Page 1

Fotografie Portfolio Mark vd Linden

HET FOTOGRAFIE PORTFOLIO VAN MARK VAN DER LINDEN Mark van der Linden het Hefwerk 40 8604 DM Sneek 1940222900 Friesland College, Leeuwarden


Fotografie Portfolio Mark vd Linden ONDERZOEK Zoek in verschillende media zoals kranten, tijdschriften en/of internet foto’s van andere fotograven die jou aanspreken. Beschrijf waarom jij dit een goeie foto vind. Wat vind je er van, van het licht, het onderwerp ect.


Fotografie Portfolio Mark vd Linden

JOOST VAN DEN BROEK Foto hiernaast is gemaakt door Joost van den Broek. Hij fotografeert onderandere voor de Volkskrant en geeft les in Amsterdam. Ik vind de hiernaast afgebeelde foto een erg mooie foto.. De plek waar de man is afgebeeld vind ik erg goed, niet de gulden snede gebruikt maar mooi in het midden. De gezichtsuitdrukking van de man vind ik ook erg goed, niet een standaard glimlach. De keuze om de man van voren op de foto te zetten en niet om de man vanaf boven of onder te fotograferen vind ik ook een goeie keuze, zo word de man niet sterker dan hij is, of juist kleiner, zwakker


Fotografie Portfolio Mark vd Linden

OLIFANT IN AFRIKA De fotograaf van de foto hiernaast heeft geprobeerd een olifant op de foto te zetten. Ik vind dat dit zeer goed geslaafd is. Keuze voor locatie zal de fotograaf niet gehad hebben, maar de lokatie is perfect. Ik had deze foto graag ook in de gulden snede gezien, ik denk dat de olifant dan ook mooi overkwam. De keuze om de olifant van voren te fotograferen en niet van de zijkant vind ik ook een mooie keuze. Je ziet nu het hele gezicht van de olifant, mooi de twee slagtanden en de slurf van het beest.


Fotografie Portfolio Mark vd Linden

METRO TUNNEL LONDEN De fotograaf van de foto hiernaast heeft een van de vele metrotunnels in Londen op de foto gezet. De keuze om de posters aan de overkant, de rails, maar ook nog een klein beetje mensen op de foto te zetten vind ik erg mooi. Zonder de mensen rechts, of de posters links was de foto al een stuk minder mooi geworden. De belichting op de foto is goed, mooie belichting zonder flits, dit moet ook wel anders zou de foto aan het begin overbelicht zijn en aan de achterkant te donker. Dat de fotograaf nog net een informatie op de foto gezet heeft vind ik ookeen mooie keuze.


Fotografie Portfolio Mark vd Linden

MOUNTAINBIKER OP ROTS De foto hiernaast vind ik een erg goeie foto. De keuze om de foto scheef te maken in verhouding met de grond zorgt ervoor dat de mountainbiker heel snel naar beneden lijkt te gaan. Daarbij komend de bewegingsonscherpte zorgt ervoor dat hij helemaal snel lijkt te gaan. Op de rots onder de mountainbike is te zien dat er flits is gebruikt, ik heb hier mijn twijfels over. De mountainbiker is hierdoor goed en mooi verlicht maar de rots niet, deze is wat mij betreft iets te overbelicht. De keuze om de mountainbiker in de gulden snede te fotograveren vind ik ook een goeie keuze, zo kun je deels zien waar de mountainbiker heen kijkt.


Fotografie Portfolio Mark vd Linden

BLAUWE LUCHT Deze foto van een blauwe lucht met witte wolken vind ik erg mooi. De manier van de belichting vooral, ook hoe de zon weerkaatst op de zee. De weglopende horizon op de foto vind ik ook erg mooi. De berg rechtsonder ook, deze had er juist bij op gemoeten, de fotograaf had deze zeker niet weg moeten halen, daar zou de foto een stuk saaier van worden.


Fotografie Portfolio Mark vd Linden BEWEGINGS ONSCHERPTE Probeer zo goed mogelijk beweging op foto te zetten. Bijvoorbeeld bij avond voorbij rijdende auto’s, of een trein die aan komt rijden. Maar je zou ook de zoom functie kunnen gebruiken. Maak een goeie foto, duidelijke compositie en niet toevallig bewogen foto’s


Fotografie Portfolio Mark vd Linden

WIND METER Tijdens een rondje leeuwarden opzoek naar bewegende voormwerpen kwam ik deze windmeter op een boot tegen. Ik heb gekozen om mijn camera op automatisch te zetten en alleen de sluitertijd aan te passen, dit resulteerde totde foto hiernaast. Ik heb de keuze gemaakt de windmeter in het midden te zetten, de gulden snede was mooier geweest maar dit was gezien de locatie niet mogelijk, dan zou ik in het water moeten staan.


Fotografie Portfolio Mark vd Linden WATER FONTEIN Deze waterfontein kwam ik tegen in een parkje in Leewarden. Ik vond dit een erg mooi object om foto’s van te maken voor deze opdracht. Ik heb meerdere foto’s gemaakt en uiteindelijk deze twee gekozen. Op de foto rechts heb ik de sluitertijd langer opgen laten staan dan op onderstaande foto. Op de foto rechts zijn geen waterdruppels zichtbaar maar juist door de lange sluitertijd een soort strepen. Op de foto hieronder zijn juist alle waterdruppels wel zichtbaar.


Fotografie Portfolio Mark vd Linden JESSE Hiernaast is een foto afgebeeld van Jesse die rondjes om mij heen fietste. Het was mijn bedoeling het te laten lijken alsof hij zeer snel om mij heen fietste. Dit wou ik voor elkaar krijgen door de sluitertijd van de camera lang in te stellen en met jesse mee te bewegen tijdens het fotograferen. Dit resulteerde tot understaande foto’s


Fotografie Portfolio Mark vd Linden

SPURT TREIN De foto hiernaast hebben we geprobeerd een trein op de foto te zetten, met beweging. Het was een beetje mislukt aangezien de locatie vanaf waar we het gedaan hebben niet goed was. Dit is te zien aan de bomen voor op de foto. Op dat fijt na is het een goeie foto geworden en is de bedoeling van de foto ook gelukt.


Fotografie Portfolio Mark vd Linden JURIAN Hiernaast hangt Jurian aan een speeltoestel De foto´s heb ik gemaakt door ook hier de sluitertijd omhoog te doen. Ik heb wat gespeeld met de sluitertijd, uiteindelijk was 1/30 de mooiste sluitertijd. De foto’s hieronder waren ook probeersels, niet echt super gelukt maar toch de moeite waard om ze er bij te zetten.


Fotografie Portfolio Mark vd Linden LANDSCHAP Maak een serie landschapfoto’s naar keuze. probeer te kijken naar kijklijnen, natuurlijke kaders. Probeer te kijken naar verschillende verhoudingen tussen horizon, land en lucht.


Fotografie Portfolio Mark vd Linden

WATERVAL IN PARK Hiernaast heb ik een waterval op de foto gezet. De bedoeling van deze foto was om er een duidelijke kijkleijn te zetten, ik vind dit ook erg goed geslaagd.


Fotografie Portfolio Mark vd Linden

WATERVAL De waterval op de vorige pagina heb ik van de voorkant gefotografeerd. Ik heb geprobeerd hier de waterval zo lang mogelijk te laten lijken, Ik vind zelf dat dit aardig gelukt is. Om de waterval zo lang mogelijk te laten lijken heb ik hem expres van voren op de foto gezet, ik heb nog geprobeerd om het een beetje van de zijkant te doen, maar dit vond ik geen mooi effect hebben.


Fotografie Portfolio Mark vd Linden

HEKJE IN WANDELPAD Een wandelpad in de weilanden werd hier onderbroken door een hekje. Ik vond dit een erg mooi plaatje. Ik zou eerst het hefkje links zette, maar gezien de hoek waar het hekje in stond wat het mooier hem rechts te zetten, in de gulden snede.


Fotografie Portfolio Mark vd Linden

WANDELPAD DOOR BOS Hiernaast heb ik een wandelpad door de bomen gefotografeerd. Ik vond de zonneschijn achter in de foto erg mooi. ik ben express ook niet naar voren gelopen waar de zonneschijn was omdat het dan juist wat te belicht was.


Fotografie Portfolio Mark vd Linden

WANDELPAD DOOR BOS Dit is het vervolg van het wandelpad. Hier gaat hij een heuvel op. ik heb er voor gekozen om het pad in het midden op de foto te zetten omdat het dan een mooie weglopende lij werd.


Fotografie Portfolio Mark vd Linden PRODUCT FOTOGRAFIE Kies meerdere producten of objecten. Maar hier verschillende foto’s van vanuit verschillende hoeken, met verschillende belichtingen. Probeer de foto’s zo te maken dat ze gebruikt kunnen worden voor een reclamecampagne.


Fotografie Portfolio Mark vd Linden

HORLOGE Ik heb hier geprobeerd om mijn horloge zo mooi mogelijk op de foto te zetten. Ik heb meerdere punten gebruikt om scherp te stellen, uiteindelijk vond ik de foto hiernaast het mooist, vooral omdat hier het grootste deel van het horloge scherp is.


Fotografie Portfolio Mark vd Linden KABEL Ik vond bij ons op scool een internet kabel. Ik heb hier keuze gemaakt om deze met zoveel mogelijk scherpte diepte te fotograferen. Het scherpstellen was soms een beetje lastig, vooral omdat ik het doorzichtige gedeelte scherp wou, en dit niet altijd lukte.


Fotografie Portfolio Mark vd Linden

GAMMA PEN Ik heb de pen hiernaast zo goed mogelijk op foto te zetten, ik heb gekozen om hem scheef op de foto te zetten zodat je een mooi scherpte diepte effect zou krijgen. Ik probeerde het logo van gamma zo scherp mogelijk op de foto te zetten. Dit vond ik nog best moeilijk, juist doordat het scheef op de foto staat.


Fotografie Portfolio Mark vd Linden

GEHEUGENKAART De geheugenkaart hiernaast heb ik net als de pen scheef op de foto gezet. Ik vond het vrij lastig om de geheugenkaart veel scherpte diepte te geven, juist omdat hij zo klein was.


Fotografie Portfolio Mark vd Linden

MUIS De hier afgebeelde muis heb ik minder scherpte diepte geven, juist omdat het een groot opjebt was. Ik heb hem van verschillende kanten op de foto proberen te zetten, uiteindelijk was de mooiste foto van de zijkant.


Fotografie Portfolio Mark vd Linden SCHADUW FOTOGRAFIE Maak een serie van 5 schaduw foto’s waar duidelijk schaduw op te zien is. Dit mogen verschillende objecten of omgevingen zijn maar de bedoeling is dat je een duidelijke schaduw op de foto ziet.


Fotografie Portfolio Mark vd Linden

KONIJN De schaduw hiernaast kent iedereen wel, dit is een hand die in een bepaalde manier staat waardoor het net een konijn lijkt.


Fotografie Portfolio Mark vd Linden

SKYLINE De schaduw hiernaast komt van een rij boeken af. Alleen lijkt de schaduw hiernaast meer op een skyline van een stad.


Fotografie Portfolio Mark vd Linden

MENS De schaduw hiernaast lijkt die van een bodybuilder of juist van een sierlijke vrouw. Dit is alleen de schaduw van sierlijke gordijnrails die gekanteld is.


Fotografie Portfolio Mark vd Linden

EEND De hier afgebeelde foto lijkt op een vogel met een grote snavel. Een uit tekenfilmpjes bijvoorbeeld.


Fotografie Portfolio Mark vd Linden

SNAVEL VOGEL De hier afgebeelde foto is een schaduw van een plant die nog aan het groeien is, deze knop kan nog uitkomen. Het lijkt in deze foto alleen net een snavel van een vogel.


Fotografie Portfolio Mark vd Linden PORTRET FOTOGRAFIE Maak bij mooi weer in de openlucht een portret serie van 1 persoon. Je kunt als locatie denken aan een weiland, een mooie straat, een park, een oud gebouw of een speeltuin o.i.d


Fotografie Portfolio Mark vd Linden

PORTRET FOTOGRAFIE Voor deze foto heb ik Jurian op een kastje gezet, hem door zijn knieĂŠn laten gaan en een beetje scheef laten kijken. Ik vond dit beter en mooier om hem een scheef te laten kijken. Van voren op de foto te zetten was te standaard, te saai.


Fotografie Portfolio Mark vd Linden

PORTRET FOTOGRAFIE Hier bij deze foto heb ik Jurian met zijn voeten op een wip wap laten zitten. Ik heb deze foto juist van voren genomen, zodat Jurian langer lijkt, geeft een wat stoerder uiterlijk.


Fotografie Portfolio Mark vd Linden

PORTRET FOTOGRAFIE Ook hier heb ik Jurian net als de eerst foto scheef laten kijken. Ik heb hem zijn benen laten kruisen en zijn handen ertussen laten doen, hierdoor kreeg je een wat minder saaiere foto dan dat hij zijn benen gewoon recht naar oren had gedaan..


Fotografie Portfolio Mark vd Linden

PORTRET FOTOGRAFIE Met deze foto wou ik Jurian een stoerder uiterlijk geven. Ik heb hem op een kabelbaan laten afdalen, en hier geprobeerd een goeie foto van te maken, met een onscherpe achtergrond.


Fotografie Portfolio Mark vd Linden

PORTRET FOTOGRAFIE Hier wou ik Jurian met een angstige blik op de foto zetten. Ik heb hem op een glijbaan achterste voren van de glijbaan af laten gaan. Hij moest de glijbaan niet vastpakken maar wel zijn handen erop. Dit resulteerde tot de foto hiernaast.


Fotografie Portfolio Mark vd Linden

REFLECTIE Ik vond dit een erg leuke periode. Ik heb ook zeker het gevoel dat ik veel geleerd heb. Voor deze periode had ik niet veel verstand van camera´s. Ik wist hoe je moest inzoomen, ik wist waar je op moest klikken om een foto te maken maar hier hielt het wel mee op. Gelukkig is er met deze periode een verandering in gekomen. Ik heb verschillende eigenschappen van de camera leren kennen. Eigenschappen als de diafragma van een camera, de sluitertijd ect. Naast deze instellingen heb ik ook veel geleerd over waar je een foto van maakt, of juist die boom er wel op moet of juist niet. Compositie dus. Al met al vond ik dit een zeer leerzame periode. Ik vond hem leuk en geslaagd.

Fotografie portfolio  

Fotografie portfolio

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you