Istanbul news

Page 1

Istanbul news TeKST: MAJA SERDAR FOTOGRAFIJe: HRVOJE SERDAR, ARHIVA PUTOVANJA ZA DVOJE

VelIkI bazar

Jedan od najvećih orijentalnih bazara smješten je u spletu od 60-tak ulica i oko 5000 dućana, a poznat je po velikom izboru nakita, tepisima, antikvitetima, keramici i koži i svakodnevna je nezaobilazna atrakcija za više od 300 000 posjetitelja Istanbula. Ako ste tijekom ranijih posjeta obilazili bazar, ovog puta pokušajte nešto drugačije. Sjednite u jedan od mnogobrojnih kafića, naručite tradicionalni čaj i samo promatrajte ljude; osjetit ćete romantičnu atmosferu nekadašnjih vremena.

IstynIe Park - najvećI trgovačkI centar u gradu S više od 300 dućana, kafića, restorana i kina, ovaj šoping centar predstavlja i mjesto okupljanja i zabave. Tu je otvoreno i prvo IMAX kino u kojemu se prikazuju 3D filmovi i koje može primiti više od 2000 posjetitelja. Najekstravagantiji dio centra su moderni futurističko uređeni dućani poznatih svjetskih modnih dizajnera, među kojima su Hugo Boss, Max Mara, Louis Vuitton, Dolce Gabbana, Celine i Dior, smješteni u otvorenom dijelu centra. Ovdje svakodnevno kupuje i turska elita, pa možete vidjeti i najnovije model Ferrarija ili Porchea.

Hotel les ottomans Ako nakon burnog provoda želite popiti još jedno piće na terasi, u društvu poznatih osoba, odsjednite u jednoj od 10 soba hotela Les Ottomans. Kylie Minogue, Kate Moss i Giselle Bundchen samo su neke od zvijezda koje su ovdje odsjedale. A 2012. možda sretnete i Angelinu Jolie i Piercea Brosnana, koji se spremaju na snimanje novog filma The Topkapi Affair, nastavak poznatog filma Afera Thomasa Crowna. Ako želite pogledati okosnicu cijele priče, bez redova koji će se stvoriti 2012., pogledajte The Kasikci Diamond u muzeju Topkapi Palače. Riječ je o 86-karatnom dijamantu koji je 1669. godine u smetlištu pronašao jedan siromah i mijenjao ga je za 3 drvene žlice, a ovaj ga je kasnije prodao draguljaru za 10 srebrnjaka.

36

PUTOVANJA ZA DVOJE


metropole

l

CIhangIr

Istanbul Modern – „IzgubljenI raj“ Od otvorenja 2004. godine, Muzej moderne umjetnosti privlači sve više posjetitelja. Od 23. 5. do 24.7. ove godine posjetite izložbu posvećenu današnjem vremenu i nazvanu Izgubljeni Raj. Izložba se temelji na ideji o izgubljenoj prirodi, ekološkim promjenama, odnosu sa životinjskim svijetom i vezi između prirode i novog doba moderne tehnologije. Ono preuzima mjesto koje je u našim životima imala priroda i na taj način mijenja svijet. Izložba prikazuje djela više od 20 umjetnika.

Top 5 klubova Reina Suada Sortie Anjelique Blackk

Klubovi se polagano zagrijavaju za vruću ljetnu sezonu, pa ne propustite zabavu uz novu klupsku scenu u klubu Sortie, s nezaboravnim pogledom na Bospor. Poznate topmodele i glumce ovo ljeto možete vidjeti i u trendy klubu Suada – popularnoj istanbulskoj plaži, s plutajućim olimpijskim bazenom i ležaljkama s baldahinima. Ako ogladnite nakon sunčanog poslijepodneva, možete se okrijepiti u jednom od 4 restorana i nastaviti se zabavljati do ranih jutarnjih sati.

1001

Da ravnoteža na ovom svijetu još uvijek postoji, možete osjetiti u boemskom dijelu Istanbula. Cihangir uspoređuju s pariškim Mont Martreom ili Sohoom u New Yorku. Umjetničke duše, pisci, pjesnici, glumci, intelektualci, svi oni vole ovaj dio grada. U Cihangiru se ne voze automobilom, tu se šeće i šeće satima, od trga Taksim do Kabatasa, s povremenim zaustavljanjem pred antikvarijatima, galerijama i buticima s vintage odjećom. Postoje čak i određena prešutna pravila odijevanja i načina života ljudi koji stanuju u ovom kvartu. U posljednje je vrijeme posebno popularno navratiti u ovu četvrt na doručak ili ručak u kultni kafić Leyla (danas Meyra) ili u Smyrnu i uživati u opuštenoj atmosferi.

Istanbul prati međunarodne trendove i već je otvorio restorane Hakkasan, Zuma i Spice Market, a novost je skorašnje otvorenje japanskog restorana NOBU u hotelu Swissotel. Već su nam dobro poznati restorani iz istog lanca u Londonu, New Yorku, Miamiju, Dubaiju i ostalim svjetskim metropolama. Prvi takav restoran otvoren je u New Yorku 1994. godine, a otvorio ga je veliki chef iz Los Angelesa Nobuyuki Matsuhisa, dok Robert De Niro sada donosi dašak Amerike i u Istanbul.

razlog za posjet Istanbulu (za samo 164 eura)

Nekad je glasoviti Orient Express dovodio putnike u Istanbul, a danas je, dakako, najlakše stići zrakoplovom. Lani je kroz zračnu luku Atatürk prošlo više od 32 milijuna putnika, a među zrakoplovima mnogih kompanija, koji redovito slijeću u taj fascinantni grad s 14 milijuna stanovika, od ovog su proljeća i zrakoplovi Croatia Airlinesa. Naime, jedno od najpoželjnijih odredišta jugoistočne Europe, letovima Croatia Airlinesa bit će ponovno povezano sa Zagrebom, redovitim povratnim letovima triput na tjedan, a osim toga, putnicima su na raspolaganju povoljne mogućnosti priključnih letova za ostala turska odredišta, kao što su glavni grad Ankara, turistička odredišta Antalyja i Izmir, te odredišta na Srednjem i Dalekom Istoku. Između Zagreba i Istanbula letjet će zrakoplovi Airbus 319 (kapacitet 132 sjedala) i Airbus 320 (kapacitet 162 sjedala) Croatia Airlinesa, a u povodu uvođenja izravnih letova između Zagreba i Istanbula, putnicima nacionalnog avioprijevoznika i člana najveće svjetske udruge zrakoplovnih prijevoznika Star Alliance, ponuđene su promotivne cijene povratnih zrakoplovnih karata, koje se preko internetskih stranica tvrtke www.croatiaairlines.com mogu dobiti već od 164 eura. Cijene povratnih karata uključuju pristojbe zračnih luka, naknadu za izdavanje karte (TSC), zatim besplatan prijevoz 20 kilograma prtljage, hranu i piće u zrakoplovu, tiskovine, korištenje usluga internetske rezervacije i web check in-a, a putnici letenjem skupljaju i nagradne milje u Miles & More programu.