Page 1

Vores kæledyr FOKUS PÅ FAMILIENS ALLERBEDSTE VENNER - STORE SOM SMÅ

TEMA SIDER


SIDE 8

TIRSDAG DEN 28. MARTS 2017

Fange en undsluppet kænguru, køre endnu en herreløs kat til internatet eller stå over for mennesker med svære sociale problemer og alt for mange dyr – det er alt sammen en del af hverdagen, hvis man er kredsformand hos Dyrenes Beskyttelse

fortæller Morten Neye Andersen, som mener at man i landkommunerne generelt behandler dyr mere respektfuldt.

Politi og Fødevarestyrelsen gør hvad de kan, fortsætter han. - Men sommetider er det et spørgsmål om manglende ressourcer.

- Jeg kunne godt tænke mig at der fandtes en hotline, hvor landmænd selv kunne henvende sig og bede om hjælp, siger han. - Men det er også en fin balancegang: Hvornår bliver hjælpen til dyneløfteri.

De fleste dyreværnssager finder sted i de større byer,

Der er dog også sager, som måske ikke bliver opdaget. F.eks. findes der ulykkelige tilfælde hvor landmænd mister grebet om bedriften, og dyrene dør.

2 STK. SUND PREMIUM HUNDEFODER, 12 KG Vælg mellem Kornfri, Overvægtig, Høj aktivitet og Hvalp kornfri. Normalpris 399,95

699

00

2 STK. SPAR 100

SUND PREMIUM

HVALP KORNFRI FULDFODER/TØRFODER TIL ALLE HVALPE

90

KØD OG FISK UDGØR 31% AF FODERET LAKSEOLIE – BEDSTE KILDE TIL OMEGA 3-FEDTSYRE HØJT INDHOLD AF ANIMALSKE PROTEINER 77%

SK PRODUCE R DAN

SIKRER BEDSTE VÆKSTBETINGELSER TIL HVALPEN ØLGÆR – NÆRINGSSTOF FOR CELLER, MUSKLER OG LEVER RO

NT

INGEN FARVESTOFFER

SMAGSGARAN

12 kg

FREMSTILLET UDEN HVEDE OG HVEDEGLUTEN

KO

Den drastiske stigning i dyreværnssager er nu ikke nødvendigvis et udtryk for at vi er blevet dårligere til at passe på vores dyr, understreger han. Det hænger i stedet sammen med at Dyrenes Beskyttelse for knapt 6 år siden etablerede Dyrenes Vagtcentral på telefon 1812, og dermed gjorde det nemmere at anmelde f.eks. vanrøgt af dyr, påkørt vildt og andre dyr i nød. - Nummeret blev meget hurtigt kendt, fortæller Morten Neye Andersen, der roser vagtcentralens personale for at være gode til at håndtere de mange opkald, hvoraf en del kan klares med en samtale og andre frasorteres som grundløse. Men det betyder til gengæld at de sager, som går videre til kredsformændene, ofte er af den mere alvorlige slags.

Blandt sagerne om samlermani er der ofte gengangere - de samme mennesker, som

han. - Jeg har også været ude i miljøer, hvor man har en afstumpet holdning til dyr, og ingen forståelse for at der bliver grebet ind, men i den slags sager har jeg heldigvis et rigtigt godt samarbejde med Fyns Politi. Dyrevelfærd er godt nok ikke politiets førsteprioritet, men de politifolk, jeg samarbejder med, er hamrende effektive!

ET

KÆLEDYR Antallet af dyreværnssager er eksploderet. Det siger Morten Neye Andersen fra Sødinge, en af to kredsformænd for Dyrenes Beskyttelse i Faaborg-Midtfyn kommune. Han har trænet både hunde og heste på højt plan, er tidligere dansk mester i ridebanespringning og chef for Svendborg Ridecenter.

Han arbejder nu på Rynkeby Mølle, men bruger sin fritid på at løse ofte meget svære dyreværnssager, både i sin egen kommune og andre steder på Fyn.

pga. af deres trang til at anskaffe sig dyr, gang på gang kommer i en situation hvor opgaven overstiger deres formåen. Dyrenes Beskyttelse har ingen autoritet til f.eks. at kræve adgang til folks ejendom. Derfor må kredsformanden tage kontakt til politiet, hvis sagen ikke kan løses i mindelighed. - Oftest vil folk godt lytte til fornuft, for de vil helst undgå politianmeldelse, siger Morten Neye Andersen. Der er dog også tilfælde, hvor det hjælper at have nerver af stål . - Jeg har været ude for at en person forsøgte at køre mig ned med sin bil, fortæller

LLE

E

T

Morten kæmper for dyrene

Kredsformanden forsøger altid først at klare sagen med dialog på stedet, og det lykkes i mange tilfælde, men der er også personer, der nægter at anerkende, at der skulle være noget galt med måden, de behandler deres dyr på. Nogle får simpelthen samlet flere dyr end de kan tage vare på. - De gør det af et godt hjerte, fortæller Morten Neye Andersen. - Men de kan ikke overkomme det, og de kan ofte ikke selv se, at dyrene ikke har det godt.

R E T & C E RT I F I C

ER

TI

Køb 12 kg Sund Premium hunde­ eller kattefoder, og få 2 valgfri Sund Premium artikler med uden beregning (værdi op til kr. 154,95).

2 STK.

TI

SMAGSGARAN SUND PREMIUM

KILLING KORNFRI

FREMSTILLET UDEN HVEDE OG HVEDEGLUTEN

LAKSEOLIE – BEDSTE KILDE TIL OMEGA 3-FEDTSYRE

SIKRER BEDSTE VÆKSTBETINGELSER TIL KILLINGEN

FERSK KYLLINGELEVER OG HJERTE

ØLGÆR – NÆRINGSSTOF FOR CELLER, MUSKLER OG LEVER

SK PRODUCE R DAN

KO

RO

NT

INGEN FARVESTOFFER

SUND PREMIUM KATTEFODER, 12 KG

12 kg ET

KØD OG FISK UDGØR 49,5% AF FODERET

LLE

RE

T

FULDFODER/TØRFODER TIL ALLE KILLINGER

R E T & C E RT I F I C

E

Vælg mellem Steriliseret, Kornfri og Killing kornfri. Normalpris 399,95

699

00

2 STK. SPAR 100 90

Morten Neye Andersen er kredsformand for Dyrenes Beskyttelse i Faaborg-Midtfyn Kommune (privatfoto).

- Vi er en del af livet på landet Vi er en del af livet på landet


TIRSDAG DEN 28. MARTS 2017

Selv om rigtig mange dyreværnssager skyldes enten uvidenhed eller sociale problemer, er der også hårdnakkede syndere imellem. - For et par måneder siden var jeg med til at tvangsfjerne en pony fra en adresse på Midtfyn. Her mener jeg at en af de involverede med overlæg vanrøgtede dyrene, men der er endnu ikke faldet dom i sagen, fortæller kredsformanden. - Jeg kender også til en landmand, som gang på gang kører langt over grænsen. Der synes jeg godt at Fødevarestyrelsen kunne være mere skrap.

SIDE 9

Et andet ønske fra Morten Neye Andersens og Dyrenes Beskyttelses side er en kattelov. - Der er alt for mange katte på internaterne, og det vrimler med killinger, som enhver kan få gratis, siger han. - En kattelov ville give katten samme status, i forhold til lovgivningen, som f.eks. hunde har. Generelt er det politisk vilje og handling, der sætter rammerne for både politiets, Fødevarestyrelsens og Dyrenes Beskyttelses muligheder, når det handler om at beskytte dyr mod overlast, og her mangler der initiativ, synes Morten Neye Andersen.

Til gengæld mener han også at der er meget, vi hver især kan gøre for dyrevelfærden. - Folk stiller ikke nok krav, når de køber dyr, mener han. - Det er f.eks. grotesk at nogen overhovedet kan finde på at købe hund fra en hvalpefabrik.

- Det er nemt at få information i disse Google-tider, så det burde være en selvfølge, slutter han.

Brug tiden på at få din hund til at lystre!

Christel Dall journalist@denlilleavis.dk

- en god investering

Hundetræning

- Det er også en forudsætning for at have et dyr, at man har økonomisk overskud, også hvis dyret bliver sygt og har brug for dyrlæge. Endelig anbefaler Morten Neye Andersen at man altid, før anskaffelsen, sætter sig godt ind i dyrets fysiske og sociale behov.

SUND PREMIUM FODERSPAND MED LÅG OG MÅLEBÆGER

85

00

SUND PREMIUM BAKKE T/ FODERSKÅL

45X30 CM 59X45 CM

2995 4995

Masser af træning burde være enhver hunds ret, fordi det gør både hundens og ejerens liv bedre og nemmere. ”Så løb du da rundt i cirkler – for lystre, dét skal du!”

NYHED

Sund Premium hunde­ og katteartikler

SUND PREMIUM FODERSKÅL PLAST MAT

SUND PREMIUM FODERSKÅL SLOWFEEDER

29 95

ULBØLLE

SUND PREMIUM FODERSKÅL METAL

29 95

300 G 400 G

59 95 69 95 Faaborgvej 127 B Ulbølle, V. Skerninge

Tlf. 33 68 52 07

Sådan har mange hundeejere råbt af deres hund, når den – atter engang – har fundet sine egne veje at gå i stedet for at holde rækken og ’gå hinter’ pænt ved siden af far eller at komme, når der bliver kaldt på den. Hundetræning er anstrengende, og det kræver meget tålmodighed og arbejde. Men det er bestemt besværet og indsatsen værd. En velafrettet hund giver et nemmere liv for både hund og ejer. Når hunden ved, hvad den skal og må, så har den nemt ved at gøre det, den allerhelst vil: Nemlig at gøre sin ejer glad. En hund vil meget gerne gøre det rigtige, og den vil gerne roses. En afrettet hund får meget ros, for den gør ofte det, den skal. Det øger trivslen for dyret. Samtidig er en velafrettet og velopdraget hund også sjovere at have med. Man har mere lyst til at gå en tur med en hund, der er kaldefast, for så kan man lade hunden løbe frit.

Man har også mere lyst til at kaste pind eller bold med en hund, der ikke spæner efter en kondiløber eller cyklist, men bevarer fokus på det, I nu er i gang med. Det er navnlig i hundens unge år, indsatsen kan betale sig. Jo hurtigere, du får rettet hunden af, desto flere år med en velopdraget hund kan du se frem til. Hvis man køber en hund ved en opdrætter, kan man som regel spørge der, hvad de anbefaler til træning. Alternativt kan man blive skrevet op i en lokal forening til hvalpehold – enten generelle hold eller specifikke for eksempelvis hunde til jagtbrug. Om din hund er jagthund eller ej betyder mindre; det vigtige er at komme afsted og få tips til træningen af hunden. Det siges, at man ikke kan lære en gammel hund nye tricks, men det passer nu ikke. Selv voksne hunde kan lære nyt; i hvert fald basale kommandoer som ’kom’ og ’gå pænt’, så den ikke trækker din arm af led, når I går tur.


SIDE 10

TIRSDAG DEN 28. MARTS 2017

Find det rette kæledyr til dit barn Man behøver ikke begynde med en pony, når barnet vil have et kæledyr. Andre er bedre at øve sig på

KÆLEDYR ”Må vi ikke nok?” Med ansigterne lagt i de kæreste folder har mange børn gennem tiden kigget bedende på deres forældre og tigget om et kæledyr. For der er en alder, hvor tilværelsen simpelthen ikke er til at holde ud, hvis man ikke supplerer den med en hundehvalp, en hamster eller en sumpskildpadde.

Men: Hvor begynder man som forælder, når børnenes vedholdende plageri skal udmønte sig i et opfyldt ønske? Her er en tjekliste: 1) Ansvaret er dit. Selv om barnet lover at lufte hunden hver dag eller at strigle hesten, så er det dig som forælder, der har ansvaret for dyret.

LANDSFORENINGEN

HUSDYRENES VEL • FYN Det kan godt være, der står en pony øverst på barnets ønskeliste til et kæledyr, men det er måske ikke det rette sted at starte. En 10-årig kan have de bedste intentioner, men interessen kan forsvinde.

Der kan laves aftale

mandag og fredag kl. 14.00 –16.00.

HUSDYRENES VEL Hovedvejen 46, 5750 Ringe www.husdyrenesvel.dk husdyrenesvel@mail.dk

Tlf. 65 99 22 00

ydfyns SSydfyns yreklinik DDyreklinik - Omsorg i centrum

2) Start i det små. Det kan godt være, det er en pony, der står øverst på ønskesedlen, men – man kan godt først lære at have et kæledyr i en lidt anden målestok - både på størrelse og økonomi. Prøv det af i det små, før I går stor skala. En ørkenrotte, hamster, guldfisk eller undulat kan give en

fornemmelse uden at ruinere familien. 3) Gå med på ønsket – hvis du kan! Det er en god ide at sikre, at dit valg af kæledyr også matcher barnets interesse, men – hvis du ikke selv kan udholde tanken om en slange, fugleedderkop eller rotte i huset, så sig fra. Det kan pludselig være dig, der skal passe det.

4) Tænk langsigtet. En skildpadde lever længe – lever interessen lige så længe? 5) Tjek om I kan tåle det. Det er forfærdeligt at skulle skille sig af med et kæledyr, fordi man ikke kan tåle det. Få testet inden, om du kan tåle dyr. Og vær klar over, at et pelskæledyr på værelset kan være med til at udvikle allergi hos barnet.

Butik Lady Vagabonden - for kæledyrenes skyld!

Uovertruffen service Kæledyrenes yndlingsbutik Til priser, der tåler sammenligning Kom selv ind og prøv Laserterapi

En sund mund

Operationer

Vi tilbyder laserterapi til dine kæledyr.

Vi går vi meget op i en sund mund.

Vi udfører en lang række af operationer.

Sydfyns Dyreklinik har tilbudt laser terapi med en K-Laser siden 2012.

Derfor er vi som den ene af to klinikker på Fyn med i Sund Mund kampagnen, hvor vi i Marts måned tilbyder en gratis mundhuleundersøgelse på klinikken.

Ved særligt komplicerede tilfælde henviser vi til kollegaer med specialviden.

K-laseren kan bruges til patienter med gigt, discus prolaps, muskellidelser, sår, ørebetændelse, mundhulebetændelser og ikke mindst bruger vi den efter operationer, hvor sårhelingen efter blot én laserbehandling heler næsten dobbelt så hurtigt. Du kan læse mere på www.klaser-usa.com eller ring til os for en snak om netop dit kæledyr.

Algade 41 Møllergade 101 · 5700 Svendborg · Tlf. 6222 9324 Nu også hundetræning - læs mere på: www.sydfynsdyreklinik.dk ·  /sydfynsdyreklinik

5750 Ringe

Tlf. 6262 4741

W W W. B U T I K- L A D Y O G V A G A B O N D E N . D K

facebook

Mandag, tirsdag, torsdag, fredag kl. 11.00 –14.00 Søndag kl. 14.00 –16.00

Find os på

Vi tager os af hunde og katte til nye hjem, samt hunde og katte i pension.

Vores kæledyr · Del 2  
Vores kæledyr · Del 2