Page 1

nyt SÄ LyS E t t ESI tAn U K MAA VEt JÄR

MAAKUNTIEN HELMET MATKAILUEsITE

• Ahvenanmaa • Etelä-Karjala • Etelä-Pohjanmaa • Etelä-Savo • Kainuu • Kanta-Häme • • Keski-Pohjanmaa • Keski-Suomi • Kymenlaakso • Lappi • Pirkanmaa • Pohjanmaa • • Pohjois-Karjala • Pohjois-Pohjanmaa • Pohjois-Savo • Päijät-Häme • • Satakunta • Uusimaa • Varsinais-Suomi •

www.enjoyfinland.fi

English


JOS HALUAT MAALLE

TULE MESSUILLE!

OSA

7.–9.11.2014 Messukeskus Helsinki

Koe maaseutu kaupungissa! ELMA-messuilla pääset tutustumaan maatilamatkailuyrittäjiin, ruoantuottajiin, lähiruokaan, maallemuuttoon ja muihin maaseudun mahdollisuuksiin. Koko perheen lämminhenkisessä tapahtumassa paikalla ovat myös maatilan eläimet possuista poneihin ja lehmistä mehiläisiin. Messuilla on satoja näytteilleasettajia ja upeat mahdollisuudet tehdä ostoksia suoraan tuottajilta! Tervetuloa mukaan! Lue lisää: www.elmamessut.fi Avoinna: pe 7.11. klo 9–18, la 8.11. klo 10–18, su 9.11. klo 10–17 Liput: 16 € / 10 € / 5 € / 37 € Samaan aikaan samalla lipulla: ELMA Helsingin maaseutumessut, Metsä, Kädentaito, OutletExpo ja Lemmikki (la–su).

OIKEITA KOHTAAMISIA. AITOJA ELÄMYKSIÄ. KOSKETUS TULEVAISUUTEEN.


® MAAKUNTIEN HELMET JA TIMANTIT 2014

Sisällysluettelo Uusimaa 8 Ahvenanmaa

14

Varsinais-Suomi

16

Satakunta

20

Kanta-Häme

24

Päijät-Häme

28

Pirkanmaa

34

Keski-Suomi

38

Kymenlaakso

44

Etelä-Karjala

50

Etelä-Savo

52

Pohjois-Savo

58

Pohjois-Karjala

60

Kainuu

64

Pohjanmaa

68

Etelä-Pohjanmaa

72

Keski-Pohjanmaa

74

Pohjois-Pohjanmaa

76

Lappi

80

enjoy! SUOMI MATKAILUESITE KUSTANTAJA / ILMOITUSMYYNTI Markkinointi Ylönen Oy www.enjoyfinland.fi SIVUN VALMISTUS Markkinointi Ylönen Oy PAINOPAIKKA Painotalo PunaMusta

VERKKOLEHTI Suomi ja englanti www.enjoyfinland.fi Lehti ei vastaa eikä korvaa taloudellisesti mahdollisesti esiintyvistä paino- tai muista virheistä aiheutuvia kustannuksia. Kuvamateriaalia MEKin kuvapankista photo © MEK Finnish Tourist Board tai ilmoittajien ja kustantajan omia. Åland Archipelago, photo © Åland Tourist Board Tourist Board

Tapahtumat poimittu matkailuorganisaatioiden netti-sivuilla olevista tapahtumakalentereista, muutokset ennakkotietoihin ovat mahdollisia. Kaikki ilmoituksiin liittyvät yhteydenotot tulee tehdä suoraan ilmoittajille, jotka myös vastaavat itse niiden sisällöstä.


i f . a j u k a aitojam Löydä paikallisruokaa aitojamakuja.fi:stä Koko Suomen kattava aitojamakuja.fi johdattaa paikallisten makujen äärelle. Paikalliset erikoisuudet ja herkut kuvastavat maakuntien monipuolista ja rikasta ruokakulttuuria, johon on mukava tutustua vaikka lähiruokamyymälöissä tai paikallisissa kahviloissa. Aitojamakuja.fi on helppo tapa tutustua lähialueen paikallisiin elintarvikeyrityksiin ja tuottajiin. Hakupalvelusta voit etsiä tietoja tuoteryhmittäin, kuten vihanneksia, kalaa tai leipomotuotteita. Karttahaku auttaa löytämään mielenkiintoiset kohteet juuri siitä läheltä, oman reitin varrelta. Mobiilisovelluksen avulla voit lomareissulla löytää paikallisen tilapuodin, josta on mahdollista ostaa lihaa tai marjoja. Reitillesi saattaa osua myös lähi- ja luomuruokamyymälä, jossa on tarjolla monipuolinen kirjo lähialueen tuottajien tuotteita suklaasta erikoisjauhoihin. Tutustu tarjontaan aitojamakuja.fi, www.facebook.com/aitojamakuja.fi ja mobiilisti

4

Aitojamakuja.fi -sivustoa ylläpitää valtakunnallinen Aitoja makuja II -hanke (2012-2014), joka edistää pienyrittäjyyden näkyvyyttä ja löydettävyyttä sekä lisää tietoisuutta elintarvikkeiden pientuotannosta. Hanke toteuttaa MannerSuomen maaseudun kehittämisohjelmaa ja sitä rahoittaa Hämeen ELY-keskus valtakunnallisena hankkeena.


Laatua läheltä jo 20 vuotta Hirvelän Uunitalkkuna Hirvelän uunitalkkunaa on valmistettu omalla tilallla oman pellon kaurasta jo vuodesta 1966. Talkkunan ja KauraKuitusen valmistukseen käytetään gluteenitonta kauraa. Tästä johtuen kaikki tuotteemme sopivat myös keliakiaruokavalioon.

Talkkunan käyttötapoja Perinteinen tapa käyttää talkkunaa on maitotuotteiden- ja marjojen kera talkkunat sopivat myös hyvin leivonnaisiin esim. marjapiirakat, sämpylät ja Hanna-tädin kakut karkeasta Uunitalkkunasta tulee nopea ja terveellinen puuro se sopii myös kalojen leivitykseen talkkunoissa on paljon ravintokuitua jopa 26.3 g

KauraKuitunen ja Uunitalkkuna myyntipisteitä: Prismat ja isommat S-marketit, useat K-Citymarketit, K-supermarketit ja lisäksi K-marketeista Uunitalkkunaa.

Maakuntien Parhaat tarjoaa sinulle laadukkaita kotimaisia elintavikkeita, käsitöitä ja palveluja Maakuntien Parhaat -laatumerkki takaa, että tuotteet ja palvelut ovat kotimaisten pienyrittäjien tuottamia. Merkkiyritykseltä edellytetään korkeaa kotimaisuusastetta, hyväksyttyä laatujärjestelmää ja asiantuntijaraadin hyväksymää tuotetta tai palvelua. Nämä tiukat kriteerit täyttäviä yrityksiä on reilut 100 kappaletta koko Suomessa.

Tykkää Maakuntien Parhaasta Facebookissa

Jogurttikakku (G)

Maakuntien Parhaat tarjoaa sinulle paikallisesti tuotettua laatua.

www.maakuntienparhaat.fi

2 munaa 2 dl sokeria 2.5 dl marjajogurttia 125g sulatettua margariinia 1tl kanelia 2 dl Jyttejauhoja (vehnäjauhoja *) 1 dl Hirvelän Uunitalkkunaa 1 dl Hirvelän KauraKuitusta 1 tl Soodaa Vatkaa munat ja sokeri. Lisää jogurtti, sekoita kuivat aineet keskenään joihin sooda on sekoitettu. Lopuksi lisätään rasva. Paista 175 asteessa n. 50min. *) Norm.leivonnassa voi käyttää vehnäjauhoa

lisää ohjeita nettisivuillamme www.hirvelantalkkuna.fi

Maakuntien Parhaat -laatumerkin myöntää ProAgria Keskusten Liitto. Merkin käyttöoikeutta voivat hakea pienyritykset, jotka ovat joko elintarvikeyrityksiä, käsi- ja taideteollisuusyrityksiä tai maaseutumatkailu- ja palveluyrityksiä.


Torpasta kartanoon JUVI® www.juvi.fi antaa eniten mahdollisuuksia sisustaa yksilöllisesti JUVI® on pieni perheyritys, jossa vaalitaan suomalaisten täyspuuhuonekalujen ja puusepäntyön arvokasta perinnettä. Huonekalut suunnitellaan JUVIssa itse ja ne valmistetaan käsityönä täyspuusta. Halu kunnioittaa suomalaisia perinteitä näkyy sekä malleissa että materiaaleissa. JUVI tuo koteihin myös uusia tuulia, kun mallisto koko ajan kehittyy ja laajenee. Vaikka uuden luominen on jatkuvaa, on silti jokainen yksityiskohta pitkän suunnittelutyön ja harjaantuneen mittasuhdetajun tulos.

Suunniteltu suomalaiseen kotiin Jo 20 vuoden ajan on JUVIn oma huonekalusuunnittelu luonut puuhuonekaluja, joiden ilmeeseen ja ulkonäköön asiakas pääsee itse vaikuttamaan. Huonekalut esitellään myymälöissä pintakäsittelemättöminä. Kaikkien JUVIn mallien suunnittelun perustana on rakkaus vanhoihin antiikkihuonekaluihin. Huonekalujen ideat ovat jopa 300 vuotta vanhoja ja ajan saatossa helmeksi hioutuneita, mutta tuotteet mitoitetaan kuitenkin nykyajan ihmisille ja suunnitellaan tämän päivän tarpeisiin. Suunnittelun lähtökohtana on, että huonekalun täytyy olla iätön ja ajaton. Koska se on täyspuuta, se kestää ihmisikää kauemmin. Siksi on tärkeää, että erilaisten sisustustrendien vaihtuessa sen on pystyttävä muuntumaan aina uudeksi. Suunnittelussa otetaan huomioon suomalaisen kodin erityistarpeet ja huonekalut mitoitetaan huolellisesti juuri suomalaisiin koteihin. Tästä esimerkkinä voisi olla JUVIn laaja valikoima erikokoisia sivupöytiä. Huonekalusuunnittelu on jatkuvaa ja koko ajan tavoitellaan vieläkin parempia tuotteita, juuri suomalaiseen kotiin sopivia. Loistavat ideat tulevat usein asiakkailta, joita henkilökunta kuuntelee – suunnitteluun osallistuu koko JUVI-tiimi. Tavoitteena ei ole luoda kiveen hakattua mallistoa vaan tarjonta muuttuu asiakkaiden tarpeiden muuttuessa.

Tuotteen pitkä elinkaari Vaikka elämmekin kertakäyttöhuonekalujen aikakautta, pyritään JUVIssa aina ponnistelemaan sen eteen, että meillä suomalaisilla olisi mahdollisuus saada koteihimme ekologisesti tuotettuja täyspuisia huonekaluja.

Täyspuiset JUVI-huonekalut JUVIn huonekalut valmistetaan käsityönä täyspuusta. Uusiutuvan luonnonvaran – täyspuun – käyttö on taistelua perinteisen puusepäntyön, kestävän kehityksen ja puhtaan luonnon puolesta. JUVIn huonekaluilla on jälleenmyyntiarvoa käytettynäkin; ne eivät ajaudu koottavien levykalusteiden lailla täyttämään kaatopaikkoja.

Värillä on väliä! Huonekalut saa siis mihin vain väriin eikä tarvitse tyytyä muutamaan valmisväriin. Puhtaalle puupinnalle voidaan laittaa mitä tahansa pintakäsittelyainetta ja sävyjä on niin paljon kuin mielikuvitusta riittää. Siveltimeen voi tarttua joko itse tai teettää työ oman värimallin mukaan ammattimaalarilla. Oikean värin valinta pintakäsittelemättömään huonekaluun saattaa joskus tuntua vaikealta. Herkullisten muotivärien käyttäminen voi olla houkuttelevaa, mutta pidemmän päälle sisustamisessa kannattaa noudattaa vain omia värimieltymyksiään. Huonekalun tyylillisesti oikeaoppiset värit tai viimeisimmän trendin mukainen violetti ei välttämättä sovi kodin värimaailmaan eikä sisustuksen tyyliin. Sisustuspuolelle yritetään kovasti tuoda vaatepuolelta sesonkivärejä ja koetetaan saada ihmisiä vaihtamaan sohvaa nopealla syklillä, jotta kauppa saadaan käymään.

Kestävää kehitystä JUVIn kestävän kehityksen arvoihin tällainen kausisisustaminen ei sovi, vaan tavoitteena on luoda yhdessä asiakkaan kanssa sisustuskokonaisuuksia, jotka toimisivat eri elämän tilanteissa ja olisivat niin kestäviä, että seuraavatkin sukupolvet saisivat niistä nauttia. Toisaalta siinä missä yksi haluaa kotiinsa harmonisia värimaailmoja, tykkää toinen kontrasteista ja kolmas haluaa asua Huvikumpu-tyyliin väritetyssä kodissa. Makuasioissa JUVIssa kuunnellaan asiakasta ja ollaan mukana toteuttamassa juuri sitä kokonaisuutta, jonka kotiisi valitset. Sisusta väreillä, joista itse pidät. Vain mielikuvitus on rajana!

JUVI-Tehtaanmyymälät Kehä III (1200 m²) Petikontie 1 01720 Vantaa p. 09 855 62 10

Finnoo (500 m²) Suomalaistentie 1 02270 Espoo

Halikko JT-Collection Kailinniituntie 15 24800 Halikko

www.juvi.fi www.juvikauppa.fi Juvilifestyle-blogi


Ravintola Hvitträsk Suomalaisskandinaavista ruokaa tuoreista, kotimaisista raaka-aineista upeassa miljöössä.

Olkaa yhteydessä niin räätälöidään seurueellenne sopiva kokonaisuus. Ravintola,kahvila,- ja kokouspalvelut, yksityis,- ja yritysjuhlat, sekä rantasauna

Pöytävaraukset: 09-297 6033 myynti@ravintolahvittrask.fi Yhteystiedot: Hvitträskintie 166, 02440 Luoma tel. 09 297 60 33 fax 09 297 53 55 www.ravintolahvittrask.fi

ww

VINKKI! Kullo Gårdista maissia syyskuussa.

majoitu mukaVasti

w.

hotelli siikarannassa Nuuksion rauhassa lähellä pääkaupunkia.

Herkkuja lähiseudun raaka-aineista Skandinaaviseen makuun

Herkullinen A la Carte iltaisin ja lauantaisin. Lounas arkisin 11-16 Sunnuntaisin suosittu sunnuntaibrunssi

Tervetuloa! Bistro O mat

Asemankulma 2 , 02400 Kirkkonummi

Vietä unohtumaton loma ja nauti kesän tunnelmasta! Hotelli Siikarannan ainutlaatuinen sijainti Espoon Nuuksion kansallispuiston upeissa maisemissa tarjoaa unohtumattoman yhdistelmän luonnon rauhaa ja aktiviteetteja. Varaa majoitus nyt!

hotelli siikaraNta NaruportiNtie 68, 02860 espoo | puheliN (09) 867 971 myyNti@siikaraNta.fi | www.hotellisiikaraNta.fi 7


Photo: Sanni Siira

uusimaa

maaKuNTaJÄRVi TuusuLaNJÄRVi kulttuuri ja tapahtumat HYVINKÄÄ KARKKILA

MÄNTSÄLÄ

JÄRVENPÄÄ Nurmijärvi

Vihti

Tuusula

Tuusulanjärvi KERAVA

LOVIISA PORVOO

VANTAA

LOHJA Kauniainen KARJAA

Kirkkonummi

ESPOO

HELSINKI

Tammisaari

27.5.–14.9. Halosenniemen kesänäyttely: Lunta ja kirsikankukkia www.halosenniemi.fi 6.6.–10.8. Krapin kesäteatteri: Ulvova Mylläri www.kut.fi 12.–15.6. Kallio-Kuninkalan Kamarimusiikki kalliokuninkalafestival.wordpress.com

HANKO

Tuusulanjärvi on ansaitusti Uudenmaan maakuntajärvi, sillä ollaanhan alueella suomalaisuuden lähteillä. Järven rannalle muodostui reilu sata vuotta sitten taiteilijayhteisö, jonka jäseniä olivat mm. Jean Sibelius, Eero Järnefelt, Pekka Halonen, J.H. Erkko sekä Juhani Aho ja puolisonsa Venny Soldan-Brofeldt. He loivat meille merkittävän osan siitä, joka tunnetaan nyt suomalaisena kulttuuri-identiteettinä. Mikä hienointa, tänä päivänä monet taiteilijakodit ovat avoinna yleisölle ja niissä voi tutustua elämään tuona aikana.

26.4.–31.8. Taiteilijakoti Erkkolan kesänäyttely: Satukuningatar Anni Swan www.erkkola.fi

Toisaalta järvi tarjoaa monia virkistysmahdollisuuksia sekä kesällä että talvella, niin järven ympärillä asuville kuin kauempaakin tuleville. Helsingistä palvelut ovat vain puolen tunnin matkan päässä. Kokeilemisen arvoinen on esimerkiksi 24 kilometrin mittainen pyöräilyreitti Tuusulanjärven ympäri, jonka varrella suurin osa mielenkiintoisista matkailukohteista sijaitsee. Alueen lukuisat kahvilat, ravintolat ja majoitusliikkeet tarjoavat nälkäiselle ja väsyneelle matkailijalle mielenkiintoisia vaihtoehtoja. teksti: Tarja Vuokkovaara

14.6. Tuusula Brass www.tjbb.fi 15.6.–28.9. Järvenpään taidemuseo: Meidän Eero ja Venny - yleisön suosikit www.jarvenpaa.fi/taidemuseo 20.6. Lasten juhannus www.vanhankylanniemi.fi 25.–29.6. Puistoblues www.puistoblues.fi 27.7. –2.8. Meidän Festivaali www.meidanfestivaali.fi 1.8–31.8. Järvenpään kesäteatteri: Kesäyön Uni / William Shakespeare www.jarvenpaanteatteri.fi 8.8. Tuusulan Taiteiden Yö www.taiteidenyo.fi

Photo: Mikko Mannila

8

30.8. Maa elää – alkutuottajien markkinatapahtuma Järvenpään kävelykadulla ja torilla www.sykettajasinfoniaa.fi


Tuusulanjärvi

Puoli tuntia Helsingistä

Koe suomalaisuuden tarina Tuusulanjärven rannalla. Paljon tekemistä ja nähtävää. Matkailuinfo | puh. 040 315 2892 | Järvenpään tori

w w w.tuusul anrantat i e. fi

Ahola Erkkola Ainola Halosenniemi Lottamuseo Villa Kokkonen M E I L L Ä M A I STUVAT RUOKA J A UNI Majoitusta ja ravintolapalveluita Tuusulanjärven rannalla tarjoavat:

G U S TAV ELU ND

HÄRMÄN RAT I

KRAPI

MAJ ATALO ON NELA

(09) 273 751 www.gustavelund.fi

045 106 4964 www.harmanrati.fi

(09) 274 841 www.krapi.fi

(09) 258 821 www.onnela.com

T E R V E T U L OA N A U T T I M A A N A LUEEM M E TA RJ ONNA STA Ihania leivonnaisia Ainolan puutarhassa!

Sota-ajan tunnelmaa ja tuoretta nisua

Herkkuja uniikissa ruukkimiljöössä

Muistoja tunnelmallisesta navettamyymälästä

Ihastuttava koko perheen retkikohde

Käsintehtyä vanhalla Suksitehtaalla

Lentäviä ajatuksia neulekahvilassa

Upea hirsitalo kätkee käsityöaarteita

Kahvila Aulis 044 575 7505 www.ainola.fi

Kinuskilla 044 365 2832 www.kinuskilla.fi

Koiramäen Pajutalli 040 539 6641 www.koiramaenpajutalli.fi

Lentävä Lapanen 050 434 2374 www.lentavalapanen.fi

Lottakanttiini (09) 274 1740 www.lottamuseo.fi

Marin Memories 050 5252 193 www.memories.fi

Keltainen Kammari 040 967 1347

Villa Cooper Järvenpään Käsintekijät ry (09) 279 3237 Pelaa tai pyöräile

Tuusulanjärven ympäri!

www.historiapelit.fi

9


MERELLINEN HELSINKI Lähes päivittäin!

Helsinki

– Porvoo – Helsinki

Linnanlaiturilta klo 10 Porvoosta klo 16.00

Koe Wanhanajan tunnelmaa risteilyllä Porvooseen.

puh. 019 524 3331 www.msjlruneberg.fi

H

elsingin merellinen siluetti on osa Suomen kansallismaisemaa. Helsingissä meren läheisyyden aistii kaikkialla, sillä ulappa ympäröi kaupunkia kolmelta suunnalta. Helsingissä on lähes 100 kilometriä rantaviivaa ja noin 300 saarta. Monet saaret ovat virkistyskäytössä ja matkailijat pääsevät nauttimaan niiden tunnelmasta helposti hyppäämällä yhteysaluksen kyytiin. Meri tarjoaa loputtoman määrän elämysmahdollisuuksia ympäri vuoden.

Y

ksi matkustajaliikenteen keskuksista, Eteläsatama, kuuluu Euroopan kauneimpiin satamiin. Kansainväliset risteilyalukset lipuvat pääosin Hernesaareen satamaan, josta kulkee kesäkaudella vesiteitse reittiliikenne Kauppatorille.

K

auppatori on merellisen paikallisliikenteen hermokeskus. Mereltä käsin saaria ja pitkää rantaviivaa voi vaivattomimmin ihailla kesäisin hyppäämällä opastetulle saaristoristeilylle tai vaikkapa lounas- tai illallisristeilylle.

K

aupunkia ympäröivien saarien helmi on ympäri vuoden avoinna oleva UNESCO:n maailmanperintökohde Suomenlinna. Saaressa sijaitsee maailman suurimpiin kuuluva merilinnoitus. Suomenlinnassa on koettavaa kaiken ikäisille: muureja, tykkejä, tunneleita, museoita, kahviloita ja ravintoloita. Jo lauttamatka linnoitukseen on elämys. Suomenlinnaan liikennöidään ympäri vuoden.

Y

hteysaluksilla pääsee lisäksi vaivattomasti vaikkapa, Korkeasaaren eläintarhaan, Pihlajasaareen, Uunisaareen tai Porvooseen. Lisäksi merituulista nautitaan hop on - hop off -reitillä, joka kulkee Hernesaaresta Merisataman kautta Kauppatorille ja edelleen Tokoinrantaan. 10


***** CAMPING

Tervetuloa viettämään kaupunkilomaa Helsingin Rastilaan! Rastila Camping Helsinki on nykyaikainen 5 tähden leirintäalue, jossa asiakkaiden käytössä ovat monipuoliset majoituspalvelut, huoltorakennukset, saunat, kokoustilat, Kartanoravintola sekä alueen yhteydessä sijaitseva uimaranta meren rannalla. Leirintäalue sijaitsee lyhyen metromatkan päässä Helsingin keskustan palveluista, luonnonkauniissa kartanomiljöössä. Leirintäalueen yhteydessä ja kesän keskellä toimiva viihtyisä Kesähostelli Karavaani palvelee niin perheitä kuin reppumatkailijoitakin. Kesähostelli on avoinna 16.6. - 30.7.2014. Leirintäalue on avoinna vuoden jokaisena päivänä.

vaikutus ja ahdin antimet näkyvät väkevästi Ijatämeren helsinkiläisessä ravintolakulttuurissa. Kalaravintoloissa HelsinkiMenu -ravintoloissa nautitaan merellisiä kau-

siherkkuja: keskitalvella madetta ja mateenmätiä, kesäkaudella ahvenia, siikaa, kuhaa, lohta, silliä ja rapuja sekä syksyllä silakkaa ja muikkuja. Merellisen kahvihetken voi viettää kesäkaudella vaikkapa Halkolaiturin vanhassa majakkalaivassa ja talvikaudella Kauppatorin kupeessa perinnepurjealuksella. Helsingin lähisaariin nousi 1800-luvulla huvilayhdyskuntia, joissa porvaristo vietti kesiään.

ihlajasaari on tällainen entinen huvilasaari, joka on Pauringonpalvojien nykyisin helsinkiläisten monipuolinen ulkoilualue ja paratiisi. Uunisaari puolestaan on rau-

hallinen keidas vain kolmen minuutin merimatkan päässä mantereelta.

arakan saarella kasvillisuuden ja linnuston rikkaus on H vertaansa vailla. Oivallinen tutustumispaikka lapsiperheille ja luonnosta pitäville

Harakan luontokeskus

Rastila Camping Helsinki p. 09 310 78517 rastilacamping@hel.fi Kesähostelli Karavaani p. 09 310 71441 hostelkaravaani@hel.fi

Karavaanikatu 4 00980 Helsinki

www.rastilacamping.fi

Upea saaristoluonto! Luontotalo, akvaarioita, näyttelyitä Uusiutuvan energian esittelypolku

www.hel.fi/ymk/harakka LAPSIPERHEKOHTEET

! r r Gr murr!

mää!

Kvaak!

11


SUORAMYYNTI JA OSTOKSET

Hyvinkää a la Carte Pöytä on katettu kaikilla herkuilla Alkupalat 7.6. 9.-12.7. 8.-9.8.

Willatehtaan Woodstock Torin Rytmit Hyvinkään XXIV Olutfestarit

Pääruoka

6.6.–14.9. Heponauta, Hyvinkään

taidemuseo Nykytaidetta ruoasta, ravinnosta ja ruokailmiöistä

Jälkiruoka 3.-4.5. 17.5. 12.-13.7. 9.-16.8. 14.-17.8.

Motocross MX-liiga kilpailu Supermoton SM-kilpailu Motocrossin MM-kisat ITF Men’s 10.000$ Tennis Tournament Vacon Open 2014

Koko kattaus löytyy osoitteesta:

tapahtumat.hyvinkaa.fi

-

Maaseudun lähituotteita Leipomo Käsitöitä ja lahjatavaraa Viihtyisä WINTTI-kahvila

Tarjolla myös: Kulttuuria ja liikunnan iloja makunautinnoilla

hyvinkaa.fi/menu

Elämys matkan varrella Helsinki-Lahti www.kotipiiri.fi

www.hyvinkaa.fi 12

Pohjoinen Pikatie 955 04940 Levanto(Mäntsälä) Puh. 037654314

Ti-Pe ja Su 10-18 La 10-16 Maanantaisin kiinni


Loviisan matkailutoimisto Karlskronabulevardi 8 Puh. 019 555 234 info@loviisa.fi www.facebook.com/visitloviisa www.youtube.com/visitloviisa www.visitloviisa.fi

M

eri on Loviisalle keskeinen elementti läpi vuoden. Siksi Loviisan Laivasilta Loviisanlahden rannalla on loviisalaisten kesäinen keidas.

R

avintolat pitävät ovensa auki Vapusta syyskuun loppuun, museo ja näyttelyt ovat avoinna kesäisin. Laivasillalla järjestetään runsaasti tapahtumia vuoden mittaan: mm. juhannusjuhlat, vene- ja soutukilpailuja, joista suurin on Small Ships’ Race, Muinaistulien Yö ja Wanhan Ajan Joulumarkkinat.

N

ykyään Laivasilta palvelee vierasvenesatamana. Loviisan vierasvenesatama sai kunniamainnan Vuoden vierassatama 2014 -äänestyksessä.

R

isteilyt Svartholman merilinnoitukseen lähtevät Laivasillalta kesällä. Risteilyt m/s J.L. Runebergilla Helsingistä saapuvat Loviisan Laivasillalle heinäkuussa torstaisin. Lisätietoja www.visitloviisa.fi

Tervetuloa Malmgårdin kartanoon! KARTANOPUODIN JA KAHVILAN AUKIOLOAJAT: ti–to 10–16 | pe 10–18 | la–su 11–16 Kiertokäynti linnassa (kesäisin), panimokäynti ja olutmaistatus tapahtuu ennakkoon sovittuina aikoina. Lisätietoja: 040 168 5271. Kahvila on auki koko kesän.

www.malmgard.fi Heinäkuussa torstaisin

Helsinki

– Loviisa – Helsinki

Linnanlaiturilta klo 10 Loviisasta klo 17.30

Koe Wanhanajan tunnelmaa risteilyllä Loviisaan.

puh. 019 524 3331 www.msjlruneberg.fi

Viehättävässä Strömforsin ruukkimiljöössä

toimii lukuisia yrityksiä. Kesäisin pikkupuodit, museot, pajat ja kesäkahvila avaavat ovensa. Käsityöläisten työpajoissa voi käydä ympäri vuoden. Majoitustilat ja ravintolat toimivat ympärivuotisesti. 13


ahvenanmaa

maaKUnTaJÄRvI ösTRa och vÄsTRa KyRKsUndeT kulttuuri ja tapahtumat Jurmo

GETA BRANDÖ

SALTVIK ECKERÖ HAMMARLAND

FINSTRÖM

Östra och Västra Kyrksundet

SUND

VÅRDÖ KUMLINGE

JOMALA

LUMPARLAND MAARIANHAMINA

SOTTUNGA

6.–7.6. Fishbait Rock Festival, Pub Stallhagen, Finström. www.stallhagen.ax 22.-28.6. Ahvenanmaan urkufestivaali www.alfest.org 22. & 29.6., 13., 16. & 22.7. Kesäkonsertit Kobba Klintarin luotsiaseman pookissa, Maarianhamina 2., 9., 16., 23. & 30.7., 6., 20. & 30.8. Veneretket Sälskärin merimajakalle Skarpnåtöstä, Hammarland. 14.-15.7. Perinnelaivatapahtuma Degerbyssä www.foglo.ax

LEMLAND

16.-20.7. Ahvenanmaan Meripäivät www.alandssjodagar.ax

FÖGLÖ

Ahvenanmaan maakuntajärvi Östra och Västra Kyrksundet on kaksiosainen melko pieni järvi Sundin kunnassa Ahvenanmaalla. Se esiintyy joissakin tilastoissa Ahvenanmaan suurimpana järvenä. Vandöfjärden on tällöin tulkittu merenlahdeksi. Östra ja Västra Kyrksundet on luontaisesti rehevä ja runsaskalkkinen järvi. Sen ekologinen tila on erinomainen.

KÖKAR

20.7. Kanavajuhlat 2014 www.lemland.ax 18.-26.7. Rockoff festival www.rockoff.nu 24.-26.7. Viikinkimarkkinat Kvarnbossa, Saltvik www.fibula.ax 2.-3.8. Kökar-päivät www.kokar.ax 29.-30.8. Käringsund Triathlon 2014 Eckerö www.triathlon.ax 19.-21.9. Sadonkorjuujuhlat www.skordefest.ax

www.visitaland.com 14


MATKOJA AHVENANMAALLE

Ympäri vuoden Ahvenanmaalle, Ruotsiin ja Saksaan

Nyt Naantalista Ahvenanmaalle

Saaristo-Turku-Ahvenanmaa Yli 50 valmista ryhmäretkeä: Elämyksiä merellä ja saaristoluonnossa Turussa sekä Ahvenanmaalla. Saariston herkkuja, meren ja puutarhojen antimia. Menneiden aikojen tunnelmia tervantuoksuisilla aluksilla. Maailmankuulun surrealistin taidetta Paraisilla. Seilin saari, Saariston rengastien retket, majakkaretket, Saaristomeren kansallispuisto. Viihdettä, musiikkia, teatteria ja kesäjuhlia. Ja paljon muuta. Räätälöimme retkiä myös toiveittenne mukaan.

Ennakkovaraajan etu

–20 %

Varaa unelmiesi loma saaristossa: Merenrantamökit, majoitusretkipaketit, pyöräilypaketit, melonta, kalastus. Tule mukaan opastetuille retkille Seiliin, lähdöt lauantaisin Nauvosta. Voit myös osallistua opastettuihin pyöräilyretkiin tai melontakursseille. Kemiönsaarella voit tulla mukaan retkille perinteisillä purjelaivoilla Örön linnakesaarelle.

finnlines.com/suvi

Tutustu tarjontaamme netissä: www.suomensaaristovaraus.fi | puh. 02-410 6600

Lisätietoja: finnlines.com tai 010 343 4500 (8,35 snt/puh. + 6,00 snt/min lankaverkosta tai 17,17 snt/min matkapuhelinverkosta)

enjoy finland 89x121.indd 1

5.5.2014 13:32:08

Loma Ahvenanmaalla! Auto- ja mp-loma

Ahvenanmaalla ajaminen on ainutlaatuinen elämys – kun tiet ja sillat päättyvät, matka jatkuu saaristolautoilla. Levitä kartta ja lähde tutkimusretkelle! Muille saarille pääsee siltojen ja lauttojen avulla.

Auto- ja mp-lomat 4 päivää ja 3 yötä alkaen 301 € /henkilö

Mökkiloma

Nauti tyynestä kesäillasta keskellä kauneinta saaristoa. Valitse omasi yli 400 tunnelmallisesta mökistämme ainutlaatuisella Ahvenanmaalla.

Viikkovuokra alkaen 197 € Tutustu vieraiden arvioihin ja varaa kesän mökkiloma jo nyt osoitteessa www.alandsresor.fi/mokkiloma

Varatessasi majoituksen kauttamme, saat kaupan päälle päivämatkan viihtyisällä M/s Eckeröllä Ruotsiin (henkilöliput ja autopaikan m/p)!

mme Palveleeksi! m o u s

Puh. 018-28 040. www.alandsresor.fi

15


varsinais-suomi maakuntajärvi pyhäjärvi

P

yhäjärvi eli Säkylän Pyhäjärvi sijaitsee Säkylän, Euran ja Pöytyän kunnissa. Se on Lounais-Suomen suurin järvi.

kulttuuri ja tapahtumat

P

yhäjärvi on merkittävä virkistyskohde ja toisaalta myös tärkeä raakavesilähde lähialueen teollisuudelle ja kunnille.

Mynämäki

Kyrö Aura

Nousiainen

Taivassalo

Koski TL Marttila

Masku Raisio Naantali

TURKU Parainen Korppoo

Loimaa

Yläne Oripää

Vehmaa

Kustavi

Alastaro

Laitila

UUSIKAUPUNKI

yhäjärvellä on laaja ulappa ja vähän saaria, mikä antaa sille suuremman järven luonteen. Sen ekologia on herkkä häiriöille ja siksi sen tilaa seurataan tarkasti. Pyhäjärvi onkin Euroopan tutkituimpia järviä.

P

Pyhäjärvi

Pyhäranta

Lieto

Paimio

Kaarina

SALO Sauvo

Nauvo Kemiö

SOMERO

Muumimaailmassa juhlitaan kesällä sadun merkeissä, kun rakastetun taiteilijan syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta. www.muumimaailma.fi 3.-14.6. Naantalin Musiikkijuhlat www.naantalinmusiikkijuhlat.fi 26.-29.6. Turun Keskiaikaiset Markkinat www.keskiaikaisetmarkkinat.fi 4.-6.7. Baltic Jazz Festival / Kemiönsaari www.balticjazz.com/fi 8. - 13.7. Kemiönsaaren Musiikkijuhlat www.kimitomusicfestival.fi 16.−20.7. Volter Kilpi kirjallisuusviikko / Kustavi www.vkkustavissa.fi 1-3.8. Wiinit Pelimannit / Parainen www.festivalnet.info/esittely/wiinitpelimannit 27.7. Unikeonpäivä / Naantali www.naantalinmatkailu.fi 26.7.-2.8. Crusell-viikko / Uusikaupunki www.crusell.fi Iloinen ja reipas huuliharppua soitteleva Myllymuori seikkailuttaa lapsia ja lapsenmielisiä SEIKKAILURETKI Ti ja to heinäkuussa 2014 Klo 11–12.30 Lisätiedot: Uudenkaupungin matkailutoimisto. Rauhankatu 10, Uusikaupunki

16


Tutustumisen arvoinen ostospaikka!

SUORAMYYNTI JA OSTOKSET

Pellavaa ja Paljon muuta

”20v. PIENTUOTTAJIEN ASIALLA”

mökille, omaksi, lahjaksi, tuliaisiksi... Kiva ryhmäretkikohde — Kokoontumistilat 50 henkilölle

PALVELEMME JOKA PÄIVÄ 10-20 KESÄ-HEINÄKUUSSA muulloin joka päivä 10-18

Tervetuloa!

elintarvikkeet v Pellavatuotteita v Käsitöitä v Elintarvikkeita v Luomutuotteita v Noin 100 eri tekijältä

Pellavakeskus

Elixi Oil Oy:n tehtaanmyymälä

Joensuuntie 49, Somero (Jäähallin vieressä)

p. +358 2 748 7433, ma-pe 10-17, la 10-14 Tilauksesta auki myös muina aikoina

www.pellavakeskus.fi

Taattisten Tila - Aitoa SaaristoaTaattinen on vanha ratsutila, jonka värikäs historia tunnetaan aina 1500-luvulta. Tilalla on kotieläimiä asiakkaidemme iloksi. Yritysten ja ryhmien erilaisten tilaisuuksien suunnittelu ja toteutus ovat tätä päivää.

• • • • •

Järjestämme ammattitaidolla mm. kokousja asiakastilaisuudet Oma Ravintola vastaa tilaisuuksien tarjoiluista Majoitusta, löydät useita vaihtoehtoja netistä Monipuoliset aktiviteettimahdollisuudet 150 hehtaarin alueella, saunat, hiekkaranta yms Teemme ilomielin juuri Teille sopivia kokonaisratkaisuja.

Taattisten tila sijaitsee Turun saaristossa Naantalin Merimaskussa hyvien liikenneyhteyksien varrella, Taattistenjärven rannalla.

Naantalin keskustaan on matkaa vain 9 km, Turun Kauppatorille 23 km.

+358 400 828 108 Karin +358 405 206 144 Markku +358 2436 9583 / info@taattistentila.fi

www.taattistentila.fi Taattinen, Koverintie 23, 21160 Merimasku

lahjatavarat MUURLANTIE 23, 25130 MUURLA PUH. 02 - 732 0050 www.muurlansuoramyynti.com MATKAILUPALVELUT, KAHVILAT

Vuohensaari

Virkistys & Camping

Vuohensaaresta löytyy jokaiselle jotakin: leirintäalue, majoitusta, kahvila-ravintola, luontopolku, lasten leikkikenttä, uimaranta, minigolf-rata ja paljon muuta... Ravintolassa A-oikeudet ja uusi upea aurinkoterassi. Keskikesällä alueella toimii myös katettu kesäteatteri.

p. 02 731 2651 • www.vuohensaari.fi LOUHISAAREN KARTANON KAHVILA Louhisaarentie 229, 21240 ASKAINEN

kuva:Museovirasto

Puh. 02-4312515, 044 281 4252

Avoinna kesällä elokuun loppuun joka päivä klo 10.30 – 17.00. Muina aikoina tilauksesta. Ryhmien kannattaa aina varata ruoka- ja kahvitarjoilut. Lounasaika klo 12 – 15. Kahvilan kodikkaassa tilassa voi myös järjestää perheen juhlia, tilaa sadalle hengelle.

Tervetuloa Merikarvialle! Mericamping & Rantahuone

Louhisaaren kartanolinna Louhisaarentie 244 www.louhisaarenkartano.fi Mericamping: viihtyisä 4 tähden lomakeidas21240 ASKAINEN

meren rannalla. Puh. 0400 719 589.

Tunnelmallinen Ravintola Rantahuone Krookan

17


Vinkki

Iloinen ja reipas huuliharppua soitteleva Myllymuori seikkailuttaa lapsia ja lapsenmielisiä

SEIKKAILURETKI Ti ja to heinäkuussa 2014 Klo 11–12.30 Lisätiedot

Uudenkaupungin matkailutoimisto. Rauhankatu 10 Uusikaupunki 02 8451 5443 matkailu@uusikaupunki.fi

Aukioloajat ja pääsylippujen hinnat www.bonkcentre.fi tai 02-8418404 SILTAKATU 2, 23500 UUSIKAUPUNKI

ALUEELLISET MATKAILUPALVELUT

Saaristo-Turku-Ahvenanmaa Yli 50 valmista ryhmäretkeä: Elämyksiä merellä ja saaristoluonnossa Turussa sekä Ahvenanmaalla. Saariston herkkuja, meren ja puutarhojen antimia. Menneiden aikojen tunnelmia tervantuoksuisilla aluksilla. Maailmankuulun surrealistin taidetta Paraisilla. Seilin saari, Saariston rengastien retket, majakkaretket, Saaristomeren kansallispuisto. Viihdettä, musiikkia, teatteria ja kesäjuhlia. Ja paljon muuta. Räätälöimme retkiä myös toiveittenne mukaan.

Varaa unelmiesi loma saaristossa: Merenrantamökit, majoitusretkipaketit, pyöräilypaketit, melonta, kalastus. Tule mukaan opastetuille retkille Seiliin, lähdöt lauantaisin Nauvosta. Voit myös osallistua opastettuihin pyöräilyretkiin tai melontakursseille. Kemiönsaarella voit tulla mukaan retkille perinteisillä purjelaivoilla Örön linnakesaarelle.

Tutustu tarjontaamme netissä: www.suomensaaristovaraus.fi | puh. 02-410 6600

19


kuvat: © Säkylän kunta

satakunta

maakuntajärvi säkylän pyhäjärvi

P

yhäjärvi eli Säkylän Pyhäjärvi sijaitsee Säkylän, Euran ja Pöytyän kunnissa, Se on Lounais-Suomen suurin järvi. Pyhäjärvellä on laaja ulappa ja vähän saaria, mikä antaa sille suuremman järven luonteen.

S

en ekologia on herkkä häiriöille ja siksi sen tilaa seurataan tarkasti. Pyhäjärvi onkin Euroopan tutkituimpia järviä.

P

yhäjärvi on merkittävä virkistyskohde ja toisaalta myös tärkeä raakavesilähde lähialueen teollisuudelle ja kunnille. Lähes merellisen vaikutuksen tekevä Pyhäjärvi hallitsee säkyläläistä maisemaa.

S

e on lounaisen Suomen suurin vesialue. Järvestä nousee vuosittain ’veden viljaa’ harrastajien ja kymmenien ammattikalastajien iloksi miljoonien edestä. Säkylän kalasatama on joka kesä kilpailukeskuksena useille paikallisille ja seudullisille vetouistelukilpailuille

Karvia Honkajoki

Merikarvia

Siikainen Kankaanpää Jämijärvi Pomarkku Lavia

PORI Nakkila Harjavalta Kokemäki

Eurajoki

RAUMA

5.6.-5.7. ’’Näillä palkoilla ei makseta’’ Kirjurinluodon Kesäteatteri 14.-15.6. Muinaisaikaan Euran Mannilassa Härkänummen viikinkikylä www.muinaisaika.com 11.-12.7. Rauma Blues www.raumablues.com 15.-16.7. Pori Jazz Kids Festival

Ulvila Luvia

kulttuurI ja tapahtumat

Huittinen Eura Köyliö Säkylä Pyhäjärvi

18.7. Lastenorkesteri Hullut Hattuset esiintyy Kuuskajaskarissa n. klo 14.00, tapahtuma on maksuton vesibussilippuja lukuun ottamatta. www.kuuskajaskari.fi 12.-20.7. PORI JAZZ 2014 www.porijazz.fi 19.-20.7. WARBIRDS Jämin lentopaikalla www.jamiflyin.com 19.-27.7. Rauman Pitsiviikko www.pitsiviikko.fi 25.-27.7. Jalkapallon Pori Cup 24.7.-1.8. Kansainvälinen Karavaanaritapahtuma FICC - karavaanareiden suurleiri 2.-3.8. Kuninkuusravit 9.8. Antiikki- ja keräilymessut EURASSA Teemana Alvar Aallon tuotanto www.eura.fi/fi/tapahtumakalenteri 18.-24.8. Pohjois-Satakunnan Taideviikko www.taideviikko.fi 22.-31.8. Satasoitto Kokemäellä ja Harjavallassa www.satasoitto.fi 20.-21.9. Rauman Silakkamarkkinat Rauman kaupungin kanalinrannassa.

20


ALUEELLISET MATKAILUPALVELUT JA TAPAHTUMAT

SKANNAA QR-KOODI JA LÖYDÄ KUUKAUSITTAIN VAIHTUVAT SATAKUNNAN MATKAILUVINKIT!

Lisää Porin tapahtumista www.maisa.fi

• Kirjurinluodon kesäteatteri 5.6.-5.7. ”Näillä palkoilla ei makseta” • Pori Jazz Festival 12.-20.7. • Pori Jazz Kids Festival 15.-16.7. • SuomiAreena 12.-19.7. • Kirjuri Classic 26.7. • F.I.C.C. Rally 24.7.-1.8. • Vihreä teatteri 25.7. – 16.8. ” Heinähattu ja vilttitossu”, Kirjurinluoto • Porin Kuninkuusravit 2.-3.8. • Porispere-festivaali 8.-10.8. • Pori Folk -kaupunkifestivaali 22.-24.8.

KESÄINEN PORI KUTSUU

Tule viettämään lomaa Yyteriin! Kuusi kilometriä hienoa hiekkaa ja merta silmänkantamattomiin.

Porin Seudun Matkailu Oy MAISA info p. (02) 621 7900, info@maisa.fi myynti p. (02) 621 7910, myynti@maisa.fi

www.maisa.fi

21


ALUEELLISET MATKAILUPALVELUT JA TAPAHTUMAT

www.vuojoki.fi

UNOHTUMATTOMIA ELÄMYKSIÄ EURAJOELLA EURAJOKI BEL CANTO - klassisen musiikin laulufestivaali 1.6. Lemmenkuolosta Lentävään hollantilaiseen - Tiina-Maija Koskela, Mika Kares, Hans-OttoEhrström 3.6. Yön kuningattaret - Kaisa Ranta, Tuuli Takala, Tuula Hällström 5.6. Maailman huipulta - Johanna Rusanen-Kartano, Kristian Attila 7.6. Kartano kuiskii ja kajahtaa - Mette Heikkilä ja Asta Onnila 8.6. Elämässä, Kokemassa, Oppimassa - Mestarikurssin päätöskonsertti

VUOJOEN KARTANON KESÄÄ 2014

Eila Minkkinen - Iloisia ajatuksia - koruja ja veistoksia eri vuosilta 7.6.-15.8. Satakuntalaistaiteilijoiden ryhmänäyttely Aamiainen kahdelle 7.6.-15.8. Kesäviikkojen elämyksellinen kartanokierros aikuisille ja lapsille heinäkuussa 15.8. Kartanon Suviehtoo-konserttina Tuliset tenorit - Jyrki Anttila, Pentti Hietanen ja Tomi Metsäketo Eurajoen kunnan matkailutoimisto Tel. 044 312 4216, matkailuinfo@eurajoki.fi Eurajoen Portti, Riikontie 2, 27100 Eurajoki

SIIKAINEN - Luontoa käydä edellä

PYHÄJÄRVISEUTU • Eura • Köyliö • Säkylä

• Kulttuuria ja historiaa Skannaa koodi • Taidetta, kädentaitoja ja putiikkeja tai käy nettisivuillamme • Luontoelämyksiä www.pyhajarviseutu.net/matkailu • Lähiruokaa • Tapahtumia

Siikaisissa pääsee tutustumaan viehättäviin lasikuisteihin.

Elämyksiä kaikille aisteille

Siikaisten monipuolinen luonto, lukuisat järvet ja vaihtelevat maastot tarjoavat hyvät mahdollisuudet sekä perhe- että ryhmämatkoille. Kultturellista silmää kiinnostavat lukuisat talonpoikaistalojen lasikuistit sekä kivisillat. Luontoharrastajalle Siikaisissa avautuu eteläisen Suomen suurimmat yhtenäiset suoalueet. Alueella voi aistia vielä todellista luonnon hiljaisuutta. Katselman luontokeskuksessa Leppijärvellä voi nauttia luonnosta ja retkeilystä. • Tasokkaita lomamökkejä ympärivuotiseen käyttöön • Leirintämökkejä, karavaanipaikkoja • Kahvila-ravintola A-oik., tilaussaunat, kokoustilat • Frisbee-golf, mini-golf

www.siikainen.fi puh. 040-513 9877 22

www.facebook.com/ pyhajarviseudunmatkailu


POIKKEA HUITTISIIN

MATKAILUPALVELUJA JA RAVINTOLOITA

Pahkaparatiisi Luonnon monimuotoisuuden ja erikoisuuksien näyttely - Näyttelyssä n. 4250 pahkaa ja muuta esinettä luonnosta - Matkailijat ympäri maailmaa ovat ihastelleet ainutlaatuista näyttelyä - Tasavallan Presidentin palkitsema Matkailun Helmi - Kahvio ja matkamuistomyymälä

Suonpääntie 43, HUITTINEN Puh. 02 568 318, 0400 757 931

www.pahkaparatiisi.fi

Tervetuloa Merikarvialle! Mericamping & Rantahuone

Mericamping: viihtyisä 4 tähden lomakeidas meren rannalla. Puh. 0400 719 589. Tunnelmallinen Ravintola Rantahuone Krookan sataman sydämessä. Puh. 044 273 5300.

www.mericamping.fi • www.rantahuone.fi

Tallbo - ravintolat

Laadukkaita ravintolapalveluja idyllisissä ja persoonallisissa Tallbo ravintoloissa. Ravintola Villa Tallbo ja JuhlaTallbo Petäjäksentie 178, Rauma p. (02) 8220 733 Pitsihuvilan tunnelmassa rentoudut hyvästä ruoasta ja huomaavaisesta palvelusta nauttien.

Ravintola Wähä Tallbo

Vanhankirkonkatu 3, Rauma p. (02) 8226 610 Viihtyisä ruokaravintola Wanhan Rauman sydämessä. Monipuolinen lounas ja á la carte.

Sopimuksen mukaan myös iltaisin.

www.tallbo-ravintolat.com SUORAMYYNTIÄ JA KAHVILOITA

MATKAILUPALVELUJA JA KAHVILOITA

Viinitila, marjatila, maalaispuoti Hiidenkolo ja kesäkahvila.

Strawberry Farm and Winery in Western Finland.

Toimintaa vuoden ympäri. Tarja ja Seppo Matomäki Karhiniementie 353 32710 Huittinen p. 040 755 2850

www.mattilanmarjatila.com

Värimääritykset

Tee retki erilaiseen vaatekauppaan - ihastu ja ylläty! PMS 202 PC

PMS 125 PC C0 M26 Y100 K26 R202 G156 B0

C0 M100 Y61 K43 R153 G4 B47

Tervetuloa! Ritva ja Kalle

Mustavalkoinen versio

H UIT T IN E N

Avoinna: kesäkuukausina ma-pe 12-18, la 10-16, su 12-18 Talvikuukausina ma ja ti suljettu www.kuiko.fi www.bpl.fi/kuiko Strawberry Farm and Winery in Western Finland. Mommolankaari 80, Huittinen p. 02-566107 Värimääritykset mustavalkoinen

23


Kuva: vanajavesi.fi / Suvi Mäkelä

kanta-häme maakuntajärvi vanajavesi

kulttuuri ja tapahtumat 24.5.-24.8. Elämän kaleidoskooppi Naivistit Iittalassa www.naivistitiittalassa.fi

Vanajavesi

Hattula HÄMEENLINNA

1.-7.6. Purjelennon SM-kisat www.rayskala.fi

Humppila

7.6. LASI- ja KERÄILYTAPAHTUMA RIIHIMÄEN LASIMUSEO www.suomenlasimuseo.fi/

Janakkala

Ypäjä Jokioinen

FORSSA

Tammela Hausjärvi Loppi

RIIHIMÄKI

14.6. Lammin Pellavamarkkinat www.pellavamarkkinat.fi 22.6.-6.7. Purjelennon MM-kisat Räyskälässä www.rayskala.fi

V

anaja tai Vanajavesi on Kokemäenjoen vesistöön kuuluva Vanajaveden reitin keskusjärvi Kanta-Hämeessä ja Pirkanmaalla. 1900-luvun alkupuolella Aulanko oli tärkeä osa suomikuvaa. Aulanko on keskeinen osa Vanajaveden kansallismaisemaa sekä valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta. Aulangonvuoren näköalatornista on ihailtu Aulangonjärven itärannan

vehreyttä jo yli vuosisadan ajan. Näköalatornilta avautuva erämainen ja metsäinen maisema on aina ihastuttanut ja inspiroinut taiteilijoita. On uskottu, että Sibelius olisi Finlandiaa säveltäessään ajatellut juuri näitä synnyinseutunsa maisemia. Vanajaveden maisemissa ovat Sibeliuksen lisäksi viihtyneet muutkin suuret kulttuuripersoonat kuten Akseli Gallen-Kallela ja Eino Leino.

18.-19.7. Wanaja Festival Hämeenlinnan Linnanpuistossa www.wanajafestival.fi 26.-27.7. Minkiön Höyryfestivaali. 10 v www.hoyryfestivaali.fi 31.7.-2.8. Forssan Holjat - kaupunkifestivaali www.forssa.fi/tapahtumakalenteri 2.-.3.8. Hakkapeliittatapahtuma Tammela www.nsaura.fi 9.-10.8. Elomessut Hämeenlinna www.elomessut.fi 15.-17.8. Hämeen Keskiaikamarkkinat Linnanpuiston alue, Hämeenlinna www.keskiaikamarkkinat.fi

Kuva: K. Ylönen

24

18.-21.9. Sibeliuksen syksy -festivaali www.sib.fi


KULTTUURI JA TAPAHTUMAT

Tervetuloa juhlimaan Sibeliuksen syntymäkaupunkiin! sib.fi sibelius150.fi

HÄME MENU RAVINTOLA

AKTIVITEETIT JA HYVINVOINTI

/rantasipi.fi

Kirkkorinne 2 13100 Hämeenlinna Puh. (03) 648 040

info@ravintolapiparkakkutalo.fi

Piparkakkutalo avoinna: Ti-To 11-22 Pe 11-23 La 12-23 Su-Ma Suljettu

Muina aikoina avoinna tilauksesta ryhmille. Ravintola Piparkakkutalossa voi vieläkin aistia vanhan kauppiaskodin tunnelmaa ja vieraanvaraisuutta.

www.ravintolapiparkakkutalo.fi

EDEN EVA SPA-HOITOLA AVATAAN KESÄKUUSSA

KYLPYLÄNAUTINTOJA AULANGOLLA VIIHTYISÄ kylpylähotelli Aulangon luonnonpuiston maisemissa tarjoaa monipuolisia kylpylä- ja hyvinvointipalveluja, mukavat huoneet sekä erilaisia aktiviteettimahdollisuuksia kuten golfia ja beachvolleyta. Loman kruunaavat uuden bistron makuelämykset sekä uudistetun buffetin maistuvat antimet. Varaukset www.hotellimaailma.fi tai 020 055 055 (0,29€/min+pvm/mpm) Aulangontie 93, Hämeenlinna aulanko.rantasipi@restel.fi | rantasipi.fi

25


Tervetuloa Forssaan! Kesäinen Forssa on kauneinta Suomea: vehreät puistot, Loimijoenranta, Kehräämöalue, Linikkalan lammi, kävely- ja pyöräilyreitit ja iloisten ihmisten tori. Parasta Forssassa on kuitenkin se, että kaikki on lähellä, vain lyhyen kävelymatkan päässä. Forssassa shoppailet, liikut, harrastat, viihdyt ja rentoudut. Tutustu tapahtumiimme ja tule vieraaksemme. Tervetuloa!

KESÄTAPAHTUMIA 2014

Toukokuu 10.5.-13.9. Forssan tori soimaan –musiikkitapahtumia kesälauantaisin kauppatorilla 24.5. Forssan Kukkamarkkinat kauppatorilla 24.5. Forssa Unplugged – puistokonsertti Yhtiönpuistossa 25.5. Jumalanpalvelus kauppatorilla 29.5. Forssan Helamarkkinat kauppatorilla Kesäkuu 2.6. Nice Run -naisten juoksutapahtuma 4.-15.6. Ronttismäen kesäteatteri www.forssanmuseo.fi 5.6.-24.7. Kehräämön Ehtootorit torstaisin klo 17-20 14.6. Forssan Suvi-ilta maratontapahtuma www.suvi-ilta.fi 18.6. Juhannusmarkkinat kauppatorilla 28.6. Järvisählyn MM-kisat Saaren kansanpuistossa www.fgb.fi Heinäkuu 6.7. Runo Piknik Kehräämöalueella 16.7. Forssan Kesämarkkinat kauppatorilla 31.7.-2.8. Forssan Holjat –kaupunkifestivaali kauppatorilla www.holjat.net

Elokuu es, Työväentalo www.tyykiblues.fi 2.8. TyykiBlues, 3.8. Pick Nick –harrasteajoneuvotapahtuma Pilvenmäellä h j h Pil ä llä www.pick-nick.fi 23.8. Maarata-ajon joukkue MM-finaali Pilvenmäellä www.forssanmoottoriseura.fi 25.-31.8. Forssa viikko www.forssa.fi 28.-31.8. Art Häme ´14 –taidetapahtuma Kehräämöllä www.arthame.fi 29.-31.8. XV Kansainväliset Mykkäelokuvafestivaalit www.forssasilentmovie.com Syyskuu 6.9. Museotila Hevossillan Saunojen yö www.hevossilta.fi 27.9. Hyvinvointimessut Urheilutalo Feeniksissä 27.9. Oktoberfest –musiikkitapahtuma Pilvenmäen ravipäivät: Totoravit 5.5., 19.5., 24.6., 13.7., 11.8., 31.8., 19.9. ja ww.pilvenmaki.fi 20.9. Toto 75 –Tammavaltikkaravit www.pilvenmaki.fi

NÄHTÄVYYDET

NÄYTTELYT

FORSSAN ELÄVIENKUVIEN TEATTERI

FORSSAN MUSEON AULAGALLERIA

Keskuskatu 1, puh. 050 596 5155 | Näytäntöjä ryhmille tilauksesta

FORSSAN KIRKKO

Tiedustelut puh. (03) 414 51 | Avoinna 9.6.-10.8. ti-pe 10-17, la 10-16, su 12-17

FORSSAN LUONNONHISTORIALLINEN MUSEO

Wahreninkatu 4, puh. 0400 769425 | Avoinna ti-la 11-17, su 12-17 Vaihtuvia näyttelyitä | www.lounaisluonto.net/flhm

FORSSAN MUSEO | Wahreninkatu 12, puh. (03) 4141 5840

Avoinna ti-to 12-18, pe-su 12-16 | Uusi perusnäyttely Kirjavan kankaan kaupunki ja vaihtuvia näyttelyitä | www.forssanmuseo.fi

KOIJÄRVEN KIRKKO | Tiedustelut puh. (03) 414 51 MUSEOTILA HEVOSSILTA | Tampereentie 450, puh. 0400 422 218 Avoinna tilauksesta | www.hevossilta.fi

Wahreninkatu 12, puh. 4141 5840 Avoinna ti-to 12-8, pe-su 12-16 27.5.-19.6. Sari Kurka – maalauksia 24.6.-27.7. Esko Aaltosen (1893 – 1966) valokuvia 29.7.-24.8. Outi Silfvenius - tekstiilitaide 26.8.-7.9. Re3 tekstiiliperintönäyttely

KEHRÄÄMÖN NÄYTTELYTILA VINKKELI LI Wahreninkatu 4, kirjasto 2. kerros puh. (03) 4141 5400 | Vaihtuvia näyttelyitä 2.-19.6. Nestor Hyytiäisen (1911-1980) valokuvia 1.-31.7. Seinästä seinään – virolaista taidetta 25.8.-27.9. Art Häme ´14 –kokoelmanäyttely

RONTTISMÄEN TEHTAALAISMUSEO

2. linja 5-7, puh. (03) 4141 5837 | Avoinna KESÄLLÄ 3.6.-10.8. ke 16-20, su 12-16 www.forssanmuseo.fi

VIIHDEUIMALA VESIHELMI

Eteläinen puistokatu 2, puh. (03) 4141 5640 Koko perheen vesiliikuntakeskus | Samaan hintaan uimaan ja kuntosalille – ei aikarajoitusta | Avoinna ma, ke, pe klo 6-21, ti, to klo 10-21, la klo 10-18, su klo 12-18 | Kesällä 30.5.-11.7. ma, ke, pe klo 12-19, ti, to klo 12-20, la-su klo 12-18 Vuosihuolto 12.7.-10.8. | www.vesihelmi.fi

www.forssa.fi 26

MATKAILUNEUVONTA Koulukatu 13, 30100 Forssa

050 5965 161 | matkailuneuvonta@fskk.fi | www.forssanseutu.fi Matkailun infopiste kesäaikaan torilla.


LOMAILUA, OSTOKSIA

Lautsian lomakeskus sijaitsee kauniissa maalaismaisemissa Ilmoilanselän rannalla. Meillä voit majoittua, kokoustaa, viettää juhlia tai vaikka saunailtaa. Katso lisätietoja www.lautsia.fi tai soita: (03) 647 080 Lautsiankuja 20, 14700 Hauho

Runsas valikoima oman puutarhan kesäkukkia ja vihannesten taimia Poikkea kesäretkelle Miinantorille herkuttelemaan Kahvila Emmaan Palvelemme: ma-ke klo 9-17 to 9-18 ja pe 9-16 kesäkuussa myös lauantaisin klo 9-13 ja heinäkuussa arkisin klo 9-15

pelata a voi alueell golfia! n la u e Kiip frisbe myös

Kiipulantie 507, 14200 Turenki www.kiipula.fi

292

Saloinen

Harviala

290

Heinäjoki

tie an al r vi Ha

Tu

Virala

LOMAILLA

am

m

in ti

e

L

TURENKI

ie int ng re

Mallinkainen

H

au s

Tarinmaa

3

tie ven jär

Kiipula

Löyttymäki

290

Hyvikkälä

Jokimaa

2872

LEPPÄKOSKI

2873

2875

ie int ng lsi He

Rehakka

ki-Ta lsin He

TERVAKOSKI

E12

2896

vt ere mp

130 Vähikkälä

2874 3

Tanttala


päijät-häme maakuntajärvi päijänne

kulttuuri ja tapahtumat

P

äijänne tarjoaa ainutlaatuisia virkistysmahdollisuuksia. Lähes 200 kilometriä vettä Lahdesta Jyväskylään, Suuria selkiä, kapeita salmia, vehreitä rantoja, kallioisia luotoja, toinen toistaan kauniimpia poukamia ja eri tavoin varusteltuja kohteita pitkin matkaa.

Hartola Sysmä Päijänne

P

äijänteen virkistysalueyhdistys ylläpitää kaikille avoimia, ympäri vuoden käytettävissä olevia virkistysalueita koko Päijänteen alueella. www.paijanteenvirkistysalueyhdistys.fi sivuilta löydät tiedot yhdistyksen alueista viitteellisine varustuskuvauksineen ja lähestymiskarttoineen.

P

äijänne on Suomen toiseksi suurin järvi ja keskellä sen avoimia vesiä löydät aarteen; Päijänteen kansallispuiston, joka sijaitsee järven eteläosassa, Padasjoen paikkeilla.

10.-12.6. Omin kuvin ja sanoin - omaelämäkerrallisen sarjakuvan kesäkurssi www.hoimela.com 14.6. Avoimet kylät Päijät-Hämeessä www.phkylat.fi

Padasjoki

Vääksy

HEINOLA

19.7. Urajärven kesäpäivä www.nba.fi/MUSEUMS/URA/

Hämeenkoski Hollola LAHTI

5.7. Kalkkisten kyläpäivä www.kalkkinen.fi

Nastola

10.8. Heinolassa Jyrää Heinolan kesäteatterilla

Kärkölä

Orimattila

16.-17.8. MM-Mölkky 2014 Lahden Kisapuisto 23.-24.8. Elon Ilo -maaseututapahtuma Lahti, Jokimaan ravikeskus 19.-21.9. Lahden XIX Kalamarkkinat Lahden Sataman tori 19.-21.9. Caravan 2014 www.lahdenmessut.fi 4.-5.10. Lahden Jenkkiautonäyttely 2014 www.lahdenmessut.fi 1.-2.11. Kätevä – Tekevä – Lukeva www.lahdenmessut.fi

28


ALUEELLISIA MATKAILUPALVELUJA

Matkailuinfo, Raija Hänninen, elinkeinosihteeri

% 044 7134 511 • www.sysma.fi

Nyt kaikki veneet suuntaavat Sysmään Sysmän kaksi satamaa tarjoavat entistä enemmän palveluja kesällä 2014! Suopellon satamassa (N61o 29,7’ E25o 35,4’ -New Port Sysmä) palvelee venetankkausasema (98,D), septin ja pilssin tyhjennys, vesipiste, veneenpesupaikka sekä vierasvenelaituri. Satamassa toimii kahvila Ilolan Kievari, www.ilolankievari.fi.

Kirkonkylän satamaan (N61o 30,0’ E25o 41,4’) valmistui uusi venepalvelurakennus kaudelle 2014. Kahvila-Ravintola, suihkutilat, vierasvenelaituri, septi ja vesipiste. www.rantaterassi.fi Sysmän runsas tapahtumatarjonta löytyy www.sysma.fi

KULTTUURIA JA KAHVILA-RAVINTOLA

TEE AIKAMATKA MOOTTORIPYÖRÄILYN HISTORIAAN Upealla paikalla Lahdessa Vesijärven rannalla sijaitsevassa museossa on ainutlaatuinen noin 100 pyörän kokoelma käyttöpyöriä, kilpureita ja ainutlaatuisia harvinaisuuksia aikojen alusta alkaen. Näyttelyn teema vaihtuu kausittain. Aina jotain uutta ja mielenkiintoista nähtävää - myös muille, kuin motoristeille.

Museon yhteydessä toimii tyylikäs Ace Corner -kahvilaravintola, joka kuuluu legendaariseen Ace Café London -perheeseen. Ace Corner on paikka, jossa aina tapahtuu ja jonne tullaan yhä uudestaan nauttimaan ainutlaatuisesta miljööstä, hyvästä ruoasta ja virvokkeista.

Tervetuloa tutustumaan!

Ace Corner on myös varattavissa yksityistilaisuuksiin. Kysy lisää!

LahTi, Veistämönkatu 1 (Niemen satama) puh. 050 410 5105

LahTi, Veistämönkatu 1 (Niemen satama) puh. 0400 712 310

Aukioloajat ja tapahtumat: www.moottoripyoramuseo.fi

Aukioloajat ja tapahtumat: www.ace-corner-finland.fi

Ryhmille myös opastettu kierros.

29


Koulutus-, loma- ja juhlakeskus Päijänteen rannalla Asikkalassa

lehmonkärki Aito fiilis.

Lehmonkärki, Lehmonkärjentie 180, 17320 Asikkala

tel 03-7666 330

www.lehmonkarki.fi

• Majoitusta huviloissa ja huoneissa • Tilaussaunoja ja ulkoporealtaita • Vierasvenelaituri; yöpymismahdollisuus

Kuva: saunamaailma

Ohjelmapalveluita, mm.: o Kalastuslupia, venevuokrausta ja –retkiä o Moottorikelkka- ja huskysafareita o Pelivuoroja monitoimikentälle (tennis, lentopallo, jne.) o Kanootteja, polkuveneitä o Rantalentopallo, biljardi, pöytätennis o Retkeily-, marja- ja sienimaastot

Kokoustilat: o Monipuoliset, muunneltavat tilat o Hyvä kokousvarustus o Valokuitu

Kuva: Villa Aurum Morsius Suite

• Juhlatilat ja catering Kuva: Aallotar sisäkuva

• Kansallispuiston opastuspiste

Kuva: Ometan hääkattaus

Lehmonkärjen Rantakahvila

avoinna 18.6.-3.8. klo 12-20. Lauantaisin suljettu. Omasta keittiöstä uunituoreet leivonnaiset ja suolapalat, päivän kotiruokalounas, jäätelöt, A-oikeudet.

Kuva: Metsästysmaja

Kuva: Villa Aurum sisäkuva

Herkkujen illat heinäkuussa 10.7., 17.7., 24.7. ja 31.7. klo 18 (pöytävaraukset ennakkoon).

Kuva: Isohaapa, kahvila

Kuva: Isohaapa, lasisauna


Lähelle luontoa Etelä -Päijänteellä Etelä- Päijänteen kauniit järvi- ja harjumaisemat luovat upeat puitteet lomanviettoon vain puolentoista tunnin matkan päässä Helsingistä. Alueen kolme kuntaa Asikkala, Padasjoki ja Sysmä ovat tunnettuja kirkkaista järvistään ja kauniista luonnostaan unohtamatta Vääksyn arvokasta kanavamiljöötä, Sysmän historiaa henkiviä kartanoita ja kaikkia kolmea kuntaa yhdistävää Päijänteen kansallispuistoa.

Jääkauden jälkiä ja maalaisherkkuja Hyppää Padasjoelta, Vääksystä tai Sysmästä laivan kyytiin ja suuntaa päiväksi luontomatkailijan aarreaittaan, Päijänteen kansallispuistoon! Kansallispuiston sydämenä toimii Kelvenne, yksi maamme komeimmista ja suurimmista jääkauden muokkaamista harjusaarista, jonka läpi kulkee 9 km mittainen polku. Patikoinnin lomassa voit nauttia saaren hienoista hiekkarannoista ja laguuneista sekä pulahtaa uimaan ainutlaatuisen kirkkaaseen veteen. Kansallispuiston saaret ovat saavutettavissa myös meloen ja omalla veneellä sekä mantereen puoleinen osa kansallispuistoa myös autolla tai pyöräillen. Luonnonkauniin ympäristön lisäksi alueen teemareiteillä pääset nauttimaan jääkauden jäljistä ja päijäthämäläisistä kylämaisemista, ostoksia unohtamatta!

Kuvat: Markku Lepistö

Tietoa alueen majoituksesta, aktiviteeteista ja käyntikohteista:

www.visitpaijanne.fi

MÖKKEJÄ, HUVILOITA, JUHLATILOJA

Laatua läheltä Mökkilomaa parhaimmillaan & Hääjuhlia kauneimmillaan Aurinkorannassa voit viettää virkistävän ja rentouttavan loman tai juhlia ikimuistoisesti elämäsi tärkeitä asioita. Perheyrityksemme vuokraa laadukkaita mökkejä, huviloita ja juhlatiloja Vääksyssä Vesijärven upealla hiekkarannalla. Tilat ovat Malo -luokiteltuja ja käytössä on Maakuntien Parhaat –laatujärjestelmä sekä vuosien kokemus. Aurinkoranta sijaitsee Asikkalassa, 25 km päässä Lahdesta, 30 km päässä Vierumäeltä ja 125 km päässä Helsingistä.

Tervetuloa Aurinkorantaan! Aurinkoranta Lomamökit

Sole ja Matti Seppälä Sole 040 542 3867 Matti 040 544 6241 sole@aurinkoranta.fi Jyväskyläntie 352, 17200 Vääksy Asikkala

www.aurinkoranta.fi

31


SUORAMYYNTIÄ

LAPSIPERHEKOHTEITA

maatila-liha

meronen Palveleva puoti avoinna to-pe klo 12-17, la 9-15 *tuoreet lihat *palvit *makkarat*grilliherkut Ystävällisesti Tervetuloa

Metsolankuja 95, Virenoja (Orimattila)

Puh. 03- 778 4293

www.maatilalihameronen.fi

Lyhyt lähiruokareitti

UUSI BENJAMIN TORI

avataan elokuussa Lahteen

Tervetuloa

Palvelua suoraan asiakkaillemme Iitti - Heinola - Lahti Iitti

Kymenrannantie 1 47400 Kausala

www.lihatori.fi 32

Heinola

Työmiehentie 35

Ravitie 6, 16300 Orimattila puh: 03-777 5259 gsm: 044-777 1234 kotielainpuisto@phnet.fi www.kotielainpuisto.com SUORAMYYNTIÄ

Iitti

10km

pahnoilta pöytään

Tilateurastamo

10km

Luonnonkauniilla alueella, lähellä Orimattilan keskustaa. Kotieläinpuistossa pääset tutustumaan erilaisiin hellyyttäviin kotieläimiin, kuten lampaisiin, possuihin, poroihin, villisikoihin, vuohiin, lehmiin, poneihin ja tapaat monia harvinaisempiakin otuksia. • liikennepuisto • leikkikenttä • pomppulinna Nälän ja janon yllättäessä Saluuna tai kahvila Riikinkukko sekä grillikatos vaikkapa makkaran paistoon. Avoinna 11.5. – 10.08.2014 joka päivä klo 11-19. Juhannusaattona 20.6. suljemme jo klo 16.00

Lahti

Aleksanterinkatu 18

Heinolan pohjoinen liittymä, 24 (Kauppakeskus Triossa)


MAJOITUSTA JA RAVINTOLAPALVELUJA

KÄYNTIKOHTEITA

Syö hyvin Heinolassa! Tasokas ruoka- ja seurusteluravintola Heinolan satamassa. Upea aurinkoinen terassi, elävää musiikkia ym. tapahtumia. Menut ja tapahtumakalenteri: www.rantacasino.fi CAFÉ- RESTAURANT- GASTROPUB

Maaherrankatu 2, 18100 HEINOLA • puh. 040 192 1027 • www.rantacasino.fi

Aito irlantilainen majatalo & ravintola Heinolan järvimaisemissa

Cronin's Café & Guesthouse

Kausantie 4, 18600 Myllyoja (Heinola) (5 min. Heinolan keskustasta, tie 140) puh. 03 718 8666

Haarapääskyille koittaa vapaus Heinolan lintutarha, apua linnuille vuodesta 1963. Heinolan lintutarhan toiminta-ajatuksena on hoitaa loukkaantuneita luonnonvaraisia lintuja ja palauttaa kaikki kuntoutuneet takaisin luontoon.

Voit tukea toimintaamme www.heinolanlintutarha.fi Heinolan lintutarha A. F. Aironkatu 3 18100 Heinola Päivystys 050-5951415 KAHVILOITA

Café Kailas

Päivitetty aineisto koko 89mm x 121mm.

nauti HEtKi HEinOLaSSa Café Kailas palvelee monipuolisesti Siltasaaressa kävijöitä. Café Kailas sijaitsee kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa Siltasaaressa, keskellä Heinolan kansallista kaupunkipuistoaluetta ja tunnetuinta maisemaa. Kahvilarakennus on valmistunut 1920-luvulla ja edustaa aikakautensa klassista tyylisuuntaa. Vanha huvimaja on kunnostettu nykyiseen käyttötarkoitukseensa tilan alkuperäistä henkeä ja arkkitehtuuria kunnioittaen. Kahvilaa ja sen katettuja terasseja ympäröivät vehreät viheralueet. Vuolaana virtaavien Jyrängönkoskien kanssa ne muodostavat ainutlaatuisen ja erillisen kulttuuriympäristön, joka on siltojen kautta yhteydessä kaupunkirakenteeseen 33


pirkanmaa maakUnTaJÄrVi lÄngelmÄVesi

L

ängelmävesi on suuri Kokemäenjoen vesistöön ja sen sisällä Längelmäveden reittiin kuuluva järvi Kangasalan ja Oriveden seudulla.

I

so-Längemävesi on Suomen monialtaisin tasapintainen vesialue heti Suur-Saimaan jälkeen.

L

ängelmävesi laskee Kaivannon kanavan kautta Roineeseen. Ennen Kaivannon kanavan puhkaisemista Längelmävesi laski Heposelän kautta Pälkäneveteen ja sieltä edelleen Kostianvirran kautta Mallasveteen.

L

ängelmävesi soveltuu virkistyskäyttöön hyvin, mahdollisuuksina esimerkiksi kanoottiretket, lintubongaukset tai lohikalastus.

kulttuuri ja tapahtumat 15.6.-31.8. Mäntän kuvataideviikot Mänttä-Vilppula / Pekilo www.mantankuvataideviikot.fi

VIRRAT

KIHNIÖ

MÄNTTÄ-VILPPULA

PARKANO

RUOVESI

JUUPAJOKI

19.6.-17.8. Kesänäyttely Mänttä-Vilppula www.vehkaniemi.fi

IKAALINEN

ORIVESI

HÄMEENKYRÖ YLÖJÄRVI NOKIA

Längelmävesi

TAMPERE

PIRKKALA

KANGASALA

SASTAMALA LEMPÄÄLÄ VESILAHTI

PÄLKÄNE VALKEAKOSKI

PUNKALAIDUN URJALA

AKAA

25.–29.6. Musiikkia! Ruovesi -kamarimusiikkijuhla www.musiikkiaruovesi.fi 1.-6.7. Sata-Häme Soi Ikaalinen www.satahamesoi.fi 3.-6.7. FHRA Nitro Nationals Punkalaidun / Alastaron Moottorirata www.fhra.fi 19.7. Kesäjuhlat Muroleessa Ruovesi | Muroleen kylätalo 19.–26.7. XIX Sastamala Gregoriana Unohdetut aarteet www.sastamalagregoriana.fi 24.-27.7. Työväen Musiikkitapahtuma Valkeakoski www.valmu.com 25.-27.7. Mää oon Mänttästä - The HeART 9.8. Metsäkansa’s Roadtrip ja Elomarkkinat Valkeakoski / Metsäkansa 16.8. Elomarkkinat Ruoveden Moni-Tori

34


ALUEELLISET MATKAILUPALVELUT, KULTTUURI JA TAPAHTUMAT

www.vihreasydan.fi Huolella harkittuja ja sydämellisesti toteutettuja palveluja työhön ja vapaa-aikaan. www.vihreasydan.fi

QR code generated on http://qrcode.littleidiot.be

Orivedellä Längelmäveden rannalla a Mökkejä 16 kpl/ 56 vuodepaikkaa a Matkailuvaunu- ja telttailualueet a Kahvio a Uimaranta a Leikkikenttä a Sauna a Veneitä ja kalastusmahdollisuus a pääset meille myös omalla veneelläsi Avoinna kesäaikana.

Tervetuloa! Säynäniementie 100 | 35100 Orivesi AS 040 966 7809 | saynaniemi@gmail.com

saynaniemenleirintaalue.omasivu.fi 35


TAIDEKAUPUNGISSA koet enemmän!

LÄHDE LÄHIMATKALLE TAIDEAARTEIDEN, LUONNON JA ELÄMYSTEN KESKELLE! Serlachius-museot

Taidemuseo Gösta avataan historiallisen kartanon kupeeseen mittavan laajennuksen saaneena 14.6. Esillä kansainvälistä ja kotimaista nykytaidetta - 23 taiteilijaa ja 130 teosta. Kartanossa Suomen kultakauden mestareiden teoksia ja vanhaa eurooppalaista taidetta. Gustaf-museossa vahvasti dramatisoitu Paperiperkele - kahdeksan kohtausta patruuna G.A. Serlachiuksen elämästä ja afääreistä.

www.serlachius.fi

Mäntän Klubi

Taidekeskus Honkahovi

Upeassa funkismiljöössä useita taidenäyttelyitä ja konsertteja. Kesän teemana suomalainen maisema.

www.klubin.fi

XVI Mäntän Musiikkijuhlat 6.–10.8.

Taidokkaasta pianomusiikista ja nuorista pianistilahjakkuuksista tunnettu festivaali. Viisi päivää ja 10 konserttia.

www.mantanmusiikkijuhlat.fi

XIX Mäntän kuvataideviikot 15.6.–31.8.

Hotelli-Ravintola Mäntän Klubi tarjoaa monipuolisia ohjelmaja kulttuuripalveluita. Kysy valmiita elämyspakettejamme.

Mäntän kuvataideviikot tarjoaa uuden ja raikkaan näkymän suomalaiseen nykytaiteeseen. Kulttuuritoimittaja Minna Joenniemen kokoamaan näyttelyyn osallistuu yli 60 taiteilijaa.

www.klubin.fi

www.mantankuvataideviikot.fi

Taidekaupunki-info 36

tunti vain

Tampereelt a Jyväskylästä&

Mäntän urkuviikko

Kirkon hienot ranskalais-romanttiset urut soivat elokuun tapahtumassa.

www.mantta-vilppulansrk.fi

Vilppulankosken matkailualue

Tasokas 80-paikkainen venesatama ja siisti 26-paikkainen caravan-alue. Suosittu liikennepuisto ja leikkikenttä lapsille. Rantaravintola ja kalastusalue rentoutumiseen ja virkistäytymiseen Helppokulkuisia polkuja ja kalastuslaitureita, joille pääsee myös pyörätuolilla.

www.vilppulakoski.fi

Majoitu ja Shoppaile

Majoitusta mökeistä ja caravanalueesta kuninkaalliseen hotellihuoneeseen. Kaupat ja putiikit tarjoavat mainiot puitteet ostoksille.

VAASA

Mänttä-Vilppula JYVÄSKYLÄ

PORI TAMPERE

TURKU

Seppälän puistotie 2, Mänttä • p. (03) 4888 555, matkailu@manttavilppula.fi

www.facebook.com/taidekaupunki • www.taidekaupunki.fi

HELSINKI


KULTTUURI JA TAPAHTUMAT, MAATILAMATKAILUA JA MÖKKEJÄ

VESILAHDEN MATKAILUNEUVONTA *Klaus Kurjen tien opastetut kierrokset * retkiohjelmat ryhmille * yleisökierrokset * kesätapahtumat ja vierailukohteet

Avoinna ympäri vuoden!

* Ramsöön Kesäteatterissa TUHKIMO & 15.-16.8. Moottorimusiikin festivaali

www.ramsoo.fi

p. 050 389 5265, satu.karvinen@vesilahti.fi

www.herrahakkaraisentalo.net Kesä – elokuu: Pääsylippu 8 € / hlö, alle 2v. ilmaiseksi Marttilankatu 10, Sastamala, p. 03 511 2179

Irma ja Esko Ylä-Tuuhonen Tanhuantie 105, 34600 Ruovesi (03) 472 6426 / 050 553 4264 Tervetuloa nauttimaan maaseudun rauhallisuudesta ja luonnosta! Maatilamajoitusta luomutilallamme. Valittavissanne: • Vierastalo Eetula • Makasiini-aitta • Kesällä myös romanttiset aittakamarit Tutustu muihin palveluihimme netti-sivuillamme. Arvostamme hyvää ja perinteistä kotiruokaa. Ateriat valmistamme paljolti omista ja lähiseudun raaka-aineista, joista mahdollisimman moni on luomua.

info@yla-tuuhonen.fi

www.yla-tuuhonen.fi

Iloista maatilamatkailua Ilolassa jo vuodesta 1983!

Tervetuloa Iloiseen Ilolaan!

www.vesilahti.fi

Mäkelän Lomatuvat • MaatilaloMia • Mökkivuokrausta

• aamiaismajoitusta • UUTTA kokouspaketit 15hlön tilaussaunalle • koti-eläimiä • ohjelmapalveluja • talvella latuja ja moottorikelkkailua Mikko ja Teija Lindell: +358 3 472 6934 +358 40 743 2236 / Mikko, +358 400 369 866 / Teija myynti@makelanlomatuvat.fi Mäkelänjärventie 372, 35500 KORKEAKOSKI (RuOvESI)

www.makelanlomatuvat.fi

Laatua läheltä Tervetuloa Punkalaitumelle, palvelemme sydämellä

Ilolan maatilamatkailu on toimiva maatila eläimineen ja luomuviljeltyine peltoineen Metsäkansassa. • ryhmäruokailut • menu-lista • aamiaismajoitus • järvimökit • lomapaketit • ratsastus • kotieläimiä • kokoustilat • tyky-päivät • perhe- ja yritysjuhlat • leirit ja kurssit • savusauna • Pietolan pitokartano • Ilolan juhla- ja kokoustalo • Wanha asema -kahvilaravintola

Palvelemme Ilolassa joka päivä, ympäri vuoden!

Ilolan maatilamatkailu Vedentaantie 30

37850 Metsäkansa, Valkeakoski Tampereen ja Hämeenlinnan puolessa välissä, moottoritien liittymästä 33 vain pari minuuttia Ilolaan.

 Kokous- ja juhlatilat museokoulussa  Kodikasta majoitusta majoitushuoneistossa  Mökkejä rauhallisessa ympäristössä  Liikuntaa, luontoretkiä

+358 40 596 8027 /Kirsi Wanha-asema +358 3 5889 227

Koulutintti Oy

www.ilolanmaatilamatkailu.fi

puh. 02 7641 735 Hanna-Riitta Pärssinen 050 5375 805 Sakari Pärssinen +358 50 5575 675

email: ilolan.maatilamatkailu@co.inet.fi

Lauttakyläntie 21, 31900 Punkalaidun

www.koulutintti.com

www.maakuntienparhaat.fi 37


keski-suomi maakuntajärvi keitele

K

eski-Suomen toiseksi suurin järvi Keitele sijaitsee Äänekosken ja Viitasaaren välillä nelostien varrella.

J

ärvi on kirkasvetinen ja kalaisa. Nimestään huolimatta Rautalammin reitin piirissä oleva Keiteleen kunta ei sijaitse lainkaan Keitelejärven rannalla, vaan välimatka tähän Viitasaaren reitin suurimpaan järveen on lyhimmilläänkin runsas 10 kilometriä.

K

eitele jakautuu kolmeen osaan, jotka on nimetty sijaintinsa mukaisesti: Ala-, Keski- ja Ylä-Keitele.

K

eiteleen ranta on monin paikoin luonnonhiekkainen. Keitele on vedenlaatuluokitukseltaan erinomainen.

J

ärven suurimman osa-alueen KeskiKeiteleen isoja selkiä ovat Karttu-, Kokon- ja Suovanselkä.

Kinnula

kulttuuri ja tapahtumat

Pihtipudas

Kivijärvi Kyyjärvi

Viitasaari Kannonkoski

Karstula

Keitele Saarijärvi Äänekoski Suolahti Konnevesi Uurainen Laukaa Hankasalmi

Multia Keuruu Petäjävesi Muurame

JYVÄSKYLÄ Toivakka

Jämsänkoski Jämsä Luhanka Joutsa Kuhmoinen

22.5.-31.8. Uusi olo Jyväskylä / Suomen käsityön museo www.craftmuseum.fi 7.6. 20. Sararanta Puskii www.laukaa.fi 7.-8.6. Muuramen Markkinat Muuramen keskusta www.muuramenmarkkinat.fi 12.-14.6. Sataman Yö Jyväskylän Lutakon satama www.satamanyo.fi 14.-15.6. Keskiaikamarkkinat Laukaan Tupaswilla www.tupaswilla.fi 15.6.-4.7. Ilveksen jäljillä -näyttely Wanha Woimala (Naissaari), Vaajakoski ilveskeskus.fi 8.-13.7. Jyväskylän Kesä useita tapahtumapaikkoja www.jyvaskylankesa.fi 10.-13.7. Takopäivät www.petajavesi.fi 11.7.-10.8. Asuntomessut Jyväskylässä 2014 www.asuntomessut.fi 18.-20.7. Kihveli soikoon! -festivaali Hankasalmen asema www.kihvelisoikoon.com/

kuva: Päijänne-Risteilyt Hilden

38


ALUEELLISET MATKAILUPALVELUT

KÄYNTIKOHTEITA

visit.jyvaskyla.fi Koko Jyväskylän seutu yhdessä osoitteessa.

1800-luvun lopun käsityöläispiha

Jyväskylän keskustassa

• Vanha Synnytyslaitos & Sepänpaja ti–pe 10–17 • la 10–15

• TitiTyy ma–pe 10–17 • la 11–15 • Kahvila Muisto ma–pe 8–20 • la 10–16 • su 12–17 • Keski-Suomen museon käsityöläiskodit ma–pe 11–16 • la 10–15

Cygnaeuksenkatu 2, Jyväskylä • Puh. 0400 640 405 info@vanhapiha.fi • www.vanhapiha.fi

Perinnekyläkierrokset ryhmille. Kokoukset, juhlat, pitopöydät. Maailman suurin savusauna ja rentouttavat turvekylvyt.

Keskellä sydän Suomea Äänekoski sijaitsee keskellä kauneinta Järvi-Suomea; pinta-alastamme neljännes on vesistöä ja kaikki neljä taajamaamme sijoittuvat kirkkaan ja vehmaan Keitele-järven kupeelle. Keitele tarjoaa veneilijälle, vesiretkeilijälle ja järvimaisemien ihailijalle hienon elämysmaailman, jossa riittää kokemista ja näkemistä.

Tupaswillan isäntä on Pirunpellon Asseri.

Löydät alueen inspiroivat matkailu- ja elämyspaikat www.aanekoski.fi/matkailijalle

Keskiaikamarkkinat 14.-15.6.2014 Perinnepäivät 30.-31.8.2014

Äänekosken matkailuinfo matkailu@aanekoski.fi puh. 020 632 3257 Äänekosken taidemuseo Kuhnamontie 1 44100 Äänekoski Sumiaisten matkailuinfo Wanha Rouva Raili Linden Sumiaisraitti 19 (014) 586 243, 040 548 0815 avoinna ma-pe 8-17

Hyvä olo kaikille aisteille.

Ränssintie 5 41370 Kuusa puh. 0207 410100 kuvat: Kapeenkoski

www.tupaswilla.fi

39


OSTOSPAIKKOJA

Tervetuloa puotiimme! Avoinna: ti-pe 9-17, la 9-14 ja sopimuksen mukaan

Ainon Aitta Aistikkaita aarteita, utuisia unelmia, ripaus romantiikkaa, maalaisromanttisessa Ainon Aitassa Kuvaaja_Suomen Ilmakuva Oy

Löytöretkipassilla koko perhe - kaksi kohdetta! Lasten Löytöretket on lapsiperheille suunnattu, alueen kärkikohteista koostuva, matkailukokonaisuus Jyväskylän seudulla. Kohteet on helpointa ottaa haltuun kesän 2014 Löytöretkipassilla, jolla perhe pääsee edullisesti kahteen valitsemaansa Löytöretkikohteeseen. Kesän Löytöretkikohteet ovat Seikkailupuisto Peukkula, Nokkakiven huvipuisto, Kallioplanetaario, Kylpylähotelli Peurunka/ Hilarius Hiiren kylä, Kylpylähotelli Rantasipi Laajavuori ja Päijänne-Risteilyt Hilden. Lisäksi perhe saa passilla käyttöönsä useita lisäaarteita Suomen käsityön museossa ja Löytöretkikohteissa. Passin hinta on 79 € ja se on voimassa 1.6.-31.8. välisenä aikana. Ostamalla passin ennakkoon 13.7. mennessä verkkokaupasta osoitteesta lastenloytoretket.fi, passin saa etuhintaan 69 € (+toimituskulut 5 €). Kesällä Löytöretkipasseja myydään myös Cumulus Jyväskylässä, Lomakeskus Revontulessa sekä kesän 2014 Löytöretkikohteissa. Lisätietoja lasten löytöretkikohteista ja -passista saa osoitteesta: www.lastenloytoretket.fi vo in ar Pass79 €

JYVÄSKYLÄN SEUDULLA Löytöretkipassi Perheen nimi Perheenjäsenten lukumäärä

www.lastenloytoretket.fi

40

* Yksilölliset sisustus- ja lahjatavarat * Ihastuttavat nallet ja nuket * Riihipeikko -pellavaiset lastenasut

Maria Cajander Pihlajavedentie 5, 42800 Haapamäki puh. 040 5268042 www.ainon-aitta.fi info@ainon-aitta.fi

syyskuussa osoite vaihtuu, katso uusi osoite facebookista

Virkisty kanavan kupeessa Naissaaressa, Vaajakoskella Jyväskylässä, aivan 4-tien varressa Puttipajan Design Puodista Wanhalta Pajalta löytyy upea valikoima kotimaisia käsityö- ja designtuotteita, yli 30 shoppia sekä Puttipajan suurmyymälä, jossa sijaitsee myös outlet-osasto. Avoinna joka päivä Naissaarentie 1, 40800 Vaajakoski, Jyväskylä p. 040 5888 347 verkkokauppa: www.puttipaja.fi

Aidot ja alkuperäiset COCONATE pellava- ja puuvillatuotteet koko perheelle niin arkeen kuin juhlaan laajasta valikoimastamme

TERVETULOA PALVELTAVAKSI Sekä tuotantomme että myymälämme sijaitsevat keskellä kauneinta Suomea Jyväskylän kupeessa aivan 9-tien varrella. Perinteikäs Laukaanhovin Lasilandia on saanut uuden virkeän elämän ja tehtaanmyymälämme on osa sitä. Oman mallistomme lisäksi meiltä löytyy runsas valikoima myös muiden kotimaisten osaajien tuotteita mm. - Elämän Värit pellava- ja puuvilla sisustustekstiilit - näyttävä Vernada puukorusarja - Näppärä Vera saunatekstiilit ... JA PALJON MUUTA....

Tiloissamme toimii myös HUKKA DESIGN tehdasmyymälä.

Iloinen ja osaava henkilökuntamme on valmiina palvelemaan sinua: ma 10-16, ti-pe 9-17 ja la10-14. COCONATE tehtaanmyymälä, Laukaanhovi, Ruuhimäentie 1, 41400 LIEVESTUORE puh . 040-562 1125 www.coconate.com


ALUEELLISET MATKAILUPALVELUT JA TAPAHTUMAT

Katso Keuruun tapahtumat www.menoinfo.fi

Soiton Paikka festivaali 24.6.-3.7.14

Honey B & T-Bones 27.6. Klo 19 Liput TIKETTI

Keuruun matkailu Puh. 040 572 5640 matkailu@keuruu.fi

MAJOITUSTA JA JUHLAPALVELUJA

ALUEELLISET MATKAILUPALVELUT JA TAPAHTUMAT

Petäjäveden vanha kirkko 250 vuotta

Kokous- ja juhlatilat noin 50:lle Huone- ja mökkimajoitusta läpi vuoden Kahvi- ja ruokapalvelut tilauksesta Etäisyys Petäjäveden vanhaan kirkkoon 500 m. www.lemettilantila.fi puh. 050 414 7275 myynti@lemettilantila.fi

petäjävesi - matka perinteisiin ja elämyksiin poikkea kesäisissä tapahtumissa

Kesämarkkinat 31.5 – Kulttuurikattaus 28.6.-6.7.- SM-taonnat 10.-13.7. - Vanhan kirkon kesämusiikit keskiviikkoisin 16.7-27.8. Katso tapahtumat: www.petajavesi.fi/tapahtumat/tapahtumat

Petäjäveden kunta p. (014) 267 3000 / info matkailu@petajavesi.fi | www.petajavesi.fi

Kyläseppä St1 p. (014) 411 4223 41


Aukeaman kuvat Jämsek Oy

MATKALLA JÄMSÄN SEUDULLA

H

imos, Päijänne, monipuolinen luonto sekä persoonalliset maaseutukohteet kutsuvat viihtymään Jämsän seudulle. Seudun matkailuyritykset tarjoavat monipuolisia ohjelmapalveluja koiravaljakkoajosta värikuula-ammuntaan. Himos on yksi Suomen suosituimmista matkailukeskuksista ja vahvasti kiinni tämän päivän ja tulevaisuuden palvelujen kehittämisessä. Himos palvelee matkailijoita ympärivuotisesti. Talvisesongin päättyessä katseet kääntyvät Himoksen lukuisiin kesätapahtumiin ja luontomatkailuun. Isojärven Kansallispuisto, Wanhan Witosen melontareitti, kalaisat vedet ja upea luonto varmistavat leppoisan loman lähellä palveluja ja monipuolisia harrastuksia.

Edulliset ostokset tehtaan myymälästä. Käy myös verkkokaupassamme.

www.alhonhuopatehdas.fi

KULTTUURIA

M

aarit Liljendahl on auktorisoitu paikallisopas. Hän järjestää seutukunnalla ohjelmaa ja kiertoajeluja niin kotimaisille kuin ulkomaalaisillekin matkailijoille. Oppaan tehtävä on esitellä paikallista kulttuuria - ja se on sydämen asia. Paikallisopas tietää, mitä seutukunnalta löytyy. Hänellä on yhteyksiä majoituksiin, ruokapaikkoihin, pitopalveluihin, putiikkeihin, käsityöläisiin, eräoppaisiin, hemmottelu- ja turvehoitojen antajiin ja niin edelleen. Ryhmille räätälöidään toiveitten mukainen retkipäivä valmiita ohjelmarunkoja hyödyntäen. Maarit vinkkaa myös kylille suuntautuvista kiertoajeluista, joiden aikana voi ihailla paikallista maalaismaisemaa ja rakennusperintöä. Joihinkin taloihin pääsee tutustumaan myös sisältä ja voidaan järjestää vierailu suomalaisessa kodissa, joko pullakahveineen tai vaikka perinteisellä lohisopalla.

Käsityöliike

Mäen Huopaa ja Lankaa - koruja - käsitöitä - huopatuotteita

Avoinna: ma-pe 10-17 la 10-14 suljettu kesämaanantaisin 2.6.-28.7.

Koskentie 1, Jämsä 040 775 0400

45msa

www.huopaajalankaa.net

HAVE YOU EVER KISSED A MOOSE? 10 m in . H im o ks el ta Heinäseläntie 381, Jämsä info@hirvikartano.fi Myynti 020 787 1170 Ravintola 0400 488 779

www.hirvikartano.fi 42


HULLAANNU HUOVASTA Jämsän seutu on tunnettu vahvasta käsityöperinteestään. Huopatehtaiden myymälöistä löytyy aitoja huopikkaita. Kulttuurielämyksiä tarjoavat korkeatasoiset näyttelyt, konsertit, harrastajateatterien näytökset sekä erikoismuseot. Jämsässä on Suomen ainoat toimivat huopatehtaat sekä taitavia käsityöläisiä jotka ovat erikoistuneet huopaan ja huovuttamista pääsee kokeilemaankin, kun niin sovitaan! Jämsän Kivipankissa on vaihtuvia taidenäyttelyitä ja Himokselta löytyy Veli Ähtävän kaunis Ateljee, eikä Mänttä-Vilppulan Serlachius-museoihinkaan ole matkaa kuin yksi hujaus. Matkan varrelta löytyy viehättäviä ostospaikkoja

43


kymenlaakso maakuntajärvi vuohijärvi

V

uohijärvi on Kymijoen vesistön Mäntyharjun reittiin kuuluva järvi Kymenlaakson ja Etelä-Savon maakunnissa, Kouvolan ja Mäntyharjun kuntien alueella.

V

uohijärvi on Suomen järvistä 52. suurin. Järven pituus noin 21 km ja suurin leveys noin 8 km. Syvin kohta 75,5 m sijaitsee Lautaniemestä kaakkoon Selkäluodon itäpuolella.

V

kulttuuri ja tapahtumat Vuohijärvi

Iitti

uohijärvi on Kymenlaakson syvin järvi, ja koko Suomen järvien syvyystilastoissa sijoilla 8. (keskisyvyys) ja 7. (suurin syvyys).

V

uohijärvi on kirkasvetinen ja ekologiselta tilaltaan erinomainen.

KOUVOLA

Miehikkälä

HAMINA

Virolahti

Pyhtää

KOTKA

Suomenlahti

Vuonna 2014 on kulunut 125 vuotta Langinkosken keisarillisen kalastusmajan valmistumisesta. Tätä juhlistetaan vuoden aikana erilaisin tapahtumin kalastusmajalla ja muualla Kotkassa.

Katso www.langinkoskimuseo.com

6.-7.6. Vaakuna Piknik, uusi kaupunkifestivaali Kouvolan keskustassa www.kouvola.fi/tapahtumat 11-14.6. Iitin musiikkijuhlat www.kouvola.fi/tapahtumat 2.-3.8. Keskiaikatapahtuma Kouvo La Arctopolis Kouvolan Kasarminmäki 9.-10.8. Meidän Maaseutu –festivaali, Kouvolan ravirata 13.-14.9 Lähiruokamessut Elimäki

44


TAPAHTUMIA

ALUEELLISET MATKAILUPALVELUT

KÄYNTIKOHTEITA

Käy kohti Kouvolaa Kuule riemunkiljahdukset Tykkimäen huvipuistossa, näe upeat alppiruusujen kukinnat Arboretum Mustilassa, koe jylhät erämaamaisemat Repoveden kansallispuistossa ja vieraile UNESCON maailmanperintökohteessa Verlassa – ja olet Kouvolassa. Luonto ja maaseutu ovat Kouvolassa käsi kädessä kaupunkikeskustan kanssa. Kulttuuririentoja riittää, on teatteri ja sinfoniaorkesteri sekä maaseudun idylliset taide- ja kulttuurikohteet. Ja tietysti urheilua. Vaella, melo, hiihdä tai pelaa, täällä voit liikkua ja harrastaa mielesi mukaan.

Kouvolan Matkailu - Kouvola Innovation Oy 020 615 5295 - matkailu@kinno.fi 45


KIEHTOVA KOUVOLA

TAPAHTUMIA

B&B, KOKOUSPALVELUA

Toivotamme matkailijat mukaan elämänmakuiseen tunnelmaan modernissa kaupunkikeskustassa tai kuulemaan lasten riemunkiljahduksia huvipuiston hulinassa. Luonnonrauhaa arvostaville tarjoamme kauniita erämaamaisemia, järviä veneily- ja melontareitteineen, metsiä samoiluun ja tietysti maaseudun idylliä. Kulttuurista ja urheilusta nautiskeleville lukuisat tapahtumat, konsertit ja erilaiset teatterit tarjoavat puolestaan ikimuistoisia elämyksiä. Kaikkia niitä mukavia asioita, joita matkailija kaipaa lomallaan!

-Aamiaismajoitus -Tilausruokailut -Kokoukset

Kukkomäki 59, 45610 KORIA

+358405104143

mikkelantila@mikkelafarm.net

www.mikkelafarm.net SUORAMYYNTIÄ

TAPAHTUMIA 2014

www.kouvola.fi/tapahtumat 6.-7.6. Dekkaripäivät, kirjallisuustapahtuma 6.-7.6. Vaakuna Piknik, uusi kaupunkifestivaali keskustassa 7.6. Rallicross SM osakilpailu, Tykkimäen moottoriurheilukeskus 11.-14.6. Iitin musiikkijuhlat useita konserttipaikkoja 13.-14.6. Kouvolan Komia, musiikkitapahtuma kävelykatu Manskilla 14.6. Kymi GP – kansainvälinen EM-ravitapahtuma 28.-29.6. RX Finland, rallicrossin MM-sarjan osakilpailu, Tykkimäen moottoriurheilukeskus 11.-12.7. Pioneerifestivaali, rokkia Korian Pioneeripuistossa 18.-19.7. Kaupunkifestarit, keskustassa 18.-20.7. Kouvolan Taikapäivät 19.-20.7. Jättömaa –festivaali, poikkitaiteellinen tapahtuma 2.-3.8. Keskiaikatapahtuma Kouvo La Arctopolis, Kouvolan Kasarminmäki 9.-10.8. Meidän Maaseutu –festivaali, Kouvolan ravirata 15.8. Taiteiden yö, tapahtumia ympäri Kouvolaa 22.8. MILjazz, Viihdyttävää sotilasmusiikkia Kouvolan Kasarminmäellä 13.-14.9. Lähiruokamessut, Elimäki 5.9. Muodin yö, syksyn muotitapahtuma keskustassa, 46

alppiruusu 6-tien varrella elimäellä

kahvila • ravintola alppiruusu

lähiruokatori

• ravintola A-oikeuksin • à la carte • lounaspöytä • tilausravintola • pitopalvelua • lahjatavaraa • makeisia • tanssi-iltoja

• tuoretta lihaa • (viljapossua, luomunautaa, • lammasta, villisikaa) • syksyisin hirvenlihaa • lihavalmisteita • juureen tehtyä ruisleipää • karjalanpiirakoita, jauhoja • kotijuustoa, (luomukananmunia) • mehuja ja luomutuotteita • käsi-, metalli- ja puutöitä

Avoinna ma-pe 6-21, la, su ja pyhinä 8-21 Alppiruusuntie 35, Elimäki Ravintola puh. (05) 377 6868 Pitopalvelu, ryhmät 040-595 1365 maila.karlsson@alppiruusu.com

Avoinna joka päivä 9-21 palvelutiski avoinna: ke, to, pe, su 12-18, la 10-15 Alppiruusuntie 35, Elimäki Puh. (05) 3777 333, 0400 760 912 tuottajatori@alppiruusu.inet.fi

www. alppiruusu.fi


Kauneinta luontoa, kulttuuria ja elämyksiä Pohjois-Iittiä hallitsevat upeat järvet, eteläisessä Iitissä idylliset maalaismaisemat. Keskellä kuntaa valtatie 12:n ja HelsinkiPietari rautatien tuntumassa on keskustaajama Kausalan monipuoliset palvelut. Iitissä voi nauttia elämästä kalastus- ja luontoretkillä, sekä maistellen lähituotettuja herkkuja. 140-vuotinen markkinaperinne elää vahvana. Jo perinteiseksi muodostuneet kansainväliset Musiikkijuhlat, Kirkonkylän Kylätalon kesäkahvila Kymentaantie 1, 47520 IITTI helluntairavit, Iitti Golfin 18-väyläinen kesäkahvila ja vaihtuvat taidenäyttelyt osakaskenttä, sekä monet tori- ja urheilukesällä 2014 myös koulumuseonäyttely tapahtumat toivottavat vieraat tervetulleeksi. Avoinna: 2.5.-31.8.2014, Su-pe klo 10-20, La klo 10-17 Tutustumisen arvoisia ovat myös Hiidenvuori, Tutustu myös Iitin kunnankirjaston taidenäyttelyihin Kausansaarentie 3, 47400 Kausala ortodoksinen tsasouna, sekä Iitin Kirkonkylä.

Lisää tapahtumia osoitteessa www.iitti.fi/tapahtumat

Iitin kunta Rautatienkatu 20-22, 47400 Kausala p. 020 615 9600 matkailuinfo@iitti.fi suoramyynti ja ostokset

majoitus ja mökit

Yli-Kaitalan Lomamökit & Tilausravintola Ketunleipä

• mansikat

valmiiksi- ja itsepoimittuna

Benjamin Maatilatorilla on maankuulun lihatiskin lisäksi monipuolinen valikoima hyviä kotimaisia tilatuotteita. ke-to-pe klo 10-18, la klo 10-15, kesällä myös su klo 12-17 Kahvio avoinna kuten Maatilatori. Benjamin Maatilatori

• kylmäpuristetut mehut ei lisäaineita!

• marjansiemenjauheet • vadelmat tilauksesta

Majoitusta, hyvää ruokaa ja saunaelämyksiä! Kaitalantie 323, 47490 Mankala Tel. +358 5 3265504 Virpi +358 500 750612 Markku +358 50 3863737 info@yli-kaitala.com www.yli-kaitala.com

Kymenrannantie 1, 47400 Kausala p. 05 326 0247

www.maatilatori.fi luontoa

Ympäristön komea luonto vesistöineen mahdollistaa mukavan ajanvieton erilaisten harrastusten parissa. Hilkka ja Pekka Perttola Sitikkalantie 372, 47490 Mankala p. 050-596 8579 • info@metka.fi www.metka.fi

aktiviteetit

Iitti Golf on 18 väyläinen osakaskenttä, joka tarjoaa myös mahdollisuuden vieraspelaamiseen. Vaikka meillä on pelitilaa hyvin tarjolla, suosittelemme varaamaan ajan etukäteen. Kätevimmin se käy internetissä, missä näet varaustilanteen reaaliaikaisesti.

Iitti Golf-Niskaportin Golfkeskus Iitintie 684, 47400 Kausala Pelivaraukset, tiedustelut, kysymykset

p. 05 544 4400 caddiemaster@iittigolf.com www.iittigolf.com

47


ALUEELLISET MATKAILUPALVELUT

KaaKKo135° Kutsuu:

Tuutha siekii tapahtumien rannikolle! • Miehikkälän kansankulttuuri- ja pelimannipäivät – pelimannimusiikin juhlaa koko viikko 1.–6.7. Fish and Soul – Klamilan satama, Virolahti 12.7. Kaakon Kamarimusiikki – klassista musiikkia Virolahdella 17.–20.7. Gangut Regatta – purjelaivatapahtuma alkaa Kotkasta 22.–24.7. Kotkan Meripäivät – Suomen riemukkain merikarnevaali 24.–27.7. Hamina Tattoo – kansainvälisen sotilasmusiikin festivaali 29.7.–2.8. Pyhtään XXII Saaristomarkkinat – markkinatunnelmaa meren äärellä 15.–16.8. Elokuun Tango – musiikin ja tanssin juhlaa Pyhtäällä 16.–17.8.

• • • • • • • • Valojen Yö ja shakkifestivaali – kulttuuria, iloa, shakin näytösotteluita Haminassa 19.9.–21.9.

www.haminatattoo.fi

Tapahtumat aina ajantasalla: www.kaakko135.fi/tapahtumat tai kysy lisää matkailuneuvonnasta: puh. 040 135 6588, info@kaakko135.fi

LUVASSA • Sykähdyttävät marssishow’t Hamina Bastionissa • Näyttävä Tattoo-paraati torstaina 31.7. • Festivaalikävijöiden ”olohuone”, Tattoo-katu • Huippuartisteja Tattoo-klubissa • Ihastuttavat Linnoituksen wanhat pihat avautuvat • Puolustusvoimien tapahtumakenttä Lisäksi runsaasti muuta oheisohjelmaa Avajaiskonsertin, marssishownäytösten ja Tattoo-klubin liput nyt myynnissä Lippupalvelussa!

48


KULTTUURI JA TAPAHTUMAT

Tervetuloa kesämarkkinoille Kaakko135°-hyvän tuulen rannikolle Etelä-Kymenlaaksoon! Kaakko135° muodostuu Kotkan ja Haminan kaupungeista sekä Pyhtään, Miehikkälän ja Virolahden kunnista.

I

täisen Suomenlahden rannikkokunnissa on perinteenä järjestää kala- ja silakkamarkkinoita, kuuluuhan kala seudulla ihmisten jokapäiväiseen elämään. Tarjolla on kalaa monessa muodossa ja aina myynnissä on myös seudun kädentaitajien tuotteita ja muuta lähiruokaa. Markkinoita täydentävät kesätorit ja -tapahtumat sekä alueen lähiruokakaupat ja suoramyyntitilat.

14.–15.6. Sepra- ja Maaseutumarkkinoita LANGINKOSKEN KEISARILLINEN KALASTUSMAJAMUSEO

Keisari Aleksanteri III vieraili Langinkoskella kesällä 1887 ja mukana oli myös hänen tanskalaissyntyinen puolisonsa Dagmar. Käynnin yhteydessä keisaripari ilmaisi toiveensa saada kosken rannalle kalastusmaja. Suomalaiset toteuttivat nopeasti majesteetin toiveen ja jo kesällä 1889 vietettiin keisarillisen kalastusmajan juhlallisia tupaantuliaisia. Majan esineistö on alkuperäinen ja lähes täysin suomalaisten valmistama. Kalastusmaja on saatettu siihen asuun kuin se keisariperheen käytössä oli. Venäjän keisari Aleksanteri III:n ja keisarinna Dagmarin kalastusmaja Langinkosken luonnonsuojelualueella on ainoa keisarin omistama rakennus, joka on säilynyt Venäjän rajojen ulkopuolella. Koko Langinkosken alue henkii historiaa ja majassa vallitsee yhä edelleen keisarillinen ilmapiiri.

vietetään vuorovuosin Virossa ja Suomessa. Nyt markkinapaikka on Hamina Bastioni. Lähiruoka ja -tuotteet korostuvat markkinoilla ja myynnissä onkin ainoastaan virolaisia tai kymenlaaksolaista alkuperää olevia myyjiä ja tuotteita.

Avoinna: 1.5. - 31.5. joka päivä klo 10 - 16 / 1.6. - 31.8. joka päivä klo 10 - 18 (Juhannusaattona suljettu) Syyskuussa joka päivä 10 - 16 / Talvella suljettu

Langinkosken keisarillinen kalastusmajamuseo Keisarinmajantie 118, 48230 Kotka 044-528 8050, keisarinmaja@kymp.net Lisätiedot katso: www.langinkoskimuseo.com B&B JA MAJOITUS, ***** LEIRINTÄ

15.6. Kesä-Heikin keskiaikamarkkinat

Pyhtäällä on kaakon kesämarkkinoiden erikoisuus: ohjelmaa ja käsitöitä ”keskiajan tyyliin”.

28.6. Pikkukylien Pikkumarkkinoilla

Suur-Miehikkälän seurantalon alueella nauttii leppoisasta maalaistunnelmasta! Tapahtumassa esittäytyvät maaseudun moninainen yrittäjyys ja ennen kaikkea maaseudun mukavat ihmiset sekä maaseudun koneet, tuunatut autot ja moottoripyörät. Lapsia ei ole unohdettu näilläkään markkinoilla, tarjolla on eläinpiha, talutusratsastusta ja viihteellistä ohjelmaa.

12.7. Fish & Soul, satamafestivaalissa Klamilan sata-

massa Virolahdella on ohjelman lisäksi kalaruokaa ja tuotteita

15.–16.8. Pyhtään Saaristomarkkinat

Uudet upeat teemasisuste tu loma-asunno t t nyt varattav ovat issa!

järjestetään jo 22. kerran merellisissä maisemissa Lökören venesatamassa. Kalaherkkujen ystäville markkinoilta löytyy maisteltavaa ja mukaan otettavaa. Tarjolla on myös marjoja, vihanneksia, käsitöitä sekä muuta markkinamyyntiä

23.8. Pertunmarkkinoita

Virolahdella vietetään vanhanajan markkinatunnelmissa. Perinteitä kunnioittaen myynnissä on paikallisia käsityötä ja lähiruokaa Lisää tapahtumia ja menovinkkejä www.kaakko135.fi/tapahtumat 49


etelä-karjala Maakuntajärvi saiMaa

S S

e on Vuoksen vesistön pääjärvi, jonka laskujoki Vuoksi virtaa Laatokkaan, josta Saimaan vedet laskevat edelleen Nevajokea Suomenlahteen.

L

Ruokolahti

13.-15.6. Karjalaiset kesäjuhlat Pohjolankatu 2, Lappeenranta 28.6. Savitaipale Soi 2014 www.savitaipalesoi.fi 27.6- 3.7. Imatra Big Band Festival www.ibbf.fi/fi 12.-20.7. SaPaSSI-viikko www.savitaipale.fi/sapassi/ 12.-13.7. Luumäki-messut 18.-19.7. Rakuuna Rock 2014 www.rakuunarock.fi 19.-20.7. antiikki ja Keräily Kesäpäivät www.simpeleenantiikki.fi 9.8. Marttilan kylän markkinat Luumäki / Taavetin linnoituksessa 16.8. LEMIN MAALAISMARKKINAT Lemin Kotiseutumuseo 22.-23.8. Lappeenrannan Balettigaala www.lappeenranta.fi 29.8. Rauhanrannan Venetsialaiset alminraitti 4, Lappeenranta

LAPPEENRANTA

Luumäki

kulttuuri ja tapahtumat

9.6. -31.8. Hiekkalinna Satamatie 11, Lappeenranta

IMATRA

Taipalsaari

Lemi

Ylämaa

Rautjärvi

Saimaa

Savitaipale

appeenrannan, Joensuun ja Mikkelin kaupungit sijaitsevat Saimaan rannalla. Pienempiä Saimaan rannalla sijaitsevia kaupunkeja ovat Savonlinna, Imatra ja Varkaus.

50

Parikkala

aimaa, tunnetaan myös nimellä Suur-Saimaa, on Suomen suurin järvi ja neljänneksi suurin makeavetinen luonnonjärvi Euroopassa.

S

aimaa muodostuu useista salmien yhdistämistä järvenselistä, joista suurimpia ovat Etelä-Saimaa, Pihlajavesi, Haukivesi ja Pyhäselkä. Muita tunnettuja Saimaan osia ovat muun muassa kirkasvetinen Puruvesi, erämainen Luonteri sekä jylhä Kolovesi. Saimaa muodostaa keskeisimmän osan itäisestä Järvi-Suomesta.


KAUNIS LUONTO ON TARKOITETTU KAIKILLE! Suomen luonto tarjoaa kauniita maisemia, puhtaita rantoja ja vaihtelevia polkuja virkistymiseen. Luonnon ympäristöstä voi Suomessa nauttia melko vapaasti. Retkeilyn tulee olla turvallista ja Suomen luonto sekä retkikohteiden ympäristö tulee säilyttää viihtyisänä.

Luonnossa liikkujan yleiset ohjeet • • • • • • • •

Anna eläinten ja kasvien olla rauhassa omassa ympäristössään. Älä aiheuta häiriötä muille retkeilijöille. Anna muidenkin nauttia luonnon rauhasta. Siivoa aina jälkesi ja tuo kaikki roskat ja muut tavarasi pois maastosta. Huolehdi yhteisistä retkikohteiden rakenteista ja suojele luontoympäristöä omalta osaltasi. Vältä äänekästä toimintaa metsissä ja vesillä. Radion soittaminen ei sovi luontoon. Rakennetuissa retkikohteissa voi yöpyä teltassa tai veneessä 1-2 päivää yhdessä paikassa. Luonnonvesiin ei saa laskea mitään likavettä eikä jätteitä. Suomessa on tapana, että retkikohteille mahtuvat kaikki retkeilijät. Uusille tulijoille tehdään tilaa tai siirrytään pois kun omat eväät on syöty. Nuotion ympärillä tarinointi on suomalaista eräperinnettä parhaimmillaan!

Nuotiotulen tekeminen Nuotiotulen sytyttäminen on sallittu retkikohteissa vain rakennetuilla tulipaikoilla. Polttopuukatoksen puut on tarkoitettu vain retkeilijöiden käyttöön. Sahaa ja pilko polttopuut omaan käyttöösi. Kun sytytät tulen, huolehdi myös sen sammuttamisesta. Ole aina varovainen tulen käsittelyssä, erityisesti kun maasto on kuivaa!

Roskaton retkeily • Palavat roskat kuten paperin ja poltettavaksi sopivan muovin voi polttaa nuotiossa. • Ruokajätteet ja hedelmien kuoret voi laittaa kompostikäymälään. • Kaikki muut roskat pitää tuoda pois maastosta huollettuun jäteastiaan. Kaiken minkä jaksat kantaa maastoon, jaksat tuoda myös pois!

Luonnontuotteet Pysyttele marja-, sieni- ja kalaretkellä kaukana talojen pihoilta ja mökkien rannoilta. Yksityisrauhaa ei saa häiritä. Suomessa metsämarjojen ja sienien poimiminen on sallittu kaikille.

• Puiden, pensaiden tai muiden kasvien vahingoittaminen on kielletty • Metsästykseen ja kalastukseen tarvitaan viranomaisten lupa. Ilman lupaa on sallittu vain onkiminen ja pilkkiminen järvialueilla - sekin on kielletty virtaavissa vesissä.

Turvatieto Hätätilanteessa soita numeroon 112. Kerro sijaintisi sekä mitä on tapahtunut ja kuuntele ohjeet.

Tiedot Kaakkois-Suomen retkikohteista retkeilyn kehittäjiltä Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö www.ekarjala.fi/retkeily Kymenlaakson virkistysalueyhdistys www.kyvi.fi


kuva: © miset.fi

etelä-savo maakuntajärvi Puula

P

uula (tai Puulavesi) on Mäntyharjun reitin suurin järvi Kymijoen vesistössä Hirvensalmella, Kangasniemellä ja Mikkelissä.

P

uula on karu järvi, jonka veden laatu on arvioitu yleislaadultaan erinomaiseksi.

P

uulalla on hyvin kattavat vene- ja melontareitit. Tyypillisiä Puulan lintuja ovat kuikka ja kalalokki, mutta myös valkoselkätikka, pikkutikka, sääksi, kuhankeittäjä ja selkälokki ovat edustettuina.

P

kulttuuri ja tapahtumat

Heinävesi

7.6.-10.8. kuvataidenäyttelyt Taidekeskus Salmela (Mäntyharju) www.taidekeskussalmela.fi

Pieksämäki

Joroinen Rantasalmi

Enonkoski

Kangasniemi Juva SAVONLINNA Sulkava

Puula MIKKELI Hirvensalmi

Puumala

Pertunmaa Mäntyharju

uulan pinta-ala on yli 330 km2, keskisyvyys 9,2 metriä ja suurin syvyys 62 metriä Pauninselällä. Puulalle ominainen luoteeseen suuntautuva saarijono jakaa Puulan kahteen selkään (Simpiä ja Karttuu).

7.6. MILjazz 2014 (Mikkeli) www.miljazz.fi 25.6. Pieksämäen kesäkuhinat www.pieksary.fi 28.-29.6. ANTIIkkIA ja löytöjä (Pieksämäki) www.hakkilantila.fi 5.7. klo 20:00 Puulan iltasoitto (kangasniemi) www.hehkuvahokka.fi 19.7. Savo Vintage -messut kulttuurikeskus Poleeni (Pieksämäki) www.savovintage.info 18.-27.7. kangasniemen Musiikkiviikot www.kangasniemenmusiikkiviikot.fi 30.7-2.8. Siltakemmakat (Puumala) www.sky-bar.fi 1.-2.8. Puruvesi-Pop (kerimäki) www.keiku.fi/puruvesi-pop/ 30.7.-3.8. Joroisten Musiikkipäivät www.joroistenmusiikkipaivat.fi 8.8 Hanhiniityn perhepäivä (Puumala)

www.hanhiniitty.fi 29.-31.8. Savonlinnan keskiaikamarkkinat www.mustanvirrankeskiaika.fi

52


MATKAILUPALVELUT JA TAPAHTUMAT

HYVINVOINTIPALVELUJA, MÖKKEJÄ

Tule meille Hirvensalmelle, tekemään löytöretki itseesi!

-energiahoidot - päivä- ja viikonloppuretriitit: mahdollisuus rauhoittumiseen ja itsensä kohtaamiseen . Mielikuvamatka omaan voimanpaikkaan, voimaeläimet, venyttelyrentoutus, meditaatiot tallissa tai laitumella. Savusauna, illanvietto kodassa rummun sointeja tai vain hiljaisuutta kuunnellen.

SAARISTOKUNTA PUUMALA

kutsuu kylään!

• Liehtalanniemen museotila avoinna 14.6.–17.8. • Atelje Honey Moon: Juhani Palmun ja Mika Törösen taidenäyttely 7.6.–17.8 • M/S Kauniin Veeran risteilyt, www.ms-kaunisveera.fi • Rentoa melontaa www.hanhiniitty.fi • Sahanlahden sunnuntaibrunssi 22.6.–3.8. www.sahanlahtiresort.fi PUUMALAN MATKAILUINFO Keskustie 14, 52200 Puumala p. 050 562 0706. Tapahtumat: www.puumala.fi

ks. lisätiedot ja ajat nellinjutut/tapahtumakalenteri tai kokoa oma 2-6 hengen ryhmä.

• S/S Wennon hilpeät höyryristeilyt 30.6.–28.7. • Saimaan kauneimmat sävelet Puumalan kirkossa 16.7.–20.7. • Pistohiekan lavan Rautaa &  Lankaa 28.6. ja Rock’n’Roll & Cruising 26.7. www.pistohiekanlava.net • Sähäkät Siltakemmakat 30.7.–2.8. www.sky-bar.fi

www.nellinjutut.fi löydät meidät myös facebookista Naapurinelli

Rantala Ratsastus & Mökkimajoitus Kilkintie 792, Hirvensalmi p. 050-5433820 www.rantalanratsastus.fi

SAIMAAN KAUNEIN

Elämää ja enemmän! lmi.fi

www.hirvensa

Tapahtumaan in odotetaan no 15.000 kävijää.

isit ilman osallistum nt to t ee än jä lle Jälje t alkaen 9.900 € velvotteita! Hinna

Omako(Petäjäveden 2009, titalonäyttely .116) kävijämäärä 18

NÄYTTELYN AUKIOLOAJAT JA PÄÄSYLIPUT: Näyttely on avoinna 4.-13.7.2014 joka päivä klo 10.00 - 17.00

TULE NÄYTTEILLEASETTAJAKSI! VARMISTA NÄKYVYYTESI Mikkelin alueen ainoilla rakentamisalan messuilla vuonna 2014 HIRVENSALMI

= näytteilleasettajapaikat Pääsisäänkäynti

SATULINNA - näytteilleasettajien majoitus ja ruokailu

Pääsymaksu sisältää bussikuljetuksen pysäköintialueilta. Näyttelybussi kiertää kunnan taajaman kautta, näyttelyalueelle pääsee siten myös kunnan keskustasta.

s Heikki Isokääntä Elinkeinoasiamie hirvensalmi.fi heikki.isokaanta@ i ta 08 86 0 30 0 05

P-paikka

Ravintola Sisänäyttelytila Taidenäyttely

Muksula / Näyttelytoimisto

• Lipun hinta 15 euroa (alle 18 vuotiaat veloituksetta vanhempien seurassa) • Ryhmäalennus - 10 % verkosta ostetuista lipuista ja 10 hengen ryhmälle 1 lippu veloituksetta paikan päällä. • Muksula 5 euroa / perheen lapset (yli 3 vuotiaille)

Liput verkosta: www.nettilippu.fi

MIKKELI

Näyttelykuja-alueella yhteensä noin 70 paikkaa

Konealue noin 20 paikkaa

Kahvila

Talokohteet Satulinna majoitushuvila

RAUKSET: LISÄTIEDOT JA VA salmi nayttely.fi/hirven www.omakotitalo 53


KANGASNIEMI

Nyt auton nokka kohti Etelä-Savoa ja Kangasniemeä Noin 6000 asukkaan kunnassamme ihmisen on hyvä viettää vapaa-aikaansa, sekä myös asua ja työskennellä. Paikkakuntamme sijainti kolmen kaupungin – Mikkelin, Jyväkylän ja Pieksämäen – muodostamassa kolmiossa on ihanteellinen. Maaseudun rauhasta on helppo piipahtaa nopeasti kaupunkien vilinässä. Helsinkiin matkaa on vain 250 km. Puulan sekä Kyyveden vesistöt ja niitä ympäröivä luonto tarjoavat niin mökkeilijöille kuin retkeilijöillekin mainiot mahdollisuudet luonnosta nauttimiseen ympäri vuoden. Luontoon voi tutustua joko itsenäisesti tai oppaiden avustukselle. Kulttuuria, lavatanssin huumaa, kukkaloistoa, liikuntaa ja seikkailuja, näitä ja paljon muuta mukavaa on teidän käytössänne. Tarkempaa tietoa tapahtumista, kohteista ja matkailuyrityksistä saatte Matkailulehdestämme, sekä kunnan ja yrittäjien omilta nettisivuilta. Asumiseen on Kangasniemellä monenlaisia mahdollisuuksia. Omien toiveiden ja tarpeiden mukaisen kodin voi valita joko keskustan palvelujen ääreltä tai sitten maaseudun rauhasta. Taajamassa Puulaveden ja Säynätlammen rantamaisemissa on useita ympärivuotiseen asumiseen kaavoitettuja tontteja. Kangasniemellä kylätoiminta on vilkasta ja tonttitarjontaa sekä myytäviä kohteita on usean kylän alueella. Kunnan niin yksityinen kuin julkinenkin palveluvarustus on hyvä ja laadukas. Vilkas ja monipuolinen harrastustoiminta tarjoaa tekemistä vauvasta vaariin niin kulttuurin, liikunnan, kädentaitojen kuin monen muunkin toiminnan osalta. Kangasniemi on vireä ja elinvoimainen kunta puhtaiden vesistöjen äärellä.

RAVINTOLAT

Laadukasta ja rehellistä pubiruokaa lähialueen tuottajien parhaista raaka-aineista! Tutustu ruokalistaan, aukioloaikoihin ja tuleviin tapahtumiin nettisivuillamme: www.gastropub13.fi Lämpimästi tervetuloa!

f

Keskustie 2, Kangasniemi Puh. 015 431 404, info@gastropub13.fi

TANSSILAVOJA

omen Tervetuloa Su e kauneimmall kesälavalle!

Syvälahdentie 310, Kangasniemi

Tervetuloa Kangasniemelle! Paula Pylvänäinen kunnan markkinointisihteeri

KÄYNTIKOHTEITA JA OSTOKSIA

f

Fanita Syvistä Facebookissa!

KULTTUURI JA TAPAHTUMAT

K e r a m iik k a k e lla r i

Kangasniemen XXXII

MUSIIKKIVIIKOT

K e r m a n tie 5 1 , 5 1 4 6 0 L u u s n ie m i, p u h . 0 5 0 -4 3 0 3 6 9 3 m y y m ä lä /p a ja a v o in n a s o v itta e s s a

18.-27.7.2014

Kangasniemi Jyväskylä

w w w .k e r a m i i k k a k e l l a r i .f i 54

Puh. 0400 574 614 www.syvalahti.fi

Ohjelmassa mm. Kangasniemen Laulukilpailu, Johanna Rusanen-Kartano, Pami Karvonen, Tuuli Takala, Suvi Väyrynen, Tuula Hällström, Hans-Otto Ehrström, Ilmari Räikkönen, Mari Kätkä, Tuomas Kesälä, Heikki Pohto, Lotta Emanuelsson, Haloo Helsinki! LIPUT: Tervetuloa! lippu.fi tai 040 596 4692

www.kangasniemenmusiikkiviikot.fi info@kangasniemenmusiikkiviikot.fi


SUORAMYYNTI JA OSTOKSET

Laadulla ja sydämellä kotimaista luomu- ja lähiruokaa.

D E NS ILOI H U VO K RreAntU ila.fi V wUw.vavesaa w

ALUEELLISET MATKAILUPALVELUT

Kangasniemi Suomen kaunein kunta Puulan rannalla

TULE, TUTUSTU & IHASTU HILIMAN TUOTTEISIIN! Meiltä löydät laajan valikoiman luomutuotteita: mm. Vavesaaren luomumansikoita, luomuruisleipää, mehuja ym. herkkuja

POIKKEA KAHVILLE Tarjoamme päivittäin makeita leivonnaisia, sekä pientä suolaista. Ryhmät ovat tervetulleita, varaathan esittelyn hyvissä ajoin.

HILIMAN PUOTI

Keskustie 22, 51200 Kangasniemi, puh. 010 321 2221 hilima@vavesaarentila.fi • www.hilimanpuoti.fi Avoinna arkisin 10-17, lauantaisin 10-14

MAJOITUS- JA OHJELMAPALVELUT

www.kangasniemi.fi

SE ON HELPPOA!

Kokoa mökkilomasi, yhdessä osoitteessa. Rock and Lake online verkkokaupasta saat varattua ja maksettua sekä majoitukset että palvelut. Suunnittele ja toteuta oma mökkilomasi, www.rockandlake.com osoitteesta: vuokramökit, veneretket, kalastusreissut, vuokravene ja -kanootit, moottoripyörä yms. Myös Kakkaramäen juhla-, kokous- ja tyky -palvelut

www.rockandlake.com 55


ALUEELLISET MATKAILUPALVELUT, TAPAHTUMIA

Kohdataan Juvalla! Rokkia ja karkeloita, teatteria ja kesätoreja... kohtaamisen iloja jokaiseen makuun. Tervetuloa!

D. UN L .7 T 5 T . 6 GO KO 28.

Juvan kesä on tulvillaan mainioita tapahtumia:

-VIIK

Viikko täynnä tapahtumia ja ohjelmaa, mm:

Juvan Kesäkarkelot La 28.6. Juvan keskusta

Rapion Myllyteatteri 12.-27.6. Anopit 8.-13.7. Ottaa sydämestä, Seela Sella 23.-30.7. Viiru puijaa Pesosta Kesäillan musiikkikonsertit heinäkuussa keskiviikkoisin klo 20 Juvan kirkossa

Gottlundin värikäs elämä -esitelmä Ma 30.6. Partalan kartano

Joroisten Musiikkipäivät Mahtavan virran äärellä Martti Talvelan muistokonsertti 1.8 klo 18 Juvan kirkossa

Jazz-konsertti To 3.7. Organ Tritone Partalan kartano Veistoviikko Maitolaiturit nykyajassa

Hyötyyn vattukarnevaalit 9.8. Hyötyyn kylällä

Jostain kotoisin -näyttely 29.6.-5.7. Viljamakasiini

Opastetut melontaretket oravareitti.fi

Juva Rokkaa 4.-5.7. Juva Campingilla

JUVAN MATKAILU Juvan ABC-asemalla Tulostie 1, 51900 Juva Puhelin 0400 761 944 matkailu@juva.fi

Katso koko kesän ohjelma osoitteesta juva.fi tai poikkea Juvan matkailussa! KULTTUURIA

OSTOKSIA

AVOINNA JOKA PÄIVÄ 1.6. - 31.8. Ma - Pe 11 - 18 I La - Su 11 - 16 14.6. Stand Up -ilta, www.teahouse.fi Juhannuksena 20. - 22.6. avoinna 11 - 16

Wehmaan Kartano, Juva www.bpl.fi/wehmais 015-651 301

TeaHousE of wehmais www.teahouse.fi 040-410 1626

Käänny Juvalla valtatie 5:ltä kohti Pieksämäkeä ja aja 2 km.

56


ALUEELLISET MATKAILUPALVELUT

KÄYNTIKOHTEITA JA MATKAILUPALVELUJA

& Matkailuinfo

Parasta

LOMAA

Saimaalla!

Savonlinnan Seudun Matkailu palvelee Sinua kaikiSSa alueeMMe MatkailuaSioiSSa Puistokatu 1, 57100 Savonlinna I info@savonlinnatravel.com Puh. 0600 30007 (0,76 €/min. + ppm tai mpm)

Koko perheellä Hyvän Mielen Luontokeskukseemme! Matkanjärjestäjältä Ryhmämatkoja luontoon, puuKaskitulien rätinää… tarhoihin, kulttuurinautintoihin, kurkisteltavaa… historian saloihin, seikkailuihin, kosketeltavaa… ”Torsti- kuutin sukellusseikkailut makunautintoihin… ainutlaatuisessa Saimaan ympäristössä Saimaalla” -lyhytelokuva … myymälä…retkeilyinfo… www.rantasalmitravel.com info@rantasalmitravel.com, www.luontoon.fi p. 050 4310525 p. 0205 64 5916 TERVETULOA OSKARIIN - Saimaan rannalle! Avoinna: 16.6.-10.8. joka päivä klo 9-17 Muuna aikana ma-pe 9 - 16

Ohitustie 7, 58900 Rantasalmi RAVINTOLAPALVELUT, AKTIVITEETIT. MAJOITUSTA

OTA..TALTEEN SAIMAAHOLIDAY:N KESATARJOUKSET ORAVISSA JA RANTASALMELLA Rantasalmi

.. Piian pitopoyta 15 €/hlo Tällä kupongilla

.. ..

Järvisydämessä, Ravintola Piikatytössä (norm. 17,60 €/hlö).

Rantasalmi ja Oravi

Rantasalmi ja Oravi

Tällä kupongilla

Tällä kupongilla

intiaani .. ....kanootin vuokraus 2 paivaa yhden hinnalla

majoitusta 3 yota kahden hinnalla

.. ..

SAIMAAHOLIDAY RANTASALMI .. .. / LOMAKESKUS JARVISYDAN

Porosalmentie 313, 58900 Rantasalmi Puh. 020 729 1760 Puhelumaksu/puhelu 0,0821 € Puhelut kiinteästä verkosta 0,069 €/min Puhelut matkapuhelinverkosta 0,169 €/min jarvisydan@saimaaholiday.net www.jarvisydan.com Voimassa 22.6.–17.8.2014, 1 hlö/kuponki

Tarjous voimassa kesäkaudella 2014, 1 kuponki / varaus

Tarjous voimassa kesäkaudella 2014. 1 kuponki / varaus. Vain uudet varaukset.

SAIMAAHOLIDAY ORAVI

Kiramontie 15, 58130 Oravi Puh. 015 647 290 oravi@saimaaholiday.net www.saimaaholiday.net/oravi www.saimaaholiday.net

57


pohjois-savo maakuntajärvi juojärvi

kulttuuri ja tapahtumat

J

uojärvi, hieno ja monimuotoinen järvi, on Heinävedellä, Liperissä, Outokummussa ja Tuusniemellä sijaitseva järvi. Järvi on karikkoinen ja selilläkin voi tavata kivikkoja. uojärvi ja Juojärven reitti kuuluvat osana Vuoksen vesistön Kallaveden reittiin ja ovat Saimaan latvavesiä.

J J

ärven vedet laskevat pääasiassa Palokissa sijaitsevan vesivoimalan, mutta myös vähäisemmässä määrin Taivallahden kanavan ja Varistaipaleen kanavan kautta Varisveteen.

U

uden Valamon luostari sijaitsee Juojärven rannalla Heinäveden Papinniemessä.

Sukeva

5.-8.6. Kaavi Blues 2014 www.kaaviblues.com

Vieremä KIURUVESI

Sonkajärvi

6.-8.6. Leppävirta-päivät 2014

IISALMI Rautavaara

Lapinlahti

25.-29.6. KEITELE-päivät www.keitele.fi

Varpaisjärvi

Pielavesi Keitele

NILSIÄ Maaninka Siilinjärvi

JUANKOSKI Kaavi

Tervo Vesanto

Karttula

KUOPIO Tuusniemi Juojärvi

Vehmersalmi Rautalampi

SUONENJOKI Leppävirta

VARKAUS Kangaslampi

26.6. Oli ennen Onnimanni-kesätapahtuma / Iisalmi www.ylasavonkotiseutumuseo.fi 28.6. KANAVAJUHLAT Juankosken taajama alueella 6.7. Keskiaikatapahtuma Ateljee Galleria - Cafe Luova Puu / Lapinlahti 11.-13.07. Suonenjoen Mansikkakarnevaalit www.mansikkakarnevaalit.fi 15.8. Kesäkauden päättäjäiset Tuusniemi 15.-17.8. Brynolfin viikonloppu Juankosken ruukkimiljöö www.juankoski.fi/ tapahtumat 24.8. Perinnepäivä / Puskasoitto Telkkämäen perinnetila, Kaavi www.luontoon.fi/Retkikohteet/historiakohteet/perinnetilatjamaisemat/ telkkamaenperinnetila 29.-30.8. Keiteleen Markkinat www.keitele.fi

58


KUOPION ELÄINPUISTO KOKO PERHEEN RETKIKOHDE Vehmasmäki on kylä Kuopion eteläosassa noin 22 km päässä kaupungista. Jo vuodesta 1984 on Vehmasmäen kylään tehnyt kesäisiä päiväretkiä moni perhe ja ryhmä. Tämä johtuu siitä, että Vehmasmäen kylästä löytyy yksi alueen suosituimmista käyntikohteista Kuopion eläinpuisto, joka tarjoaa kesäisin etenkin lapsiperheille mukavaa toimintaa. Eläinpuistossa käy vuosittain noin 20 000 vierailijaa, joista suurin osa on lapsia ja lapsiperheitä. Maalaisidyllia parhaimmillaan Tarjolla on ihka oikea ja aito maalaisympäristö, suloisine eläimineen. Eläinpuisto on perinteinen maatila, jonka mailla asustelee pitkälle toistasataa kotieläintä. Puistossa voi tavata kaikki tavallisimmat maatilaeläimet, kuten ankat, hanhet, kanat, siat, lehmät, hevoset, lampaat, vuohet ja kissat. Kuka voisi vastustaa ihania eläinten pentuja, joita syntyy vuosittain, monille lajeille. Kävijät pääsevät seuraamaan esimerkiksi pikkukilien, karitsoiden ja vasikoiden iloista kirmailua ja voivat katsella kuinka pörröiset vastasyntyneet tiput taapertavat haparoiden eteenpäin. On paljon lapsia, joilla ei ole mahdollisuutta päästä arjessa eläinten lähelle. Täällä sen voi tehdä turvallisesti ja lapsi, ja miksei aikuinenkin voi saada unohtumattoman kokemuksen. Täällä saa paijata, silittää ja rapsuttaa eläimiä. Aidanraosta voi syöttää heinää vaikka pupuille tai lampaille. Lasten suosikkieläimiin kuuluvat myös kalkkunat, joiden jatkuva kalkatus naurattaa perheen pienimpiä. Siiri ja Sepe – siat lampaan vaatteissa Tilalta löytyy siis hyvin perinteisiä maatilan eläimiä ja kotieläimiä, mutta lisäksi joukkoon mahtuu eksoottisempiakin otuksia. Siiri ja Sepe edustavat ylpeästi unkarilaista maatiaissika eli villasika sukua. Ylpeästi siksi, ettei lajia ole enää kuin parit tuhatta yksilöä maailmassa. Villasialla on pitkä karva ja sen ansiosta se pärjää hienosti Suomen olosuhteissa, tosin niitä ei täältä löydy kuin muutamia kappaleita. Villasikaa ei kannata sekoittaa villisikaan, koska villasiat ovat hyvin leppoisia ja kivoja kavereita. Kuopion eläinpuistosta löytyy myös muita erikoisempia lajeja, kuten ranskasta kotoisin olevat partakanat ja uudet asukit, alpakat. Vietä mukava päivä Kuopion Eläinpuisto tarjoaa kävijöille ennen kaikkea viihtyisän ympäristön kesäpäivän viettoon, leppoisaa maalaistunnelmaa. Huomionarviosta on se, että täällä on helppo kulkea ja tutkia maalaismaiseman ihmeitä. Kävelymatkat alueella ovat erittäin lyhyitä ja aitauksia voi kiertää joko listan mukaisessa numerojärjestyksessä tai mielensä mukaan. Maasto on sellainen, että liikuntarajoitteisenkin on mahdollista päästä ihailemaan eläimiä kauniissa maalaismaisemassa.

Itse voit valita otatko mukaan omat eväät, vai käytätkö eläinpuiston palveluja. Kumpikin vaihtoehto on täällä otettu hyvin huomioon. Omat eväät voi nauttia vaikka vihreällä nurmella. Mukaan voi ottaa grillattavaakin, koska alueelta löytyy useampia grillauskatoksia. Kiertelyn lomassa voi poiketa idyllisen latokahvion terassille maistelemaan jäätelöä tai nauttimaan virvoitusjuomia. Kuopion Eläinpuisto on avoinna toukokuun puolivälistä elokuun loppuun. Avoinna ma-su klo 10-20. Tervetuloa!

Pääsyliput: Lapset (2-15 vuotiaat) 7 € Aikuiset 10 € Ryhmähinta 6 € / hlö (yli 15 hengen ryhmät) info@kuopionelainpuisto.com www.kuopionelainpuisto.com Yhteystiedot: 050-5327170/Marita Rantasuontie 39 70870 Hiltulanlahti

59


pohjois-karjala maakuntajärvi pielinen

P

ielinen (joskus myös Pielisjärvi) on Pielisen reitin keskusjärvi Vuoksen vesistössä Lieksan, Juuan, Nurmeksen ja Joensuun alueilla Pohjois-Karjalassa. Pielinen saa vetensä pohjoisesta Valtimon reitistä Kuokkastenjärven kautta sekä Saramojoesta Lautiaisten kautta. Lisäksi Pieliseen laskee Lieksanjokea pitkin Pankajärven vedet sekä Viekijärven kautta Viekijoen vedet.

P

ielinen on yli 90 km pitkä ja enimmillään jopa 30 km leveä, ja se on pinta-alaltaan Suomen neljänneksi suurin järvi. Sitä luonnehtivat rannoilla kohoavat jylhät vaarat ja suuret avonaiset järvenselät.

J

kulttuuri ja tapahtumat VALTIMO

10.-13.6. Juuka Jatsaa -festivaali www.juukajatsaa.com

NURMES

LIEKSA JUUKA

13.-15.6. Kolin Erämessut www.kolineramessut.com

Pielinen

14.6. Pielisen Messut Nurmes www.hyvarila.fi

POLVIJÄRVI OUTOKUMPU KONTIOLAHTI

ärven suurimmat saaret ovat Paalasmaa, Kynsisaari, Porosaari, Iso Ristisaari, Koveronsaari, Hattusaari, Satjanko ja Kelvänsaari. Saaret pirstovat Pielisen seliksi, joista suurimmat ovat pohjoiset Kojonselkä ja Vasamaselkä, keskiosien Koveronselkä, Napaselkä, Suurselkä ja Hattuselkä sekä eteläiset Purjeselkä ja Pulloselkä. Rantaviivaa Pielisellä on yli 1 700 km, ja keskisyvyys on noin 10 m. Suurin syvyys, 61 m, on mitattu läheltä Paalasmaan saarta. Järven lounaisrannalla sijaitsee kuuluisa Koli ja Kolin kansallispuisto.

ILOMANTSI

27.-29.6. Tohmajärven Potsipäivät www.tohmajarvi.fi

JOENSUU LIPERI

RÄÄKKYLÄ

TOHMAJÄRVI

KITEE

27.-29.6. Kansainväliset Karjalaiset Laulujuhlat www.joensuunlaulujuhlat.net 28.-29.6. Kesälahden muikkumarkkinat 28.6.–6.7. Kolin Retkiviikko www.koli.fi 1.-6.7. Joensuun Musiikkijuhlat www.joensuunmusiikkijuhlat.fi 4.-5.7. Kihaus Folk Rääkkylä www.kihaus.fi 11.-13.7. Ilosaarirock Joensuu www.ilosaarirock.fi 12.-13.7. Puhoksen perinnepäivät Puhos, Kitee www.puhoksenperinnepäivät.fi 25.7.-2.8. Lieksan Vaskiviikko www.lieksabrass.com

60


Tule sinäkin tutustumaan maakuntamme perhematkailun kärkikohteeseen

Outokummun Vanha Kaivos VANHA KAIVOS Pääset tutustumaan entisajan kaivostyöhön sekä nykyaikaiseen kaivosteknologiaan ainutlaatuisessa ja kiehtovassa miljöössä! Avoinna 1.6.-31.8.2014 klo 10-18

KAIVOSRAVINTOLAT Takomo, Wanha Paja ja Karbidi tuottavat kokous- ja juhlapalveluja tunnelmallisessa ympäristössä ympäri vuoden.

Lasten Kaivos on monipuolinen kaivosaiheinen teemapuisto keskellä Outokummun Vanhan kaivoksen kiehtovaa kaivosaluetta. Lasten Kaivoksessa lapsi voi tutustua oman leikin ja kokemisen avulla kaivosmaailmaan. Sisätiloissa voi leikkiä kaivosmiestä tunneleiden, hiekankäsittelyleikkitelineen ja kaivinkoneiden avulla. Sisällä voi myös seikkailla labyrintissa sekä kiipeillä ja kömpiä Outokumpu-kiipeilytelineessä ja kuvien, tarinan ja kokemusten avulla tutustua Vuoreisiin jotka sanotaan elävän vuoren sisällä.

Ulkoalueella voi kokea leikin riemun suurissa rinnerikastamo- ja kaivostorni-kiipeilytelineissä, jotka ovat pienoismalleja alueen aidoista rakennuksista. Hiekankuljettimet, liukumäet, köysirata, trampoliini, dumpperi ja erilaiset kiikut mahdollistavat monipuolisen kokemuksen.

KAIVOSMUSEON KESÄN 2014 NÄYTTELYT: 19.5.- 22.6. Valokuvia C.G.E. Mannerheimin tutkimusretkeltä halki Aasian Kiinaan Mannerheimin v. 1990 julkaistusta kirjasta. Kiertonäyttely VB-valokuvakeskuksesta. 16.6. alkaen Moderni Kaivos uudessa tunnelissa. 1.7. alkaen Talojen Tarinoita Outokumpu Oy:n talojen tarinoita. Tarinoita kerätään eriikäisten talojen nykyisiltä ja entisiltä asukkailta. Kaivosmuseon vaihtuvan näyttelyn tilassa. 11.7. alkaen maanalainen kivinäyttely uudessa tunnelissa ja vanhassa puhelinkeskuksessa.

LASTEN KAIVOS

Malmin Matka avoinna koko kesäkauden Rikastusgalleriassa.

On monipuolinen liikunnallinen teemapuisto Outokummun Vanhan Kaivoksen kiehtovalla alueella, jossa lapset pääsevät tutustumaan kaivosmaailmaan oman leikin ja kokemisen kautta.

www.aarrekaupunki.fi 61


AKTIVITEETIT JA HYVINVOINTI

ERÄ-EERON KANSSA LUONTORETKELLE KUVAAMAAN VILLIPETOJA

T

oiminta-alueellamme on hyvät mahdollisuudet ympärivuotiseen suurpetojen kuvaukseen ja katseluun tarkoitusta varten rakennetuista lämmitettävistä kuvaus- ja katselukojuista.

Ylläty yrttien monipuolisuudesta, herkuttele ja hemmottele itseäsi. Luonnonyrttien kerääminen on rentouttavaa ja luonnontuntemus lisääntyy kuin itsestään ja mieli virkistyy. Joka majatalossa oma yrttiteema ja Karelia á la carte!

M

yös muut luontoaktiviteetit kuuluvat ohjelmistoomme, esim. kalliolaskeutuminen, melonta, patikoiminen, liikkuminen luonnossa, lumikenkäily ja maastohiihto, myöskin villieläinten talvisten jälkien seuranta kuuluu ohjelmistoomme.

Puukarin Pysäkki • Laitalan Lomat • Majatalo Pihlajapuu • Männikkölän Pirtti Hinta: 165 €/ hlö Hinta sisältää yrttipäivän ohjelman, majoituksen, ruokailut ja saunan. Ryhmäkoko: 6-12 Lisähinnasta: pyörä + varusteet 55€ /vaellus. Kuljetukset 10 €/hlö.

M

eiltä myös majoitus, ruokailut, saunomiset, perhejuhlat, yrityksille kokouspaikat ja viihtyisät tilat illanviettojen pitopaikkana. Järjestämme asiakkaillemme ruokailut ja muut menut ympäri vuorokauden. Savusauna lämpimän tulisijalla varustetun kodan kera illanistujaisiin.

Yrttipäivä Hinta: 115 €/hlö . Hinta sisältää yrttipäivän ohjelman, ruokailut ja saunan. Varaukset:

Karelia Expert Matkailupalvelu Oy Kauppatori 3, 75500 NURMES Puh.050 336 0707 nurmes@visitkarelia.fi

EräEero T:mi Eero Kortelainen

Kontiovaarantie 70, Lieksa 0400 159 452 (0400 432 218) eero.kortelainen@eraeero.inet.fi

www.eraeero.com LAPSIPERHEKOHTEET

RAVINTOLAT, KOKOUKSET JA JUHLAT

Teidän arvoisenne

Saarilassa on mökkejä Viinijärven rannalla

– kotieläinpiha Ja SATUPOLKU –

– kesäkioski – ruokapalvelut tilauksesta –

SAARILAN MAATILAMATKAILU

Hanintie 14, 83700 Polvijärvi • puh. 013 638 695 www.saarila.com

Teidän arvoisenne Utran Uittotuvalla järjestetään ikimuistoiset juhlat ainutlaatuisessa ympäristössä. Uittopäälliköntie 2, 80170 Joensuu

tai myynti@utranuittotupa.fi

www.utranuittotupa.fi

Ota yhteyttä!

Myyntipalvelu p. 0500 675 162 tai myynti@utranuittotupa.fi

62

Uittopäälliköntie 2, 80170 Joensuu www.utranuittotupa.fi


kainuu

maakuntajärvi oulunjärvi

O

ulujärvi on Suomen viidenneksi suurin järvi, mutta suurine järvenselkineen se on mahtava suurjärvi. Oulujärvi, ”Kainuun meri” sijaitsee läntisessä Kainuussa Kajaanin kaupungissa sekä Paltamon ja Vaalan kunnissa.

S

iellä kohtaat ainutlaatuisen erämaisen järviluonnon. Oulujärven rannat ovat yleensä varsin loivia ja hiekkaisia. Sen vedet ovat suhteellisen puhtaat.

O

ulujärvi sijaitsee kahden suuren maisema-alueen rajalla: järven itäpuolella kohoavat korkeahkot kainuulaiset vaarat. Sen sijaan järven länsipuolelta Vaalasta alkavat laajat suot ja sen jälkeen Pohjanmaan lakeudet.

kulttuuri ja tapahtumat 5.6. Hiljaisen Kansan kesävaatteiden pukeminen Suomussalmi, Hiljaisen kansan niitty 8.-14.6. Kainuun museoviikko Käö kahtomassa Kotiseutumuseot Hyrynsalmi, Kajaani, Kuhmo, Paltamo, Puolanka, Suomussalmi, Vaala

Suomussalmi

Puolanka

Hyrynsalmi

Ristijärvi

Vaala

Paltamo Oulujärvi KAJAANI Sotkamo

Kuhmo

8.6.-27.8. Ei mennyt niinkuin Strömsössä Kainuun Museo (Kajaani) www.kainuunmuseo.fi 11.-15.6. Barokki Soi -festivaali (Kajaani) www.barokkisoi.fi 28.6. Kainuun Soutu (Kajaani) 28.-29.6. Erämaan markkinat Ruhtinansalmi (Suomussalmi) www.ruhtinansalmi.fi/kylätalo 2.-6.7. Musiikkijuhla SOMMELO www.sommelo.net 3.-5.7. Kainuun Musiikkijuhlat (Kajaani) www.kainuunmusiikkijuhlat.fi 6.7. Karppalan myllytapahtuma Uvan kylä (Ristijärvi) 13.–26.7. Kuhmon Kamarimusiikki www.kuhmofestival.fi 25.-27.7. Kuhakunkkumessut Paltamo 31.7.-2.8. Kajaanin Kaupunkifestivaali

64


ALUEELLISET MATKAILUPALVELUT JA KOULUTUS

Lähiruokaa & Ekomatkailua KAINUUSSA

www.ecotravel.fi

Enjoying ECOtravelling in Kainuu!

ALUEELLISET MATKAILUPALVELUT JA TAPAHTUMAT

Kulttuuria ja järvimatkailua Kajaanissa ja Oulujärvellä löydät kesän monipuolisimmat kulttuurielämykset, tapahtumat ja luontoaktiviteetit. Majoitu mökkeillen luonnon helmassa tai helposti hotellissa kaupungin keskustassa. Tervetuloa kulttuuri- ja järvilomalle Kainuun meren äärelle! Golf

Höyrylaivaristeilyt

Kaupunkitapahtumat

Viihde tapahtum at

Eino Lein o -t

alo

Kajaanin Runoviikko

2013

Kalastus ja veneily

Tervansoutunäytökset

Barokki Soi 11.–15.6. I Kajaanin Runoviikko 2.–6.7. I Markkinakatu 2.–5.7. I Kainuun Musiikkijuhlat 3.–5.7. I Paltaniemipäivät ja Kirjapäivät Eino Leino -talolla 11.–13.7. I Saaripäivät ja Saarikonsertti Kassu Halonen Taidetalolla 26.–27.7. I Kajaanin kaupunkifestivaali 31.7.–2.8. I Miljazz 16.8. I Tervansoutunäytökset I Kalastustapahtumat I Taidetalot I Kylätapahtumat I Kesä-teatterit I Museot

WWW.VISITKAJAANI.FI & WWW.OULUJARVI.FI 65


pohjanmaa

maakuntajärvi luodonjärvi (larsmosjön)

L

uodonjärvi (ruots. Larsmosjön) on merenlahdista pengertämällä muodostettu tekojärvi Kokkolan ja Pietarsaaren välissä.

L L L

LUOTO

PIETARSAARI UUSIKAARLEPYY

äännöstelyllä järvien pinta pidetään 10–20 cm merenpinnan N60-tason yläpuolella.

NÄRPIÖ

KASKINEN

13.-14.6. Villa dei Misteri -festivaali Vaasa deimisteri.yolasite.com 28.-29.6. Perinteiset Kalarantapäivät www.visitkaskinen.fi

VAASA

uodonjärvi on yhteydessä vuonna 1969 rakennettuun, pienempään Öjanjärveen MAALAHTI Kruunupyynjoen ja 400 metriä pitkän KORSNÄS kanavan kautta.

S

Luodonjärvi

KRUUNUPYY

uodonjärvi muodostettiin vuonna 1962 raakaveden saannin turvaamiseksi.

uodonjärveen laskevat Kruunupyynjoki, Ähtävänjoki, Purmonjoki ja Kovjoki.

kulttuuri ja tapahtumat

VÖYRI

LAIHIA ISOKYRÖ

30.06. -1.7. Merenkurkun Suurmarkkinat Vaasa www.vaasa.fi 2.7. Lastenjuhlat Stundarsissa Stundars, Mustasaari www.stundars.fi 6.7. Suuri Käsityöläispäivä Kiilissä www.kilen.fi

KRISTIINANKAUPUNKI

10.–13.7 Kaskisten Musiikkikesä www.visitkaskinen.fi 11.-13.7. Kristiinankaupungin kesämarkkinat www.visitkristinestad.fi 17.8 Kansainvälinen Majakkapäivä Sälgrund www.visitkaskinen.fi 23.8. Potato Festival 2014 Dagsmark, Kristiinankaupunki www.visitkristinestad.fi 27.8. Spotlight Kulttuurin ja Kaupan Yö Pietarsaari www.citygruppen.net 6.9. Vanhanajan Toripäivä www.visitkristinestad.fi

68


AURINKOA, MERI JA PITKIÄ HIEKKARANTOJA Puhutaanko nyt Thaimaasta, Malibusta vai jostain muusta kaukomaan kohteesta? Ei toki, nyt kerromme muutaman sanan Pohjanmaan erikoisuudesta, sen ihanista hiekkarannoista! Tyypillistä Pohjanmaan rannoille on Se, että hiekka ja vesi ovat puhtaita. Kallioisia rantojakin löytyy ja ne ovat yleensä väriltää punertavia, joka luo oman tunnelmansa maisemaan. Auringonlaskut rannoilla ovat erityisen upeita ja voimakkaita kokemuksia, juuri kallioiden värin takia. Tule tutustumaan ja nauttimaan rantojemme fantastisesta tunnelmasta. Uimarantoja Pietarsaaresta ja 7 sillan saariston alueelta löytyy paljon. On esimerkiksi Fäboda, Pörkenäs ja Vanhassa Satamassa on pitkiä uimarantoja. Vanhan Sataman rannat ovat meren suuntaisia ja soveltuvat hyvin lapsiperheille. Rauhallisin ja ehkä monien mielestä monipuolisin alue on Pietarsaaressa sijaitseva Fäboda, koska sieltä löytyy kaikille jotakin. On klassinen hiekkaranta perinteisine uimakoppeineen, pienen niemenkärjen takaa alkaa kallioinen ranta, jonka takana hiekkaiset ja kallioiden alueet vuorottelevat silmänkantamattomiin. Kaiken kruunaa täydellinen rauha. Fäboda on Pohjanmaan viehättävimpiä ja levollisimpia rantoja. Pietarsaarelaiset käyttävät Fäboda-aluetta ahkerasti rentoutukseen ja virkistykseen. Lillsandilta löydät Café & Restaurant Fäboda, joka tarjoaa sekä kahvia, että runsaita aterioita. Lillsand-rannan vieresta alkaa myös Samettimetsän suositut kuntoilupolut. Jos haluat vaella pidempää, löydät alueelta merkittyjä lunotopolkuja infotauluineen, joissa kerrotaan alueelle tyypillisistä piirteistä. Alueen lähistöllä on myös aivan spesiaali käyntikohde matkailijalle, arktinen museo Nanoq. (nanoq.fi)

TERVETULOA NAUTTIMAAN IHANASTA KESÄTUNNELMASTA! Monien mielestä Fäboda-alueen pitkät hiekkarannat, rantakalliot ja kauniit metsät ovat kesälomaviettäjän paras valinta. Toki Pohjanmaalta löytyy myös muualta upeita rantoja. Lisätietoja rannoista voit löytää alueellisten matkailupalveluiden kautta www.7sillansaaristo.fi www.pietarsaari.fi ALUEELLISET MATKAILUPALVELUT

Pietarsaaressa tapahtuu… 1.6. – 31.8. ”Seikkailut Alaskassa 1850-luvulla” – näyttely Nanoqissa 2.6. – 25.8. Iltatorit maanantaisin 20.–26.7. JAAKON PÄIVÄT 25.–26.7. Tanssifestivaalit Jugendsalissa 25.–27.7. Jeppis Pride 2014 25.8. ”SuomiMies seikkailee”, Tori Lisää tapahtumia Pietarsaaressa http://events.pietarsaari.fi Matkailutoimisto Kauppatori 1 Puh. (06) 7231 796 tourism@pietarsaari.fi www.pietarsaari.fi 69


Kristiinankaupungissa vanha ja uusi aika kohtaavat ainutlaatuisella tavalla

TAPAHTUMAT

10-18 Kulturevenemang på gårdar och trädgårdar Kulttuuritapahtuma pihoissa ja puutarhoissa

Öppna Portar Avoimet Portit

14.-15.6.2014

kl./klo10-18

Pietari Brahe, perusti Kristiinankaupungin vuonna 1649 hyväksi katsomalleen kauppapaikalle vahvistaakseen Pohjanlahden kauppaa. Kaupunki on yksi parhaiten säilyneistä puutalokaupungeista Suomessa. Se pyritään saamaan Unescon maailmanperintökohteeksi. Viimeisten satojen vuosien kehitys näkyy kapeita katuja ja kujia reunustavina eri tyylisinä puutaloina, kruununa empiretyyliset kauppakartanot. Kristiinankaupungissa on uniikit 1680 ja 1720 rakennetut tullituvat muistuttamassa siitä, että Ruotsin vallan aikana kaupunkiin saapuvilta perittiin maksu. 10-18

10-18

Öppna Portar Avoimet Portit Kristinestad – Kristiinankaupunki

armband – rannekkeet 10 €

- Gårdarnas och trädgårdarnas kulturevenemang -

barn under 12 år gratis – alle 12-vuotiaat lapset ilmaiseksi - Gårdarnas och trädgårdarnas kulturevenemang -

förköp - ennakkomyynti:

- Kulttuuritapahtuma pihoissa ja puutarhoissa –

turistinfo/matkailuneuvonta 040 740 2311, turism.matkailu@krs.fi Luckan (044) 750 3231, sydosterbotten.luckan@kulturosterbotten.fi

www.kristinestad.fi/Vi finns på Facebook - www.kristiinankaupunki.fi/Olemme Facebookissa

ALUEELLISET MATKAILUPALVELUT JA TAPAHTUMAT

Hurauta

KRISTINESTAD KRISTIINANKAUPUNKI

KRISTIINANKAUPUNGIN tunnelmallisiin tapahtumiin! AVOIMET PORTIT | 14.-15.6. KESÄMARKKINAT | 11.-13.7.

ROMANTIIKKAVIIKKO | 3.-10.8. SYYSMARKKINAT | 3.-4.10. Tervetuloa nauttimaan pittoreskin pikku kaupunkimme hauskoista kesätapahtumista, idyllisestä puutalo miljööstä Katso lisää: sekä meren läheisyydestä! Pukinsaari Camping palvelee kesäsesonkina.

visitkristiinankaupunki.fi 06 221 2311 | 040 569 3796 turism.matkailu@krs.fi

70

Nyt tänne voi tulla vaÖppna Portar paasti ja koska vain! Eteläistä sisääntuAvoimet Portit lotietä saavuttaesKristinestad – Kristiinankaupunki sa eteen avautuu keskustan unohtumaton rantamaisema, jonka keskipisteenä on elämää sykkivä Kauppatori. Torille johtaa yli 300-metrinen kivisilta, joka lienee pohjoismaiden pisin lajissaan. - Kulttuuritapahtuma pihoissa ja puutarhoissa –

Vanhaa kaupunkia ympäröi asuttu ja viljelty maaseutu, josta löytyy toinen toistaan kauniimpia rannikon pohjalaistaloja ja kylämaisemia. Museoita on eri puolilla kaupunkia. Vanhasta kaupungista löytyvät Lebellin kauppiaantalo ja Merimuseo, kaupungin ulkopuolelta Carlsro ja Siipyystä Kiilin kotiseutumuseo. Susiluola on viimeistä jääkautta vanhempi tutkimuskohde Kristiinankaupungin ja Karijoen rajalla.


Tapahtumat kokoavat väkeä läheltä ja kaukaa. 1700-luvulla aloitettu markkinaperinne elää yhä. Koko torin täyttävät markkinat järjestetään kolmesti vuodessa, kesällä, syksyllä ja talvella. Syyskesällä on Vanhan ajan toripäivä, jolloin asukkaat ja vieraat saavat pukeutua vanhan ajan asuihin. Ostoksille mennään samalle torille, jolla kaupunkilaiset asioivat 350 vuotta sitten. Avoimet portit -viikonlopputapahtuma avaa kesäkuussa kaupunkilaisten pihat kävijöille ja tarjoaa talojen tarinoita sekä taidetta.

24. – 25.5 Kaskisten Kevätmarkkinat 28. – 29.6 Perinteiset Kalarantapäivät 10.–13.7 Kaskisten Musiikkikesä 26.7 Pihakirpputorit & Picknik Jazz 17.8 Kansainvälinen Majakkapäivä

Kristiinankaupunki sijaitsee Suomen länsirannikolla, tänne pääset maitse tai meritse. Eurooppatie 8 kulkee kaupungin läpi. Kristiinankaupungin matkailuneuvonta sijaitsee keskeisellä paikalla ylätorilla kauppahuone Cornerissa. Täältä saat neuvoja ja tietoa kaupungin tapahtumista, käyntikohteista ja muista nähtävyyksistä. Kerromme asiakkaalle eri majoitusvaihtoehdoista ja annamme vinkkejä ravintoloista sekä paljon muuta. Osaava henkilökuntamme antaa tietoa kaupungistamme.

RAVINTOLA

Meiltä löydät kartat, esitteet ja käsikirjat. Voit käyttää langatonta Internet-yhteyttä omassa laitteessasi tai käyttää asiakastietokonettamme. Vuokraamme myös polkupyöriä tarvikkeineen. Voit varata kauttamme opastettuja kierroksia niin lapsille kuin aikuisillekin. Rouva Starck opastaa vanhassa puutalomiljöössä ja Oskar-kissa opettaa lapsille Kristiinankaupungin historiaa leikkisällä tavalla. Opastukset on tilattava viimeistään viikkoa aikaisemmin, mutta kävelykierroksia voi tehdä myös omin neuvoin käyttämällä opaskirjoja ”Kurkistuksia Kristiinankaupunkiin” ja ”Laivahiiri Lassin kanssa kaupungissa”. Tervetuloa! Kristiinankaupungin matkailuinfo

Kauppahuone Corner Raatihuoneenkatu 2 A 64100 Kristiinankaupunki puh. ( +358) 40 740 2311 aukioloaikoina turism.matkailu@krs.fi Avoinna: kesäkuu: ma–pe 10–16, la 11–14 heinäkuu: ma–pe 10–17, la 11-14 elokuu: ma-pe 10-16 syyskuu-toukokuu: ma–pe 10–16 71


etelä-pohjanmaa maakuntajärvi lappajärvi

kulttuuri ja tapahtumat

L

appajärven synnystä kerrotaan, että kauan sitten suuri asteroidi iskeytyi Maahan nykyisen Etelä-Pohjanmaan alueella. Se synnytti Suomen upeimman kraatterijärven Lappajärven, joka on myös koko Suomen suurin kraatterijärvi ja Etelä-Pohjanmaan suurin järvi.

J

ärven suurin saari on Kärnänsaari. Kärnänsaaren rannoilla tavataan Suomessa ainutlaatuista kiveä, tummaa kärnäiittiä, laavakiveä.

P

inta-alaa järvellä on runsaat 145 km² ja syvyyttä enimmillään noin 36 m. Rantaviivaa on lähes 160 km.

13.- 14.6. Kauhavan Puukkofestivaalit www.puukkofestivaalit.fi

Evijärvi

Lappajärvi Lappajärvi

Vimpeli

27.6.-28.6. Alavus Ryskööt, markkinatapahtuma

Kauhava

Lapua

Alajärvi

Soini SEINÄJOKI

Kuortane

Ilmajoki Kurikka Alavus

Teuva Jalasjärvi

Ähtäri

25.6.-2.7. Kortesjärven Suvipäivät www.kauhava.fi/palvelut/kulttuuri/ 25.6.-6.7. Rokulipäivät Alajärvellä ohessa ”Aaltoa ja aarioita” - tapahtuma www.rokulipaivat.fi

Kauhajoki Karijoki

Isojoki

4.7.-13.7. Härmälääset Häjyylyt Alahärmä 11.7.-12.7. Vimpelin markkinat 18.7.-19.7. Lappajärven markkinat 18.7.-19.7. Tulivuorirock 1.8.-2.8. Vanhan Paukun Festivaali Lapualla www.vpf.fi 15.-17.8. Aukusti 2014 -festivaali Jalasjärvi 6.9.-7.9. Ponikuninkuusravit Alahärmässä www.hshyyry.fi 5.-7.9. Kauhajoen Ruokamessut Kauhajoki (Hämes-Havunen) www.kauhajoki.fi 3. -5.10. Käsityö 2014 -Messut, Seinäjoki

72


MAJOITUSTA JA MATKAILUPALVELUJA

Laatua läheltä Hyvölän Talossa — hyvä olo

Lavalle nousevat myös Danny, Umberto Marcato, Marion Rung, Anita Hirvonen ja Eila Pienimäki.

Kyläkauppa lahjoittaa 5000:lle ensimmäiselle 60 vuotta (ennen 13.7.2014) täyttäneelle äidille sisäänpääsyn Miljoona Iskelmään. Liput myynnissä Kyläkaupan Tavarapuodin Neuvonnassa sekä osoitteessa piletti.fi hintaan 50 €

• majoitusta mökeissä, aitoissa ja päärakennuksessa • iso savusauna, rantasauna, hyvä uimaranta lapsille • yrityksille koulutus- ja virkistyspalveluja ohjelmineen • latuverkoston ja liikuntakeskusten äärellä • 2 uutta isoa mökkiä • aamiaismajoitusta • ryhmille kahvi- ja ateriapalveluja

Osallistumisoikeuden saa palauttamalla tämän lomakkeen

HENKILÖKOHTAISESTI

Kyläkaupan Neuvontaan 29.6.2014 mennessä.

Lisätietoja www.tuuri.fi

Nimi

Hyvölän Talo

Katriina ja Ari Hyvölä Kaijantie 133, 63700 Ähtäri 040 533 0115 Katriina 0400 216 326 Ari

Syntymävuosi Postinumero Tämä lomake on palautettava henkilökohtaisesti ja henkilöllisyys on todistettava palautettaessa. Osallistumisoikeus on henkilökohtainen. Rekisteröitymisiä vastaanotetaan 5000 kpl

www.hyvolantalo.com Tuurin Kyläkaupan syntyhistoria - Näin kaikki alkoi

Lakeuksien Legenda Toivo Keskisen alkuperäinen Kyläkauppa, joka nykyisin toimii Kahvilana. Kuva vuodelta 1969.

Nykyisen kyläkauppiaan, Vesa Keskisen isoisän isoisä Kustaa Keskinen toimi kulkukauppiaana 1800-luvulla Tuurin lähikuntien alueella. Hänen poikansa Matias Keskinen jatkoi isänsä työtä kulkukauppiaana. Matias kuitenkin kuoli nuorena ja hänen vasta 17-vuotiaan esikoispoikansa Toivon harteille jäi äidistä ja kahdeksasta sisaruksesta huolehtiminen. Toivo hoiti vastuullisen tehtävänsä kiitettävästi ja jatkoi isänsä ja isoisänsä uraa.

Sotien jälkeen, vuonna 1946 Toivo Keskinen perusti ensimmäisen kiinteän kauppapaikkansa Tuuriin. Nykyiselle paikalleen kauppa siirtyi vuonna 1969. Toivon pojat, Matti ja Mikko Keskinen ostivat T.M.K. Keskisen isältään vuonna 1976 ja samalla yrityksestä tuli Veljekset Keskinen Oy.

Kymmenen yhteisen vuoden jälkeen, vuonna 1986, Mikko myi osuutensa Matti-veljelleen. Seuraavana vuonna Matin vanhin poika Vesa tuli perheyrityksen palvelukseen ja kävi seuraavien seitsemän vuoden aikana omien sanojensa mukaan maailman ainoan ”kyläkauppakorkeakoulun” isä-Matin toimiessa opettajana. Vesa siirtyi Veljekset Kekisen toimitusjohtajaksi vuonna 1994. Luovuttaessaan vetovastuun pojalleen Matti lupasi keskittyä jatkossa rakkaisiin

luontoharrastuksiinsa ja vetäytyä kaupankäynnistä.

Idearikkaana miehenä Vesa Keskinen kehitti perheyritykselle täysin uuden ajattelumallin ja tavoitteen: ”Veljekset Keskinen ei tule jäämään pelkäksi kyläkaupaksi. Yhteistyöllä siitä tehdään Kyläkauppa isolla K:lla eli matkailunähtävyys vailla vertaa tapahtumineen ja tunnelmineen.” Kyläkaupasta on vuosien aikana muodostunut Lakeuksien Legenda, Suomen kaupan villi vapaudenpatsas, joita on vain yksi. Se on kaikkien koettava henkilökohtaisesti!

73


keski-pohjanmaa maakuntajärvi lestijärvi

kulttuuri ja tapahtumat

13.-15.6. Kokkola Outdoor - erämessut 2014 Kokkola Kannus

22.-27.6. Musiikin ja kuvataiteenviikko Ullava

KOKKOLA

L

estijärvi on Lestijärven kunnassa sijaitseva Keski-Pohjanmaan suurin järvi. Järvi on lähes 13 km pitkä ja 8 km leveä. Se on Suomen 64. suurin järvi.

J

Toholampi

27.-29.6. Mustakari in Memories Mustakari

Kaustinen Lestijärvi

Veteli

ärvi on yleismuodoltaan soikea, mutta luoteisrannan Hiidenniemi ja kaakkoisrannan Itäniemi jakavat sen osittain kahdeksi seläksi. Järvi on varsin matala. Syvin kohta 7 m sijaitsee Itäniemen luoteispuolella. Varsin vähäsaarisen järven lounaisosassa on pieniä saaria, suurimmat ovat Nevansaari ja Vasikkasaari. Lestijärvi on lähellä Suomenselän vedenjakajaa. Järvi laskee Pohjanlahteen Lestijokea pitkin.

28.6.-6.7. Kokkolan Kesäviikko Kokkola 7.-13.7 Kaustinen Folk Music Festival www.kaustinen.net

Halsua

20.7. Lohtajan Ohtakarin Kalajuhlat Perho

24.-27.7. Kokkolan Opera Festival www.kokkolaopera.com 29.-31.8. Kokkolan Venetsialaiset 6.9. Keskiaikapäivä Kokkolassa 20.-21.9. Kokkolan Kalamarkkinat www.kalamarkkinat.fi 20.-21.9. Rakenna, Sisusta ja Asu-messut Kokkola www. messu.com 7.-8.10. Kokkolan syysmarkkinat Kokkola

74


KOKKOLA Tervetuloa tutustumaan Kokkolan alueen monimuotoiseen luontoon. Kokkolassa on kattava verkosto ulkoilureittejä ympärivuotiseen käyttöön ja runsaasti retkeilyä palvelevia taukopaikkoja ja palveluita. Kokkolan ulkoilureittisivut palvelevat monipuolisesti kaikkia luonnossa liikkujia mm. patikoijia, kalastajia, hiihtäjiä, veneilijöitä ja melojia. Sivuilla voit tutustua Kokkolan ulkoilureitteihin, retkeilykohteisiin, nähtävyyksiin ja palveluihin sekä luontoharrastusmahdollisuuksiin. Kokkolan ulkoilukartasta löydät hiihto-, retkeily-, veneily- ja melontareittejä sekä taukopaikkoja ja luontokohteita, joilla pääset aloittamaan tutustumisen alueen tarjoamiin luontoelämyksiin. Kokkolan edustalla sijaitseva Tankarin majakkasaari on monipuolinen matkailu- sekä retkeilykohde, joka tarjoaa vieraalleen unohtumattomia luontokokemuksia ja otteita vanhasta saaristolaiselämästä. Erityisesti luontomatkailijoille Tankar on oiva käyntikohde sekä kalastamiseen Tankarin rannikko on oivallinen paikka. Tankar Kokkolassa meri houkuttelee retkeilijöitä, patikoijia, kalastajia ja muita luontoliikkujia mutta myös Perhonjoki on yksi oivallinen käyntikohde luontoihmisille. www.kokkola.fi/visitkokkola/nae_and_koe/fi_FI/luonto/

Tankar Tankarin majakkasaari sijaitsee eteläisellä Perämerellä Kokkolan ulkosaaristossa, noin 15 km luoteeseen Kokkolan satamasta. Saari, jota 1500-luvulla kutsuttiin nimellä Klippan, on noin 900 metriä pitkä ja 500 metriä leveä. Saarella sijaitsee vuonna 1889 rakennettu majakka, vanha kalastajakylä ja kirkko, lintuasema sekä luotsiasema. www.kokkola.fi/visitkokkola/nae_and_koe/fi_FI/meri_ ja_saaristo/

75


Photo: Suomen Ilmakuva Oy

pohjois-pohjanmaa maakuntajärvi pyhäjärvi

P

kulttuuri ja tapahtumat

yhäjärvi sijaitsee Pyhäjärven kaupungin alueella. Se on pinta-alaltaan (~122 km2) Pohjois-Pohjanmaan suurin järvi. Järvi laskee länteen Pohjanlahteen Pyhäjokea pitkin.

J

ärven keskisyvyys on ~6,3m ja suurin syvyys 27m.

Taivalkoski Pudasjärvi

Yli-Ii Ii

Hailuoto

OULU Utajärvi

Siikajoki RAAHE

Merijärvi Alavieska

Oulainen

Ylivieska Sievi

14.-15.6. XXXI Kuusamon SM-lintumaraton www.kuusamonlintukerho.fi 5.7. Yhdessä torilla Muhoksen tori tapahtumakalenteri.ouka.fi 5.7. Kuusamon Olutfestivaalit 12.7. Tukkilaislajien SM-kisat Käylässä www.käylä.fi

Pyhäjoki

PERÄMERI Kalajoki

KUUSAMO

13.-15.6. Oulun Päivät markkinat www.rotuaari.info

Nivala

Kärsämäki Haapajärvi

Reisjärvi

Pyhäjärvi Pyhäjärvi

20.-24.7 Täydenkuun Tanssit nykytanssifestivaali (Pyhäjärvi) www.fullmoondance.fi 24.-27.7 Rukan Naurettavan Pienet Festarit www.ruka.fi 1.-2.8. Kuusamon Karhujuhlat www.karhujuhlat.fi 9.8. 50 v. Härkäjuhlat Vihanti (Raahe) www.raahe.fi 9.-10.8. Tour de Sky - Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös 2014 www.tourdesky.fi 14.8. KortteliHAIPAKKA www.rotuaari.info 8.-10.9. Syysmarkkinat www.rotuaari.info

76


Pyhäjärvellä on helppo viihtyä!

MAJOITUS- JA RAVINTOLAPALVELUT

Suomesta löytyy monia Pyhäjärviä, mutta vain yksi Pyhäjärviniminen kaupunki, jossa vietät ilmeikästä lomaa kauniin PohjoisPohjanmaan maakuntajärven rannalla. Kaupunki sijaitsee matkailullisesti erinomaisesti Suomen keskipistealueella. Pyhäjärvellä on monia mielenkiintoisia käyntikohteita ja tapahtumia. Kaunis ja kalaisa järvemme houkuttelee kalastamaan ja sen maisemia voit ihailla Vuohtomäen näkötornista käsin. Aktiviteettejä löytyy myös ratsastuksen ja hiihdon merkeissä. Hieno Honkavuoren luonto- ja liikuntakeskus tarjoaa jokaisena vuodenaikana mahdollisuuden nauttia kauniista Suomen luonnosta, hiihtäen, kävellen ja luontoa ihaillen. Myös golfin ystävälle, löytyy upea Pyhäjärveen rajoittuva golf-kenttä, jolla mielenkiinto säilyy kokeneellakin pelaajalla. Maailmankuulu kellomuseo-ravintola Vaskikello on valtateiden 4 ja 27 risteyksessä. Lukuisat matkaajat pysähtyvät vuosittain ihailemaan ravintolassa ja sen pihamaalla olevaa yli 1000 kellon kokoelmaa. Tutustu Pyhäjärveen ja sen majoitusvaihtoehtoihin nettisivuillamme www.pyhajarvi.fi tai Visit Pyhäjärvi –nettilehden avulla tarkemmin!

viihtyisä hotelli ja paikkakunnan paras ruokapaikka

Sijaintimme Pyhäjärven rannalla antaa mahdollisuuden levähtää ja virkistyä nauttia suomalaisen järviluonnon kauneudesta! Pienen hotellimme ilmapiiri on lämmin ja kotoisa. Pyrimme toteuttamaan toiveesi ja teemme kaikkemme, jotta viihtyisit vieraanamme. Ollintie 19, 86800 Pyhäsalmi Puh: (08) 478 8200

www.medialehti.fi/asiakas/visit_pyhajarvi

Tanssiva maalaiskaupunki - PYHÄJÄRVI Lukiossamme ja ammattiopiston toimipisteessämme opiskelija voi halutessaan yhdistää opiskelun ja tavoitteellisen harrastamisen.

Kesätiistaiset naistentanssit Pyhäjärven Naisvoimistelijoiden ja Pyhäjärven Pohdin Suurlavalla.

Tanssi-liiketerapiaa voi opiskella Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopiston Pyhäjärven toimipaikassa.

www.pyhajarvi.fi

Täydenkuun Tanssit -nykytanssifestivaali (Pyhäsalmen Tanssi ry) aina heinäkuun lopulla.

Tanssiopisto Uusikuussa (Pyhäsalmen Tanssi ry) voi opiskella lasten- ja nykytanssia.

Harrasteakatemiassa voi suorittaa kursseja tanssissa, hiihdossa, jääkiekossa, kuorossa tai bänditoiminnassa (esimerkiksi lukiossa on mahdollista suorittaa valitussa harrastuksessa 15 kurssia)

n ohjanmaa Pohjois-P I V R JÄ A T MAAKUN

Tervetuloa!


LÄHIRUOKA JA TAPAHTUMAT

Kevään värit, keskiyön auringon taika ja syksyinen väriloisto. Vapaana virtaava Iijoki, villin luonnon kosketus sekä todellinen rauha ja hiljaisuus. Ne ovat asioita, joista suomalainen kansa ammentaa voimansa. Taivalkoskella aikakäsitys muuttaa muotoaan- se hidastuu. Taivalkoski onkin keidas kiireen keskellä. Oikea nautiskelijan taivas. Toivotamme matkailijat tervetulleiksi Taivalkoskelle, näkemään Selkosen luontoa, kokemaan paikkakunnan kulttuuritarjontaa, tuntemaan historian havinaa, nauttimaan kotiruokaa, kuulemaan tuhansia tarinoita, viettämään hetken Kalle Päätalon kirjojen maisemassa!

MAJOITUS- JA OHJELMAPALVELUT

Laatua läheltä Luonnonrauhaa Pihkalassa

* Maaseutuhotelli * Kokouspalvelut * Tilausravintola, A-oikeudet * Pitopalvelu * Ratsastuskoulu ja -leirit * Leirikoulut * Erilaiset ohjelmapalvelut Maalaiskartano Pihkala Oy Kestiläntie 1426, 92700 Kestilä Tarja Hietaharju +358 400 812 484 info@maalaiskartanopihkala.fi www.maalaiskartanopihkala.fi www.maakuntienparhaat.fi 78

Paras paikka olla Taivalkoski on pieni paikkakunta. Otammekin kaikki vieraamme sydämen asiaksemme. Haluamme että viihdyt Taivalkoskella kuten mekin. Majoitusvaihtoehtoja ja tekemistä löytyy jokaiseen makuun, niistä voit valita juuri ne omimmat. Tilaa temmeltää ja rauhoittua Sijainti keskellä Euroopan viimeisimpiä erämaa-alueita antavat upeat mahdollisuudet erilaisille harrastuksille läpi vuoden. Taivalkoskella ei tekeminen lopu, jos niin tahdot. Iijoki on loistava harjusjoki, vaeltaja voi nauttia Syötteen kansallispuiston maisemista ja vaikka rentoutua sen jälkeen Herkon pienoiskylpylässä tai Saijan savusaunassa. Taivalvaara tarjoaa palveluja aktiiviseen menoon. Sieltä löytyy laskettelurinteet, hyppyrimäet, hiihtoladut, frisbeegolfpuisto, nordic walking park ja melontakeskus. Hyvää ruokahalua Kun nälkä yllättää, niin Taivalkosken ruokapaikat täyttävät vaativatkin vatsat. Paikalliset yrittäjämme eri puolilla pitäjää tarjoavat perinteistä koillismaalaista ruokaa ja muita herkkuja niin arkena kuin sunnuntaina.


Tuhansien tarinoiden pitäjä Taivalkoski on myös tuhansien tarinoiden pitäjä, kiitos Kalle Päätalon ja muiden Taivalkoskelaisten tarinankertojien. Taivalkoskella voit rauhassa uppoutua Kalle Päätalon maailmaan elämällä itse tarinat todeksi. Kirjojen tapahtumapaikat on kartoitettu, kirjattu ja reititetty. Päätaloviikko kokoaa Kallen uskolliset fanit ja kulttuurikansan heinäkuun alussa Taivalkoskelle. Tämän päivän kertojat voivat vain ihmetellä, kun tarinat sinkoilevat ja legendat elävät. Päätalon maisemissa Taivalkosken kesässä 2014 on sopivasti kulttuuria ja historiaa kesäteatteriesityksiä kahden teatterin voimin, pöllinparkkuuta ja kesän huipennus Päätalo-viikko.

MATKAILUPALVELUT JA TAPAHTUMAT

Perheesi lomanviettopaikka kesällä ja talvella ! Hotelli Herkko ja Taivalvaaran hiihtokeskus www.hotelliherkko.com | www.taivalvaara.fi

Opastetut kierrokset kertovat Kallen sielunmaisemasta sekä suomalaisesta 1930-luvun elämästä ja asumismuodosta.

Tapahtumia ja aktiviteetteja löytyy kyllä paljon muutakin, on Iijokisoutu, River Rock, elomarkkinat ja Palavakoski. Suomen vanhin kyläkauppa Jalavan kauppa. Käy tutustumassa meihin tarkemmin. www.taivalkoski.fi www.taivalkoski.fi/paatalo-keskus www.visittaivalkoski.fi

ELÄMYKSIÄ LUONNOSSA KYLMÄLUOMAN JA HOSSAN RETKEILYKESKUKSET PALVELUT leirintäalue / mökkejä erämökki Hukantupa ravintolat / kahvila-kioski kokoustilat retkeily-,kalastus-,melonta& metsästysmahdollisuudet hiihtoladut & moottorikelkkaurat veneiden & kanoottien vuokraus ohjelmapalvelut

Luontoelämykset tarjoaa: Experience KL Oy www.hossa-kylmaluoma.fi Hossa: tel.+358 (0)50 3844 692 e-mail: oparihossa@suomi24.fi Kylmäluoma: tel.+358 (0)40 500 3476 e-mail: oparikylmaluo@suomi24.fi

Saijan Lomakartano, Jokijärven rannalla 20 kpl 1-4 hlön saunallista huoneistoa 2 mökkiä l kodikas pirttiravintola l Savusauna l kota (50-60 hlöa ) l ohjelmapalvelut; kanootti- ja veneretket, l luontoretket, marja- ja sieniretket, l kalastus- ja metsästysretket jne. l l

Tervetuloa Saijaan nauttimaan kauniista luonnosta ja hyvästä ruuasta!

Saijantie 8, 93400 Taivalkoski www.saija.fi Varaukset ja lisätiedot: puh. (08) 847 511, info@saija.fi

Jalavan kauppa vuodesta 1883

Pirttikahvila

puh. 08 841005 www.facebook.com/jalavankauppa mikko.jalava@ jalavankauppa.fi laura.jalava@ jalavankauppa.fi auki ympäri vuoden 79


kuvat: Metsähallitus/Luontokeskus Siida

lappi

UTSJOKI

maakuntajärvi inarijärvi

I

narijärvi, tunnetaan myös nimillä Inari ja Inarinjärvi, Se on vajoamajärvi Inarissa Taka-Lapissa. Se on Suomen järvistä kolmanneksi suurin. Inarijärvi laskee Paatsjokea pitkin Barentsinmeren Varanginvuonoon. Inarijärvi on Päijänteen jälkeen Suomen järvistä syvin. Suurin osa Inarijärvestä on kuitenkin matalaa. Inarijärvi ympäristöineen on lähialueen Lappia hieman lämpimämpi.

I

narinjärven selkiä ovat Ukonselkä, Kasarinselkä, Sammakkoselkä Vasikkaselkä ja Satepetäjänselkä. Järvessä on 3 318 saarta, joista tunnetuimmat ovat Hautuumaasaari ja Ukonsaari, joka on historiallinen saamelaisten uhripaikka. Korkia Maura -saaressa sijaitsee jääluola, jossa jää ei yleensä sula kesälläkään. Järvellä on runsas autiotupien verkosto. Mahlatti on koko Suomen sisävesien suurin saari, johon ei ole kulkuyhteyttä mantereelta.

kulttuuri ja tapahtumat

INARI

Inarinjärvi

13.-14.06. Rovakadun Markkinat www.visitrovaniemi.fi

ENONTEKIÖ

11.-15.6. Sodankylän Elokuvajuhlat www.msfilmfestival.fi

MUONIO KITTILÄ SODANKYLÄ

KOLARI

SAVUKOSKI PELKOSENNIEMI SALLA

PELLO

KEMIJÄRVI

ROVANIEMI YLITORNIO TERVOLA TORNIO

KEMINMAA

KEMI SIMO

4.-7.6. Hiljaisuus-festivaali Kittilän Kaukosessa www.lappi.fi

RANUA

POSIO

13.-15.6 Tankavaaran TAIGA Festivaali www.tankavaara.fi 20.6. Kieringin juhannus www.kierinki.fi 24.-26.6. Rovaniemen kesämarkkinat www.visitrovaniemi.fi 25.-29.6. Jutajaiset Rovaniemi www.jutajaiset.fi 26.-29.6. Kalottjazz & Blues Festival Tornio ja Haaparanta www.kalottjazzblues.net 31.7. - 3.8. Kullanhuuhdonnan SM-kisat www.tankavaara.fi 7. - 10.8. LuostoClassic www.luostoclassic.fi 29. - 31.8. Kieringin Maalaismarkkinat www.kierinki.fi 20.-23.11. Kaamosjazz Ivalo ja saariselkä www.kaamosjazz.fi

80


INARIN KUNTA Suurin ja kaunein

Inari on Suomen suurin kunta ja yksi suurimmista ja kansainvälisimmistä matkailukunnista. Inari sijaitsee Euroopan unionin pohjoisimmassa kulmauksessa, keskellä Pohjoiskalottia. Se on laajuudeltaan 5 prosenttia Suomen pinta-alasta.

Monikulttuurinen

Inari on Norjan ja Venäjän rajanaapuri ja tiiviissä yhteistyössä rajakuntien kanssa. Keskeisen sijaintinsa takia Inari on ollut kautta aikojen kulttuurien kohtauspaikka ja luonnollinen kulkureitti Jäämerelle sekä Kuolan niemimaalle. Euroopan unionin pohjoisimmat viralliset rajanylityspaikat Norjaan ja Venäjälle, Barentsinmeren äärelle, ovat Inarissa. Yhteyksistä käytetään nimitystä Jäämerenkäytävä. Inarin asemaa Barentsin yhteyksissä vahvistavat sen sijoittuminen Euroopan valtatieverkolle. Vuosittain n. 140 000 matkustajaa palveleva kansainvälinen Ivalon lentokenttä tarjoaa nopeat yhteydet muualle maailmaan. Kunnassa käytetään suomenkielen rinnalla virallisesti kolmea eri saamenkieltä; pohjoissaame, inarinsaame ja koltansaame. Inarilaisista vajaa kolmannes on saamelaisia. Inarin kunnan väestöstä kaksi kolmasosaa asuu keskustaajamassa, Ivalossa, joka on kunnan suurin kylä. Kuntalaisten ja yritysten valmiuksia toimia kansainvälisesti lisätään koulutuksella, aktiivisella hanketoiminnalla, kansainvälisen toimintaympäristön parantamisella sekä tukemalla yritysten ja yhteisöjen kansainvälistymispyrkimyksiä.

Voimakas luonnostaan

Inarin avara alkuperäinen luonto tekee Inarista Lapin vetovoimaisimman matkailukohteen. Inarissa on yli 100 nimettyä tunturia. Kunnan eteläosien erämaissa kulkee pohjoinen kuusimetsän raja ja pohjoisessa saavutetaan mäntyraja. Inarin metsä- ja tunturimaisemia halkovat lukuisat vesistöt, jotka virtaavat koilliseen Jäämereen. Inarin alueella on yli 10 000 järveä.. Inarijärven pituus on noin 100 km, keskisyvyys 14 metriä ja syvimmät kohdat lähes 100 metriä. Inarijärvessä on yli 3 300 saarta.

Saamelaismuseo & Luontokeskus Inari puh. 0400 898 212

Ravintola Sarrit

puh. 040 700 6485

Inarin Matkailuinfo puh. 040 168 9668

www.siida.fi

Ikkuna saamelaiseen kulttuuriin ja pohjoiseen luontoon

LÄHDE WWW.INARI.FI

81


OSTOKSIA

MAJOITUSTA, AKTIVITEETTEJÄ

Rauhallinen, viihtyisä maalaispihapiiri, lähellä kansallispuistoa tarjoaa mainion lomanviettopaikan perheellesi, ystävillesi ja itsellesi nauttia läheistesi seurasta. Tule nauttimaan kanssamme. Majoitukset alkaen 48 € vrk, rantasauna. Kanootit, veneet, onkipaikat, patikointi ja Mummiskat.

väriä luonnosta

Tuotteita voi tilata Merjan kotisivulta. Vaihtelevaa valikoimaa myynnissä Rovaniemen Arktikumissa, Inarin Siidassa ja Saariselällä Galleria & Käsityö Lumikossa.

Kolarintie 27 C 95700 Pello tel. +358 40 776 4848 riimumerja@hotmail.com www.merjakitti.fi

Särkijärventie 40, 99300 MUONIO +358400905863 www.sarkijarvenmajat.fi

KÄYNTI- JA LAPSIPERHEKOHTEET

AVOINNA JOKA PÄIVÄ! KESÄ: 1.6.-31.8. klo 9-19 TALVI: 1.9.-31.5. klo 10-16

PLUSMARK

Eläinvauvamme odottavat SINUA! Tänä vuonna eläinystävillä on erityinen syy tulla eläinpuistoon, sillä 8.1. syntyi pieni karhunpentu! Pentu nauttii ulkona olosta ja viilentävistä leikeistä vesialtaassa. Myös eläinpuiston ahmoille Batsille ja Rasputinille, on tullut perheenlisäystä! RanuaZoo on oheispalveluineen, lomakylineen ja camping-alueineen monipuolinen lomakohde – unohtamatta Suomen ainoita jääkarhuja!

ik! Kl ! ik Kl

Kuvaa paras kesäkuva ja voita matka Wieniin katsomaan Ranzoa! Kts. ohjeet >

E MM ULLE ARH VIIKON- i K U im YS KK m/n LÄM SI PI KEK VOITA E uazoo.co n A J a r I . NIM >> www U! LOPP

Suositut ruokintanäytökset päivittäin kesällä: Karhut ja jääkarhut: 12.30–13 • Ilves, susi/ahma: 14–14.20 • Kotieläinpuiston eläimet: 14.30–15 • Saukot: 16.40–17 ri Jokeeri Pok Box

S-Etupäivät RanuaZoossa 14.–15.6. klo 11–17

RanuaZoo Camping avoinna ympäri vuoden!

Mukana Taikuri Simo Aalto tuomassa iloa ja ihmetystä koko perheelle!

TERVETULOA! Rovaniementie 29 97700 Ranua puh. 016 355 1921 fax 016 355 1034 ranuan.zoo@ranua.fi

Majoitusta: www.ranua.fi

Lisää tietoa: www.ranuazoo.com • www.ranua.fi • www.gulo.fi 82


14

0 ä2

äll

ta

t Uu

s ke

Lapin lomasi kohokohta

LEMMENJOELLA!

Jokiveneretki Ravadasputouksille Lemmenjoen kansallispuistoon Vakiolähdöt MA, KE, LA klo 10.30 kesto 4 tuntia • sis.-kahvistelu tai lounas hinta . • tarinoita poromiehen arjesta • min. 2henk. 65€/henkilö • joikua • min. 4henk. 45€/henkilö • tutustu poroihin + lounas 15€/henkilö • vierailu Kaija Palton Ateljee retki sopii myös isoillekin ryhmille, Huopapirtissä pyydä tarjous! Vakiolähdöt ajalla 7.6.-23.6. ja 16.7-1.9.2014

• Järjestämme kullanhuuhdontaretkiä omalle valtaukselle kesto 6tuntia • Mökki majoitusta Lemmenjoen rauhallisella rannalla, mökit alk. 55e/vrk sis. sauna ja soutuvene. Ateljee Huopapirtti auki päivittäin klo 10-18 TERVETULOA!

PALTTO/ELÄMYSRETKET LEMMENJOELLA ATELJEE HUOPAPIRTTI Lemmenjoen kylätie 100 puh. 0400-287544, 040-7569075 www.lemmenjoki.org

Tankavaara Gold villaGe Portti Lapin kultamaille Tervetuloa kokemaan kultaryntäyksen tunnelma aidossa ympäristössä. We welcome you to experience a true gold prospector’s life in the Gold Village Ravintola Wanha Waskoolimies sekä uusi Wild West saluuna palvelevat vuoden jokaisena päivänä. Meiltä löytyy maittavat annokset ja juomat, sekä elämysillalliset ryhmille. Avoinna: Su-To: 9-23 Pe-La: 9-02

www.Tankavaara.fi info@Tankavaara.fi Travel rovaniemi mainos.indd 1

7.5.2014 14:13:40


Enjoy Suomi Matkailuesite 2014 web  
Enjoy Suomi Matkailuesite 2014 web  
Advertisement