Page 1

WERELDMERK ANALYSE HEINEKEN

MADE BY M. Kruip


2

HeINEKEN INTERNATIONAL

Inhoudsopgave 1.1 Merkgeschiedenis / Persoonlijk 1.2 Merkdoelgroepen 1.3 MERKPOSITIONERING 1.4 MERKinnerlijk 1.5 MERKuiterlijk 1.6 GEDRAG VAN HEINEKEN 1.7 BRONNEN


HeINEKEN INTERNATIONAL

1.1 MERKGESCHIEDENIS / Persoonlijk De merkgeschiedenis van Heineken Heineken is ontstaan rond 1864 in Nederland en is daarna over de hele wereld bekend geworden. Het biermerk is ĂŠĂŠn van de grootste bierbrouwers ter wereld. Het Heineken merk is in vrijwel alle landen ter wereld verkrijgbaar en geldt als het meest waardevolle internationale biermerk. Al snel werd de productie van Heineken verhoogd en de start Heineken met de verkoop van verschillenden biersoorten in binnen- en buitenland. Daardoor is het merk Heineken een groot internationaal merk geworden. De positie in de markt is de laatste tijd steeds duidelijker geworden voor de normale mens. Heineken is een groot wereld merk geworden dat iedereen kent en wat het meest verkocht word.

Persoonlijke merkgeschiedenis over Heineken. Wanneer ik bijvoorbeeld naar een discotheek toe ga, haal ik meestal bier. Dit hoeft dan natuurlijk niet perse Heineken te zijn. Maar Heineken is het enigste merk dat bekend is in de hele wereld. Vandaar dat ik Heineken heb gekozen als wereldmerk. Heineken vind ik uiteraard lekker bier dat goed te drinken is.

3


4

HeINEKEN INTERNATIONAL

1.2 MERKDOELGROEPEN Wie zijn de Heineken-drinkers? De doelgroep die bij Heineken hoort zijn mensen van boven de 16 jaar, tenminste in Nederland. In Nederland is die minimum leeftijd voor het drinken van alcohol 16 jaar. In sommige andere landen is het 18 of zelfs 21 jaar. Dit heeft te maken met de weten van het land die ingesteld worden door de politiek. Wanneer iemand van 16 jaar in Nederland alcohol drinkt is dat eigenlijk strafbaar, maar hoe wil je iemand van 16 jaar in de gevangenis zetten, dat kan ook niet.


HeINEKEN INTERNATIONAL

1.3 MERKPOSITIONERING Wat is de positie van Heineken? De positie van Heineken op de wereldmarkt is uiteraard zeer hoog. Heineken is ĂŠĂŠn van de bekendste biermerk dat er is en dat willen ze ook graag uitstralen. Wanneer iemand bier gaat halen, kun je uit heel erg veel soorten kiezen. Meestal kiest men voor het goedkoopste, maar omdat het goedkoopste meestal niet het lekkerste is, word er toch snel voor Heineken gekozen. Ook bij concerten word er massaal Heineken gedronken, dit ook omdat Heineken goedkoop is om in te slaan.

5


6

HeINEKEN INTERNATIONAL

1.4 MERKINNERLIJK Merkvisie

Merkmissie

Merkwaarden

De visie van Heineken is dat ze de wereld veroveren met hun biermerk. Ook is het een belangrijke visie van Heineken dat ze heel veel bier verkopen.

De missie van Heineken voor de komende jaren is eigenlijk het veroveren van Amerika, omdat Heineken eigenlijk alleen nog maar Europa heeft veroverd. Tegenwoordig zijn ze ook al bezig om het te introduceren om het bier in Amerika op de markt te krijgen. Daardoor gaan ze de hele wereld over om zo tot meer klanten te komen. Wanneer je meer bekendheid hebt, krijg je ook automatisch meer klanten en meer geld. Ze hebben nu ook een nieuwe concept uitgebracht van de Heineken pijpjes. Dit zou ook een grote verandering kunnen zijn voor dit merk.

1. 2.

“Heerlijk, helder, Heineken” “Hé Biertje!?”


7

HeINEKEN INTERNATIONAL

Merkinnerlijk persoonlijkheid

Merkbelofte

Merkinnerlijk concept

De persoonlijkheid zie ik als de volgende zin: ‘Een gezellige man die er van houd op gezellig in het café te zitten.’

Een bekende belofte van Heineken die veel tijdens reclames word gebruikt is “Biertje!?”

Wanneer ik aan Heineken denk, denk ik toch aan ‘Gezelligheid’ of ‘Genieten’, omdat je meestal van bier ( Heineken ) kan genieten.


8

HeINEKEN INTERNATIONAL

1.5 MERKuitERLIJK Zien In bier zit natuurlijk alcohol van ongeveer 5 %, wanneer je genoeg bier op hebt kun je snel merken dat er iets gebeurd met je. Je word bijvoorbeeld duizelig of gaat raar lopen, dit is de werking van alcohol in het bier. Ook een eigenschap van bier is dat je dubbel gaat zien en daarom zo raar gaat lopen.

Horen Als ik aan horen denk, denk ik aan het openen van een Heineken flesje. Net als het proosten met de vrienden. Dit is ook een typisch geluid van bier. Natuurlijk wanneer het bier getapt word, hoor je ook een duidelijk geluid. Want er is maar één drank die getapt kan worden en dat is bier. Mijn derde voorbeeld is het terugzetten van bierflesjes in een krat, daarbij hoor je ook een kinkelend geluid van de bierflesjes.

Proeven Het proeven van Heineken is natuurlijk duidelijk. Je proeft het bier en je proeft net als elk bier een bittere smaak. Dit is één van de kenmerken van het bier van Heineken. Je proeft uberhaupt de smaak van alcohol. Dit is een sterke smaak die bij sommige hard aan kan komen.

Voelen Wanneer je bier ( alcohol ) drinkt, kun je natuurlijk voelen dat je snel iets binnen krijgt. Je voelt de alcohol snel in je bloed gaan en daardoor ben je waarschijnlijk ook snel aangeschoten. Toch is dit per persoon verschillend. Een langer/breder persoon heeft een groter en langer lichaam dus kan automatisch meer bier op en word daardoor minder snel dronken. Als je bijvoorbeeld klein en dun ben, heb je natuurlijk minder lichaam waardoor het moeilijker is om dit allemaal op te slaan.

Ruiken Bier ruikt heel erg sterk. Hier is overigens wel een verschil tussen. Over het algemeen vinden vrouwen bier stinken en vinden ze het mede daardoor niet lekker. Bij mannen maakt het niet uit dat het bier stinkt, als het maar te drinken is. Wanneer je bijvoorbeeld smorgens vroeg wakker word en je gaat naar beneden toe, ruik je meestal gewoon nog naar bier van de vorige avond. Dit kan zijn doordat er bier over je heen is gegooid. Ook doordat je bier hebt gedronken ruik je dat meestal nog.


9

HeINEKEN INTERNATIONAL

Taal Heineken is natuurlijk als eerste gebrouwd in het oeroude Nederland maar Nederlands word niet echt gezien als hoofdtaal. De wereldtaal Engels blijft is denk ik een beter voorbeeld van een taal voor Heineken, omdat dit internationaal is net als Heineken.

PRODUCT ontwerp Bier werd vanaf ouds geschonken in bruine flesjes. Op ten duur hebben ze dit aangepast voor groene flesjes, dit omdat het recyclen van gekleurd flesjes goedkoper is dan het recyclen van blanke flesjes. Het gebruik van gekleurde flesjes zoals groen, helpt om minder licht in het flesje te laten komen. Daardoor blijft het bier langer koel dan een blanke fles.

Personen Als ik aan Heineken denk, ga ik er gelijk vanuit dat ik dansende mensen zie, die lekker een biertje aan het drinken zijn. Of dat je met je vrienden in het cafĂŠ zit met een lekker glaasje Heineken.


10

HeINEKEN INTERNATIONAL

1.6 GEDRAG vaN heINEKEN Producten / Diensten

Extern Communicatie

Het bekendste middel wat Heineken is bier. Dit is ook eigenlijk het enigste. Toch maakt Heineken ook kleding, zoals promotie kleding met hun eigen logo of slogan erop. Dit is de laatste jaren ook steeds meer geworden, door het internationaliseren van het merk.

Heineken maakt zeer veel gebruik van externe communicatie. Dit doen ze met behulp van reclames. Vaak zie je langs de zijkant van snelwegen veel reclame staan wat te maken heeft met Heineken. Hierbij bieden ze een nieuw biersoort aan of willen ze meer promotie.

Intern Communicatie

Het reclame maken in discotheken of cafés is voor Heineken ook zeer belangrijk omdat ze daardoor meer aandacht trekken van klanten.

In het bedrijf zelf is het natuurlijk belangrijk dat de communicatie goed is. Door goede communicatie word er natuurlijk ook een goed product op de markt gezet. Als er bijvoorbeeld nieuw soort Heineken op de markt word gezet, moet er van te voren goed zijn besproken wat voor bier het word en hoe het word gemaakt. Het scheeld wel veel dat bier meestal op dezelfde manier word gemaakt.

Onderneming / bedrijf Heineken is een Nederlands bedrijf dat zich veel al richt of eigenlijk alleen maar richt op het beste bier van de hele wereld maken. Hiermee willen ze de hele wereld overheersen en daardoor het grootste biermerk van de wereld maken.

Het belangrijkste reclame middel voor Heineken is toch nog steeds de televisie. Om de maand komt Heineken met een nieuw soort reclame. Deze hebben meestal dezelfde slogan zoals ‘Biertje!?‘. Ook doet Heineken veel aan de verkoop van shirts waar het logo van Heineken bijvoorbeeld opstaat.


HeINEKEN INTERNATIONAL

1.7 BRONNEN DE BRONNEN DIE GEBRUIKT ZIJN: De volgende bronnen zijn gebruikt om tot deze magazine te komen. http://www.heineken.nl http://nl.wikipedia.org/wiki/Heineken Voor vragen of meer informatie mail dan naar ons emailadres of bezoek onze website. I: E: T: F:

www.heineken.nl info@heineken.nl 06050403020 06050402021

11

Heineken Magazine  
Heineken Magazine  

Magazine over Heineken

Advertisement