Page 1

Waarom doen Nederlanders wat ze doen?

SmartAgent Een land komt tot leven.


Waarom doen Nederlanders wat ze doen?

Waarom doet Nederland de dingen die ze doet? Hier is het antwoord. Gedrag verklaard in leefstijlen. Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. In een model dat Nederland tot leven brengt. Het BSR-model vertelt u twee dingen: Wรกรกrom u wรกt moet doen.


Waarom een Fries geen loft blieft....

Op het platteland zijn de gele en groene leefstijlen oververtegenwoordigd. De hang naar sociale verbanden en eigen grond is er sterk. Een dakappartement in Leeuwarden te midden van culturele voorzieningen zal minder snel van de hand gaan.


Waarom Nescio niet meer aan het Oosterpark woont....

Wijken uit de 19e eeuw waren ooit groen gekleurd. Nu overheersen er de rode en gele leefstijlen met hippe toko’s, studentencafés en allochtone kofÀehuizen. *roen is verhuisd naar de randgemeenten en heeft naast zijn boeken zijn interieur meegenomen.


Waarom Herman Brood een papegaai op z’n schouder had....

Voor de blauwe leefstijl is ‘bijzonder zijn’ een meetbare kwestie. De auto kan zo hard, het horloge is zoveel karaats, het shirt is van dat merk. Rood baseert zijn keuzes intuïtief: ik vind het mooi dus doe ik het.


Waarom de familie Vos niet door Nepal trekt....

Voor de gele en groene leefstijlen is vrije tijd iets dat je met anderen deelt. Sporten doe je op een club. Vakantie vieren op een populaire bestemming. En avontuur mag best, maar dan wel met een parkeerplaats erbij en de kofÀe van thuis in een thermoskan.


Waarom vier mensen allemaal iets anders denken....

De rode levensstijl kleedt zich expressief zonder zich iets aan te trekken van het oordeel van anderen. Blauw zal het egocentrische denken waarderen, maar begrijpt niets van de verschijningsvorm. Voor geel is deze kleding drie jaar te vroeg. En groen zal zich afvragen wat er mis is met een spijkerbroek.


Waarom een Tempura-restaurant in Utrecht Oost niet zal Áoreren....

De groene leefstijl hecht aan rust en status quo. De keuze voor veiligheid uit zich o.a. in zaken als kleding, interieur, auto’s. Op culinair gebied is een sushibar een stap te ver, men Àetst liever naar het centrum voor een biefstuk.


Waarom de Efteling ieder jaar groeit....

In een groter wordende wereld waarin het individu zich steeds kleiner kan voelen, zullen groen en geel op zoek gaan naar collectief gedeelde pleziermomenten. De meer op het ego gerichte leefstijlen rood en blauw hebben minder last van onthechting. En blijven het publiek van theaters, galeries en musea.


Waarom Landal vol zit....

De op sociale samenhang gerichte groene en gele leefstijlen zullen altijd een klein verlangen houden om zich onderscheidend voor te doen. Blauw en rood zijn daarbij het ambitieniveau. Dus koopt groen ĂŠĂŠn paar Armani-sokken. En trekt geel de hond een Alfa Romeo-shirt aan.


Waarom de postzegelruilbeurs in Nunspeet is....

De grote steden kennen een oververtegenwoordiging van rode en blauwe leefstijlen. Haardracht, nagellak en zonnebril zijn manieren om zich te onderscheiden. In de provincie zien we het omgekeerde beeld. Traditie en het verlangen naar harmonieuze gezelligheid zijn daar belangrijker.


Waarom in de 3& Hooft veel *ronings wordt gesproken....

*eel en groen hebben gemengde gevoelens bij de ego-gerichte uitingen van rode en blauwe leefstijlen. De 3.&. Hooftstraat is een magneet vanuit zowel fascinatie en bewondering als afschuw. En na een dagje exclusieve merken bekijken stapt men gewoon op de Àets om naar de plaatselijke C&A te gaan.


Waarom de culturele sector springlevend is....

Populaire cultuur als muziek verspreidt zich tegenwoordig gemakkelijker dan ooit. Toch zal de culturele sector altijd haar eigen doelgroepen weten te vinden. Rood zit op Oerol. Blauw gaat naar het Concertgebouw. En groen en geel blijven De Meerpaal in Dronten bezoeken.


Waarom Van Mierlo nooit minister-president werd....

Het einde van de verzuiling in de jaren ‘60 betekende niet het begin van de ongebonden mens zoals D66 die voor zich zag. Er ontstonden nieuwe sociale verbanden. Niet langer ingegeven door politieke kleur, kerk of afkomst, maar op basis van leefstijlen. Onze samenleving werd vrijer, maar de Nederlander blĂŠĂŠf herkenbaar.


DAAROMl.... De Nederlander is voorspelbaar. SmartAgent vertelt u waarom. Het komt omdat Nederland vier levensstijlen kent. Creatief, controlerend, harmonieus en veilig. Wij noemen het: de rode, blauwe, gele en groene manier van in het leven staan. U leert uw doelgroep ĂŠcht kennen. En weet waar ze zitten. Wij weten wat uw doelgroep leuk vindt, ambieert en wil. En we weten waar ze wonen. Het resultaat is dat waar u altijd naar op zoekt bent geweest: Weten waarom u wĂĄt moet doen. Smartagent Een land komt tot leven. Daarom zal rood zijn appartement liever huren dan kopen. Daarom wil blauw graag een rekenvoorbeeld op uw site. Daarom is een goede zorgverzekering voor geel belangrijk. Daarom zal groen de wijn met het mooiste etiket kiezen.


Waarom doen Nederlanders wat ze doen? SmartAgent Een land komt tot leven. Colofon Concept & vormgeving Peter de Boer & Jos Overeem Fotografie Smart Creative Lab Bewerking voor de website Roberto van Rooijen Consumentenprofiel Op basis van informatie van SmartAgent ontworpen door tIdee! ten behoeve van Lekker Eigen Huis van ERA Contour

www.smartagent.nl

BSR SmartAgent  
BSR SmartAgent  
Advertisement