Motala

Page 1

ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Tillväxt Motala AB

Lalandia sätter Motala på kartan: ”En oerhört viktig etablering” Årets Cykelvecka extra speciell Vätternrundan har något för alla Talmannens egna smultronställen Andreas Norlén berättar om sitt Motala

ANNONS

8 16 23 1


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Tillväxt Motala AB

Ett logistiskt drömläge

ANNONS

» Som von Platen redan insåg för två sekel sedan är det unika med Motala även vårt logistiska läge.«

En naturskön sjöstad, vackert belägen vid

de stora sjöarna Vättern och Boren. Motala har dessutom ett unikt logistiskt läge med detaljplanerad verksamhetsmark vilket gör kommunen mycket attraktiv för kommande etableringar. Motala ligger utmed riksväg 50, mellan Europavägarna E18/E20 och E4. Två och en halv timme från både Stockholm och Göteborg, en dryg timme från Örebro och Jönköping. Med andra ord ett logistiskt drömläge, som flera år i rad har gett Motala en topplacering på den årliga listan över Sveriges bästa logistiklägen.

Vid Motalas södra infart ligger Norrstens

Strax utanför Borensberg, mellan Motala och Linköping ligger Motala kommuns nya industriområde, Erstorp. Hit välkomnas nya företag som vill växa tillsammans med det spirande lokala näringslivet. Här finns över 80 000 kvm detaljplanerad verksamhetsmark fördelad på ytor från 3 300 kvm till 18 000 kvm. Motala är en kommun där företag kan etablera sig och växa på både kort- och lång sikt.

MOTALAS LOGISTISKA LÄGE • Mitt emellan Stockholm och Göteborg, utmed RV50. • 5 mil till Linköping, 10 till Örebro och 12 till Jönköping. • Mitt i den befolkningstäta Östgötaregionen. • Bara fem mil bort finns ett av landets största universitet med över 28 000 studenter som kompetensförsörjer hela regionen.

MOTALA I SIFFROR Folkmängd Motala: cirka 43 000 personer Folkmängd Östergötland: cirka 440 000 personer Antal arbetsställen Motala: cirka 4 000 st Antal arbetställen Östergötland: cirka 200 000 st 55 procent av företagen är yngre än 10 år, Motalas företag tillhör de mest lönsamma företagen i länet.

Foto: Tillväxt Motala

industriområde, med ett perfekt läge vid Riksväg 50, och bara 10-15 minuter från E4. Nära östra infarten finns Bergsätters industriområde, med närhet till både Motala centrum och Bråstorps handelsområde. I anslutning till Bråstorps handelsområde finns över 35 000 kvm detaljplanerad verksamhetsmark.

Motala – Östergötlands sjöstad Utan att sticka ut hakan kan vi med säkerhet säga att det unika med Motala är vattnet. Förutom våra 150 sjöar, med vidunderliga Vättern i spetsen, så ringlar det historiska praktverket Göta kanal genom kommunen och förgyller varje vrå den passerar. Sveriges blåa band, Baltzar von Platens mästerverk som tog drygt två decennier att gräva. Att han utsåg Motala till kanalens huvudstad betydde mycket för vår stads tillväxt. För att förse kanalbygget med lokal teknisk kompetens anlades Motala Verkstad och industrins vagga var ett faktum. I mitten av 1800-talet var Motala Verkstad en av Sveriges ledande industrier. Sedan dess har näringslivet i Motala varit vida känt världen över. Här har det bland mycket annat konstruerats fartyg och broar på Motala Verkstad, tillverkats radio- och TV-apparater på Luxor och monterats kylskåp hos Electrolux. Idag har Motalas näringsliv genomgått en snabb

transformation, från stora industriföretag till en

majoritet av små- och medelstora företag i ett spektrum av branscher. Hälften av våra befintliga aktiebolag är yngre än tio år, de har dessutom både hög tillväxt och lönsamhet. Ett näringsliv, som trots pågående pandemi, har vind i seglen. Som von Platen redan insåg för två sekel sedan är det unika med Motala även vårt logistiska läge. Strategiskt placerad i den befolkningsrika Östgötaregionen, mitt emellan Stockholm och Göteborg med ca tio mil till Norrköping, Jönköping och Örebro. Endast fem mil från universitetsstaden Linköping. Alla fördelar en mindre stad medför men med närhet till storstadspulsen. Nu knackar danska badlandsexperten Lalandia på dörren, vi kliver in i nästa epok som befäster vår kärlek till vatten och kanske är vi snart hela Sveriges sjöstad!

Magnus Lindberg vd Tillväxt Motala AB – Motalas näringslivsbolag

PROJEKTLEDARE: CHRISTER GUSTIN REDAKTÖR: BITTE ASSARMO GRAFISK FORM: JULIA NORDH TRYCK: KROONPRESS FOTO OMSLAG: JR AERIAL För information om bilagor och kundtidningar, kontakta Christer Gustin på tel: 0700–84 00 68 eller e-post: christer.gustin@crossmediagroup.se

En tidning från Tillväxt Motala AB. Medföljer som bilaga i Dagens Industri, april 2021.

2

Frågor om innehållet besvaras av: Magnus Lindberg, vd Tillväxt Motala AB E-post: magnus.lindberg@tillvaxtmotala.se

Crossmedia Communication Kristallen B, 754 50 Uppsala crossmediagroup.se


MOTALA ENERGI – FÖR ATT FRAMTIDEN ÄR ELEKTRISK I framtiden kommer vi att använda allt mindre fossil energi. Därför satsar Motala Energi på nytänkande och effektiva energilösningar och erbjuder smarta lösningar till varje enskild kund. Motala Energi är ett modernt elbolag med huvudkontor i Motala. Det är också här de anställda finns, och den starka lokala förankringen gör att Motala Energi har ett extra stort engagemang för regionen. – Vi vill att våra anställda och kunder ska trivas och därför tar vi ett särskilt ansvar för Motala med omnejd. Vi vill vara vassare än våra konkurrenter på både pris, leverans, trygghet och service, säger Thommy Stenvik, vd Thommy Stenvik, Motala Energi. vd Motala Energi.

Det lokala engagemanget, så väl som företagets goda tillväxt, har tagits emot väl av Tillväxt Motala. – Vi fick mycket stöd och rådgivning när vi etablerade oss i kommunen, säger Thommy Stenvik, så det märks verkligen att Motala är en kommun som vill växa och se nya etableringar. Ett av våra mål är att vara en stark aktör som sätter det lokala näringslivet

och föreningslivet i ett nytt fokus. Ett annat mål är att bli ett stort bolag även nationellt och tillväxten är god även utanför Motala. Redan idag har Motala Energi tusentals kunder från Malmö i söder till Umeå i norr. Visionen för Motala Energi är att leverera bästa tänkbara leverans av el till bästa pris, något som både skapar långsiktig hållbarhet och trygghet för kunden. Och att det är kunden som står i fokus har man varit tydlig med från första början. – När vi startade ställde vi oss frågan: Vad är det kunden vill ha? På så vis bygger vi sten för sten, baserat på kundernas behov. Ett sådant fokus är lättare för ett nytt och, än så länge, mindre bolag än för ett gammalt och byråkratiskt, säger Thommy Stenvik. För att möta framtidens utmaningar och möjligheter har man utvecklat moderna produkter och tjänster som kunder i hela landet kan dra nytta av. Framtiden handlar om att göra det enkelt för kunden att göra rätt miljöval. Därför utvecklar man nya digitala lösningar som underlättar för kunden att se

och styra sin egen energiförbrukning. – Vi ser att vi i framtiden kommer att gå ifrån fossila bränslen allt mer, säger Thommy Stenvik, och vi vill underlätta för våra kunder att göra goda miljöval. Vi kan erbjuda allt från en kompott av förnybar energi till att skräddarsy unika beställningar. Med nytänkande och effektivitet satsar Motala Energi stort på hållbara och klimatsmarta lösningar med energieffektivisering, elbilar, laddstolpar och solceller. Redan idag erbjuder man effektiva och hållbara solcellslösningar för alla typer av hus. Via en app i mobilen kan kunden enkelt se hur mycket elektricitet solcellerna producerar. Nästa steg är att göra det enkelt att börja bruka egenproducerad solenergi. Framtiden är viktig för Motala Energi, och därför strävar man hela tiden efter det fossilfria samhället. – Framtiden är elektrisk. Med allt fler och allt bättre miljösmarta lösningar vill vi vara en aktör att räkna med, lokalt såväl som nationellt, avslutar Thommy Stenvik.

Fakta Motala Energi Motala Energi är ett nystartat elbolag med huvudkontor i Motala

Företaget verkar även nationellt Både privatpersoner och

företag kan teckna avtal Mer information finns här: motalaenergi.se

3


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Tillväxt Motala AB

ANNONS

Tillväxt Motala – ett unikt framgångskoncept Tillväxt Motala är Motalas näringslivsbolag som till skillnad mot de flesta andra näringslivsbolag ägs av det lokala näringslivet.

D

et som kom att bli starten för den framtida framgången bottnade, som så mycket annat, i en kris. Arbetslösheten var rekordhög som en följd av att stora industrier lade ner sina verksamheter i staden. Förtroendet mellan politiken och näringslivet var lågt och samarbetet obefintligt. Något måste göras men vad? Ett gäng eldsjälar tillika företagsägare insåg att nyckeln för att vända skutan var ökad förståelse mellan företagarna, politikerna och kommunens tjänstemän. Det blev startskottet för det som idag är Tillväxt Motala.

NÅGRA AV BOLAGETS STORA PROJEKT: • Motala Expo, Östergötlands största företagsmässa och årets viktigaste mötesplats för det lokala näringslivet. • Motalagalan, höstens festligaste kväll där våra lokala företagshjältar lokala företagshjältarna sätts i rampljuset och prisas för sina insatser. • Sjöstadskortet – för att stötta det lokala näringslivet, främst restauranger och handeln, tog bolaget tillsammans med det Motalabaserade företaget Cardskipper, fram ett lokalt digitalt presentkort.

Motala AB ägs av Tillväxt Motala Ekonomisk

förening. Föreningen har nästan 400 medlemmar som representerar 10 000 arbetstillfällen. Den ekonomiska föreningens medlemmar, varav Motala kommun är en, utfärdar ägardirektiv till bolaget och styr med dessa bolagets verksamhet. Bolaget arbetar på uppdrag av Motala kommun men ägs alltså av näringslivet, något som både ger frihet och legitimitet. Det gemensamma syftet är ökad tillväxt vilket uppnås genom att kommunen och företagen samverkar i ömsesidig förståelse. Bolaget har fyra affärsområden; företag och tillväxt, platsmarknadsföring, besöksnäring samt etablering och investering. TEXT: JOHANNA SJÖGREN

Motala Expo är Östergötlands största företagsmässa. Foto: Photo by Petter

Livet i Motala – ett nätverk som vill att fler ska flytta till Motala 2010 bildades ”Livet i Motala”, ett nätverk som består av fastighetsägare, husleverantörer, banker, mäklare och försäkringsbolag samt Motala kommun. Tillväxt Motala AB roll fungerar som sammankallande och administrerande part. Tillsammans jobbar man för att fler ska få upp ögonen för Motala som inflyttnings- och bostadsort. I nätverket får man också en gyllene möjlighet att utbyta erfarenheter och lära sig av varandra. ”Livet i Motala” är ett framgångsrikt koncept som uppskattas av samtliga medlemmar.

Nätverket har under de senaste åren tagit fram flertalet kampanjer och marknadsaktiviteter för att synliggöra Motala, allt från reklamfilmer till borallyn. Mottot ”Först får vi hit dem – sedan slåss vi om dem” myntades redan vid start och summerar nätverket väl. Förutom marknadsaktiviteter arrangerar nätverket även en årlig workshop där kommunens tjänstemän får ta del av vad som efterfrågas på marknaden. Nyfiken på vilka företag som deltar? Spana in sista sidan i denna bilaga! TEXT: JOHANNA SJÖGREN

Foto: JR Aerial

BOSTADSRÄTTER VID MOTALAVIKEN, BRF SÖDRA STRANDEN Anmäl ditt intresse till hus 3

Kontakta oss rt Ett hållba h ag oc boende id en. i framtid

4

Fastighetsmäklare Louise Nyenger Mobil: 070-622 95 00 louise.nyenger@lansfast.se

Fastighetsmäklare Matilda Lindén Mobil: 070-399 30 35 matilda.linden@lansfast.se

Fastighetsmäklare Charlotta Dufmats Mobil: 070-721 01 91 charlotta.dufmats@lansfast.se


Visioner för Motala Lalandia har stora visioner för etableringen av ett semestercenter i Motala, där målet är att: • Skapa en regional samlingsplats för upplevelser, sport och kultur • Samarbete med andra regionala turistattraktioner • Samarbete med lokala idrottsklubbar och föreningar • Skapa 300 jobb • 650 000 gäster om året

Lalandia är på gång Planeringen av ett Lalandia i Motala är i full gång. När projektet blir en realitet kommer det natursköna Motala att utgöra grunden för härliga familjeupplevelser. Skoj och glädje hela året runt Lalandia driver i dag Skandinaviens två största semestercenter – båda belägna i Danmark. Och under 2022 öppnar det tredje Lalandia-centret i Danmark – denna gång i Söndervig vid den jylländska västkusten. En Lalandia-semester är en väderoberoende semester. Det stora inomhusbadlandet ”Lalandia Aquadome” och upplevelsecentret inomhus innebär att familjen kan få en varm, ljus och rolig semester – oavsett om det må vara kallt och mörkt utomhus. Här kan besökarna roa sig med galna vattenrutschbanor, vågbassänger, varma bubbelbad och wellnessupplevelser för både stora och små. I upplevelsecentret kommer det finnas olika sportaktiviteter, restauranger, caféer och butiker. Aktiviteter för alla generationer. När man tar en Lalandia-semester bor man i härliga semesterhus som ligger på gångavstånd till alla upplevelserna. Semesterhuset är grunden för semestern och ger förutsättningarna för den trevliga tiden med familjen. En Lalandia-semester ger tid för umgänge och glädje. En familjesemester nära hemmet men långt från vardagen.

Motalas läge gjorde kommunen attraktiv Det var i synnerhet Motalas placering och sköna natur som var avgörande för att det första Lalandia utanför Danmark kommer att ligga i Motala. Motala ligger vackert och attraktivt vid Vättern. Kommunen ligger i en spännande region med flera andra stora turistattraktioner som förväntas ge spännande möjligheter till samarbete. Tack vare den goda infrastrukturen kan 4,5 miljoner människor komma till Motala inom 3 timmar. Motala är också en aktiv stad. De svenska klassikerna drivs av Motala. Det stora cykelloppet Vätternrundan är ett exempel på de aktiviteter som Lalandia gärna vill vara med om att utveckla ytterligare. Lalandia kan hjälpa till med att göra Motala till sportcentrum i Sverige – dit många idrottare kan komma året runt. Det gäller bl.a. inom cykling, simning, triathlon m.m. Förväntad öppning Lalandia förväntas att öppna på våren 2025.

www.lalandia.se


ANNONS

ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Tillväxt Motala AB

Brunneby Musteri grundades ur ett hållbarhetstänk under beredskapstiden på 1940-talet. Idag har man cirka 120 produkter i sortimentet. Foto: Brunneby Musteri

Brunneby Musteri – kvalitet och hållbarhetstänk i 80 år Beläget alldeles intill Göta kanal, utanför charmiga Borensberg, lockar Brunneby Musteri besökare från när och fjärran. I år fyller företaget 80 år – och allt startade med en idé om hållbarhetstänk.

F

öretaget grundades av min morfar CarlGösta Kjellin 1941. Det var svåra tider, krigstid med ransonering och morfar såg all frukt som gick till spillo i den stora herrgårdsparken. Det var alltså en tanke om hållbarhet som sådde fröet till att börja pressa äpplen, berättar Lisa Allard, som jobbar med marknadsföring och event på Brunneby. Grannarna runt omkring tyckte det var en utmärkt idé och började komma med sina äpplen, så verksamheten växte fram på ett naturligt Lisa Allard, sätt. Till en början Marknadsföring & Event, pressades det inte Brunneby Musteri bara äpplen utan också mycket vinbär, rabarber, körsbär och andra frukter vars saft bland annat såldes till apoteken för att smaksätta medicin. Under många år var musteriet en bisyssla för Carl-

Gösta Kjellin, som både hade djur och brukade markerna, men på 1970-talet arrenderade han ut sina marker och satsade fullt ut på musteriet. Idag

6

FAKTA • Brunneby Musteri har 120 produkter i sortimentet, däribland juice, saft, sylt och marmelad. • Varje år produceras omkring fyra miljoner flaskor och burkar. • Omfattande legoproduktion, ett effektivt samarbete med andra företag, av bland annat glögg, must och cider. • Exporterar även till Finland. • Omsättning 2020: 55 miljoner.

Närproducerat blir allt mer populärt. Foto: Brunneby Musteri

Kyrkan har anor från medeltiden. Foto: Brunneby Musteri

drivs verksamheten av hans barn Gunnar Kjellin och Eva Ronström, som har 18 heltidsanställda fördelade på musteriet och gårdsbutiken. – Vi har en väldigt stor gårdsbutik och jobbar mycket med att kunderna ska få en härlig känsla hos oss. Förutom våra egna produkter säljer vi mycket delikatesser, kryddor, senap, kött, ost och fina ägg. Vi har ett nära samarbete med lokala mathantverkare och våra utländska producenter är noggrant utvalda. Min syster och hennes man driver även en restaurang här på gården.

Heliga Birgitta. Kyrkan var församlingskyrka ända fram till första hälften av 1800-talet, idag är den en populär kyrka för bröllop och dop. De senaste åren har man märkt av ett ökat intresse för det lokala och närproducerade, säger Lisa Allard, och under pandemin har intresset ökat ännu mer. – Framför allt märkte vi av en ”hemestereffekt”. Det kom otroligt fler besökare och vi slog försäljningsrekord under juli månad. Och även under hösten ökade vi vår omsättning. Känslan vi fått är att fler i närområdet kommit tillbaka även efter sommaren, och det är förstås jätteroligt, avslutar Lisa Allard. TEXT: BITTE ASSARMO

Brunneby Musteri ståtar också med en egen kyrka, uppförd 1269 av Bengt Magnusson, morfar till


RÄTT IN I FRAMTIDEN MED WAHLSTEDTS BIL Med snart 60 år i branschen och generationer av nöjda kunder kan Wahlstedts Bil erbjuda sina kunder erfarenhet och expertis på bred front. Tradition, kvalitet och nytänkande är ledorden för en bilfirma som ger sina kunder det lilla extra. – Våra kundrelationer har rullat i generationer, och vi servar både företag, offentliga myndigheter och privatpersoner. Att sätta kunden i centrum är viktigast för oss, och det gör vi bra eftersom vi har kompetent och erfaren personal. Många i vår personal har varit här sedan de kom in på arbetsmarknaden, säger Mauritz Wahlstedt, VD. Wahlstedts Bil representerar Volkswagen, Skoda, Audi och Scania och erbjuder fullservice på både personbilar, lätta lastbilar och tunga lastbilar. Motala som stad har bra företagsklimat med många stora projekt på gång, utmärkta kommunikationer, och ligger perfekt i centrala södra Sverige vilket gör att

många långresta kunder gärna åker till oss, säger Mauritz Wahlstedt. – I digitaliseringens tider, med ett större och bredare utbud, är goda kundrelationer ännu viktigare än tidigare. Det ställs högre krav på oss men samtidigt vill vi ha den moroten, att ständigt förbättra oss. Vi strävar efter att följa vår slogan, Rätt in i framtiden, där Rätt står för

Fakta • Wahlstedts Bil AB grundades i Motala 1964. • Marknadsför och erbjuder produkter och tjänster som står för tradition, nytänkande och kvalitet.

• Företaget representerar varumärkena Volkswagen personbilar och transporter, Skoda, Audi samt Scania lastbilar och bussar.

En välkomnande hamn för människor och idéer från hela världen. Snart hela Sveriges sjöstad.

Respekt, Ärlighet, Trivsel och Tydlighet. Det är en värdegrund som vi arbetar med både internt och mot våra kunder. Hållbarhet är en annan viktig faktor för oss. Att ständigt försöka minska miljöpåverkan och tänka långsiktigt vid investeringar i lokaler, maskiner och underhåll, avslutar Mauritz Wahlstedt. TEXT: BITTE ASSARMO


ANNONS

ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Tillväxt Motala AB

Lalandia kan peka om riktningen för Motala och regionen Det danska företaget Lalandia A/S etablering i Varamon och nuvarande Folkets parkområdet prövas nu i detaljplaneprocessen.

D

anska Lalandia driver Skandinaviens två största badland, båda belägna i Danmark. Semesteranläggningarna har, förutom vattenland och häftiga inomhusaktiviteter även attraktiva semesterboenden. Lalandias affärsidé är att erbjuda en värld full av lek. Ett semesterkoncept som har en kundnöjdhet på hela 97 procent. Med tre starka besöksmål i vår region kan Sveriges turistkarta ritas om genom Lalandia, Kolmården och Astrid Lindgrens värld. Lägg sedan till kända varumärken som Vätternrundan, Göta kanal och Varamobaden så blir det en stark reseanledning till regionen och till Motala, Östergötlands sjöstad. 4,5 miljoner människor kan tack vare den goda

Jan Harrit, vd Lalandia

Foto: Lalandia

infrastrukturen ta sig till Motala inom 3 timmar. Detta tillsammans med Motalas ökade satsningar

» Det unika och strategiskt viktiga läget gjorde att vi föll för Motala.«

på näringsliv, turism och besöksverksamhet gjorde Motala attraktivt för Lalandias första utlandssatsning. – Det här är en oerhört viktig etablering för både Motala och hela regionen, säger kommunstyrelsens ordförande Annelie Almérus (M). Lalandia är idag ett etablerat koncept med över en miljon besökare per år. Kommunens politiker är överens om att Lalandias etablering är rätt väg att gå och att det tillför mycket positiva värden för Motala, regionen och Sverige. Om etableringen genomförs beräknas den bland annat kunna skapa 340 nya årsarbetare och 320 000 nya besökare till Motala. Företagets vd Jan Harrit menar att det är en naturlig del i tillväxten att det tredje Lalandia byggs i Sverige. Att valet föll på Motala handlar om att det finns många rätta grundförutsättningar. – Det unika och strategiskt viktiga läget gjorde att vi föll för Motala. Det är en semesterort dit många svenskar kan nå inom loppet av 2-3 timmar från städer som Göteborg, Linköping, Norrköping, Jönköping. Närheten till skog och vatten gör staden särskilt naturskön, säger han. Den planerade anläggningen omfattar ett stort vattenland, aquadome, ett sport- och nöjescentrum och en semesterhusanläggning fördelat på fem områden kring nuvarande Varamobaden och Folkets park. Huvudanläggningen i Motala kommer i mångt och mycket att likna Lalandias anläggningar i

Billund och Rödby, men får en del nya inslag i vattenlandet. – Vi vill skapa en semesterstad som ger ljus och värme året om. När Lalandia öppnar behöver man inte flyga så långt bort som till Kanarieöarna och Thailand för att få värme på vintern, säger Jan Harrit. För att etablering ska kunna genomföras krävs

att detaljplanerna som har tagits fram antas och

Välkommen till Östergötland

MUSTERI · GÅRDSBUTIK · RESTAURANG GUIDAD TUR · KAJAK PÅ GÖTA KANAL Sommarens mysigaste och godaste utflykt! Brunneby Musteri ligger mycket vackert intill Göta kanal på Brunneby Gård mellan Linköping och Motala. I vår fina Gårdsbutik finns läskande must, cider, juice, enbärsdricka, sylt, gelé och marmelad. Vi har också ett stort

urval av närproducerat mathantverk. En härlig lunch och fika finns på Restaurang Bettina. Passa på att ta en lugn, härlig kajaktur på Göta kanal, boka via outdoortime.se eller häng med på en guidad tur, varje onsdag hela sommaren.

Brunneby Musteri, Borensberg, 0141-40204. www.brunnebymusteri.se 8


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Tillväxt Motala AB

ANNONS

Lalandia driver idag Skandinaviens två största badland, båda belägna i Danmark. Foto: Lalandia

vinner lagakraft. Karaktären i Varamon är unik och viktig att bevara i mesta möjligaste mån. Naturen och de värden som finns i området vägs noga in i detaljplaneringen. För Lalandia är det viktigt att anpassa semesterhusen till den miljön som finns i området. Samtliga detaljplaner har överklagats och kommunen inväntar nu resultatet av rättsprocessen. Under tiden arbetar kommunen bland annat med sådant som behöver vara

förberett längre fram i processen och som ändå måste göras i området. Kommunen är noga med att inte göra insatser för tidigt och invänta den rättsprocess som pågår. – Samarbetet med Motala kommun och andra aktörer har varit mycket positivt. Vi vill vara med och skapa många nya arbetstillfällen och bidra till stadens utvecklin g. Motala är känt som en aktiv och levande stad, med många fritids- och sportmöjligheter. Dessa kan vi vara med och

förbättra, till glädje både för Motalas invånare och de gäster som besöker staden, säger Jan Harrit. Det finns ett stort intresse för Lalandias etablering och redan idag ser man positiva följdeffekter, främst i form av att fler företag vill etablera sig i Motala. – Lalandias intresse har definitivt satt Motala på kartan och skapat ringar på vattnet. Motalas attraktionskraft är idag mycket stort för ett brett spektrum av företag, säger Tillväxt Motalas vd Magnus Lindberg. TEXT: BITTE ASSARMO

Välkommen till 27 underbara och varierande hål på Motala GK 9


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Tillväxt Motala AB

Det växter så det knakar i Motala och nya bostäder är på gång på både höjden och bredden. Här är några av dem.

ANNONS Nya lägenheter byggs på gallerian i Motala centrum. Visionsbild: Point Properties

TEXT: BITTE ASSARMO

Ett myllrande centrum på agendan En levande stadskärna med bättre butiksmix och fler nya bostäder. Det är Point Properties visioner för gallerian i Motala centrum. Fastighetsbolaget Point Properties grundades och ägs av investmentbolaget Fastator. Gallerian i Motala centrum förvärvades för två år sedan, och Point Properties har stora visioner för framtiden. En viktig del är att aktivt arbeta med butikerna,

Magnus Åkesson, vd Point Properties

inte minst för att få in en dagligvarubutik i gallerian. – Vi tror på aktiva stadskärnor med en dynamisk handel och vill ge invånarna i Motala så många anledningar som möjligt att vistas i stadskärnan. Butiksmixen är jätteviktig och vi vill erbjuda ett så brett utbud som möjligt, säger Magnus Åkesson, vd Point Properties. En annan viktig del av visionen för gallerian är att bygga bostäder på taket, istället för den

parkering som nu finns där som relativt få utnyttjar. – Där planerar vi nu för 134 lägenheter och om allt går enligt plan så har vi en detaljplan som vunnit laga kraft i oktober, och kan börja bygga vid årsskiftet. Det har gått väldigt smidigt att samarbeta med Motala kommun och vi har gjort en fantastisk resa tillsammans. Det här är verkligen något som Motala förtjänar, avslutar Magnus Åkesson.

Attraktiva boenden i sjönära läge Faluröd idyll i sjönära läge. Visionsbild: Byggstatik

Sjönära boenden med svindlande utsikt över Vättern. Det kan bli verklighet när Byggstatik nu får ensamrätt på att utreda bostadsutveckling i Tegelviken. – Tanken är att bygga vidare på Motala som sjöstaden. Vi vill skapa något attraktivt som passar in i området. Förlagan finns på västkusten och Koster, säger Lars Ström, vd för Byggstatik. Nyligen tog kommunstyrels en beslut om en avsiktsförklaring där man säger ja till att gå vidare med utredningen om attraktiva boenden. Totalt räknar Byggstatik på 36 villor, med utseende som påminner om sjöbodar, och ett flerfamiljshus med 12 lägenheter. Bostäderna är belägna så att alla får

10

en egen utsikt över Vättern. – Hela området blir bilfritt och intill vattnet planerar vi en bred strandpromenad som blir tillgänglig för allmänheten. Det skulle innebära att man kan få en sammanhängande strandpromenad från stan och ända ut till Råssnäsudden, säger Lars Ström. Det är fortfarande flera beslut kvar innan detaljplanen kan tas fram. Eftersom det är vattennära läge och Vättern är Natura 2000-område behöver också länsstyrelsen kopplas in. Processen kommer alltså att bli omfattande. – När allt är klart räknar vi med en byggtid på cirka ett och ett halvt år, avslutar Lars Ström.


Stiftelsen Platen bygger för Motalas framtid Som största aktör på bostadsmarknaden tar Stiftelsen Platen ett stort ansvar för framtidens Motala. Inom kort är det byggstart för höghuset i kvarteret Facklan, det kvarter där bostadsstiftelsens första byggnation skedde i mitten av 1950-talet. Det 15 våningar höga huset, Motalas högsta, kommer att ha 64 lägenheter, från enrummare upp till femrummare, med en svindlande utsikt över staden. Men det är inte allt. Högst upp i huset byggs också en bistro. Dit kommer man att kunna ta sig med en glashiss på utsidan av huset.

– Vi tror att det här kan bli ett nytt landmärke för Motala och vi tycker att alla Motalabor ska ha tillgång till den fantastiska utsikten. Den här platsen är en tillgång för hela staden, säger Karin Jönsson, fastighetschef Stiftelsen Platen. Hennes förhoppning är att höghuset i Facklan, med det unika läget och det breda utbudet av lägenheter, ska tilltala olika åldrar, och inte bara locka till omflyttning inom staden utan även till inflyttning. Enligt Platens avtal med NCC kommer huset att bli klart för inflyttning i början av 2023.

» Vi tror att det här kan bli ett nytt landmärke för Motala.« Karin Jönsson, fastighetschef Stiftelsen Platen

Höghuset i kvarteret Facklan blir Motalas högsta. Visionsbild: White Arkitekte

Bistro med svindlande utsikt. Visionsbild: White Arkitekte

Foto: HP Boendeutveckling

ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Tillväxt MotalaMotala AB AB

ANNONS

Granne med vidunderliga Vättern Vid Södra Stranden, med vacker vy över Motala hamn, bygger HP Boende­utveckling och Ulricehamns betong bostadsrätter för en hållbar framtid. Det rör sig om tre miljösmarta hus, med sammanlagt 97 lägenheter, som byggs och säljs i etapper via Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. – Det finns ett uppdämt behov av ny­ producerade bostadsrätter i Motala och det, i kombination med det fantastiska läget, gör att efterfrågan har varit enorm, säger Carolina Axelsson, vd HP Boendeutveckling. – Redan innan vi hade börjat rita husen fick vi telefonsamtal från intresserade. Nu har vi sålt klart etapp 1, sålt det mesta till etapp 2 och räknar med att kunna börja sälja etapp 3 i höst, tillägger Jessica Leremar, affärsutvecklare. Husen är miljösmart byggda, med gedigna stommar och noggrant utvalda material, uppvärmda av bergvärme och med solceller på taken. Med individuell mätning av värme, varmvatten, kallvatten och el betalar de boende bara för det de förbrukar i lägenheten. – Hela processen har underlättats av Motala kommuns hantering. Man märker att man kommit till en kommun som verkligen vill att det byggs, avslutar Carolina Axelsson.

» Redan innan vi hade börjat rita husen fick vi telefon­ samtal från intresserade.« Carolina Axelsson, vd HP Boende­utveckling

”Klimatsmarta bostäder i naturskön miljö” Miljöhus i kvarteret Munken. Visionsbild: Pixerymedia

Mitt i centrala Motala finns stadsdelen Gamla stan. Här, i kvarteret Munken, bygger KlaraBo miljöhus, vars energiförbrukning är endast hälften av maxgränsen enligt Boverkets regler. – Byggnadernas yttre gestaltning syftar till att skapa en tydlig kvartersidentitet med förutsättningar för ett tryggt stadsliv på flera nivåer, vilket är viktigt för oss, säger Andreas Morfiadakis, vd KlaraBo. KlaraBo arbetar aktivt med att förena miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet. De nya hyreshusen i Motala kommer att ha solceller på taken för att producera energi direkt till husen

och det kommer också finnas laddningsstationer för elbilar. – Vi arbetar även med att minska beroendet av fossila bränslen, bland annat genom att alltid välja el från förnybara energikällor vid upphandling av nya elavtal, säger Andreas Morfiadakis. 46 lägenheter byggs i kvarteret Munken,

i fyravåningshus med hiss, allt från enrumslägenheter till fyror. Området är naturskönt beläget, med promenadavstånd till Varamobaden, Nordens längsta insjöbad. Byggnationen har startat och redan i december 2021 beräknas de första hyresgästerna kunna flytta in.

» Vi arbetar med att minska beroendet av fossila bränslen« Andreas Morfiadakis, vd KlaraBo

Projektkompaniet är ett byggkonsultföretag med inriktning mot projekt- och byggledning, projektering och konstruktion. Inom projekt- och byggledning profilerar sig Projektkompaniet mot investeringsprojekt där projektledning, projektstyrning, projekteringsledning, byggledning och projektekonomi är huvudsegmenten. Genom att ha en egen projekterings- och konstruktionsavdelning så kan Projektkompaniet i dessa projekt ha helheten och på så vis ge ett större värde till kund.

Vi lägger stor vikt vid hur en välplanerad och kostnadseffektiv byggnad utformas. Behovsanalyser är en viktig grundsten för anläggningar och byggnader som ska förädlas och driftas över en lång tid. Vi vill att lösningar skall vara genomtänkta, fungera långsiktigt och kunna utföras utifrån beställarens kravställning. Vi arbetar för ett nära och långsiktigt samarbete med våra kunder.

Vi har erfarenhet och verkar inom flertalet projektområden; • Bostäder • Förskola • Skolor • Industrier/Butiker • Idrottsanläggningar • Storkök

Kontakta: Örvar Kristinsson • orvar@projektkompaniet.com • 0730977873 11


ANNONS

ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Tillväxt Motala AB

En ny sprudlande stadsdel i gamla kvarter

Serneke vill skapa en levande stadsdel i området vid kanalen. Foto: Motala kommun

Det händer mycket i Motala, med spännande utvecklingsprojekt på flera platser. Bland annat området Gamla Motala verkstad. Här drömmer aktören Serneke om att skapa ett område med bostäder, verksamheter och platser för evenemang.

H

ur ser förutsättningarna ut för ett bostads-och verksamhetsområde i de anrika kvarteren i Gamla Motala verkstad? Ja, det är en fråga som är högst aktuell just nu. I augusti förra året sa kommunstyrelsen ja till en avsiktsförklaring som innebär att man ska se över möjligheterna för att utveckla området till en levande stadsdel, både för boende och verksamheter samtidigt som man bevarar och utvecklar kulturvärdena i området. – Motala har fantastiska kulturmiljöer som vi vill bevara samtidigt som vi utvecklar attraktiva boendemiljöer och platser för verksamheter. Vi ser stora vinster med att arbeta tillsammans med

olika aktörer och intressenter för att utveckla Motala, säger kommunstyrelsens ordförande Annelie Almérus (M). En potentiell aktör som har stora planer att

Annelie Almérus (M), kommunstyrelsens ordförande.

göra Motala till en ännu mer attraktiv stad för invånare, företag och besökare är Serneke Produktutveckling AB. – Vi vill lyfta fram Motalas självklara roll som kanalhuvudstaden. Det vill vi göra genom att dels stärka de stadsmässiga kvaliteterna och koppla stadskärnan till Göta kanal. Och dels genom att skapa ännu bättre förutsättningar för idrott, hälsa och evenemang, säger Johan Live, kommunikationschef Serneke.

Cardskipper vände coronakris till möjlighet Motalabaserade startup-företaget Cardskipper kände, likt många andra, av pandemins påverkan på marknaden och handeln under våren 2020. Cardskipper inledde då samtal med näringslivsbolag, kommun och lokala handelsnätverk om ett samarbete för att motverka krisen. Cardskipper vidareutvecklade sin grundtjänst, digitala medlemskort, till att även innefatta digitala presentkort. Det blev vändningen. Cardskipper erbjuder en plattform för digitala presentkort som inte bara är smidig för dig som avsändare och till glädje för mottagaren, utan också bidrar till en levande lokal handel. Allt fler använder Cardskipper – från näringslivsbolag, kommuner och regioner, till företag och ideella föreningar. Med Cardskippers lösning är det smidigt att administrera mottagare och var kortet gäller.

12

Företag kan också designa sina digitala presentkort. Mottagaren av presentkortet får ett sms för att ladda ner den kostnadsfria appen Cardskipper, och kan sedan använda presentkortschecken i till exempel affär eller restaurang. Cardskipper hjälper avsändaren av presentkortet med kommunikationen till de företag som de vill att det digitala presentkortet ska gälla hos. Att ansluta sig är enkelt för de inlösande företagen.

Området vid kanalen växte en gång fram för att

försörja byggandet av Göta kanal med teknisk kompetens. Kanalen har också stor betydelse för Sernekes vision. – Vi ser möjlighet att få en bättre koppling mellan stadskärnan och Göta kanal genom att skapa ett stråk längs kanalen, som främjar flödet av människor mellan stadsdelarna. Med nya bostäder och publika byggnader med handel, och restaurering av befintliga byggnader, vill vi låta en ny stadsdel växa fram, sprudlande av kultur, verksamheter, restauranger, kaféer, arbete och boende, avslutar Johan Live. TEXT: BITTE ASSARMO

Vi använder Cardskipper för digitala presentkort

• Åre kommun • Örebro kommun • Bostadsstiftelsen Platen i Motala

Ge ett digitalt presentkort – stöd den lokala handeln

Kontakta oss så sätter vi samman en lösning som passar dina behov. Tel: 0141-753090 E-post: info@cardskipper.se cardskipper.com


BYGGD FÖR DIG SOM BYGGER SVERIGE

ILF

100

& FÖ

ES E

RI

DI

F OSS

HVO

L

FORD

RNYB

AR

FORD TRANSPORTBILAR

FINNS NU FÖR PROVKÖRNING

Ett bra jobb kräver omtanke. Våra transportbilar kommer inte enbart med tusentals anpassningsmöjligheter utan är även godkända för HVO 100, fossilfritt biobränsle. Lägg även till avancerad säkerhetsteknik som gav oss Guld och Silver i Euro NCAPs test. Det är omtanke för både dig och din omgivning. Välkommen in till oss.

Från 192 760 kr exkl. moms JUST NU INGÅR VINTERHJUL VID KÖP AV TRANSPORTBIL

Bränsledeklaration blandad körning: WLTP 3,1 - 10,7 l/100 km, CO2 70-281 g/km. Miljöklass Euro 6D-Temp. Garanti gäller 5 år eller 15 000 mil. Vinterhjulserbjudande gäller bilar ordertecknade t.o.m. 30/6 -21 och går ej att kombinera med andra erbjudanden.

Bränsledeklaration bl. körning: WLTP 3,1 - 10,7 l/100 km, CO2 70-281 g/km. Miljöklass Euro 6D-Temp. Garanti gäller 5 år eller 15 000 mil. Vinterhjulserbjudande gäller bilar ordertecknade t.o.m. 31/3 -21 och går ej att kombinera med andra erbjudanden.

Nu kan du beställa nya Volvo XC60 Pris från 4 995 kr/mån

Nya Volvo XC60. Smartare än någonsin. Med uppdaterad design och Google sömlöst integrerat är nya Volvo XC60 smartare än någonsin. Säg bara ”Hej Google” så kan du justera volym, ringa samtal och be om vägbeskrivningar. Nya XC60 kommer till oss framåt midsommar, men du kan beställa din egen redan idag. Fakta Volvo Privatleasing • Ingen kontantinsats • Fast månadskostnad

• Service ingår • Rabatt på Volvia försäkring

Prisexempel Volvo XC60

Privatleasing

Volvo XC60 B4 Diesel AWD aut Momentum Adv. Edition

4 995 kr/mån

Volvo Billån

5 135 kr/mån

Prisex. baserar sig på 36 mån, 1 000 mil/år. Begränsat antal bilar.

Volvo Nationell Privatleasing via Volvofinans Bank AB. 36 mån, 1 000 mil/år, 0 kr kontantinsats och garanterat restvärde. Månadskostn. är baserad på Stibor 90 (aug 2020) och följer ev. förändringar under avtalet. Volvo Serviceavtal och Volvokort/Carpay m. drivmedelsrabatt ingår, samt 3 mån privatleasingskydd. Ändringar av körsträcka, ränta, tillval etc. kan påverka månadskostn. Försäkring och transportstyrelsens avg. tillkommer. Övermil och ev. onormalt slitage debiteras utöver månadskostn. vid avtalets slut. Inclusive Billån: Volvo Serviceavtal ingår i 36 mån. Inga uppläggnings- eller administrationsavg. låna max 80% av bilens värde, minsta lånebelopp är 50 000 kr. Prisex. beräknas på 20% kontant, 84 mån. Ränta 4,45%. Effektiv ränta 4,54%. Försäkring tillkommer. Förbr. L/100 km bl. körn. (prel.). WLTP: 2,4–9,1. CO₂ g/ km: 54–216. Miljöklass Euro 6D. Bilen på bilden är extrautrustad. När du köper en ny Volvo ingår alltid Volvo Assistans samt vagnskade- och rostskyddsgaranti. Läs mer på volvocars.se Google är ett varumärke som tillhör Google LLC.

www.skobes.se

MOTALA Vintergatan 9 Bilförsäljning Volvo: 0141-22 75 29 Bilförsäljning Ford: 0141-22 75 20 • 22 75 21 • 22 75 27 Öppettider: Mån-fre 9-18 • lör 10-14


PLASTEN SJÄLVKLAR I DET HÅLLBARA SAMHÄLLET Plast är ett fantastiskt material som har förbättrat våra liv och som är en förutsättning för den moderna världen. Med cirkulära flöden utan klimatavtryck kommer plasten att ha en avgörande roll för att skapa framtidens hållbara samhälle. Det säger Mattias Philipsson, vd för Svensk Plaståtervinning i Motala, och han vet vad han talar om. Svensk Plaståtervinning driver den största och mest effektiva plastsorteringsanläggningen i Europa. – Det är inte plasten som är problemet – det är hur vi hanterar den, säger han. I stora delar av världen hamnar plasten i havet och naturen. I Sverige går det mesta istället till förbränning som skapar utsläpp. Så behöver det alltså inte vara. Med rätt hantering kan plasten istället hjälpa oss att minska vårt klimatavtryck och bidra till ett mer hållbart samhälle. – Plast är lätt och starkt, vilket gör transporter miljövänligare, och plast är dessutom överlägset bäst på att förlänga hållbarheten på våra livsmedel. Visste du att plasten kring gurkan gör att grönsaken håller 10 dagar längre? Det är verkligen något som minskar vårt matsvinn, säger Mattias Philipsson. Redan idag driver Svensk Plaståtervinning Europas största och mest effektiva sorteringsanläggning med kapacitet att ta emot alla plastförpackningar från de svenska hushållen. Men målet är att producenternas

Fakta

• Svensk Plaståtervinning AB ägs av Plastbranschens Informationsråd, Dagligleverantörernas Förbund, Svensk Handel och Svensk

14

plastförpackningar ska ha noll klimatutsläpp och ingå i den cirkulära ekonomin, något som kräver omfattande investeringar för att sortera och återvinna fler plastsorter. Där har Svensk Plaståtervinning en oerhört viktig roll. Inom EU har man satt upp målet att ha en materialåtervinningsgrad på 55 procent till 2030. Men Mattias Philipsson är övertygad om att det går att nå målen snabbare än så. – Vårt mål är att nå 55 procent redan under 2025, det vill säga fem år tidigare än EU:s mål. Vi kallar det Plastsprånget. Det är ett tufft mål men vi tror att vi har förutsättningarna för att lyckas. Redan idag är vi i Sverige bäst i världen på att se till att plasten inte hamnar i haven, det ska vi vara stolta över. Vår målsättning är att Sverige ska bli ledande på återvinning av plast och plastförpackningar, och om det är något land som har de möjligheterna är det vi. Hur ska då detta gå till? Mattias Philipsson menar att en hel kedja behöver ställa om och utvecklas, allt från verksamheter som behöver tänka nytt till människor som behöver ändra sitt beteende. – Producenterna måste designa plastförpackningar som går att återvinna och

Dagligvaruhandel. • Huvudkontoret ligger i Motala och har 35 anställda. • Tillsammans med Metallkretsen,

Pressretur, Returkartong och Svensk Glasåtervinning äger Svensk Plaståtervinning FTI, Förpackningsoch tidningsinsamlingen.

konsumenterna måste i högre grad källsortera använda förpackningar. Vi som hanterar sortering och återvinning behöver också utveckla vår verksamhet. Under året har Svensk Plaståtervinning börjat den omfattande resan med Plastsprånget i sikte. Man har satt upp gemensamma mål med plastbranschen, där alla plastförpackningar som sätts på marknaden ska vara återvinningsbara senast 2025, och också inlett ett unikt samarbete med Sörab i Stockholm. – Tillsammans med Sörab räddar vi och återvinner plastförpackningar som tidigare av misstag har hamnat i hushållsavfallet och därför skulle ha eldats upp. Vi kör numera vår anläggning i Motala dygnet runt och planerar att utöka ytterligare med investeringar i ny kapacitet och teknik. Svensk Plaståtervinning har en vision om att 100 procent av plastförpackningarna ska bli nya plastprodukter och att det ska ske utan klimatpåverkan och svinn. – För oss är visionen nåbar. Vi vet vad vi ska göra, vi vet hur – och vi är på god väg. När plasten blir cirkulär blir den en självklar och positiv del av framtiden, avslutar Mattias Philipsson.


Marknadsledare inom elevatorsopmaskiner!

WWW.BRODDSON.SE 0141- 21 60 00

Vi har även Sveriges största borstlager!!

15


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Tillväxt Motala AB

Vätternrundan – upplevelse och utmaning i svindlande natur Motala är startplatsen för det äventyr som tusentals cyklister ger sig ut på under Cykelveckan i juni. Glädje och gemenskap men även en spännande utmaning. Så beskriver Gunilla Brynell-Johansson, vd på Vätternrundan, världens största motionscykellopp.

D

els är det en enorm upplevelse att cykla i naturen, och att dela den upplevelsen med andra bygger en fantastisk gemenskap. Man kan nästan ta på känslan när man ser deltagarna komma i mål, säger hon. Gunilla Brynell-Johansson känner en viss oro över att vi idag rör oss alldeles för lite: – Folkhälsan är inte vad den borde vara. Vi rör oss allt mindre och sitter alldeles för mycket stilla. Men det är relativt enkelt att cykla, och kräver inte så mycket teknik som exempelvis skidor. Cykling är också något man har glädje av i alla sammanhang. Hur man tar sig an Vätternrundan varierar. För vissa är det en utflykt. Då tar man god tid på sig, stannar och pratar, äter och njuter av naturens skönhet. För andra handlar det om att cykla på en viss tid.

» Men det som alla brukar slås av är den upplevelse man får av att cykla i så vacker natur.«

– Det är ett jättestort spektra bland de 23 000 som cyklar. För vissa är Vätternrundan kulmen på en lång träningstid, för andra kan det bli starten på en helt ny syn på cyklingen. Men det som alla brukar slås av är den upplevelse man får av att cykla i så vacker natur. Juni månad är ju fantastiskt vacker, med det spröda ljuset när solen går upp eller ner beroende på vilken tid man åker, säger Gunilla Brynell-Johansson.

Gunilla BrynellJohansson, vd på Vätternrundan

Årets Cykelvecka kommer att bli extra speciell då Vätternrundan utifrån pandemiläget istället kommer att äga rum den 2-5 september. – Jag ser framför mig ett helt unikt arrangemang som kommer att överraska på flera sätt. Vi hoppas få möjlighet att uppmana alla att komma till Motala för att njuta av denna utmaning på plats, avslutar Gunilla BrynellJohansson. TEXT: BITTE ASSARMO

Gunilla Brynell-Johansson njuter av att cykla den natursköna Vätternrundan. Foto Petter Blomberg

Komplett leverantör av portar och service för industriellt och privat bruk.

www.skillab.se 010-220 38 00 • info@skillab.se • Turbinvägen 5, 591 61 Motala 16

Foto: Sportograf

ANNONS


Vårt mål är inte att vara störst, utan det är att vara bäst. Turbinunderhåll – Vi är specialiserade inom turbinunderhåll och arbetar med alla typer av maskiner oberoende av fabrikat. Med en mångårig praktisk erfarenhet så kan vi alltid leverera kvalificerat underhåll av turbiner. Service & mekaniskt underhåll – Vi utför akuta såväl som planerade jobb och har stor kompetens från arbeten med pressade tidsscheman på både små och stora projekt inom all form av industri nationellt och internationellt. Konsulttjänster – Vi hjälper dig att uppnå

uppsatta mål avseende tid, miljö, ekonomi och kvalitet. Våra konsulttjänster innefattar bland annat projektledning, arbetsledning och teknisk rådgivning.

Avoma kan erbjuda en kvalitativ service och konsultation inom: • Turbin- och generatorunderhåll • Mekaniskt underhåll (pumpar, växlare, ventiler och mycket mer) • Svetsning och licenssvetsning • Installation och montage • Projektledning • Arbetsledning • Teknisk rådgivning • Bemanning

Avoma AB • Turbinvägen 11, 591 61 Motala • www.avoma.se • info@avoma.se • 0141-473999


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Tillväxt Motala AB

Njut av Östgötaleden En av Sveriges fem vackraste, och längsta, vandringsleder går genom Motala, Östergötlands sjöstad. Vi pratar förstås om Östgötaleden. 140 mil utmärkt vandring i lika vacker som varierad terräng.

D

jup trollskog eller karga klippor, lättillgänglig eller tuff terräng. Östgötaleden kan erbjuda något för alla vandrare, stora som små. Intresset för naturen har tack vare pandemin väckts till liv och vandring har blivit en folkkär aktivitet. Något som förhoppningsvis är här för att stanna eftersom det kombinerar två saker vi mår bra av; att röra på sig och att vistas i naturen. Östgötaleden går genom flera naturreservat. Ett av dessa är Trolleflod norr om Tjällmo, i den här trollskogen väcks fantasin lätt till liv allt eftersom man passerar sumpskogar, myrar, kärr och riktigt gamla träd. Som att befinna sig i en John Bauer målning. Missa inte att hålla utkik efter de spår som fortfarande finns kvar från den tid då man i området framställde träkol i kolmilor. Väljer man istället Skönnarboleden, inte alls långt från Trolleflod, så beträder man verkligen historisk mark. Förutom vacker och varierande natur vandrar man även förbi fall, hålldammar

och minnesmärken från järnhanteringen och den efterföljande sågindustrin. Här kan du verkligen känna av det historiska vingslaget. En stor favorit hos många är den delen av

Minnesmärken från järnhanteringen är bara lite av det man får se utmed Östgötaleden. Foto: Pia Axelsson

Östgötaleden som går längs Västanvik. Här är så vackert att man tappar andan, oavsett årstid eller väderlek. Den här leden har allt. Långa lättpromenerade partier som får en att gå in i meditativ dvala men även dramatisk skärgårdslik natur längs med vidunderliga Vättern. Stundtals i så storslagen miljö att man hänförd undslipper ett ”åhh!”

Att tänka på; ta reda på lite fakta innan du påbörjar din tur förslagsvis tillgänglighetsgrad och längd, på naturkartan.se eller i deras app hittar du allt du behöver veta och lite till. Bra skor och god matsäck förgyller förstås. Visa hänsyn. Och sist men inte minst allt du tar med ut på tur ska med hem igen. Eller förresten, det var en sak till; njut! TEXT: JOHANNA SJÖGREN

UTSATTHETEN I MOTALA ÖKAR DITT FÖRETAG KAN VARA MED OCH GÖRA SKILLNAD Många av oss lever i samma stad men i olika verkligheter. Motala är på ytan en mysig och trivsam småstad men tittar vi lite extra ser vi fattigdom, våldsutsatthet eller hemlöshet. Stadsmissionen arbetar för att ge människor i utsatta livssituationer en bättre tillvaro och ett bättre liv. Med er hjälp kan vi göra mer för fler. Bli vänföretag. Ni som företag kan bidra till social hållbarhet: linkopingsstadsmission.se/foretagsstod

18

ANNONS


ANNONS

ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Tillväxt Motala AB

Vacker vy över Vättern. Foto: Johanna Sjögren

» En stor favorit hos många är den delen av Östgötaleden som går längs Västanvik. Den här leden har allt.«

Emanuelssons Transport AB

Sveriges första fossilfria åkeri / Årets Motalaföretag 2015 Hållbara transporter, lager och logistik med personlig service. Med vår moderna och helt fossilfria fordonsflotta hanterar vi med stor flexibilitet era transportbehov helt utan mellanhänder. • 23 fordon med fossilfri drift • 3PL lösningar med digitalt lagersystem • Uppkopplade fordon med godsspårning

• 6 000 m2 lager • Styckegods och kyltransporter • Expresstransporter

Framtidssäkra era transporter redan idag genom att kontakta oss eller besök vår hemsida för mer information. Kontakt: 0141-22 76 80 Mail: info@emanuelssonstransport.se Webb: www.emanuelssonstransport.se

19


BRANSCHLEDANDE HOLMS SATSAR FRAMÅT

Tillväxt, innovation och expansion – tre ledord för ett branschledande företag med ett stolt arv och en ljus framtid. Holms Attachments möter framtiden med en modern och hållbar produktion präglad av internationalisering och spännande innovationer. När Holms Attachments grundades såg världen inte ut riktigt som idag. Då, 1927, var det hästskor som tillverkades på familjeföretaget i Motala. Med det breda sortimentet av det, för tiden, så viktiga redskapet blev Holms snart en av landets ledande hästskotillverkare. Det lade grunden till företagets framgångar och till det innovativa klimatet. Från sent 1930-tal saluförde man spadar och skovlar for alla behov och 1951 tog man så steget in i renhållningsbranschen. Då lanserades den första sopmaskinen. När sopmaskinen 600 introducerades 1967 innebar den något av en revolution inom gaturenhållning. Med ett banbrytande innanmäte, där en stomme bär upp två sidoborstar och en elevator, föddes Holmsprincipen, som utgör grunden för hela det nuvarande sopmaskinsprogrammet. Idag är Holms Attachments, med sina premiumprodukter av högsta kvalitet och performance, branschledande inom sop- och snöredskap och marknadsledande i både

Carl Gindahl, vd.

Sverige och Norge. Och medan många företag har valt att flytta sin tillverkning utomlands har Holms behållit tillverkningen i Motala. För att möta den ökande konkurrensen har man fokuserat på kvalitet och effektivisering och produkten är i huvudsak svensktillverkad i Motala. Holms exporterar sina produkter till hela världen. Hela 60 procent av produktionen går på export och den internationella potentialen är mycket stor, både i Europa och USA. – Genom den geografiska expansionen och vår innovativa produktutveckling säkrar vi den fortsatta tillväxten. Den digitala utvecklingen ger oss en ännu bättre kommunikation med våra kunder och vi är verkligen stolta över vad vi har åstadkommit och över att vi har den här fantastiska tillverkningen i Motala, säger Carl Gindahl, vd.

med 100 000 anställda. Där man är en kugge i hjulet. I det här företaget får man vara med genom hela processen om man vill, och det tror jag alla ser som en stor fördel. Manne Sjöberg, marketing manager, håller med: – Det är väldigt givande att få vara en del av hela förloppet, i allt från produktutveckling och produktnamn till design och marknadsföring, säger han.

Holms Attachments är alltså ett mycket välmående företag som satsar stort framåt. Företaget har cirka 50 anställda, med både bred kompetens och spets, i en teknikintensiv och internationell miljö. Med en bra mix av personal, från unga nyanställda till anställda som arbetat i företaget i 40 år, skapas ett innovativt klimat som gör företaget väl rustat för framtidens utmaningar och möjligheter. Hela personalstyrkan är delaktig i processen, något som bygger en stolthet och en stark vi-känsla, säger Carl Gindahl: – Jag kommer själv från Volvo-koncernen

Med expansionen och den goda tillväxten, och med många nyheter på gång, kommer man i framtiden att få ett kraftigt rekryteringsbehov, säger Carl Gindahl. Han hoppas att fler kvinnor ska ta steget in i branschen. – Vi är alltid intresserade av personer som vill jobba hos oss här i det natursköna och familjevänliga Motala som har ett så bra logistiskt läge och vi ser gärna att fler kvinnor söker sig till oss. Det är ju tyvärr fortfarande så att kvinnor är underrepresenterade i branschen och det är något vi gärna vill ändra på, avslutar Carl Gindahl.

Fakta om Holms Attachments AB Grundat: 1927 (Holms Industri) Antal anställda: Cirka 50 Produkter: Sopredskap, snöredskap

20

Manne Sjöberg, marketing manager.

Export: 60 procent Vision: Safer Roads – för säkrare vägar och respekt för miljön


SE EN AV DE FÅ BILARNA ELVIS ÄGT KÖRT PRIVAT! SE EN AVOCH DE FÅ BILARNA ELVIS BilenÄGT är ävenOCH till salu,KÖRT med sistaPRIVAT! bud 31/8 2021 Bilen är även till salu, med sista bud 31/8 2021

EN FANTASTISK UPPLEVELSE I MOTALA HAMN Motala Motormuseum – Sveriges mest besökta motormuseum En fantastisk fordonshistoria samlad i Motala hamn!

En unik samling bilar, mc, motorer, fordon och prylar. Radio, TV och Fotomuseum och en lekhörna för de minsta. Välfylld souvenirbutik i entrén. Kombibiljett till Vätternakvariet går att köpa.

Njut av en weekend i sjönära miljö på Hotell

Nostalgi med allt under samma tak.

Motala Motormuseum, Hotell Nostalgi, Hamnen. Tel: 0141-564 00 Motala Motormuseum, Hotell Nostalgi, Hamnen. Tel: 0141-564 00 www.motalamotormuseum.se • www.hotellnostalgi.se www.motalamotormuseum.se • www.hotellnostalgi.se

Vågar du?

Startplats för äventyr! www.motalasjostad.se

21


Frammåt mot strömmen!

Vi har nyckeln till ditt framtida hem KlaraBo uppför äger och förvaltar hyresrätter runtom i Sverige

Förändring är äringet ingetsom somhänder händermed med-ströms,, ibland måste vi simma mot ströms strömmen och tänka tänka annorlunda. Utan att för den skull tappa bort grundvärderingarna. grundvär deringarna. Vi jobbar för en bättre bättre värld för alla. Och vi pratar gärna med fler som vill det.. Behöver du en praktikant? det praktikant? Vill du komma på en föreläsning föreläsning?? Gå en kurs? Eller något annat? Hör av dig! 0141- 20 95 80 eller info@bona.nu. bona.nu | facebook.com/Bonafolkhogsk facebook.com/Bonafolkhogskola ola

VI BYGGER FÖR MOTALAS FRAMTID ETT SAMHÄLLE FÖR GENERATIONER

Nu bygger vi Motalas högsta hus med hyresrätter som har en fantastisk utsikt över Vättern med närhet till Nordens största insjöbad - Varamon • 64 lägenheter, 1 till 5 rum och kök, några etagelägenheter • Gemensamhetslokal med takterass • 15 våningar högt • Bistro på plan 14 med egen glashiss på utsidan av huset Nu söker vi restaurangentreprenör till bistroverksamheten och hyresgäster

Hållbarhet är viktigt för oss, därför kommer det nya huset bli Svanenmärkt. Målet är att uppnå en god boendestandard med bra materialval, med så liten miljöpåverkan som möjligt.

Vill du veta mer om höghuset inom kv. Facklan? 22

VA

K

3089 0052 1234 5678

T

S

Byggstart är planerad i april och huset beräknas vara klart för inflyttning under början av år 2023 NEN M ÄR


Vid Övralid kan man ta en fika med vidunderligt vackra vyer som utsikt. Foto: Pia Axelsson

Andreas Norlén, talman i Sveriges riksdag, flyttade till Motala 1995. Under de 20 år han var bosatt i Motala var han mycket engagerad i den lokala politiken och var under flera mandatperioder bland annat ledamot i kommunfullmäktige. Här delar han med sig av sina smultronställen!

Talmannens smultronställen 1. ÖVRALID

Verner von Heidenstams hem bjuder på vidunderligt vackra vyer, redan om man nöjer sig med att vandra omkring runt huset. Går man Foto: Övralid dessutom in genom dörren får man möjlighet att lära känna människan och författaren närmare och förstå de stilideal som vägledde honom när han skapade sin unika bostad. För den som är svag för fika (varför tänker ni på mig?) ska man självklart inte missa Farfarstugan och dess våfflor.

Foto: Linnea Neckman

3. HÅLEBERGETS NATURRESERVAT

Motala kommun bjuder på många natursköna platser. Håleberget ligger mig extra varmt om hjärtat, för det var där jag överraskade Helena med att fria – och till min stora glädje tackade hon ja. När vi gav oss iväg undrade hon (helt förståeligt) varför jag hade släpat med mig en stor, otymplig bag på vår skogsutflykt, men det var för att kunna gömma, de stora, långstjälkade rosor som jag hade köpt för ändamålet.

Foto: Joachim Willén

5. MOTALA HAMN

Hamnen i Motala har blommat ut de senaste 20 åren och är en härlig plats med flera restauranger och dessutom fantastiska Motala Motormuseum med tillhörande hotell. I hamnen ligger också Göta kanalbolags huvudkontor och påminner om att Motala är Göta kanals huvudstad.

Foto: Motala kommun

2. SVERIGES RUNDRADIOMUSEUM

När jag bodde i Motala hade jag bara några hundra meter till rundradiomuseet i Bondebacka, inrymt i det som från 1927 var långvågsstationen i Motala och som gav upphov till det klassiska anropet Stockholm – Motala. Liksom vid Övralid kan man nöja sig med att ta en promenad i de vackra omgivningarna, men man har all anledning att öppna portarna och stiga in. Här får man lära sig om radions barndom och utveckling – något som kanske känns avlägset i vår tid med digital teknik, poddar och mycket annat, men som gör att vi förstår vårt samhälle bättre. Radions och så småningom tv:s framväxt var en del av vårt lands snabba omvandling under 1900-talet.

Foto: Pia Axelsson

4. BORENSBERG – SAMHÄLLET OCH HAMNEN

Öster om Motala ligger samhället Borensberg som genomkorsas av Göta kanal och som erbjuder möjlighet till en trevlig promenad, både i hamnen, kanalområdet och i samhällets centrum. Där finns också charmiga Göta Hotell, känt från den första (och bästa!) Göta kanal-filmen. Jag har för övrigt en speciell relation till Göta Hotell. När jag hade råkat köra på ett rådjur för en del år sedan kom kocken från Göta Hotell i bilen bakom och gjorde, med hjälp av sin kockkniv, processen kort med det stackars djuret.

Foto: Theresa Larsson Greus

6. VARAMON

Det visste ni kanske inte, men i Motala finns Nordens största insjöbad: Varamon. Man kan promenera gott och väl en halv mil i sand – eller lite kortare på strandpromenaden, om man inte vill få sand i skorna – och samtidigt ha utsikt över Vätterns vågor. Här finns också restauranger, minigolf, camping och tennisbanor. 23


ANNONS

24

Hela denna bilaga är en annons från Tillväxt Motala AB

ANNONS