12-2013

KPN Marathon Cup Breda Schaatsmiddag Enschede

www.schaatsen.nl Jennienke Kamphuis of www.ssvrijssen.nl

04-01-2014 04-01-2014

Leisure World Regio Oost Enschede Schaatsmiddag Deventer

www.leisureworldoost.nl Jennienke Kamphuis of www.ssvrijssen.nl

18-01-2014 18-01-2014

Leisure World Regio Oost Nijmegen Schaatsmiddag Enschede

www.leisureworldoost.nl Jennienke Kamphuis of www.ssvrijssen.nl

01-02-2014

Schaatsmiddag Deventer

Jennienke Kamphuis of www.ssvrijssen.nl

15-02-2014

Leisure World Regio Oost Dronten

www.leisureworldoost.nl

Online skte  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you