Page 1

ANNONSEMAGASIN - MARS 2012

Matbyen Bodø Bodø er en fantastisk matby! Her har vi alt fra husmannskost til gourmétmat, og vi har mattradisjoner fra hele verden.

Vi lar byens spisesteder få fortelle deg om sine mange tilbud. Vel bekomme!


2

Matbyen Bodø

ANNONSE

Velkommen til matbyen Bodø! Bodø er flere ganger blitt fremhevet som en av landets fremste kulturbyer. Da er aldri mat blitt nevnt. Men mat tilhører absolutt det utvidede kulturbegrep, og i så måte blir Bodø en enda sterkere kulturby å regne med. For Bodø har nesten alt. Og vi oppfordrer gjerne folk til å ta en kultursafari i sin egen matby. Føler du for kokfest, kjøttkaker og møsbrømlefse, så finner du det. Eller en smak av Brasil, Italia, Thailand, Kina, Tyrkia, Japan, Spania eller India. Alle er representert i matbyen Bodø. Vi har fått utallige kaféer, som utdanner stadig flere dyktige barristaer, de som vet kunsten å lage best mulig kaffe. Og vi har de som spesialiserer seg, noen på økologisk mat, noen på avanserte cateringoppdrag, noen på tapas – og vi er så heldige å ha restauranter som legger all sin stolthet i å prestere det ypperste av matopplevelser. Og så er det bare å innrømme; en gang i blant er den deiligste matopplevelse en solid dose junkfood, hamburger, pølser eller go-biten, på en av Bodøs mange gatekjøkkener eller hamburgersjapper. I tillegg til å være kultur i seg selv, er Bodøs utelivsbransje blant byen fremste formidlere av andres kultur, gjennom konserter, spellemannslag, standup-show og andre konsepter. Med dette magasinet vil vi vise frem bredden i Bodøs mangfoldige matverden, og vi oppfordrer deg og dine til å trå litt utenfor løypene, prøve noe nytt - for det er mange matskatter rett foran nesen på deg. I så fall håper vi Matbyen Bodø gir deg en appetittvekker. Vel bekomme!

Det er ingen kjærlighet mer oppriktig, enn kjærligheten til mat. GEORGE BERNARD SHAW


Matbyen Bodø

ANNONSE

Komplett konferansetilbud i Saltstraumen Saltstraumen Brygge tilbyr et komplett konferansetilbud for større eller mindre grupper. Kurt Jeppesen sier bredden i tilbudet gjør stedet spesielt. - Det unike med anlegget, er at vi kan kombinere så mye forskjellig, sier Kurt Jeppesen. Tuvsjyen tok over driften av Saltstraumen Brygge i april 2011, og Jeppesen forteller entusiastisk om de forskjellige mulighetene gjester som vil leie seg inn har.

BUSS. – Vi kan også tilby turer til Tuvsjyen i kombinasjon med overnatting på brygga. Dermed kan man spise frokost på Saltstraumen Brygge, før man drar til Tuvsjyen og spiser middag. Jeppesen ramser opp en rekke fasiliteter i forbindelse med bryggeanlegget. - Vi tilbyr kurs eller konferanser til større eller mindre grupper med gjester. Vi har egen 48-seters buss vi kan hente kundene med, vi har kursrom til opp til 40 personer, ny restaurant, en utegrill, og 18 leiligheter. I tillegg til dette har vi 14 fiskebåter folk kan leie for å dra på sjøen, gratis internett på alle rom, og TV. Vi har et veldig bredt tilbud for kurs og konferanser. Reinkjøtt:. Maten er selvfølgelig også et viktig element i pakken. Kjøkkensjef Trude Larsen forklarer at man

på Saltstraumen Brygge, så vel som på Tuvsjyen, lager alt fra bunnen av, uten halvfabrikater. - Vi skifter meny jevnlig, så i bryggerestauranten er det ikke faste retter. Vi benytter lokale leverandører, og her kan vi ta inn fisk fra lokale fiskere, rein fra Saltfjellet. Saltstraumen Brygge er blitt pusset opp i forbindelse med at Tuvsjyen AS fyller 10 år, det ønsker vi å få frem, avslutter Kurt Jeppesen.

Tlf. 75587791 - epost: post@sfc.no - www.saltstraumen-brygge.no

Tilbake til steinalderen Vil du tilbake til våre litt mer primitive røtter, og oppleve ekte steinalderkultur, er Tuvsjyen et særdeles godt egnet sted. - Vi er de eneste i Norge som lager ekte steinaldermat, sier kjøkkensjef Trude Larsen i Tuvsjyen. For på opplevelsessenteret lager man maten i kokegrop, helt fra bunnen av. - Vi graver maten ned, og koker den under bakken, mens folk ser på. Deretter graver vi den opp. Det blir en helt spesiell stemning, og en fantastisk opplevelse for gjestene våre, sier Larsen. Hun sier mat tilberedt på denne måten får en særegen smak. - Det er ingenting som blir så mørt som det som blir

tilberedt i en kokegrop. Hver smak blir forsterket. Legger du ned et reinlår, smaker det mer rein enn hvis du steker det i en ovn. En spesielt populær meny, av de mange Tuvsjyen kan tilby, er den som inneholder spekket hvalkjøtt til forrett, og reinlår som hovedrett. - Den går igjen, sier Trude Larsen. Kurt Jeppesen mener kombinasjonen mat- og kulturopplevelse gjør stedet unikt. - Når man serverer maten, fortelles også kulturhistorien fra Saltstraumen. Man får et innblikk i hva som foregikk her fra lang tid tilbake, og det setter gjestene pris på, sier han.

Tlf. 75587791 - epost: post@sfc.no - www.tuvsjyen.com

3


4

Matbyen Bodø

ANNONSE

Med fokus på identitet For duoen Alf Mangor Johannessen og Roy Magne Berglund er én ting viktigere enn alt annet i restaurantene deres: En tydelig identitet. - Vi tror tydelighet og ektehet i konseptene våre er utrolig viktig, sier Alf Mangor Johannessen. Han og Roy Magne Berglund står bak flere restaurantog utelivsetableringer, og sammen er de innflytelsesrike i restaurantbransjen i byen. KAIKANTEN. - Bryggerikaia har vært med på å bane vei for matkulturen i byen. Det er helt klart, sier Johannessen, og legger til: - For syv år siden, da vi åpnet Bryggerikaia, ga vi Bodø noe å være stolte av innenfor vårt fag. Det var en stor investering, men vi satset på kvalitet i alle ledd. Det viste seg at vi skapte noe unikt, som fort bygget seg opp en posisjon i byen. Tilbudet i Bodø i dag er preget av mangfold. Det mangfoldet er avhengig av at noen går i bresjen og skaper egne konsepter. Slik har også vi vært med på å gjøre matbyen Bodø til en merkevare. I fjor inngikk Johannessen et samarbeid med den rutinerte mesterkokken Roy Magne Berglund fra Svolvær, som har bygget opp restauranten Du Verden på brygga i hjembyen. Berglund mener beliggenheten og den tydelige identiteten i både meny, interiør og valg av råvarer er viktig. - Grunnsortimentet på Bryggerikaia er fisk og sjømat, og restauranten har et fint, men rustikk preg som er bygd opp over tid. Vi benytter lokale råvarer, og det er jo det folk vil ha når de besøker et sted. Det er noe eget med å sitte på kaikanten her mens man spiser skalldyr, sier han.

BREDDE. Alf Mangor Johannessen sier noe av det mest spennende med Bryggerikaia er den brede kundegruppen. - Hos oss skal det være like trivelig å sitte innendørs under en røff høststorm, som å sitte ute i sommerens tropevarme. Vi er godt besøkt av folk i alle aldersgrupper, som nyter god mat og drikke, og vi er store på kurs, konferanser og blant de tilreisende, sier Berglund og Johannessen. - Dersom noen er innom Bodø, så vil man innom Bryggerikaia. Det er hit de kommer. I tillegg har vi jo et pulserende liv hele døgnet her inne, alt fra lunsj på dagtid, til middag på kveld, og et betydelig nattsegment. Den allsidigheten og bredden er unik, sier Johannessen. SOSIALE CAFÉ DU VERDEN. Det siste restaurantprosjektet til parhestene Johannessen og Berglund er Café Du verden, som åpnet dørene for to måneder siden. - Det er et urbant og avslappet spise- og drikkested, sier Berglund, og legger til: - Vi vil at folk skal ha det sosiale i fokus når de kommer til oss. Her er vi mer inspirert av andre smaker enn de tradisjonelle, som står i fokus på Bryggerikaia. For eksempel sushi, asiatiske, hete smaker, og vi tilbyr også take away, som er blitt veldig populært. Berglund tar et eksempel: - Det er på mange måter andre retter enn den tradisjonelle, norske maten som er mest populær på fredags- og lørdagskvelder rundt om i rammen. Hva er det som gjør dette? Jo, det er rammen rundt. Hele familien som koser seg rundt matbordet. Det finnes vel knapt noe mer sosialt. Det er dette vi vil prøve å fange med Café Du Verden. - Men er det en kafé, eller er det en restaurant? - Det er en café, med stor c, svarer Berglund. - Noe av poenget er at vi skal tørre å gjøre ting litt annerledes med dette konseptet, skyter Johannessen inn.

KVALITET. Og gjøre ting annerledes, det gjør de. Et spennende aspekt ved deres nye spisested er måten man serverer vin på. Her kan man velge mellom Cheap, Decent, og Good, uten at vinmerkene blir avslørt. - Hvorfor? - Meningen er delvis at vi ønsker å provosere på en positiv måte, men kanskje enda viktigere: Det får i gang samtalen på bordet. Man får snakket om vin på en annen måte, og det passer godt inn i vårt kafékonsept. - Har dere fått reaksjoner fra andre i restaurantbransjen på dette valget? - Folk er begeistret for at vi har turt å være annerledes. Vårt inntrykk er at folk liker det, og synes det er morsomt, uansett om de er vininteresserte eller bare liker å ta et glass vin, sier Johannessen. - Vi skal tørre å gå våre egne veier, og vi har litt mer rom for det i dette kafékonseptet, sier Berglund. - Men dere er ikke annerledes bare for å være annerledes? - Nei, det er greit å være annerledes, men kvalitet skal ligge i bunnen. - Noe av det morsomste med å være restauratør, er jo å utvikle nye konsepter, sier Alf Mangor Johannessen. RØNVIKFJELLET. På Rønvikfjellet har Johannessen og Berglund selskapslokaler på turisthytta. Her foreligger det planer om å utvikle et hotellkonsept, under navnet Arctic Edge. Hvis det blir en realitet, står duoen klare til å bidra på matsiden. - Dette er et unikt prosjekt, som vi vil gjøre vårt for å få realisert. Det er et av de mest spennende prosjektene i Bodø, avslutter Johannessen.


ANNONSE

Matbyen Bodø

Lidenskapelig interessert Alf Mangor Johannessen og Roy Magne Berglund har begge lang erfaring og fartstid i restaurantbransjen. Sammen er de to en salig blanding av idéer, tiltakslyst og prosjekter. ■■ Roy Magne Berglund er olympisk mester i kokkekunst, har vunnet nordnorsk mesterskap i kokkekunst to ganger, står bak restauranten Du Verden i Svolvær, og er av mange ansett som Norges beste fiskekokk. ■■ Alf Mangor Johannessen har årelang fartstid i mat- og restaurantbransjen, og står bak et utall prosjekter og restauranter med AMJ-gruppen, hans eget selskap, både i Bodø og ellers i landet. Det er vel i grunnen bare naturlig at de to skulle samarbeide før eller senere. - Detaljer, detaljer, detaljer. Vi er stadig vekk ute for å

finne inspirasjon, sier Alf Mangor Johannessen. - Det kan være alt mulig rart, alt fra hvilke glass vi bruker til hvordan vi legger opp skalldyr. Men fornyelse og utvikling er viktig, sier Roy Magne Berglund. - Vi serverte jo i sin tid rødvin i glass uten stett, sier Johannessen. I løpet av intervjuet med de to dukker det opp flere mer eller mindre brukende idéer. - Ja, det er farlig å bli sittende å snakke sånn som dette, sier Berglund. Duoen er også en stor, regional aktør på catering, og har flere store arrangementer på samvittigheten. Det ble eksemplifisert i fjor sommer, da de sto bak en verdensrekord i Bodø. - Vi lagde verdens største sushimosaikk på Aspmyra, sier Berglund. 13 202 biter ble servert til sultne fotballtilhengere under en fotballkamp med Bodø/Glimt. - Det er vel ikke unaturlig hvis det dukker opp en sushirett fra verdensrekordbyen Bodø, her på Bryggerikaia i sommer, sier Alf Mangor Johannessen.

Tlf. 75 52 58 08 - www.bryggerikaia.no - Tlf. 76 07 09 75 - www.duverden.net - Tlf. 75 52 26 88 - www.cafeduverden.no

5


6

Matbyen Bodø

ANNONSE

ET STED FOR ENHVER ANLEDNING - Jeg har sagt det før, jeg går på Per Karlsatinden og lager mat, hvis det der det kundene vil! Svein Kristian Malin legger ingenting imellom på spørsmål om hvor åpen han er for forslag fra kundene.

For det er litt av poenget med LystPå, at det er et sted som kan brukes til litt av hvert. Og at kokkene og staben kan brukes til litt av hvert. - Jeg har vært hjemme hos nyforlovede par og laget middag, jeg. Men kjernen i LystPå er de lukkede selskapene hos oss, sier Malin.

For her kan det arrangeres matkurs med sjefen sjøl, og lokalet kan leies til alle tenkelige anledninger. Svein Kristian Malin og co lager den maten du vil, uansett.

LYSTPÅ er liten bedrift med store ambisjoner som åpnet dørene i 2007 med en visjon om å få Bodø til å smake bedre. Vi som jobber her er unge, motiverte og nysgjerrige.

KOKK HJEM For oss betyr «kokk hjem» at du slipper å tenke på maten. Du tar deg av gjestene mens vi tar oss av matlagingen. Vi forbereder maten på vårt produksjonskjøkken, kommer hjem til deg, ferdigstiller maten og serverer den for deg. Vi har med egne kjeler og utstyr, så når vi drar er kjøkkenet like rent og pent som da vi kom.

BODØGAARD - VI UTFORDRER SANSENE Lyst På har et tett samarbeid med Bodøgaard. Galleriet med Nord-Norges største samling av kunst og kulturgjenstander. Verk av Oscar Bodøgaard (1923 - 2011) samt flere hundre kunstobjekter ute og inne. I april 2012 åpnes nytt tilbygg med topp moderne møterom, selskapslokaler og cafe med uteservering mot Bodøelva.

Vi strekker oss langt for å begeistre. Det du har lyst på, er vår utfordring. Vårt konsept innebefatter delikatessebutikk, cateringtjeneste, selskapslokale og matkurs. CATERING Cateringtjenesten er En skreddersydd tjeneste for alle anledninger, hvor smak og utseende står sentralt i et ubegrenset område med muligheter. Fra det mest tradisjonelle til det eksperimentelle og innovative, for å sikre at du gjør et godt inntrykk. Gode ideer til hvordan du kan gjøre det lettvint og kose deg med dine gjester i stedet for å svette over kasserollene.

SELSKAP På kveldstid forvandles selskapslokalet vårt til Bodøs mest spesielle selskapslokale da du sitter 2 meter unna kokkene på vårt kjøkken, og noen kvelder fungerer den som kurslokale når vi lærer gjestene å lage mat. Stemningen blir alltid intim, da det kun er et selskap per kveld. Alt du trenger å gjøre er å bestemme tid og dato, så hjelper vi deg med resten.

Robin ...EN KULINARISK OPPLEVELSE

Torghallen, Bodø - Tlf.: 755 27070 - www.lystpa.no

Svein

Klaus


Matbyen Bodø

ANNONSE

7

KOMPROMISSLØST OG FOLKELIG På Restaurant Bjørk er det én ting som gjelder i matveien: kompromissløs kvalitet. Eier og daglig leder Andreas Spørck, er helt klar på at kvalitet er prioritet én. - Lager man for eksempel sushi, så er det no mercy som gjelder. Er det ikke topp, går det i søpla. Det viktigste når man driver restaurant, er at all maten som kommer ut av kjøkkenet er av topp kvalitet.

Restaurant Bjørk har tre forskjellige kjøkken, og har et ønske om å nå ut til en bred målgruppe. - Vi er ikke en gourmétrestaurant, vi er en folkelig restaurant. På våre bord kan det sitte en gruppe i representasjonsmiddager ved siden av to 17 år gamle venninner som deler en pizza. Drivkraften for Andreas Spørck er kontakten med og tilbakemeldingene fra gjestene.

- Å gå igjennom Glasshuset, og få beskjed fra noen om hvor bra det var på Bjørk her om søndagen, det er motivasjonen og drivkraften, og det beste med denne jobben, sier han.

BJØRK er Bodøs største restauranthus med flere avdelinger, sentralt beliggende i Glasshuset. Vi har en lun og uformell atmosfære, som passer like godt til hverdags som til de litt større anledninger.

ninger. Ønsker dere å sitte for dere selv tar vår barstue inntil 30 personer

BJØRK PÅ IPHONE I vår iphone App vil du motta gode tilbud, bestille bord, se våre menyer og følge med på hva som skjer hos oss. Last ned gratis fra App Store.

Vår meny er stor og variert, tilpasset våre lunsj-, middags- og kveldsgjester. Vi kan tilby sushi, italiensk pizza stekt i vår vedfyrte ovn, salter, pasta, grillretter og gode desserter.

GAVEKORT Noen som har bursdag, annet jubileum eller fortjener en ekstra påskjønnelse i hverdagen? Vi har gavekort for salg.

Vi har flotte selskapsavdelinger for mellom 10 og 100 personer. Vi skreddersyr for alle typer anled-

Kjøkkenet vårt er åpnent mandag - lørdag 10.00-22.00 søndag - 15.00-22.00

TAKE AWAY Vi tilbyr alle våre retter for å ta med, inkludert våre italienske pizza og sushi.

GRATIS TRÅDLØST NETT Spør din servitør om passordet! NY MENY Vårens nye meny kommer ved påsketider.

Velkommen til oss på Bjørk.

www.restaurantbjork.no - Tlf.: 755 24 040 - Storgt. 8 - Bodø


8

Matbyen Bodø

ANNONSE

Chonticha Thai Restaurant bruker bare de beste råvarene - alt for å gi deg en herlig og sunn matrett 3

1

4

2

5

6 16 8

9

Thai Green Curry kr 190,-

7

11 10

12

13

14

meside Se vår hjem ticha.no www.chon

17

15

Her er noe av det som gjør vår Thai Green Curry så enestående:

1 Kyllingfilet 2 Thai basilikum 3 Kaffirlime, fersk rød & grønn chilli 4 Grønn aubergin, mini-aubergin, østers-sopp 5 Spisskummin 6 Rekepasta 7 Grønn karripasta 8 Palmesukker 9 Sitrongress 10 Grønn fersk chilli 11 Galangal 12 Skall fra kaffirlime 13 Hvitløk 14 Chalottløk 15 Koriander-rot 16 Kokosmelk 17 Ris De fleste av disse urtene har kvaliteter utover å gi smak til retten, og brukes i tradisjonell asiatisk medisin til behandling og forebyggelse av bl. a. fordøyelsesbesvær, forkjølelse, hetetokter, feber. magesmerter, gallesten, høyt blodtrykk, høyt kolesterolnivå og blodsukker. Thai Green Curry er dessuten en fantastisk kilde til vitaminer, proteiner og mineraler. En porsjon (eks. ris) er ca 475 kalorier og inneholder ca 41 gram fett, og 15 g karbohydrater. (Kilde: allrecipes.com)

Chonticha Thai Restaurant Bordbestilling / Catering / TakeAway .............. 755 63 200 Storgata 11 B – Bankplassen ............................. 8006 Bodø Åpent man - tor 12-21, fre + lør 12-22, søndag stengt

Vil relansere kakedagen Lørdag skal bli den store kakedagen, hvis Raymond Andreassen og de ansatte i Løvold Kafeteria får det som de vil. - Vi vil tilbake til gamle høyder, sier Raymond Andreassen. Sjefen på Løvolds tradisjonsrike kafeteria, nede på kaikanten i Bodø, er klar i sin tale. Andreassen forteller at lørdagene tradisjonelt sett har vært kakedag, og han ønsker nye og gamle gjester velkommen til litt ekstra helgekos. IKKE NOE PULVER. - Vi er vel den eneste typiske kaféen som har hjemmelagde kaker i byen, lagd fra bunnen av. Her finner du ikke noe pulver, påpeker kaféverten. Han tror Løvold er en fin motvekt til de mer frenetiske kjøpesentrene, for dem som vil nyte et kakestykke og en kopp kaffe i ro og mak.

- Vi ligger sentralt til, og har fin utsikt over Bodøs pulserende båtliv. Og så er jo kakene veldig gode, sier Andreassen. KAKEHISTORIE. Løvold har egen konditor, og har servert hjemmelagde kaker siden 1939. 73 års kakehistorie henger i veggene. - Kommer du innom, har vi til enhver tid trefire forskjellige kremkaker, i tillegg til hvetebakst og pannekaker, sier Andreassen. Han påpeker at de gjerne tar imot innspill fra publikum. - Vi er åpne for alle forslag. Jeg vil også minne folk på at dersom man ikke har tid til å sette seg ned, så er det mulig å bestille kaker til å ta med. Kundene får mye for penger når det gjelder kakene, avslutter Andreassen.

Kjell Øigård og Ed-Jan Arntsen skryter av kakene på Løvold Kafeteria.


ANNONSE

Matbyen Bodø

Lever ut restaurantdrømmen

Espen og Eva-Linda Ramnestedt lever ut drømmen om egen restaurant, hver eneste dag. Utenom søndager, da. - Søndagene er hellig! Espen og Eva-Linda er krystallklare på det. Restaurant Smak har opparbeidet seg et svært godt rykte i Bodøs matmiljø på kort tid. I lokalene til gamle Svendgårds har det norsksvenske ekteparet gjort braksuksess, etter at de tok over i 2009. Det blir fort mange timer på jobb, da blir det desto viktigere å skille arbeid og fritid. - Jeg teller ikke timer. Det er helt bevisst, sier Eva-Linda. UTVIDES. Da duoen kom til Bodø, ble de noe overrasket over hvor fort bodøfolket trykket restauranten til sitt bryst. - Planen var at det bare var jeg og Espen som skulle være her, sier Eva-Linda. - Men allerede første dagen innså vi at det ikke gikk. Besøket var såpass godt at staben måtte utvides umiddelbart. I dag har Restaurant Smak 7 ansatte, men fra sommeren av blir det flere ansettelser. UTFORDRING. Dersom du besøker lokalene i Dronningens Gate én gang i uka, vil du få en ny opplevelse hver gang. Menyene varer nemlig bare ei uke av gangen. - Det er ei utfordring, og tvinger oss til å fornye oss og prøve nye ting, sier Espen. Som sjef på kjøkkenet har han det overordnede

ansvaret for nye retter, selv om alle kokkene kommer med sine innspill. - Hver lørdag har vi mat- og vinsmaking, og da er alle mann med – også servitørene, påpeker Eva-Linda. - Dersom noen ikke er helt fornøyde med en kombinasjon av mat og vin, diskuterer vi hva som kan gjøres annerledes. Det kan gå fort, og det kan ta noen timer, men det er viktig og kvalitetssikrer alt og alle, sier Espen. ØKONOMI. Selv om Restaurant Smak har levert gode økonomiske resultater de første årene i drift, ligger prisnivået betydelig lavere enn lignende restauranter i Norge. Kunne ekteparet Ramnestedt tjent mer penger? - Ja, det kunne vi nok. Men da går det på bekostning av det service og kvalitet koster. Det viktige er ikke å bli rik, det viktigste er å gjøre noe vi er stolte av, mener Eva-Lill. - Vi kunne sikkert tatt inn litt flere gjester, og brukt litt dårligere råvarer – men målet for Restaurant Smak er å gi gjestene en god, helhetlig opplevelse når de er hos oss, understreker de begge to. Får man tid til å spise andre steder, når man eier og driver egen restaurant? Espen og EvaLill forsøker. - Det er der vi får mye av inspirasjonen fra. Når vi er ute og spiser på en restaurant i utlandet, legger vi merke til hvordan man gjør ting, sier Espen. - Jeg sitter med notatblokk og skribler hele tiden, sier Eva-Lill.

- Vil det være riktig å kalle dere for restaurantnerder? - Ja, definitivt, og det er så utrolig godt å få videreføre våre kunnskaper til Smaks gjester, for å gi dem en best mulig kulinarisk opplevelse. Når så mye av tiden tilbringes innenfor veggene på Smak, er det bare naturlig at også middagen inntas her, sammen med de ansatte. Men hva står på menyen i en bedre restaurant når gjengen samles rundt middagsbordet halv 4 hver dag? - Hehe, det blir ikke det som står på menyen hos oss i alle fall, sier Espen. - Det er mye husmannskost. Alt fra kjøttkaker til kylling og ris. Man blir jo matlei, så det er en fin avveksling. Avslutningsvis påpeker paret at siden råvarene deres stort sett er sesongbasert, ønsker de gjerne å bli kontaktet av lokale leverandører med råvarer av høy kvalitet. - Vi skulle gjerne orientert oss bedre om lokale råvarer, men vi har rett og slett ikke tid. Oppfordringen er derfor: Kom til oss!

Dronningensgt. 26 - Tlf. 45 23 11 00 e-post: booking@restaurant-smak.no www.restaurant-smak.no

9


10

Matbyen Bodø

ANNONSE

Hjemmelaget siden 1966 Over 100 års mathistorie lever i veggene på Aga Mat, og siden 1966 har butikken eksistert i dagens form. - Vi ønsker å holde fast ved tradisjonene, samtidig som vi selvfølgelig fornyer oss med tiden, sier Aina Klaussen, daglig leder ved Aga Mat i Glasshuset. Siden 1905 har familien Aga drevet forretning i samme område av byen. Det startet med Aga frukt og tobakk, i starten av forrige århundre. I 1966 ble matbutikken, slik den i grove trekk fremstår i dag, etablert. ORIGINALOPPSKRIFTEN. Og i likhet med lokalene, har enkelte retter også overlevd tidens tann uforandret. - Den største forandringen siden 1966, har vel egentlig vært at middagssegmentet har blitt mindre, og andre ting har vokst. De middagsrettene som har bestått er blodpudding, fiskegrateng, skinkegrateng og lapskaus. I likhet med bollene og rundstykkene er disse lagd for hånd, med samme metode som vi alltid har benyttet. Spesielt blodpuddingen, bollene og rundstykkene selges det fortsatt store mengder av. - Vi har ikke gjort noe som helst med originaloppskriften, og det tror jeg er hemmeligheten. KAKEMONS. I fjor sommer kjøpte Aga Mat den lokale bedriften Kakemons, og etter det har all produksjon av kaker foregått i produksjonslokalene på Rønvikleira. - Vi hadde for lite plass her i lokalene, så det er blitt

en veldig god løsning. Nå er kanskje kakesegmentet den største delen av virksomheten vår, forteller Aina Klaussen. Før jul foregår dessuten en av de mer særegne produksjonene hos Aga Mat. Da skal julekakene lages, og de bakes for hånd, som i gamle dager. - Jeg aner ikke hvor mange julekaker vi lagde før jul i fjor, men etterspørselen er enorm. ENDRING. Kaféen i Glasshuset driver seg nærmest selv. På Aga Mat er det flust med stamkunder, som kommer tilbake fordi de vet hva de får. - Vi strekker oss ganske langt for våre faste kunder. Det er ikke sjelden noen ringer til oss og spør om vi kan legge av fire brød, for eksempel, sier Klaussen. Men endringer i kundemarkedet gjør at også Aga Mat, en av tradisjonsbærerne i Bodøs matbransje, må tilpasse seg. - For eksempel var det et voldsomt trykk under lavkarbobølgen. Brød av denne typen ble veldig populære. Vi tilbyr ofte alternative produkter som møter det kundene vil ha. Men noen ting rokker vi ikke ved, for eksempel de klassiske bollene og rundstykkene våre, sier Aga Mat-sjefen. KOLDTBORD. Cateringmarkedet har også vokst seg stadig større de siste 10-15 årene. - Vi tar på oss stort sett det vi får av oppdrag. Vi får veldig gode tilbakemeldinger på koldtbordet vårt, for eksempel. Men vi prøver å etterkomme ønsker fra kundene så langt det lar seg gjøre. - Hvordan skal Aga Mat utvikle seg i tiden fremover? - Vi vil ta vare på de tradisjonene vi har, samtidig som vi skal følge trendene i tiden, avslutter Aina Klaussen.

Glasshuset, Bodø - Tlf. 75 50 41 90 - www.agamat.no


Matbyen Bodø

ANNONSE

Fransk inspirasjon i 19 år I snart to tiår har restaurantgjestene strømmet til tredje etasje i Glasshuset, for å få servert franskinspirerte retter i bistromiljøet på Mon Ami Restaurant. - Jeg tror det er veldig viktig å være tro mot konseptet, sier Elizabeth Nyheim, daglig leder ved Mon Ami Glasshuset. Da restauranten åpnet i 1993, var idéen en franskinspirert bistro, med croissanter, espresso og Edith Piaf på radioen. Siden den gang har mye skjedd, selv om man har beholdt det franske preget. EVENTYR. I 1998 tok Elizabeth Nyheim over sammen med Tom Nyheim og Arve Iversen, og selv om stikkordet har vært kontinuitet, betyr det ikke at man har stått på stedet hvil.

- Vi har hele tiden utviklet menyen vår og lokalene. I 2010 renoverte vi hele restauranten, og i fjor fikk vi realisert drømmen om en restaurant også på City Nord. Den har jo vært rene eventyret, sier Elizabeth, og legger til: - Det er selvfølgelig en trygghet i at vi har hatt mange av de samme ansatte, det har vært lite gjennomtrekk i staben. Susanne, en av mine medarbeidere, har vært med i 19 år. BAKT POTET. Et annet trekk som viser kontinuiteten, er signaturretten – bakt potet. I fjor solgte Mon Ami 16 tonn bakt potet, bare på restauranten i Glasshuset. - En annen suksessfaktor, er at vi lager all maten vår helt fra bunnen av. Det er ikke en selvfølge, sier Elizabeth. Tom Nyheim er enig. - Folk vet hva de får på Mon Ami. Det er ikke en

gourmét-restaurant, men det er mat med høy kvalitet til greie priser. - Og så har vi jo veldig flotte omgivelser, skyter Elizabeth inn. - For eksempel har vi jo blomster taksert til 500 000 på utearealet vårt her i Glasshuset, sier hun. Og nå blir det uteservering også på City Nord-avdelingen. Etter 19 år i bransjen, lever Mon Ami videre i beste velgående. Glasshuset, Bodø Tlf. 75 52 24 80 Man - fre kl 10-20 Lørdag 10-18 City Nord Tlf. 75 52 60 00 Man - fre 10-21 Lørdag 10-19

www.monamibodo.no

SØNDAGSBUFFET

LUNSJBORD

KOLDTBORD

Fra heimkost til gourmét På Diplomat Jernbanen håndterer man alt, fra søndagsbuffét med tradisjonskost, til femretters servering i gourmétklassen. Diplomat er nemlig ikke redd for å ta på seg store cateringjobber, - Vi har hatt cateringoppdrag for opp til 1100 personer på det meste, sier Tom Nyheim. - Men vi leverer også catering til mindre grupper, helt ned til 10 personer - fortsetter han. GOURMÉT. I restaurantlokalet kan det også holdes lukkede selskaper, der man kan få servert stort sett det man måtte ønske. - Her om dagen hadde vi femretters middagsservering for et par lokale bedrifter, og da var det gourmét-mat det var snakk om.

Lokalene egner seg til alle typer lukkede selskap, alt fra minnestunder etter begravelser, eller private middagsselskaper, til julebord og større firmaarrangementer. Her er også anskaffet alt nødvendig utstyr for å avholde dagsmøter for inntil 40 personer Men i sentrum står selvfølgelig vanlig kafedrift, der spesielt søndagsbufféten er populær. - Vi er vel en av få steder i Bodø der man kan få vanlig heimkost, sier Tom. - Skal du andre steder på søndager, får du ofte tilbud om pizza og biffsnadder, sier Arve Iversen, Toms mangeårige forretningspartner. Det serveres lunsjbord på hverdager mellom klokken elleve og ett, noe som også har blitt godt mottatt hos kundene. - Her kommer det jo godt med at det er stor parkeringsplass, med gratis parkering for kafeèns gjester, sier Tom.

RULLESTOLHEIS. Diplomat har eksistert i en årrekke. Fra 1997 til 2010 tok selskapet Diplomat Restauranter seg av all restaurantdrift på Rica Hotell, inkludert Restaurant Blix. Da det ble ledige lokaler på jernbanestasjonen, valgte Nyheim og hans partner å renovere restauranten fra topp til bunn. - Rammeverket var der, men vi har gjort veldig mye med lokalet, sier Arve. - Vi har også fått helt nye egne toaletter, og egen rullestolheis, påpeker Tom. Duoen er ikke i tvil om at 13 års restaurantdrift på Rica har gitt dem en erfaring som er uvurderlig i bransjen. - Og nå gleder vi oss til hurtigrutekaien blir flyttet nærmere byen. Det blir viktig også for oss, avslutter Tom Nyheim. Jernbanen

bistro - catering - selskap

Åpningstider: Man-fre. 07.00-17.30 - Lør. etter avtale - Søn. 11.00-17.30 - Tlf. Tom Nyheim: 909 99 633 - Arve Iversen: 913 45 270 - Kontakttlf. 755 26 072 -

11


12

Matbyen Bodø

ANNONSE

Større plass samme konsept En Kopp utvider kaféen med en egen lounge-avdeling, men vil beholde den intime, klassiske stemningen i lokalet. Daglig leder ved En Kopp, Abdullah Köseoglu, bedre kjent som ”Apo”, sier den økte plassen er etterlengtet. Han lover samtidig at kaféen ikke skal vike fra et konsept som har gitt stor suksess siden han overtok i 2008. UTSYN. - Den økte plassen gir oss flere muligheter i forhold til for eksempel intimkonserter, sier Apo. Tidligere har det vært et problem at man fikk plass til for få personer under konsertene. Nå kan man ta inn flere, og derfor tilby lavere billettpris. - Vi satser på å øke antall konserter fremover, etter et rolig år i fjor, sier kaféeieren. Men selv om en egen avdeling betyr utsyn mot vinduene, så bedyrer verten at stemningen på En Kopp blir den samme. - Det skal fortsatt være den samme, intime stemningen som man er vant til her, sier han. - Vi henvender oss til et relativt voksent tilbud, og prisnivået vil ligge likt. For oss er stamkundene viktig, det er mange som kommer igjen, og de vet hva de vil ha.

KREOLSK PASTA. Stamkundenes preferanser er spesielt klare når det gjelder menyen. Det er noen retter som rett og slett må være med. - Både Chicken Curry og Kreolsk pasta må være med, det kan jeg ikke ta vekk, sier Apo. - Det samme gjelder kyllingsalaten. Hvis jeg fjerner den, så vet ikke folk hva de skal gjøre, sier han. Men selv om En Kopp har enkelte signaturretter, er menyen meget variert. Her er et stort utvalg lunsjretter, som naturligvis selges mest på dagtid, men også varmretter og småretter. - Sammen med øl og vinsalget er det varmrettene som det går mest av på kvelden. SØNDAG. Helgetilbudet på En Kopp er også en variasjon i seg selv. - På fredag pleier vi å arrangere ”After Work” med Tacobuffét. Vi kjører også Taco-buffét på søndagene, da har vi i tillegg kakebuffét, sier Apo. Søndagene er en populær dag for turgåing på moloen for bodøværinger, og det merker man også på En Kopp. - Vi har mange folk innom som tar med seg en kaffe, en kakebit eller ei vaffel, når de skal ut og gå tur. Apo er uansett klar på hva som gjelder for å få folk til å komme tilbake. - God mat, og god service, er det som gjelder, avslutter han.

Tlf. 755 24640 - e-post: contact@enkopp.no - www.en-kopp.no


Matbyen Bodø

ANNONSE

Ole Marius Røsten, Carl-Rune Fagervik og Thiago Martins er Cielo Melkebarens ansikt utad.

Byens eneste kaffebar Cielo Melkebaren er byens eneste vaskeekte kaffebar. Hver dag er Ole Marius Røsten og Carl-Rune Fagervik på plass, tidlig på morgenen, for å prøvesmake dagens utvalg. - Det er ikke noen andre steder du får denne typen kaffe fra halv åtte på morgenen, sier Røsten. - Vi bruker ganske mye tid på finjustering av smakene. På mange måter er kaffe mer komplisert og nyansert på smak enn vin, men inngangsterskelen er lavere, og det er noe av det som gjør det så spennende å jobbe med. Men det er ikke bare kaffe som serveres på Cielo Melkebaren. Konseptet har utviklet seg etter hvert, og lunsjtilbudet, med økologisk, kortreist mat fra Kjerringøy Gård, selger godt. I tillegg klarer ikke Røsten og Fagervik helt å legge bort tankene om musikk. I lokalene som tidligere huset Musikkverket, er det fortsatt enkelte lokale artister å få kjøpt på CD. - Og på vinyl tar vi inn det vi vil ha, sier Ole Marius Røsten.

En pust i en travel hverdag Eier og daglig leder ved Hjerterommet, Heidi Gulliksen, ønsker kundene velkommen til en pust i en travel hverdag. Kaféen ligger fint til, i landlige men likevel bynære omgivelser i Bodøsjøen, ikke langt fra City Nord. - Hjerterommet er en plass du kan være deg selv, sier Gulliksen. Det som i utgangspunktet skulle bli en interiørbutikk, ble fort til kafé, da en kombinasjon av skaperglede, mormors egne oppskrifter, og matglede spilte inn. - Nå er kafédriften hovedvirksomheten, mens jeg satser på å ta inn pyntegjenstander du ikke finner andre steder for å supplere, sier Gulliksen. Kaféens varemerke må utvilsomt være Hjertesukk, en variasjon over den tradisjonelle kanelsnurren. - Jeg var alene på jobb en dag, og måtte fylle disken med noe. Det var rolig, og jeg ville prøve å lage noe. Resultatet ble Hjertesukk, og alle ble solgt ut før jeg fikk smakt en selv, forteller Gulliksen.

Nordland Kultursenter, Gamle Riksv. 51 - Tlf. 75 53 80 45

Storgata 16 - Tlf. 45 46 68 00

Velkommen til Farmors Stue!

Bodø Hotell - midt i byen

Kaféen med hjemmelaget, kortreist og økologisk mat. Her serverer vi frokost, lunsj og middag, samt kaffe, kaker og smørbrød.

- Vi arrangerer det meste av selskaper; bursdager, konfirmasjoner, familiemiddager, vennesammenkomster og lignende.

Vi tilbyr også levering av hentemat og selskapsarrangement

- Prøv vår fantastiske lunsjbuffet hver onsdag. - Kurs/konferanse for opp til 50 personer.

Åpningstider: Mandag-fredag: 08:00 – 18:00 Lørdag: 10:00 – 16:00 Kongens Gate 27(ved postkontoret) Tlf: 755 27 860 www.farmorsstue.no

13

Ta kontakt for spørsmål og bestilling. Tlf: 755 47700 E-post: booking@bodohotell.no www.bodohotell.no


14

Matbyen Bodø

ANNONSE

En kulinarisk nytelse på kaikanten Sydøst Restaurant & Bar er Bodøs beste tapasrestaurant. Vi holder til i stilfulle lokaler med utsikt over Landego og Bodø havn.

og gamle hits. Våre dyktige bartendere sørger for optimal stemning og garanterer deg en fest du sent vil glemme.

Tapas er en spansk fellesbetegnelse for småretter. Fra vår varierte tapasmeny har du muligheten til å kombinere ditt måltid akkurat slik du selv ønsker. Vi har beholdt våre mest populære pastaretter, salater og bruscetta på menyen

Tapas restaurant-Catering-Lukkede arrangementerDj hver helg-Konserter-Standup

Om du bare er småsulten, lyst på nydelig vin eller er ute etter en hyggelig helaften, er Sydøst stedet for deg og dine. Vi legger sjelen vår i å tilby deg en fantastisk matopplevelse.

For bordbestilling, catering eller spørsmål om lukkede arrangementer Ring 75 54 00 30 e-post: jim@utibodo.no

Sydøst Restaurant & Bar Torvgata 2 - 8006 Bodø Jakhelln Brygge

Vår populære nattklubb det naturlige valget for deg som ønsker en perfekt kveld på byen. Her er det alltid topp stemning. Dyktige Dj`s spiller det beste av nye

Byens største uteservering Paviljongen ligger midt på torget i Bodø, og har i en årrekke vært møtested for bodøværinger, enten man vil ha noe å spise, høre livemusikk, eller ta seg ei pils. Det er 24 år siden stedet åpnet i 1988, og siden den gang har uteserveringen opparbeidet seg et ry som en av byens aller mest populære. Den er også Bodøs største uteservering, med over 200 sitteplasser.

På matfronten er det nok mange som forbinder Paviljongen med den særegne kyllingpitaen, og fiskeskuppen, som er kåret til byens beste. - Vi har en stor og variert meny, med rikt utvalg av lunsjretter, sier daglig leder ved Paviljongen, Jim Rengård. - Vi er et naturlig valg for dem som vil ha en god og kjapp lunsj, avslutter han.

Siden 1997 har Paviljongens eget spællemannslag dessuten hatt konsert der annenhver lørdag, et populært og tradisjonsrikt innslag i byens kulturliv. Storgata Torvet, Bodø Tlf: 75 52 01 11 e-post: jim@utibodo.no www.utibodo.no


Matbyen Bodø

ANNONSE

Kaféene under rulletrappa Java har blitt kjent som ”kaféen under rulletrappa”, og uansett om du besøker den koselige kaféen på City Nord eller i Glasshuset, er én ting sikkert, i følge medeier Ann Johansen. - Man treffer alltid på noen man kjenner! Beliggenheten er nemlig sentral, ved inngangen til de to kjøpesentrene. - Java er stedet man går hvis man vil ha en rask, ferdigsmurt og god matbit, eller en god kopp kaffe, sier Johansen. I diskene på Java finner man for eksempel rekesmørbrød, og bobboli med pesto, som er en av bestselgerne ifølge Johansen. - Vi har et stort utvalg kaffe, og i tillegg flere gode drikker, spesielt milkshaken!

tydelig, og hver eneste dag er stedet godt besøk av stamgjester som vil ha en kaffe eller en matbit fra de velfylte diskene. Java på City Nord har mer kafépreg, med et særegent interiør. - Flere av gjestene våre synes det er en hjemmekoselig krok, blant annet har vi et bilde på veggen fra 60-tallet og gamle bøker som det er interessant å bla i, avslutter Ann Johansen.

Jaca, Koch Tlf. 75 55 83 20 Java, City Nord Tlf. 93 07 19 00

Java i Glasshuset har etter hvert bygd seg opp en fast kundegruppe, som vet hva de vil ha. Kaffebar-preget er

Mer enn kaker og kaffe City Nord er et pulserende kjøpesenter, fullt av liv, og til tider kaotisk. Dersom du er interessert i å ta en pust i bakken i en litt roligere krok av storsenteret, anbefaler Ann Johansen sitt hjertebarn, Lille Café. - Vi har selvfølgelig ristede belgiske vafler, og varme pannekaker med is, krem og ulikt fyll, sier hun. - Men vi har faktisk mye forskjellig mat, og matservering til

klokken sju på kvelden, i tillegg til at vi har åpent til klokken ni. Her er både varmretter, salatretter, vegetarpasta, og diverse lunsjretter, sier Johansen. Stedet er også et lunt og barnevennlig alternativ til småbarnsfamilier på handlerunden. - Vi har god plass i lokalet, til barnevogner. Og så har vi egen kakaomeny, og er tross alt flinke til å bake kaker selv, sier hun.

City Nord, Bodø Tlf. 46 44 35 00

Midt på byens torg Velkommen til vår hyggelige kafe i Torghallen midt i hjertet av Bodø. Vi tilbyr enkle småretter og lunchretter og et rikt utvalg av kaffe og te. Nykværna har flott utsikt over Bodø havn og stor uteservering i sommerhalvåret. Innimellom kan du også få oppleve en og annen konsert hos oss! Lokalet kan leies ut til selskaper som dåp, bursdag, firmafester etc.

Vi kan også tilby catering. Ta kontakt med oss og vi skreddersyr et tilbud for akkurat deg.

Vi har åpent: Mandag-fredag 09.00 -16.00 Lørdager fra 11.00 - 16.00 Tlf. 75 58 77 55 / 975 85 233 e-post: anne@utibodo.no

Mars tilbud: Alle varmlunch inkludert kaffe:

99,-

15


Matbyen Bodø

Bodøs eldste restauranthus er 60 år i år. Familien Fjærvoll overtok driften i 1990, men restaurantdrift har det vært i bygget siden 1952, da familien Seland åpnet dørene for både matservering og overnatting under navnet Seland Hospits.

Rett fra spydet På Passadores spiser du så mye du vil, og kjøttet får du servert rett fra grillspydet. Dersom du vil oppleve noe unikt i matveien, som du ikke finner så mange andre steder i landet, er Passadores Churrascaria, like ved torget i Bodø, stedet å dra. - Churrascaria er en mattradisjon som stammer fra Brasil, sier Jan Eirik Fjærvoll, som er daglig leder på Passadores. Kort fortalt går konseptet ut på at du forsyner deg med det tilbehøret du måtte ønske, før servitørene, såkalte passadores, går rundt med i alt seks forskjellige grillspyd, og skjærer kjøttet rett av spydet til din tallerken. - I tillegg har vi både varmbuffét og tapasbuffét, sier Fjærvoll. Det tilbys et rikt utvalg av kjøttretter på restauranten. Grillet oksekjøtt,

lam, svin, kylling, kalkun og spesiallagde pølser. Ordet Churrascaria kommer fra Brasil, og betyr grill. Konseptet stammer fra en 300 år gammel søramerikansk tradisjon. Passadores i Bodø var i sin tid det andre stedet i hele Norge som importerte denne kulinariske opplevelsen. - De sør-amerikanske cowboyene, såkalte Gauchos, grillet kjøttstykkene langsomt på spyd, før de viste sine ferdigheter ved å skjære kjøttet av spydet når det skulle serveres. Her hos gjør vi det på samme måten, sier Jan Eirik Fjærvoll.

Biffhuset Er det én ting du kan være sikker på, så er det at du får høykvalitets biff hver gang du besøker Big Horn Steak House. De fleste bodøværinger kjenner til Big Horn Steak House, plassert sentrumsnært ved torget i Bodø. Et rikt utvalg av biff, stekt på den måten du vil, med akkurat det tilbehøret du vil ha, har lange vært høyt oppe på listen over smaksopplevelser i byen. - Big Horn Steak House er en av de sterkeste merkevarene i norsk mattradisjon, sier daglig leder Jan Eirik Fjærvoll. I restauranten kan du nyte en uformell og avslappet atmosfære. I det du setter deg ved bordet, kan du så fylle ut et ”skjema” med din bestilling. Her kan du gå helt i detalj, til

Big Horn Steak House: Passadores Churrascaria Bodøs Eldste Restauranthus Havnegata 1, Bodø post@restauranthus.no www.restauranthus.no

755 21 540 755 90 100

hvilke type poteter du vil ha til biffen, eller akkurat hvilket tilbehør du ønsker. - Gjestene er i fokus hos oss, vi er veldig opptatte av at kundene skal være tilfredse, sier Fjærvoll. Merkevaren er ledende i Norge innenfor biffsegmentet. Det er i det store og hele et ordentlig amerikansk ”biffhus”, og at biffen er av høy kvalitet er det nok mange gjester som vil skrive under på. - Rask servering er et av nøkkelordene, forsikrer restauranteier Fjærvoll. I 2007 etablerte Big Horn Steak House seg i Bodø, men biffhus har Fjærvoll drevet her siden 1993, tidligere under navnet Buffalo Steak House. Det er 29 restauranter i kjeden, en av dem på Gran Canaria, resten i Norge. - Vi garanterer en god opplevelse når du besøker oss, avslutter Fjærvoll.

Matbyen Bodø  

Magasin som tar for seg matbyen Bodø.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you