Page 1

10

putujemmagazin.com | april 2011. 41


Rezervišite put pršute, sira i vina u severnoj Italiji Kada je reč o hrani u oblasti Emilja-Romanja u severnoj Italiji u pitanju je pršut, sir, crveno meso i vino, i to mnogo toga. Idite jednim od nekoliko puteva vina iz Parme i upoznaćete lokalne proizvođače pršute, parmezana, balzamiko (vinskog) sirćeta, vina iz Parme, crnih tartufa i vrganja. U Parmi, uputite se ka “Salumerija verdi delikatessen” za proizvode koje želite da ponesete kući. Preporučeni hotel “Leoni”, seoski turizam udaljen nekoliko kilometara od Parme.

UPRKOS SVOM METEŽU O "NOVOJ DANSKOJ REVOLUCIJI", KOPENHAGEN JOŠ UVEK MOŽE DA VAS OČARA DOBROM HRANOM; OD KRAJA SEPTEMBRA DO DECEMBRA MOŽETE POSVETITI VIKEND SAFARIJU JASTOGA NA OBALAMA BOHUSLANA U ŠVEDSKOJ; OBLAST EMILIJA-ROMANJA NA SEVERU ITALIJE OBILUJE PRŠUTOM, SIROM I VINOM;

42 april 2011 | putujemmagazin.com


Uhvatite i skuvajte sopstvenog jastoga u Švedskoj Obala Bohuslan je jedna od pri­rodnih bogatstava Švedske i u bistrim vodama skriva se kulinar­ sko blago, moćni jastog. Od kraja septembra do decembra možete posvetiti vikend safariju jastoga u lokalnom hotelu “Handelsman Flink”. Za 300 funti, isplovite na more da biste uhvatili jastoga, dobijete kurs kuvanja u restoranu hotela i uživate u rezultatu od obroka sa tri jela. Preporučeni hotel “Handelsman Flink”, sa deset soba i dva aprtmana sa pogledom na more. Gostite se u ukusnoj kuhinji u Kopenhagenu Pre nekoliko godina, zavaljeni grad Kopenhagena ne bi bio pri vrhu mnogih listi za dobar ručak. Danas, poseduje više Mišlenovih zvezdi­ ca od bilo kog drugog skandinavskog grada. Kuvar Rene Redžepi koristi samo skan­dinavske proizvode poput mošusa i lokalnog jasto­ ga u restoranu “Norma” ocenjenim Mišlenovim zvezdicama. Uprkos svom metežu o “novoj danskoj revo­luciji”, Kopenhagen još uvek mo­­že da vas očara sa tradicionalnom hranom. Postoji li bolji obrok od otvorenog sendviča sa marinira­nim haringama, ili od tanjira sa ćuftama u kafeu pored kanala? Preporučeni hotel “71 Nihavn”, smešten u ambaru starom dve hiljade godina.

putujemmagazin.com | april 2011 43


Obiđite voćnjake jabuka za jabukovaču u Somersetu Osetite osvežavajući ukus prijatnog Somerseta tako što ćete krenuti putem stare jabukovače, nezavisnom šetnjom koju organizuju “Fut Trejls”, nagrađena firma za obilazak sela. Sa ličnim putem i mapom u ruci, hodajte lagano kroz voćnjak jabuka, svratite u pab na pivo i zastanite na farmama jabukovače da biste razgovarali sa majstorima jabukovače, bezbrižni u saznanju da vas čeka dobar obrok i prenoćište u unapred rezervisanoj krčmi. Pomozite u vinogradu u portugalskoj dolini Uper Duro Dolina Uper Duro, nagrađena statusom svetske kulturne baštine 2001. proizvodi neka od najboljih portugalskih vina. Porodična vinarija “Kuinta Nova” i gostionica su napravljene tako da ne morate ni da kročite van da biste dobili dobru spoznaju belog, crvenog i port vina koji se proizvode ovde, dok, istovremeno, provodite zaista dobar vikend. Idite jednim putem oko imanja i zateći ćete sebe kako ispitujete vinograde, pomažete oko poslova na farmi ili učite kako da pravite maslinovo ulje na presi za masline. Preporučeni hotel “Kuinta Nova”, dekorisana u rustičnom portugalskom stilu.

44 april 2011 | putujemmagazin.com


U ORGANIZACIJI FIRME "FOOT TRAILS" MOŽETE KRENUTI PUTEM STARE JABUKOVAČE REGIJOM PRIJATNOG SOMERSETA; IZ VINARIJE "KUINTA NOVA" NE MORATE ČAK NI DA KROČITE DA BISTE PREPOZNALI KVALITET BELOG, CRNOG I PORT VINA, KOJA SE U NJOJ PROIZVODE;

45


Izobilje viskija u Škotskoj Porodice koje poseduju “Monakil Mor” hotel i Glengojn destileriju viskija su udružile snage da bi stvorile Whisky, Food and Mhor paket: dve noći u jednoj od prelepo dekorisanih soba u “Moru”, sa večerom od domaćih proizvoda, praćenom putem do Glengojna u obilazak destilerije i mogućnošću da napravite sopstveni viski. Preporučeni hotel “Monakil Mor”, tačno kod Lok Vola. Proćerdajte nekoliko dana u francuskoj oblasti Šampanj Prepustite planiranje (i vožnju) stručnjacima, tako što ćete rezer­visati vikend u obilasku Šampanja sa Grejpom Eskejpsom, operato­ rom, specijalistom za vina koji vodi pet različitih maršruta u ovoj oblasti. Osim posete proizvođača vina i isprobavanja lokalnih proiz­ voda, možete pokušati staru umetnost sabraža (skidanje čepa sa flaše koristeći mač).

Ostanite kod lokalnog proizvođača u južnoj Italiji “Foresteria di San Leo”, nekadašnji benediktanski manastir iz 13. veka sa pogledom ka Lukan Dolomite­ su, su restaurirali muž i žena Marija i Pepino, koji koriste sve sastojke sa svoje zemlje da bi napravili jela koja se služe u nekadašnjem skladištu iz 16. veka. Razgovorljiva Marija je takav kuvar entuzijasta da će vas, čak iako ne govorite italijanski, naterati da mešate pastu i soseve kao da vam je to poziv. Uživajte u doma­ćim kola­ čima za doručak, izabe­rite svoju salatu za ručak i navalite na moca­relu od bivola, na buratu, pastu i jagnjeće odreske za večeru. Preporučeni hotel “Foresteria di San Leo” poseduje pet soba i dva apartmana.


Posetite vinograde brendija u Konjak regiji u Francuskoj U dolini Šarent na jugozapadu Francuske se nalazi gostionica “L’ Loži du Paradi”, farma iz 18. veka koja je savršena baza za istraživanje proizvođača Konjaka po kome je oblast poznata širom sveta. Većina većih destilerija (Kami, Henesi, Martel i Remi Martin među njima) se nalaze u tihom gradu samog Konjaka. Manje proizvođače možete pronaći niz puteve koji se talasaju kroz okruženje od brda prekrivenih vinovom lozom. Vlasnici “L’ Loži”-ja organizuju obilaske, isprobavanja i mogućnost da kupite najbolji brendi po nabavnim cenama. Preporučeni hotel “L’ Loži du Paradi” poseduje pet prelepo renoviranih soba.

Isprobajte lokalne proizvode Lejk Distrikta Engleski Lejk Distrik brzinski po­staje rasadnik kulinarske krea­ti­ vnosti, sa fokusom na lokalnim proizvodima i modernom bri­tan­skom kuvanju. Nema boljeg mesta da osetite renesansu nego u krčmi “Mrkog konja”, baru, re­storanu i gostionici u dolini Vinster koja sve proizvode nabavlja u prečniku od pet kilometara, a ve­ ćinu toga sa sopstvenog imanja. U obližnjem selu Staveli se nala­ ze neki od najboljih prodajnih mesta hrane u Lejku, uključujući pivnicu Hokshed, restoran Lejks specijaliteta i kuvarsku školu kuvarice Lusi. Preporučeni hotel Krčma “Mrki konj”.

putujemmagazin.com | april 2011 47

An article on Top 10 European gourmet weekends  
An article on Top 10 European gourmet weekends  

An article on Top 10 European gourmet weekends, it will be published in a future issue of a Serbian online travel magazine "PUTUJEM magazin"...

Advertisement