Page 1

HANKO NÄKÖKULMIA 01.09.2013


HANKO

Syyskuun 1. päivänä sunnuntaiaamuna varhain viiden jälkeen Kirstin kanssa heräsimme ja lähdimme pikaiselle käynnille Hankoon. Iltapäivästä Kirstillä oli työvuoro, joten aikainen lähtö mahdollisti normaalin retkipäivän. Lähdimme kahdestaan, muut jäivät nukkumaan.


Kirsti pitää kukista ja kukat pitävät Kirstistä. Täktomin kappelilla Kirsti kukkien keskellä

HANKO Hankoa ympäröi meri kolmelta suunnalta, merenrantaa on paljon, on kalliorantaa, on hiekkarantaa. Hiekkarantoja on kaupungin alueella yli 30 km, ei taida olla toista kuntaa, joka omaa tällaisen luonnon varan. Jos Porin Yyteri on Suomen hienoin uimaranta, puolestaan Hangon rannat ovat kokonaisuudessaan maan kauneimpia rantoja. Erikoista myös, lähes kestustassa on rantaa paljon, joka on suojelualuetta ja näyttää lähes ”koskemattomalta”, uskomaton näky keskellä Hankoa. Hanko on kesäkaupunki, joka uinuu talvet. Hienot villat ovat omaleimaisinta Hankoa. Surullisinta Hankoa on talvisodan jälkeinen vuokra-aika, jolloin alue oli vuokrattu Neuvostoliitolle sotilas-

tukikohdaksi. Vuokra-aika jäi onneksi lyhyeksi. Jatkosodan aluksi raskaiden taisteluiden jälkeen vuokralaiset lähtivät kaikessa hiljaisuudessa harhautuksineen. Augustin Ehrensvärd, joka tunnetaan Suomenlinnan ja Loviisan liinoitusten rakentajana, suunnitteli myös Hankoon tykistön pattereita 1747, suunnitelma kumoutui varojen puutteeseen. Aikaisemmin olen kirjoittanut Riilahden taistelusta Hangon edustalla, jolloin Venäjä löi Ruotsin laivaston 1714.

2


Täktomin kappeli Hangossa suunniteltiin alunperin yksityiseksi katoliseksi hautakappeliksi, joka siirtyi Hangon luterialiselle seurakunnalle ja vihittiin kirkoksi 1936. Kappelin on suunnitellut arkkitehdit Armas lindgren ja Bertel Liljequist, kappelli rakennettiin 1919-1920. Kappeli sisustus tuhoutui, kuinkas muuten Hangon vuokra-aikana sattunessa tulipalossa. 1949 kappeli kunnostettiin perusteellisesti. Kappeli on nykyisin suosittu vihkikirkko. Täktomintien varressa muutamia kilometrejä Hangosta sijaitsee suuren isänmaallisen sodan muistomerkki, johon on haudattu 400 venäläistä. Massiivinen ja neuvostoideologinen muistomerkki on suomalaisia mietityttänyt.

3


Ei taida olla Suomessa useita kesäravintoloita, jotka ovat olleet käytössä yli sata vuotta. Neljän Tuulen Tupa Hangossa, niemen kärjessä on tällainen kahvila, upealla paikalla, miellyttävä tunnelma. Harmillisesti olimme niin aikaisin liikkeellä, ettemme päässeet nauttimaan kahvilan antimista.

Syötä tekstiä kirjoittamalla

Kahvilalla on mielenkiintoinen historia. Carl Gustaf Mannerheim osti kahvilan vuonna 1927, hänellä oli kesähuvila viereisellä Isolla Mäntysaarella. Hän muutti silloisen kahvilan nimen Café African Neljän Tuulen Tuvaksi. Suomen politiikan muuttuessa, sodan pelon varjossa vuonna 1933 Mannerheim myi yrityksen .

4


5


Hangon kirkko on rakennettu 1892, sen on suunnitellut Johan Jacob Ahrenberg. Kirkko on päätytornillinen pitkäkirkko. Kirkko rakennettiin punatiilestä uusgoottilaiseen tyyliin. Merellinen ilmasto, sota ja viereisen banhan vesitornin räjäytys vaurioittuvat kirkkoa pahoin, kirkon purkamista harkittiin. Kirkko kuitenkin peruskorjattiin perusteellisesti 1950-luvun alussa ja vihittiin uudelleen käyttöön 1953. Kirkon uus-goottilainen tyyli muutettiin funktionalistiseksi. Myös kirkon sisäilme muutettiin. Bertel Liljequistin suunnittelema vesitorni valmistui tuhoutuneen vesitornin tilalle 1943, eli jatkosodan aikana. Keäisin vesitorni toimii myös näkötornina.

6


Helkaman pyörätehtaan lahjoittama patsas Hangon kaupungille. Helkama siirsi tuotannon halpamaihin ja palautti äskettäin takaisin Hankoon.

7


Hangon itäsataman makasiineissa on erinomainen ravintola Origo, jota voi suositella hyvästä ruuasta, kekseliäästä sisustuksesta ja miellyttävästä tunnelmasta. Tämä 1989 avattu ravintola oli ensimmäinen rantamakasiineissa. Vanhaa Fazerin mainosta mukaellen, - sanokaa origo, kun haluatte syödä hyvin - . Origon brunssi on merellisine antimineen elämys, suosittelen.

8


Hagan puisto keskellä Hankoa on rehevä ja innoittava, taidetta keskellä lampea ja ympärillä, erikoisia puita ja kasveja, joista osaa vielä selvittelen. Puistossa on kaksi lampea vierekkäin, joista on tutkittu pieneläjiä, Viitasammakkoa, Isolampisukeltajia, Jättisukeltajia ja Eteläntytönkorentoja. Lammille on tehty parannusehdotelma monimuotoisuuden vaalimiseksi.

9


Yli 30 km hiekkarantoja, tänne on tultava lasten kanssa viikonloppuna kauniilla ja lämpimällä kesäviikonloppuna.

10


Hangon kylpyläpuisto koostuu kylpylästä, kasinosta ja huviloista. Kylpylää ei enää ole, huviloista useita on tuhoutunut, silti alue on hieno ja arvoituksellinen. Ilmeisen haluttuja ovat asunnot huviloissa, myynnissä oli ainakin yksi ja hinta oli, sanotaan hintava.

11


Hangon lentokenttä on Suomen eteläisin lentokenttä luonnollisesti, siellä on kaikki mitä lentokentällä kuuluu olla.

13


Hangon lentokentällä on lähtöselvitys, kioski, kahvilapöydät, ilmoitustaulu ja tietysti kiitotie. Matkustajaliikennettä ei ole ollut aikoihin. Kentällä toimii Hangon lentokerho ja Suomen laskuvarjokerho. Muutama vuosi sitten hangon kaupunginjohtaja suunnitteli kentälle massiivista tilauslentoliikennettä, en tiedä mitä hankkeelle kuuluu, tiedä vaikka...

14


Kotimatkalla k채vimme viel채 kurkistamassa Karjaan keskiaikaista kivikirkkoa.

15

Hanko 01092013  

Hanko, näkökulmia

Hanko 01092013  

Hanko, näkökulmia

Advertisement