Page 1

Juni 201 4 Uitgave 2

Magazine Carmelcollege

• Ontdek de wereld


(Advertentie)

Blink je uit in een bepaald vak? Wil je je kennis delen met jongere leerlingen en tegelijk iets bijverdienen?

Bijles geven

iets voor jou?

Heb je moeite met een bepaald vak? Wil je op een net iets andere manier uitleg krijgen?

Bijles krijgen

iets voor jou?

Vanaf januari 2014 gaat de Havo/Atheneum-afdeling van start met een pilot voor betaalde individuele huiswerkbegeleiding, het buddy-systeem. Leerlingen uit de bovenbouwgroepen die goed zijn in bepaalde vakken kunnen zich opgeven voor deze “job” en buddy worden van jongere leerlingen die hulp nodig hebben bij een bepaald vak. De buddy ontvangt daarvoor € 3,50 per lesuur, te betalen door de ouder/ verzorger van de leerling die bijles krijgt. Nadere info is te vinden op onze website.


Hans Boers

column Ontdek de wereld Binnen slechts enkele generaties is de wereld heel klein, of heel groot geworden, het is maar hoe je het bekijkt. Toen mijn ouders, beiden echte Drenten, nog jong waren, koos je je partner bij voorkeur in hetzelfde dorp. Als een jongen het lef had een vriendin uit een nabijgelegen dorp te kiezen, moest hij dat regelmatig afkopen met bv een kruik jenever. Velen zullen dit herkennen uit de verhalen van hun ouders/grootouders. In mijn jeugd werd het vrij normaal om een partner uit het hele land te zoeken. Vooral het studeren in de grote steden had daar een enorme invloed op.

Inhoud Column Hans Boers Kort nieuws eTwinning brengt leerlingen bij elkaar Ver weg van huis en haard

3 4 6 7

Vmbo: CKV-week

8

Mavo: Leerlingen naar politiek Den Haag

9

Havo/Atheneum: Taaldorp en excursie Brussel

10

TTO: Camp Rising Sun, a look back

11

Sportklas: Sportwerelden ontdekken

12

Reizen in de tijd Vakcentraal: Biologie Mening van... Over de eigen grenzen Uitvliegen en de wereld ontdekken

13 14 16 17 18

Inmiddels zijn we weer een generatie verder en zie je steeds vaker stelletjes die afkomstig zijn uit verschillende landen en zelfs werelddelen. Studies en vakanties spelen hierbij een belangrijke rol en dankzij vooral het vliegtuig is dat geen enkel probleem meer. Waar mijn grootouders een schoonzoon/schoondochter uit Drenthe kregen en mijn ouders uit Nederland, heb ik inmiddels een a.s schoonzoon uit Zuid-Afrika.

Colofon

Ontdek de wereld, het is bepaald geen clichĂŠ. En het houdt veel meer in dan het maken van verre vakantiereizen. Door studie, door werk, door een jaar backpacken, we komen inmiddels werkelijk overal.

Redactie Jan Meijering: jmeijering@carmelemmen.nl Richard Nieborg: rnieborg@carmelemmen.nl Mark Goeree: mgoeree@carmelemmen.nl

Dat betekent kennismaken met andere culturen, met andere mensen en dus soms zelfs met andere partners dan voorheen. Mondialisering heeft veel aspecten, mooie en minder mooie, maar met het voorbeeld hier boven is weinig mis. H. Boers, rector

Magazine CCE is een periodiek van het Carmelcollege Emmen Wendeling 59, 7824 TB Emmen, Telefoon 0591 - 622 870 info@carmelemmen.nl, www.carmelemmen.nl

Gastredactie Theo Smit: tsmit@carmelemmen.nl Aukje van Kuiken: avkuiken@carmelemmen.nl Eveline Hoekstra: ehoekstra@carmelemmen.nl Simone Kievit: skievit@carmelemmen.nl Annet Kortman: akortman@carmelemmen.nl Foto’s Harry Bijl, Theo Smit, Hannemarie van Loef, Marie-Jose Tepe Jonas Zitter, Marieke Meijerink (CBK). Advertentie Carmelcollege Emmen, mgoeree@carmelemmen.nl Opmaak en productie Verhoef & Co


Carmelband in finale BMA Anne-Fleur Huser naar finale Champions League Zaterdag 24 mei was de Champions League finale tussen Real Madrid en Atlético Madrid en Anne-Fleur Huser uit klas MH2Sb was daarbij (op de foto rechts)! Vanuit de Landelijke Organisatie Onderwijs en Topsport (LOOT) was zij samen met elf jonge voetbaltalenten van andere Topsport Talentscholen geselecteerd om deze wedstrijd bij te wonen in Lissabon. Vriendin en teamgenoot Lisa Postma (links) heeft met Anne-Fleur voorafgaand aan de finalewedstrijd een interview gehouden. Lisa was aangewezen als junior journalist, en maakte met het interview over voetbal en vriendschap ook kans om naar de finale in Lissabon te gaan. Helaas is zij niet geselecteerd. Het volledige interviewartikel van Lisa is terug te lezen op www.carmelemmen.nl/voetbaltalent.

Thema-avond over pubers en uitgaan De ouderraad van het Carmelcollege organiseerde woensdag 16 april een interessante thema-avond over pubers en uitgaan. Speciaal voor deze avond werd Marina van der Wal ‘ingevlogen’, expert op het gebied van opvoeden en pubers. Op inspirerende wijze vertelde zij de ruim 100 aanwezige ouders over het gedrag van pubers en hoe je als ouder daar het beste mee om kunt gaan. Na afloop was er de gelegenheid om gezellig na te kletsen, dit alles onder het genot van een alcoholvrije cocktail.

4

carmelcollege magazine

Na het succes van de schoolband Melange, wilde ook de nieuwe schoolband De Carmelband een gooi doen naar de Buma Music Award. Donderdag 1 mei stond de act bestaande uit Mathijs (zang), Fadia (zang), Esmée (piano), Thomas (bas), Tessa (drum) en Marjolein (gitaar) in de finale van de Buma Music Academy in Amsterdam. De Buma Music Academy is een initiatief van Buma Cultuur en heeft als doel het muziekonderwijs in Nederland te ondersteunen. De Carmelband had zich voor de finale gekwalificeerd door een zelfgemaakte videoclip en geluidsopname in te sturen. Op de finaledag volgden de leerlingen diverse workshops van bekende artiesten zoals Ben Saunders. De Carmelband werd jammer genoeg niet de beste schoolact van Nederland. Maar ondanks dat hadden de leerlingen een geweldige dag.

Uitwisseling met school in Parijs Achttien leerlingen van Havo 4 en Atheneum 4 en twee begeleiders vertrokken donderdag 1 mei (in hun vakantie) naar Parijs voor een uitwisseling met het Lycee Jean-Jacques Rousseau, een middelbare school in Montmorency – Parijs. Niet alleen volgden zij lessen wiskunde, Grieks en geschiedenis op de Franse school, ook bezochten ze de hoofdstad. Maandag 5 mei keerden de leerlingen terug naar Emmen.


Kort nieuws Op weg naar de top Bart Engels (rechts) uit klas SDV4Kb en Rick Wielage (links) uit klas M4c zijn geselecteerd voor de Handbalacademie Heren in Sittard. Het is een droom die uitkomt voor ze. Beide jongens hebben onlangs examen gedaan en spelen nu nog bij de Carmel Handbalschool Drenthe. Na de zomer verruilen ze hun vertrouwde woonomgeving voor Sittard. Ze zullen daar 16 uur per week trainen met als doel om ooit bij het grote Oranje te mogen spelen. We wensen Bart en Rick veel succes op hun weg naar de top!

Diploma boekhouden voor havo en atheneum leerlingen Ilona Stoffers, Dennis van Santen, Frank van Deursen, Simone Valke, Justin Kloeze en Sytze van der Gaag (v.l.n.r.), allen leerlingen van de havo of atheneum, hebben in hun eigen tijd de cursus elementair boekhouden gevolgd en met succes afgerond. Verdeeld over het schooljaar, hebben zij dertien lessen gevolgd en uiteindelijk een examen gedaan. Vrijdag 23 mei ontvingen zij uit handen van hun docent het diploma. Met het behalen van het diploma elementair boekhouden kunnen de leerlingen mogelijk vrijstelling krijgen voor vakken in hun vervolgopleiding. Van harte gefeliciteerd!

Olympic Moves Het Carmelcollege Emmen is weer goed vertegenwoordigd op Olympic Moves, de grootste schoolsportcompetitie van Nederland. Jaarlijks wordt deze competitie georganiseerd voor scholen uit het voortgezet onderwijs. Het begint met regionale voorrondes. De teams die daarin eerste en tweede worden, gaan door naar de grote finale in Amsterdam. Onze school doet mee met verschillende teams voor handbal, hockey, tennis, voetbal, zwemmen en korfbal. Lishanta Bernardus (1e rij, 3e van links) uit klas K1Sd bijvoorbeeld heeft met haar korfbalteam gestreden voor een finaleplek, maar helaas is het team niet door. Lishanta vond Olympic Moves “een onvergetelijke ervaring. Je leert er heel veel van.” Wat ze vooral geweldig vond was om haar favoriete sport te doen in schoolverband. Volgend jaar doet ze gewoon weer mee: “nieuwe ronde, nieuwe kansen”, aldus de 13-jarige. De teams van het Carmelcollege die wel door zijn naar de finale zijn: het handbalteam jongens en meisjes, het tennisteam, het zwemteam en het voetbalteam onderbouw meisjes. We wensen hen heel veel succes!

(Advertentie) J&R Foodservice Party en catering

Warme en koude buffetten voor thuis en op locatie Jan en Ria Bos Willem Grolstraat 42 7826 EJ Emmen 0591-620583 06-40550522 jr.foodservice@home.nl www.jrfoodservice.nl carmelcollege magazine

5


eTwinning brengt leerlingen bij elkaar

Door Annet Kortman, docente Engels

dan een presentatie of videoverslag van de feestdagen in hun land, zoals Pasen. Vervolgens wordt dat dan op eTwinning geüpload en kan het bekeken worden door andere leerlingen.

Niet alleen voor talen

Vorig jaar stuurde een leerling uit de Tweetalige Atheneumklas spontaan een e-mail naar een Britse zanger die in het Engelse tekstboek beschreven stond. Toen hij de volgende dag enthousiast in de les de reactie van de zanger liet zien aan zijn klasgenoten, merkte ik dat de leerlingen dit ontzettend interessant vonden. Contact hebben met een daadwerkelijk ‘bestaand’ persoon waarbij Engels communiceren noodzakelijk is, maakt een doeltaal veel levendiger. Dit schooljaar ben ik met diezelfde klas begonnen met eTwinning. eTwinning is een manier om in contact te komen met leerlingen in het buitenland. De docent kan kosteloos een online projectruimte aanmaken en leerlingen kunnen vervolgens op een veilige manier samenwerken met andere scholen binnen Europa. Op de website kun je op zoek naar een schoolpartner waarmee je een project wilt doen. Dat project kun je als docent zelf bedenken, maar er zijn ook eindeloos veel bestaande projecten waar je bij aan kunt sluiten. Het is dus een handige ‘tool’ om de lessen op een relatief eenvoudige manier te internationaliseren. Een project waar we momenteel voor het vak Engels mee bezig zijn heet ‘European celebrations without mysteries’. Leerlingen van verschillende landen maken

6

carmelcollege magazine

Het mooie aan eTwinning-projecten is dat het ruimte biedt aan uiteenlopende vakken. Het is niet alleen interessant voor taalvakken, maar zeker ook voor vakken die onder Mens & Maatschappij vallen. Juist omdat je via de eTwinning website vrij eenvoudig communiceert met andere Europese scholen, kan het goed inzetbaar zijn in lessen waarbij leerlingen verschillende Nederlandse aspecten moeten vergelijken met Europese. Onderwerpen als klimaat, diersoorten of politiek kunnen bijvoorbeeld zeer geschikt zijn voor een project.

Tijd investeren

Een eTwinning-project kan ontzettend leerzaam en leuk zijn, maar het vergt soms ook veel tijd. Voor sommige projecten moeten de leerlingen maandelijks materiaal aanleveren op de TwinSpace, en als je je eenmaal verbindt aan een project, dan is dat natuurlijk niet vrijblijvend. Door als docent zelf een project te creëren waar andere scholen aan deel kunnen nemen, heb je zelf in de hand hoe vaak de leerlingen werk moeten aanleveren. Daarnaast verloopt het contact soms een beetje moeizaam, omdat je niet ‘synchroon’ loopt met je buitenlandse projectpartner. Ondanks het feit dat eTwinning nog relatief onbekend is bij ons op school en de opstart ervan flink wat tijd kan kosten, biedt het veel mogelijkheden om de lessen te internationaliseren en levendiger te maken. En dat maakt een vak juist interessant voor leerlingen.


Ver weg van huis en haard Door Richard Nieborg

De grootste wereldontdekkers van onze school zijn misschien wel de jongens en meiden uit de taalklas (vmbo). Het zijn leerlingen die uit andere landen afkomstig zijn en in Nederland een nieuw bestaan willen opbouwen. In sommige gevallen is dat noodgedwongen en zijn ze hun eigen land ontvlucht. Ze komen uit alle delen van de wereld: Polen, Rusland, Sri Lanka, Afghanistan, Egypte. De redactie van het Carmelmagazine keek een ochtend mee in de klas om de sfeer te proeven en om te zien hoe het de taalklasleerlingen vergaat hier op school en in Nederland. De meeste leerlingen wonen al een tijdje in Nederland. Sommigen in afwachting van een verblijfsvergunning, anderen zijn gewoon emigrant of zijn in Nederland vanwege gezinshereniging. Voor iedereen was het in het begin natuurlijk een spannende periode. Ver weg van het vertrouwde huis en haard. Een nieuw land, met nieuwe mensen, op een nieuwe school. Een vreemde taal, andere gebruiken, onbekend eten. Het vergt altijd aanpassingen en voor de één is dat wat gemakkelijker dan voor de ander. Hebben ze grote veranderingen moeten ondergaan? En wat vinden ze van de typische Nederlandse gebruiken?

Hollands weer

De 14-jarige Luckshetha uit Sri Lanka is nu ruim twee jaar in ons land en kan nog steeds niet echt wennen aan Hollandse weer. “Dat vind ik slecht”, zegt ze. “Maar ik vind oude mensen hier in Nederland wel ontzettend lief.” Medina is 13 jaar en afkomstig uit Bosnië-Herzegowina. Ze is met haar vader en moeder sinds vijf maanden in Nederland. Net als Luckshetha moet Medina ook enorm aan het weer wennen. “Nederland is wel mooi, maar het weer is slecht.” Ook het eten vindt ze niet alles. “Dat is zo verschillend met mijn land. Hier eten ze heel veel kroketten”, lacht ze.

School

De Russische Sergei (17 jaar) woont twee jaar in Nederland en ziet niet veel verschillen met zijn geboorteland. “Het gedrag van de mensen is bijna hetzelfde als in de stad waar ik woonde. Mijn school en het sportveld in Rusland zijn wel groter. ” In tegenstelling tot Sergei was de school van de 13-jarige Zahra uit Afghanistan heel

klein. Ze is nu ongeveer twee jaar in Nederland en vindt het belangrijk dat ze zich hier veilig voelt. “Ik kan zonder problemen en angst naar school gaan”, zegt ze.

Eten

De 17-jarige Jun kwam twee jaar geleden met haar ouders en zusje naar Nederland, omdat haar vader ging werken in een Chinees restaurant in Nederland. Volgens Jun zijn drop, stampot en haring echte typische Nederlandse dingen. “Die heb je in andere landen echt niet”, zegt ze. Het Nederlandse eten vind Jun maar niks. “Ze eten hier vaak aardappelen met groente en vlees. Of brood met kaas. Dat vind ik echt niet lekker. Ik hou wel van warm eten, maar niet te zout en niet te zoet. In China eten we drie keer per dag een warme maaltijd.” Wat blijkt is dat de leerlingen uit vreemde landen soms best even een tijdje nodig hebben om aan de Nederlandse gewoonten en gebruiken te wennen. Wat voor de Nederlanders heel gewoon is, hoeft helemaal niet zo gewoon te zijn. Veel leerlingen uit de taalklas gingen in hun geboorteland bijvoorbeeld in uniform naar school of zijn gewend dat de mensen veel meer gastvrij zijn. Wel is duidelijk dat iedereen er alles aan doet om zich aan te passen en in Nederland een goed bestaan op te bouwen.

carmelcollege magazine

7


Vmbo

CKV-week In de week van 3 tot en met 7 februari was er voor de leerlingen van het vmbo-beroepsgericht een CKVweek. De leerlingen hebben die week van alles gedaan op het gebied van kunst en cultuur. Zo hebben ze bijvoorbeeld een beeldenroute door Emmen gevolgd en een bezoek gebracht aan het CBK waarbij de leerlingen zelf een tentoonstelling inrichtten. Bij CQ volgden zij een workshop rappen en een work-

shop slagwerk en op school hebben de leerlingen een cabaretvoorstelling bijgewoond. In de ochtend waren workshops, veelal buiten de school. Tijdens de workshops vertelden diverse kunstenaars over hun werk. ’s Middags gingen de leerlingen aan de slag met het verwerken van het ochtendprogramma (middels een verslag bijvoorbeeld) en was er aandacht voor de theorie. Alle activiteiten werden verzameld en verwerkt in een kunstdossier, een onderdeel dat meetelt voor het schoolexamen.

Leonie Noordhuis, klas DCK3b

“Tijdens de CKV-week vond ik het trommelen bij CQ het leukste. De man die deze workshop gaf legde heel veel uit en liet het ons zelf gewoon proberen. Op een gegeven moment werd de groep in tweeën verdeeld en speelden we samen een soort lied. Dat was erg leuk om te doen!”

Marline Huttema, klas SDVB3

“Het filmen hier op school vond ik het leukste van de CKV-week. We kregen eerst een voorbeeld film te zien. Daarna kregen we allemaal een papier met daarop een rolverdeling en moesten we zelf een filmpje maken. Onze film ging over een persoon die werd buitengesloten.”

8

carmelcollege magazine


Mavo

Leerlingen naar politiek Den Haag Door Gritte Haak en Cecilia Grigo, klas M4b

Op vrijdag 7 maart zijn we met mavo 4 op excursie naar Den Haag geweest. We hebben een busreis van ongeveer vier uur gemaakt, maar saai was het zeker niet. Iedereen was ergens mee bezig; gezellig kletsen, muziek luisteren, dagdromen of elkaar plagen, dus de busreis was snel voorbij. Eenmaal in Den Haag aangekomen werden we begroet door Simone, onze begeleidster voor deze dag. De hele dag deden we een spel waarbij we muntjes konden verdienen. Wie aan het eind van de dag de meeste muntjes had, kreeg een prijs. We kregen helaas niet van te voren te horen wat die prijs zou zijn, zodat iedereen zijn best zou doen om te winnen.

Politieke standpunten

Eén van de dingen die wij als eerste hebben gedaan is een politieke partij winkel bezoeken. Dat was een ruimte in het gebouw van de Tweede Kamer dat er uitzag als een kleine winkel. Daar mocht je vijf producten uitkiezen waar een stelling op stond geschreven en die moest je laten scannen bij de kassa. Op de kassabon stonden dan de partijen die eventueel bij jou zouden passen. Tegenover de winkel had je een andere ruimte wat een soort van speurtocht was. Je kreeg een tablet waar een introductie op stond. Als daar een nummer op tevoorschijn kwam, moest je dat nummer opzoeken en daar stond dan weer een vraag bij. Als je daar helemaal klaar mee was, moest je de tablet weer inleveren en kreeg je een certificaat. Op dat certificaat stond met welke standpunten jij het eens was.

Na ons bezoek aan de Tweede Kamer, liepen we met onze groep naar het Binnenhof voor een mooie groepsfoto. Even later kwam er een aantal ministers naar buiten gelopen en iedereen stormde op hen af. Iedereen wilde met een minister op de foto en dat zijn de meesten ook gelukt. Tot slot hebben we een debat gehouden en dat was heel erg grappig en leuk. En na afloop kreeg degene die de meeste muntjes had verzameld dus een prijs: een pakje spelkaarten. Hierna gingen we weer terug naar huis en hebben we een hele leuke dag gehad in Den Haag.

“We vonden het leuk om de Eerste en Tweede Kamer in het echt te zien!” Lynn, Marije en Emma “De discussie tegen de andere klas was wel mooi, want wij hebben ze helemaal ingemaakt.” Mark “Mevrouw, als we een #selfie maken met de minister, krijgen we dan taart?” Tom en Amanda

Tweede kamer en Binnenhof

Nadat we in de pauze even hebben kunnen bijkletsen en we Den Haag hebben kunnen verkennen, gingen we naar de Tweede Kamer. We kregen te horen hoe het er daar aan toe gaat. Ook hier konden we munten verdienen door vragen van onze begeleidster te beantwoorden. Veel klasgenoten waren enthousiast, want ze wilden per se die prijs winnen.

carmelcollege magazine

9


Havo/ Atheneu m

Taaldorp en excursie Brussel

Door Eveline Hoekstra, docente Frans

In de derde klas havo en atheneum wordt ieder jaar een Taaldorp voor leerlingen georganiseerd. Dat doen we om de spreekvaardigheid wat meer terug te laten komen. De docenten hebben voor die dag enkele situaties beschreven waarin de leerlingen zich moeten redden. Denk aan een situatie in een restaurant, café of misschien wel op het politiebureau. Zij voeren deze gesprekken dan met bovenbouwleerlingen, die ook op deze dag worden voorbereid. Goede gesprekken Het is altijd een spannende dag. Aan de leerlingen is vaak goed te merken dat ze zenuwachtig zijn voor de gesprekken. Hoewel ze goed voorbereid zijn, is het toch erg lastig

10

carmelcollege magazine

om de drie moderne vreemde talen op één dag te spreken. Aan het eind van de dag kunnen we toch altijd weer concluderen dat er erg hard gewerkt is door onze leerlingen en dat er goede en mooie gesprekken zijn geweest. Bezoek aan Brussel De Taaldorp is gelinked aan een excursie naar Brussel (op 23 mei). De situaties die beschreven staan in het Taalboekje, zijn situaties die kunnen voorkomen in een stad zoals Brussel. In Brussel bezoeken de leerlingen ’s ochtends het Europees Parlement. ‘s Middags maken ze een stadswandeling, waarbij de leerlingen opnieuw getest worden in hun spreekvaardigheid doordat ze gesprekken moeten aangaan met mensen op straat. Ook dat zijn altijd weer spannende momenten!


TTO

Camp Rising Sun, a look back Door Jonas Zitter, leerling klas A4T

Vorige zomer ben ik naar Amerika geweest op zomerkamp. Camp Rising Sun (CRS) was een geweldige ervaring. Het is eigenlijk best onwerkelijk dat ik gewoon naar Amerika ben geweest. CRS heeft veel invloed op mij gehad, positief en negatief. Het positieve is dat ik naar mijn mening een stuk volwassener ben geworden. Ik heb nog meer een ‘open mind’ gekregen sinds ik terug ben. Ik stel alles op prijs en ik probeer alles van meerdere kanten te bekijken. De negatieve invloeden zijn er jammer genoeg ook, niet direct op mij, maar op mijn omgeving. Het is heel moeilijk om de ‘camp vibe’ over te brengen op mijn omgeving. Ik heb natuurlijk de unieke ervaring gehad en de mensen om mij heen niet. Dat was in het begin best moeilijk, maar gelukkig kan ik er nu goed mee omgaan. 36 kilometer hike De ervaring van Camp die mij het meest is bijgebleven is de ‘hike’. Ik moest een groep van elf mensen begelei-

den over een 36 km. We hebben daar vier dagen over gedaan. Het was heel zwaar, maar het vergde meer mentale kracht dan fysieke. Het was natuurlijk flink doorstappen met een zware rugzak op je rug, maar het ging meer om het doorzettingsvermogen. De bedoeling was dat ik de groep leidde, maar in het begin kwam daar niet zoveel van. Ik was meer bezig met de wandeling zelf. Op de tweede dag realiseerde ik me dat en nam ik meer de leiding in de groep. Gelukkig steunde iedereen in de groep elkaar. Van de drie groepen kwamen wij als enige op tijd aan. Ik denk nu zo af en toe bij iets moeilijks terug aan de hike. Als ik de hike aan kan, kan ik dit ook aan! Kansen Na Camp Rising Sun pak ik alle kansen die ik pakken kan. Zo doe ik mee met het jeugddebat, waarbij ik mee ga naar de Tweede Kamer. En ik heb nog twee uitwisselingsprojecten in mijn agenda staan. Heel druk natuurlijk, maar wel heel erg leuk.

carmelcollege magazine

11


Sportkla

s

Sportwerelden ontdekken Door Theo Smit, coördinator sportklassen

Het thema van dit magazine sluit geweldig aan bij een van de vier pijlers van de sportklassen: een oriëntatie op de brede sportcultuur. Met andere woorden: de leerling gaat zich in de sportwereld oriënteren buiten zijn of haar eigen interessegebied. Dat kunnen bijvoorbeeld niet-hedendaagse sporten zijn als waterskiën, golfen en mountainbiken.

Een prachtige ontmoeting tussen jong en oud en een prachtige kennismaking met een sport die zo bekend en tegelijkertijd zo onbekend is. Onder prachtige weersomstandigheden werden een paar fanatieke potjes gespeeld. Alles klopte tijdens deze ontdekkingsreis. Wat ons betreft volgend schooljaar weer!

Sinds kort is hier een nieuw onderdeel aan toegevoegd, Jeu de Boules of zoals het ook wel wordt genoemd: Petanque. De Franse volkssport nummer 1! Door ons en onze leerlingen veelal beoefend op vakantie, vaak met eigen regels. Gezellig, niet te inspannend en meestal in combinatie met iets lekkers. Jeu de Boule vereniging In de week van 31 maart tot en met 4 april hebben leerlingen van de tweede klas Sportklas een bezoekje gebracht aan Jeu de Boule vereniging Boule. Na een bezoek aan deze Emmense vereniging blijkt er veel meer achter deze sport te zitten dan we in eerste instantie misschien dachten. Wist u bijvoorbeeld dat de Jeu de Boules vereniging in Emmen 135 leden heeft? En dat ze beschikken over een mooie accommodatie vlakbij het FC Emmen stadion? In Nederland zijn ruim 10.000 spelende Jeu de Boules leden. In Frankrijk zijn dat er 17 miljoen! De leerlingen van de tweedejaars sportklassen werden bijzonder gastvrij ontvangen bij de vereniging. Op een enthousiaste wijze kregen ze uitleg over de sport.

12

carmelcollege magazine

“Nu ken ik de spelregels!”

Wij hadden op vrijdagmiddag 4 april jeu de boules. Het was gelukkig fantastisch weer en we fietsten met de hele klas naar de vereniging. Toen we daar aankwamen kregen we uitleg over hoe het spel ging. Vervolgens kregen we de opdracht om groepjes van vier personen te maken. Per groepje moesten we een paar ballen pakken en een plekje opzoeken. Toen hebben we het spel een aantal keren gespeeld. Binnenkort gaan wij op vakantie en zullen wij dit ook spelen. Nu ken ik de spelregels! Anouk Boeve, klas MH2SB


Reizen in de tijd ‘Jullie zijn aan de beurt!’ riep een grote man terwijl hij langs Julian en de andere slaaf liep. ‘Zorg dat je klaar bent, controleer je wapens. Eén fout, één moment van twijfel, en je weet wat er gebeurt.’ De man maakte een snijdende beweging langs zijn keel. ‘Maak een fout in de arena en het is de laatste fout die je ooit zult maken.’ (Uit: Vet oud! Europa / Richard Zuiderveld en Aant-Jelle Soepboer)

Door Jan Meijering

Ontdek de wereld is bij uitstek een motto voor geschiedenislessen. Elk verhaal over vroeger is eigenlijk een tijdreis, zeker als het goed verteld wordt. Richard Zuiderveld is docent geschiedenis op het Carmelcollege en schrijver. Samen met collega-schrijver Aant-Jelle Soepboer heeft hij al twee verhalende geschiedenisboeken geschreven: ‘Vet Oud!’ en ‘ Vet Oud! Europa’. Boeken met verhalen die je stuk voor stuk meenemen naar gebeurtenissen van lang en nog niet zo lang geleden. Hoe kwam hij ertoe om deze verhalen te schrijven? Richard: “Het vak geschiedenis is heel geschikt voor verhalen. Iedereen weet van vroeger waarschijnlijk wel zo’n geschiedenisleraar die heel mooi kon vertellen. Daardoor gaat de geschiedenis voor je leven, en iedereen luistert graag daarnaar. In de boeken staan dat soort verhalen. Het is geen wetenschappelijke geschiedenis, we hebben geen bronvermelding of iets dergelijks. Het zijn gewoon verhalen over historische situaties of gebeurtenissen.” De hoofdpersonen in het boek zijn vaak jonge mensen die onzeker zijn, of juist een beetje arrogant, bang of overmoedig. Ze moeten zichzelf vaak overwinnen en staan voor moeilijke keuzes. Richard: “Dat is niet voor niks natuurlijk. Mijn hoofdpersonen hebben emoties die voor leerlingen heel herkenbaar zijn. De hoofdpersonen denken vaak ook wel een beetje hedendaags, misschien wel te hedendaags voor de tijden waarin ze hun avonturen beleven. Juist daardoor kunnen jonge mensen van vandaag zich heel goed inleven.” Gebruik je de verhalen uit je boek ook in de les? Richard: “Jazeker, ik lees weleens voor, of ik laat ze zelf lezen, of ik vertel het na. En soms spelen we bepaalde verhalen na, met verkleedkleren en hoofddeksels en andere attributen. Bijvoorbeeld gladiatorengevechten, maar dan wel in slow motion, anders is het te gevaarlijk. Dan vraag ik aan leerlingen waarom die gevechten er waren. Ik denk dat door actief meedoen en beleven ze veel langer

onthouden wat zo’n gladiator deed en waarom.” “De illustraties in de boeken vind ik ook belangrijk. Ik heb van te voren aangegeven wat ik op een illustratie wilde hebben, en de illustrator heeft dat vervolgens heel goed gedaan. Dan kan ik aan de hand van zo’n plaatje weer beter uitleggen hoe het zat, zoals bijvoorbeeld bij de cartoon over de Koude Oorlog. Daarop zie je de Amerikaanse Adelaar, de Franse Haan en de Engelse Bulldog met boze gezichten tegenover de kwade Russische Beer staan, terwijl ze aan de kaart van Europa trekken.” Richard: “Als laatste wil ik nog wel kwijt dat je de wereld beter kunt begrijpen door de geschiedenis te bekijken, en dat je dan ook ziet dat onze vaderlandse geschiedenis verweven is met die van andere landen. Verken dus je wereld, ook buiten je eigen grenzen.”

Richard Zuiderveld

carmelcollege magazine

13


Vakcentraal: Biologie Voor het vakcentraal stellen we ditmaal biologie voor het voetlicht. We lichten twee biologiedocenten eruit. André van den Berg die al jaren werkzaam is voor het Carmelcollege en Roelie Weggemans die sinds het begin van dit schooljaar werkzaam is voor de school. We legden hen een aantal vragen over hun vak voor. Door Richard Nieborg

plezier een paar jaar mogen werken met lichamelijk gehandicapte Mythyl-kinderen. Ze vonden het heerlijk om vieze handen te krijgen!” Welke elementen zijn binnen jouw vak onmisbaar als het gaat om het vormen van het ‘wereldbeeld’ van de leerling? “Seksualiteit, ecologie en milieu.” Wat maakt het vak biologie volgens jou zo boeiend? “Het vak kan heel goed aansluiten bij de belevingswereld van de leerlingen rond de puberteit. Ik kan als IVN-gids (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) de leerlingen veel vertellen over de natuur en praat daar soms wel eens te veel over!”

André van den Berg, bijna 52 jaar, geboren in het Groningse Bedum en woont sinds hij op het Carmelcollege werkt, samen met zijn vrouw en kind, in Emmen. Hoe lang ben je al biologiedocent, waarom heb je dit vak gekozen en waar heb je voorheen dit vak gegeven. “Ik ben nu zeven jaar puur biologiedocent. Ik heb dit vak gekozen omdat ik de leerlingen iets kan leren over zichzelf en hun omgeving. Voorheen gaf ik les op twee scholen van het Helicon in Noord-Brabant en Gelderland. Ik gaf daar naast biologie, plantenteelt, dierhouderij, aanleg en onderhoud van tuinen, kooklessen, bloemschikken, natuurkunde en bodemkunde. Meestal gaf ik les aan reguliere klassen, maar ik heb ook met veel

14

carmelcollege magazine

Wat vinden leerlingen het meest interessante onderwerp binnen het vakgebied en waar merk je dat aan? “Seksualiteit, erfelijkheid en voeding. Leerlingen komen hierover met veel meer vragen dan bij andere onderwerpen.” Geef je naast reguliere lessen ook les in een andere omgeving dan het klaslokaal en zo ja hoe dan? “Ik geef ook practicumlessen in de A-vleugel van het schoolgebouw en in het voorjaar ga ik samen met de leerlingen er op uit om de natuur te verkennen. Ik laat ze graag dingen zien die ze normaal gesproken niet zo snel zouden opmerken in hun vrije tijd. Denk bijvoorbeeld aan waterbeestjes vangen met een net. Spannend wat zit er nu weer in! Of door leerlingen te laten kauwen op de jonge topjes van een brandnetel. Verder doen leerlingen van mavo 4 bij mij nog een gedragsonderzoek.”


Welke elementen zijn onmisbaar binnen jouw vak als het gaat om het vormen van het ‘wereldbeeld’ van de leerling? “Seksuele en relationele vorming, evolutie, ecologie, mens en milieu.” Wat maakt het vak biologie volgens jou zo boeiend? “Het vak biologie is aan bijna alles te koppelen. Leerlingen komen dan ook regelmatig met vragen en/of opmerkingen over allerlei onderwerpen in de les. Je kunt bijna altijd wel een koppeling met het vak maken.” Roelie Weggemans, 35 jaar, opgegroeid in NoordSleen en na jaren in Utrecht te hebben gewoond, gaat ze vanaf 1 juli met haar vriend in Aalden wonen. Hoe lang ben je al biologiedocent, waarom heb je dit vak gekozen en waar heb je voorheen dit vak gegeven. “Ik heb de lerarenopleiding in Utrecht gedaan. Ik heb voor biologie gekozen, omdat het m’n leukste vak was op de middelbare school en ik niet zo goed wist wat het anders moest worden. Mijn zus deed dezelfde opleiding en was daar erg enthousiast over. Na mijn opleiding heb ik eerst gewerkt op Bartimeus (vso school voor slechtzienden en blinden). Daarna heb ik op reguliere scholen wat invalwerk gedaan. Vervolgens ben ik op het Schoonhovens College is Schoonhoven terecht gekomen en daar negen jaar gewerkt. Sinds het begin van dit schooljaar ben ik werkzaam op het Carmelcollege Emmen.”

Wat vinden leerlingen het meest interessante onderwerp binnen het vakgebied en waar merk je dat aan? “Voortplanting en erfelijkheid. Bij deze onderwerpen worden er veel meer vragen gesteld dan anders. Ik klets dan dus wel eens een heel lesuur vol met de leerlingen over deze onderwerpen.” Geef je naast reguliere lessen ook les in een andere omgeving dan het klaslokaal en zo ja hoe dan? “In het open laboratorium in de A-vleugel doe ik regelmatig practica met de leerlingen, als het bij het onderwerp past. Buiten het schoolgebouw ben ik dit jaar nog niet geweest, maar de omgeving leent zich prima voor onderwerpen als studie van gedrag, het leren determineren, mens, milieu en planten. Dus dit ben ik zeker nog wel van plan. Een bezoek aan de dierentuin mag daarin ook niet ontbreken natuurlijk! Voor practica neem ik trouwens ook wel eens materialen van buiten mee naar de school.”

carmelcollege magazine

15


Mening van... leerlingen over de vakantie

Fuad Salihović, klas A3S

“ “

“In de zomer ga ik zes weken naar Bosnië, eerst drie weken alleen en daarna drie weken met mijn ouders. We hebben familie in Tuzla wonen die we veel bezoeken en we hebben daar ook een eigen huis.”

Aïsia Kats, klas HA1Sc (links)

“Deze zomer ga ik samen met mijn ouders, broertje, oom, tante, neefje en nichtje naar Frankrijk op vakantie. Waar in Frankrijk weet ik niet precies, maar we hebben voor twee weken een huisje geboekt.”

“In de zomer heb ik het druk met mijn bijbaan bij de Albert Heijn en ga ik recreatiewerk doen op een camping. Daarom heb ik met hemelvaart al een lang weekend gekampeerd met vrienden, die ik tijdens het recreatiewerk van vorig jaar heb leren kennen.”

Sander van Ommen, klas HA1Sa “Ik ga straks met mijn ouders en broer naar het Zwarte Woud in Duitsland. Ik ben nog niet eerder hier geweest. Wel ben ik twee keer eerder in Tsjechië op vakantie geweest, wat ook erg leuk was.”

Tricia van der Weide, klas M3b (links)

“Elk jaar ga ik naar Natal in Brazilië. Mijn moeder komt daar vandaan en heeft daar haar familie wonen. Ook dit jaar gaan we drie weken daar naartoe. Als we daar dan zijn, dan gaan we veel naar het strand.”

16

Dennis Bonnema, klas H5c

carmelcollege magazine

Brian Haak, klas MH1Sb

“Ik ga met mijn zus en ouders drie weken kamperen in Italië. Ik vind het leuk om daar dan te zwemmen en lekker naar het strand te gaan met vrienden.”


Over de eigen grenzen Door Jan Meijering

Comenius (1592 – 1670), oftewel Jan Amos Komenky, was een Tsjechisch theoloog, filosoof en pedagoog. Hij reisde heel wat af binnen Europa en was een invloedrijk denker, ook in Nederland, waar hij uiteindelijk zijn laatste jaren doorbracht. Hier zijn verschillende scholen met zijn naam, en ook een project van het Europees platform is naar hem genoemd. Het Comeniusproject is nu onderdeel van Erasmus+, waarin verschillende educatieve programma’s zijn ondergebracht. Annemiek Brink, docente maatschappijleer en levensbeschouwing, coördineert Comenius voor het Carmelcollege Emmen en vertelt daar graag over. “Comenius is een tweejarig samenwerkingsproject van scholen uit verschillende landen, gefinancierd door het Europees Platform”, aldus Annemiek. “Gedurende deze twee jaar werken de leerlingen uit deze verschillende landen samen aan één thema. Nu is dat duurzaamheid: ‘green skills for global change’. Het is de bedoeling bewustzijn te creëren bij de leerlingen over de beperkte hulpbronnen die de aarde biedt en hen daarbij actief inzetten om zo verantwoordelijke wereldburgers te worden.” In het project doen, naast het Carmelcollege Emmen, ook scholen in Portugal, Spanje, Turkije, Slovenië, Frankrijk (Réunion) en Denemarken mee. Deelnemers van onze school zijn leerlingen uit atheneum 4. Zij gaan niet allemaal tegelijk, maar de samenstelling van de afvaardigingen wisselt elke keer. Annemiek: “Ik zou het eigenlijk wel leuk vinden als er op ieder niveau een Comenius project zou zijn, maar dat vergt veel meer organisatie, geld en uren.” Uitwisseling Vier leerlingen uit atheneum 4 zijn in februari een paar dagen naar Portugal geweest. Ze hebben daar met leerlingen van de andere landen over duurzaamheid gepraat, ideeën uitgewisseld en presentaties gegeven. Met leerlingen uit Slovenië hebben ze pas nog geskypet, als voorbereiding op de uitwisseling naar Slovenië die in mei plaatsvindt. “Het niveau van Engels bij de andere landen is lager dan bij ons”,

vertelt Annemiek. “Dat maakt de communicatie soms wel lastig.” Annemiek: “Ikzelf denk dat zo’n Europees project heel belangrijk is, omdat ik verwacht dat in de toekomst de grenzen steeds meer gaan vervagen door de internationale verwevenheid. Het is wel goed om te reizen en plekken te zien, maar ik denk ook dat je niet per se de hele wereld over hoeft om te leren van andere culturen. Ook dicht bij huis kun je dat al doen, door de verschillende culturele achtergronden van de Nederlandse bevolking te bestuderen.” Team “In hoofdzaak organiseer ik de reizen en begeleid ik de leerlingen, maar ik doe dat wel samen met een team van docenten”, vervolgt Annemiek haar verhaal. “Op dit moment is een docent Algemene Natuurwetenschappen bezig met de voorbereiding van de reis naar Slovenië. Hij zal ook meegaan. Leerlingen zullen worden uitgedaagd om op politiek niveau aandacht te vragen voor het duurzaamheidsprobleem. “Ze gaan bijvoorbeeld debatteren over een actueel onderwerp als windenergie. Windmolens zijn in Slovenië overigens verboden.” Begin volgend jaar komen hier afvaardigingen van de andere landen. De buitenlandse leerlingen worden bij de uitwisselingen ondergebracht in gastgezinnen en komen zo ook weer wat te weten over hoe mensen in een ander land leven.

carmelcollege magazine

17


Uitvliegen en de wereld ontdekken Door Simone Kievit, docente Duits

De mooie lentedagen zorgen ervoor dat onze schoolpleinen bezaaid worden met leerlingen die hun pauzes buiten doorbrengen. De meiden lopen met opgestroopte broeken en bij de jongens zijn ook al enkele korte broeken gesignaleerd. Er worden verwoede pogingen gedaan om de melkwitte benen van een kleurtje te voorzien. De zomervakantie nadert snel, en voor de meeste leerlingen kan deze niet snel genoeg beginnen. Zij hebben zoveel andere interesses dan school: bijbaantjes, chillen, uitgaan en vrienden. Alles draagt bij aan het ontdekken van hun wereld. Wereld van de leerling Voor de examenklassers begint de vakantie nog eerder. Velen van hen gaan deze zomer voor het eerst zonder ouders op vakantie naar populaire bestemmingen als Lloret del Mar of Terschelling. Daarnaast brengen zij de nodige uurtjes door in de discotheek of gaan naar ‘zwemfisa’s’. Ouders die niet weten wat een ‘fisa’ is: dit schijnt gewoon een ander woord te zijn voor ‘feestje’. En die ‘fisa’s’ zijn over het algemeen ‘vette swag’, wat voor een leek zoiets betekent als ‘erg leuk’. Een hele groep leerlingen die de wereld gaat ontdekken en uitvliegt, wordt straks ook weer opgevolgd door een nieuwe lichting leerlingen die hetzelfde gaat doen. Zo ontdekken zij de wereld om hen heen en tegelijkertijd veranderen zij ook diezelfde wereld met hun gewoonten en gedrag. ‘Vette swag!’

Leerlingen over de wereld ontdekken ‘Ik ga één keer in de maand racen. Ooit wil ik in een mooie sportwagen de wereld ontdekken.’ Lars Blaak, M4c ‘Ik ontdek graag de wereld van het uitgaan.’ Dirk Coenradi, M3c ‘Ooit hoop ik door mijn hobby (voetballen) de wereld te ontdekken en andere landen te zien.’ Kjelt Engbers, M3c

18

carmelcollege magazine

Wereld van de docent Ook docenten proberen de leerlingen een stukje van de wereld te laten ontdekken. Tijdens de les maatschappijleer bijvoorbeeld, waarbij leerlingen een rechtszaak naspelen, zodat ze een goed beeld krijgen van hoe dat er aan toe gaat. Of bij wiskunde, waarbij de leerlingen een berekening maken van hoe lang het duurt om aan de andere kant van de wereld te komen. Veel docenten beperken zich niet tot de vakinhoudelijke thema’s, maar laten meer van de wereld zien, hun eigen wereld. Het kan heel goed voorkomen dat een docent tussen de bedrijven door vertelt over zijn vakantie naar Zuid-Afrika of haar studie in Canada. Leerlingen worden ook door onderwijs uitgedaagd om de wereld te veranderen. Nelson Mandela zei ooit: “Education is the most powerful weapon we can use to change the world.” Let’s change it!

Docenten over de wereld ontdekken ‘Iedereen kan om zich heen kijken en zien wat er gebeurt, maar als je met de ogen van het kind in jezelf kijkt, zie je pas wat er speelt.’ Gerwin de Groote, docent drama ‘Leuk moment als leerlingen ineens begrijpen waarom het laten branden van alle lampen en de tv aan laten staan slecht is voor het milieu èn voor hun ouders portemonnee. Nog leuker is het als ze daarna zelf kunnen berekenen hoeveel dat precies kost.’ Marchien Westerveld, docent natuur-/scheikunde ‘Muziek is een wereld op zich. Het is een taal die wij allemaal verstaan. Deze tekst komt uit een van de liederen van Stevie Wonder.’ Harry Bijl, docent muziek


(Advertentie)

Jouw toekomst bij AOC Terra?

Nieuw: Regioleren en maatwerk opleidingen niveau 1 en 2!

k op Benieuwd? kij .nl a www.mijnterr MBO Emmen Emmen, T (0591) 66 90 20 mbo.emmen@aocterra.nl

Stenden biedt HBO Opleidingen in de vakgebieden: › Commerce › Educatie › Techniek › Business › Hospitality › Leisure & Tourism Bachelor en Associate Degree STENDEN HOGESCHOOL EMMEN Van Schaikweg 94, Emmen Postbus 2080, 7801 CB Emmen T (0591) 85 31 92 info@stenden.com www.stenden.com

stenden.com SHOG adv Emmen algemeen v02.indd 1

26-09-13 10:37

Grafisch ontwerp: Jurjen Heegstra, Ontwerpbureau Heegstra & Partners, visuele communicatie, www.heegstra-partners.nl, Nieuwe Kerkhof 10/1, Groningen, telefoon (050) 313 22 99

★ Tuin, Park & Landschap ★ Sport, Recreatie & Toerisme ★ Dierverzorging ★ Dierenartsassistent ★ Paardenhouderij ★ Akkerbouw ★ Veehouderij ★ Groen, Grond & Infra ★ Bloem & Design


(Advertentie)

Goede studieresultaten

gewoon goed onderwijs

emmen

meppel

assen

drenthecollege.nu

0800 - 88 12345

Carmelmagazine, juni 2014, uitgave 2  

Hét magazine van het Carmelcollege Emmen Thema: ontdek de wereld