Page 1

Selected Works

Mark Keukens T U D e l f t


Formal education 2017 Msc Architecture | TU Delft 2016 Erasmus exchange | UPM Madrid 2012-2015 BSc Architecture | TU Delft 2004-2011 Grammar School | Stedelijk Gymnasium Nijmegen

Extracurriculary 2016-2017 name: Mark Elia Keukens born: 30th of May, 1992 Nijmegen, the Netherlands adress: Zwart Janstraat 91a, 3035 AN Rotterdam email: markkeukens@gmail.com telephone/whatsapp: +31640993738

2

Multidisciplinary project | Shock Safe Nepal

Work experience

2018 Construction worker | Kop van de Spijker 2018 Technical Draftsman & visualizer | Brons + Partners landscape architects 2018 Architectural tour guide | Rotterdam City Tours 2018 Social housing inspector | SchmAn onderhoudsplannen BV, 2017 Technical Draftsman | Stantec 2017 Housing surveyor | Ministery of the interior and Kingdom Relations, The Hague, 2017 5D BIM Specialist | Arcadis, Arnhem, 2017 Boardmember | Shock Safe Nepal, Delft


Languages Dutch (native) English (fluent) Spanish (intermediate, A2 diploma)

Software 2D drawing Autocad Vectorworks

3D drawing

Revit Vectorworks Sketchup Rhinoceros

Rendering/ Editing Twinmotion Artlantis Photoshop Illustrator Indesign Microsoft Office

3


Artists Ahoy!

Semester: Studio: Type: Tutors: Location: Area: Programme:

4

Msc1 Dwelling & architecture - the water studio Individual Olv Klijn & Pepijn Bakker Rotterdam 10,000 m2 Residential, creative industry, gallery

Msc1 | Living with water The brief of this project was to create residential architecture in the area of a former innercity harbour. Scale, location and target group were left free for the students to chose. I chose to design a flexible floating neighbourhood. The structure is inspired on Christo’s Floating Piers. At the time two of Rotterdam’s artists’ associations were scouting new locations and I used them as input for my project. A materials wharf and workshop connects the artists and their ideas. Sailing ateliers allow for absolute freedom between co-working or serene isolation. Park and podia islands invite the public to interact with the community. Three concepts were important to me: addressing the issue of rising sea level, make-ability of the Built environment and the sublimity of water.


5


6

C

Dwell


Constructive section Scale 1:10

ling Studio, living with water Mark Keukens

7


8


9


10


11


12


13


14


15


Aquaponic Bamboo Facade

Semester: Studio: Type: Tutors: Location: Area: Programme:

Msc1 Building Technology individual Sjap Holst Delft 250 m2 facade, aquaponics

Msc1 | Building Technology In this Building Technology course we were asked to focus on a specific facade of our faculty and redesign it with attention to sustainability. I redraw the glass facade of the modelhall, as it is known for a problematic lack of insulation and overabundance of direct sunlight. My aim was to close as many material and energetic cycles as possible and to create a modular facadesystem from renewable and recyclabe sources. The end result was a wraparound double layered climate facade built up from structural bamboo and 3d printed wood fibre connections. The skin is made up from ETFE, which is far lighter and easier to recycle than glass. The ETFE can manufactured to allow or reflect UV and IR rays. This made it possible to create an aquaponic greenhouse in the facade. The yield of fresh salad crops can be server in the faculty’s restaurant. Bamboo flooring and vegetables provide shading. The tectonic structural form language exhibits the strength and capabilities of bamboo.

16


17


18


19


20


21


Piraeus - unveiling complexity

Semester: Studio: Tutors: Type: Location: Area: Programme:

BSC3 Foundations Mikel van Gelderen group Amsterdam 43,000 m2 residential - appartments

Bsc4 | Foundations In the foundations course we were assigned the Piraeus building in Amsterdam by Hans Kollhoff and asked to analyse the building and translate our findings into an analytical model. We found that the essence lay in the complexity and diversity in circulation that was unified behind a strong uniform facade and aesthetic. We used a combination of 3D Printing and lasercutting to elucidate these juxtaposed concepts. A 1:200 model shows regularities and exceptions in the facade while a 1:1000 model shows the enitirety of the winding circulation encased within the building. Winner of best analytical model of the year

22


23


24


25


Rubix House

Semester: Studio: Type: Tutors: Location: Area: Programme:

26

Bsc6 Proyectos 6 individual Blanca Madrid 200 m2 adaptive - mixed use

Bsc6 | Proyectos 6 Temporality and flexibility went hand in hand in this project for an empty plot in downtown Madrid. A CLT load bearing structure provides a modular framework for a range of different uses. A multifamily dwelling was first designed. It uses the typical Spanish patio as a connecting element between floors and provide fresh air and daylight in the tightly packed urban tissue of Madrid. In the case of obsolescence the family dwelling can be dismounted and a virtually endless combination of possibilities and function can be installed in its place. This multitude of possibilities gives the project its name, Rubix House, referring to the famous Rubic’s cube and the endless possibilities in which it can be arranged. This playfulness also succeeds in making the Built environment more interactive and less restricting. It’s function could be left up to the will of the public.


27


A Wild Gardencity

Semester: Studio: Type: Tutors: Location: Area: Programme:

28

Bsc4 Dwelling and environment group Koen Mulder & Petra Diesfeldt Amsterdam 7,000 m2 residential

Bsc4 | Dwelling & environment This project revolved around the transformation of a former Tuinstad (garden - city), just outside of Amsterdam. After initial success in the 80’s, the neighbourhood had deteriorated and was starting to lose it’s core of residents, turning into a pass-through neighourhood. In my design for this project I have focused on using nature and the theory of affordances to create a sense of commonality in the neighbourhood. The former empty grass land in between the building blocks has been transformed into a wild garden, where there is room for children to play, as well as vegetable gardens and communal dining facilities. Half sunken parking garages create more privacy for the collective squares at either end of the project. The existing buildings are transformed to have more outdoor space and a communal greenhouse on the roof. Important inspirations where the writings of Jane Jacobs, Jan Gehl and Jonathan Maier.


29


30


31


Buried in nature

Project: Clients: Type: Location: Area: Programme:

Koningsakker Brons + Partners Joint venture Papendal 182.000 m2 Natural cemetery, Landscape

Freelance | Project Koningsakker At the end of 2017, I won a competition by Brons + Partners landscape architects. Since then I have been involved as a technical draftsmen and visualizer for the Koningsakker project. The work encompasses the creation of a natural cemetery on the grounds of an active monastery. It is a combination of landscape aswell as traditional architecture. The entire landscape is reimagined, creating new soft infrastructure with natural materials and different natural zones. Ceremonial spaces are designed within building ensembles but also within pavilions and clusters of flora on site. The project is temporary, after 50 years of using the natural burial grounds nature will be allowed to take over again and the site will be turned into a natural forest.

32


33


34


35


36


37


Earthquake proof housing

Semester: Studio: Type: Tutors: Location: Area: Programme:

38

Extra curriculary Multidisciplinary project: SSN group Sake Zijlstra & Jules Verlaan Ratankot, Nepal 30 m2 pilot house, earthquakeproof

Extra curriculary | Shock Safe Nepal Between 2016 and 2017 I spent half a year in Nepal with 4 other students from the TU Delft. 1 was a master in Building Technology while the other 3 had masters in Civil Engineering. The goal was to research affordable building methods for earthquake resistant housing. In the end we succeeded in designing a house within a $3000 materialbudget, which was the same as the government grant given to earthquake victims to rebuild their lost homes. This was achieved mainly by using local materials, such as compressed earth bricks (CEB) and bamboo for the loadbearing structure. This ensured an affordable and sustainable building solution that kept reliance on transportation and the poor infrastructure in the country to a minimum. We teamed up with NGO’s and local Nepali to build a pilot-house in the mountain village of Ratankot. By using shared labour between us and the villagers we managed to teach the villagers while at the same time keeping labour costs down to a minimum. The pilothouse was completed within 3 months and within budget.


39


Detail A

Detail C: Seismic band truss

Detail C

Detail A: Ceismic band/roof connection (long direction)

Detail D: Horizontal corner 1 2

feet 150 mm 64

600

corrugated steel roofing plates

1 ft / 300 mm

Roof truss bamboo 8-10 mm

1 2 ft 64 150 mm

Floor truss bamboo 8-10 mm

150.0000

steel U-profile 1 ft 300 mm

Vertical reinforcement Next to every window/door opening

Seismic band

Vertical reinforcement every 4 ft

steel reinforcements concrete CEB bricks

40

8 - 10 mm

12 mm Steel reinforment bars

Detail B: Ceismic band/roof connection (short direction)


Section A: Wall direction

600 600

2.46 m 2.385 m 2.145 m 1.995 m

1050

1050

0.795 m 0.645 m

0m -0.15 m -0.4 m

Buttress

2 1/2 ft 0.75 m

41


42


43


44


45


46


. 47

Portfolio Mark Elia Keukens  

Summer 2018 portfolio

Portfolio Mark Elia Keukens  

Summer 2018 portfolio

Advertisement