Page 1

Waarom doen Nederlanders wat ze doen?

SmartAgent Een land komt tot leven.


Waarom doen Nederlanders wat ze doen?

Waarom doet Nederland de dingen die ze doet? Hier is het antwoord. Gedrag verklaard in leefstijlen. Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. In een model dat Nederland tot leven brengt. Het BSR-model vertelt u twee dingen: Wรกรกrom u wรกt moet doen.


Waarom een Fries geen loft blieft....

Op het platteland zijn de gele en groene leefstijlen oververtegenwoordigd. De hang naar sociale verbanden en eigen grond is er sterk. Een dakappartement in Leeuwarden te midden van culturele voorzieningen zal minder snel van de hand gaan.


Waarom Nescio niet meer aan het Oosterpark woont....

Wijken uit de 19e eeuw waren ooit groen gekleurd. Nu overheersen er de rode en gele leefstijlen met hippe toko’s, studentencafés en allochtone koffiehuizen. Groen is verhuisd naar de randgemeenten en heeft naast zijn boeken zijn interieur meegenomen.


Waarom Herman Brood een papegaai op z’n schouder had....

Voor de blauwe leefstijl is ‘bijzonder zijn’ een meetbare kwestie. De auto kan zo hard, het horloge is zoveel karaats, het shirt is van dat merk. Rood baseert zijn keuzes intuïtief: ik vind het mooi dus doe ik het.


Waarom de familie Vos niet door Nepal trekt....

Voor de gele en groene leefstijlen is vrije tijd iets dat je met anderen deelt. Sporten doe je op een club. Vakantie vieren op een populaire bestemming. En avontuur mag best, maar dan wel met een parkeerplaats erbij en de kofďŹ e van thuis in een thermoskan.


Waarom vier mensen allemaal iets anders denken....

De rode levensstijl kleedt zich expressief zonder zich iets aan te trekken van het oordeel van anderen. Blauw zal het egocentrische denken waarderen, maar begrijpt niets van de verschijningsvorm. Voor geel is deze kleding drie jaar te vroeg. En groen zal zich afvragen wat er mis is met een spijkerbroek.


Waarom een Tempura-restaurant in Utrecht Oost niet zal floreren....

De groene leefstijl hecht aan rust en status quo. De keuze voor veiligheid uit zich o.a. in zaken als kleding, interieur, auto’s. Op culinair gebied is een sushibar een stap te ver, men fietst liever naar het centrum voor een biefstuk.


Waarom de Efteling ieder jaar groeit....

In een groter wordende wereld waarin het individu zich steeds kleiner kan voelen, zullen groen en geel op zoek gaan naar collectief gedeelde pleziermomenten. De meer op het ego gerichte leefstijlen rood en blauw hebben minder last van onthechting. En blijven het publiek van theaters, galeries en musea.


Waarom Landal vol zit....

De op sociale samenhang gerichte groene en gele leefstijlen zullen altijd een klein verlangen houden om zich onderscheidend voor te doen. Blauw en rood zijn daarbij het ambitieniveau. Dus koopt groen ĂŠĂŠn paar Armani-sokken. En trekt geel de hond een Alfa Romeo-shirt aan.


Waarom de postzegelruilbeurs in Nunspeet is....

De grote steden kennen een oververtegenwoordiging van rode en blauwe leefstijlen. Haardracht, nagellak en zonnebril zijn manieren om zich te onderscheiden. In de provincie zien we het omgekeerde beeld. Traditie en het verlangen naar harmonieuze gezelligheid zijn daar belangrijker.


Waarom in de PC Hooft veel Gronings wordt gesproken....

Geel en groen hebben gemengde gevoelens bij de ego-gerichte uitingen van rode en blauwe leefstijlen. De P.C. Hooftstraat is een magneet vanuit zowel fascinatie en bewondering als afschuw. En na een dagje exclusieve merken bekijken stapt men gewoon op de ďŹ ets om naar de plaatselijke C&A te gaan.


Waarom de culturele sector springlevend is....

Populaire cultuur als muziek verspreidt zich tegenwoordig gemakkelijker dan ooit. Toch zal de culturele sector altijd haar eigen doelgroepen weten te vinden. Rood zit op Oerol. Blauw gaat naar het Concertgebouw. En groen en geel blijven De Meerpaal in Dronten bezoeken.


Waarom Van Mierlo nooit minister-president werd....

Het einde van de verzuiling in de jaren ‘60 betekende niet het begin van de ongebonden mens zoals D66 die voor zich zag. Er ontstonden nieuwe sociale verbanden. Niet langer ingegeven door politieke kleur, kerk of afkomst, maar op basis van leefstijlen. Onze samenleving werd vrijer, maar de Nederlander blĂŠĂŠf herkenbaar.


n i t i z

k I t e b i T


‘Chick! Waar zit je, niet op een beachparty in Bergen zo te horen? Ik zit in Tibet, het is hier middernacht nu. Maak een trektocht met Elvis op m’n rug. Nee joh, zo’n peuter slaapt heerlijk in die berglucht. De ultieme mother-son experience. Wat een zengevoel hier!


Je bent nog steeds met die architect dus. Carlos is thuis ja. Dat shopdesign voor die sneakerstore moet af en hij moet klussen aan die DS van hem. Ik las gisteren je blog over die nieuwe internetklant, you go girl. Ga zelf weer trekken aan die Afrika-reizen voor managers.


Weet je dat we gaan verhuizen? Die loft is leuk, maar we gaan nu een woonboot huren. Ja túúrlijk in het centrum. Met papavertuin, dus na de bootcamp kom je bij mij chillen, we zijn ook geen twintig meer. Over twee weken ben ik weer in town, ik zie je!”


rood bewezen 17% van de Nederlanders heeft een rood profiel. Zij leiden veelal een druk en actief leven en zijn avontuurlijk ingesteld. Qua karakter zijn ze zelfbewust, een beetje eigenwijs, maar ruimdenkend. Ze gaan graag hun eigen gang en doen dingen vaak net wat anders dan anderen. Vrijheid en flexibiliteit zijn belangrijk, ook in het werk, en ze zijn en blijven graag baas over hun eigen tijd. ‘Pluk de dag’ is een belangrijk levensmotto.

Kernwoorden: vrijheid, eigenzinnigheid, zelfbewust, passie


Mensen met uw proďŹ el houden meestal ook van >

Merken Max Havelaar, G-Star Converse en Triodos Bank Greenwheels of een oldtimer biologisch & fair trade Media en vrije tijd Veel tijdschriften: wonen, mode, reizen, apps. Aandacht voor: mens en milieu, individuele sporten, kunst, cultuur, festivals en muziek, zwerfvakanties, stedentrips: veel zien!


Kleur in Amersfoort


Vitaal Creatief Levenslust Uitdagingen Vrijheid Passie Eigenzinnig Zelfbewust


BAAS


Ja jongen, Ja jongen, S-tronic 7-trap, 400 Nm bij 2800 toeren. Groen B-label, dus 5% minder bijtelling. En wat zeg je hiervan: XT 566 workstation, 2 Gig meer werkgeheugen dan welke laptop ook, 239 euro goedkooper. Wist je dat ik de minste hypotheekrente betaal van dat hele accountantskantoor hier?

BLAUW IS BAAS


BLAUW IS BAAS

Ja, thuis alles ok, huizenprijzen blijven in deze buurt lekker stabiel: driedubbel glas én glasvezel, dat zit dus wel goed. Oh, de kids? Naar die nieuwe school gedaan. Stukje verder rijden, maar veel betere CITOresultaten. Annabel is derde geworden op het NK skiën. Ik zeg: “Derde? Heb ik dáárvoor die titanium Rossignols gekocht?” Geintje, maar niet heus.


BLAUW IS BAAS

Drankje, top. Kijk ik even in m’n agenda. Donderdag kan, laten we De Ratz doen. Daar heeft Tiësto nog gedraaid. De enige tent waar ze witte Chileense Hacienda Viognier hebben. Deal, neem ik Frederique ook mee. Weet je dat die nu al break-even draait met die webwinkel van d’r?


BLAUW IS BAAS


BLAUW BEWEZEN Van de Nederlanders heeft 25% een blauw profiel. Zij zijn over het algemeen vrij ambitieus en streven een succesvolle carrière na. Dit wordt bereikt door middel van een grote inzet, gebruikmakend van analytische capaciteiten, assertiviteit en intelligentie, maar ook door bedachtzaamheid en het maken van weloverwogen beslissingen. Ze houden graag de touwtjes in eigen handen en hebben behoefte aan overzicht. Ook houdt men van luxe en mooie dingen: dat men succesvol is in de carrière mag best gezien worden.

Kernwoorden: controle en manifestatie


Mensen met uw proďŹ el houden meestal ook van >

Merken Starbucks, McGregor, Nespresso en Nike Audi, KLM, de betere modemerken Media en vrije tijd De betere dag- en woonbladen, goed boek, i-pad interieur, wijn, beleggen Sporten, winkelen, bioscoop, reizen Actieve of luxe vakantie in het buitenland


Kleur in Amersfoort


“Fijne kar hè?!” BLAUW IS BAAS

AMBITIEUS CONTROLE ZAKELIJK ZELFVERZEKERD SUCCES EN STATUS CARRIÈREGERICHT MATERIALISTISCH


Veilig.


“Is de achterdeur op slot?’’ Groen is veilig.


“Blij dat we weer thuis zijn�. Dit is de eerste en de laatste keer dat ik via internet zelf een hotel heb gezocht. Volgende keer gewoon weer een Ibis, de kinderen vonden het ook maar zo zo. Die mensen naast ons, waren dat nou Kaapverdianen? Wel leuk dat jij die Intersport-winkel zag. Louise is zo blij met die Crocs.

Groen is veilig.


Groen is veilig.

Meneer Hoekstra heeft een andere auto, gezien? Volvo S60, ik denk een jaartje of drie oud. Heeft ie die Peugeot toch goed kunnen inruilen zeker. Fijn dat we hier allemaal een garage hebben, je moet er niet aan denken wat er ’s nachts kan gebeuren. De buurtwacht ziet ook niet alles.


Groen is veilig.

Die stapel kranten lees ik morgen wel na dat ik de coniferen heb gesnoeid. Er is nog een flesje port, zullen we een slaapmutsje nemen? Oké, maak jij een kopje thee. Weet je wat, ik heb André Rieu opgenomen, kijken we dat nog even. ”Is de achterdeur op slot?”


Groen is veilig.


Groen bewezen. Van de Nederlanders heeft 28% een groen profiel. Zij zijn overwegend rustig, kalm en serieus van karakter. Ze hechten belang aan hun privacy en leiden een rustig leven zonder al te veel franje. ‘Doe maar gewoon, dat is al gek genoeg’ zou een levensmotto kunnen zijn. Deze mensen zijn loyale en harde werkers. Men heeft een hechte groep van familie en vrienden om zich heen waar men warme, intensieve contacten mee heeft. Geborgenheid en zekerheid zijn belangrijke waarden in het leven, maar ook ‘ouderwetse’ gezelligheid en tradities.

Kernwoorden: bedachtzaam, zekerheid


Mensen met uw proďŹ el houden meestal ook van >

Merken Blokker, Plus, ANWB, Rabobank, Gamma en Duthler

Media en vrije tijd Televisie: NCRV, Computers, games, internetten, Voetbal, Fietsen, Zwemmen, Thuis klussen,Tuinieren


Kleur in Amersfoort


Veiligheid Bescherming Geborgenheid Rust Kalm Evenwichtig Conservatief Traditioneel


Meid, dat ik jou nou moest tegenkomen, enig. Hoe is het met Eefje? Twáálf alweer! Kind wat vliegt de tijd, ik zie haar nog binnenkomen in d’r Mega Mindy-pak. En Max blaffen, weet je nog? Ik werk weer halve dagen nu. Ben ik thuis als ze van school komen.


Neem jij die laatste gevulde koek: Bert is op dieet. Ja, die zit nog steeds bij de weg. Het verkeer wordt asocialer, zegt ie. Leuke trui heb je aan. H&M hè?! Ik zag ‘m ook staan in het boekje. Weet je dat wij volgende week met de volleybaldames naar Marco Borsato gaan?


Amber zit in groep zes. Ze wil dierenarts worden, toppie toch. R贸贸k jij nog? Gaan we even naar buiten, kun je meteen mijn tuin zien. Je gaat naar de Intratuin voor bloembollen, kom je terug met een trampoline. H茅, heb jij zin in een wijntje? Tip van de Allerhande. Nee joh, ik rijd je wel naar het station. Ik speel drie, vier keer in de week voor taxi, met die kinderen.


30% van de Nederlanders heeft een geel proďŹ el. Zij zijn doorgaans spontaan en vrolijk van karakter. Gezelligheid is erg belangrijk en men heeft dan ook meestal een uitgebreide vrienden- en kennissenkring, ook in de directe woonomgeving. Zij proberen hun aandacht over gezin, vrienden en werk zo goed mogelijk te verdelen zodat iedereen tevreden is. Het gezinsleven komt vaak wel op de eerste plaats.

Kernwoorden: open, sociaal, zorgzaam, gezellig, harmonie


Mensen met uw proďŹ el houden meestal ook van >

Merken HEMA, H&M IKEA, RTL4, Amstel

Media en vrije tijd Damesbladen, regionale of lokale kranten facebook, spelletjes, games, mode actieve vakanties (kamperen, sporten)


Kleur in Amersfoort


Wรกt doen


Waarom

vallen de Promiss en Wibra folders nog steeds in dezelfde brievenbus

25% van de consumenten in Nederland kunnen gerekend worden tot de trendy consumenten. Per postcode varieert dit percentage tussen 7% en 56%. 30% van de consumenten in Nederland zijn vooral merkenkopers. Dit percentage varieert per postcode van 5% tot 74%. 45% van de Nederlandse consumenten zijn vooral prijs georiënteerd. Dit percentage varieert tussen 9% en 72% per postcode. Met de SmartGIS-database kan tot op 6 positie postcode bepaald worden, waar welk type consument te vinden is.

Waar wonen de trendy consumenten, de loyale merkkopers en de vooral prijs georiënteerde consumenten? Voor elke postcode in Nederland, heeft SmartAgent een consumentenprofiel beschikbaar. Gebaseerd op leefstijl én demografische variabelen. Consumenten zijn daarbij ingedeeld op basis van hun winkelvoorkeur: Trend First, Brand First of Price first. Het Smart folder verspreidplan helpt retailers om hun doelgroep efficiënt te bereiken. De Smart Retail verkenner helpt gemeenten en projectontwikkelaars om een vitaal winkelcentrum te creëren en leegstand op een interessante manier in te vullen.


Creatief en Inspirerend Rood

Stijlvol en Luxe Blauw

Uitbundig Geel

Rustig Groen

Waarom

Menno zijn kano meeneemt de natuur in en Kari haar schetsboek Vind je het fantastisch dat het stedelijk museum weer open is of wandel je liever langs de uiterwaarden van de Rijn en Lek? Ga je graag voor een stedentrip naar Den Haag of voor een midweek naar de Lommerbergen? De leisure-onderzoeken van SmartAgent geven een beeld van de activiteiten die Nederlanders graag doen in hun vrije tijd. Voor elke doelgroep is aangegeven wat zij kiezen uit de 110 activiteiten die in kaart zijn gebracht, van recreatief winkelen en uitgaan, tot museumbezoek of een wandeling in de natuur. Voor ondernemers een unieke vraagbaak om nieuwe doelgroepen te vinden. Voor gemeenten en provincies een interessante database om vraaggericht recreatief beleid vorm te geven.


Waarom

Sanne Tielemans niet meer in uw winkel komt

Sanne heeft de meeste affiniteit met de Blauwe belevingswereld. Wanneer Sanne het wekelijkse folderpakket door de bus krijgt, gaat deze linea recta in de papierbak. Sanne, of eigenlijk mevrouw Tielemans, wil graag persoonlijk en formeel worden aangesproken. Het liefst ook nog met ‘u’. De folder mag kort en zakelijk zijn. Dat is de manier waarop u Sanne bereikt en raakt. Uit uw klantenbestand en onze SmartGIS-database ontlenen wij wie uw doelgroep is, met welke communicatiewijze zij zich een gewaardeerde klant gaan voelen en waar de doelgroep te vinden is (look-a-likes) Wij helpen u graag om Sanne te overtuigen wel naar uw winkel te komen!


Verhuiskansenkaart naar middelduur koopappartement Lucas

woonwereld van Lucas

Waarom

huis van Lucas

wij al weten dat Lucas gaat verhuizen voordat hij het zelf weet verhuiskansen per huishouden naar middelduur koopappartement in komende 5 jaar

kleine kans

hier wonen mensen met een grote kans op verhuizing naar een middelduur koopappartement

verhuiskans van Lucas


Apple was altijd een voorbeeld van een typisch Rood, innovatief blijvend, merk. De vraag is hoe lang Apple deze positie nog kan vasthouden.

Early majority

Innovators

Late majority

Waarom

Jan Des Bouvrie uiteindelijk te koop is bij de Gamma

Laggards

Early adopters

In het BSR-model kunnen niet alleen mensen, maar ook merken gepositioneerd worden. Zo is Apple een typisch Rood merk, en Douwe Egberts een Groen merk. Er kan een relatie gelegd worden tussen de BSR-werelden en de merk-adoptie categorieĂŤn van Rogers. Met de BSR Quick Scan krijgt u snel en efficiĂŤnt inzicht in de positie van uw merk, ten opzichte van uw concurrenten, en de ontwikkeling van uw merk in de loop van de tijd. Sluit uw merkpositionering nog wel aan bij de (gewenste) doelgroep?


DAAROMl.... De Nederlander is voorspelbaar. SmartAgent vertelt u waarom. Het komt omdat Nederland vier levensstijlen kent. Creatief, controlerend, harmonieus en veilig. Wij noemen het: de rode, blauwe, gele en groene manier van in het leven staan. U leert uw doelgroep ĂŠcht kennen. En weet waar ze zitten. Wij weten wat uw doelgroep leuk vindt, ambieert en wil. En we weten waar ze wonen. Het resultaat is dat waar u altijd naar op zoekt bent geweest: Weten waarom u wĂĄt moet doen. Smartagent Een land komt tot leven. Daarom zal rood zijn appartement liever huren dan kopen. Daarom wil blauw graag een rekenvoorbeeld op uw site. Daarom is een goede zorgverzekering voor geel belangrijk. Daarom zal groen de wijn met het mooiste etiket kiezen.


SmartAgent neemt in haar onderzoek altijd de mens als uitgangspunt en gebruikt daarbij het bsrmodel. De mens vervult een functie in verschillende domeinen. Als burger in de maatschappij en afnemer van publieke diensten zoals onderwijs, zorg en welzijn. Als bewoner en gebruiker van de faciliteiten van stad of dorp. Als medewerker en deelnemer aan de productie van goederen en diensten. En als consument van producten en diensten ter ontspanning en vermaak.

Wij denken dat de individuele keuzen die men in deze domeinen maakt, sterk be誰nvloed worden door de beleving ervan. Daarom stellen we ons ten doel de beleving van burgers, bewoners, werknemers en consumenten maximaal te kennen. Deze kennis stellen we ten dienste aan uw klantbenadering en uw beleids- en productontwikkeling. We proberen de mens zo goed mogelijk te begrijpen en schuwen onconventionele zienswijzen niet.


Waarom doen Nederlanders wat ze doen?

SmartAgent Een land komt tot leven.

Colofon Concept & vormgeving Peter de Boer & Jos Overeem

Fotografie Smart Creative Lab Bewerking voor de website 5REHUWRYDQ5RRLMHQ Consumentenprofiel Op basis van informatie van SmartAgent ontworpen door tIdee! ten behoeve van Lekker Eigen Huis van ERA Contour

%H]RHNRRNHHQVRQ]HZHEVLWH

www.smartagent.nl SmartAgent is onderdeel van MarketResponse International Group

BSR Cassette 2014  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you