Page 1

ANNONS ANNONS

HELA HELA DENNA DENNA BILAGA BILAGA ÄR ÄR EN EN ANNONS ANNONS FRÅN FRÅN JÖNKÖPINGS JÖNKÖPINGS KOMMUN KOMMUN

ANNONS ANNONS

Jönköping. 300 HEKTAR INDUSTRIOMRÅDE BLIR FRAMTIDENS JÖNKÖPING | SIDAN 10

Här skapas landets starkaste stadsregion | SIDAN 6

NORDENS BÄSTA LOGISTIKLÄGE | SIDAN 11 1

THE CITY OF DREAMHACK | SIDAN 18


ANNONS ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN JÖNKÖPINGS KOMMUN HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN JÖNKÖPINGS KOMMUN

ANNONS ANNONS

Foto: Joakim

Med snart 140 000 invånare är Jönköping landets åttonde största arbetsmarknadsregion och ett ledande transport- och logistikcentrum i Norden.

I Jönköping vill vi mer För många är Jönköping kyrkor, polkagrisar och Vätterns vatten. Eller så är vi en plats som man bara passerar igenom. Alla som stannat vet att här bubblar det av kraft, driv och framåtanda. Jönköping är just nu en glödhet kommun där kurvorna pekar rakt uppåt.

I Jönköping finns ett brett och

sprudlande näringsliv med stark entreprenörsanda. Näst efter Stockholm har vi Sveriges största branschbredd i vårt näringsliv. Med snart 140 000 invånare är Jönköping landets åttonde största arbetsmarknadsregion och ett ledande transport- och logistikcentrum i Norden. Läget är ett av de bästa. Inom en radie av 40 mil når vi 80 procent av Sveriges befolkning.

Här finns Jönköping Universitys fyra fackhögskolor med studenter från över 80 nationer. Det ger utländska influenser och sätter oss på kartan. Vi har bra skolor för våra yngsta och god

omsorg av våra äldsta. Här finns en mängd idrottsföreningar, samfund och organisationer för gemenskap genom hela livet. Vi har fantastisk natur, idrott i världsklass och framtidens digitala genier.

Vissa anser att vi smålänningar är

snåla men själva tycker vi nog att det enda vi är sparsamma med är R:en ibland. Vi har alla förutsättningar och möjligheter och som smålänningar är vi inte sena med att se en bra investering när den ges. Vi har jobbat hårt i många år. Tagit chansen när vi fått den och vågat satsa rejält. Och även om vi Jönköpingsbor trivs bättre med vårt val

av bostadsort än svensken i stort finns det alltid mer vi kan göra.

Resan har bara börjat för oss men

vi vill mer. Och det händer nu. Det riktigt bubblar av utveckling i Jönköpings kommun. Nya stadsdelar växer fram, den digitala infrastrukturen byggs ut och ny smart teknik ser dagens ljus. Att DreamHack, världens största digitala festival har bestämt att Jönköping är The City of DreamHack, attraherar morgondagens digitala talanger att göra oss till sitt framtida basecamp. Framtiden är kittlande. Vill du följa med eller vågar du stanna utanför?

Visste du detta?

En tidning från Jönköpings kommun. Medföljer som bilaga i Dagens Industri, mars 2018.

Projektledare: Peter Rosvall Art director: Annika Magnusson Repro: Frida Klang Text & illustration: Jönköpings kommun Omslagsbild: Anders Lundgren Tryck: Mittmedia För information om bilagor och kundtidningar, kontakta Peter Rosvall på 0700 84 00 62 eller peter.rosvall@crossmediagroup.se.

jonkoping.se

Crossmedia Communication, Kristallen B, 754 50 Uppsala crossmediagroup.se

2


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN JÖNKÖPINGS KOMMUN

Med kunden i centrum Jönköpings bästa lägen Bostäder / Butiker / Caféer / Friskvård / Hotell Kontor / Restauranger / Service / Studentbostäder

Ekblads Fastigheter 3

ANNONS


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN JÖNKÖPINGS KOMMUN

ANNONS

Stordalen satsar i stan – Jönköping är otroligt intressant för oss. Här finns en växande högskola och en mässkapacitet som utklassar de flesta konkurrenter. En spännande destination kräver spännande hotell, säger Petter Stordalen. Nordic Choice Hotels har i dag tre hotell i staden. Det senaste förvärvet var VOX hotell som man tog över 2017. VOX öppnade 2014 sin entré för första gången och sedan dess har hotellet på rekordkort tid etablerat sig som ett favoritval för Jönköpings besökare och hungriga Jönköpingsbor genom VOX Restaurant. Nordic Choice Hotels har stora planer för VOX och kommer under 2018 att utöka med ytterligare 60 rum samt även bygga en ny restaurang i hotellet.

Bild: Enter Arkitektur

Jönköping är en spännande destination med en stark hotellmarknad, menar Petter Stordalen, ägare till hotellkoncernen Nordic Choice Hotels. Förutom tre befintliga hotell planerar koncernen att 2020 öppna ett helt nytt höghushotell i staden.

Bild: Enter Arkitektur

Nordic Choice Hotels utvecklat och hittat en utformning som båda är nöjda med. – Det har varit ett omfattande arbete att få allt i lås och det kommer vara en utmaning att bygga hotellet. Det har tagit tid men vi har haft bra diskussioner, inte minst med kommunens mark- och exploateringsavdelning, i den här processen, säger Fredrik Löf, affärsutvecklare på Skanska. Han ser det som ett bra projekt för platsen, som kan hjälpa till att sätta Jönköping ytterligare på kartan. – Jönköping erbjuder sådana möjligheter! Det är ett bra läge och nu hoppas vi att Tändsticksområdet kan bli ännu mer exponerat. Det här kommer att skapa intresse och en större vilja att ta sig ner dit, fortsätter Fredrik Löf. Här vill folk bo För Skanskas del är inte heller detta enda projektet i Jönköping. Just nu är man också, tillsammans med kommunen och andra fastighetsägare, fullt engagerad i stadens nya stadsdel Skeppsbron. – Jönköping är en tillväxtort och ett ställe där folk vill bo och leva. Kommunen drar till sig folk och för oss är Jönköping en absolut prioritet att vara i, säger Marcus Ekelund, affärsutvecklare på Skanska.

Visste du detta?

Bra projekt för staden Höghushotellet har varit under diskussion länge i Jönköping. Men det var först när kommunen gick ut med en markanvisning som Skanska nappade och lämnade in ett förslag. Förslaget föll kommunen i smaken och efter det har Skanska tillsammans med

4

– Skeppsbron blir ett fantastiskt område där man ska kunna bo och leva precis vid vattnet. Vi hoppas att vi kan vara med och skapa ett livfullt område som lever dygnet runt. Därför satsar vi på att få till restauranger, gym och andra verksamheter som kompletterar bostäderna på ett bra sätt, fortsätter Marcus. 

Foto: Tord-Erik Sandersen

Stark hotellmarknad Men det är inte den enda satsningen Petter Stordalen gör i Jönköping. Ett nytt höghushotell ska också byggas i stan och även där går Nordic Choice Hotels in som operatör. Det nya höghushotellet kommer att drivas av Quality Hotel som är en del av Stordalens hotellkoncern. Hotellet med sina 18 våningar kommer att ligga vid Tändsticksområdet i Jönköping och planen är att öppna för de första gästerna år 2020. – Vi känner oss trygga i att satsa i Jönköping. Vi vet att hotellmarknaden här är stark och många kunder efterfrågar just konferenshotell och platser för möten. Vi är säkra på att det nya hotellet snabbt kommer att etablera sig bland Jönköpingsborna och alla som väljer att besöka stan, säger Susanna Ståhl, driftsdirektör för Quality Hotel i Sverige. Petter Stordalen håller med och längtar efter att få komma igång med det nya hotellet. – Det här är ett projekt som vi hållit på med länge. Jag är oerhört glad över att vi nu är i hamn och kan börja omvandla området och planera för att skapa ett så bra hotell som möjligt, säger Petter Stordalen.

En spännande destination kräver spännande hotell. – Petter Stordalen


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN JÖNKÖPINGS KOMMUN

ANNONS

Världens förvandling Just nu pågår förvandlingen som ska göra Asecs i Jönköping till ett av Sveriges bästa shoppingcenter, med världens variation. En urban miljö med högt i tak, öppen för alla, oavsett stil och smaker. Den världsomvälvande resan har redan börjat. Den första etappen, med stort restaurangtorg, öppnades i oktober 2017. Den andra etappen invigs i oktober i år. Den tredje och sista etappen invigs hösten 2019. Välkommen att följa med oss på världens resa.

asecs.se

DET SKA VARA ENKELT ATT GÖRA HÅLLBARA VAL The Better Effect Index är webbverktyget för dig som vill göra hållbara inredningsval. Vi har betygsatt våra produkter inom sex områden som ger positiv effekt för människa, samhälle och miljö. Du kan enkelt jämföra olika produkter. Sök på högsta totalbetyg (3.0) eller de områden som är viktigast för dig. Arbetsstolen Capella är ett av många bra hållbarhetsval. Capella är tillverkad i Sverige av rena, återvunna material och kan återvinnas igen. Den innehåller inga farliga flamskyddsmedel och har låg klimatpåverkan. Dessutom är den designad för att du ska må bra. KINNARPS JÖNKÖPING HUSKVARNAVÄGEN 80 - 036 - 36 46 00

BetterEffect Effect Index TheThe Better Index Hållbarhetsbetyg

Hållbarhetsbetyg

RÅVAROR & RESURSER

RÅVAROR & RESURSER

2.40

2.40

2.7

KLIMAT 1.4

2.7

KLIMAT RENA MATERIAL 2.7 1.4 SOCIALT ANSVAR

RENA MATERIAL

3.0

ÅTERBRUK

SOCIALT ANSVAR

2.7

2.0

ERGONOMI 2.7

3.0

ÅTERBRUK 2.0 ERGONOMI 2.7


HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN JÖNKÖPINGS KOMMUN

Visste du detta?

ANNONS

ANNONS

2017

110 000

Jönköping – kommunen med visioner En kommun utvecklas inte av sig själv. För att bli en av landets starkaste stadsregioner och stärka sin roll som regionens centrum behövs en vision. I Jönköpings stadskärna ser vi i dag resultatet av den stadsbyggnadsvision som präglat staden sedan början av 2000-talet.

Det blev startskottet för en fantastisk stadsutveckling och omvandling av Jönköpings stadskärna. Tack vare denna unika stadsbyggnadsvision och ett långsiktigt arbete med politisk enighet under flera mandatperioder, har Jönköping i dag ett levande centrum som alltjämt forsätter växa och utvecklas.

Beslutet om en stadsbyggnadsvision för Jönköping togs av kommunfullmäktige år 2000. Syftet var att utveckla staden, ta vara på det vackra läget, de fantastiska omgivningarna och det aktiva näringslivet. 6

En levande stadskärna Stadsbyggnadsvisionen handlade om att utveckla Jönköping ur ett helhetsperspektiv – att förtäta och skapa en levande

stadskärna fylld av människor, caféer, restauranger, butiker och andra näringsidkare. Att skapa platser att mötas och umgås på. Och precis så blev det. Jönköpings centrala delar har i dag inte mycket gemensamt med det för arton år sedan. I dag är stadskärnan Jönköpings hjärta. Med människan i centrum. Den stora mötesplatsen är Norra Munksjön. Här, på Bauers brygga, ligger caféer och restauranger på rad med uteserveringar i söderläge och ett utbud för alla smaker. När vårsolen tittar fram


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN JÖNKÖPINGS KOMMUN

ANNONS

Jönköping har en levande stadskärna som fortsätter utvecklas. Foto: Appelin Media Productions

De senaste åren har befolkningen i Jönköping ökat med runt 1 500 personer per år.

fylls inte bara uteserveringarna utan även trädäck, trappor, bryggor och bänkar av frusna Jönköpingsbor med ansikten vända mot solen och värmen. Det är på och runt Munksjön det händer När sommaren kommer kan man sitta här på bryggan och titta ut över ett aktivt sjöliv. På Munksjön samsas seglare, roddare och flottar. Det går gratis guidade flotturer flera gånger om dagen där flera av stadsbyggnadsvisionens förverkliganden lyfts fram och berättas om. Munksjöbron är ett av dem och också ett av Jönköpings mest fotograferade objekt. Bron byggdes för att förbättra trafiksituationen i centrum i början av

2000-talet. I ena änden av Munksjöbron strålar en annan vacker byggnad – Kulturhuset Spira. Ett hus fyllt med musikal, teater, musik och dans – ritat av arkitekt Gert Wingårdh och invigd 2011. På västra sidan av Munksjön reser sig Munksjöstaden – en helt ny stadsdel i Jönköping. Här, mitt i industrihistorien, byggs bostäder på en strandremsa som varit avskuren för allmänheten i mer än 150 år. Att förtäta bebyggelsen i Jönköping är en annan del av stadsbyggnadsvisionen. Och bostäder behövs. De senaste åren har invånarantalet i Jönköpings kommun ökat med runt 1 500 personer per år. Folkmängden i kommunen ligger i dag runt 140 000 invånare. 

Här byggs nya bostäder med strålande sjöläge. Foto: Jönköpings kommun

7


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN JÖNKÖPINGS KOMMUN

Stentuff tävling i centrala stan. Foto: IRONMAN Sweden

ANNONS

Unik folkfest med stora muskler Två år i rad har Jönköping stått värd för IRONMAN 70.3; två fantastiska folkfester som också uppskattas av deltagarna. 2017-års tävling var så populär att hela 98,5 procent vill rekommendera sina vänner att tävla i Jönköping. Siffran är en rekordnotering som gör loppet i Jönköping till världens mest populära i sin kategori. – Att vara bäst i världen i just denna kategori efter bara två år är oerhört hedrande, ett kvitto och en belöning för väldigt mångas hårda arbete, säger tävlingsledaren Mattias Markenstrand. En som vittnar om det speciella med Ironman 70.3 i Jönköping är triathleten Åsa Lundström, bosatt i Kaxholmen utanför Huskvarna. – Det är en unik stämning under loppet. Det är det som säljer internationellt, och det hör jag från andra proffs jag umgås med. Det är så klart en fin sträckning, men det är publiken som gör upplevelsen så fantastisk. Stödet är otroligt, alla hejar som om de kände en, säger hon.

Det kommunala bolaget Destination Jönköping har under ett antal år arbetat aktivt för att få stora idrottsevenemang till staden. Det har gjort att Jönköping nu finns med på den internationella evenemangskartan och fått en stark ställning som idrottsstad. – I Jönköping är själva staden en arena med naturliga förutsättningar för många olika typer av evenemang. Mitt i city finns tre sjöar med möjlighet till rodd-, kanot-, sim-, segling- och vattenskidtävlingar. Runt city bjuder kommunen på en vacker och kuperad natur med möjligheter för bland annat cykling och löpning, säger Calle Tollén på Destination Jönköping. 

FJÄRRVÄRME – ETT HÅLLBART ALTERNATIV NU OCH I FRAMTIDEN – Vi tror på fjärrvärme som ett bra och hållbart system för hela samhället, säger Markus Carpvik, chef för Företagsmarknad på Jönköping Energi.

f järrvärme har funnits i Jönköping i cirka 30 år, och är fortfarande ett av de mest hållbara sätten att värma fastigheter; driftsäkert, enkelt och med bra ekonomi över tid. Konkurrens och högre krav från kunderna gör däremot att fjärrvärmen behöver stärkas för att fortsätta vara attraktiv. jönköping energi arbetar med att ta fram nya tekniker och mer energieffektiva sätt att leverera värmen och ser även över fjärrvärmen som helhet, det vill säga olika typer av tilläggstjänster. – Vi hjälper kunderna att mäta, analysera

och effektivisera sin energiåtgång. I flerfamiljshus är det till exempel en fin balansgång mellan komfort och ekonomi. Där hjälper vi fastighetsägarna att hamna rätt, så att det känns varmt och skönt inne med god ekonomi, säger Markus Carpvik. för att få ut maximal nytta av fjärrvärmen räcker det inte med att som leverantör effektivisera produktionen, det gäller också att kunderna anpassar sina system efter ny teknik. – Därför är samverkan viktig. Utöver vår dagliga kontakt med kunder har vi haft idé-

8

möten med fastighetsägare, entreprenörer och företag, där lösningar hittas och synpunkter tas tillvara. exempel på nya lösningar kan vara fjärrvärme i kombination med annan teknik, energilagring, lägre temperatur i systemet, att återvinna restvärme eller skapa nya affärsupplägg. —


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN JÖNKÖPINGS KOMMUN

ANNONS

Rena drömstaden för roddare! Foto: Symbolbilder

Idrottsstad med träningsmöjligheter i världsklass Efter ett år fullt av framgångar utsågs Jönköping till Sveriges bästa idrottsstad 2017. Kommunen präglas av ett starkt föreningsliv med en stor bredd. Här finns också några av landets mest framgångsrika föreningar och idrottare. Möt några av dem som har valt att bo och träna här. Lovisa Claesson är 22 år och en av Sveriges bästa kvinnliga roddare, hon har vunnit både SM och U23-VM. Hon läser maskinteknik på Jönköpings University och kombinerar studierna med idrottandet. Jönköping University är ett så kallat elitidrottsvänligt lärosäte, vilket betyder att man kan få sin egen studieplan med tid för träning och tävlingar. – Den stora fördelen med Jönköping är att jag kan kombinera skolan med träning, samtidigt som det är nära till Munksjön där vi tränar. Det är också positivt att staden växer och tydligt vill framåt, här kan man utvecklas. Munksjön används som tävlingsarena för både internationella och nationella roddtävlingar, men också för seglings- och kanotsporten. Lovisa tränar oftast här men tycker dock att sjön, som är 1850 meter lång, är lite för kort för att vara helt idealisk. – Jag brukar ge mig ut på Vättern när jag vill ro längre sträckor, det är lyxigt att ha flera sjöar att välja bland. ”Unika träningsmöjligheter” För triathleten Åsa Lundström, topp tio i världen i Iron Man, skapar naturens variationer unika träningsmöjligheter. Hon berättar upprymt om traktens fantastiska förutsättningar: oändliga vandringsleder, platta landsvägar och slingriga vägar med höjdskillnader. Och om hur överraskad hon blev av de många sjöarna. – Jag skulle säga att träningsmöjligheterna runt Jönköping är unikt tillgängliga. Det kanske inte är det första som slår en när man passerar på motorvägen genom stan, men man behöver inte ens lämna stadskärnan för att bli varse vilka träningsmöjligheter naturen skapar. Inflyttad från Dalarna har Åsa numera sin bas i Kaxholmen utanför Huskvarna. Det är här hon samlar kraft och förbereder

sig inför nya utmaningar. Målet är givet: att en dag vinna Iron Man Hawaii och bli bäst i världen. Familjen lämnade huvudstaden för Jönköping Några andra som har lockats till staden tack vare dess idrottsmöjligheter är familjen Frenssen-Borgh. Lotta Frenssen är sedan ett år VD på Elmia i Jönköping. Hon flyttade till Huskvarna som 15-åring för att börja på Sanda basketgymnasium, och bodde här under sina gymnasieår. Därefter har hon bott på andra håll i omkring 35 år, senast i Stockholm. När dottern också ville gå på Sanda basketgymnasium valde familjen att flytta tillbaka. Här finns träningsmöjligheter, samtidigt som Lotta kan fortsätta jobba internationellt. Det är möjligt tack vare Jönköpings strategiska läge, med närheten till många svenska städer. Lottas son Eskil är roddare på elitnivå och har också valt att flytta till Jönköping. Här finns möjligheten att både kunna träna i en miljö i världsklass och samtidigt läsa på högskolan. – Munksjön ligger nära och kräver ingen krånglig logistik, berättar Lotta, till skillnad från om man pluggar till exempel på Berkeley där det ibland blir långa avstånd mellan boende, skola och träning. Döttrarna Embla och Eira är båda aktiva inom basket, och spelar i varsitt lag i stan. För Lotta, som genom åren ägnat sig åt en rad idrotter, sker motionerandet idag mest i form av långa promenader med familjens hund. – För en aktiv familj som vår, är Jönköping rena paradiset. Här finns alla förutsättningar för elitidrottare; berg, sjöar och skog på nära håll, samtidigt som man snabbt kan cykla till jobbet eller skolan. Dessutom är det världens vackraste plats. 

Upplev nya KABE 2018. Varje husbil och husvagn från KABE är byggd för att användas året runt. De tekniska lösningarna och den unika värme- och ventilationslösningen Smart Climate System gör KABE till ett av marknadens absolut bästa året-runt-fordon. Isolering, fönster, väggar, värme och ventilation är alla utvecklade för att motsvara de höga krav som naturen ställer oss inför, oavsett årstid. KABEs husvagnar och husbilar är också utrustade med den senaste tekniken. Ett exempel är den prisbelönta manöverpanelen KABE Smart D*, som styr och övervakar alla funktioner och som kan kopplas till mobilen via Smart D Remote-appen.

Välkommen in till din KABE-återförsäljare så berättar vi mer! kabehusvagnarhusbilar

www.kabe.se Classic-serien har en standard- och utrustningsnivå som kan avvika från beskrivningen. Hör med din återförsäljare!

9


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN JÖNKÖPINGS KOMMUN

ANNONS

I Skeppsbron planeras för bostäder, arbetsplatser och en stor grön park. Visionsbild: Södra Munksjön Utvecklings AB

Här utvecklas framtidens Jönköping!

Från att i dag vara ett 300 hektar stort industriområde utvecklar man just nu Södra Munksjön – en förlängning av Jönköpings stadskärna runt de centrala sjöarna Munksjön och Rocksjön. När allt är klart ska området ge plats till runt 25 000 boende, 11 500 arbetsplatser och 450 000 kvm kommersiella lokaler.

bolaget eller kommunen äger all mark i området kräver det nya sätt att arbeta och samverka med redan befintliga fastighetsägare i området. Det är en utmaning men är också positivt då samarbetet ger nya möjligheter för tankar och idéer runt byggnation, hållbarhet och boendemiljöer att bli verklighet.

Där kommer det att byggas 2 000 sjönära bostäder samt skolor, kontor, handel och restauranger. Skeppsbron kommer också att få en stor grön park som sträcker sig längst med Munksjöns södra strand. Med andra ord både stadspuls, sjöliv och grönskande parker runt knuten. Kommunalt bolag utvecklar Den som leder och driver stadsutvecklingen är det kommunala bolaget Södra Munksjön Utvecklings AB. Då varken

Södra Sveriges nya nav I området Södra Munksjön placeras också den nya stationen för den planerade

Visste du detta?

I dokumentet Stadsbyggnadsvision 2.0 pekade Jönköpings kommun ut ett stort område som stadens nya stadsdel – Södra Munksjön. Nu går man från ord till handling och förverkligar visionen.

Skeppsbron näst på tur Södra Munksjön kommer att innehålla flera stadsdelar. I den första delen, Munksjöstaden med sitt karaktäristiska höga torn, har företag och privatpersoner redan flyttat in. Byggnationen fortsätter i Munksjöstaden och nu sätter man spaden i backen för nästa stadsdel – Skeppsbron. 10

höghastighetsjärnvägen. Det innebär en helt ny placering av station och helt nya möjligheter för Jönköping. I dag ligger inte staden utmed någon av Sveriges stambanor men med höghastighetsjärnvägen blir staden istället navet i hela systemet. Kortare restider, större pendlingsmöjligheter och växande arbetsmarknader är några av de effekter man kan se att järnvägen kommer att ge. 


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN JÖNKÖPINGS KOMMUN

ANNONS

Godsjärnvägen går inne på området. Foto: Logpoint South Sweden

LogPoint – lager med strålande logistikläge Med sitt läge precis vid E4:an och väg 40, mitt i Sverige och Norden, är området LogPoint South Sweden optimalt för lager, logistik och e-handel. Om du någon gång åkt på E4:an söder om Jönköping kan du inte ha missat det. Flera hundra meter långa byggnader som tornar upp sig längs med vägen, alltid fordon och människor i rörelse, nya lokaler som byggs, ständig utveckling och expansion. Det är LogPoint South Sweden du sett. Mitt i Sverige och Norden Hit har redan Ikeas och Elgigantens Nordenlager hittat, likaså Babyshop, Danish Crown, Bubs godis och PostNord bland

företagen är stort – bland annat tack vare den företagarförening som finns på området – LogPoint Business Network. – LogPoint Business Network skapar förutsättningar för oss företag att vara med och påverka områdets utveckling och framtid, säger Jeanette Hagberg som är platschef på Ikea Torsvik. Genom nätverket arbetar företagen för att påverka områdets utveckling, byta erfarenheter och nätverka med varandra. Förutom nätverket är den ständiga utvecklingen en av områdets verkliga styrkor och

många andra. I dag finns 120 företag på området och nya etableringar kommer ständigt. Framförallt är det logistikintensiva verksamheter som finns här. Med motorvägen precis bredvid, godsjärnväg på området och det faktum att man når 80 procent av Sveriges befolkning inom 40 mils radie gör att området är högintressant ur logistiksynpunkt. Samarbete mellan företagen Utvecklingen av området drivs av ett kommunalt bolag men samarbetet mellan

Nya former gammal tradition Sedan 1942 har vi verkat för en långsiktig utveckling av Jönköping. Med stadsdelar och fastigheter som är mer än väggar, tak och fläktsystem. Som är människorna, mötena och drömmarna som finns där. För gemenskap och integration. Varje år växer vi med minst 200 nya bostäder. Nya områden och nya stadsdelar tillkommer. Samtidigt som vi förvaltar och utvecklar det vi redan har. En utveckling med stöd i vår långa tradition. En utveckling med grund i människorna, mötena och drömmarna.

Välkommen att söka bostad på www.vatterhem.se 11

LogPoint Business Network skapar förutsättningar för oss företag att vara med och påverka områdets utveckling och framtid. – Jeanette Hagberg

även en stor anledning att så många företag väljer att etablera sig här. 


ANNONS ANNONS

HELA DENNA ÄR EN FRÅN ANNONS FRÅN XXXKOMMUN HELA DENNA BILAGA ÄRBILAGA EN ANNONS JÖNKÖPINGS

ITAB Shop Concept, med huvudkontor i Jönköping, har cirka 3 600 medarbetare. ITAB är en av Europas ledande aktörer inom kundunika butikskoncept, kassadiskar, självutcheckningssystem och professionella belysningssystem. Koncernen har under de senaste åren expanderat kraftigt genom organisk tillväxt och strategiska företagsförvärv. ITAB bedriver egen verksamhet i cirka 30 länder och cirka 20 produktionsanläggningar i Europa och i Kina. ITAB har även samarbetspartners i stora delar av Europa. ITAB Shop Concept är börsnoterat vid NASDAQ Stockholm i segmentet Mid Cap. www.itab.com

2 12

ANNONS ANNONS


ANNONS ANNONS

HELA DENNA ÄR EN FRÅN ANNONS FRÅN XXXKOMMUN HELA DENNA BILAGA ÄRBILAGA EN ANNONS JÖNKÖPINGS

HELA DETTA UPPSLAG ÄR EN ANNONS ANNONS ANNONS

DIGITALISERINGEN REVOLUTIONERAR DETALJHANDELN Det har skett stor utveckling inom den traditionella retailbranschen under de senaste åren – och det finns mer kvar att göra. Detaljhandelns butiker genomgår stora förändringar och kommer att bli mer av en upplevelse- och mötesplats för konsumenten menar Ulf Rostedt, VD och koncernchef för ITAB Shop Concept. – Den digitala utvecklingen i den fysiska butiken driver vår utveckling och försäljning framåt. Vi ligger långt framme inom flera delar av den digitala utvecklingen. Det innebär fler och större affärsmöjligheter för oss, säger Ulf Rostedt. Ulf har med 20 år i branschen stor erfarenhet och har sett mycket ske inom dagligvaruhandeln som vi ser idag. – För åtta år sedan erbjöd vi hyllor i trä och metall. Men under de senaste 4-5 åren har vi satsat mycket på det digitala, för att utveckla smarta butiker som är optimala för både handlare och kunder. Vi har varit väl förberedda för utvecklingen och fortsätter att jobba framåt. ITAB är en av Europas främsta leverantörer av butikskoncept, kassadiskar och butiksbelysning som ska ge en smidig och trevlig miljö för butiker och kunder. Varje år säljer företaget mellan 20-25 000 kassaenheter över hela världen. En viktig strategi för den digitala kundupplevelsen i butik lanserades under förra året i samband med Euroshop, en stor mässa för retail. Erbjudandet bygger på en helhetslösning som inkluderar bland annat system för personlig kommunikation, interaktion via mobil och andra informations och beställningspunkter i butiken till sömlös transaktion och betalning. En framtida butiksupplevelse där många lösningar är färdiga redan idag. System för att mäta kundströmmarna i butik på samma sätt som i en e-handel har också utvecklats. Likt en hemsida kan mätningar göras om vilket kundsegment kunder tillhör, vart de går i butiken, hur olika kunder rör sig mellan avdelningar, var de stannar och plockar upp varor och vad som leder till avslut. Lösningen använder i stort existerande utrustning i butik vilket innebär en begränsad investering i infrastruktur. – Butikerna vill identifiera vad just du är intresserad av och de jobbar mer med riktade erbjudanden via digitala displayer i butiken. Det gäller att göra butiken så intressant som möjligt så att vi konsumenter vill gå dit – här kan vår expertis och våra innovationer hjälpa till. digitaliseringen driver försäljningen framåt För 15 år sedan var självutscheckning en omöjlighet man bara kunde drömma om. Men i och med att digitaliseringen växer sig starkare, utvecklas tekniken snabbare med den. ITAB:s målsättning är att kunna kommunicera med kunden, genom digitala skärmar, belysning och pushmeddelanden. På så sätt kommer man kunna skräddarsy upplevelsen för varje specifik kund. – Ett annat projekt går under namnen Endless aisle riktar in sig mot butiker som inte har ett hela sortimentet i butik. Genom tjänsten ska man kunna beställa produkter man saknar, antingen till butikens uthämtningssystem eller direkt hem till dörren. Att handla online och i butik kommer att flyta samman mer och mer, säger Ulf Rostedt. Produktutveckling i framkant Som en del i arbetet med att utveckla morgondagens butiker, har ITAB arbetat hårt med att utveckla verktyg och lösningar som effektiviserar kassalinjen,

framförallt när det kommer till självutcheckning. Målet är att genom AI göra tekniken så smart att självutcheckningssystemen kan interagera, kategorisera och väga varor utan att kunden behöver göra något. Man har kommit långt – genom Easyflowtekniken färdas varorna genom en tunnel som känner igen, väger och kategoriserar dem. Tekniken testas på flera platser i världen, och Ulf Rostedt är säker på att svenska matbutiker snart hoppar på tåget – Snart finns tekniken hos flera svenska handlare, det är jag säker på! ITAB har under det senaste året tagit ytterligare ett steg och utvecklat ett självutcheckningssystem för fashion. Genom en säker process där kunden själv kan scanna varor och avaktivera larm, skapas möjlighet till självutcheckning även inom fackhandeln. – Vi har använt olika kompetenser inom koncernen. Vi sammanförde våra team inom fashiondesign och självutcheckningslösningar och utvecklade ett koncept för självutcheckning inom fashion. pick&go med airflow i likhet med amazongo ITABs nästa koncept inom checkout arena kallas Pick&Go med Airflow. Airflow och AmazonGo har mycket gemensamt. Där flyttas teknologi från Easyflow ut i butik, och systemet innebär att när konsumenten plockar varan i butik registreras den direkt. Tanken med systemet är att förenkla för konsumenten, då varan registreras som inköp direkt när man tar den från hyllan. Systemet är under utveckling och en första version av systemet har visats på mässa. Intelligenta belysningssystem ITAB bedriver också egen produktutveckling inom belysningssystem. Utvecklingen har fortsatt och ITAB kan erbjuda belysningssystem som kombinerar styrning av belysning, ljud och bild i ett och samma trådlösa system. Butikerna kan genom systemet styra belysningen efter exempelvis hur soligt det är eller hur mycket kunder det är i butiken. Styrningen sker också för att skapa en speciell upplevelse eller ge rätt intryck. Allt sker från ett och samma ställe och kan också automatjusteras. click & collect ITAB utvecklar också system för att effektivisera leveranser från butik eller lager. Click & Collect finns idag på många ställen och innebär att konsumenten beställer varor i butik eller via internet för att sedan hämta det på ett obemannat utlämningsställe. Skåpen finns från enklare varianter till avancerade för robotlager med hög kapacitet. ITAB har idag ett komplett erbjudande som också innehåller kyl- och frysmöjligheter för dagligvaruhandeln. ett helhetskoncept ITAB är en helhetsleverantör och partner för detaljhandelskedjor runt om i världen. ITABs ambition är att tillsammans med kunden höja butiksupplevelsen för konsumenten genom att skapa effektiva och attraktiva butikskoncept sammankopplade med andra kanaler såsom mobil och e-handeln. 3 13

"Snart finns tekniken hos flera svenska handlare, det är jag säker på!" Ulf Rostedt, VD och koncernchef för ITAB Shop Concept.


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN JÖNKÖPINGS KOMMUN

ANNONS

Succé för Sårpodden Kommunens podcast om sår och såromläggning – Sårpodden – har 400 lyssnare per avsnitt och har visat sig vara ett utmärkt sätt att sprida kunskap. Finns det något särskilt att säga om sår? O ja, i alla fall om du frågar eldsjälarna bakom Jönköpings kommuns lite ovanliga satsning Sårpodden. Det är en podcast där sjuksköterskan Malin Munter och kommunikationsstrategen Johan Lundell diskuterar sårvård, sårbehandling, patientfall och hygien. – Jönköpings kommun har djup och bred kompetens kring sårvård och vi ville få ut kunskaperna till alla som arbetar med sår. Samtidigt vill vi vara innovativa och i takt med tiden. Så föddes Sårpodden. Vår tanke är att dela med oss av den erfarenhet vi har om svårläkta sår, som tryck- och bensår. På så vis hoppas vi kunna minska människors lidande och öka sjuksköterskors kompetens inom sårområdet, säger Malin Munter. Målgruppen är främst studenter på olika omvårdnadsprogram, sjukvårdspersonal och alla som jobbar med eller har sår. Lyssnarna får skicka in egna frågor och problemställningar som tas upp i nästa program. – Satsningen sker genom kommunen och vi har bra stöd från chefer och kommunikationsavdelningen. Det är jättekul att vi kan göra det här, och att vi når så många intresserade. Varannan vecka kommer ett nytt avsnitt av Sårpodden och du hittar den på Itunes och Soundcloud. 

Solveig på väg! Foto: Ellinor Lindahl/Annie Ekblom

Solbilen Solveig kom åtta i världens största solbilstävling Nästa utmaning blir att ställa upp i 2019 års World Solar Challenge (tävlingen hålls bara vartannat år). Då med en ny solbil, som förhoppningsvis ska bli den snabbaste och mest effektiva modellen i världen det året. – Strategin är jätteviktig. Vi har ett helt team som bland annat beräknar vilken hastighet vi ska hålla beroende på

När tävlingen Bridgestone World Solar Challenge hölls i Australien i höstas kom JU Solar Team på en smickrande åttondeplats. Nu ska solbilen Solveig bytas ut mot en nyare modell, som ska ställa upp i samma tävling år 2019. JU Solar Team består av ett 25-tal studenter från Jönköping University. – De flesta av oss är från den tekniska högskolan, men vi har också medlemmar från högskolan för lärande och kommunikation och Jönköping International Business School, berättar Matilda Ekman, som läser till civilekonom på JIBS och är ansvarig för sponsorer och event i JU Solar Team. Det är sponsorerna från näringslivet som har gjort projektet möjligt. De ställer upp med kompetens, stöttning, material och till viss del även finansiering.

Staden som står upp för människors lika värde I Jönköping är engagemanget för utsatta människor stort. Här samarbetar föreningar och samfund för att hjälpa människor in i samhället och när faror hotar går man samman för att stå upp för de viktiga värdena i samhället.

exempelvis vädret och hur mycket energi vi får in under vägen. Det är överlag en väldigt teknisk tävling, men stämningen är härlig och alla lag är oerhört hjälpsamma. Jag hoppas bara att vi får det soligare nästa gång. Förra året var det molnigt och svårt att ladda batterierna, mindre än hälften av lagen höll tidskraven och lyckades ta sig i mål, berättar Matilda. 

Stämningen i tävlingen är härlig och lagen hjälper varandra. Foto: Ellinor Lindahl/Annie Ekblom

Engagemanget för utsatta människor märktes inte minst den 1 maj 2014 när Fredrik Hollertz, präst i Svenska kyrkan i Jönköping, lät kyrkklockorna ringa i två timmar, för att varna för fara, under en nazistdemonstration. Fredrik berättar att många kände obehag och ville agera när beskedet om att nazister skulle demonstrera på Jönköpings gator kom. – Yrvaket insåg vi att vi borde göra något för att stå upp för människors lika värde. Vi planerade för en utomhusgudstjänst utanför Sofiakyrkans port när en deltagare föreslog att vi också skulle ringa i kyrkklockorna, som en varningssignal för det som hotar samhället. 14

Att låta kyrkklockor ringa är en tradition från äldre tider för att påkalla uppmärksamhet för en annalkande fara. I Jönköping hade kyrkklockorna inte ringt för fara sedan 1939, när de den 1 maj 2014 ringde i två timFredrik Hollertz mar, både för att varna för fara och för att överrösta nazisternas slagord. Utomhusgudstjänsten samlade över tusen personer på planen framför kyrkan.


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN JÖNKÖPINGS KOMMUN

Foto: Innovate

”Stor mångfald bland studenterna” Jönköping University är ett av de mest internationellt präglade lärosätena i Sverige, med nästan en femtedel utländska studenter, de flesta från länder i EU och Asien. Vad gör Jönköping så populär som internationell studentstad? Olha Kayda, 29, kom till Sverige och Jönköping från Ukraina för tre år sedan. Målet var att lägga den akademiska grunden för sitt drömjobb: att arbeta kombinerat med business och IT på ett internationellt företag. – Jag hade studerat i Litauen och ville fortsätta på masternivå på ett skandinaviskt universitet. Det fanns många skolor att välja mellan, men jag fastnade snabbt för Jönköping och JIBS (Jönköping Olha Kayda International Business School). Programmet var internationellt med stor mångfald bland studenterna, vilket var perfekt för mig. Det var också viktigt att jag fick läsa en utbytestermin, säger Olha Kayda. Sin masteruppsats skrev hon i samarbete med Husqvarna AB. Att samverka med företag och få värdefull erfarenhet utanför skolans väggar var viktigt för henne redan i ett tidigt stadium. – Jag visste från början att jag ville delta aktivt och göra positiv skillnad på ett riktigt företag. Samtidigt, för min egen utveckling, ville jag ta del av den erfarenhet och djupa kunskap som finns på alla framgångsrika företag. Efter examen våren 2017 fick hon direkt jobb på Ikea som en del av deras traineeprogram Global Young Potentials. – Jag trivs jättebra. Jag är glad och tacksam att mitt hårda arbete har lönat sig. En som inte tagit examen än Ladan Sarvari, 24, från Iran. Hon läser just nu sin sista termin på IT-masterprogrammet management and innovation på JIBS. – När jag läste om skolan tyckte jag att den verkade cool, väldigt internationell. De har många fler engelska program än

– Folk kom från alla möjliga och omöjliga sammanhang, det var olika kristna kyrkosamfund som gick samman: frikyrkliga, katolska, assyriska, Svenska kyrkan. Alla oavsett religion var välkomna. Vi slöt oss samman denna dag – hela den kyrkliga, politiska och samhälleliga skalan deltog, för att stå upp för de viktigaste värdena i samhället, berättar Fredrik. Engagemang och samverkan Jönköping är en relativt sammanhållen stad, med färre utanförskapsområden än många andra stora städer. Fredrik Hollertz

En av de viktigaste länkarna i nordiskt näringsliv! ANNONS

Visste du detta?

svenska, så jag kände mig bekväm med att läsa där. Jag visste att jag skulle få klasskompisar med liknande bakgrund som jag. Och utanför skolan, hur är staden Jönköping att leva i? – Staden har perfekt storlek för en nyinflyttad student. Det underlättade mycket när jag skulle lära känna den svenska kulturen och försöka passa in. Det är Ladan Sarvari korta avstånd och folk är väldigt snälla. Efter examen vill jag gärna stanna i Sverige och jobba – varför inte i Jönköping?, säger Ladan Sarvari. 

När jag läste om skolan tyckte jag att den verkade cool, väldigt internationell.

Elmia är en viktig arena för näringslivet i en av Sveriges viktigaste utvecklingsregioner.

– Ladan Sarvari

Elmia har årligen ca trettio viktiga bransch- och publikmässor och ett tjugotal kongresser och events. Det är ingen slump att världens största skogsmässa, ett av världens största e-sportevenemang, Nordens viktigaste underleverantörsmässa och Nordens största motormässa äger rum här.

tror att det har flera orsaker. – Här finns ett starkt engagemang för att hjälpa människor in i samhället genom idrottsrörelse, föreningsliv och trossamfund. Våra politiker är mycket medvetna om hur viktigt det är att samverka, och har jobbat länge med det. Ibland kan Fredrik Hollertz bli nedstämd och tro att människor har glömt bort varandra eller inte bryr sig. – Men jag har gång på gång fått uppleva motsatsen – det finns en ström av omtanke, rättvisepatos och vilja till förändring här! 

Samarbetet mellan Elmia, näringsliv, kommunen och ideella organisationer är vår framgångsfaktor. I den här regionen kan vi tillsammans erbjuda upplevelser och möjligheter som storstäderna inte kan konkurrera med.

15

www.elmia.se


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN JÖNKÖPINGS KOMMUN

ANNONS

Att ha ett snabbt och pålitligt internet är en förutsättning, inte bara för mig utan för alla småföretagare på landsbygden. – Göran Locking

Foto: Jönköpings kommun

Levande landsbygd tack vare fiber Med snabbt internet är det möjligt att bo och arbeta även utanför tätorten. Göran Locking är lantbrukare med omkring 50 mjölkkor och viss spannmålsodling. Han bor på landet strax utanför Jönköping. När kommunen erbjöd snabb fiberuppkoppling var han snabb att tacka ja och han har inte ångrat sitt val. Tack vare det snabba nätet går det utmärkt att sköta alla kontakter med myndigheter, berättar han. – Det är mycket pappersarbete, ansökan om EU-bidrag, kontakt med Skatteverket och Jordbruksverket. Att ha ett snabbt och pålitligt internet är en förutsättning, inte bara för mig utan för alla småföretagare på landsbygden. Här på landsbygden är det dessutom längre till butiker och service, vilket gör internet än viktigare. Göran, som också är ordförande i LRFs kommungrupp, använder nätet även för kunskapsinhämtning och rådgivning kring djur och växter. Han har funderat på att skaffa olika digitala hjälpmedel för att övervaka djuren. – Nu har jag inte så många kor, men har man större besättningar finns det gott om intressanta digitala hjälpmedel. Fiber öppnar många möjligheter! 

Visste du detta?

Jönköpings stadsnät är tredje bästa i Sverige! Foto: Jönköpings Energi

Jönköpings stadsnät fick bronsmedalj När Comhem rangordnade alla öppna stadsnät i Sverige hösten 2017 kom Wetternet, som är Jönköping Energis öppna stadsnät, på en hedrande tredjeplats. – Det är fantastiskt roligt och ett kvitto på att vi gör rätt, säger Lennart Jarl, produktchef på Jönköping Energi. Alla öppna stadsnät i Sverige rangordnades efter 23 kriterier, exempelvis teknisk stabilitet, miljöhänsyn, snabbhet, prissättning och avtalsvillkor. Jämförelsen av stadsnäten är den första

Vi siktar på att komma på första eller möjligen andra plats nästa gång! – Lennart Jarl

16

som har gjorts, och Lennart Jarl hoppas att den ska bli ett återkommande inslag. – Utöver att bekräfta att våra lösningar fungerar, blir den också ett sätt att se vad vi kan utveckla till nästa gång. Vi siktar på att komma på första eller möjligen andra plats nästa gång! Med ett öppet stadsnät, som Wetternet, ser man till att fiber kommer in i fastigheterna. Tjänsterna, som internet, TV, telefon och sakernas internet (vardagsföremål med internetuppkoppling), kommer från olika leverantörer som till exempel Bred-

bandsbolaget, Telia och Comhem. Kunderna är fria att välja vilken leverantör de vill. Wetternet ägs sedan den 1 mars till 90 procent av kommunalägda Jönköping Energi, till tio procent av Habo Energi, som i sin tur ägs av Habo kommun. – Tanken är att flera stadsnät i Jönköpings län ska vara delägare i varandra och utveckla och driva näten tillsammans. På så vis blir vi starka. Bredbandsnätet i Jönköpings kommun är förhållandevis väl utbyggt. Mål för bredbandsutbyggnaden är att år 2020 ska 90 procent av alla hushåll och företag i Jönköpings kommun, såväl i tätort som på landsbygd, ha tillgång till snabbt bredband (minst 100 Mbit/s). 


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN JÖNKÖPINGS KOMMUN

ANNONS

Ny forskning ska göra företag mer innovativa Små och medelstora företag får ofta kämpa med sitt utvecklingsarbete. Nu ska det nya forskningsprojektet InnOvate på Jönköping University hjälpa företagen att skapa bättre balans mellan dagligt arbete och innovation. SPARK är namnet på Jönköping Universitys nya forsknings- och utbildningsmiljö inom kunskapsintensiv produktframtagning. Här bedrivs en rad forskningsprojekt med syftet att hjälpa tillverkningsföretag i sin utveckling. Ett av projekten, InnOvate, startade i februari och fokuserar på mindre företag vars utmaning är att upprätthålla balansen mellan dagligt utförande och innovation. – De små och medelstora företagen anses vara samhällets stora tillväxtmotor. Vi vill undersöka hur de kan hantera sina utvecklingsprocesser, trots att de flesta saknar en dedikerad utvecklingsavdelning. Själva säger företagen att innovation är svårt att hinna med, så vi vill även hitta lösningar som kan stimulera deras

utveckling, säger Annika Engström, projektledare för InnOvate. Sex företag från Mellansverige med max 250 anställda medverkar. Forskningsresultaten ska implementeras löpande hos företagen under det treåriga projektets gång, som bland annat genomförs i åtta workshops. Den nya kunskapen som genereras ska också spridas utanför projektets ramar. – Det är vårt ansvar som forskare. Vi ska skapa en hemsida där vi ska offentliggöra resultaten, delta på mässor och publicera artiklar, säger Annika Engström. InnOvate blev möjligt efter att KKstiftelsen bidragit med fyra miljoner kronor. 

De små och medelstora företagen anses vara samhällets stora tillväxtmotor.

Bildbank IKON

– Annika Engström

Annika Engström är projektledare för InnOvate. Foto: InnOvate

Rum för alla I Svenska kyrkan Jönköping finns både äldre och nyare kyrkor och församlingshem som varje vecka fylls av människor i oilika åldrar. Gudstjänster, konserter, körer, barn- och ungdomsverksamhet, soppluncher och förskola är några av dessa mötesplatser. Vi vill skapa sammanhang där vi människor får dela tro och tvivel, sjunga om och till Gud och där ensamheten kan få brytas. Vår grund är tron på Guds villkorslösa kärlek som tydligast tagit sitt uttryck i Jesus Kristus. Därför engagerar vi oss också i frågor som rör människors lika värde, integration och hållbar utveckling.

Välkommen - som du är. Läs mer på www.svenskakyrkan.se/jonkoping

17


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN JÖNKÖPINGS KOMMUN

ANNONS

10 000 datorer är uppkopplade samtidigt under DreamHack. Foto: Gabriel Kulig

DreamHack sätter Jönköping på världskartan Två gånger om året hålls DreamHack – världens största datorfestival – i Jönköping. DreamHack Summer och DreamHack Winter fortsätter oavbrutet att utvecklas. När 2018 års DreamHackfestivaler körs igång är samarbetet med kommunen och det lokala näringslivet tätare än någonsin.

Visste du detta?

Samarbetet mellan DreamHack, kommunen och det lokala näringslivet har intensifierats de två senaste åren. Under DreamHack Winter 2017 anordnades en näringslivsdag för att diskutera framtidens hållbarhet, kompetensförsörjning och digitalisering. Cirka 300 företagare visades runt i spelhallarna. – Förut var det många som inte förstod hur mycket DreamHack bidrar med till kommunen, men vi sätter Jönköping på kartan internationellt. Under våra båda festivaler här i stan kan vi ha upp till 300 miljoner startade strömmar när vi kör våra livesändningar i 92 olika länder, berättar Tomas Lyckdal, vice vd på DreamHack.

Ungdomarna uppmuntras att ta hand om varandra. Foto: Stephanie Lindgren

Mer än bara spel Under DreamHack ansluter deltagarna sina egna datorer till ett stort lokalt nätverk. Som mest har det rört sig om över 10 000 datorer samtidigt. Förutom att spela och tävla i e-spel kan deltagarna även vara med på Cosplay Championship, seminarier, föreläsningar och testkörningar av den senaste tekniken. Förra året introducerades den nya utomhusscenen DreamHack Open Air, som är gratis för allmänheten att besöka. – Vår ambitionsnivå är att DreamHack ska bli mer som en stadsfestival, som även kan locka andra målgrupper än dem som är intresserade av spel, berättar vice vd Tomas Lyckdal. – Det blev jättelyckat i somras. Vi hade en öppningsceremoni med en mängd artister och Jönköpings Sinfonietta bjöd på en specialkonsert.

tian Lidström, fungerar som ett bollplank för att utveckla Jönköping ur ett digitalt perspektiv – Vi har många nya, bra projekt på gång, men det är lite för tidigt att offentliggöra dem redan nu, berättar Christian Lidström, men avslöjar att festivalen South by Southwest i Austin, Texas är en stor förebild. – Spelandet tränar upp så många bra egenskaper, som man kan dra nytta av ute i arbetslivet, fortsätter Christian Lidström. – Tyvärr har e-spel haft ett oförtjänt dåligt rykte. Det handlar ju om logisk, analytisk förmåga, kommunikation, informationshantering och förmåga att fatta snabba och kloka beslut. Av de cirka 800 personer som jobbar med festivalen i Jönköping är en majoritet volontärer. Alla har, liksom de hundratusentals deltagarna, fått en speciell relation till stan med åren. – Grundarna Martin och Kenny hade ingenting med Jönköping att göra från

Världsmästare i Counter Strike Digitala strategen, föreläsaren och världsmästaren i Counter Strike, Chris18

början. De startade DreamHack i en liten skolmatsal i Malung år 1994, berättar Tomas Lyckdal. I takt med att festivalen växte flyttade DreamHack till mässområdet Elmia i Jönköping. Skälet; mitt i Sverige, med bra infrastruktur och arenalokaler som är näst störst i landet. Trygg festival Tomas tycker att som förälder finns det ingen anledning att vara orolig för att skicka sina barn till DreamHack. Det är ett helt alkohol- och drogfritt arrangemang, och stämningen mellan deltagarna är god. Ungdomarna uppmuntras att ta hand om varandra och hålla koll på sina privata datorer, för att undvika stölder om obehöriga skulle ta sig in i hallarna. – Jag brukar säga att det här är Sveriges tryggaste festival, bekräftar Tomas Lyckdahl. 


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN JÖNKÖPINGS KOMMUN

ANNONS

Magisk tråd revolutionerar textilbranschen Med en unik trådfärgningsteknik vill Jönköpingsföretaget Coloreel revolutionera den globala textilbranschen. I maj förra året tog bolaget emot ett prestigefullt innovationspris på en internationell textilmässa och i december bars deras brodyr av en Nobelpristagare. Coloreel har sin bas på Science Park i Jönköping där de samarbetar med affärsutvecklare, teknikexperter och innovativa personer som finns bland parkens dryga hundra bolag. Här har de också nära till Jönköping University och Tekniska Högskolan, som är en av Sveriges största utbildare av ingenjörer.

Fr.v. Magnus Hellström Mattias Nordin Joakim Staberg Martin Eklind

Det är otroligt roligt att en så betydelsefull person som Beatrice Fihn var först ut med att bära vår brodyr. – Joakim Staberg

Nobelpristagaren bar Coloreel När Beatrice Fihn, generalsekreterare för antikärnvapenorganisationen ICAN, höll tal på Nobels fredspriskonsert i Oslo i december 2017 bar hon en sidenklänning med unik brodyr från Coloreel. Det var första gången som någon fick bära Coloreel-brodyr offentligt. – Det är otroligt roligt att en så betydelsefull person som Beatrice Fihn var först ut med att bära vår brodyr. Särskilt med tanke på vad ICAN står för, säger Coloreels grundare Joakim Staberg.

Beatrice Fihn i Coloreelbroderad klänning. Foto: Coloreel

sedan ”skriver ut” valfria färger utmed trådens längd, berättar Coloreels tekniske chef Martin Eklind. Tekniken gör också att produktionen förenklas och blir mer effektiv. Brodören slipper trä om maskinen med nya färger och behöver inte ha ett stort lager med trådrullar i olika färger.

Unik teknik Han berättar att Coloreels teknik gör det möjligt att färga en textiltråd samtidigt som den används i en produktion. Det möjliggör unika brodyrer utan begränsningar vad gäller färger eller nyanser. I år lanserar företaget trådfärgningsmaskinen ”Coloreel Embroline” baserad på tekniken. – Embroline kan användas tillsammans med alla typer av brodyrmaskiner. Tekniken kan liknas vid en bläckstråleskrivare som du laddar med färgpatroner och som

Stort intresse – Intresset har varit överväldigande stort sedan vi började visa upp vår teknik. Vi har blivit kontaktade av ett stort antal internationella bolag inom allt från brodyr- och textilproduktion till exklusiva mode-

märken och livsstilsmärken, säger Coloreels VD Mattias Nordin. Fram till idag har Coloreel fått in över hundra miljoner kronor via riskkapital, lån och bidrag av olika slag. Det inkluderar bland annat ett bidrag på tjugo miljoner via Horizon 2020, EU:s ramprogram inom forskning och innovation. – Vi kommer inom kort att ta in ytterligare finansiering för att kunna slutföra vår marknadsintroduktion och pågående expansion. Just nu anställer vi också kompetenta ingenjörer för fullt, säger Joakim Staberg. 

WHERE GLOBAL CAREERS ARE BORN 19


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN JÖNKÖPINGS KOMMUN

ANNONS

Smyckesdesignern som erövrar världen Icona Pop, Sabina Ddumba och Ola Salo är några av de kända personer som burit smycken signerade Jönköpingdesignern Anna Fia Sterner. Med företaget Liga design sprider hon nu sina kreationer över hela världen. – Det är helt overkligt att se mina smycken i tidningar som Vogue och Elle och i tv-program som Melodifestivalen och Så mycket bättre. Det är fantastiskt roligt att det händer så mycket, det kunde jag inte ana för tre år sen, säger Anna Fia Sterner.

Mer än smycken i framtiden Som barn till Jönköpings enda guldsmedsmästare har verkstaden varit en naturlig del av hennes uppväxt och hon är självlärd guldsmed och smyckesdesigner. – Jag har småpysslat i mammas verkstad sen jag var liten, men trodde inte då att jag skulle gå i hennes fotspår. Den tanken har kommit på senare år och det är jag väldigt glad för. Efter att ha gjort en uppmärksammad smyckeskollektion inspirerad av hästar fick hon förra året i uppdrag att formge hederspriserna till EM i ridsport.

Anna Fia Sterner hoppas inom en snar framtid kunna ta fram en hel glaskollektion. Foto: Linnea Palm

Foto: Linnea Palm

Stannar i Jönköping För tre år sedan tog Anna Fia över varumärket Liga design från sina föräldrar och gick till banken med 300 kronor på kontot. I dag står återförsäljarna på kö. Anna Fia gillar den skandinaviska stilen med rena och avskalade smycken. Alla modeller görs i verkstaden på Tändsticksområdet i Jönköping. – För mig är det en stor fördel att bo i Jönköping. Jag tror att det gör att jag håller mig på jorden och gör min grej, i stället för att hoppa på olika trender. Jag får ofta höra att jag gör just folkliga smycken, säger hon.

– En otroligt stor ära. Jag ville testa något annat än smycken och gjorde champagneglas i lila och grönt, inspirerat av norrsken. Jag tog fram dem tillsammans med Kosta glasbruk och de blev väldigt populära. Nu hoppas jag på att inom en snar framtid kunna ta fram en hel glaskollektion. Jag har också en dröm om att utveckla Liga design till ett modemärke och har ett samarbete på gång med en stor klädkedja, berättar Anna Fia. 

För mig är det en stor fördel att bo i Jönköping. Jag tror att det gör att jag håller mig på jorden och gör min grej. – Anna Fia Sterner

En av Sveriges bästa modebutiker finns i Tenhult Butiken i Tenhult är

en av de tre bästa modebutikerna i landet, enligt modebranschtidningen Habit. Omsorgsfullt valda produkter, aktivt arbete i sociala medier och en hel livsstilsvärld lockar långväga kunder till orten, står det i tidningens motivering.

– Vi har ett passionerat intresse för kläder och inredning och väljer noga ut vårt sortiment från såväl kända som okända märken. Att ligga i ett mindre samhälle är en del av vår affärsidé. Vi är

Susanne Ahlberg och Anette Floss har drivit Butiken i Tenhult i 20 år. Foto: Butiken i Tenhult

20

inte beroende av några andra aktörer utan styr helt själva, säger Susanne Ahlberg som tillsammans med Anette Floss drivit Butiken i Tenhult i 20 år. – Tenhult är en del av vår framgång och har format oss som företag. Läget gör att vi hela tiden analyserar varför kunden ska vilja komma till oss och slipar på vårt koncept ännu mer, fyller Anette Floss i. Att bli nominerad till årets butik betyder mycket för Susanne och Anette. Tidigare har modebutiken vunnit Dagens handels Retail Awards-pris för Årets Butik. – Att få den här bekräftelsen ger oss ny energi. Personlig service och att jobba nära kunden är något vi satsar mycket på. Vi vill sätta guldkant på tillvaron, säger Susanne Ahlberg. 


Regional utvecklingsstrategi för Jönköpings län Hur ska Jönköpings län utvecklas de kommande åren för att säkerställa välfärd, kompetensförsörjning, infrastruktur, innovation och arbetstillfällen? Den regionala utvecklingsstrategin håller på att revideras med sikte på 2035 och ställer flera stora frågor på sin spets.

S

edan regionbildningen har regionen ansvaret för att skapa en hållbar regional tillväxt och utveckling. Detta arbete utgår från den regionala utvecklingsstrategin (RUS). FYRA STORA SAMHÄLLSUTMANINGAR Den nationella strategin för ”hållbar regional tillväxt och attraktionskraft” beskriver fyra stora samhällsutmaningar. Demografiska utvecklingen ställer nya krav. Länet håller på att få en åldrande befolkning där pensionsavgångarna är större än antalet unga som tillträder arbetsmarknaden med ett vikande skatteunderlag som följd. Urbaniseringen är fortsatt stark. För att lösa detta behöver hela den potentiella arbetskraften tas tillvara, parallellt med digitala och robotiserade lösningar. Globalisering förändrar spelplanen och gör att arbetsmarknader och ekonomier blir allt mer integrerade. Arbetskraften blir allt mer rörlig, kapitalflöden och investeringar, utbyte av information och teknologi ökar. Digitaliseringen minskar geografins betydelse och för många företag skapar digitaliseringen nya

möjligheter på nya marknader. Företagens konkurrenskraft beror framöver till stor del på hur snabbt och väl de kan ta till sig ny teknologi, information och omsätta det i nya varor och tjänster. Klimat, miljö och energi – utmaning och lösning. Klimatförändringen är en av vår tids största utmaningar. Vårt län ska vara ett ”Plusenergilän” senast 2050. Dessa utmaningar utgör också en drivkraft för teknik, energi, varu- och tjänsteutveckling i alla branscher och därmed för en miljödriven näringslivsutveckling. Social sammanhållning krävs för att alla människor i landet ska kunna ta del av välfärden. Alla människor behöver få samma förutsättningar och möjligheter att påverka sin livsmiljö, känna delaktighet och forma sina liv utifrån sina förutsättningar. FYRA PRIORITERINGAR VISAR VÄGEN För att möta dessa samhällsutmaningar har regeringen identifierat fyra prioriteringar som ska vara vägledande i det regionala tillväxtoch utvecklingsarbetet. Innovation och företagande. Näringslivsklimatet behöver underlätta och öka intresset för att starta,

driva och utveckla framgångsrika företag, vilket är avgörande för en hållbar regional tillväxt och attraktionskraft. Miljödriven näringslivsutveckling har potential i alla branscher och kan bidra till ökat företagande, exportmöjligheter och sysselsättning i både stadsoch landsbygdsområden. Attraktiva miljöer och tillgänglighet. Förmågan att attrahera, behålla och utveckla kompetenser, företag och kapital är avgörande för att utveckla attraktiva och konkurrenskraftiga regioner och kommuner. Människor söker en livsmiljö som ger möjlighet att kombinera ett bra boende med arbete, fritid, service och omsorg. Därför behöver vi utveckla attraktiva miljöer som både kvinnor och män vill leva, bo, besöka och driva företag i. Kompetensförsörjning. I den globala kompetensekonomin är tillgången till kunskap och kompetens i bred bemärkelse en viktig konkurrensfaktor för länet. Att se, ta tillvara och utveckla hela befolkningens kompetens är centralt för att främja företagande, entreprenörskap, utveckla nya varor, tjänster, affärssystem och tekniska lösningar.

Internationellt samarbete, både i Sveriges närområde, inom EU och i ett större globalt perspektiv, är en förutsättning för att möta samhällsutmaningarna. Konkurrenskraftiga regioner står också bättre rustade för att möta bland annat konjunktursvängningar och olika samhällsutmaningar. Det är därför viktigt att länet profilerar sig och gör att vi blir en ännu mer attraktiv region för utländska företag, investerare, forskare, studenter, arbetskraft och besökare. RUS FRAMÖVER

Processen med den regionala utvecklingsstrategin har involverat ett hundratal intressenter och mängder av workshops har genomförts. Materialet sammanställs under våren 2018 till en remissutgåva. Den slutgiltiga versionen kommer politiken att besluta om under hösten 2018. Läs mer om den regionala utvecklingsstrategin på https://utveckling.rjl.se


HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN JÖNKÖPINGS KOMMUN

im n a d s

ass!

ANNONS

Kändisar från Jönköpingstrakten DAG HAMMARSKJÖLD AGNETA FÄLTSKOG BJÖRN AFZELIUS NINA PERSSON JOHN BAUER STEFAN LIV

Jönköping är för många förknippat med dialekten. Typiskt för många Jönköpingsbor är nämligen avsaknaden av R. Sedan ett par år tillbaka uppmärksammas detta med tårta och glada tillrop på en speciell dag, nämligen Fössta tossdan i mass! Och självklart firas detta helst med massipantåta!

KEBABSÅSEN Om du träffar en person som är uppvuxen eller har bott i Jönköping en stor del av sitt liv och nämner pizza kan du vara rätt säker på att personen får något drömskt i ögonen och börjar berätta om Jönköpings delikatess –kebabsåsen! På traktens pizzerior serveras såsen såväl på kebab som på nästan alla pizzor. Den är så känd att såsen till och med har fått en egen Facebook-sida!

Smålands Jerusalem

Fössta

To s

Vi ss de te tt du a?

ANNONS

Jönköping kallas ibland för Smålands Jerusalem men det beror inte på att vi har många kyrkor. Flest kyrkor har faktiskt Trelleborg! Smeknamnet har en historisk förklaring. År 1858 upphävdes beslutet att endast prästvigda fick hålla bönemöten i Sverige. Då började många frikyrkliga vallfärda till bönemöten i Jönköpingstrakten. På så sätt skapades uttrycket “Se vi går upp till Smålands Jerusalem” efter den kända psalmen.

POLKAGRISEN Husqvarna AB Med anor från 1600-talet är varumärket Husqvarna ett stycke svensk industrihistoria. Med hemvist i just Huskvarna är företaget världskänt som pionjärer i sin tillverkning av bland annat vapen, symaskiner, gräsklippare och motorsågar. Husqvarna byggde exempelvis sin första motorcykel 1903 och är ett av världens äldsta motorcykelmärken tillsammans med Triumph, Royal Enfield och Harley-Davidson. Märket ägs idag av KTM och motorcyklarna har än idag mycket hög status inom enduro och motocross. 2017 började man sälja en ny version av den legendariska modellen Vitpilen och Svartpilen.

Kärt barn har många namn JÖNKAN / JÖNNET / JKPG / SMÅLANDS JERUSALEM / TÄNDSTICKSSTADEN / JÖNSKVARNA

I Jönköpings kommun ligger den pittoreska staden Gränna, kanske mest känd för polkagrisen. Det var Amalia Eriksson som 1858 startade sitt sockerkokeri som var först med att koka polkagrisar. Idag finns det sju polkagriskokerier som är öppna året runt i Gränna. Sommartid nästan dubbleras antalet kokerier! Det blir många polkagrisbagare på 2 500 invånare. Varje år hålls också VM i polkagrisbakning i just Gränna!

Parlör Jönköpingsdialekten har tydliga influenser från språket romani, vilket präglar en hel del uttryck du kan höra när du möter en inföding:

Lack – arg Katig – kaxig Tjabo – kille Osch devon – Wow Nascha – springa Lover – pengar Rackla – prata Dicka – kolla, titta Bälla – ramla


Ahlstrom-Munksjö är världsledande inom fiberbaserade material och levererar innovativa och hållbara lösningar till kunder över hela världen. Nu behöver vi förstärka vår organisation i Jönköping. I Jönköping har sedan 1909 elektrotekniskt papper tillverkats, ett område där Ahlstrom-Munksjö är världsledande. Elektrotekniskt papper används som isolering av högspänningskablar och transformatorer. Produktionen är högteknologiskt och högkvalificerade och erfarna operatörer och ingenjörer är avgörande framgångsfaktorer.

www.ahlstrom-munksjo.com

Ahlstrom-Munksjö går starkt – vi rekryterar för framtiden!

Vi söker ambitiösa personer som vill utveckla sina tekniska kunskaper. Kundfokus, helhets- och säkerhetstänk är viktigt för att leverera högsta kvalitet till kunderna. AhlstromMunksjös hjärta finns i teamen som tillsammans strävar åt samma mål; att aldrig sluta utvecklas. Vi har 6 000 anställda i 14 länder och en årlig omsättning på cirka EUR 2,2 miljarder.

Jönköping

- Well connected 23 avgångar till Världen via Stockholm... 12 avgångar till Världen via Frankfurt... 5 direktcharter... och fraktflyg...

...varje vecka!

jonkopingairport.se 23


Vi växer – var med på vår innovationsresa

Bilden visar ett designkoncept för 2030

Virtual reality och automatisering möter anrik, snillrik ingenjörskunskap inom Husqvarna Group. Nu söker vi dig som vill vara med på vår innovationsresa, utveckla nya system, produkter och tjänster. Tillsammans med 13 000 anställda i 40 länder är du med och driver företaget mot framtiden. Vill du bli en av oss? Sök jobben här: http://www.husqvarnagroup.com/sv/karriar/karriarcenter/jobb

Husqvarna Group Husqvarna Group är en världsledande tillverkare av innovativa produkter och lösningar för skogs-, park-, och trädgårdsskötsel. Sortimentet omfattar bland annat motorsågar, trimmers, robotgräsklippare och åkgräsklippare. Koncernen är även ledande i Europa inom trädgårdsbevattning och världsledande inom kaputrustning, golvlösningar och diamantverktyg för byggnads- och stenindustrin. Koncernens produkter och lösningar säljs främst under varumärkena Husqvarna, Gardena, McCulloch, Poulan Pro, Weed Eater, Flymo, Zenoah och Diamant Boart via fack- och detaljhandlare till konsumenter och professionella användare i mer än 100 länder. Nettoomsättningen 2016 uppgick till 36 miljarder kronor och koncernen har cirka 13 000 medarbetare i 40 länder. Husqvarna Group är världens första skogs- och klimatmål godkända av Science Based Targets initiative. trädgårdsföretag samt det första svenska börsbolaget som fått sina24

Jönköping  
Jönköping  
Advertisement