Losinj - otok vitalnosti

Page 1

otoci

Lošinj otok vitalnosti Tekst: Maja Serdar Fotografije: TZG Mali Lošinj

Apoksiomen Brončani antički kip nepoznatog autora pronađen je u moru između otočića Vele Orjule i otoka Lošinja krajem 1999. godine. Kažu da ga je pronašao strani ronilac i pokušao odnijeti, ali mu to nije pošlo za rukom, s obzirom na težinu kipa, pa je na kraju svoj pronalazak ipak otkrio lokalnim ljudima. Restauracija je trajala sedam godina i zaključeno je da kip potječe iz razdoblja od 2. do 1. st. pr. Kr. Pretpostavlja se da je brod uhvatilo nevrijeme pa se kapetan riješio tereta, a moguće je i da je kip bačen u more kao žrtva bogovima za siguran nastavak puta kroz Osorski kanal. U palači Kvarner u Malom Lošinju uskoro ćete moći razgledati Apoksiomena u punom sjaju.

Aromaterapija Svibanjske radionice, posebno one posvećene ženama, uvest će vas u tajne aromaterapije za kućni wellness, te vas podučiti kako zdravo izbalansirati hormonalni sustav. 1200 biljnih vrsta, borova šuma stara 125 godina, zrak odlične kvalitete, 2600 sunčanih sati godišnje i kristalno čisto more, obnovit će vašu energiju za samo nekoliko dana. www.tz-malilosinj.hr

Dobri duhovi lošinjskog arhipelaga – dupini

Miomirisni otočni vrt Svima je već dobro poznat Miomirisni otočni vrt, gdje na jednom mjestu možete vidjeti dvjestotinjak mediteranskih biljaka u autentičnom okruženju. Ali ove godine, uz potporu turističke zajednice, za svaki je mjesec osmišljena manifestacija Miomirisi i okusi Lošinja. Svaki mjesec ima svoje začinske i ljekovite biljke, pa stanovnici i posjetitelji Otoka vitalnosti imaju priliku otkriti sve tajne miomirisnog biljnog svijeta, a ujedno uživati u autohtonim proizvodima pripremljenim od lošinjskog bilja.

Pojave se iznenada i nenajavljeno, a kada ih ugledate, ostat ćete potpuno zadivljeni prizorom. Bilo s kopna ili s broda na moru, poželjet ćete ih pratiti dok ne nestanu s vidika. Ako ih ugledate s broda, moći ćete uživati u vratolomijama koje izvode dok iskaču iznad morske površine. Budući da ne vole buku, može se dogoditi da ih ne vidite tijekom ljetnih praznika, ali zato možete uživati u Danu dupina koji se tradicionalno održava od 1993. godine. A ako želite pomoći u njihovom proučavanju i zaštiti, uključite se u projekt „Posvojite dupina“ i napravite nešto korisno za očuvanje prirode.

Događanja 21.5. koncert Marka Tolje u Malom Lošinju 4.6. Miomirisni festival na glavnom trgu – uživajte u domaćim

100 P U T O V A N J A Z A D V O J E

proizvodima - medu, maslinovom ulju, marmeladama... Do 15.6. – izložba slikarice Mirne Kutleše u Galeriji Firtzy u Malom Lošinju 15. - 26.6. – „Moram u more“ – razne aktivnosti, izložbe, koncerti 22.6. – Jadranske igre u uvali Sv. Martin 25.6. – koncert Ðanija Stipaničeva 1.7. – Dan dupina u Velom Lošinju 2.7. Elio Bešan rasplesat će rivu


Tema

Gastronomija Šećući Lošinjem, udišući svježi zrak i miomirise dobro ćete ogladnjeti, pa vam preporučamo nekoliko odličnih restorana u kojima možete kušati otočke i mediteranske specijalitete. Odličan restoran je konoba Corrado s 15-godišnjom tradicijom pripremanja domaće hrane. Na prekrasnoj terasi natkrivenoj vinovom lozom, možete kušati tradicionalnu hranu pripremljenu od domaćih proizvoda - maslina, maslinovog ulja, slanih srdela i inćuna, uz nezaobilaznu svježu ribu, školjke i rakovice koje se nabavljaju od domaćh ribara. Posebni specijaliteti su salata od rakovice, tjestenina s jastogom i domaća janjetina ispod peke. Uz odličnu gastronomsku ponudu, tu su domaća vina, kao i vrhunska vina iz drugih regija Hrvatske.

AKTIVNI ODMOR

220 km pješačkih staza na 5 otoka lošinjskog arhipelaga, koji čine Lošinj, Unije, Susak, Ilovik i Vele Srakane, pozivaju sve posjetitelje na aktivan odmor. Od Čikata, poznatog još iz doba Austro-Ugarske, preko Bocca false do vidikovca Monte Baston, te preko Sunčane uvale do brda Sv. Ivan, mogućnosti za šetnju doista su neiscrpne. Za ljubitelje aktivnijeg odmora tijekom cijele godine otvoreni su teniski tereni. Nakon fine večerice naravno slijedi opet šetnjica i zabava, jer tko još spava u toplim ljetnim noćima? Skoknite na koktel u caffe baru Priko i zabavite se uz živu glazbu ili odličnog DJ-a.

Osvježenje ovog ljeta predstavlja novootvoreni restoran Klub kapetana u marini Lošinj, s prekrasnim pogledom na malološinjski zaljev i staru gradsku jezgru, te brodice koje u smiraj dana uplovljavaju u luku. Ovo je mjesto za opuštanje, uživanje i druženje uz birane mediteranske specijalitete i vrhunska vina. Svakom jelu pridružen je začin koji mu daje istančan i prepoznatljiv okus. Kušajte autohtona jela koja ponosno nose naziv starih lošinjskih kapetana. Inspirirana svježinom i okusom mora, jela skrivaju duh prošlih vremena.

Osjeti… Udahni… Pogledaj… Okusi… Dotakni… Osluhni… OTOK VITALNOSTI

Neka sva osjetila uživaju! LOŠINJ... vaša otočna oaza

K VARNER - C ROATIA

Turistička zajednica Grada Malog Lošinja

tel. | +385 51 231 884, 231 547 e-mail | tzg-mali-losinj@ri.t-com.hr

Riva lošinjskih kapetana 29, 51550 Mali Lošinj, Hrvatska

fax web

| +385 51 233 373 | www.tz-malilosinj.hr P U T O V A N J A Z A D V O J E 101